Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Άρθρο του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

«Πού πάει η Ευρώπη και τι πρέπει να γίνει;» είναι το ερώτημα της «Κ.Ε» στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

* Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται αισιόδοξος. Τονίζει ότι «το εγχείρημα μιας Ευρώπης συνεργασίας, ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης δεν σταματά».

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ

Ανοικτή η συζήτηση για τα ευρωομόλογα

“Ύστερα από μήνες αμφιταλαντεύσεων και συζητήσεων, η Ευρώπη έκανε ένα νέο και σημαντικό βήμα. Η θεσμοθέτηση του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης.

Είναι ένας σταθμός σημαντικός σε έναν αγώνα που ξεκινήσαμε εμείς, με αφορμή τα προβλήματα της δικής μας χώρας.

Δίνοντας αγώνα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, καταθέτοντας προτάσεις και διεκδικώντας ευρωπαϊκές λύσεις, πείσαμε τους εταίρους μας ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι μεμονωμένο. Οτι μας αφορά όλους. Οτι αφορά τη σταθερότητα του ίδιου του ευρώ, της ευρωζώνης και την υπόσταση της Ευρώπης έναντι των αγορών. Ετσι πετύχαμε τον Μηχανισμό Στήριξης που αποτελεί μια ασπίδα προστασίας και παρέχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα έως ότου σταθούμε στα δικά μας πόδια.

Η κρίση απέδειξε ότι η δημιουργία του κοινού νομίσματος ήταν μεν το πρώτο και αποφασιστικό βήμα στην πορεία προς μια πολιτική και οικονομική ένωση, αλλά ότι αυτό το βήμα ήταν παράλληλα ελλιπές.

Η πρόσφατη κρίση στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα, δε, η οικονομική και δημοσιονομική της παράμετρος, αλλά και η αντίστοιχη της Ιρλανδίας, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αίτιά τους, ανέδειξαν με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι πολύ εύκολα η οικονομική σταθερότητα όλων των χωρών μπορεί να απειληθεί, καθώς και να κινδυνεύσει ευρύτερα η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό, λόγω της έλλειψης διαφάνειας και σοβαρών κανόνων ρύθμισης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάτι που επιτρέπει στις αγορές να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να διεκδικούν προβάδισμα έναντι της πολιτικής.

Για το λόγο αυτό, η δημιουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες και κυρίως προς τις αγορές.

Μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη και διαθέτει όλα τα αναγκαία εργαλεία για την πρόληψη αλλά και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη και στις οικονομίες μας.

Με την απόφασή μας εξασφαλίζουμε και τη διαθεσιμότητα επαρκούς σταθερότητας για τον υπάρχοντα αλλά και μελλοντικό μηχανισμό. Αρα, πρόκειται για σημαντική απόφαση, η εφαρμογή της οποίας αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την οικονομική διακυβέρνηση, τη σταθερότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

Η βούλησή μας αυτή δεν θα μείνει στα λόγια. Με ρητή δέσμευση του Συμβουλίου, η απόφαση αυτή θα ενσωματωθεί στη Συνθήκη της Ε.Ε., με την τροποποίησή της, ώστε να λάβει θεσμική υπόσταση και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της πορείας της Ευρώπης σε ένα καλύτερο μέλλον.

Υποστηρίξαμε -και πετύχαμε μαζί με όλους τους εταίρους μας- ότι απαιτείται παράλληλη ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρότασή μας, που υποστηρίζουν πια και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για την έκδοση ευρωομολόγου.

Αυτός ο διάλογος άνοιξε -στην κοινωνία, στα κοινοβούλια, στα μέσα ενημέρωσης- και δεν έχει κλείσει. Και αυτό αποτελεί από μόνο του θετική εξέλιξη.

Το εγχείρημα μιας Ευρώπης συνεργασίας, ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης δεν σταματά.

Και η Ελλάδα με την αξιοπιστία της και τις προτάσεις της θα βρίσκεται μπροστάρης στον αγώνα αυτό.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια προωθώντας ένα όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.”

Διαβάστε επίσης