Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου: Νέα Πορεία για να ξεφύγουμε οριστικά από την παρακμή

Άρθρο του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ειδική έκδοση της εφημερίδας “Ο Κόσμος του Επενδυτή” «Για Μια Νέα Παλιγγενεσία»

Ειδική έκδοση παρέμβαση στις εξελίξεις
Ζητούνται όραμα και σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντός μας

Για μια νέα Εθνική Παλιγγενεσία

Μετά την κρίση τι; Τι θα αντικαταστήσει το παραγωγικό πρότυπο που σήμερα παραδεχόμαστε ότι έχει παρακμάσει; Ποιες θα είναι οι σχέσεις κράτους και οικονομίας, οικονομίας και πολιτικής; Ποιο είναι το πολιτικό και πολιτισμικό υπόδειγμα που θα εξαλείψει τις σχέσεις πελατείας και διαπλοκής; Τί θα παράγει, τι θα πουλάει και τι θα εξάγει η Ελλάδα; Ποια θα είναι η θέση της στην Ευρώπη και στη διεθνή γεωπολιτική; Ποιοι θα είναι οι φίλοι και οι σύμμαχοί της; Είναι εφικτή μια νέα εθνική παλιγγενεσία; Και, τελικά, ποιο είναι το όραμα και το σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντός μας;

Νέα Πορεία για να ξεφύγουμε οριστικά από την παρακμή

Του Γιώργου Α. Παπανδρέου

“Πριν από 189 χρόνια οι Έλληνες επαναστάτησαν και κέρδισαν την ελευθερία τους. Ένα ολόκληρο Έθνος ξεσηκώθηκε για να διεκδικήσει το βασικότερο δικαίωμά του, την ίδια του την υπόσταση. Οι πρόγονοί μας πίστεψαν τότε σ’ εκείνο που θεωρούνταν αδύνατο και κατάφεραν τελικά να το κάνουν δυνατό. Με συνεχή αγώνα, θυσίες και προσπάθεια.

Σήμερα είμαστε μια ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η ανάγκη, όμως, για μια νέα επανάσταση, με άλλα μέσα, άλλους στόχους και άλλον εχθρό είναι και πάλι επίκαιρη και επιτακτική.

Η χώρα μας βρίσκεται πάλι σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τότε, το ζητούμενο ήταν η απελευθέρωσή μας από τον ζυγό, τον κατακτητή. Σήμερα, είναι η απελευθέρωσή μας από όσα μας οδήγησαν στο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που ζούμε, στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης Ιστορίας μας. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούμαστε να δουλέψουμε μαζί, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί και να χτίσουμε μια διαφορετική, μια καλύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα όπου κυριαρχούν το δίκαιο, η αλληλεγγύη, οι ίσες ευκαιρίες, η προοπτική.

Γι αυτό ακριβώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση ως ευκαιρία. Ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας διά παντός μια ολόκληρη εποχή και να ανοίξουμε ένα καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία μας.

Σήμερα, το καθήκον για εμάς είναι να βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση. Να την καταστήσουμε αξιόπιστη, ισχυρή και ευημερούσα. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να στρατευτούμε όλοι στην προσπάθεια να υπάρξει δημοσιονομική ευταξία και ταυτόχρονα ανάπτυξη, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα εθνική παλιγγενεσία αποτυπώνεται στη Νέα Πορεία που χαράζουμε για να ξεφύγουμε οριστικά από την παρακμή. Η νέα εθνική παλιγγενεσία ταυτίζεται με τον νέο πατριωτισμό που πρέπει όλοι να επιδείξουμε, προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα.

Η αναγέννηση της Πατρίδας μας σήμερα απαιτεί πρώτα απ’ όλα να σπάσουμε οριστικά τα δεσμά μας με ό,τι μας οδήγησε στις σημερινές ασφυκτικές για τη χώρα και για τους πολίτες συνθήκες, τις οποίες βιώνουμε καθημερινά.

Αναγνωρίζοντας τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, ακόμα και ως πολίτες, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο καθήκον να μην τα επαναλάβουμε και να ανατρέψουμε τα πολιτικά, τα ηθικά, τα μορφωτικά, τα πολιτιστικά, ακόμα και τα αισθητικά πρότυπα που κυριάρχησαν στη ζωή μας για δεκαετίες.

Σήμερα, ο ελάχιστος φόρος τιμής στους αγωνιστές του 1821, στους αγωνιστές που πάλεψαν για την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας, αλλά και το ύψιστο καθήκον μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές, συμπυκνώνεται στις επιλογές που ήδη κάνουμε για να αλλάξει εκ βάθρων το παραγωγικό και διοικητικό μοντέλο της χώρας. Βάζοντας δυναμικά στο προσκήνιο της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας.

Για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, χρειαζόμαστε νέες μορφές συμμετοχής, οργάνωσης και δράσης των πολιτών. Χρειαζόμαστε σύγχρονες ιδέες, καινούργια δομή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ένα νέο Σύνταγμα, τελικά.

Η πράσινη ανάπτυξη, ο νέος εκλογικός νόμος, ο «Καλλικράτης», ο νέος φορολογικός νόμος, αλλά και ο αναπτυξιακός που ακολουθεί, όλες οι πρωτοβουλίες μας για την εμπέδωση της διαφάνειας, όπως η υποχρεωτική δημοσίευση των υπογραφών στο διαδίκτυο, είναι βήματα που συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Το χτύπημα της διαφθοράς, η εξάλειψη του κομματισμού και της συναλλαγής μεταξύ του πολιτικού συστήματος και κάθε συντεχνίας, η δραστική περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο, είναι απαράβατοι όροι για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Είναι αυτό που επιζητούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Το παλιό μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας μας έκλεισε τον κύκλο του. Χρειαζόμαστε νέα πρότυπα και αξίες, που θα δημιουργούν νέο πλούτο, θα καθιστούν πιο ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα τα προϊόντα μας, θα μας δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών και θα μας φέρουν σε καλύτερη θέση στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων, που είναι μόνιμη επιδίωξη και αταλάντευτος στόχος μας.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, η σημερινή κυβέρνηση και εγώ μπήκαμε μπροστά. Είμαστε αποφασισμένοι να τον δώσουμε μέχρι τέλους. Και θα πετύχουμε.

Έχοντας δίπλα μας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Γιατί αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί. Γιατί όλοι πια καταλαβαίνουν ότι είναι μάχη επιβίωσης και συνάμα αναγέννησης της χώρας μας. Έχοντας, όμως, πλέον δίπλα μας και τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Εδώ και έξι μήνες ξαναχτίσαμε την αξιοπιστία μας χάρη στις θυσίες του λαού μας, χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων μας να πιάσουν αυτές οι θυσίες τόπο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε πια πείσει ότι η Ελλάδα δεν επαιτούσε, αλλά διεκδικούσε τη σφυρηλάτηση μιας ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης, ώστε να μπει ένα τέλος στο όργιο της κερδοσκοπίας. Ώστε να μπορέσει η χώρα μας να δανειστεί απρόσκοπτα, να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει στο μέλλον με ασφάλεια και σιγουριά.

Ο αγώνας μας όμως, δεν τελείωσε. Αντιθέτως, συνεχίζουμε στην ίδια πορεία που ξεκινήσαμε να χαράσσουμε για τη χώρα και ο αγώνας μας θα είναι διαρκής.

Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία αλλά και τις επόμενες γενιές.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα το υπηρετήσουμε και θα δημιουργήσουμε μια Ελλάδα καλύτερη και δικαιότερη από τη σημερινή.

Ο δρόμος πλέον είναι ανοιχτός.

Θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε.

Διαβάστε επίσης