- Γιώργος Α. Παπανδρέου - https://papandreou.gr -

Άλλα λέτε και άλλα κάνετε

Ομιλία στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για την “Ανάπτυξη της Περιφέρειας”

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν ερχόμουν εδώ, προς τη Βουλή, είδα μια ταμπέλα που έλεγε «ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα». Μετά απ’ αυτή την ομιλία του κ. Καραμανλή, μου φαίνεται ότι, ο μόνος που ζει το μύθο του στην Ελλάδα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στον δικό του κρυψώνα ευρισκόμενος, δεν ζει την ελληνική πραγματικότητα.

Ακούστε λοιπόν, για την ελληνική πραγματικότητα. Θα ξεκινήσω απ’ το προσφιλές σας παρελθόν, για το οποίο συνεχώς μιλάτε. Η Ελλάδα γνώρισε κατά την τελευταία 10ετία μια σταθερή οικονομική μεγέθυνση, παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση που επηρέασε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό ΑΕΠ στην περίοδο ’96-2002 αυξήθηκε σημαντικά, άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στη δεύτερη θέση, πίσω απ’ την Ιρλανδία.

Το 2003 η μεγέθυνση της Ελλάδας ανήλθε στο 4,7, και ξεπέρασε και τη Ιρλανδία την οποία τόσο αγαπάτε. Αυτή η άνοδος επιτεύχθηκε ταυτόχρονα με μια σταθεροποιητική προσπάθεια για τα δημόσια οικονομικά, και παράλληλα με μια αποπληθωριστική προσπάθεια που απέδωσε. Κατάφερε η Ελλάδα να εμφανίσει σημάδια σύγκλισης μετά το 2000, καλύπτοντας μέσα σε μια δεκαετία κενό 10 ποσοστιαίων μονάδων στην απόκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα λόγια αυτά που σας διάβασα δεν είναι δικά μου. Δεν είναι λόγια του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη. Δεν είναι λόγια της «μαύρης προπαγάνδας» του ΠΑΣΟΚ, όπως εσείς την αποκαλείτε. Είναι λόγια της δικής σας κυβέρνησης. Είναι λόγια του Υπουργείου Οικονομίας. Είναι η εισαγωγή του δικού σας σχεδίου για το Δ’ ΚΠΣ, που στείλατε σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τις περιφέρειες της χώρας. Αυτή είναι η απάντηση κ. Καραμανλή. Διαβάστε εσείς αυτά τα κείμενα, για να μπορείτε να μιλάτε καλύτερα για το παρελθόν.

Ομολογώ ότι, όταν είσαστε αναγκασμένοι να λέτε αλήθειες, τα λέτε καλύτερα και από εμάς. Όταν δηλαδή, δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από λαϊκισμούς ή από προεκλογικές εξαγγελίες, όπως ακούσαμε σήμερα ή απ’ τη δυσφήμιση του ΠΑΣΟΚ και της χώρας, με ανούσιες και βλαπτικές κορώνες, όπως κάνετε συνήθως.

Το αστείο είναι ότι, όταν δημοσιοποιήθηκε αυτό το κείμενο εσείς το αποκηρύξατε, και είπατε, είναι εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών. Κάποια στιγμή καταλάβατε ότι, αυτή η ερμηνεία δεν σας βόλευε και αλλάξατε τροπάριο, και είπατε ότι, οι συγγραφείς είχαν πολιτική σκοπιμότητα, κάποια συνωμοσία που δεν σας επιτρέπει να κάνετε τη δουλειά σας. Αυτό που κάνετε για κάθε τι που δεν σας συμφέρει.

Πάντα σας φταίει κάποιος άλλος. Πάντα πρέπει να σας φταίει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς, όμως, είμαστε περήφανοι που φταίμε. Που φταίμε για τα Ολοήμερα Σχολεία, για την Εγνατία Οδό, για το Ρίο-Αντίρριο, για τα 15 νέα Περιφερειακά Νοσοκομεία, για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», για το Μετρό, για την Αττική Οδό, για το Τραμ, για το μεγαλύτερο στόλο Λεωφορείων Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Είμαστε περήφανοι. Είμαστε περήφανοι για την Ελλάδα που θαύμασε η παγκόσμια κοινότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτή είναι η πραγματικότητα που σας παραδώσαμε. Αυτή είναι η πραγματική απογραφή, με δική σας υπογραφή.

Αλλά ας έρθουμε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Θέλω να μπω για μια στιγμή, στη θέση του ψηφοφόρου που καλόπιστα ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία.

Τι του λέγατε; Πρώτα απ’ όλα θα κάνουμε μια αντικειμενική καταγραφή της οικονομίας, την απογραφή. Θα μειώσουμε τη σπατάλη 10 δις, νομίζω, ότι λέγατε. Θα εξοικονομήσουμε χρήματα χτυπώντας τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τα λεφτά του κράτους του ελληνικού λαού. Θα βοηθήσουμε τις πιο ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας, και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα στρέψουμε όλα αυτά τα ποσά στην περιφέρεια. «Ήρθε η ώρα της περιφέρειας», ήταν το σύνθημά σας.

Γι’ αυτά δε σας ψήφισαν, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Και κάνω μια ερώτηση κ. Καραμανλή. Μια απλή ερώτηση. Από αυτά που λέγατε γιατί δεν κάνατε τίποτα, μα τίποτα δεν κάνατε από αυτά που λέγατε.

Θα σας πω γιατί. Διότι ά. Άλλα λέτε μπροστά στο λαό, και άλλα κάνετε στα κρυφά. Κύριε Καραμανλή δεν μπορείτε να κρύβεστε πια.

Ο έρημος ο ψηφοφόρος που σας πίστεψε συνειδητοποιεί καθημερινά ότι, η Νέα Δημοκρατία είχε κρυφή ατζέντα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση θα σας αναγκάσει, και σας αναγκάζει, να βγείτε στο φως της ημέρας κ. Καραμανλή, και να αντιμετωπίσετε τις αλήθειες. Αλήθειες για τις οποίες είστε εσείς υπόλογος.

Αρνηθήκατε την αντικειμενική απογραφή που σας πρότεινα στην πρώτη ομιλία μου στη Βουλή. Προφανώς δε θέλατε αντικειμενική απογραφή της κατάστασης στη χώρα.

Σπεύσατε να αλλάξετε τον τρόπο υπολογισμού των αμυντικών δαπανών. Αυτό το ευαίσθητο θέμα για τον ελληνικό λαό και την προστασία της χώρας μας.

Ήρθε η EUROSTAT να δικαιώσει πανηγυρικά τη μέθοδο που χρησιμοποιήσαμε. Έτσι δεν είναι κ. Καραμανλή; Διαφωνείτε κ. Καραμανλή; Πέστε το αν διαφωνείτε.

Αν δεν είχατε αλλάξει τη μέθοδο αυτή κ. Καραμανλή θα μπαίναμε σε επιτήρηση; Απαντήστε μου. Κανένας μα κανένας δε θα τολμούσε να κατηγορήσει την πατρίδα μας. Κανείς δε λοιδορούσε την Ελλάδα. Κανείς στο διεθνή Τύπο δε θα έλεγε ότι, εμείς οι Έλληνες είμαστε απατεώνες, κ. Καραμανλή. Δεν υπήρχε κανένας μα κανένας λόγος να βάλετε την Ελλάδα σε επιτήρηση.

Εσείς σταματήσατε τις αναμμένες μηχανές, κ. Καραμανλή, τις οποίες σας δώσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια κ. Καραμανλή και δεν μπορείτε να κρυφτείτε από αυτή την αλήθεια, όπου και αν πάτε.

Οι πράξεις σας αυτές, αυτό το «κόλπο «γκρόσο» θα κυνηγάει κι εσάς και ολόκληρη την παράταξή σας, για πολλά χρόνια. Βλάψατε τη χώρα. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τα σπασμένα, και εδώ φαίνεται το πραγματικό ταξικό και δεξιό σας πρόσωπο.

Κάθε απόφασή σας πλήττει τους πολλούς, τους αδύναμους. Κάθε απόφασή σας ωφελεί τους λίγους, και τους ισχυρούς. Όπως και πρόσφατα, το νομοθετικό πραξικόπημα της ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Χαρακτηριστικό της πολιτικής σας ταυτότητας, αλλά και υποκρισίας.

Με αυτή την τροπολογία προκαλείται την κοινωνία. Γιατί είναι κοινωνικά άδικη και μονομερής. Καταλύει όρους συλλογικών συμβάσεων, θίγει ασφαλιστικά δικαιώματα μιας ομάδας εργαζομένων, ευνοεί αδικαιολόγητα συγκεκριμένες τραπεζικές επιχειρήσεις, ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες ρυθμίσεις που μειώνουν ασφαλιστικά δικαιώματα σε άλλους κλάδους.

Σε ό,τι αφορά την «ώρα της περιφέρειας», έμεινε κούφιο προεκλογικό σύνθημα των συγκεντρώσεών σας. Βγείτε κ. Καραμανλή στην περιφέρεια. Βγείτε αν τολμάτε να μιλήστε με τον κόσμο.

Μιλάτε για τα μεγάλα έργα. Πάτε να ρωτήσετε τον απλό πολίτη της περιφέρειας πού είναι αυτά τα μεγάλα έργα.

Υποσχεθήκατε επιτάχυνση του Γ΄ ΚΠΣ. Ανακόπηκε ο ρυθμός υλοποίησης, όταν υπήρχαν ώριμα έργα με μελέτες. Χάσαμε με αποκλειστικά δική σας ευθύνη μισό δις ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί στα διαρθρωτικά ταμεία, επιβλήθηκε στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ακυρώσατε τον επενδυτικό νόμο του ΠΑΣΟΚ. Πέρασαν δύο χρόνια για να αρχίσει να λειτουργεί ο δικός σας. Γιατί; Γιατί να χαθούν δύο χρόνια ανάπτυξης; Ανικανότητα; Σκοπιμότητα; Εμπάθεια προς το ΠΑΣΟΚ; Ή μάλλον, όλα αυτά μαζί;

Και με το νέο σας νόμο που ψηφίσατε δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση ότι οι επιδοτήσεις θα βοηθήσουν την απασχόληση στην ελληνική περιφέρεια.

Μιλήσατε για ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε βάρος των καταναλωτικών αναγκών, προεκλογικά. Άλλα κάνατε, όταν μπήκατε στην κυβέρνηση. Περικόψατε αυτή τη διετία περίπου 3 δις ευρώ από τις Δημόσιες Επενδύσεις.

Και επειδή μιλήσατε για μεγάλα έργα σας διαβάζω: «Ο κατασκευαστικός κόσμος της χώρας, βίωσε το προηγούμενο διάστημα τη χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια περίοδο». Αυτό δεν το λέω εγώ, δεν το λέει το ΠΑΣΟΚ, το λεει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Καραμανλή. Μήπως και εδώ είναι δάχτυλος ΠΑΣΟΚ;

Μιλάει ο κ. Καραμανλής συνεχώς με τον ενεστώτα διαρκείας. Αλλά πάτε στην επαρχία. Εκεί θα ακούσετε μόνο έργα του παρελθόντος και αόριστο έργο του μέλλοντος.

Δεν απορροφάτε τους κοινοτικούς πόρους. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τεράστια ποσά. Βρήκατε τελειωμένα έργα που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ με εθνικούς πόρους. Τα εμφανίζετε τώρα και τα εντάσσετε σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Νέο κόλπο της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά αυτά τα λεφτά δε θα μπουν σε νέα έργα. Θα κλείσουν την τρύπα της «απογραφής σας», αντί δηλαδή, να γίνουν χρήματα για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Οι κορδέλες που κόβετε κ. Καραμανλή, κύριοι υπουργοί, είναι έργα του ΠΑΣΟΚ. Μακέτες δεν είναι τα δικά μας έργα, κ. Καραμανλή. Μακέτες είναι, η εικονική πραγματικότητα στην οποία εσείς ζείτε σήμερα στον κρυψώνα σας, στου Μαξίμου.

Πραγματικότητα είναι, και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, ότι δύο ολόκληρα χρόνια δεν ξεκίνησε κανένα νέο μεγάλο έργο στην περιφέρεια. Καμία δε ολοκληρωμένη πρόταση δεν υπάρχει για την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Άκουσα για χωροταξικές μελέτες. Μα δύο χρόνια έχετε εγκαταλείψει το πρόγραμμα που σας παραδώσαμε για τις χωροταξικές μελέτες.

Στο χώρο της Υγείας το 2004 και το 2005 έπρεπε να έχουν προσληφθεί στα νοσοκομεία της χώρας 10.000 νοσηλευτές. Αντ’ αυτού βεβαίως, προχωράτε στην επανασύσταση της Αγροφυλακής, με την πρόσληψη μερικών χιλιάδων «ημετέρων» κομματαρχών.

Κανένα νέο κρεβάτι δεν λειτούργησε στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο, στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Τα νοσοκομεία Πύργου, Θηβών, Γρεβενών, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, βρίσκονται στο σημείο που παραδόθηκαν εδώ και δύο χρόνια. Αυτή είναι η δουλειά σας στο χώρο της υγείας.

Παγώσατε όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα νοσοκομεία Αγρινίου, Καβάλας, Ζακύνθου, Χαλκίδας, βρίσκονται στο σημείο που τα παραλάβατε.

Στην Παιδεία, το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης σταμάτησε. Το μόνο έργο του ΟΣΚ, είναι να εγκαινιάζει σχολικές μονάδες, καθώς τελειώνουν τα 176 κτίρια που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ σε φάση κατασκευής.

Παράλληλα τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της περιφέρειας υποχρηματοδοτούνται. Σε Νομούς σαν την Λάρισα, το Ηράκλειο, την Αχαΐα και αλλού, είχαμε επενδύσει τον τελευταίο χρόνο πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ, εσείς τους χρηματοδοτείτε μόνο με 900.000,00 ευρώ.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα συνέβησαν πρόσφατα στις πλημμύρες του Έβρου. Μετά τις πλημμύρες του 2003, που ήταν πολύ μικρότερης έντασης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε σε εφαρμογή αναπτυξιακό πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ. Απορροφήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση η δική σας, κ. Καραμανλή, διέκοψε το πρόγραμμα βελτίωσης του αντιπλημμυρικού συστήματος, λόγω της περικοπής που κάνατε στις Δημόσιες Επενδύσεις. Τις επιπτώσεις τις ζει σήμερα ο κάθε πολίτης του Έβρου, και αναρωτιέται, έχει μέλλον στον Έβρο, εκεί που ζει; Τι λέτε σ’ αυτόν σήμερα, κ. Καραμανλή, είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες, εκείνοι δηλαδή που έχουν ως χρέος να φυλάσσουν Θερμοπύλες;

Περηφανεύεστε για την διαπραγμάτευση του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μας κρύψατε όμως, δύο καθοριστικά στοιχεία, ότι με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής που επιδιώξατε, οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αυξάνονται, αντιθέτως μειώνονται οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι για το Δ’ ΚΠΣ.

Ξέρετε τι κατάφερε ο κ. Καραμανλής, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Να είναι το Δ’ ΚΠΣ 40% μικρότερο του συνόλου του Γ’ ΚΠΣ που είχαμε καταφέρει εμείς με την διαπραγμάτευσή μας. Αυτή είναι η αλήθεια.

(Διακοπές από την πτέρυγα της Ν.Δ.)

Δεν σας αρέσουν οι αλήθειες, το ξέρουμε, αλλά θα τις ακούτε τις αλήθειες, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερο στοιχείο που αποκρύψατε, και ζητούμε εξηγήσεις. Γιατί 20 από τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχαν στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης κατ’ εξαίρεση ονομαστικές ρυθμίσεις, αυξάνοντας τους πόρους τους και η Ελλάδα καμία, καμία ιδιαίτερη διευθέτηση. Και μάλιστα, όταν μια χώρα σαν την Πορτογαλία που έχει μικρή γεωργία σε σχέση με την Ελλάδα, παίρνει επιπλέον πόρους για την προσαρμογή της δικής της αγροτιάς στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Δεν έχει σήμερα ανάγκη ο Έλληνας αγρότης ιδιαίτερης υποστήριξης σ’ αυτή τη δύσκολη μεταβατική φάση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής; Γιατί, λοιπόν, δεν το διαπραγματευτήκατε. Γιατί αυτό το χάος με τα δικαιώματα στην επαρχία; Δεν τολμήσατε να διαπραγματευτείτε κ. Καραμανλή, διότι είχατε άλλα ανοιχτά μέτωπα, θέματα όπως η «απογραφή», όπως είναι ο «Βασικός Μέτοχος» ή διότι γενικώς δεν διαπραγματεύεστε, ούτε στη Λουκέρνη, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε οπουδήποτε αλλού;

Εμείς είχαμε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4,7%. Εσείς δεσμευτήκατε να το πάτε 5%. Σήμερα άλλα κάνετε. Έχει ανακοπεί η ανάπτυξη. Συντηρείται ουσιαστικά, με τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 είχατε 25 δις ευρώ για το Γ’ ΚΠΣ, που εμείς εξασφαλίσαμε για την ανάπτυξη της χώρας. Εσείς όμως, οδηγείτε την περιφέρεια σε μαρασμό. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες οι δικές σας, κ. Καραμανλή.

Την τελευταία δεκαετία το κατά κεφαλήν εισόδημα εμφάνισε σύγκλιση κατά 10 μονάδες προς τον κοινοτικό μέσο όρο. Σημαντικό επίτευγμα. Αυτή είναι Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσει την Ελλάδα ως τη δεύτερη χώρα με τις χαμηλότερες περιφερειακές ανισότητες.

Εφτά από τις 13 ελληνικές περιφέρειες κατατάσσονται στην πρώτη κλίμακα πανευρωπαϊκά, από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης την περίοδο 1999-2002, με μέσο ρυθμό μεγαλύτερο του 3,6%. Προχωράγαμε στη σύγκλιση. Όμως υπάρχουν προβλήματα. Πρώτοι εμείς τα αναγνωρίζουμε. Κυρίως ενδοπεριφερειακές ανισότητες στη χώρα μας. Παρά την πρόοδο που έγινε αντιμετωπίζει ακόμα η Ελλάδα υστέρηση ανάπτυξης.

Γι’ αυτό πρωταρχικό μας στόχος είναι, η περιφερειακή ανάπτυξη να μειώσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, διότι για μας, η πρόταση η προοδευτική, συνδέεται με την έννοια της αναδιανομής, της δίκαιης αναδιανομής.

Εμείς προτείνουμε, κυρίες και κύριοι, έναν διαφορετικό δρόμο απ’ τον μονόδρομο της Νέας Δημοκρατίας. Για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στόχος είναι η Ελλάδα να επενδύσει στο φτηνό εργατικό δυναμικό. Για μας στόχος είναι η Ελλάδα να κατακτήσει την πραγματική της αξία.

Όμως, για να το κάνει αυτό, χρειάζεται να υποστηριχθεί ο Έλληνας, να προετοιμαστεί για τις εξελίξεις, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αξιοποιηθεί το δυναμικό του, να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις στην επαρχία, στην περιφέρεια, οι δυνατότητές μας.

Αυτός είναι και ήταν και ο στόχος των διεκδικήσεών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που συνέδεσε το όνομά της με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, αυτά που διεκδίκησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μέχρι και το Β’ και Γ’ ΚΠΣ, που εξασφάλισε η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και τα γενναία προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων που σχεδιάσαμε και φέραμε σε πέρας.

Ποια η λογική της διεκδίκησης αυτής; Ήταν και είναι, να συμμετέχουμε ισότιμα στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, να διατηρήσουμε τον πληθυσμό μας στην επαρχία, να δώσουμε προοπτική στο νέο άνθρωπο στην περιφέρεια, να εξασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Εμείς, είμαστε σε θέση αυτό που ξεκινήσαμε να το πάμε μπροστά, να κάνουμε τομές και αλλαγές με ασφάλεια και σιγουριά, όπως με τον «Καποδίστρια», την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, την ίδρυση Περιφερειών και Περιφερειακών Συμβουλίων, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς σήμερα λέμε, εξουσία στο λαό, δύναμη στην περιφέρεια. Όραμά μας η Ελλάδα των Περιφερειών. Προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη, είναι η ριζική διοικητική αποκέντρωση και με «νέο Καποδίστρια», και με νέες αρμοδιότητες και πόρους στην Αυτοδιοίκηση.

Έξι άξονες έχουμε για την πολιτική μας.

Οι νέες υποδομές στην σημερινή εποχή δεν είναι από τσιμέντο, είναι από γνώση. Είναι με βάση τη γνώση. Γι’ αυτό, πρώτος άξονάς μας, είναι η επένδυση στον άνθρωπο, στην καινοτομία, στην έρευνα, στην τεχνολογία. Εμείς σχεδιάζουμε να επενδύσουμε στον άνθρωπο, με το 40% του Δ’ ΚΠΣ με το μέρισμα ειρήνης, με εκπαίδευση ζωής, που διασφαλίζει την αξία για τον εργαζόμενο, για τον αγρότη, και διευκολύνει τη δική του εξέλιξη.

Δεύτερος άξονας, είναι η επένδυση σε μια νέα αντίληψη βιώσιμης ανάπτυξης, που θα συνδέει τη γεωργία με νέα διατροφικά προϊόντα, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην υγεία, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στον ποιοτικό τουρισμό. Βαριά βιομηχανία μας είπε ο κ. Καραμανλής, ότι είναι ο πολιτισμός, αλλά νομίζω ότι, το μόνο που είναι βαρύ είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Καραμανλής.

Τρίτος άξονας, είναι η επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας, με ξεχωριστή αναπτυξιακή ταυτότητα, εξειδίκευση για κάθε περιφέρεια. Εμείς προετοιμαζόμαστε ήδη, με Περιφερειακές Συνδιασκέψεις τις οποίες οργανώνουμε.

Τέταρτος άξονας, είναι μια πολιτική ολοκληρωμένης προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με σχεδιασμό για την περιοχή, με υποδομές για να μπούμε στην ψηφιακή εποχή, μεταφορές και επικοινωνίες που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Πέμπτος άξονας, είναι η επένδυση σε μια νέα πολιτική για τα αστικά κέντρα, όπου ολοένα και περισσότερο έχουμε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.

Και έκτος άξονας, είναι η επένδυση στην αποκέντρωση, με ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία, με ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου σε τοπικό επίπεδο. Με εκλεγμένα Περιφερειακά Όργανα. Με αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων.

Κυρίες και κύριοι, αδυνατεί η ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο αυτό. Αποκέντρωση της εξουσίας σημαίνει ότι, χάνει μία δεξιά παράταξη, η ίδια, τον απόλυτο έλεγχο που θέλει. Αυτός ο δρόμος σημαίνει ότι, μπαίνουν κανόνες. Διάκριση των εξουσιών σημαίνει ότι, υπάρχουν ελέγχοντες και ελεγχόμενοι, ότι η γραφειοκρατία εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι τον κομματάρχη, ότι η εξουσία ελέγχεται, ότι καταπολεμούμε τη διαφθορά ακόμα και στο επίπεδο της κάθε υπηρεσίας.

Κανόνες και αξιοκρατία, δεν είναι το φόρτε σας, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ. Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ για το οποίο μιλάτε, όχι μόνο δεν απορροφάται αξιοκρατικά, αλλά χρησιμοποιείται πελατειακά για δικές σας μικροκομματικές προεκλογικές ανάγκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αξιοκρατία για την οποία μιλάτε, είναι μύθος. Ο κομματισμός σας διαβρώνει τη δημόσια διοίκηση. Η διαφάνεια την οποία υποσχεθήκατε, έχει εξαφανιστεί.

Θα μας απαντήσετε επιτέλους, γιατί ο νέος υπουργός Υγείας ανακάλεσε την απόφαση του προκατόχου του, για την ανάθεση σε ιδιώτες της σίτισης στα νοσοκομεία; Αυτή είναι η διαφάνειά σας, κύριοι συνάδελφοι;

Θα μας απαντήσετε με τι εισηγήσεις προχωρήσατε στην αγορά των 30 F-16 με ανάθεση χωρίς εισήγηση και με διαδικασίες τις οποίες ακόμα προσπαθείτε να ολοκληρώσετε; Θα μας απαντήσετε γιατί δεν κάνατε διεθνή διαγωνισμό; Θα κάνετε για τα επόμενα 30;

Κυρίες και κύριοι, τα αναφέρω αυτά, διότι μια χώρα χωρίς κανόνες, χωρίς αρχές, χωρίς αξίες, δεν μπορεί να πάει μπροστά σε αυτή την εποχή. Οι κανόνες οι δικοί σας είναι διάτρητοι. Οι υποσχέσεις σας είναι διάτρητες, η συνέπειά σας είναι διάτρητη.

Και σας ρωτώ κύριε Καραμανλή, ψάχνετε εσείς και οι συνεργάτες σας και οι υπουργοί σας πολύ, για να βρίσκετε τα διάφορα «λέλουδα», τα οποία στελεχώνουν τις υπηρεσίες σας και τα Υπουργεία σας;

Αυθαιρετείτε σε κάθε τομέα πολιτικής. Είσαστε κυβέρνηση της ανασφάλειας, για τον πολίτη. Ανασφάλεια για την εργασία. Ανασφάλεια για το εισόδημα. Ανασφάλεια για τα εργασιακά δικαιώματα, για το αύριο και το μέλλον των παιδιών. Ανασφάλεια στο πεδίο των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Και προφανώς, αναφέρομαι στο μεγάλο θέμα δημοκρατίας, το θέμα των υποκλοπών. Και τα ερωτήματά μας παραμένουν, ζητούν απάντηση, όπως ζητά απάντηση ο ελληνικός λαός.
Σε αυτά τα αρχικά ερωτήματα κ. Καραμανλή, προστίθενται και νέα, ύστερα ερωτήματα, μετά απ’ τα δημοσιεύματα του Τύπου την τελευταία περίοδο. Πέρα απ’ τη βασική υπόθεση των υποκλοπών, μιλούν και για εμπλοκή των κρατικών υπηρεσιών.

Την ευθύνη για τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, αγαπητοί συνάδελφοι, την ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΥΠ εντός του πλαισίου της νομιμότητας, την έχει η κυβέρνηση, την έχει ο αρμόδιος υπουργός και εσείς κ. πρωθυπουργέ. Και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο για το αρχικό κύκλωμα των υποκλοπών, αλλά και για τις δυνατότητες και τη λειτουργία και τις πράξεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Αντίθετα, εγώ ακούω διάφορα περίεργα, διάφορους λεονταρισμούς τις τελευταίες μέρες απ’ τον τέως υπουργό Δημόσιας Τάξης. Σας λέω καθαρά ότι, σε αυτό το μείζον θέμα δεν θα υπάρξει συγκάλυψη, κ. Καραμανλή. Δεν υπάρχουν και συμψηφισμοί.

Και σε ό,τι αφορά τους λεονταρισμούς κ. Καραμανλή, μια απλή φράση. Τέλος το «τσάμπα μάγκες» κ. Καραμανλή. Είτε έχει κάτι να πει ο υπουργός, είτε δεν θα τα λέει. Υπονοούμενα, ψίθυροι, υπαινιγμοί, και πολύ περισσότερο απειλές, δεν έχουν θέση σε αυτό το θέμα. Και μη λέτε για τα στοιχεία που πρέπει, υποτίθεται, να πάμε εμείς στον εισαγγελέα. Τα στοιχεία να τα πάτε εσείς, και να απαντήσετε εσείς στα ερωτήματα και γρήγορα κ. Καραμανλή. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα υποχρεωθείτε να απαντήσετε στον ελληνικό λαό για τα θέματα που έχουν τεθεί.

Και θα πω ξανά, ότι ελπίζουμε η επανίδρυση του κράτους να μην αποδειχθεί επανίδρυση του παρακράτους.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω λέγοντας ότι, είστε κυβέρνηση που παρακολουθεί με απάθεια το κύμα αποβιομηχάνησης επάνω στη Μακεδονία και αλλού. Αφήνει ξεκομμένα, ακυβέρνητα τα νησιά μας απ’ την ηπειρωτική Ελλάδα. Κόβει έργα από την περιφέρεια. Υπερχρεώνει την ελληνική οικογένεια.

(Διακοπές από την πτέρυγα της Ν.Δ.)

Το ξέρω, δεν σας αρέσουν αυτά να τα ακούτε. Θα τα ακούτε. Θα τα ακούτε. Πάτε στην επαρχία και θα δείτε εκεί τις αντιδράσεις, πολύ πιο ισχυρές απ’ την αντίδραση τη δική σας κύριοι συνάδελφοι.

Είσαστε κυβέρνηση που αμφισβητεί τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που πλήττει το εισόδημα των αγροτών, που αναγκάζει να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ωφελεί τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Δημιουργείτε μια κοινωνία φόβου και ανασφάλειας, και δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα αυτή την πολιτική.

Χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν αλλαγή, μια νέα κυβέρνηση που θα φέρει τη χαμένη αισιοδοξία για τη χώρα μας, το μέλλον των παιδιών μας. Που θα αποκαταστήσει την ασφάλεια για το αύριο. Που θα ωθήσει την περιφέρεια. Που θα δώσει συνέχεια στο όραμα μιας σύγχρονης πρωτοπόρας Ελλάδας, που έσβησε ταυτόχρονα με τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εμείς θα επιδιώξουμε να φέρουμε σε όλους τη χαρά της δημιουργίας, να κερδίσουμε το στοίχημα της νέας Ελλάδας.

Μιλήσατε κ. Καραμανλή, για την ανάγκη ενός νέου ξεκινήματος.

Συμφωνώ μαζί σας, κ. Καραμανλή. Το νέο ξεκίνημα είναι το δικό μας, μετά τις επόμενες εκλογές.

Σας ευχαριστώ.”

* * * * * * * * * *

Η Δευτερολογία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για την “Ανάπτυξη της Περιφέρειας”

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπε μια απ’ τις σπάνιες αλήθειες ο κ. Καραμανλής, τελειώνοντας τον λόγο του. Είπε ότι, «τον μύθο τον ζουν οι τουρίστες». Εγώ σε εσάς απευθύνθηκα, κ. Καραμανλή. Εσείς έχετε αποδείξει, ότι είσαστε τουρίστας σε αυτή την χώρα, σε αυτή την πραγματικότητα που ζει ο Έλληνας πολίτης.

Αλλά ούτε και τουρίστας δεν είσαστε, διότι δεν τολμάτε να βγείτε στην περιφέρεια, να δείτε τον πολίτη της περιφέρειας, να μιλήσετε στον πολίτη της περιφέρειας. Έχετε μείνει στην κρυψώνα σας, στου Μαξίμου. Ούτε τουρίστας δεν είσαστε κ. Καραμανλή. Κάτι θα μαθαίνατε εάν κάνατε και λίγο τουρισμό στη χώρα.

Αλλά χαίρομαι, γιατί η κριτική μας και η αλήθεια την οποία εμείς καταθέτουμε, σας βγάζει που και που απ’ το λήθαργο το δικό σας και της κυβέρνησής σας. Αλλά σε ότι αφορά την ουσία των επιχειρημάτων σας, βλέπω μια μεγάλη σύγχυση και σε εσάς και στη κυβέρνησή σας, στον υπουργό σας.

Ασχοληθήκατε, βεβαίως, και πάλι με το προσφιλές σας θέμα, το παρελθόν, διότι με το παρόν δεν μπορείτε να ασχοληθείτε, με το μέλλον ασχολείστε, συνεχώς με εξαγγελίες. Εξαγγελίες που πια, μετά από δύο χρόνια, ο κόσμος ξέρει ότι, δεν γίνονται πραγματικότητα, εξαγγελίες που ούτως ή άλλως δύσκολα θα πραγματοποιήσετε, διότι όταν θα γίνουν εκλογές η κυβέρνηση θα αλλάξει και ο ελληνικός λαός θα είναι περήφανος ότι επέλεξε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, για να κάνει το νέο ξεκίνημα.

Ο υπουργός σας ασχολήθηκε, κ. Καραμανλή, επί μακρόν με το κείμενο το οποίο ανέγνωσα. Δεν κατάλαβε κανείς, βεβαίως, τι ήθελε να πει. Το υιοθετεί ο υπουργός ή το αποκηρύσσει; Είναι δάκτυλος του ΠΑΣΟΚ ή είναι έκθεση εμπειρογνωμόνων αντικειμενικών;

Εγώ όμως, θέλω να πω το εξής. Είναι η απάντηση κ. Καραμανλή σε όσα είπατε για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Εδώ είναι η απάντηση. Θα το καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής. Το κείμενο αυτό διακινήθηκε απ’ το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Έτσι δεν είναι κύριε υπουργέ των Οικονομικών; Με την υπογραφή του υφυπουργού σας. Έτσι δεν είναι κύριε υπουργέ των Οικονομικών; Με το λογότυπο του Υπουργείου σας. Με το λογότυπο του Υπουργείου, που είναι τελικά, η δική σας υπογραφή, κ. Αλογοσκούφη.

Αν δεν το υιοθετείτε το κείμενο του Υπουργείου σας, τότε να προσέχετε που βάζετε την υπογραφή σας κύριε υπουργέ. Και μην κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ για το που βάζετε εσείς την υπογραφή σας. Και εν πάση περιπτώσει, για να χρησιμοποιήσω μια ρήση του κ. Καραμανλή – εδώ νομίζω ισχύει – ότι εδώ, ίσως, η δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η δεξιά. Το καταθέτω στα πρακτικά.

Για τον Έβρο, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα έγινε το 2003, με τις πλημμύρες, τότε, όχι το 1999 κ. Καραμανλή, όπως είπατε, προσπαθώντας να συσκοτίσετε την αλήθεια. Αλλά δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια ούτε η έκλειψη του ηλίου. Και την περίοδο από το 2003 έως τον Μάρτιο του 2004, απ’ τα 30 εκατομμύρια ευρώ αξιοποιήθηκαν, απορροφήθηκαν, 20 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα μιλάω κύριε Καραμανλή, δεν λέω γενικότητες, όπως λέτε εσείς σήμερα περί παρελθόντος και περί μέλλοντος. Συγκεκριμένα στοιχεία, συγκεκριμένα προγράμματα.

Μιλήσατε για ανταγωνιστικότητα, για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Με τη δική σας πολιτική, όλα αυτά τα καλά λόγια για την ανάπτυξη της περιφέρειας, για τις δυνατότητές της, με το θα φέρουμε επενδύσεις, με το θα φέρουμε μια νέα όαση, έναν παράδεισο στην περιφέρεια, τι καταφέρατε δύο χρόνια, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις; Τι καταφέρατε;

Η πολιτική σας, των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, που φέρνουν φθηνή εργασία, εργασιακές σχέσεις που καταργούν δικαιώματα, που μειώνουν τις Δημόσιες Επενδύσεις, θα βοηθήσουν να έρθουν ξένες επενδύσεις σε αυτή τη χώρα; Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξής σας;

Εγώ θα συμφωνήσω πολύ περισσότερο με τον κ. Αλαβάνο, γι’ αυτό που είπε, αποκέντρωση και μια άλλη αντίληψη βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι αυτό, το οποίο εμείς προτείνουμε. Δίνοντας αξία στον πολίτη, δίνοντας αξία στον άνθρωπο. Εσείς, με τη δική σας πολιτική, με την οποία επενδύετε στη φθηνή εργασία, φέρνετε ξένες επενδύσεις;

Θα σας διαβάσω από εδώ (στοιχεία Τραπέζης της Ελλάδος), ότι στο Έτος Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έχουμε μείωση των ξένων επενδύσεων, δηλαδή, ουσιαστικά φυγή των επενδύσεων κατά 979 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η πολιτική σας κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στα δύο χρόνια σας, στα δύο χρόνια των δήθεν μεταρρυθμίσεών σας.

Είπατε ότι, όταν αναλάβατε δεν υπήρχε κανένα έργο. Η πραγματικότητα και πάλι σας διαψεύδει κ. Καραμανλή. Ξεχάσατε τα έργα του ΠΑΣΟΚ που εγκαινιάζατε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής σας; Μόνο για την περίπτωση της Εγνατίας θέλω να σας θυμίσω το εξής. Όταν αναλάβατε υπήρχαν σε διαγωνιστική διαδικασία έργα προϋπολογισμού άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, έργα προϋπολογισμού άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έτοιμα προς δημοπράτηση, για τα οποία ο διαγωνισμός καθυστέρησε κατά ένα χρόνο, γιατί εσείς αλλάξατε το νομικό πλαίσιο.

Εμείς καθυστερήσαμε τα έργα κ. Καραμανλή; Ήταν ο δικός σας νόμος, ο οποίος θα ερχόταν να φέρει τη διαφάνεια, και έχει φέρει τις παλιές κακές πρακτικές των υπερβολικών εκπτώσεων, που συνδέονται με τα κέρδη των τραπεζών αφού χρειάζονται εγγυήσεις, που ουσιαστικά απομειώνουν, αφαιρούν ακόμα περισσότερα κονδύλια από την περιφερειακή ανάπτυξη.

Και η καθυστέρηση, οφείλεται ακριβώς στον τρόπο που εσείς διαχειριστήκατε αυτό το νόμο. Δύο χρόνια μετά τις εκλογές, έχουμε απόλυτη στασιμότητα στα μεγάλα έργα. Πουθενά δε μιλήσατε για συγκεκριμένο έργο, το οποίο προχωρά.

Και σας δίνω μερικά παραδείγματα. Τα έργα της Θεσσαλονίκης που με στόμφο εξαγγείλατε, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του διαγωνισμού. Η κρίσιμη επέκταση του μετρό κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισίας έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Το κομμάτι του ΠΑΘΕ, βόρεια του Μαλλιακού Κόλπου, μέχρι τη συμβολή του με την Εγνατία, δεν έχει ξεκινήσει. Στην κατασκευή του Ε-65, δηλαδή του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδας, από Λαμία μέχρι Εγνατία, παρατηρείται πλήρης στασιμότητα. Το ίδιο ισχύει με τη νότια επέκταση της Αττικής Οδού, την Ιόνια Οδό, το τμήμα Πάτρα-Κόρινθος του ΠΑΘΕ, καθώς και με το δρόμο Πάτρα-Πύργος, έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ελλάδας. Το έργο Σχηματάρι-Χαλκίδα, που συνδέει όλο το νομό Εύβοιας με τον ΠΑΘΕ μέσω σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, έχει παγώσει. Δημοπρατήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, αλλά η κατασκευή του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

«Αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, λέει ο κ. Καραμανλής, για την ανάθεση των δημοσίων έργων. Καθιερώσαμε διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες και πλαίσιο». Η αλήθεια είναι ότι γυρίσαμε, όπως είπα, στα προβλήματα του παρελθόντος. Υπερβάσεις, ημιτελή έργα, χαμηλής ποιότητας έργα. Στο πρώτο 9μηνο του 2005, 21% των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο, 21% κ. πρωθυπουργέ των εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο, έχασαν τη δουλειά τους. Κάπου 100.000 εργαζόμενοι, έχασαν τη δουλειά τους. Και τα δημόσια έργα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Αναφερθήκατε στα έξι μεγάλα έργα που θα γίνουν με συμβάσεις παραχώρησης, προϋπολογισμού 7 δις ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι, προκηρύξαμε όλα τα έργα αυτά το 2001, και ακόμα ούτε ένα δεν έχει ξεκινήσει. Ούτε η σύμβαση παραχώρησης, που θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή για επικύρωση.

Μίλησε ο κ. Καραμανλής για το εθνικό χωροταξικό και τα ειδικά χωροταξικά, που είναι απαραίτητα, βεβαίως, για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Σας παραδώσαμε τη μελέτη για το εθνικό χωροταξικό και τα 12 χωροταξικά των 12 περιφερειών της χώρας, θεσμοθετημένα. Τα αγνοήσατε. Προκηρύξατε εσείς άλλη μελέτη των ειδικών χωροταξικών και του εθνικού χωροταξικού, και είχατε υποσχεθεί ότι, το Μάιο του 2006 θα είναι έτοιμα. Οι μελέτες ακόμα είναι στην αρχή.

Σε ό,τι αφορά το Λαύριο, εγώ σας έχω απαντήσει επανειλημμένως. Νομίζω ότι, ο κ. Ρουσόπουλος είχε δημιουργήσει αυτό το θέμα, διότι μέσα στην εμμονή του να ξεφύγει από άλλα προβλήματα που είχε, ήθελε να κρυφτεί με τον αποπροσανατολισμό που εσείς επικοινωνιακά επιχειρείτε. Έχω επαναλάβει τη θέση μας, έχουν ενημερώσει οι υπεύθυνοι των Τομέων για τη θέση μας, και αυτή η θέση είναι μια θέση που βοηθά τον άνεργο νέο, που βοηθά τη νεολαία, και που καμία σχέση δεν έχει κ. Καραμανλή με την πολιτική ούτε της Νέας Δημοκρατίας ούτε του κ. Ντε Βιλπέν στη Γαλλία.

Αλλά αναρωτιέμαι γιατί εσείς το επαναφέρετε. Νομίζω ότι, το επαναφέρετε διότι, πολύ απλά, έχετε μια μεγάλη αγωνία. Δεν έχετε εσείς καμία μα καμία πρόταση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των νέων, της ανεργίας των νέων.

Να έρθω στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον αγροτικό τομέα. Εσείς, που τώρα μιλάτε για τη νέα ΚΑΠ, και το πόσο σημαντική είναι, προεκλογικά συκοφαντήσατε τις αποφάσεις τις οποίες εμείς πήραμε, ως Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναβάλατε την εφαρμογή της ΚΑΠ κατά ένα χρόνο.

Μειώσατε τις επιδοτήσεις στον καπνό κατά 50%, το 2009.

Συνδέσατε την παραγωγή βάμβακος με την παραγωγή στις αφρικανικές χώρες.

Αποτύχατε στη διαπραγμάτευση για τη ζάχαρη και τα τεύτλα.

Δύο χρόνια δεν έχετε καταφέρει να οργανώσετε τα δικαιώματα των αγροτών που απειλούνται από τη σύγχυση την οποία εσείς έχετε, και βεβαίως, οι έρημοι αγρότες, απειλούνται να χάσουν σημαντικούς πόρους.

Συρρικνώσατε σημαντικά τους πόρους για τον παραγωγό, με το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του καταναλωτή και του παραγωγού. Σε ό,τι αφορά τη θεσμική πολιτική, καμία έμπνευση, κανέναν στόχο, καμία προσπάθεια ουσιαστικής προσαρμογής του αγρότη στα νέα δεδομένα. Δεν τολμάει πια ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης όπως τον έχετε βαφτίσει, δεν τολμά καν να βγει στην επαρχία.

Τελειώνοντας κ. Καραμανλή, για το θέμα των υποκλοπών. Καταθέσατε ένα άρθρο του συναδέλφου, του κ. Χρυσοχοϊδη. Θα ήταν καλύτερο πριν το καταθέσετε και μιλήσετε γι αυτό, να το έχετε διαβάσει καλά. Αν το διαβάσετε καλά, ίσως και εσείς να μπορέσετε να απαντήσετε. Διότι δεν απαντάτε κ. Καραμανλή. Δεν απαντάτε.

Η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση. Στη φιέστα των τριών υπουργών, ανακοινώθηκε ότι, φταίνε οι ξένες δυνάμεις. Μετά είπε η κυβέρνηση, ότι φταίει η Vodafone. Στη συνέχεια, από τη Vodafone, φταίει η Ericcson. Κατόπιν ότι, η ΑΔΑΕ είναι άγουρη – έτσι δεν είπατε;- και τέλος, προχθές, μας είπατε βεβαίως, ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές. Εκεί θα ερχόσασταν, δε θα ερχόσασταν; Για όλα τα δεινά του κόσμου…

Όπως σας είπα και πριν, απειλές, ψιθύρους και υπαινιγμούς δε δεχόμαστε. Χτυπάτε σε λάθος διεύθυνση κ. Καραμανλή. Ό,τι έχετε να πείτε να το πείτε καθαρά και δημόσια. Διότι «τσάμπα μάγκας» είναι όποιος προσπαθεί να κρύψει τις δικές του πολιτικές ευθύνες, πίσω από τη συνεχή επίκληση του Εισαγγελέα. Όπως κάνατε για τις υποκλοπές που κρυβόσασταν 11 μήνες πίσω από τη Δικαιοσύνη. Έτσι διασύρετε εσείς τη Δικαιοσύνη, έτσι διασύρετε εσείς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Εσείς δε σέβεστε τη διάκριση των εξουσιών. Θέλετε να είναι υποχείριο η Δικαιοσύνη στις δικές σας μεθοδεύσεις.

Ένα είναι το θέμα κ. Καραμανλή. Τα αναπάντητα ερωτήματα που θέτει ο ελληνικός λαός, και σας έχω θέσει και εγώ επανειλημμένα. Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας.

Και επαναλαμβάνω τα ερωτήματα.

Γιατί επί 11 μήνες η κυβέρνηση απέκρυβε επίμονα και αγωνιωδώς τις υποκλοπές;

Ποιος ήξερε και τι πριν τις 10 Μαρτίου του 2005;

Ποια είναι η πραγματική και πλήρης λίστα με τα τηλέφωνα που υποκλέπτονταν. Δεν αισθάνθηκε ο πρωθυπουργός – για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, όπως ονομάστηκε – την ανάγκη να ενημερώσει έγκαιρα τους αρχηγούς των κομμάτων;

Γιατί ανέθεσε επιλεκτικά τον χειρισμό σε συγκεκριμένους υπουργούς, αγνοώντας τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο για την εθνική ασφάλεια υπουργό;

Γιατί απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη χωρίς να εξασφαλίσει τα μέσα που είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή μιας σοβαρής εξέτασης;

Γιατί η προκαταρκτική εξέταση κινούταν με ρυθμούς χελώνας;

Γιατί όταν πληροφορήθηκε, ότι ημερήσια εφημερίδα θα αποκάλυπτε το σκάνδαλο, έσπευσε να σκηνοθετήσει μία επικοινωνιακή φιέστα με τη συμμετοχή τριών υπουργών;

Γιατί τους επέτρεψε να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό;

Γιατί οι υπουργοί του έσπευσαν να προσφέρουν σωσίβιο σε πρωταγωνιστές υπαίτιους των υποκλοπών;

Γιατί δεν γνωστοποίησε απ’ την πρώτη στιγμή την υπόθεση στην ΑΔΑΕ, στην Ανεξάρτητη Αρχή; Δεν αντιλήφθηκε ότι μόνο η ΑΔΑΕ είναι εξοικειωμένη με τις σύγχρονες τεχνολογίες, ότι θα μπορούσε να διερευνήσει αυτή την υπόθεση; Ότι τελικά, είναι αυτή που απέδειξε ότι, μέσα σε 15 ημέρες μπορούσε να μαζέψει, να συλλέξει πολύ περισσότερες πληροφορίες απ’ ότι τουλάχιστον εσείς δημοσίως μας είπατε μετά από 11 μήνες;

Σας ρωτώ κ. Καραμανλή, με ποιες πολιτικές και νομικές εγγυήσεις με το νέο δεδομένο που μας ήρθε στο φως πρόσφατα, πραγματοποίησε επί σχεδόν δύο χρόνια συνακροάσεις η ΕΥΠ με δικό της εξοπλισμό; Ποιος νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας επιτρέπει σε υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών να χρησιμοποιούν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, χωρίς εγγυήσεις και περιορισμούς;

Και εξηγούμαι αμέσως. Υπάρχουν πόσες και ποιες εισαγγελικές άδειες για τη χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού; Ποιους αφορούσε η συγκεκριμένη δραστηριότητα και που βρίσκεται το υλικό των συνακροάσεων;

Πείτε μας κ. Καραμανλή, και πείστε μας αν μπορέσετε, και μακάρι να μπορέσετε, ότι η επανίδρυση του κράτους δεν είναι η επανίδρυση του παρακράτους.

Η συγκάλυψη είναι συνενοχή. Καλά κάνετε και χάνετε τον ύπνο σας. Δεν εκπλήσσομαι που χάνετε και την ψυχραιμία σας. Εμείς επιμόνως θα ζητάμε να αποκαλύπτεται η αλήθεια, να αποκαλύπτεται ποιοι είναι οι πραγματικοί θύτες και αυτοί που είναι πραγματικοί θύτες, είναι αυτοί που έχουν κάτι να κρύψουν. Αυτοί που σήμερα κρύβονται. Αυτοί που όταν λάμψει η αλήθεια, δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν.

Και κύριε Καραμανλή, επειδή μιλήσατε για την έκλειψη του ηλίου, μπορεί το φεγγάρι για λίγα λεπτά να κρύψει τον ήλιο, αλλά ο ήλιος θα βγει, ο ήλιος βγαίνει, και ο ήλιος θα δείξει την αλήθεια και πολύ σύντομα.

Σας ευχαριστώ.”