- Γιώργος Α. Παπανδρέου - http://papandreou.gr -

Δήλωση Γ. Παπανδρέου με την ευκαιρία της συνεδρίασης του ΟΗΕ για το Πουέρτο-Ρίκο

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αποαποικιοποίηση, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των εργασιών της, εξέτασε την υπόθεση του Πουέρτο Ρίκο.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει μια μεγάλη και γνωστή παράδοση υποστήριξης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών.

Σε ό,τι αφορά το Πουέρτο Ρίκο, η Οργάνωσή μας έχει πάρει σαφή θέση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος εδώ και τριάντα χρόνια, ξεκινώντας απο το Συνέδριο της Αλμπουφέϊρα, το 1983. Εκεί υποστηρίξαμε την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο θεωρούμε έθνος της Λατινικής Αμερικής.

Τον Φεβρουάριο του 2013, στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που διεξάχθη στο Κασκάϊς της Πορτογαλίας, η Οργάνωσή μας, με μια δήλωση που υιοθετήθηκε παμψηφεί, εξέφρασε την αλληλεγγύη της με την απόφαση που ελήφθη από το εκλογικό σώμα του Πουέρτο Ρίκο, τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η συνέχιση του σημερινού καθεστώτος του Πουέρτο Ρίκο.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, αναγνώρισε το αίτημα για πολιτειακή αλλαγή στο Πουέρτο Ρίκο και εξέφρασε επίσημα τη δέσμευση να προωθήσει την απαραίτητη νομοθεσία ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους Πορτορικανούς, σε ό,τι αφορά το θέμα του καθεστώτος, να επιλέξουν μεταξύ ξεκάθαρων εναλλακτικών λύσεων, εγγυημένων από το Κογκρέσο.

Απευθύνουμε έκκληση στον Πρόεδρο Obama, να δράσει άμεσα, ώστε ο λαός του Πουέρτο Ρίκο να μπορεί να ασκήσει το απαράγραπτο δικαίωμά του να επιλέξει και να ορίσει το μέλλον του.

Κατά συνέπεια, θα θέλαμε σήμερα να προσθέσουμε τη φωνή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε όλες εκείνες που ζητούν συντονισμένη δράση, για να εξασφαλιστεί ότι η περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο θα εξεταστεί απο τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, επιθυμούμε να προσθέσουμε και τη δική μας φωνή στις εκκλήσεις για την απελευθέρωση των Πορτορικανών πολιτικών κρατουμένων και συγκεκριμένα του Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα.