Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα του Δασκάλου | 05.10.2019

«Ο αγώνας για την κλιματική δικαιοσύνη, προτεραιότητα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς» | 26.09.2019

Ο Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη για το κλίμα | 23.09.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

 

Ας επιλέξουν οι πολίτες τον σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής | Άρθρο | 17.10.2017

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2018

 

Ελληνική μετάφραση του άρθρου-παρέμβαση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην ευρωπαϊκή έκδοση του POLITICO:

 

Τίτλος: «Ας επιλέξουν οι πολίτες τον σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

«Μία ανοιχτή ψηφοφορία θα ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, δίνοντας στους Ευρωπαίους το δικαίωμα και τη δύναμη να αποφασίσουν»

 

Εμείς, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, ας μη χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία να εντάξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες στη δημοκρατική διαδικασία.

Αντί να επιλέξουμε τον υποψήφιο μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από αδιαφανείς κομματικούς μηχανισμούς, ας μετατρέψουμε τη διαδικασία επιλογής – όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα το 2004 – σε προκριματικές με ευρεία συμμετοχή.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες της ΕΕ να επιλέξουν τους ηγέτες τους σε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προκαλούσε μια δυναμική συζήτηση σε όλα τα κράτη-μέλη και θα αντέκρουε τα επιχειρήματα των λαϊκιστών ότι το σύστημα μας είναι αντιδημοκρατικό.

Στις Ευρωεκλογές του 2014, εμείς οι σοσιαλιστές, συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε στη λεγόμενη διαδικασία των Spitzekandidat όπου κάθε πολιτική οικογένεια στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει έναν δικό της υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής.

Ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα που δημιούργησε προηγούμενο από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σεβάστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας και συμφώνησε να τοποθετήσει τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ – τον Spitzenkandidat του κόμματος που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις Ευρωεκλογές – στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μπορεί και πρέπει να ανοίξει τη διαδικασία για την επιλογή του δικού του Spitzenkandidat υιοθετώντας προκριματικές με συμμετοχή και ψηφοφορία όλων των μελών και των φίλων των εθνικών μας κομμάτων.

Είναι ώρα να γίνουμε πιο τολμηροί! Η διαδικασία του Spitzenkandidat αποτελεί από μόνη της μια αναγνώριση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δώσει μεγαλύτερη εξουσία στους πολίτες. Αλλά έχει νόημα, μόνο συνδυαζόμενη με δημοκρατικές διαδικασίες στα ίδια τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν.

Έτσι μπορούμε εμείς οι δημοκράτες σοσιαλιστές να κάνουμε τη διαφορά!

Διαβάστε επίσης