Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα του Δασκάλου | 05.10.2019

«Ο αγώνας για την κλιματική δικαιοσύνη, προτεραιότητα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς» | 26.09.2019

Ο Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη για το κλίμα | 23.09.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

 

Για το θάνατο του Μάριο Σοάρες | 07.01.2017

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2017

Δήλωση του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας και επίτιμου Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Μάριο Σοάρες.

Ο Μάριο Σοάρες, επίτιμος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με τη ζωή του και το έργο του, έδωσε νόημα στις λέξεις  σοσιαλιστής  και δημοκράτης. Πολιτικοποιημένος από πολύ νεαρή ηλικία, αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία του Σαλαζάρ και έγινε, σε συνέχεια της Επανάστασης  των Γαρύφαλλων, ο πρώτος ηγέτης της Πορτογαλίας που δεν προήλθε από τις τάξεις του στρατού.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και παράλληλα θέλοντας να είναι συνεπής με την ιδεολογία του, συνέβαλε στην ανεξαρτητοποίηση των πορτογαλικών αποικιών  στην Αφρική. Αγωνίστηκε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ μαζί με τον Βίλλυ Μπραντ και τον Ούλοφ Πάλμε, συγκαταλέγεται στις εμβληματικές φυσιογνωμίες που συνδέθηκαν με την ιστορία του σύγχρονου προοδευτικού κινήματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Γνώρισα τον Μάριο Σοάρες όντες και οι δύο στην εξορία, την εποχή που με το ΠΑΚ και τον Αντρέα, ήταν σε μία κοινή μάχη για την δημοκρατία στις χώρες μας, κάτι που τον έκανε να αισθάνεται για το υπόλοιπο της ζωής του πολύ κοντά στον Ελληνικό λαό.

Στο πλαίσιο μιας πολύχρονης φιλίας και συνεργασίας, θυμάμαι πάντα τη σοφία και τις εύστοχες επισημάνσεις του για τα περίπλοκα παγκόσμια προβλήματα. Μακάρι οι σημερινοί πολιτικοί του προοδευτικού χώρου να μελετήσουν προσεκτικά πως προσπάθησε να μετατρέψει τα πιστεύω του σε πράξεις και να εμπνευστούν από τις ιδέες του.

Μάριο, θα μας λείψεις.

 

Διαβάστε επίσης