Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

«Όρος επιβίωσης, η οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας» | Ομιλία 21.07.2019

Για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας | Δήλωση 15.07.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

«Με τον Γιάννη γιορτάζει μία Ελλάδα ευκαιριών, δημοκρατίας και ελευθερίας» | 25.06.2019

 

Δήλωση Γ. Παπανδρέου – Λ. Αγιάλα για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Για μια Ευρώπη σύμφωνα με τα ιδανικά μας

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, η οποία περιλαμβάνει τα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, εργατικά και άλλα προοδευτικά κόμματα από όλες τις ηπείρους, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών που πραγματοποιήθηκαν από τις 22 έως τις 25 Μαΐου, για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τη οπτική του παγκόσμιου κινήματος μας, από αυτές τις εκλογές προέκυψαν σοβαρά και ανησυχητικά ζητήματα.

Πρώτο ζήτημα, η σταθερή αποχή των ψηφοφόρων, που αποδεικνύει την αποξένωση των Eυρωπαίων πολιτών από το ιστορικό όραμα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση για την κοινή πρόοδο και την ειρήνη.

Δεύτερο ζήτημα, η στήριξη που έλαβαν σε πολλές χώρες, ακόμα και στα μεγαλύτερα κράτη – μέλη, εθνικιστικές, λαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Η στήριξη αυτή δεν είναι μόνο αντίθετη στις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης, αλλά απειλεί να ανακόψει την πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ενώ οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι αποκτούν ένα συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο χαρακτήρα και απαιτούν ευρύτερη συνεργασία, οι δυνάμεις αυτές ζητούν το αντίθετο: την επιστροφή σε κοντόφθαλμες και εθνικιστικές αντιδράσεις. Ενώ οι κοινωνίες γίνονται όλο και πιο πολυσυλλεκτικές και ζητούν περισσότερη ενσωμάτωση και κατανόηση, οι εθνικιστικές δυνάμεις υποστηρίζουν τον αποκλεισμό όσων βλέπουν ως διαφορετικούς. Και ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενώνονται με σκοπό την αναζήτηση κοινών λύσεων, οι συντηρητικές δυνάμεις επιμένουν στην απομόνωση των ανθρώπων και των εθνών, για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους.

Τρίτο ζήτημα, το γεγονός ότι οι συντηρητικές και κεντροδεξιές δυνάμεις εξασφάλισαν το μεγαλύτερο αριθμό εδρών και αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι ήταν υπεύθυνοι για την δημιουργία της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης και σε δεύτερη φάση της επιβολής πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν σε αρνητική ανάπτυξη, έκρηξη της ανεργίας, αύξηση της ανισότητας και αποδόμηση της κοινωνικής προστασίας.

Είναι σαφές ότι, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν εκφράζονται από την σημερινή Ευρώπη. Μια Ευρώπη, η οποία εμφανίζεται ανίκανη να στηρίξει τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της, καθώς εγκλωβίζεται σε έναν αγώνα προς τα κάτω υπό την πίεση του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Μία Ευρώπη, που φαίνεται έτοιμη να αποδεχθεί την ηγεμονικό ρόλο των παγκόσμιων αγορών, αντί να αγωνιστεί για την υιοθέτηση ρυθμιστικών κανόνων για τον εξανθρωπισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Μία Ευρώπη, που μοιάζει να φοβάται όλο και περισσότερο την φωνή των πολιτών της, τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση και τη λήψη αποφάσεων.

Ο σοσιαλισμός και η σοσιαλδημοκρατία είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το σχέδιο μιας ενωμένης Ευρώπης, στο οποίο συνέβαλαν πολλοί ιστορικοί ηγέτες του κινήματoς μας. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα αυτών την εκλογών, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στη στήριξη και υιοθέτηση των θεμελιωδών αρχών που αποτέλεσαν πάντα τη βάση της προσήλωσης μας στην Ευρώπη.

Για εμάς, η Ευρώπη είναι ο κοινός σκοπός για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ευκαιριών για όλους τους λαούς της μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, για την προστασία της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών για όλους τους πολίτες της και τη συμβολή μέσα από την ειρήνη και την δικαιοσύνη σε έναν πιο ασφαλή και δίκαιο κόσμο. Το κίνημά μας έχει τη δύναμη να φέρει την αλλαγή και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει.

Το κίνημά μας αγωνίστηκε πάντα σε όλες τις γωνιές του κόσμου, όποτε οι αξίες και τις αρχές μας βρέθηκαν υπό απειλή. Σήμερα, οι αξίες αυτές απειλούνται στην Ευρώπη. Ως σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, πρέπει να υποστηρίξουμε δυναμικά τις απόψεις και τις πολιτικές μας, που διαφέρουν από αυτές των συντηρητικών. Η δέσμευσή μας να προασπίσουμε την ταυτότητα του κινήματος μας, δεν πρέπει να αλλοιωθεί ή να τεθεί σε αμφισβήτηση.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, για να βγει η Ευρώπη από την κρίση και να αντιμετωπίσει τους εθνικιστές, τους λαϊκιστές και τις συντηρητικές δυνάμεις, θα πρέπει να αγωνιστούμε σθεναρά για το όραμα μιας Ευρώπης σύμφωνα με τα ιδανικά μας, μια Ευρώπη που είναι ενωμένη, με αξίες που διατηρούν το κύρος τους στα μάτια των πολιτών της.

Διαβάστε επίσης