Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Επιστολή της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ναρκωτικά προς τον πρόεδρο Ομπάμα | 19.01.2019

 

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2017

 

Με αφορμή την αποποινικοποίηση χρήσης της ιατρικής μαριχουάνας στη Γερμανία και τη λήξη της προεδρίας Ομπάμα στις ΗΠΑ, σας κοινοποιούμε την κάτωθι επιστολή εννέα πρώην και νυν αρχηγών κρατών και Πρωθυπουργών, μελών της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (GCDP). προς τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Υπογράφουν οι: Fernando Henrique Cardoso (πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας), ο Ruth Dreifuss (πρώην Πρόεδρος της Ελβετίας), ο César Gaviria (Πρόεδρος της Κολομβίας), ο Alexander Kwasniewski (πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας), ο Ricardo Lagos (πρώην Πρόεδρος της Χιλής), ο Olusegun Obasanjo (πρώην Πρόεδρος της Νιγηρίας), ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου (πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας), ο Jorge Sampaio (πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας) και ο Ernesto Zedillo (πρώην Πρόεδρος του Μεξικού).

Η επιστολή στάλθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2017.

 

 

κ. Πρόεδρε,

 

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αφοσίωση σας στην επανεξέταση της τιμωριτικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, ειδικά σε ό,τι αφορά την απονομή χάρης σε μικροπαραβάτες.

Παρότι οι συγκεκριμένοι δεν διέπραξαν βίαια εγκλήματα, καταδικάστηκαν σε μακρόχρονες ποινές ως ποινικοί εγκληματίες, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους για τα ναρκωτικά. Τι σκοπό εξυπηρετεί κάτι τέτοιο, πέρα από το να εμποδίσει κάθε μελλοντική τους ευκαιρία να ζήσουν κάποτε μία δημιουργική ζωή;

Από αυτές τις ποινές κινδυνεύουν ακόμα και χρήστες, ή όσοι βρεθούν με μικροποσότητες για προσωπική χρήση, όταν αυτό θα έπρεπε να προστατεύεται από την αρχή της αυτοδιάθεσης. Η Πολιτεία μπορεί να εμπλακεί στις προσωπικές επιλογές του ατόμου, μόνο όταν αυτές θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνία, τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

Σε όσους η χρήση έχει επιφέρει φυσικό ή ψυχικό νόσημα πρέπει να προσφέρεται υποστήριξη και πρόσβαση σε δομές υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η χρήση να ποινικοποιείται.

Όπως έχει πει και ο συνάδελφος μας στην Διεθνή Επιτροπή για τα Ναρκωτικά, Κόφι Ανάν:

«Τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πολλές ζωές, αλλά οι λανθασμένες πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν καταστρέψει περισσότερες. Για έναν νέο το βεβαρημένο ποινικό μητρώο μπορεί να αποβεί μακράν πιο καταστροφικό από την περιστασιακή χρήση ναρκωτικών.»

Για αυτό το λόγο, χαιρετίζουμε το γεγονός της μείωσης ποινών για περισσότερους από 1.000 φυλακισμένους κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Παραμένουν, όμως, χιλιάδες φυλακισμένοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, που εκτίουν μακρές ποινές για μη-βίαια παραπτώματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Ελπίζουμε, πως στις τελευταίες μέρες της προεδρίας σας, θα χρησιμοποιήσετε την ισχύ του θεσμού που υπηρετείτε για να μειώσετε ακόμα περισσότερες ποινές χαμηλής εγκληματικότητας φυλακισμένων, αποκαταστώντας έτσι την αξιοπρέπεια και την ελπίδα για τη ζωή τους. Είθε το παράδειγμα σας αυτό, να εμπνεύσει, όχι μόνο τον επερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και Κυβερνήτες σε όλη τη χώρα.

Επιπροσθέτως, αναγνωρίζουμε τον σεβασμό σας για τους νόμους που τέθηκαν σε ισχύ μέσω δημοψηφισμάτων σε πολλές πολιτείες, σε ό,τι αφορά τη χρήση μαριχουάνας, και ευελπιστούμε πως η φωνή του λαού θα συνεχίσει να γίνεται πράξη σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για τα ναρκωτικά.

 

 

Με τιμή,

 

Fernando Henrique Cardoso (πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας)

Ruth Dreifuss (πρώην Πρόεδρος της Ελβετίας)

César Gaviria (Πρόεδρος της Κολομβίας)

Alexander Kwasniewski (πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας)

Ricardo Lagos (πρώην Πρόεδρος της Χιλής)

Olusegun Obasanjo (πρώην Πρόεδρος της Νιγηρίας)

Γεώργιος Α. Παπανδρέου (πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας)

Jorge Sampaio (πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας)

Ernesto Zedillo (πρώην Πρόεδρος του Μεξικού)

 

Screen Shot 2017-01-19 at 8.48.09 PM

 

Περισσότερα για την GCDP εδώ: http://papandreou.gr/gcdp_ungass_papandreou_20160614/

Διαβάστε επίσης