Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ο Γ. Παπανδρέου σε συνέδριο του C.E.P.S. με θέμα «Μετράει η Ευρώπη;»

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε χθες και σήμερα, στις Βρυξέλλες, σε Συνέδριο που πραγματοποίησε η δεξαμενή σκέψης CEPS, με τίτλο: «Μετράει η Ευρώπη;».

Στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την παγκόσμια Διακυβέρνηση: Η Ευρώπη πρέπει να συμβάλλει στον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης. Αν δεν το κάνει, τότε θα την κάνει απάνθρωπη η παγκοσμιοποίηση.

Για τις συνέπειες της κρίσης και τις προσπάθειες της Ελλάδας: Πέτυχε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά με βαρύ τίμημα και θυσίες.

Για τις αγορές: Οι αγορές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη και κατάλληλη συλλογική απάντηση από την Ευρώπη.

Επίσης,

Ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα, εξηγώντας γιατί το «πρόβλημα» δεν ήταν μόνο ελληνικό. Ήταν συστημικό, είπε. Η Ελλάδα είχε το «δικό» της πρόβλημα, όπως και άλλες χώρες. Δεν ήταν η μόνη.

Η έμφαση που δόθηκε από την ΕΕ ήταν ουσιαστικά μονομερής. Λόγω των συνθηκών, με τις διαφορές των επιτοκίων και την έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η ανάκαμψη δεν ήταν δυνατή.

Ενώ ήταν αναγκαία τα μέτρα για την μείωση των ελλειμμάτων, αυτά δεν μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά χωρίς αντίστοιχα διαρθρωτικά μέτρα, που όμως, απαιτούσαν περισσότερο χρόνο.

Τα στερεότυπα για τις διαφορές μεταξύ βορρά και νότου στην Ευρώπη, καλλιεργούν και τονίζουν το αντίθετο από αυτό που ισχύει, ότι δηλαδή, οι όποιες διαφορές είναι ένα πλεονέκτημα για την Ευρώπη.

Τόνισε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας, που βασίζεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση, αναφέροντας και την πρόταση για ένα erasmus για την απασχόληση. Πρότεινε μάλιστα, πιο έντονα στοιχεία κοινωνικής πολιτικής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε σχέση με τη διαφάνεια και τη λειτουργία των θεσμών, αναφέρθηκε σε σχετική μελέτη που καταδεικνύει το σημαντικό ποσοστό συμμετοχής της διαφάνειας στο ΑΕΠ σε κάποιες χώρες, αναφέροντας το παράδειγμα της Σουηδίας.

Απατώντας σε αναφορά του πρώην Λετονού Πρωθυπουργού, ότι ο ίδιος επανεξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός παρά τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης του, συμφώνησε στο ότι, σε αυτές τις προσπάθειες των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν τέτοιες κρίσεις μέσα στους φυσιολογικούς εκλογικούς κύκλους, ο λαϊκισμός δεν είναι πάντα νικητής,όταν υποστηρίζει κάποιος με σθένος αυτά που πιστεύει. Μιλώντας παραδειγματικά αναφέρθηκε και στα σχετικά στερεότυπα για τους μετανάστες και την επακόλουθη ξενοφοβία.
´
Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε παραδείγματα όπως αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τονίζοντας την άμεση και θετική συνέπεια στις οικονομίες και στους προϋπολογισμούς.

Ανάμεσα στις δυνατές λύσεις στο συνολικότερο πρόβλημα, επανέλαβε το ρόλο και τη σημασία των eurobonds ως μέσου χρηματοδότησης.

Τέλος, τόνισε την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τη σημασία της Ευρώπης, αφού οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι σε εθνικό επίπεδο οφείλουν να λάβουν υπόψη τους δεδομένα που ξεπερνούν τα σύνορα τους, μετατρέποντας την διαφορετικότητα τους σε πλεονέκτημα.

Διαβάστε επίσης