Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ψηφίζουμε για την Ευρώπη που διεκδικούμε

Ομιλία στη παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές του 2009

«Φίλες και φίλοι, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι.

Έχουμε δύο επιλογές:

Ή να συνεχίσουμε την πορεία μας όπως πηγαίνουμε σήμερα, με πολιτικές που κρύβουν τα προβλήματα του τόπου πίσω από τους αριθμούς και τα μεγάλα λόγια, την ώρα που τα ελλείμματα μεγαλώνουν σε βάρος των πολλών, για το κέρδος των «ημέτερων» και των λίγων.

Ή να αλλάξουμε πορεία, να προχωρήσουμε σε μια κατεύθυνση που βάζει πρώτα τον πολίτη, που του δίνει δύναμη, λόγο σιγουριά και αξιοπρέπεια, που αξιοποιεί με σεβασμό το δημόσιο πλούτο, τα δικά του χρήματα, τα χρήματα του λαού, προς όφελος όλων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Οι σημερινές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, οι πολιτικές τής νεοσυντήρησης οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν την ευρωπαϊκή ήπειρο στην οικονομική κρίση, στη συσσώρευση του πλούτου στα χέρια λίγων, και σε έναν αγώνα δρόμου για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας. Έναν αγώνα δρόμου, για να καταφέρουν το ελάχιστο, να μείνουν στο επίπεδο διαβίωσης που είχαν χθες.

Αυτές οι πολιτικές δεν έχουν προοπτική. Οι πολιτικές τής νεοσυντήρησης θέλουν να οδηγούν τις κοινωνίες μας σε απόγνωση, αλλά και τους πολίτες μας στο περιθώριο και στον κυνισμό. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Η σημερινή διεθνής κρίση βρήκε την Ελλάδα θαλασσοδαρμένη από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, που έφεραν οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης. Κρίση στην οικονομία της ελληνικής οικογένειας, κρίση στην κοινωνία, με την μία κοινωνική ομάδα να τίθεται απέναντι στην άλλη.
Κρίση θεσμών, που επιδεινώνει το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουμε όλοι μας. Κρίση πολιτική, με τη διαφθορά, τα σκάνδαλα που ακουμπούν την καθημερινότητα όλων μας, τελικά, και αφορούν και στην οικονομία, αλλά και στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Και η συνεχής συγκάλυψή τους ακουμπάει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Σ’ αυτό το πολιτικό κλίμα, πολλοί από εμάς αισθάνονται απόγνωση, νιώθουν βαθιά την αίσθηση της ανομίας και της αδικίας, της μοναξιάς και της απαξίωσης. Αισθάνονται οι πολίτες ότι δεν έχουν πού να ακουμπήσουν. Ανασφάλεια παντού.

Γι’ αυτό, όμως, κοιτούν προς το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ. Κοιτούν προς το ΠΑΣΟΚ, διότι εμείς έχουμε τη δύναμη να δώσουμε ξανά ελπίδα και να αλλάξουμε αυτά που βιώνουμε όλοι σήμερα.

Από εμάς περιμένει ο Ελληνικός λαός, διότι εμείς εκπροσωπούμε τις αρχές και τις αξίες που χρειάζονται σ’ αυτή τη χρονική και ιστορική συγκυρία. Αυτονόητες αξίες, για μια σύγχρονη κοινωνία: Δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ισότητα, διαφάνεια, κοινωνική αλληλεγγύη. Διαχρονικές αξίες, που μας καθοδηγούν και τις οποίες εκπροσωπούμε όπου και αν βρεθούμε.

Εμείς εκπροσωπούμε τις αξίες, αλλά και τις πολιτικές που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση και να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Και έχουμε ευθύνη να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Ελληνικού λαού, διότι γνωρίζουμε καλά, ότι μαζί με το λαό μπορούμε πράγματι να κάνουμε αλλαγές, να κάνουμε ακόμα και θαύματα.

Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το πρώτο βήμα μιας νέας πορείας, που βάζει πρώτο τον πολίτη. Την επόμενη πενταετία, το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να δώσει μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές μάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αντιπαρατεθούμε με δυνάμεις συντηρητικές, με πολιτικές που έχουν επιβάλει μια βαθειά συντηρητική λογική και νοοτροπία. Οι συντηρητικοί κυριαρχούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια δυστυχώς παντού, στο Συμβούλιο των Πρωθυπουργών, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αντί μιας Ευρώπης αξιών, η νεοσυντήρηση μας υποδούλωσε. Υποδούλωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αγριότητα των ανεξέλεγκτων αγορών, αλλά και στα πελατειακά παζάρια μεταξύ των μεγάλων και των ισχυρών.

Η συντηρητική στροφή της Ευρώπης την έχει καταστήσει δυστυχώς άβουλη. Άβουλη, μπροστά στα προβλήματα του Ευρωπαίου πολίτη, απρόθυμη να δώσει λύση στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, αδύναμη να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, φοβική και άτολμη απέναντι στις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις.

Αυτή την Ευρώπη, δεν την θέλουμε. Γι’ αυτό, στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη που διεκδικούμε. Διεκδικούμε, στις 7 Ιουνίου, να έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να σηματοδοτήσουμε την απαραίτητη αλλαγή, και στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή του κ. Μπαρόζο.

Εμείς, δίνουμε ξανά ελπίδα. Διαμορφώνουμε όλοι μαζί μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχουμε να δώσουμε μάχες γι’ αυτή την Ευρώπη που εμείς θέλουμε. Θα είναι εκ νέου αντικείμενο μεγάλων αντιπαραθέσεων, αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει το μέλλον μας. Το μέλλον της νέας γενιάς της Ελλάδας, το μέλλον των παιδιών μας.

Εξωτερική πολιτική και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Εργασιακές σχέσεις και θέσεις εργασίας. Η έξοδος από την οικονομική κρίση, το περίφημο ΕΣΠΑ και η απορροφητικότητά του. Πολιτικές ελευθερίας και αντιτρομοκρατία. Η στήριξη της υπαίθρου. Η μετανάστευση. Η προστασία των καταναλωτών. Περιβάλλον. Εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η ισότητα ανδρών – γυναικών. Η διαφάνεια. Η νέα αγροτική πολιτική. Η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.

Αυτές οι εκλογές δεν είναι μια καταγραφή της κοινής γνώμης. Είναι εκλογές που αφορούν σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Σε αυτές τις εκλογές, κρίνονται θέματα που μας αφορούν άμεσα.

Οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, είναι απόφαση. Απόφαση για την Ευρώπη που θέλουμε, για το ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Είναι απόφαση και για την Ελλάδα που θέλουμε, για όλους τους Έλληνες, μέσα από μια νέα εθνική προσπάθεια.

Σε αυτές τις εκλογές, όλοι μαζί θα αποφασίσουμε την πορεία μας και θα πούμε ότι, είναι ώρα να τελειώνουμε με τις πολιτικές, που μας οδήγησαν εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα.

Σε αυτές τις εκλογές, θα πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στις πολιτικές που μας οδηγούν στο χθες και ένα μεγάλο ΝΑΙ στις πολιτικές που βλέπουν μπροστά.

Σε αυτές τις εκλογές, παίρνουμε την απόφαση να βάλουμε πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής τον πολίτη με τις πραγματικές του ανάγκες, και στην Ελλάδα, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ψηφοδέλτιο που θα ανακοινώσω σήμερα, είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης, γνώσης, αγωνιστικότητας, κύρους και ελπίδας για την Ελλάδα. Ένα ψηφοδέλτιο, που ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει. Είναι ψηφοδέλτιο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Για την Ελλάδα της προόδου, της Δημοκρατίας, του πολιτισμού, της «πράσινης ανάπτυξης», της αλληλεγγύης και της εθνικής υπερηφάνειας.

Είναι ομάδα δυναμική, είναι ομάδα μάχιμη. Μάχιμη για τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας. Θα συνεχίσει το μεγάλο έργο που επιτέλεσε, η δική μας Ευρωομάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και με την ευκαιρία, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους Ευρωβουλευτές μας, που αποχωρούν από τις Βρυξέλες. Τον Σταύρο Αρναουτάκη, την Μαίρη Ματσούκα, την Κατερίνα Μπατζελή, τον Κώστα Μποτόπουλο και τη Βαγγελιώ Τζαμπάζη.

Τους έχω ζητήσει να δώσουν μαζί μας, και στις περιφέρειές τους, τη νικηφόρα μάχη στις εθνικές εκλογές, που θα έρθουν πολύ σύντομα.

Σταύρος Αρναουτάκης. Το ονοματεπώνυμο της Κρήτης στην Ευρώπη. Ο εμψυχωτής του ελληνικού δικτύου νησιών στην Ε.Ε. Μιας πράγματι μεγαλεπήβολης κίνησης για τη στήριξη των νησιών και της ελληνικής Περιφέρειας. Έδωσε μάχες για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που απαξίωσε η Νέα Δημοκρατία. Έδωσε μάχες, για να μπορέσουν να συμμετέχουν τα απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας σε αυτό το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Μαίρη Ματσούκα. Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πρωταγωνίστησε στη μάχη για το μπλοκάρισμα του 65ωρου εργασίας από το Ευρωκοινοβούλιο και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Κατερίνα Μπατζελή. Από την αγκρικουλτούρα στην κουλτούρα. Ήταν συντονίστρια των σοσιαλιστών στην προάσπιση της κοινής αγροτικής πολιτικής και ήταν αργότερα και πετυχημένη Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, με μεγάλο έργο και αναγνώριση. Της έχω ζητήσει να συνεχίσει να συμβουλεύει τη νέα μας Ευρωομάδα στα ζητήματα της κοινής αγροτικής πολιτικής.

Κώστας Μποτόπουλος. Πρωταγωνίστησε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού για την διασφάλιση κονδυλίων για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα. Έγκριτη φωνή στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, πρωταγωνιστής στην προσπάθεια η Ε.Ε. να γίνει πιο ανοιχτή, διαφανής και δημοκρατική.

Βαγγελιώ Τζαμπάζη. Η φωνή του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος στην Ε.Ε. Πρωταγωνίστησε για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και απέδειξε ότι, όταν έχεις ψυχή και όραμα, τίποτα δεν μπορεί να σε φρενάρει.

Το έργο της Ευρωομάδας μας, ήταν εξαιρετικό και θα συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αποτελεσματικότητα, με την ίδια όρεξη για αγώνες και νίκες, με το ίδιο ήθος και τις ίδιες αξίες.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ εδραίωσε έναν δικό του κανονισμό λειτουργίας της Ευρωομάδας το 2004, ο οποίος διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, την συλλογικότητα και την διαφάνεια στη λειτουργία σε όλες τις δράσεις της. Ο κανονισμός αυτός, όπως υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2004, απέσπασε θετικά σχόλια ακόμα και στο διεθνή και ευρωπαϊκό Τύπο.

Πρωτοπορήσαμε στη διαφάνεια και στη λειτουργία μας, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα, και είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας σήμερα. Πολλά από αυτά που εμείς τότε υιοθετήσαμε, αυτά που προέβλεπε ο τότε κανονισμός μας, έχουν σήμερα υιοθετηθεί από τις υπηρεσίες της Ευρωβουλής. Είναι πια υποχρεωτικοί κανόνες για όλους τους Ευρωβουλευτές, που προέρχονται και από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα εκπληρώσουν το έργο τους ως ομάδα, με ακόμα πιο συλλογική δουλειά και εμφάνιση. Υπεύθυνος για τη λειτουργία της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες παραμένει ο Σταύρος Λαμπρινίδης, υποψήφιος και σήμερα για την Ευρωβουλή. Και οι 22 υποψήφιοί μας αποτελούν μια ενιαία ομάδα.

Η συλλογική δουλειά είναι ο καλύτερος εγγυητής για την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία μας στις Βρυξέλλες. Αυτή η συλλογικότητα θα εκφραστεί ουσιαστικά και συμβολικά και από μια νέα πρωτοβουλία που παίρνουμε.

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα στεγαστούν και θα έχουν τα γραφεία τους, κατά τη διαμονή τους και για τις ανάγκες των εργασιών τους εδώ, στην Αθήνα, σε ένα κοινό κτίριο. Σ’ αυτό το κτίριο, θα στεγαστούν και όλες οι υπηρεσίες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τις διεθνείς σχέσεις και θέματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουμε τη διαρκή εποικοδομητική συμμετοχή όλων των υποψηφίων μας, όσων εκλεγούν, αλλά και όσων βρεθούν σε μη εκλόγιμη θέση. Μια θέση, που δεν είναι για μας απλά τιμητική, αλλά θέση προσφοράς και συμβολής.

Ο κάθε υποψήφιος είναι επιλεγμένος με αντικειμενικά κριτήρια. Θα αποτελεί σύνδεσμο με πολιτιστικούς χώρους, κοινωνικούς χώρους, με μαζικούς φορείς, αλλά και γεωγραφικές περιφέρειες. Έχει ο καθένας πολλά να προσφέρει στο Κίνημά μας, και στην Ελλάδα.

Σε μηνιαία βάση, και οι 22 της Ευρωομάδας μας θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες, για να συνδέσουν την περιφέρειά τους -από εκεί όπου κατάγονται ή μια περιφέρεια που θα τους ανατεθεί, και τον κοινωνικό τους χώρο, με τις διεργασίες, τα προγράμματα και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπεύθυνος συντονιστής αυτής της λειτουργίας θα τεθεί ο Διευθυντής του Διπλωματικού μου Γραφείου και Γραμματέας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, ο Δημήτρης Δρούτσας.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, θα μας βοηθήσει και ο μέχρι σήμερα Ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης, που στη διάρκεια της θητείας του όργωσε την Ελλάδα, για να συνδέσει με επιτυχία τοπικούς φορείς και τα νησιά μας με ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπό την εποπτεία του Δημήτρη Δρούτσα, θα συνεργαστούν και ο Διευθυντής του Γραφείου της Ευρωομάδας, ο Βασίλης Παπαδημητρίου, και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Σύνδεσμος με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, η Πωλίνα Λάμψα.

Αξιοποιούμε έτσι με τον καλύτερο τρόπο όλους τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές που δεν θα εκλεγούν. Και εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι κατέθεσαν προτάσεις ή αυτοπροτάσεις για το ψηφοδέλτιό μας μέσω διαδικτύου. Ήταν πράγματι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, που καθιερώσαμε.

Μείναμε ικανοποιημένοι από την πρώτη αυτή εφαρμογή. Σκοπεύουμε να την εφαρμόσουμε και στο μέλλον. Στόχος μας, να προσελκύσουμε και άλλους ικανούς ανθρώπους, που δεν έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες της πολιτικής. Μια ακόμα δημοκρατική καινοτομία προστίθεται στις αντιλήψεις και πρακτικές του Κινήματός μας.

Ευχαριστώ επίσης και την Επιτροπή, που δούλεψε πολλές ώρες για να αξιολογηθούν αυτές οι προτάσεις. Ένας αριθμός υποψηφίων που επελέγησαν είναι στον κατάλογο που ανακοινώνω και σήμερα. Προήλθε από τη διαδικασία αυτή, στην οποία τηρήθηκε και η εχεμύθεια που είχαμε υποσχεθεί.

Όλες οι προτάσεις εξετάστηκαν με προσοχή στις πολλαπλές συνεδριάσεις της Επιτροπής. Άνθρωποι του μόχθου και άνθρωποι των γραμμάτων. Άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Άνθρωποι που ήθελαν πάνω απ’ όλα να συμβάλουν στον κοινό αγώνα.

Σ’ αυτούς θα προσφέρουμε, μέσα από ένα δίκτυο που δημιουργούμε, την συνεχή ενημέρωση και τη συμμετοχή τους για την Ευρώπη που θέλουμε, για τις δικές μας θέσεις, τους αγώνες και τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε στην Ένωση.

Το ψηφοδέλτιο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, εκπροσωπεί την Ελλάδα, τις δυνατότητές μας, τα οράματά μας για μια Ευρώπη δυνατή, με φωνή στον κόσμο. Για μια Ευρώπη, που βάζει πρώτα τον πολίτη και την κοινωνική Ευρώπη, που αγωνίζεται για την ανάπτυξη και για νέες θέσεις εργασίας επενδύοντας στην «πράσινη οικονομία», που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανταγωνίζεται με βάση την ποιότητα και όχι το κόστος εργασίας.

Για την Ευρώπη της γνώσης, της έρευνας, της επιστήμης, του πολιτισμού. Για την Ευρώπη, που θέλει ζωντανή την Περιφέρεια, που πιστεύει σε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική που ανοίγει δρόμους για ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για μια ανθρώπινη ζωή για τον αγροτικό κόσμο. Μια Ευρώπη, που ξέρει ότι η ατομική μας ασφάλεια βασίζεται στην προάσπιση των ελευθεριών μας, των προσωπικών μας ελευθεριών.

Αυτή την Ευρώπη θέλουμε, και ως Έλληνες, και ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές που θα σας παρουσιάσω είναι έτοιμοι για τη μάχη, για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Το ψηφοδέλτιο του Κινήματος, το συνθέτουν πρόσωπα ευρωπαϊκής καταξίωσης και αποδοχής, και είναι:

Στην τελευταία 22η και τιμητική θέση, όπως είπα, οι θέσεις αυτές είναι και προσφοράς, έχουμε τη χαρά να έχουμε τον Δημήτρη Ασημακόπουλο. Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος είναι Πρόεδρος των Επαγγελματιών, των Βιοτεχνών και των Εμπόρων της Ελλάδας, εκπρόσωπος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αυτοί δηλαδή που πλήττονται ιδιαίτερα σήμερα από τον συνδυασμό της εγχώριας και της διεθνούς κρίσης.

Στην 21η θέση έχουμε τον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Γιώργο Σωτηρέλη. Ο Γιώργος Σωτηρέλης είναι ένας επιστήμονας διεθνούς κύρους, που συνεχίζει την παράδοση της προοδευτικής συνταγματικής σκέψης στην πατρίδα μας, με μεγάλη προσφορά ως Αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. Θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την προτεραιότητα που δίνουμε στο να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στην ανασύνταξη του πολιτικού μας συστήματος.

Στην 20η θέση έχουμε τη Ρόνι Φίλεφσκα. Η Ρόνι Φίλεφσκα είναι από τη Βουλγαρία, μετανάστης στην πατρίδα μας. Είναι Διδάκτωρ Ιστορικός. Εργάζεται πολλά χρόνια στη χώρα μας, στο χώρο της δημοσιογραφίας και του πολιτισμού.

Όπως γνωρίζετε, το ΠΑΣΟΚ άνοιξε δρόμους στη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι για μας πολιτική προτεραιότητα η δημιουργική ένταξη των μεταναστών. Και με την ευκαιρία αυτή, καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά και αυτοί στις Ευρωεκλογές.

Από το χώρο του Απόδημου Ελληνισμού, έχουμε από την Γερμανία τον Κώστα Τάτση, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Τάτσης, για το ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπεί τον Ελληνισμό της διασποράς, σηματοδοτεί την πολιτική ταυτότητα από την ίδρυσή μας, σηματοδοτεί τις γέφυρες που χτίζουν οι απόδημοι μέσα στην ενωμένη Ευρώπη, που είναι και η πεμπτουσία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Μαρία Κατσά, με καταγωγή από τη Δυτική Ελλάδα, Αρχιτέκτονας, με μεγάλη προσφορά και παρουσία στο χώρο του πολιτισμού, ήδη από την εποχή της συνεργασίας της με την Μελίνα Μερκούρη. Έχει λαμπρές σπουδές, με ειδικές γνώσεις στην προώθηση του σύγχρονου ελληνικού προϊόντος μέσα από την πολιτιστική διπλωματία, το περιβάλλον και τον τουρισμό.
Χρυσή Μπιτσιλάκη. Η Χρυσή Μπιτσιλάκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών. Με μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ουσιαστικά και συμβολικά, αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνουμε στην εκπαίδευση, αλλά και στο Αιγαίο.

Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Η Σιμπέλ Μουσταφάολγου είναι φιλόλογος από την Κομοτηνή, με σημαντική παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης. Ασκεί καθήκοντα Αντινομάρχη στα θέματα παιδείας, πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής και συνδέει και τη μουσουλμανική μειονότητα με τις ευρωπαϊκές μας διαδικασίες και με τη δουλειά που κάνουμε ως Κίνημα.

Χρήστος Χατζηαντωνίου. Ο Χρήστος Χατζηαντωνίου είναι αγρότης από τα Γιαννιτσά της Πέλλας. Πρόεδρος από το 1993 της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού και Αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ. Έχει σπουδάσει στην Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας. Εκφράζει στο ψηφοδέλτιό μας τη βούληση για μια νέα προοπτική για την αγροτική οικονομία. Είναι Νομαρχιακός Σύμβουλος και έχει διατελέσει Αντινομάρχης Αγροτικής Πολιτικής.

Σταυρούλα Σαλουφάκου. Η Σταυρούλα Σαλουφάκου είναι Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας. Έχει σπουδές στα Οικονομικά. Εκφράζει στο ψηφοδέλτιό μας τους εργαζόμενους και τη συλλογική τους προσπάθεια για προάσπιση των δικαιωμάτων τους και αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σίμος Παλτσανιτίδης, από τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι πτυχιούχος Προπονητής Στίβου αθλητών με αναπηρία, Ολυμπιονίκης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ και Πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών με αναπηρία. Εκφράζουμε, με τον Σίμο, το χώρο του αθλητισμού και, ταυτόχρονα, το αναπηρικό κίνημα.

Λίνα Παπαδοπούλου. Είναι Λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μια εξαιρετική νέα επιστήμονας, με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, με σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ.

Πετρούλα Ντελεδήμου. Η Πετρούλα Ντελεδήμου, από τη Μαγνησία, έχει σπουδάσει Νομική και Δημοσιογραφία, με μεταπτυχιακά στην πολιτική επικοινωνία. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη πρόσφατα -και μπράβο Πετρούλα- τον Απρίλιο του 2009, Πρόεδρος της «ECOSY», δηλαδή Πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Δημήτρης Δρούτσας. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Σήμερα, Διευθυντής του Διπλωματικού μου Γραφείου. Έχει διατελέσει και στο παρελθόν Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας.

Σπύρος Δανέλης, Αρχιτέκτων – Μηχανικός. Από το 2002, Δήμαρχος Χερσονήσου στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης. Έχει μεγάλη προσφορά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκφράζει την προτεραιότητα που διαχρονικά αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στο αυτοδιοικητικό κίνημα. Έχει καινοτομήσει και βραβευτεί για τις οικολογικές του δράσεις και πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη του Δήμου του.

Κρίτων Αρσένης. Ο Κρίτων Αρσένης είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι Χωροτάκτης Οικονομολόγος με μεταπτυχιακά στη διεθνή ανάπτυξη. Έχει μεγάλη παρουσία, με ευρωπαϊκές βραβεύσεις, στο χώρο του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Έχει πρωτοστατήσει με το δίκτυο Αειφόρου Αιγαίου.

Άννυ Ποδηματά. Την Άννυ Ποδηματά την γνωρίζετε όλοι σας. Είναι Ευρωβουλευτής μας με σημαντική προσφορά στην Επιτροπή Ενέργειας, ειδικά σε θέματα κλιματικής αλλαγής, αλλά και σε θέματα ισότητας των δύο φύλων.

Μαριλένα Κοππά. Η Μαριλένα Κοππά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Βαλκανικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει μεγάλη ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, έχει εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος στο ΙΣΤΑΜΕ, με μεγάλη προσφορά ως Ευρωβουλευτής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Γιώργος Σταυρακάκης. Ο Γιώργος Σταυρακάκης, τον γνωρίζετε όλοι σας, είναι από την Ιεράπετρα Κρήτης, ένας από τους κορυφαίους Σεισμολόγους, με μεγάλη προσφορά στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας διεθνώς και εκφράζει, πέρα από όλα αυτά, και την προτεραιότητα που αποδίδουμε στην πολιτική προστασία, τη διαχείριση των κρίσεων, την ασφάλεια του πολίτη.

Χρυσούλα Παλιαδέλη. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη είναι καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, συνεργάτης του Μανόλη Ανδρόνικου, με καθοριστική συμβολή στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Είναι Διευθύντρια σήμερα της ανασκαφής εκεί. Και χαιρόμαστε που πρόσφατα έγιναν και πολύ σημαντικές ανακαλύψεις.

Για εμάς, ο πολιτισμός, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Μακεδονία, δεν είναι ζήτημα μόνο συμβολικού χαρακτήρα. Είναι κορυφαία προτεραιότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εθνική μας ταυτότητα και την παρουσία μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και με την οικουμενική της διάσταση.

Σταύρος Λαμπρινίδης. Είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έχει, όπως ξέρετε, διατελέσει Γενικός Γραμματέας Αποδήμου και πρέσβης εκ προσωπικοτήτων.

Στη δεύτερη θέση, θα δώσει τη μάχη η βουλευτής μας στην Α’ Αθήνας, Συλβάνα Ράπτη. Η Συλβάνα Ράπτη, βραβευμένη δημοσιογράφος, με μεγάλη πολιτική διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση, στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, και στα εκπαιδευτικά της χώρας.

Είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και, η παρουσία της στο ψηφοδέλτιό μας, σηματοδοτεί τον χαρακτήρα που αποδίδουμε στις Ευρωεκλογές, ως μια συνολική πολιτική αντιπαράθεση. Την απόφασή μας, να βάλουμε τον πολίτη και τις ανάγκες του στο επίκεντρο αυτής της εκλογικής μάχης.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Γνωρίζετε τη διαδρομή του, ως στελέχους του ΟΟΣΑ για μια δεκαετία, ως Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Οικονομικός σύμβουλός μου στη συνέχεια, επισκέπτης Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, βουλευτής Κοζάνης και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Με την επιλογή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σηματοδοτούμε ουσιαστικά και συμβολικά τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχουμε αποδώσει στις Ευρωεκλογές. Σηματοδοτούμε την κεντρική μας προτεραιότητα για την έξοδο της χώρας από την εγχώρια και διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και τη μάχη που δίνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελληνική οικονομία.

Ψηφίζοντας για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Αποφασίζουμε να βάλουμε πρώτα τον πολίτη. Να δώσουμε στην Ευρώπη τη μάχη, για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας, αλλά και για την προάσπιση των συμφερόντων της, για τη διεκδίκηση στην Ευρώπη όσων αξίζει η Ελλάδα, όσων δικαιούνται οι Έλληνες.

Κλείνοντας, θα ήθελα απλώς να τονίσω ότι το ευρωψηφοδέλτιο αυτό, αποτελεί ευρωψηφοδέλτιο μάχης, ευρωψηφοδέλτιο νίκης, ευρωψηφοδέλτιο σιγουριάς για τον Έλληνα και την Ελληνίδα.

Αποτελεί το πρώτο βήμα της μεγάλης νίκης στις Ευρωεκλογές.

Με δεύτερο βήμα, τη μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Καλή μας νίκη.
Καλό μας αγώνα.»

Διαβάστε επίσης