Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

«Όρος επιβίωσης, η οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας» | Ομιλία 21.07.2019

Για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας | Δήλωση 15.07.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

«Με τον Γιάννη γιορτάζει μία Ελλάδα ευκαιριών, δημοκρατίας και ελευθερίας» | 25.06.2019

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης των Αθηνών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

 

 

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε σήμερα εδώ, για να γιορτάσουμε μια ξεχωριστή ιστορική στιγμή. Είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Να τιμήσουμε αυτούς που έδωσαν μια άνιση μάχη, μια μάχη όμως νικηφόρα, για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη.

Είμαστε εδώ, για να εμπνευστούμε και να αντλήσουμε δύναμη από τους αγώνες των πατριωτών που απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Μοιραζόμαστε σήμερα όλοι την ίδια συγκίνηση, όμως για μένα, η μέρα αυτή είναι ιδιαίτερη για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί η ιστορία το θέλησε να είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, εκείνος που, σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια, είχε την τιμή να υψώσει ξανά τη γαλανόλευκη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Η εθνική μνήμη μάς διδάσκει. Μας διδάσκει πως, όταν εμείς, οι Έλληνες, αγωνιζόμαστε ενωμένοι για ένα μεγάλο σκοπό, τον πετυχαίνουμε. Πως την ιστορία, τη γράφουν ενωμένοι χιλιάδες απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, με τον αγώνα τους, με τις θυσίες τους, με την ακλόνητη πίστη τους στο δίκιο. Αγωνίστηκαν, ώστε τα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, σήμερα πια, να θεωρούνται αυτονόητα.

Σήμερα, εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντί τους, δίνοντας μαζί και ενωμένοι μια ειρηνική μάχη για αξίες. Αξίες, που αύριο θα θεωρούνται επίσης αυτονόητες και κεκτημένες. Δουλεύοντας όλοι μαζί, για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια καλύτερη κοινωνία, για περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα, ασφάλεια, ευνομία και ευημερία.

Ενωμένοι όπως και τότε, όλοι οι Έλληνες, μαζί. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, διότι είναι αστείρευτες. Και αυτό, μας το διδάσκει η ιστορία. Μας το διδάσκουν οι αγωνιστές της ελευθερίας, τους οποίους σήμερα τιμούμε.

Ενωμένοι κερδίζουμε το μέλλον που μας αξίζει.

Διαβάστε επίσης