Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην Ειδική Εκδήλωση της Παγκόσμιας Συνόδου Νεολαίας στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics – Αθήνα 2011

Αγαπητά παιδιά, Παναγιότατε, κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής των παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics, κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Επιτροπής Special Olympics κ. Shriver, κύριοι Υπουργοί,

Μπορεί τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα να έχει ταυτιστεί στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης με ένα και μόνο γεγονός, την οικονομική κρίση, όμως η πατρίδα μας αποδεικνύει σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είναι παρούσα, ότι συνεχίζει να προσφέρει το φως της, τις οργανωτικές της ικανότητες, αλλά ακόμα περισσότερο την ανθρωπιά της και τις αξίες της, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες.

Φιλοξενούμε αυτές τις ημέρες ακόμα μία μεγάλη Ολυμπιακή οργάνωση. Αυτή τη φορά, την πλέον εξαιρετική και ευγενική έκφραση του Ολυμπιακού ιδεώδους, που βρίσκει την εφαρμογή του στην τέλεση των Special Olympics 2011. Το σπουδαίο μήνυμα των Special Olympics 2011 της Αθήνας, είναι κοινωνική ένταξη εντός και μέσω του αθλητισμού.

Η ανθρωπιά, η ισότητα, η αλληλεγγύη, είναι για εμάς σήμερα το μήνυμα, το φως της ελπίδας, που έλαμψε με την αφή της φλόγας. Μαζί και ο Απόλλων, η μασκότ των Αγώνων, ο θεός του ήλιου στην αρχαιότητα. Μεταλαμπαδεύουν αξίες και ιδανικά, που γεννήθηκαν στην πατρίδα μας και που αποτελούν διαχρονικά αγαθά.

Ένα μήνυμα πανανθρώπινο, που ξεπερνά εθνικισμούς, που ξεπερνά προκαταλήψεις, που ενώνει όλους τους λαούς, όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς διακρίσεις. Σήμερα, η πόλη μας, η χώρα μας, αγκαλιάζει τα άτομα με αναπηρία, για ισότιμες ευκαιρίες. Και η παράλληλη διεξαγωγή της Παγκόσμιας Συνόδου Νεολαίας, ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα μεταξύ των νέων, στέλνει επίσης ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα πανάρχαιο των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν και είχαν ως βάση ακριβώς την ειρήνη, τη συνεργασία και την εκεχειρία. Αυτό ήταν το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία.

Σήμερα, εσείς συνεχίζετε αυτή την παράδοση, να μπορούμε με τρόπο ειρηνικό να συνεννοηθούμε, να λύνουμε προβλήματα, αλλά και να αλλάξουμε τον κόσμο. Η παρουσία τόσων νέων στην Ελλάδα αυτή τη δύσκολη στιγμή, είναι και για εμάς ένα δείγμα αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό. Γι’ αυτό και σας καλωσορίζουμε.

Και εμείς, ανταποκρινόμενοι στις δικές μας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα υπηρετούμε τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, ακόμα και σήμερα, μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία που ζούμε, μέσα σε αυτούς τους δυσμενείς οικονομικούς χρόνους και εποχές για την πατρίδα μας, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας, διεξάγουμε αυτούς τους σημαντικούς Αγώνες.

Φιλοξενούμε νέους. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία. Υποδεχόμαστε αθλητές και προπονητές από 185 χώρες, στην πόλη της Αθήνας. Φιλοξενούμε δεκάδες χιλιάδες φίλους, μέλη αθλητικών αποστολών και επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Αναδεικνύουμε τις αξίες της Ελλάδας. Μια χώρα ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και ποιοτικού ταξιδιωτικού προορισμού, ικανού να μαγέψει με τη φυσική του ομορφιά και τις υπηρεσίες του. Αυτή η Ελλάδα, η γενέτειρα του Ολυμπισμού, της εκεχειρίας και της ευγενούς άμιλλας, η Ελλάδα της ελπίδας και των μεγάλων στόχων, υποδέχεται και χαιρετίζει τις προσπάθειες και αυτών των εξαιρετικών αθλητών.

Μας εμπνέει η προσπάθεια αυτών των νέων ανθρώπων. Η δική σας προσπάθεια εμπνέει και εμάς και μας δίνει δύναμη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Έχουμε μια κοινή Οδύσσεια. Είναι η Οδύσσεια της ζωής. Αλλά με καθαρό προορισμό: μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Ευχόμαστε ολόψυχα, η φλόγα του Ολυμπισμού, να είναι φλόγα δύναμης, ελπίδας και αισιοδοξίας. Όχι μόνο για τους αθλητές μας, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης