Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

«Όρος επιβίωσης, η οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας» | Ομιλία 21.07.2019

Για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας | Δήλωση 15.07.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

«Με τον Γιάννη γιορτάζει μία Ελλάδα ευκαιριών, δημοκρατίας και ελευθερίας» | 25.06.2019

 

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου (10-11/12/2009) στις Βρυξέλλες

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Καλησπέρα σας. Η Σύνοδος Κορυφής έληξε και έληξε επιτυχώς. Επιτυχώς κατάφερε η Σουηδική Προεδρία να φτάσουμε σε σημαντικές αποφάσεις. Θα έλεγα ότι ήταν μια σημαντική Σύνοδος Κορυφής και για τη χώρα μας, για την Ελλάδα. Θα αναφερθώ σε αυτό. Πριν όμως, θα ήθελα να δώσω το στίγμα των γενικότερων αποφάσεών μας, που είναι νομίζω πολύ σημαντικές για το μέλλον και της οικονομίας μας, αλλά και του μεγάλου προβλήματος που λέγεται «κλιματική αλλαγή».

Όπως ξέρετε, σε λίγες μέρες θα είμαστε πολλοί ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο στην Κοπεγχάγη, για να αντιμετωπίσουμε το ιστορικά πρωτόγνωρο πρόβλημα που έχει μπροστά της η ανθρωπότητα, την αλλαγή του κλίματος και τις απαραίτητες πολιτικές, ουσιαστικά επαναστάσεις, που χρειάζεται να κάνουμε στις κοινωνίες μας, στην τεχνολογία μας, στην οικονομία μας, στις αντιλήψεις μας, για να μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.

Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που είχαμε θετικές αποφάσεις χθες από τη Σύνοδο Κορυφής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρωτοπορία. Πήραμε αποφάσεις πολύ σημαντικές. Πήραμε την απόφαση να διαπραγματευτούμε για να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων κατά 30%, δηλαδή ανεβάζοντας το ποσοστό μείωσης κατά 10%, από το 20% που προέβλεπε η παλιότερη απόφαση.

Συμφωνήσαμε όλοι μας, ο καθένας με τις δυνατότητές του, να στηρίξουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες με εισφορά έκτακτης ανάγκης για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας, σε χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής, που είναι ιδιαίτερα φτωχές.

Και αυτό μας δίνει μία σημαντική διαπραγματευτική ικανότητα στο να συμβάλουμε, στο να πείσουμε και να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές να ενταχθούν σε ένα κοινό πλαίσιο, αλλά να συμπαρασύρουμε θετικά και άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ και την Κίνα. Και βεβαίως, έχουμε τη μεσοπρόθεσμη βοήθεια, που ανεβαίνει στο ύψος των 100 δις ευρώ. Δείχνει όπως είπα την πρωτοπορία της Ευρώπης, αλλά θα έλεγα ότι είναι και ένα θετικό στοιχείο για την πιθανή θετική έκβαση των τελικών συμπερασμάτων στην Κοπεγχάγη.

Το λέω αυτό βεβαίως, διότι εμείς έχουμε επιμείνει και στην Ελλάδα, και νομίζω ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία μας, να προσανατολίσουμε ολόκληρη την οικονομία μας στην πράσινη οικονομία. Θα πω δυο λόγια για την Ελλάδα, αλλά πριν μπω σε θέματα δικά μας, μιλήσαμε επίσης για τη χρηματοπιστωτική ή ευρύτερα οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει πια όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και η παγκόσμια οικονομία.

Εμείς στηρίξαμε την άποψη ότι χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός της πολιτικής μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα τόνωσης και στήριξης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί, διότι δεν έχουμε φύγει από την κρίση. Η στρατηγική εξόδου δεν μπορεί παρά να συνεχίσει όμως την άμεση στήριξη των οικονομιών.

Και βεβαίως, τονίσαμε ότι χρειάζεται επίσης συντονισμένη στρατηγική στην σταδιακή απεμπλοκή των τραπεζών από τις κρατικές ενισχύσεις, στην αναδιάρθρωση των εποπτικών μηχανισμών. Όπως θυμάστε, είναι ένα βασικό στοιχείο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν στο επίκεντρο, στην καρδιά του προβλήματος της κρίσης. Αναλάμβαναν ρίσκο χωρίς λογοδοσία και, μετά βεβαίως, το ρίσκο το μετέφεραν στα κράτη και στους δημόσιους προϋπολογισμούς.

Και βεβαίως, στηρίζουμε ως Ελλάδα την πρωτοβουλία της δημιουργίας νέων εποπτικών οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς για το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επίσης, στηρίξαμε, και δεν ήμασταν οι μόνοι, ότι την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει ούτε η φτωχολογιά, ούτε το μέσο εισόδημα, τα μεσαία εισοδήματα, που στο κάτω-κάτω έχουν από ελάχιστη μέχρι καμία ευθύνη. Και δεν μπορεί να έχουμε αυτή την τεράστια ανισότητα, που συνεχίζεται ή και διευρύνεται, από τις επιπτώσεις της κρίσης, με τα bonus, με τους υψηλούς μισθούς, που τονίζουν την κοινωνική και οικονομική αδικία και ανισότητα.

Αυτά είναι νομίζω αποτυπωμένα και στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον τρόπο τους. Εμείς επίσης τονίσαμε και ξανασυζητήθηκε το θέμα των νέων και πιο καινοτόμων τρόπων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά βεβαίως και της μεταφοράς πλούτου προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι το λεγόμενο transaction tax, ο φόρος συναλλαγής, ή τα πράσινα ομόλογα, ή επίσης ο φόρος στο διοξείδιο του άνθρακα, το carbon tax.

Επιβεβαιώθηκε ότι η Επιτροπή δουλεύει πάνω σε αυτές τις προτάσεις. Δεν είναι κάτι που θα έρθει στην Κοπεγχάγη, αλλά θα είναι τους επόμενους μήνες βασικό στοιχείο των συζητήσεών μας. Και ανέλαβε και ο κ. Γκόρντον Μπράουν να συντονίσει πρωτοβουλίες, που γίνονται και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα πλαίσια του G-20, γύρω απ’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Θυμίζω ότι και στην προηγούμενη συνάντησή μας εδώ, εμείς το είχαμε θέσει επιτακτικά. Ήταν και ένα απ’ τα θέματα που και στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχουμε επανειλημμένως συζητήσει. Και χαίρομαι ιδιαίτερα ότι υιοθετείται, ως πιθανή εν πάση περιπτώσει, στρατηγική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από εισήγηση που θα κάνει η Επιτροπή.

Βεβαίως, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Μέσων Ενημέρωσης κι έτσι είχα την ευκαιρία, στο κεφάλαιο για την οικονομία, να φέρω εγώ το ζήτημα της χώρας μας, με αποφασιστικότητα και με πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

Πρώτα απ’ όλα, ένα βασικό στοιχείο είναι ότι εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε -που κληρονομήσαμε βεβαίως από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά το αναγνωρίζουμε, είναι ένα ελληνικό πρόβλημα- του τεράστιου ελλείμματος, του τεράστιου χρέους, της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, που πάει ακόμα βαθύτερα, στο μοντέλο ανάπτυξης -όπως ανέφερα προηγουμένως- που έχει υιοθετήσει η χώρα μας τόσες δεκαετίες και το οποίο πρέπει να αλλάξει.

Αλλά αυτά τα αναδεικνύουμε όχι για να φυγομαχήσουμε. Είμαστε εμείς, είναι αυτή η κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη να κάνει τη στροφή σε μια βιώσιμη, υγιή οικονομία για τη χώρα μας. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με αποφασιστικότητα. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα είναι δικό μας, παρότι βεβαίως η αλήθεια είναι ότι το διεθνές περιβάλλον οξύνει το ελληνικό πρόβλημα, οξύνει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Παραδείγματος χάρη, ένα ζήτημα το οποίο ανέφερα, είναι ότι τα νοσοκομεία μας έχουν τεράστια διαφθορά και ήδη ο ΟΟΣΑ αναδεικνύει ότι «περίπου 5 δις χάνονται από τη διαφθορά». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή κρίση, είναι δικό μας πρόβλημα κι εμείς πρέπει να το λύσουμε.

Και βεβαίως, το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει σήμερα η χώρα μας και το οποίο γεφυρώνουμε ως νέα κυβέρνηση, είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Έλλειμμα αξιοπιστίας και σε διεθνές επίπεδο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς.

Όπως είχα πει και πριν από τις εκλογές, είχα υποσχεθεί -το θυμάστε- ότι θα έρθω στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου με το πρόγραμμά μας, για να πείσω τους εταίρους γι’ αυτή τη νέα πορεία της χώρας μας και να ζητήσω την αλληλεγγύη και τη στήριξή του, με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει. Ακριβώς αυτό είχα την ευκαιρία να αναπτύξω χθες στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε βέβαια, όταν μιλούσαμε προεκλογικά, δεν είχαμε εικόνα του βάθους του προβλήματος, παρά τα όσα λέγονται. Και δεν γνωρίζαμε βέβαια και τη δίνη στην οποία θα μπορούσε να μπει η χώρα μας, λίγες μέρες πριν από το Συμβούλιο Κορυφής.

Και αναρωτιούνται πολλοί «αυτό αλλάζει την πολιτική μας»; Θα έλεγα το αντίθετο. Επιβεβαιώνει ακριβώς αυτά τα οποία λέγαμε και προεκλογικά, και αυτά τα οποία κάνουμε και σήμερα. Επιβεβαιώνει την ορθότητα των βασικών μας επιλογών.

Το λέω, διότι διαβάζω πολλές φορές αναλύσεις, φιλολογίες, πολλές φορές απαράδεκτες, σχεδόν πανικόβλητες, περί στροφής, περί μέτρων που ούτε έχουμε σχεδιάσει, ούτε θα πάρουμε. Βεβαίως, υπάρχει μια διαφορά: ότι οι πολιτικές οι οποίες μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα σε τέσσερα χρόνια, και άλλες σε δύο χρόνια, πρέπει να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο άμεσα.

Οι αλλαγές τις οποίες εμείς έχουμε δεσμευτεί να φέρουμε στη χώρα μας, γίνονται όλο και πιο επιτακτικές. Ποιες είναι αυτές οι πολιτικές; Πρώτα απ’ όλα -κι αυτό ήταν ένα μήνυμα και προς το Συμβούλιο Κορυφής- η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, έχει δυνατότητες η ελληνική οικονομία και ο Ελληνικός λαός.

Έχουμε δυναμικό. Τώρα μάλιστα που μπαίνουμε στην πράσινη οικονομία -λέω ένα παράδειγμα, το οποίο ανέφερα- το αιολικό δυναμικό της χώρας μας είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε δυνατότητες ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού, ποιοτικής γεωργίας, μεσογειακής διατροφής, ποιότητας τροφίμων, ποιοτικών υπηρεσιών στον πολιτισμό, στην υγεία και αλλού. Όμως, όλες αυτές οι δυνατότητες δεν αξιοποιούνται.

Άρα λοιπόν, ο στόχος μας είναι πρώτον να στρέψουμε την οικονομία σε μια άλλη αναπτυξιακή πορεία. Είναι κάτι που επιτάσσει πια η διεθνής συγκυρία, είναι ακριβώς αυτά που συζητούνται την επόμενη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη, είναι όμως και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: μια βιώσιμη, μια υγιής, μια ορθολογική και μια δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Τους ανέφερα τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους προχωράμε. Πρώτα απ’ όλα, την ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, δεύτερον το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και τρίτον τη στροφή του αναπτυξιακού μας μοντέλου στην πράσινη οικονομία.

Ανέφερα επίσης και κάτι άλλο. Μπορεί να υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν παρόμοιους δείκτες και προβλήματα, αλλά η κάθε χώρα βεβαίως έχει και την ιδιαιτερότητά της. Άλλο είναι το πρόβλημα της Ιρλανδίας, όπου επεκτάθηκε το τραπεζικό σύστημα σε δάνεια, τα οποία μετά δημιούργησαν τεράστια ζητήματα, τα τοξικά ομόλογα και τα λοιπά, ή σε δάνεια με τεράστιο ρίσκο, το οποίο επέφερε μία κρίση στο σύστημά τους.

Δεν ήταν το δικό μας πρόβλημα αυτό. Οι δικές μας Τράπεζες δεν είχαν αυτό το πρόβλημα, παρά την επέκτασή τους στα Βαλκάνια. Ήταν λελογισμένη, ήταν πολύ πιο ορθολογική η επέκταση των δικών μας Τραπεζών. Και μάλιστα, αν θυμάστε, ως αντιπολίτευση είχαμε κάνει σκληρή κριτική όταν ξεκίνησε η επένδυση κάποιων Τραπεζών στα λεγόμενα «τοξικά ομόλογα», πολύ πριν από την κρίση. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Έχουμε άλλες όμως ασθένειες.

Εάν τα μέτρα μας είναι απλώς να προσπαθούμε να «υιοθετήσουμε» τι έκαναν οι άλλοι, ώστε να κάνουμε κι εμείς τα ίδια, κάνουμε λάθος, γιατί πρέπει να δούμε ποιο είναι το δικό μας πρόβλημα. Κι αυτό ανέφερα χθες και στο Συμβούλιο Κορυφής.

Έχουμε συστημική διαφθορά. Πολλές φορές, το ζούμε στη χώρα μας τόσο πολύ, που θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό. Δεν είναι φυσιολογικό. Δεν μπορεί να προχωρήσει η οικονομία μας, δεν μπορούν να έρθουν επενδύσεις, δεν θα ορθοποδήσει η οικονομία μας εάν δεν χτυπήσουμε αλύπητα τη διαφθορά. Ναι, σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, όχι σκληρά μέτρα απέναντι στον κοσμάκη και στον συνταξιούχο και στον μισθωτό. Απέναντι στη διαφθορά.

Πελατειακή πολιτική και παρασιτική οικονομία. Τέλος αυτή η σπατάλη του δημοσίου χρήματος, για πολιτικά δώρα ή δώρα σε διαφόρους φίλους και ισχυρούς. Τεράστια σπατάλη. Μια τεράστια σπατάλη, την οποία βλέπουμε καθημερινά. Και θα την χτυπήσουμε σκληρά. Ναι, σκληρά, απέναντι σ’ αυτή την παρασιτική λογική.

Όλα αυτά δημιούργησαν ανομία, μια τεράστια αίσθηση ανομίας και αυθαιρεσίας του καθενός. Κι εδώ, όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε. Να χτυπήσουμε φαινόμενα όπως είναι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Λίγο αυτά να τα χτυπήσουμε, έχουμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας.

Είμαστε λοιπόν και είμαι αποφασισμένος αυτά να τα χτυπήσουμε, να τ’ αλλάξουμε. Γι’ αυτό την άλλη εβδομάδα, εγώ βλέπω τους κοινωνικούς εταίρους, βλέπω τους Αρχηγούς των κομμάτων και, βεβαίως, κάνω έκκληση και προς όλους τους πολίτες: είναι κρίσιμη η κατάσταση της χώρας μας.

Αυτές είναι οι αλλαγές τις οποίες υποσχεθήκαμε, αυτές θα κάνουμε. Θα τις κάνουμε όσο γίνεται πιο σύντομα, για να μπορεί ν’ ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, τελικά όχι μόνο την αξιοπιστία της, αλλά και τη δυνατότητά της να ορίζει η ίδια η Ελλάδα, ο ίδιος ο Ελληνικός λαός το δικό του μέλλον, κι όχι οι πιστωτές μας.

Εγώ ανέφερα μερικά παραδείγματα των μέτρων μας. Δεν μου αρέσει η λέξη «μέτρα», διότι κάθε φορά που λέμε «μέτρα», στην καθημερινή συζήτηση θεωρεί κανείς ότι είναι κάποιο χτύπημα στο κεφάλι του απλού πολίτη. Δεν είναι. Εμείς θα προστατεύσουμε τον Έλληνα πολίτη.

Μερικά είναι απλά, όπως είναι οι υπογραφές όλων των Υπουργών και όχι μόνο, όλων των δημοσίων λειτουργών που χειρίζονται χρήματα, στο Διαδίκτυο, για να χτυπηθεί η διαφθορά – απλό μέτρο αλλά επαναστατικό για τη χώρα μας. Ανέφερα επίσης τα νοσοκομεία.

Ανέφερα κάτι το οποίο θεωρούμε αυτονόητο, αλλά δεν είναι τόσο αυτονόητο και είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, και θα χρειαστεί η υποστήριξη του Ελληνικού λαού. Έχουμε σήμερα πέντε επίπεδα Διοίκησης στη χώρα μας: Κεντρική Διοίκηση, Περιφερειακή Διοίκηση, Νομαρχιακή Διοίκηση, Επαρχιακή, σε κάποιες περιοχές και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα γίνουν τρεις το 2010. Θα μειωθούν οι θέσεις των αιρετών, θα μειωθεί η γραφειοκρατία, θα μειωθούν σημαντικές σπατάλες οι οποίες γίνονται γι’ αυτό το λόγο, και θα υπάρξει και μια ανάσα στην Περιφέρεια και στον πολίτη σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοσίου. Είναι μια μεγάλη επανάσταση.

Ρώτησα τους εταίρους μας, σε σχέση με άλλες χώρες: Γι’ αυτούς, δεν θα ήταν μια μεγάλη επανάσταση; Βεβαίως θα ήταν. Είμαστε αποφασισμένοι αυτά να τα κάνουμε. Όπως βεβαίως, ανέφερα και την αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου, που πρέπει να είναι και πιο δίκαιο και πιο διάφανο στη λειτουργία του. Και βεβαίως, αυτό θα δημιουργήσει, είμαι σίγουρος, μια άλλη κουλτούρα φορολογικής συνείδησης, αλλά και έναν άλλο μηχανισμό ελέγχου των φορολογικών εσόδων.

Θέλω να τονίσω ότι δεν ήρθα και δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά για να στήσουμε το κοινωνικό κράτος. Ήρθαμε να άρουμε αδικίες, όχι να δημιουργήσουμε νέες αδικίες και νέες ανισότητες.

Ήρθαμε να καταργήσουμε προνόμια, για να διασφαλίσουμε δικαιώματα για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, για κάθε πολίτη. Ήρθαμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα του Ελληνικού λαού να ορίζει την τύχη του και να μην είναι έρμαιο των διαφόρων πιστωτών.

Και προχωρούμε με συνέπεια. Οι αλλαγές αυτές, ναι, θα πονέσουν, αλλά θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν κι εκείνες τις πρακτικές και αντιλήψεις που πρέπει ν’ αλλάξουν στη χώρα μας. Είναι μεγάλες αλλαγές αυτές, και είναι αλλαγές που χρειάζονται τη στήριξη και την αποφασιστικότητα όλων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο άλλα θέματα. Ένα ανθρώπινο: Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μαγνησία, εξαιτίας της ισχυρής καταιγίδας που έπληξε το νομό χθες. Ανθρώπινα, απλά, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Θέλω επίσης να πω ότι έχω κι εγώ συγκλονισθεί από το γεγονός της σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τάσσου Παπαδόπουλου. Είναι μια απαράδεκτη, ιερόσυλη και αντίθετη με κάθε ελληνική παράδοση, πράξη. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ. Χριστόφια και είμαι σίγουρος ότι αυτές τις απόψεις εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Αυτά ως αρχική εισήγηση και είμαι ανοιχτός στις ερωτήσεις σας.

Ε. Καρανασοπούλου («ΤΑ ΝΕΑ»):   Καλησπέρα σας. Προ ολίγου στη δική της συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος κα Μέρκελ, επίσης στο εισαγωγικό της, χωρίς να ερωτηθεί, ενημερώνοντας για τα ζητήματα της Συνόδου, είπε για το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ότι ήσασταν ξεκάθαρα αποφασισμένος, εμφανιστήκατε εδώ στη Σύνοδο αποφασισμένος, να εργαστείτε για να μειώσετε το έλλειμμα. Και ότι, όπως είπε και ο κ. Γιούνκερ αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο «και μας ξεκαθάρισε» λέει «ο κ. Παπανδρέου ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του μέσω διαρθρωτικών αλλαγών». Επ’ αυτού ήθελα να ρωτήσω, παρ’ ότι περιγράψατε αναλυτικότατα τις αλλαγές που σκέφτεστε να κάνετε, σε σχέση συγκεκριμένα με το έλλειμμα προτίθεστε να πάρετε κάποια μέτρα -εμένα δε μ’ ενοχλεί η λέξη «μέτρα», νομίζω ότι είναι σαφέστατη λέξη- ειδικά για τη μείωση του ελλείμματος στο τρέχον έτος; Διότι απ’ ό,τι κατάλαβα από μια σειρά δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, δεν εννοώ απαραίτητα Πρωθυπουργών, αρμοδίων, προφανώς το τι έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό δεν θεωρείται επαρκές. Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου του Συμβουλίου Κορυφής για την αλληλεγγύη και στήριξη στην ελληνική οικονομία και την καθοριστική τους δήλωση, όσων μίλησαν και όσων ερωτήθηκαν, ότι η Ελλάδα ούτε βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ούτε θα χρεοκοπήσει, ούτε θα είναι εκτός Ευρωζώνης. Είμαστε μια υπεύθυνη χώρα, μια αξιόπιστη χώρα, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και ξέρουμε πώς θα γίνει.

Για το πώς θα γίνει, πράγματι, ανέλυσα μερικά παραδείγματα στο Συμβούλιο Κορυφής και πιστεύω ότι ήταν πειστικά, διότι αυτή ήταν και η αντίδραση των εταίρων. Όταν είπα ότι δεν μου αρέσει η λέξη «μέτρα», εννοώ ότι, συνήθως, όταν λέμε μέτρα, τα ταυτίζουμε με κάποιες προκαταλήψεις. Εμείς έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα το πρόγραμμά μας. Διαβάστε το πρόγραμμά μας, διαβάστε τι λέμε, διαβάστε τι προωθούμε, διαβάστε τι αποφασίζουμε.

Όλα τα άλλα είναι φιλολογία. Καταλαβαίνω τη φιλολογία, καταλαβαίνω το ενδιαφέρον, αλλά αυτά που λέμε, αυτά κάνουμε. Και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί. Μεθαύριο θα έχουμε κοινωνικό διάλογο, θα μιλήσουμε και με τα κόμματα, πώς θα επιτευχθούν αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αλλά έχουμε και κάποιες αρχές. Όπως σας είπα, ήρθαμε για να διασφαλίσουμε το κοινωνικό κράτος, να διασφαλίσουμε τα εισοδήματα του Ελληνικού λαού, για να άρουμε αδικίες, για να επιμεριστούν οι ευθύνες και τα βάρη δίκαια, για να άρουμε ανισότητες και να στρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια νέα πορεία και να χτυπήσουμε αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε απαράδεκτα. Και αυτά τα έχω πει, δεν τα λέω σήμερα, δεν τα είπα χθες, τα λέω εδώ και κάποια χρόνια, ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ο μισθωτός, είναι αυτή η τεράστια σπατάλη, που έχει πολλές αιτίες.

Είναι ένας δημόσιος τομέας υπέρογκος, πράγματι υπέρογκος, αλλά έχει συγκεκριμένες αιτίες. Και οι βασικές αιτίες είναι η πελατειακή αντίληψη, η διαφθορά και βεβαίως ένας φορολογούμενος, ο οποίος λέει -πολλές φορές δικαίως, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει, και σε αυτό θα βάλουμε τάξη- «εγώ γιατί να πληρώνω όταν άλλοι φοροδιαφεύγουν»; Ή «εγώ γιατί να πληρώνω, όταν δεν βλέπω τις απαραίτητες υπηρεσίες στην παιδεία, στην υγεία και στη σύνταξη; Όταν δεν έχω σωστή μεταχείριση από το κράτος»;

Άρα, λοιπόν, μιλάμε για μεγάλες θεσμικές αλλαγές, αλλά είναι βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία εμείς έχουμε χαράξει. Αυτό νομίζω το σέβονται απολύτως οι εταίροι μας και νομίζω ότι και η κυρία Μέρκελ εκφράστηκε χθες πολύ θετικά και χαίρομαι που και σήμερα εκφράστηκε με τον ίδιο τρόπο και δημοσίως.

Γ. Τσακίρης («ALTER»):   Κύριε Πρόεδρε, όλοι μας διαπιστώσαμε αυτές τις δύο μέρες το πολύ βαρύ κλίμα, το αρνητικό θα έλεγα κλίμα που υπήρχε για τη χώρα μας εδώ στις Βρυξέλλες. Χθες η κα Μέρκελ είπε και κάτι άλλο. Είπε ότι «όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα». Αυτό εννοούσατε όταν λέγατε εσείς πριν από μερικές μέρες στην Ελλάδα, ότι πλέον για πρώτη φορά από το ’74 κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία; Είδατε από τους εταίρους μας κάποια προσπάθεια πολιτικής κηδεμονίας της κυβέρνησης;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θα έλεγα αντιθέτως, η κυρία Μέρκελ εκφράστηκε πολύ θετικά, όπως σας είπα και όπως ακούσατε, στηρίζοντας τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις δικές μας, κυρίαρχες αποφάσεις. Αλλά αυτό το οποίο είναι γεγονός, είναι ότι όταν μπαίνει μια χώρα δύο φορές σε επιτήρηση, τι σημαίνει επιτήρηση; Ξέρετε ότι για πρώτη φορά έχουμε μπει στη νέα φάση της επιτήρησης; Δεν υπήρχε πριν. Είμαστε το παράδειγμα, δυστυχώς προς αποφυγήν, της διαδικασίας αυτής της επιτήρησης, που λέει ότι πια κάθε τρεις μήνες θα ελέγχεται η Ελλάδα και βεβαίως έχουν το δικαίωμα να έρθουν ακόμα και να προτείνουν μέτρα.

Δηλαδή, αυτό τι σημαίνει; Δεν αποτελεί αυτό άρση σημαντικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων; Αυτό δεν είναι; Για να το αποφύγουμε πρέπει ακριβώς να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε εμείς το χρέος μας, εμείς τα ελλείμματά μας, να βάλουμε εμείς τάξη στην οικονομία μας.

Έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το κοινωνικό κράτος. Έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επένδυση στην παιδεία, στην ανάπτυξη, στην πράσινη πορεία μας, σε ένα σωστό και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ακόμα περισσότερο στις διεθνείς αγορές, οι οποίες βεβαίως έχουν και την αγωνία, πολύ λογική αγωνία, διότι είναι πιστωτές μας. Σου λέει, τι κάνει η Ελλάδα; Άρα, εκεί η αξιόπιστη πολιτική μας είναι καθοριστική, για να μπορέσουμε να πείσουμε ότι η Ελλάδα ξέρει τι κάνει. Αλλά το πώς θα το κάνει η Ελλάδα είναι δικό μας θέμα.

Και ξέρω ότι μπορεί να υπάρχουν πιέσεις και άλλα μοντέλα κλπ., αλλά τελικά εμείς θα αποφασίσουμε. Εμείς και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει στοίχημα να προστατεύσουμε, να περάσουμε αυτή τη δύσκολη στενωπό, χτυπώντας τις ρίζες των προβλημάτων, και όχι να πληρώσει ξανά ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού, που πάντα καλείται να πληρώσει αυτές τις κρίσεις και αυτές τις δυσκολίες. Να προστατέψουμε δηλαδή το εισόδημα του μέσου και του φτωχότερου Έλληνα.

Στ. Ευσταθιάδης («ΤΟ ΒΗΜΑ»):   Κύριε Πρόεδρε, εγώ σε ένα άλλο χώρο πάλι με την οικονομία σχετικό. Μιλάμε για πράσινη οικονομία, μιλάμε για κλιματική αλλαγή κλπ, αλλά εξ όσων γνωρίζω σα δημοσιογράφος, ο ελληνικός λαός δεν έχει καταλάβει τίποτα άλλο πιστεύοντας ότι η πράσινη οικονομία περίπου σημαίνει να φυτέψω μερικά δέντρα, να κάνω τις ταράτσες μου με γλάστρες και άλλα τινά. Δηλαδή η πληροφορία την οποία έχω σαν επαγγελματίας δημοσιογράφος, είναι ότι δεν έχει φτάσει κανένα μήνυμα στην πελατεία, στον κόσμο. Ζητώ τώρα από εσάς αν μπορείτε, μολονότι πιστεύω ότι την άλλη βδομάδα στην Κοπεγχάγη θα είστε λεπτομερής, πιστεύω να μας δώσετε μία γενική εικόνα τι είναι αυτή η κλιματική αλλαγή και τι θα κοστίσει στην Ελλάδα. Διότι αν κρίνω ότι στην Αμερική θα κοστίσει το χρόνο 10 δισεκατομμύρια, στη Γαλλία 3 δισεκατομμύρια, πιστεύω ότι αν όχι δισεκατομμύρια αλλά κάποια λεφτά θα είναι. Αυτό είναι το ερώτημά μου.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πολύ σωστό ερώτημα. Και κατανοώ απόλυτα το κενό πολλές φορές της πληροφόρησης, παρότι είχα την ευκαιρία πριν από δυο μέρες να συναντηθώ με παιδιά του Γυμνασίου, που αυτή τη χρονιά συζητούσαν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και μπορούσαν κάλλιστα να δώσουν μάθημα σε όλους μας, για το τι είναι η κλιματική αλλαγή και ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε.

Και ίσως αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι η νέα γενιά, ίσως πολύ περισσότερο απ’ όλους τους άλλους, επειδή θα το ζήσει πολύ πιο έντονα το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του, έχει μεγαλύτερη κατανόηση, ευαισθησία και διάθεση να συμβάλει σε αυτές τις αλλαγές.

Το κόστος θα είναι μεγάλο. Χθες, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας, δύο παραδείγματα για την Κύπρο. Είπε ότι πέρσι πλήρωσαν 140 εκατομμύρια ευρώ, μόνο και μόνο για να αντισταθμίσουν προβλήματα που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή, είτε σε υδάτινους πόρους, είτε σε ερημοποίηση κλπ. Μόνο πέρυσι πλήρωσε 140 εκατομμύρια η Κύπρος. Και μιλάμε για μικρές ακόμα επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Είπε όμως και κάτι άλλο. Ότι σε μερικές δεκαετίες, η Κύπρος -και αυτό νομίζω είναι ένα μήνυμα σοβαρό και αναφορικά με τις σχέσεις μας στα Βαλκάνια και μεταξύ μας, Έλληνες, Τούρκοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι- αν δεν αντιμετωπίσουμε το κλιματικό φαινόμενο, θα έχει ερημοποιηθεί. Είναι τεράστιες οι ζημίες.

Το θέμα της μετανάστευσης. Περιοχές ολόκληρες, οικοσυστήματα καταστρέφονται και αναγκάζονται και σηκώνονται ολόκληροι πληθυσμοί, ολόκληρες πόλεις, και φεύγουν για άλλες περιοχές. Βεβαίως, ήδη τα βλέπουμε και θα τα βλέπουμε όλο και περισσότερο στις δικές μας παραλίες.

Από τη μια μεριά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, από την άλλη μεριά όμως, είναι και μια τεράστια ευκαιρία. Είναι ευκαιρία να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο, το οποίο σημαίνει μια άλλη τεχνολογία, ουσιαστικά, όλη η υποδομή παραγωγής να είναι διαφορετική, το οποίο εγώ θεωρώ ότι συνάδει και με την Ελλάδα, με την ελληνική οικονομία.

Γιατί: πετρέλαιο δεν έχουμε, ή τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει παρά ελάχιστο, όμως έχουμε άλλες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα, που έχει όπως είπα το μεγαλύτερο δυναμικό στην Ευρώπη αιολικής ενέργειας, να είναι ουσιαστικά η τελευταία στην αιολική ενέργεια. Η Ισπανία είναι μπροστά, η Πορτογαλία είναι μπροστά, η Δανία είναι μπροστά, είναι πρωτοπόροι.

Αυτά είναι χρήματα, είναι χρήματα για τον Ελληνικό λαό, θα είναι χρήματα για τα νησιά μας, για τους κατοίκους στα νησιά μας, θα είναι χρήματα για τους κατοίκους στα βουνά μας.

Οι πράσινες ταράτσες, όπως λέτε, τα κτίριά μας, θα γίνουν παραγωγικές μονάδες ενέργειας με την πράσινη τεχνολογία. Δηλαδή, θα παράγει ενέργεια το κάθε σπίτι, το κάθε δημόσιο οίκημα.

Λέμε βεβαίως ότι χρειάζεται επένδυση. Εδώ είναι όπου πρέπει να έρθει η Διεθνής Κοινότητα, να κινητοποιήσει πόρους, δημόσιους ή ιδιωτικούς. Και γι’ αυτό, κοιτάμε και διάφορες πιο καινοτόμες διαδικασίες, όπως είναι η εξεύρεση πόρων μέσα από τον φόρο του διοξειδίου του άνθρακος, ή το φόρο στις συναλλαγές των Χρηματιστηρίων και όχι μόνο, που αυτά θα επενδυθούν σε ένα χρονικό διάστημα για την αλλαγή αυτού του μοντέλου.

Αυτό θα δώσει δουλειές, θα δώσει πολλές δουλειές, θα δώσει ευκαιρίες, αλλά θα μας πάει και σε μια οικονομία, η οποία είναι βιώσιμη και για μας, και πολύ πιο ποιοτική, αν δούμε πώς είναι οι πόλεις μας, αν δούμε πόσο καταστρέφουμε τα δάση μας, αν δούμε πόσο καταστρέφουμε τις παραλίες και τα νησιά μας.

Και βεβαίως, θα μας πάει και σε μια ποιοτική ζωή μέσα από την καλλιέργεια προϊόντων, με τη μεσογειακή δίαιτα, που είναι παραδοσιακή και είναι και πολύ πιο υγιής. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα μοντέλο.

Αυτά μπορεί να ακούγονται μακρινά, είναι άμεσα όμως. Και δεν είναι τυχαίο ότι μεθαύριο, στην Κοπεγχάγη, όσοι ηγέτες τελικά θα έρθουν, και παρότι στην αρχή έλεγαν «αν θα έρθει ο Πρόεδρος της Αμερικής, αν θα έρθει από την Κίνα, αν θα έρθουν από την Ινδία», ουσιαστικά, θα εμφανιστούν όλοι, κατανοώντας την κρισιμότητα και την ιστορικότητα αυτής της στιγμής.

Εγώ θέλω να δούμε την Ελλάδα ως πρωτοπόρα σε αυτόν τον τομέα. Και είναι η άλλη όψη αυτού του νομίσματος, του προβλήματος που έχουμε, της πραγματικά άσχημης, αρνητικής κατάστασης και εικόνας που έχει η Ελλάδα.

Έχουμε και την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζοντας κατάφατσα αυτή την οικονομική κρίση που έχει η χώρα μας, να μετατρέψουμε την οικονομία μας σε μια βιώσιμη οικονομία, μέσα σε αυτές τις λογικές των νέων τεχνολογιών, της νέας προοπτικής.

Β. Πετούρη («ΕΡΤ»):   Κύριε Πρόεδρε, στην ομιλία σας χθες στη Σύνοδο, τονίσατε ότι το παράδειγμα της Ελλάδας, το πρόβλημα της Ελλάδας, είναι εντελώς διαφορετικό από το πρόβλημα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Συσχετίσατε σε πολύ μεγάλο βαθμό και πριν από λίγο και τώρα, την οικονομική κρίση με τη διαφθορά και την έξοδο απ’ αυτήν με την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Και είπατε και πριν από λίγο ότι χρειάζεται τη στήριξη όλων το πλαίσιο, η προσπάθεια την οποία θα κάνετε για να βγούμε από την κρίση. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αν μεθαύριο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα παρουσιάσετε το πλαίσιο και τις πολιτικές που θα ακολουθήσετε -δεν τις χαρακτηρίζω και εγώ μέτρα- τις πολιτικές που θα ακολουθήσετε, ζητώντας συναίνεση και ενδεχομένως καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ναι κυρία Πετούρη, έχετε δίκιο. Υπάρχουν θέματα μεταξύ των κομμάτων που μας χωρίζουν. Έχουμε ιδεολογικές διαφορές. Και δεν περιμένω τα κόμματα να συμφωνήσουν σε όλα τα θέματα και ιδιαίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση. Περνάμε όμως μια βαθιά κρίση και είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές, που και μας αδικούν και μας διασύρουν, αλλά που έχουν και οικονομικές επιπτώσεις, πολύ αρνητικές.

Θα σας πω μια πολύ απλή οικονομική επίπτωση. Δεν έρχονται ξένοι -πολλές φορές ούτε Έλληνες- να επενδύσουν στη χώρα μας. Δεν έρχονται. Γιατί; Γραφειοκρατία και διαφθορά.

Λέει, «εγώ δεν μπλέκομαι με την Ελλάδα, θα πάω αλλού. Μπορεί να είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες από πλευράς κανόνων, μπορεί να είναι λιγότερα τα κέρδη, μπορεί να είναι περισσότεροι ακόμα και οι φόροι, αλλά ξέρω ότι αν επενδύσω σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένο, αυτοί οι κανόνες θα τηρηθούν. Ξέρω έτσι να προγραμματίσω».

Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν μπορεί, όχι ο πολίτης, αλλά κανένας να προγραμματίσει, μπροστά σε αυτή την αυθαιρεσία του καθενός, που λέγεται διαφθορά και γραφειοκρατία.

Αυτά είναι όμως βασικά θέματα, που δεν πρέπει να χωρίζουν ιδεολογικά τα κόμματα. Είναι βασικά θέματα δημοκρατίας. Εάν αυτά δεν μπορούμε να τα λύσουμε, αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτά, ποια θα λύσουμε;

Όπως και για το θέμα της φοροδιαφυγής. Ακούω πολλά κόμματα να μιλούν για τη φοροδιαφυγή. Ωραία, ας δουλέψουμε όλοι. Δίκαιο να είναι το σύστημα, λένε. Βεβαίως, αλλά να δουλέψουμε όλοι για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή.

Θα καταθέσω λοιπόν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, θα ζητήσω αυτές να συζητηθούν, να υιοθετηθούν. Εμείς, ούτως ή άλλως, θα προχωρήσουμε και θα εξυγιάνουμε αυτό τον τόπο, ξεκινώντας απ’ την ίδια την πολιτική ζωή, το ίδιο το πολιτικό σύστημα, τις σχέσεις μας με όλα τα κέντρα εξουσίας. Υπάρχει διάκριση εξουσιών, είτε είναι η Βουλή, είτε είναι η Δικαιοσύνη, είτε είναι τα Μέσα Ενημέρωσης, ο καθένας με το ρόλο μας. Και θα αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, που είναι και στην καθημερινή ζωή κάθε πολίτη.

Μπορούμε να το κάνουμε. Και είναι βασικό στοίχημα. Δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά είναι καθοριστικό και για την οικονομία μας.

Ν. Μελέτης («ΕΘΝΟΣ»):   Κύριε Πρόεδρε αναφερθήκατε αρκετές φορές στην τοποθέτησή σας δανειστές οι οποίοι δεν φημίζονται για την υπομονή τους συνήθως. Και δεδομένου ότι δεσμεύεστε ότι δεν θα λάβετε νέα μέτρα, ήθελα να ρωτήσω αν σκοπεύετε να στείλετε κάπου καθησυχαστικό μήνυμα στους δανειστές και στις αγορές, οι οποίες στράφηκαν εναντίον της ελληνικής οικονομίας το προηγούμενο διάστημα και αν για παράδειγμα κάποια από αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, οι διαρθρωτικές αλλαγές που αναφερθήκατε και χτες στο Συμβούλιο και σήμερα στις δηλώσεις σας, όπως η μείωση των επιπέδων διακυβέρνησης, αν αυτά έχετε κάποιο συγκεκριμένο ποσό, πόσο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος το 2010 η μείωση των επιπέδων διακυβέρνησης.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα και επειδή ειπώθηκε και προηγουμένως, για το έλλειμμα, το 2009 δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε το έλλειμμα, αυτό είναι, είναι υπαρκτό. Το 2010, έχουμε πει, ότι θα το μειώσουμε περίπου κατά 4 μονάδες και αυτό θα το κρατήσουμε απολύτως.

Κύριε Μελέτη, εσείς είπατε ότι δεν θα πάρουμε μέτρα. Μα μέτρα θα είναι αυτά. Έχουν δημοσιονομική επίπτωση. Γι’ αυτό κυρία Καρανασοπούλου, είπα ότι υπάρχει μια σύγχυση πολλές φορές, χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη.

Θα έχουμε πολλά να ανακοινώσουμε, στα πλαίσια όμως τα οποία σας περιέγραψα. Μέσα σε αυτές τις αρχές και βεβαίως μέσα στη βασική αρχή της προστασίας του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη.

Και γι’ αυτό χρειάζεται και είναι σημαντικό οι κοινωνικοί εταίροι να βοηθήσουν, διότι ένα στοιχείο αξιοπιστίας δεν είναι να το λέει μόνο μια κυβέρνηση, αλλά να υπάρχει και μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και στήριξη.

Καμιά φορά το ξεχνάμε στη χώρα μας, αλλά εάν η Ιρλανδία σήμερα έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία, είναι διότι αυτό που λέει, το λένε μετά και οι κοινωνικοί εταίροι, το λένε πολλές φορές και τα άλλα κόμματα, ακόμα και της αντιπολίτευσης, και αυτό δείχνει τη βούληση όχι απλώς ενός Πρωθυπουργού ή κάποιων Υπουργών, αλλά μιας ολόκληρης κοινωνίας, να προχωρήσουν μπροστά και να αλλάξουν τα πράγματα.

Η συντεταγμένη αυτή πορεία, κ. Μελέτη, είναι πάρα πολύ σημαντική για την εικόνα μας, την αξιοπιστία μας σε αυτές τις αγορές όπως κι εσείς είπατε, που πράγματι πολλές φορές είναι υπερβολικά βιαστική.

Ι. Χασαπόπουλος («MEGA»):   Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το τελευταίο μήνα, τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνησή σας έδωσε μια εικόνα ότι αμφιταλαντεύεται όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει. Όταν δεχόταν τις μεγάλες επιθέσεις από τους κερδοσκόπους φάνηκε ενώ δεν είχατε μιλήσει προεκλογικά ότι θα παγώσετε τους μισθούς, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δώσατε μια εικόνα ότι μπορεί να υπάρχει ένα πλαφόν στους μισθούς. Όλο αυτό το διάστημα πριν έρθετε εδώ στη Σύνοδο υπήρχαν πάρα πολλά σενάρια ότι θα πάρετε σκληρά μέτρα. Μάλιστα στην Αθήνα αυτό που συζητάνε τώρα είναι ότι τη Δευτέρα όταν ξεκινήσατε αυτό το διάλογο θα βγείτε και θα ανακοινώσετε σκληρά μέτρα για τους μισθωτούς και πολλές εφημερίδες δεν έχουν δικαίως πληροφορίες αλλά πηγάζουν όλα αυτά και από τα Υπουργεία και από ορισμένα στελέχη ότι πάτε σε ένα πάγωμα μισθών. Είπατε εσείς ότι άλλη είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Τι από τα δύο τελικά ισχύει; Δεν δίνετε μια εικόνα αντιφατική;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πότε; Εμείς δώσαμε, ή απλώς γράφονται αυτά τα πράγματα; Εγώ λέω πολύ συγκεκριμένα τι κάνουμε. Να τελειώσει αυτή η φιλολογία.

Κοιτάξτε, αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού και η μόνη λύση ήταν να παγώσουμε, θα κόβαμε και στο μισό τους μισθούς. Δεν είμαστε εκεί. Δεν είμαστε εκεί και εγώ δίνω την μάχη ακριβώς για να μη φτάσουμε εκεί. Αυτός είναι ο αγώνας μου.

Και είμαι πεπεισμένος ότι και μετά από τη συζήτηση που έκανα και χθες, ότι αυτά τα μέτρα -τα δικά μας μέτρα, αυτά που εμείς έχουμε ως κυβέρνηση- είναι μέτρα τα οποία δημιουργούν αξιοπιστία και στο εξωτερικό.

Όπως είπα, άλλες οι αλλαγές που γίνονται σε μια άλλη χώρα, άλλες οι αλλαγές που κάνουμε σε εμάς, διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τα αίτια. Ο μισθωτός είναι το πρόβλημα στη χώρα μας, κ. Χασαπόπουλε; Εκεί είναι το πρόβλημα; Ρωτάω. Εκεί είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας; Ή, είναι η μεγάλη σπατάλη που υπάρχει στο Δημόσιο;

Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 5-6 χρόνια, ο μισθωτός έφταιγε που φτάσαμε σε έλλειμμα 13%; Σας λέω ότι αν εκεί ήταν το πρόβλημα, θα σας έλεγα, ωραία, να πάμε εκεί. Εκεί ήταν το πρόβλημα; Το πρόβλημα ήταν αλλού.

Άρα λοιπόν, μην ψάχνουμε εμείς οι ίδιοι, για λύσεις, που επειδή κάποιοι σε άλλες χώρες τις υιοθέτησαν για δικούς τους λόγους, για δικές τους πολιτικές, σημαίνει ότι αυτή είναι και η μαγική φόρμουλα, η μαγική λύση για μας. Διότι τότε, ξεχνάμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα. Είναι βαθύτερα τα προβλήματά μας δυστυχώς.

Το θέμα της διαφθοράς είναι πιο δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε και έτσι θα μπορέσουμε να λυτρώσουμε τη χώρα μας από πρακτικές και αντιλήψεις που μας έχουν πάει πολύ πίσω.

Κ. Αδάμ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»):   Κύριε Πρόεδρε εκτιμάτε ότι αυτοί οι άξονες πολιτικής που θα αρχίσουν να φαίνονται από το 2010 και μετά θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην άμεση αναβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους ξένους οίκους; Και το δεύτερο: θεωρείτε ότι η χώρα ή δεν βρίσκεται ή έχει αποφύγει πλήρως τον κίνδυνο του έκτακτου δανεισμού; Και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει, αφήνετε ανοιχτή την πιθανότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Εμείς διαμορφώνουμε αποφασιστική πολιτική για να ακολουθήσουμε μια δύσκολη, αλλά ρεαλιστική, εφικτή και εντέλει θετική πολιτική, για να αποφύγουμε ακριβώς όλα αυτά τα σενάρια. Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν.

Εγώ έχω επαφές και με τον Στρος Καν, αλλά επαφές για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή διαφωνούμε με όλα όσα κάνουν.

Αλλά βεβαίως είμαι σε επαφή και με όλους τους εταίρους, με την Κεντρική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς για ν’ αναδείξουμε το δικό μας πρόγραμμα και τις δικές μας θέσεις.

Πιστεύω ότι η αξιοπιστία μας θα κριθεί από την ευρύτερη συναίνεση που θα καταφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, των κοινωνικών εταίρων, των άλλων κομμάτων, και μέσα από τη συναίνεση, την αποφασιστικότητα και την εφαρμογή αυτών, το συντομότερο δυνατό.

Γ. Πιτταράς («ALPHA»):   Κύριε Πρόεδρε, πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι σε μια από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που δώσατε σε κάποιο ξένο δίκτυο, δηλώσατε την πλήρη στήριξή σας στις πολιτικές του κ. Παπακωνσταντίνου, του Υπουργού Οικονομικών. Γιατί νιώσατε την ανάγκη να προβείτε σ’ αυτή τη δήλωση; Υπάρχει κάποιο θέμα με το οικονομικό επιτελείο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πολύ απλά, επειδή με ρώτησαν. Με ρώτησαν γι΄ αυτό, ήταν αυτονόητη η απάντηση.

Δ. Αντωνίου («Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»):   Κύριε Πρόεδρε, περιγράψατε ένα πλαίσιο από θεσμικές αλλαγές, οι οποίες αναμφίβολα όσο και να είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν ταχύτατα, χρειάζονται κάποιο χρόνο. Η εντύπωση που κυριαρχεί όμως και αναδεικνύεται και από τα διεθνή Μέσα, είναι ότι απαιτούνται αντιδράσεις, λύσεις άμεσης απόδοσης. Εσείς προ ολίγου είπατε ότι δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού, ενώ νωρίτερα μιλήσατε για απαράδεκτες αναλύσεις και για μέτρα που δεν πρόκειται να πάρετε ποτέ. Έχετε την αίσθηση ότι διαμορφώνεται τεχνητά κάποιο κλίμα, ότι δέχεται επίθεση η ελληνική οικονομία, η κυβέρνησή σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα απ’ όλα, την κρίση αυτή πρέπει να τη δούμε και ως μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας.

Χρόνια προβλήματα, τα οποία όμως αναδείχθηκαν και εντάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη διεθνή κρίση, είναι ευκαιρία να τα λύσουμε.

Και βέβαια αυτά δεν γίνονται σε έξι ημέρες, όπως είπα χθες στο Συμβούλιο Κορυφής. Άνθρωποι είμαστε, κοινωνία είμαστε, που χρειάζεται να τα αφομοιώσει και να τα προωθήσει. Είναι μεγάλες αλλαγές. Όμως, δεν έχουμε και χρόνο να σπαταλήσουμε. Αυτές είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν το συντομότερο. Οι πολύ μεγάλες αλλαγές θα γίνουν μέσα στο 2010.

Δ. Αντωνίου («Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»):   Για την τοποθέτησή σας περί απαράδεκτων αναλύσεων στο διεθνή Τύπο, στα Μέσα και σε μέτρα που δεν πρόκειται να λάβετε ποτέ, έχετε την αίσθηση ότι αυτό από κάπου εκπορεύεται;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δύο διαφορετικά πράγματα.

Όπως είπα, αυτά τα οποία θα προωθήσουμε, είναι αυτά τα οποία εξαγγέλλουμε και όχι αυτά που μπορεί να συζητιούνται σε οποιοδήποτε υπηρεσιακό ή δημοσιογραφικό επίπεδο, ή σε επίπεδο καφενείου.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αναλύσεις, πρώτα απ’ όλα, κατανοείτε ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο είναι άκρως νευρική. Όχι για την Ελλάδα, γενικότερα λόγω της κρίσης. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετες υποχρεώσεις: να είμαστε σαφείς, αξιόπιστοι και αποφασιστικοί.

Αλλά θα σας απαντήσω με κάτι το οποίο είπε χθες ο κ. Σαρκοζί, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο, οικονομίες χωρών -οποιασδήποτε χώρας, δεν αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα- να είναι έρμαια στις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων.

Χωρίς να θέλω να πω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε το πρόβλημά μας, νομίζω ότι αυτή η αναφορά του κ. Σαρκοζί ήταν σαφής και έχει σχέση μ’ ένα κλίμα που διέπει αρκετούς ηγέτες πολλών κρατών και όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στ. Μουρελάτου («ΑΝΤ-1»):   Κύριε Πρόεδρε, αποκλείσατε μέτρα τα οποία θα είναι σε βάρος των μισθωτών, είπατε ότι ο μισθωτός δεν είναι το πρόβλημα που δημιούργησε το έλλειμμα. Αποκλείει η κυβέρνηση τη λήψη φοροεισπρακτικών μέτρων, όπως για παράδειγμα την επιβολή φόρων στα καύσιμα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν θα μπω τώρα σε ένα-ένα. Θα ακούσετε ακριβώς τι προτείνουμε εμείς, όχι μόνο τη Δευτέρα, αλλά και στον Προϋπολογισμό όπου θα τα συζητήσουμε.

Αυτά τα οποία έχουμε καταθέσει είναι πολύ συγκεκριμένα, είναι ο Προϋπολογισμός του 2010. Είναι κατάθεση. Συζητάμε σαν να μην έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Έχουμε καταθέσει Προϋπολογισμό, έχουμε συγκεκριμένους στόχους, θεσμικές αλλαγές και μέτρα. Αυτά είναι που μας δεσμεύουν για το 2010.

Θ. Αθανασίου («REAL NEWS»):   Κύριε Πρόεδρε, αν έχουμε κατανοήσει ακριβώς τι έχουν πει η Commission, ο Αλμούνια και όλοι οι υπόλοιποι, αυτό το 4% της μείωσης του ελλείμματος φέτος μάλλον δε μπορεί να επιτευχθεί με τον Προϋπολογισμό έτσι όπως έχει. Είπαν δηλαδή, καλό πρώτο βήμα αλλά χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα. Τα πρόσθετα μέτρα μπορεί να είναι αυτός ο «πράσινος Kέινς» που εξαγγείλατε, κάτι πάρα πολύ ωραίο ως πολιτική, όμως θα χρειαστεί μια επένδυση. Μπορεί να πείσαμε τις Βρυξέλλες, πείσαμε όμως και τις αγορές; Γιατί θα βγούμε για δανεισμό στις αρχές του Γενάρη και προφανώς θ’ αντιμετωπίσουμε κάποια υπέρογκα spreads. Ίσως, δεν ξέρω αν είναι υπερβολικό το κόστος, μετά από ένα σημείο όμως μπορεί και να μην υπάρχουν δανειστές πια. Συνεπώς, επειδή το θέμα της αξιοπιστίας κρίνεται από τις πράξεις κι όχι από τις προθέσεις, πώς θα πείσουμε τις αγορές ότι δεν είμαστε μόνο στις προθέσεις, ότι είμαστε και στην πράξη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κοιτάξτε, είναι πολύ εύκολο να συζητήσουμε όλα τα σενάρια, αν θέλετε. Και βεβαίως, μια σωστή κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε, και εμείς αυτό κάνουμε, αξιολογούμε και κάνουμε τις εσωτερικές μας αξιολογήσεις για όλα τα πιθανά σενάρια.

Όμως από την άλλη μεριά, το να συζητάμε δημοσίως για όλα τα πιθανά σενάρια, δημιουργεί ένα πάρα πολύ αρνητικό κλίμα για τον καθένα μας, διότι ακριβώς αυτό το οποίο εμείς κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε το θετικό σενάριο. Και το θετικό σενάριο είναι ν’ αναδείξουμε και πάλι την αξιοπιστία της χώρας.

Γιατί είναι πολύ σωστό αυτό που είπατε, και αυτό είναι που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και είναι το δράμα της Ελλάδας σήμερα, ότι όπως σας είπα πριν, το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Δεν είναι το έλλειμμα χρημάτων, είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας.

Όπως πολύ σωστά επίσης είπατε, αυτό δεν θα το αντιμετωπίσουμε με λόγια, αλλά με πράξεις. Οι πράξεις όμως είναι αυτές που χρειάζονται τη συνεργασία, τη συμμετοχή όλων στην Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε τα βήματα. Εμείς θα πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις παίρνουμε.

Εμείς θα χτίσουμε μια διαφορετική προοπτική και θα χτυπήσουμε τα αρνητικά φαινόμενα, που μας έχουν δημιουργήσει τα ελλείμματα, το χρέος, τη σπατάλη, αλλά σε αυτά τα βήματα χρειαζόμαστε, όχι την ανοχή όπως λέω, αλλά τη συμμετοχή του Ελληνικού λαού.

Β. Μούρτης («Α.Π.Ε.»):   Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε στην εισαγωγή σας για την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας ζητά κάποια ηθική, κάποια συγκεκριμένη στήριξη αυτό το διάστημα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν έχουμε ζητήσει καμία ειδική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω η στήριξη την οποία πήραμε χθες, στο πολιτικό κεφάλαιο και στη στήριξη της οικονομίας μας απ’ όλους τους ηγέτες, από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν επαρκέστατη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε λόγο για το πού πάει η Ευρώπη και ποια πρέπει να είναι τα μέτρα που θα αξιοποιήσει, θα προτείνει, θα προωθήσει και θα αναπτύξει η Ευρώπη, στο γενικότερο πρόβλημα της διεθνούς κρίσης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Και εκεί είναι βεβαίως όπου χρειάζεται μια συντονισμένη και έμπρακτη πολιτική και συνέχιση της τόνωσης της οικονομίας, αλλά και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των νέων εργαλείων στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της τεχνολογίας, στο χώρο της καινοτομίας, που θα μας πάνε σε μια πράσινη οικονομία.

Και βεβαίως, αυτή η πράσινη οικονομία είναι που θα διασφαλίζει την εργασία, τις δουλειές, το κοινωνικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανταγωνιστικότητα που πρέπει να έχει αυτή η μεγάλη μας οικογένεια.

J. Sterps («BLOOMBERG NEWS»):   Ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ, είμαι από το Bloomberg News και έχω ένα ερώτημα το οποίο θα το υποβάλλω στα αγγλικά. Στα πλαίσια αυτού του οξέως δημοσιονομικού προβλήματος στην Ελλάδα, εξετάζετε πεδία στα οποία θα μπορούσατε να περιστείλετε τη δημόσια δαπάνη; Και αν συμβαίνει αυτό θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποιους από τους τομείς και σε ποια θεμελιώδη ζητήματα των αλλαγών των διαρθρωτικών που θέλετε να επιφέρετε στην Ελλάδα; Αναφέρατε επίσης ότι η Ελλάδα επηρεάζεται από θέματα συστημικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Τι θα κάνετε διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες προσπάθειες που δεν το πέτυχαν; Πως σκοπεύετε δηλαδή να φτάσετε και να καταφέρετε να χτυπήσετε τη διαφθορά;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Καλό ερώτημα. Κατ’ αρχάς, ήδη βρισκόμαστε στον συστημικό πυρήνα του προβλήματος σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και θα το μειώσουμε κατά 4% τον επόμενο χρόνο, το 2010. Κι αυτό είναι ήδη ένα μείζον βήμα.

Δεύτερον, μεταξύ των αλλαγών, σε ό,τι αφορά τη μείωση κατά 10% σε κάποιες από τις καταναλωτικές δαπάνες της Δημόσιας Διοίκησης, ταυτόχρονα θα έχουμε κι ένα μικρό αλλά ισχυρό πακέτο ενδυνάμωσης της οικονομίας μας, που θα είναι ουσιαστικό για να συνεχίσει η βιωσιμότητα της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βέβαια με τη σειρά του θα γεννήσει έσοδα για το φορολογικό μας σύστημα και τον δημόσιο κορβανά.

Κατά τρίτον, είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, πολιτικών που έχουν υπάρξει ήδη στο παρελθόν.

Κι όπως είπατε, το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το οποίο θα παταχθεί. Κι αυτό βέβαια σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση και η δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εισπράττονται τα οφειλόμενα από τους φορολογούμενους, αλλά με δίκαιο τρόπο.

Και σε αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι απλώς ένα ζήτημα μηχανιστικό, πολύ συχνά είναι κι ένα θέμα ευρύτερης νομιμοποίησης του όλου πολιτικού συστήματος. Όταν έχεις διάχυτη διαφθορά, πελατειακές σχέσεις κι επομένως έλλειψη κράτους δικαίου, αυτό αποτελεί τη βάση που πλέον νομιμοποιεί, θεσμοποιεί και δίνει ένα ηθικό περίβλημα στο να φοροδιαφεύγεις.

Εκεί επέρχεται η μείζων αλλαγή, ο τρόπος αντιμετώπισης του κράτους προς τον πολίτη, κι αυτό θα είναι το κύριο στοιχείο και η βασική συζήτηση που θα έχω με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να δημιουργηθεί μια ευρύτερη συναίνεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Και αυτό είναι ένα από τα κλειδιά, για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, ένα δίκαιο, διαφανές, ισόνομο σύστημα, αλλά ταυτόχρονα, ένα σύστημα το οποίο θα έχει και την ευρύτερη υποστήριξη των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι ρεαλιστικό και εφικτό.

Αλλά να τονίσω και κάτι άλλο. Όπως γνωρίζετε, η τεχνολογία στις μέρες μας, και δη η χρήση του διαδικτύου, οι τεχνολογίες πληροφορικής και οι νέοι μηχανισμοί διασυναλλαγών μέσω του διαδικτύου, μας επιτρέπουν να έχουμε πολύ ευρύτερες, πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και ικανότητες εντοπισμού των πηγών φοροδιαφυγής.

Ήδη, το έχουμε κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, εντοπίζοντας κάποια από τα πεδία της ελληνικής κοινωνίας, που φοροδιαφεύγει εκτεταμένα, και θα γίνει πολύ πιο συστηματικά τους επόμενους μήνες.

Γ. Σιδέρης:   Κύριε Πρόεδρε, ο λαός σας έδωσε 160 Βουλευτές. Γιατί χρειάζεστε τη συναίνεση του κ. Τσίπρα, της κυρίας Παπαρήγα και του κ. Σαμαρά για να χτυπήσετε τη διαφθορά; Είναι αποφυγή ευθυνών;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Εμείς έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και προχωράμε και θα προχωρήσουμε ούτως ή άλλως, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική η δική μας πολιτική, όταν συμβάλλουν όλοι. Γι’ αυτό, τα μέτρα που θα προτείνω θα είναι συγκεκριμένα, για να συμβάλουν όλοι στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Διότι αν καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι απλώς είναι ένα κυβερνητικό σχέδιο και δεν αφορά στον πολίτη ή δεν αφορά σε κάποιες παρατάξεις, ή ότι είναι αντίθετες κάποιες παρατάξεις στην πάταξη της διαφθοράς, ένα μέρος του Ελληνικού λαού θα θεωρήσει, πιθανώς, ότι είναι και κομματική του υποχρέωση να μην συμβάλλει σε αυτή την υπόθεση. Εγώ θεωρώ ότι είναι πατριωτική υποχρέωση όλων.

Θα πω και κάτι: Δεν αρκούν οι νόμοι, αυτό είναι το εύκολο. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι να έχεις έναν αστυνόμο δίπλα σε κάθε έναν πολίτη της χώρας μας, αλλά ο καθένας να σεβαστεί το νόμο. Νόμο όμως δίκαιος, γι’ αυτό μιλάμε για αλλαγή του φορολογικού συστήματος, π.χ. στο θέμα της φοροδιαφυγής.

Από εκεί και πέρα, είναι πατριωτικό καθήκον, αυτούς τους νόμους να τους εφαρμόσουμε, να τους σεβαστούμε. Εάν δεν το κάνουμε, πράγματι η Ελλάδα θα βαίνει όλο και χειρότερα.

Είναι λοιπόν η ευκαιρία να αλλάξουμε προς το δικαιότερο, προς το διαφανέστερο, προς το δημοκρατικότερο. Όπως είπα, είναι πλέον ευκαιρία, το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μας να είναι τέτοιο, ώστε ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται όχι μόνο ότι είναι συμμέτοχος, αλλά ότι τον σεβόμαστε και να σέβεται κι αυτός το κοινό μας αγαθό, την κοινή μας πορεία, τους κοινούς μας στόχους.

Και σε αυτό, πιστεύω ότι θα έχω την αρωγή και των άλλων κομμάτων.

Proiser («FINANCIAL TIMES ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ»):   Τονίσατε τη διαφορά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την Ισπανία, την Ιρλανδία επί παραδείγματι και τονίσατε το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς και ως λύση της οικονομίας επιστροφή στην πράσινη οικονομία. Δεν αληθεύει ότι οι αγορές ζητούν μία πολύ σύντομη απόκριση; Δηλαδή το πρασίνισμα της οικονομίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι πιο μακροπρόθεσμα. Δεν θα ήταν πιο λογικό να πείτε ότι ίσως θα πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια οδό όπως η Ιρλανδία ή οι Βαλτικές χώρες, με πολύ σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και ενδεχομένως περικοπή των μισθών δημοσίων υπαλλήλων; Και δεύτερον, η Καγκελάριος Μέρκελ έκανε μία ομιλία χθες στη Βόννη όπου είπε ότι στην Ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφτούμε την περίπτωση όπου μία χώρα ίσως δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα που έχει δημοσιονομικά ή διαρθρωτικά εάν δεν μπορεί να το καταφέρει με τα δικά της εθνικά μέσα και υπονόησε ίσως θέτοντας ένα έμμεσο ερώτημα, μήπως θα έπρεπε να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν ανέφερε βέβαια την Ελλάδα, αλλά ρωτάω μήπως πιστεύετε ότι μία τέτοια άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση θα ήταν αποδεκτή ή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελληνική περίπτωση. Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Όπως είπα και χθες, δεν ζητάμε δώρα, ούτε χάρες. Αναγνωρίζουμε ότι πρωτίστως είναι δικό μας το πρόβλημα, εμείς το δημιουργήσαμε. Τα αίτια του προβλήματος πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εμείς. Κανείς άλλος δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Όπως τόνισα, η διαφθορά δεν είναι θέμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αν και βέβαια οι τεράστιες ανισότητες ανά τον κόσμο όντως βοηθούν, γεννούν και προάγουν τη διαφθορά, αλλά είναι δική μας ευθύνη. Και το πώς το αντιμετωπίζουμε, βέβαια, έχει να κάνει με τον τύπο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Εάν το μείζον ζήτημα ήταν αυτό της μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων, όντως θα το κοιτούσαμε. Προφανώς, υπάρχει θέμα με το συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Οι επόμενες γενιές δεν θα έχουν συντάξεις, εάν δεν δημιουργήσουμε ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο θα επιφέρουμε μεγάλες αλλαγές. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει τις συνομιλίες. Έχουμε ξεκινήσει ένα σημαντικό κοινωνικό διάλογο που θα συνεχιστεί και ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε καταλήξει.

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και ένα απ’ αυτά είναι όντως ότι ήδη έχουμε καταστρώσει έναν προϋπολογισμό κατά 4% χαμηλότερο για του χρόνου. Έχουμε δώσει υπόσχεση και θα την τηρήσουμε, ότι όντως θα είναι κατά 4% χαμηλότερος. Είπαμε ότι δεν ψάχνουμε ούτε ελεημοσύνη, ούτε χάρη. Αναζητούμε το πολιτικό κεφάλαιο, την υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να επιφέρουμε, που θέλουμε οπωσδήποτε να τις φέρουμε και θα είναι πολύ βαθιές.

Θα φέρουμε τη χώρα μας και πάλι σε μία οδό αξιοπιστίας, βιωσιμότητας και ανάπτυξης, με ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, σίγουρα πολύ πιο ανταγωνιστικό. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στον κόσμο ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πάντως, σίγουρα πρέπει να μετακινηθούμε σε άλλο μοντέλο.

Άρα, είναι διαδικασία τριών μέτρων. Άμεσα μέτρα, το δεύτερο, διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα λάβουν χώρα το 2010. Και προχωράμε και μετακινούμεθα μέσω αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών, σε ένα άλλο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που θα μας δώσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Αγγ. Μαρκόπουλος:   Κύριε Πρόεδρε, μετά από τις δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ στη Βόννη για την Ελλάδα, που τις γνωρίζετε καλά, έγιναν δηλώσεις επίσης και από τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί που αναφέρατε εδώ, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώσατε πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι με τις διαβεβαιώσεις που δώσατε πιστεύουν ότι θα κατορθώσουν να καταλήξουν, να σταθεροποιήσουν την οικονομία της Ελλάδος. Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες ηγέτες από άλλες πολιτικές παρατάξεις στηρίζουν με τις δηλώσεις τις ανακοινώσεις που κάνατε για την Ελλάδα; Πιστεύετε ότι θα ήταν καλό στο μέλλον και χρήσιμο για τη χώρα μας να υπάρξει μία συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, concentration με πρωτοβουλία της Ελλάδος ενδεχομένως. Και πιστεύετε ότι στο εσωτερικό επίπεδο θα ήταν, όπως νομίζω το αναφέρατε εν μέρει, χρήσιμο και σκόπιμο να υπάρξει ένα είδος εθνικής συμπαράταξης ώστε να καταλήξει σωστά; Ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Καταρχήν, όταν μιλάμε για την αξιοπιστία των θέσεών μας, το ίδιο το Eurogroup έχει βγάλει ανακοίνωση και λέει ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Λέει βεβαίως ότι χρειάζονται και άλλες θεσμικές αλλαγές, αλλά αυτές τις θεσμικές αλλαγές εγώ τις περιέγραψα, σε γενικές βεβαίως γραμμές, αλλά τις περιέγραψα και χθες στη Συνάντηση Κορυφής. Και πιστεύω ότι οι ηγέτες των άλλων χωρών, είτε έχουν, είτε δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές, σέβονται τη βούληση, όχι μόνο της κάθε κυβέρνησης, αλλά και του κάθε λαού, να βάζει ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Θα ήταν πραγματικά πρόβλημα για την Ελλάδα, εάν εμείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίζαμε το πρόβλημα. Θα ήταν πραγματικά δύσκολο να πείσουμε, εάν εμείς λέγαμε ότι απλώς συνεχίζουμε όπως παλιά. Θα ήταν πραγματικά πρόβλημα, εάν δεν είχαμε συγκεκριμένες, δικές μας προτάσεις. Η αξιοπιστία μας όμως θα είναι στο να εφαρμόσουμε τις προτάσεις, αλλά αυτές οι προτάσεις, που εμείς έχουμε επιλέξει, δεν είναι εύκολες προτάσεις, το κατανοώ. Είναι για μένα βαθύτερες, ριζικότερες, ριζοσπαστικότερες, από το να κόψουμε το μισθό ή τη σύνταξη κάποιου Έλληνα πολίτη.

Αυτά που κάνουμε εμείς είναι βαθύτερα και θα είναι και μακροχρόνια, προς όφελος της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας. Γιατί το να κόψεις σήμερα το μισθό ή τη σύνταξη, δεν δημιουργεί βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία. Δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το τονίζω αυτό. Να φύγουμε απ’ αυτή την ιδεοληψία. Υπάρχουν άλλα προβλήματα που έχει η χώρα μας και αυτά είναι που πρέπει να χτυπήσουμε. Το λέω, είναι πιο δύσκολα, πιο σκληρά κατ’ εμέ, αλλά πιο δίκαια και πολύ πιο σημαντικά για το μέλλον της χώρας μας. Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης