Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

«Όρος επιβίωσης, η οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας» | Ομιλία 21.07.2019

Για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας | Δήλωση 15.07.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

«Με τον Γιάννη γιορτάζει μία Ελλάδα ευκαιριών, δημοκρατίας και ελευθερίας» | 25.06.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου στο CNN και στο δημοσιογράφο John Defterios

Adrian Finighan:    «Δεν θα αναγκαστούμε να προβούμε σε στάση πληρωμών”. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει ότι δεν χρειάζεται να διασώσει την Ελλάδα η ΕΕ. Πολύ καλησπέρα σας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο κατηγοριών σχετικά με τη φερεγγυότητά της. Ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να καταστεί το Ντουμπάι του Αιγαίου. Υπάρχουν φόβοι ότι η χώρα, όπως το Ντουμπάι, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες για την αποπληρωμή των χρεών της. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 12,7% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση, που εκλέχτηκε μόλις τον Οκτώβριο, πρέπει να κάνει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα προτείνει ένα σχέδιο για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 9,1% τον επόμενο χρόνο. Οι φορείς χάραξης πολιτικής σχεδιάζουν να το πετύχουν αυτό, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και κάνοντας περικοπές στις δαπάνες. Τότε, σύμφωνα με το Reuters.com, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα θέσουν προθεσμία για να φέρει η Ελλάδα το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ, το ανώτατο όριο που έχει ορίσει η ΕΕ.  Ο χρόνος αυτός ήταν αρκετά δύσκολος για τους επενδυτές στην Ελλάδα. Ελάτε εδώ να σας δείξω κάτι. Έτσι εξελίχτηκε ο δείκτης αναφοράς της Ελλάδας στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Ο γενικός δείκτης της Αθήνας έχει αυξηθεί κατά 33% από τον Ιανουάριο. Βλέπετε τώρα μια ανάκαμψη των μετοχών τον Οκτώβριο, μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης, και μετά, προς το τέλος του Νοεμβρίου, υπήρξε απότομη πτώση, όταν η Dubai World ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καθυστερήσει την αποπληρωμή των χρεών της. Ο δείκτης έπεσε περισσότερο από 6%, την ημέρα που το Ντουμπάι αποκάλυψε τα προβλήματά του στον κόσμο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, έχει κληρονομήσει λοιπόν μια οικονομία που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση τα τελευταία 16 χρόνια. Και ο John Defterios του CNN, του μίλησε νωρίτερα σήμερα στην εκπομπή Marketplace Middle East. Τον ρώτησε εάν είναι σωστό να συνδέεται η περίπτωση της Ελλάδας με εκείνη του Ντουμπάι.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Νομίζω πως όχι. Κατ’ αρχήν, παρατηρείται νευρικότητα σε όλο τον κόσμο λόγω της οικονομικής κρίσης εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, και προφανώς, όταν εμφανίζονται περιπτώσεις όπως το Ντουμπάι, αυτό έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα όμως είναι πολύ διαφορετική από το Ντουμπάι. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης. Και είμαστε αποφασισμένοι, ως κυβέρνηση, να περιορίσουμε το έλλειμμα και το χρέος μας, και ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα. Είμαστε υπεύθυνη χώρα.

John Defterios:   Πώς θα εκτιμούσατε λοιπόν τον κίνδυνο αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος; Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής είναι μηδενικός, πρώτον γιατί, όπως είπα, είμαστε μια χώρα που μας χαρακτηρίζει υπευθυνότητα, μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Παίρνουμε όλα τα μέτρα και είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε όποια ενδεχόμενα προβλήματα προκύψουν σε σχέση με το έλλειμμα.

Αλλά έχουμε επίσης την υποστήριξη και την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πρόσφατα, για το πρόγραμμά μας, για τον προϋπολογισμό μας για τον επόμενο χρόνο και για το σχέδιό μας να ξαναχτίσουμε την ελληνική οικονομία, να την κάνουμε όχι μια σπάταλη οικονομία, αλλά μια εύρωστη οικονομία που προχωράει προς μια νέα εποχή πράσινης ανάπτυξης.

John Defterios:   Θεωρείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Θα λέγατε ότι ίσως χρειαστεί να παρέμβει για να διασώσει τη χώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω του προϋπολογισμού που σας ανατέθηκε να συμμαζέψετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Όχι. Έχουμε καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έκαναν πολύ σημαντικές δηλώσεις πρόσφατα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Και ενέκριναν το βασικό σχέδιό μας για το μέλλον και όχι μόνο για το 2009, αλλά πρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές σχετικά με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Έχουμε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, έχουμε και μεγάλη σπατάλη, καθώς και πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.

Αυτές ήταν μερικές από τις βασικές πλατφόρμες, με βάση τις οποίες ήρθαμε στην εξουσία, με τη θέληση του Ελληνικού λαού, ο οποίος θέλει την αλλαγή, θέλει αυτές τις αλλαγές. Είμαστε αποφασισμένοι, και έχουμε την υποστήριξη των πολιτών μας.

John Defterios:   Αναφερθήκατε στον αρχικό προϋπολογισμό σας. Ορισμένοι θα έλεγαν ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται κυρίως στην είσπραξη των φόρων και όχι αρκετά σε περικοπές στον προϋπολογισμό.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κάνουμε και τα δύο. Όπως είπα, υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή, και έτσι μπορούμε να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Ταυτόχρονα, το 2010 θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωση ολόκληρου του φορολογικού συστήματος, κάνοντάς το πιο δίκαιο, πιο διαφανές. Και όπως ξέρετε, όταν ένα φορολογικό σύστημα χαρακτηρίζεται από έλλειψη αξιοπιστίας, υποθάλπεται η φοροδιαφυγή.

John Defterios:   Για την ακρίβεια, κληρονομήσατε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 12,7 %, το μακράν υψηλότερο στην ΕΕ. Στοχεύετε να το μειώσετε σχεδόν σε 9% μέχρι το τέλος του 2010. Είναι ρεαλιστικό αυτό, λαμβάνοντας υπόψη αυτό που κληρονομήσατε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αν μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, θα θέλαμε να το μειώσουμε ακόμα πιο πολύ, αλλά αυτό το ποσοστό μπορούμε να το φτάσουμε. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε απαραίτητη αλλαγή, ακόμα και στη διάρκεια του χρόνου, ώστε να φροντίσουμε να έχουμε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3, 3-4 μονάδες.

John Defterios:   Κάνατε μια κίνηση, μια τολμηρή κίνηση: παγώσατε τους μισθούς στο Δημόσιο στη διάρκεια της κρίσης, αλλά η αριστερή πτέρυγα του κόμματός σας, το λαϊκό άκρο του κόμματός σας, απορρίπτει την κίνηση αυτή. Πώς σκοπεύετε να εκσυγχρονίσετε το κόμμα όταν έχετε μια δημοσιονομική κρίση αυτού του μεγέθους;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Έχω την υποστήριξη του κόμματος, και όχι μόνο την υποστήριξη, αλλά αυτή ήταν και η εντολή που με έφερε στην κυβέρνηση, στην εξουσία. Και έχουμε σημαντική πλειοψηφία και στη Βουλή, αλλά και ευρεία υποστήριξη θα έλεγα, πέρα από τις γραμμές του κόμματός μας, στην κοινή γνώμη, για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, μερικές φορές δύσκολα, αλλά σίγουρα δίκαια, φροντίζοντας η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ένα βιώσιμο, παραγωγικό και ανταγωνιστικό δρόμο.

John Defterios:   Όπως γνωρίζετε, οι αγορές στο Λονδίνο και στην Ευρώπη αναστατώθηκαν όταν άκουσαν ότι ίσως μαζέψετε 40 δις. δολάρια σε ομόλογα από Κινέζους επενδυτές για να αντιμετωπίσετε αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τώρα τις φήμες αυτές;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι πιστεύω ότι πολλές χώρες επιδιώκουν διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό τους. Αλλά το με ποιους και πώς, αποτελούν απλώς εικασίες.

Διαβάστε επίσης