Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο βρετανικό ραδιοφωνικό δίκτυο BBC Radio 4 στην εκπομπή «The World At One» με τη δημοσιογράφο Martha Kearney

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η Αίγυπτος είναι μία χώρα που παίζει ηγετικό ρόλο αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ακόμα πιο ισχυρό ηγετικό ρόλο. Η Αίγυπτος μετατρέπεται σε μία ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ριζική αλλαγή για τον αραβικό κόσμο και αυτό θα μπορούσε να είναι το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι καθόλου εγγυημένο και γι’ αυτό όλες τις προηγούμενες ημέρες βρίσκομαι σε επικοινωνία με όλους τους ηγέτες στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Mubarak. Επειδή πιστεύω ότι, αυτό που είναι απαραίτητο, είναι να υπάρξει μία μετάβαση προς τη δημοκρατία και αυτό να πραγματοποιηθεί χωρίς βία. Πρέπει να σταματήσει η βία που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες και πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που, ειδικότερα, η νεολαία της Αιγύπτου ζητά.

Martha Kearney:   Όταν μιλήσατε με τον Πρόεδρο Mubarak του τα είπατε όλα αυτά;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Φυσικά. Είπα ότι τώρα η διεθνής κοινότητα, αλλά σίγουρα και όλοι στην Αίγυπτο επιθυμούν να δουν συγκεκριμένες δράσεις για τη μετάβαση προς την δημοκρατία και αυτό είναι κάτι που στηρίζουμε πάρα πολύ. Θεωρώ ότι αξιοπιστία, είναι να υπάρξει συγκεκριμένη δράση.

Martha Kearney:   Νομίζετε ότι αυτή η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να σημαίνει την απομάκρυνση του ίδιου του Προέδρου Mubarak πριν τον Σεπτέμβριο, πριν τις προεδρικές εκλογές;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Αυτή είναι μία κρίσιμη ερώτηση και συμβολικά και προσωπικά για τον πρόεδρο Mubarak. Τελικά, όμως, πιστεύω ότι αυτό που είναι κρίσιμο, είναι να επικεντρωθούμε στην ίδια τη μετάβαση. Το γεγονός είναι ότι η μετάβαση αυτή είναι μία πραγματική μετάβαση στην δημοκρατία και πιστεύω ότι, αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να δούμε ότι το υπάρχον καθεστώς κάνει τις αναγκαίες κινήσεις και αλλαγές για τους συμμετέχοντες και τους εκπροσώπους της αιγυπτιακής κοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη μετάβαση.

Τελικά, το εάν ο πρόεδρος Mubarak παραμείνει ή όχι, αργά ή γρήγορα, θα έχει ιστορικά δευτερεύουσα σημασία εάν δεν υπάρχουν αλλαγές.
Αυτό που θέλω να πω είναι λοιπόν, ας επικεντρωθούμε στις αλλαγές και ας τις επιφέρουμε με τους καλύτερους δυνατούς δημοκρατικούς και χωρίς βία, τρόπους.

Martha Kearney:   Όταν μιλήσατε στον πρόεδρο Mubarak είδατε ότι πραγματικά καταλαβαίνει την ανάγκη για αλλαγή που τόσοι άνθρωποι απαιτούν από εκείνον;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ εκ μέρους του. Αυτή ήταν μία συζήτηση μεταξύ μας και ναι, πράγματι μου είπε ότι καταλαβαίνει ότι η νεολαία της Αιγύπτου θέλει αλλαγή και το σέβεται αυτό.

Διαβάστε επίσης