Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» με τον δημοσιογράφο Christian Ultsch

Christian Ultsch:    Το βρετανικό περιοδικό Economist υποστήριξε πρόσφατα ότι χώρες σαν την Ελλάδα, είναι προτιμότερο να αναδιαρθρώσουν τώρα παρά αργότερα το χρέος τους. Πρόκειται η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Πρέπει να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα το οποίο αποφασίσαμε. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι: ακόμα και αν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος, θα έπρεπε να προβούμε σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Διότι το σύστημά μας δεν ήταν βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Δεν γινόταν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών μας. Υπήρχε έλλειψη διαφάνειας και δεν είχαμε επενδύσει αρκετά σε τομείς όπου διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα: ποιοτικό τουρισμό, πράσινη ανάπτυξη, εκπαίδευση, καινοτομία.

Christian Ultsch:   Το ερώτημα ήταν αν η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση, επειδή δεν θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και θα αρχίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεπληρώνουμε τα χρέη μας. Επειδή συνεχίζουμε να έχουμε ελλείμματα, προς το παρόν, το ύψος του χρέους θα αυξάνεται, αλλά κατόπιν θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, επειδή θα μειώνουμε το έλλειμμα και επειδή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Christian Ultsch:   Δεν αποτελεί λύση για σας η αναδιάρθρωση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση για την Ελλάδα. Αλλά θέσαμε στο τραπέζι μία άλλη λύση. Θα βοηθούσε πολύ αν δοθεί στην Ελλάδα ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εξόφληση των χρεών της.

Christian Ultsch:   Μέχρι πότε να διαρκέσει αυτό το διάστημα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Περίπου το ίδιο διάστημα που ισχύει για την Ιρλανδία. Στους Ιρλανδούς δόθηκε ένα μεγαλύτερο διάστημα για την αποπληρωμή του χρέους. Σε εμάς, δόθηκε μόνο μία σύντομη περίοδος. Για το λόγο αυτό, οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έχει δυσκολίες να ξεπληρώσει μέσα σε 4 ή 5 χρόνια αυτό το πολύ υψηλό ποσό. Αν ίσχυαν οι ίδιοι όροι με την Ιρλανδία και γινόταν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, θα ήταν όλα πιο εύκολα για εμάς. Αυτό θα καθησύχαζε τις αγορές και τους επικριτές μας. Θα ήταν σημαντικό να γίνει αυτό. Κατά τα άλλα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έλαβαν ήδη μία σχετική απόφαση, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Christian Ultsch:   Έχετε ενδείξεις ότι το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας λειτουργεί στην Ελλάδα αντιπαραγωγικά και στραγγαλίζει την ιδιωτική οικονομία και τελικά μπορεί να οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των χρεών;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν θα θεωρούσα την Ελλάδα κλασσικό παράδειγμα. Είχαμε και έχουμε στην Ελλάδα μια εκτενή παραοικονομία και φοροδιαφυγή, όπως και αρκετή σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες.

Christian Ultsch:   Η φορολογική συνείδηση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ κακή.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ναι, και αυτό είναι ένα από τα προβλήματά μας. Όμως, παρόλο που πέρυσι είχαμε μηδέν ανάπτυξη, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10%. Αυτό δείχνει ότι η οικονομία μας έχει ακόμη δυνατότητες κινήσεων. Ενώ θα καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή, θα μπορούσαμε ακόμα και να μειώσουμε και φόρους και παρόλα αυτά, να επιτύχουμε υψηλότερα έσοδα. Αλλά έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας. Τώρα, πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε ένα επίπονο πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την κρίση, προκειμένου να λύσουμε ορισμένα από τα διαρθρωτικά μας προβλήματα.

Christian Ultsch:   Προσφέρει αυτή η κρίση την δυνατότητα αλλαγής δομών στην Ε.Ε.;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η ελληνική κρίση προσφέρει μία τέτοια ευκαιρία, αλλά θα πρέπει και να την εκμεταλλευτούμε για να επιτευχθούν αλλαγές. Και μάλιστα σε τρείς τομείς: Πρώτον, πρέπει κάθε κράτος – μέλος να διαχειρίζεται με σοβαρότητα και συνέπεια τα οικονομικά του. Δεύτερον, θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για την εξασφάλιση διαφάνειας στον δημοσιονομικό τομέα. Και τρίτον, θα πρέπει να θεσπίσουμε ισχυρούς μηχανισμούς και κανόνες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. θα εποπτεύει την δημοσιονομική πολιτική και τα ελλείμματα των μεμονωμένων κρατών.

Christian Ultsch:   Θεωρείτε ότι μετά την κρίση αυτή, θα υπάρξει μια εμβάθυνση της Ε.Ε. που θα καταλήξει σε μία κοινή οικονομική διακυβέρνηση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δυνατόν να επιτύχουμε μία εμβάθυνση της Ε.Ε. Αν λάβουμε σωστές αποφάσεις, και πιστεύω ότι κινούμαστε προς μία καλύτερη και σταθερότερη κατεύθυνση, τότε θα αποκτήσουμε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη.

Christian Ultsch:   Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα αποφασίσετε την αναδιάρθρωση μόνο μετά από την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πρόκειται να γίνουν εκλογές φέτος στην Ελλάδα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2013.

Διαβάστε επίσης