Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

«Όρος επιβίωσης, η οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας» | Ομιλία 21.07.2019

Για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας | Δήλωση 15.07.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

«Με τον Γιάννη γιορτάζει μία Ελλάδα ευκαιριών, δημοκρατίας και ελευθερίας» | 25.06.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο CNBC στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Κοπεγχάγη

Δημοσιογράφος:   Αρχηγοί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν εδώ στην Κοπεγχάγη. Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι από αυτούς. Βρήκαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου. Τον ρωτήσαμε για το ζήτημα του χρέους που κυριαρχεί στη δική του χώρα, με αφορμή τον υποβιβασμό της Ελλάδας στην κατηγορία BBB. Μας είπε τα εξής:

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Χρειαζόμαστε ένα χρονικό περιθώριο, ώστε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά και να δούμε τα αποτελέσματα. Και θα έχουμε αποτελέσματα. Στο χρονικό αυτό περιθώριο όμως, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Αυτή την στιγμή, δεν αντιμετωπίζουμε χρηματικό πρόβλημα. Μπορούμε να πάμε στην αγορά και να βρούμε χρήμα, ίσως πιο ακριβό, ωστόσο, εξακολουθούμε να βρίσκουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Δεν ανησυχώ, λοιπόν, για αυτό, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται οι εταιρείες αξιολόγησης να μας δώσουν μια ανάσα. Να μας δώσουν το περιθώριο να τους αποδείξουμε ότι, ουσιαστικά μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη χώρα μας και ότι είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε.

Δημοσιογράφος:   Πώς θα ηρεμήσετε τα νεύρα των διεθνών επενδυτών, που παρατηρούν την αντίδραση στην Ελλάδα και λένε, «ε, μια γενική απεργία δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον όχι την ελληνική οικονομία» και πωλούν ελληνικούς τίτλους λόγω αυτού. Πώς αντιμετωπίζετε τον εκνευρισμό αυτό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πιστεύω ότι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε ως κυβέρνηση, παρά τις ενδεχόμενες αντιδράσεις. Και θα πρέπει να πω ότι διαθέτουμε ισχυρή εντολή από τον Ελληνικό λαό και πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Έχω επίσης, συνομιλήσει με τους κοινωνικούς εταίρους και έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση.

Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δεν πρόκειται για εύκολα μέτρα. Δεν πιστεύω πάντως ότι οι πολίτες περίμεναν να λάβουμε εύκολα μέτρα. Αναμένουν από μας να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις, και να τις πάρουμε τώρα, και με έναν τέτοιο τρόπο που δεν θα αντιμετωπίσουμε μόνο τα συμπτώματα, άλλα τη ρίζα του προβλήματος που τα προκαλεί.

Αυτό είναι το μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, ότι είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχει μια βιώσιμη Ελλάδα και μια κυβέρνηση που θα είναι έτοιμη να προβεί σε βαθύτερες αλλαγές, παρά να προβεί στη λήψη απλά κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων για μερικούς μήνες, λύση που δεν είναι βιώσιμη.

Αυτό λοιπόν που λέω, είναι ότι έχω το πολιτικό κεφάλαιο. Έχω εκλεγεί για να κάνω αλλαγές. Θα προβούμε σε ουσιαστικές αλλαγές και οι αλλαγές αυτές θα φέρουν την Ελλάδα σε έναν διαφορετικό δρόμο, έναν δρόμο που πιστεύω ότι μας δίνει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερα σήμερα, που μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει τεράστιο δυναμικό.

Για παράδειγμα, διαθέτουμε το μεγαλύτερο δυναμικό αιολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό λόγω των νησιών μας. Διαθέτουμε ένα δυναμικό που αφορά στη Μεσογειακή δίαιτα, στον αγροτικό μας τομέα.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας, είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα

Δημοσιογράφος:   Αυτό το γνωρίζω, θα πρέπει όμως να σας αφήσω. Μόνο μια τελευταία ερώτηση. Θα σας βοηθούσε σε αυτή τη φάση αν πολιτικοί από τις Βρυξέλλες ή από την ‘Ένωση εκφραστούν θετικά για το παρόν σχέδιό σας; Φαίνεται ότι το ευρώ πουλά ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι άνθρωποι βλέπουν την Ελλάδα και το μυαλό τους πηγαίνει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν μια βοήθεια να υπάρξει μια κάποια ρηματική υποστήριξη από τις Βρυξέλλες ή αλλού;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Οι Βρυξέλλες μας έχουν βοηθήσει και έχουν γίνει μερικές πολύ σημαντικές δηλώσεις από αρχηγούς των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τον επικεφαλής του Eurogroup, από την Commission.

Υπήρξε αυτή η υποστήριξη, και θεωρώ ότι αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ευρώπη υποστηρίζει την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης