Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

«Όρος επιβίωσης, η οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας» | Ομιλία 21.07.2019

Για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας | Δήλωση 15.07.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

«Με τον Γιάννη γιορτάζει μία Ελλάδα ευκαιριών, δημοκρατίας και ελευθερίας» | 25.06.2019

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore»

Vittorio Da Rold:   Υπάρχει φόβος ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει προβλήματα για να πληρώσει τα χρέη της. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το 2009 προβλέπεται στο 12.7%. Αλήθεια δεν έχετε ανάγκη για ένα πρόγραμμα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ενός δανείου από το Δ.Ν.Τ;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η Κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Είναι αλήθεια, το έλλειμμα είναι στο 12.7%, πολύ πιο υψηλό από αυτό που περιμέναμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση. Αν και αυτά τα προβλήματα είναι κληροδότημα των προκατόχων μας, εργαζόμαστε πυρετωδώς για να τα επιλύσουμε. Ξεκινήσαμε ήδη την εφαρμογή μιας σειράς ριζικών μεταρρυθμίσεων, για να φέρουμε το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι πρόκειται για κοινά προβλήματα, σε μια στιγμή πολύ δύσκολη για τη διεθνή οικονομία. Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Είναι σημαντικό ότι εμείς χρησιμοποιούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία, για να ορίσουμε νέους τρόπους, με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλουν, προληπτικά, ώστε προβλήματα τέτοιου είδους να μην επαναληφθούν.

Vittorio Da Rold:   Το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τη μείωση του ελλείμματος βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες: πιστεύετε ότι θα υπάρξουν προβλήματα για την έγκρισή του από το ελληνικό Κοινοβούλιο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Οι αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης μάς έφεραν σε αδιέξοδο και τώρα, για να διορθώσουμε την πορεία, πρέπει να πραγματοποιήσουμε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο απαιτεί θυσίες εκ μέρους όλων. Ο Ελληνικός λαός έδωσε στο κόμμα μας κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς προηγούμενο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση του σχεδίου στο Κοινοβούλιο. Η φοροδιαφυγή είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ισολογισμού. Σε μια προσπάθεια για να διευρύνουμε τη φορολογητέα βάση, ξεκινήσαμε πρόσφατα μια εκστρατεία, που καλεί τους πολίτες να ζητούν και να κρατούν τις αποδείξεις για κάθε υπηρεσία. Έχουμε επικεντρωθεί στη μείωση των ανώφελων εξόδων στον κρατικό τομέα, όπως και στην περικοπή των μισθών του Δημοσίου.

Vittorio Da Rold:   Πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί το κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω μιας τόσο εκτενούς οικονομικής κρίσης;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Χρειαζόταν μια τόσο μεγάλη κρίση για τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών θεσμών. Στους καλούς καιρούς, δεν παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Το μάθημα αυτής της κρίσης είναι ότι όλοι χρειάζεται να είμαστε πιο διαφανείς και υπεύθυνοι, από τις τράπεζες μέχρι τα κόμματα. Οι απόψεις των πολιτών πρέπει να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μορφής σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, όπου τα άτομα έχουν έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο.

Vittorio Da Rold:   Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητος ένας πιο αποφασιστικός συντονισμός για τη φορολογική πολιτική στην Ευρωζώνη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ναι, η παγκόσμια ύφεση προκάλεσε οικονομική αστάθεια και ελλείμματα χωρίς προηγούμενο. Αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Ένας πιο στενός συντονισμός είναι θεμελιώδης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει επίσης ανάγκη για μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Vittorio Da Rold:   Πώς αντιδρά ο Ελληνικός λαός όσον αφορά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Υπάρχει ένα κοινό όραμα, ξέρουμε ότι έτσι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Αν και οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες, ο κόσμος ξέρει ότι μακροπρόθεσμα θα είναι για το καλύτερο. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία για να φέρουμε αυτή τη χώρα στην οδό της αρετής και είμαστε αποφασισμένοι να μην την χάσουμε.

Διαβάστε επίσης