Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην γερμανική εφημερίδα «Bild» με τους δημοσιογράφους Jörg Quoos και Nikolaus Blome

Δημοσιογράφος:    Κύριε Πρωθυπουργέ, όλοι οι Γερμανοί διερωτώνται, αν η Ελλάδα θα εξοφλήσει ποτέ τα χρέη της. Θα στοιχηματίζατε και το δικό σας μισθό;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Ένα λεπτό, δεν έχω τόσα πολλά χρήματα! Άλλωστε, έχω περικόψει κατά 20% την αποζημίωση τη δική μου – καθώς και των Υπουργών – με τα μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει.

Δημοσιογράφος:   Λαμβάνοντας υπόψη τα δημόσια οικονομικά σας, στοιχηματίζουμε και με μικρά ποσά!

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Σοβαρά τώρα. Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ. Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυναμική και αυτή τη στιγμή βιώνει μία πραγματική έκρηξη των εξαγωγών της. Και αυτό, χάρη στις διαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που υπέστη ο Ελληνικός λαός την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζει να υφίσταται.

Δημοσιογράφος:   Κάνατε περικοπές και στις παράλογες συντάξεις, π.χ. για τις άγαμες θυγατέρες τέως στρατηγών; Στη Γερμανία, όπου όλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μέχρι την ηλικία των 67 ετών, δεν έχουν κατανόηση για κάτι τέτοιο.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα υπήρξε εδώ και δεκαετίες πολύπλοκο και, σε τελευταία ανάλυση, αδιαφανές. Αυτό το αλλάξαμε. Υλοποιήσαμε εντός λίγων μηνών μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες. Οι γυναίκες π.χ. δεν μπορούν πλέον, όπως συνέβαινε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 45 ετών, αλλά συνταξιοδοτούνται όλες στα 65. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα.

Δημοσιογράφος:   Σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα απασχολείται στο δημόσιο τομέα. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Σωστά. Παλαιότερα, κάθε Υπουργός μπορούσε να «τακτοποιεί» τους ανθρώπους του στο δημόσιο τομέα, για να εξασφαλίζει ψήφους. Επρόκειτο για ένα σύστημα οικογενειοκρατίας. Αλλά κι αυτό, το αλλάζουμε. Στην Ελλάδα, θα υπάρξει μία νέα πολιτική κουλτούρα. Για κάθε πέντε δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, προσλαμβάνεται ένας.

Δημοσιογράφος:   Καταλαβαίνετε την οργή των Γερμανών φορολογούμενων, όταν πρέπει να πληρώσουν για μία χώρα, η οποία δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Κατ’ αρχάς, πρόκειται για δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε τόκους, και όχι για δώρα. Και δεν θέλουμε τα δάνεια, για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν. Αλλά αντιθέτως, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ την οργή ορισμένων Γερμανών. Εκείνο που μπορώ να κάνω, είναι να τους ευχαριστήσω.

Δημοσιογράφος:   Δεν είπατε όμως ευχαριστώ, όταν η Bild σας πρότεινε να πουλήσετε ελληνικά νησιά, προκειμένου να μειώσετε τα χρέη σας.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Όχι, δεν ευχαρίστησα γι’ αυτό. Κάτι τέτοιο αποκλείεται. Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για τους Έλληνες και για την ελληνική ιστορία. Έχουν διατεθεί τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό για την άμυνα, προκειμένου να προστατευτούν τα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές. Εκτός αυτού, τα νησιά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, την οποία εκτιμούν και οι Γερμανοί τουρίστες. Αν πουλούσαμε τα νησιά μας σε κάποιους πάμπλουτους, δεν θα είχε πια κανένας πρόσβαση σε αυτά. Θέλουμε να αναπτύξουμε με ευαισθησία και με οικολογικό τρόπο αυτά τα μοναδικά φυσικά τοπία. Αυτό θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα.

Δημοσιογράφος:   Οι ελληνικές κυβερνήσεις εξωράιζαν επί μακρόν τα στατιστικά στοιχεία και την πραγματική κατάσταση των ελληνικών δημοσίων οικονομικών. Τι απέγιναν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που φέρουν την ευθύνη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Διεξάγονται σχετικές έρευνες και έχουν κινηθεί διαδικασίες. Διαθέτουμε πλέον σήμερα μία απολύτως ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. Κάθε ευρώ που δαπανά το κράτος, μπορεί να το δει κανείς σήμερα στο Διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά μας από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. – περισσότερη διαφάνεια και από την ίδια την Γερμανία.

Δημοσιογράφος:   Πόσο θα αντέξουν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα τη σκληρή πορεία λιτότητας; Ακόμη και κατά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο, κάποιοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά της πολιτικής σας.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε. Η Κυβέρνησή μου ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις – και τις κερδίσαμε.

Δημοσιογράφος:   Οι αγορές φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Τους τελευταίους 15 μήνες, προχωρήσαμε σε δραστικές τομές – περισσότερες από ό,τι πολλές άλλες κυβερνήσεις μαζί. Κανείς δεν περίμενε ότι θα το πετυχαίναμε, αλλά τα καταφέραμε. Δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και οι Γερμανοί επωφελούνται από αυτό.

Δημοσιογράφος:   Η Ελλάδα διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Πώς θέλετε να σας εμπιστευθούν οι αγορές;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Θέλω να είμαι ειλικρινής: το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 και, για το λόγο αυτό, είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής. Οι αγορές δεν δίνουν τόση σημασία σε συγκεκριμένες προθεσμίες, αλλά στο κατά πόσον ένα σχέδιο είναι έξυπνο και υλοποιήσιμο.

Δημοσιογράφος:   Και αν εγκατέλειπε για ένα χρονικό διάστημα η Ελλάδα την Ευρωζώνη;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Όχι, ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Όπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και, μαζί με αυτές, και την οικονομία.

Δημοσιογράφος:   Απομένει το σημαντικό ερώτημα: ποιο είναι το όφελος της Ευρωζώνης από την παραμονή σε αυτήν των Ελλήνων – εκτός από ελλείμματα και χρέη.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Τα οφέλη για την Ευρώπη είναι πολλά. Ας αναφερθώ μόνο σε δύο πλεονεκτήματα: πρώτα- πρώτα, αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει δικές σας θέσεις εργασίας. Και δεύτερον, αποτελούμε άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η κατάσταση στη Βαλκανική και οι πρόσφατες αναταράξεις στις αραβικές χώρες πέριξ της Μεσογείου. Είναι γείτονές μας, με τους οποίους διατηρούμε στενές επαφές. Μεγάλα κύματα προσφύγων από αυτές τις περιοχές, θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να συνεισφέρουμε πολλά στο θέμα αυτό.

Διαβάστε επίσης