Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Επαφές για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής | 26.05.2020

“Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας” | συνέντευξη Xinhua 21.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, για τις αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2011

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενάμιση χρόνο πριν, ξεκινήσαμε μια πορεία για να βγούμε από την κρίση. Ο δρόμος ήταν δύσβατος, όλοι το ξέραμε. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν και αδιέξοδος. Όμως, εμείς, όχι απλώς βρήκαμε διέξοδο, αλλά χαράξαμε και νέα πορεία.

Διαλέξαμε το δύσκολο μονοπάτι και ας ήταν στενό γιατί, στο τέλος του δρόμου, η κρίση τελειώνει και βρίσκεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε, η Ελλάδα της δικαιοσύνης, της δημιουργίας, των ίσων ευκαιριών, των πολλών ευκαιριών, αλλά και υποχρεώσεων για όλους, η Ελλάδα που μπορεί.

Υποσχεθήκαμε να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος, να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε μια πορεία ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Από την πρώτη μέρα, είπαμε ότι θα ανατρέψουμε μια πορεία που, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγούσε σε μια χαμένη γενιά Ελλήνων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εμείς, εμείς αποφασίσαμε να αναλάβουμε το έργο αυτό, και βαδίζουμε σταθερά. Για να επιβιώσει η Ελλάδα, αλλά και να μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

Αυτή η διαδρομή, μας θέλει όλους μαζί, γιατί μόνο αν δουλέψουμε όλοι μαζί και με σχέδιο, θα πετύχουμε. Στόχος όλων μας, ολόκληρης της χώρας, είναι κάθε μέρα να κάνουμε ένα σταθερό βήμα στη μεγάλη μας πορεία. Ένα βήμα κάθε μέρα, που μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάζουμε τους στόχους που θέσαμε.

Ένα τέτοιο βήμα κάναμε και την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, μια δύσκολη μάχη, το ξέρετε, το ξέρουμε. Πριν πάω στις Βρυξέλλες, συναντήθηκα με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς και σας ενημέρωσα για τον σχεδιασμό μας, για την πρόθεσή μας και την αποφασιστικότητά μας για μια συνολική λύση – για την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου, τις κόκκινες γραμμές που θα έθετε η Ελλάδα.

Σήμερα, βρίσκομαι εδώ για να σας ενημερώσω ότι, αυτά τα οποία σας είπα ότι θα διεκδικούσαμε, αυτά και πετύχαμε. Προσήλθαμε με όπλο μας τις πραγματικές, ειλικρινείς και επώδυνες προσπάθειες που κάναμε ως κοινωνία, όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρουσιάσαμε στους εταίρους μας, τα πολλά και δύσκολα που κάναμε μέχρι σήμερα, έχοντας πάρει τις αποφάσεις μας, δύσκολες και συχνά επώδυνες, τις οποίες τηρούμε και κάνουμε πράξη.

Εξηγήσαμε στους εταίρους μας ότι, το να πετύχει αυτή η δύσκολη προσπάθεια, δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των Ελλήνων και της Ελλάδας, είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης. Διότι η αδυναμία της Ελλάδας, είναι αδυναμία για την Ευρώπη, ιδίως σε μία κοινή Ευρωζώνη – εύκολη λεία για την κερδοσκοπία.

Ζήτησα να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις, που θα διευκολύνουν και θα επιβραβεύσουν αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε, με πρώτο στόχο τη διευκόλυνση της διαχείρισης του υπέρογκου χρέους, που βρίσκεται στο λαιμό της Ελλάδας. Αποφάσεις, που στέλνουν ισχυρό μήνυμα και προς τις αγορές, αλλά και προς αρκετούς κερδοσκόπους, που ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, διεκδικήσαμε πρώτα απ’ όλα μια συνολική λύση και όχι τη «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης, για να συμφωνηθούν αργότερα κάποια άλλα ζητήματα. Το κάναμε και το έκανα σαφές από την πρώτη στιγμή, ότι τα θέματα της Ελλάδας, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε όποιο συνολικό πακέτο θα συζητούσαμε και θα συμφωνούσαμε.

Αποτέλεσε και αυτό στοιχείο συζήτησης, θα έλεγα και στήριξης και από εσάς, κύριοι συνάδελφοι. Και είναι σημαντικό, όταν πηγαίνει κανείς σε μια διαπραγμάτευση, να υπάρχει αυτή η εθνική στήριξη, και για τις Αρχές, αλλά και για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όχι διότι αυτό θα αρκούσε, γιατί όπως είδατε, δεν ήταν αρκετό στην περίπτωση της Ιρλανδίας, που είχε μόλις πάρει εντολή να κυβερνήσει. Ευχόμαστε βέβαια, το συντομότερο, να συμπεριληφθεί στους ευνοϊκότερους όρους, τους δικούς μας.

Αυτό που είχαμε ως πλεονέκτημα είναι η αποδεδειγμένη πια βούληση του Ελληνικού λαού για αλλαγές.

Ζητήσαμε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προικοδοτηθεί κατάλληλα ο νέος μηχανισμός, που θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Ζητήσαμε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ώστε να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή.

Ζητήσαμε χαμηλότερα επιτόκια, για να μην είναι τόσο δυσβάσταχτο το ετήσιο κόστος δανεισμού.

Ζητήσαμε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, για την περίπτωση που κάποια χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πείσει τις αγορές.

Ζητήσαμε ένα ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για να πληρώσουν επιτέλους οι τράπεζες αυτή την κρίση, που στο κάτω-κάτω αυτές δημιούργησαν, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην Ευρώπη.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στην απόφαση που λήφθηκε. Η απόφαση είναι μία και ενιαία και αφορά σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μας ιδιαίτερα. Βεβαίως, θα θέλαμε ακόμα πιο γενναίες αποφάσεις από την Ευρώπη.

Θεωρούμε οριστική λύση του προβλήματος, αλλά και του χρέους, καθώς και ένα εργαλείο ουσιαστικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωομόλογο, κάτι το οποίο έχουμε προτείνει, έχουμε θέσει στο τραπέζι. Και μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, καταφέραμε, με εισηγήτρια μέλος της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο, από πολλές δυνάμεις. Και συγχαίρω και την Άννυ Ποδηματά γι’ αυτή την προσπάθεια, που εστέφθη με επιτυχία.

Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τέτοιες λύσεις, γιατί θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της Ευρώπης και, βεβαίως, και της Ελλάδας. Αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με 440 δις ο σημερινός μηχανισμός και με άλλα 500 δις ο νέος, που θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα ασφαλείας εμείς, τα κράτη, απέναντι στις ορέξεις των αγορών.

Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατευθείαν από κάθε χώρα και αυτό, βέβαια, αφορά και στην Ελλάδα, εάν το χρειαστεί. Πείσαμε παρά τις αντιστάσεις και περιλήφθηκε στην απόφαση η θέση μας για τον ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον λεγόμενο «Tobin Tax», ώστε να πληρώσουν οι τράπεζες, όπως είπα, ένα ασφάλιστρο για το μέλλον.

Με τα ποσά αυτά, όμως, με την εφαρμογή αυτού του φόρου, θα έχουμε σημαντικά ποσά και για επενδύσεις, για υποδομές, για τη μετάβαση των οικονομιών μας στην πράσινη οικονομία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, πετύχαμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις στα 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο, δηλαδή διπλασιάσαμε το χρόνο αποπληρωμής.

Πετύχαμε, επίσης, τη μείωση του επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο, για το σύνολο του δανείου, δηλαδή και για όσα έχουμε ήδη πάρει μέχρι σήμερα, κατά 100 μονάδες βάσεις. Μειώσαμε δηλαδή τη διαφορά επιτοκίου από τη Γερμανία κατά σχεδόν 30%, κερδίζοντας περίπου 6 δις ευρώ, που θα πλήρωνε ο Ελληνικός λαός.

Τέλος, συμφωνήσαμε σε ένα Σύμφωνο για το ευρώ και την ανταγωνιστικότητα για κάθε χώρα χωριστά, αλλά και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, με κανόνες και πολιτικές, που σχεδόν στο σύνολό τους εμείς ήδη εφαρμόζουμε στη χώρα μας. Και εκεί, πετύχαμε βελτιώσεις σημαντικές, όπως την υποχρέωση για κοινωνικό διάλογο, για σύγκλιση των οικονομιών και για συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Είναι βέβαιο ότι, μετά από το σταθμό μας αυτό, συνεχίζουμε πιο δυνατοί, σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας. Τα προβλήματα, όμως, δεν έχουν λυθεί. Ακόμα και χρέος να μην είχαμε, είναι σαφές ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Όμως, η λύση πλέον βρίσκεται στα χέρια μας, στα χέρια όλων μας. Με μεγάλες αλλαγές στο κράτος, στην οικονομία, στο μοντέλο ανάπτυξης, στην εφαρμογή των κανόνων δικαίου, στην ίδια τη νοοτροπία μας.

Και αυτές τις μεγάλες αλλαγές, τις έχουμε ξεκινήσει, αλλά έχουμε και άλλες μπροστά μας, στη συνέχεια της διαδρομής μας. Οι αλλαγές αυτές θα απελευθερώσουν πολλούς, μα θα θίξουν προνόμια και κατεστημένα, που παλιά θεωρούσαμε κεκτημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές.

Όπως σήμερα, που δημοσιεύθηκε ότι μειώνεται η διαφθορά, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Δηλαδή, πολίτες αρνούνται, δεν υπακούουν σ’ αυτές τις πρακτικές και αντιδρούν, σπάνε ταμπού, σπάνε κατεστημένα. Και αυτό είναι ένα θετικό δείγμα, ότι μπορούμε όταν θέλουμε, αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, για να χτυπήσουμε τη διαφθορά.

Στη διαδρομή αυτή, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε δυσκολίες. Αυτό το μονοπάτι γίνεται πιο εύκολο, όμως, καθώς εφαρμόζονται οι αλλαγές, συστηματικές, καθημερινές, και φέρνουν καρπούς. Είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά μπροστά μας είναι η Ελλάδα της δημιουργίας και των πολλών δυνατοτήτων.

Είναι ένας δημιουργικός δρόμος, καλλιέργειας των δυνατοτήτων μας. Βήμα-βήμα, θα φέρουμε την ανάπτυξη και νέες δουλειές στη χώρα μας. Και καθώς όλα αυτά προχωρούν, θα μειώνουμε το χρέος μας, που δεν πρέπει και δεν θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας. Για ένα κράτος ευνομίας και δικαιοσύνης.

Έχουμε πολλή δουλειά. Και από την Αντιπολίτευση, από όλους σας, περιμένω δημιουργικές προτάσεις. Άλλο η κριτική, κι άλλο ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του, για τις εντυπώσεις, όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. Και ξέρω ότι όλοι μπορείτε, αν το θελήσετε, να συμβάλετε με τις δικές σας προτάσεις, με τη δική σας, καθημερινή στάση, σ’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή που επιχειρούμε.

Και σας καλώ, όσους τον αρνείστε, όπως κι εσείς της Νέας Δημοκρατίας, να έρθετε στο διάλογο, και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Πάνω απ’ όλα, το δρόμο αυτό, θα τον βαδίσουμε με τους πολίτες. Γιατί μαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Να αφήσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα δίχως πιέσεις, δίχως χρέη, για τη δική τους προοπτική, για το δικό τους μέλλον. Αξίζει να προσπαθήσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Ευχαριστώ.»

*   *   *   *   *   *   *

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Προ Ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα: «Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142α του Κανονισμού της Βουλής, για τις αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2011»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα τον κ. Σαμαρά να μιλάει για «ανάπτυξη, ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη». Αλλά τι μας άφησε η Νέα Δημοκρατία; Μας άφησε χρέος, χρέος και πάλι χρέος!

Εκατόν πενήντα δις κ. Σαμαρά, 150 δις αυξήσατε το χρέος, σε 5,5 χρόνια. Αυτό ήταν το ρεκόρ της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πού ήταν η ανάπτυξη;

Διπλασιάσατε, ουσιαστικά, το ιστορικό χρέος αυτής της χώρας. Και δεν μπορώ να συμφωνήσω κ. Καρατζαφέρη, ότι είμαστε ίδιοι. Δεν μπορώ να συμφωνήσω. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη, ναι, στο παρελθόν. Αλλά εμείς αφήσαμε μια χώρα, που δεν είχε αυτό το χρέος των 150 δις επιπλέον. Και θα μπορούσε η προηγούμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτά που αφήσαμε και, ναι, να κάνει ανασυγκρότηση, να αλλάξει τη χώρα, να προχωρήσει στις αλλαγές. Δεν το έκανε. Υιοθέτησε τις χειρότερες των πρακτικών, πολιτικών και αντιλήψεων της χώρας μας. Τις χειρότερες πελατειακές λογικές.

Βεβαίως, δεν θέλετε να μιλάμε για το χρέος. Σας άκουσα. «Να μην μιλάμε για το χρέος», είπε ο κ. Σαμαράς. Δηλαδή, θα το σβήσουμε έτσι, μη μιλώντας για το χρέος; Όταν αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, η θηλιά που έχετε αφήσει στο λαιμό του Ελληνικού λαού; Τόσο υπεύθυνος είστε; Τόσο υπεύθυνη παράταξη; Να μιλάμε για όλα τα ωραία, αλλά να μην έχουμε την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα;

Και δεν είναι μόνον αυτό. Όσο αναγνωρίζονται οι θυσίες και οι προσπάθειες του Ελληνικού λαού, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αλλάζει η Ελλάδα, όσο φαίνεται ότι εμείς αποτελούμε μέρος της λύσης για το πρόβλημα, για τα χρόνια προβλήματα της χώρας, τόσο γίνεται αδιέξοδη αυτή η αρνητική σας στάση, κ. Σαμαρά. Τόσο γίνεται λυσσαλέα η επίθεσή σας. Τόσο χάνετε αξιοπιστία, τόσο χάνει αξιοπιστία η μικροκομματική σας πολιτική, όταν βλέπουμε μπροστά μας θέματα, που είναι εθνικής σημασίας. Τόσο γίνεστε κήρυκες της απαισιοδοξίας και της καταστροφής. Και τόσο ταυτίζεστε με τον παλιό, «καλό» σας εαυτό, την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, το έργο της οποίας δεν μπορείτε να αποχωριστείτε.

Και είπε ένας βουλευτής σας, νομίζω ο κ. Σταϊκούρας, ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα και μόνο που δεν τον διαγράψατε! Δηλαδή, εσείς θέλετε οπωσδήποτε, κάθε επιτυχία της Ελλάδας, να μην είναι επιτυχία της Ελλάδας, αλλά να είναι απλώς η μεμψιμοιρία της Νέας Δημοκρατίας.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα και καθόλου αυτονόητα, όταν η Ιρλανδία, για παράδειγμα, πήγε σε αυτή τη διαπραγμάτευση και δεν τα κατάφερε. Και εσείς είχατε πει για τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ιρλανδίας. Και εμείς, θέλουμε η Ιρλανδία να πάρει τους ευνοϊκότερους όρους. Και όμως, δεν τα κατάφερε σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Όταν η Πορτογαλία, επίσης, την οποία αναφέρατε, έχει δεσμευτεί με ένα μνημόνιο, το οποίο δεν υπέγραψε, αλλά το οποίο συμφώνησε εκεί, ενώπιόν μας ουσιαστικά.

Οι αποφάσεις αυτές, ήταν επιβράβευση όμως και των δικών μας πολιτικών, που εφαρμόζουμε 10 μήνες τώρα.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια περιουσία, μία ακόμα υποκριτική στάση: άλλα λέτε τη μία φορά, άλλα λέτε την άλλη. Και άλλα λέτε στο εξωτερικό, όταν πηγαίνετε, όπου υπογράψατε με τους δικούς σας συναδέλφους, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη συνέχιση του πετυχημένου – αυτό υπογράψατε – προγράμματος της Ελλάδας.

Όμως, μία άλλη λέξη για τη μείωση των επιτοκίων, ή για την επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν μπορέσατε εσείς να καταφέρετε εκεί. Ενώ εμείς, το καταφέραμε και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, και στο Συμβούλιο Κορυφής.

Εσείς, μας είχατε προτείνει σε δύο χρόνια να μηδενίσουμε το έλλειμμα, με τα 50 δις της δημόσιας περιουσίας. Και τώρα, έρχεστε και μας εγκαλείτε, να μην αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, όχι σε δύο, αλλά σε πέντε χρόνια. Επιτέλους, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και εμείς μπορούμε βεβαίως να το κάνουμε.

Μας είπατε ότι σώζουμε την Ελλάδα. Ναι, και θα τη σώζουμε την Ελλάδα, και θα διαπραγματευόμαστε σκληρά για καλύτερους όρους στη συνέχεια. Μας είπατε ότι διορθώνουμε σφάλματα. Ναι, διορθώνουμε σφάλματα, τα δικά σας σφάλματα, της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτά πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός.

Και αλλάζουμε την Ελλάδα, απέναντι σε κατεστημένες λογικές, σε χρεοκοπημένες πρακτικές, διότι η χρεοκοπία που αντιμετωπίσαμε δεν ήταν απλά οικονομική, αλλά ήταν η χρεοκοπία πρακτικών, αντιλήψεων και πελατειακών λογικών, που εσείς πρεσβεύατε. Και φαίνεται ότι συνεχίζετε να πρεσβεύετε.

Ιστορική είναι η ευθύνη, κυρίες και κύριοι, που έχουμε όλοι μας σε αυτή τη Βουλή. Ιστορική είναι η ευθύνη όλων των Αρχηγών των κομμάτων. Ιστορική είναι και η δική σας ευθύνη κ. Σαμαρά, να συμβάλετε.

Και εγώ επιμένω και θα επιμένω, να συνεχιστεί και να είναι ουσιαστικός ο διάλογος, ουσιαστική η προσπάθεια να συμπλεύσουμε σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Συνεχίζω αυτή την προσπάθεια, παρά τη μικροκομματική σας, μεμψίμοιρη πολιτική. Αλλά δεν βλέπω να φέρνετε προτάσεις.

Τουλάχιστον απέναντι στο χρέος, χρέος, χρέος, θα περίμενα σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, να λέει τουλάχιστον «υπευθυνότητα, υπευθυνότητα, υπευθυνότητα».

Εμείς, πάντως, υπεύθυνα προχωράμε στις αλλαγές.

Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Προχωράμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα όμως, και ναι, και με αισιοδοξία.»

*   *   *   *   *   *   *

Τριτολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Προ Ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα: «Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142α του Κανονισμού της Βουλής, για τις αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2011»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ποιος βύθισε τη χώρα, ποιος έφερε τη χώρα στο σημείο να βουλιάξει, σχεδόν να βουλιάξει, το ξέρει ο Ελληνικός λαός.

Ποιος έβαλε φωτιά κ. Σαμαρά, το ξέρει ο Ελληνικός λαός. Ποιος λεηλάτησε τη δημόσια περιουσία, με πελατειακές προσλήψεις, μέχρι και με τα γνωστά περί «Βατοπαιδίου», το ξέρει ο Ελληνικός λαός. Γιατί όταν μιλάτε για δημόσια περιουσία και αξιοποίηση, να θυμάστε και το παρελθόν σας.

Ποιος προειδοποίησε γι’ αυτή την πορεία, επίσης, το ξέρει ο Ελληνικός λαός. Και αυτό, το είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, πολύ νωρίτερα από το 2007. Και ποιος κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, ποια Κυβέρνηση κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να σβήσει αυτές τις φωτιές, σε ένα δυσμενέστατο διεθνές κλίμα, επίσης, το ξέρει ο Ελληνικός λαός.

Και αυτά που κερδίσαμε, τα κερδίσαμε διότι υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα δύσκολο και επώδυνο, το οποίο υποστήριξε ο Ελληνικός λαός. Ναι, με την διαμαρτυρία, ναι, με την αγωνία, ναι, με τον πόνο, αλλά το στήριξε ο Ελληνικός λαός. Και απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί, απέδειξε ότι βαδίζουμε σε ένα δρόμο με συνέπεια. Και αυτές οι αποφάσεις αποτέλεσαν μια επιβράβευση. Μία επιβράβευση σημαντική, αλλά μία επιβράβευση, έχουμε ακόμα δρόμο.

Εσείς ζητάτε να εγκαταλείψουμε αυτές τις πολιτικές, χωρίς να έχετε άλλο δρόμο. Το δρόμο τον δικό σας, τον ξέρουμε, τον είδαμε, αλλά δεν έχετε άλλη πολιτική, δεν έχετε άλλη πρόταση, δεν έχετε καταθέσει ουσιαστική πρόταση διαφορετικής πορείας.

Μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα, σε μια Ευρώπη συντηρητική, εμείς κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές και κάνουμε την κρίση ευκαιρία για μια διαφορετική Ελλάδα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και διαπραγματευόμαστε σκληρά.

Και δεν γνωρίζει ούτε ο κ. Τσίπρας τις διαπραγματεύσεις μας. Νόμιζα ότι παρακολουθούσατε στενά την Κυβέρνηση, αλλά δεν είδατε ότι εγώ, και μίλησα τηλεφωνικά, και συναντήθηκα με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό πριν από το Συμβούλιο Κορυφής, και συντονιστήκαμε στο μέτρο του δυνατού.

Όμως, η σκληρή διαπραγμάτευση, η δική μας, όπως είπα, είχε θετικό αποτέλεσμα, διότι εμείς έχουμε θετικά αποτελέσματα εδώ, στη χώρα μας. Όσο και αν πονάνε κάποια πράγματα, ναι, αλλάζει η Ελλάδα.

Είμαστε ευχαριστημένοι με το σύνολο; Βεβαίως, θα θέλαμε ευρωομόλογα, αυτά λέει και ο κ. Γιούνκερ. Αλλά κερδίσαμε ήδη κάποια βήματα εμείς, το κόμμα μας, το Κίνημά μας, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις στην Ευρωβουλή, γι’ αυτή την ουσιαστική πρόταση για τα ευρωομόλογα.

Και δεν είναι «πανηγύρι» αυτό που γίνεται στη Βουλή, είναι μια δημοκρατική αντιπαράθεση, έτσι θέλω να την βλέπω. Και θέλω να θεωρήσω ότι όλα τα κόμματα θα κατανοήσουν τη σημασία μιας κοινωνικής ηρεμίας, αλλά και κάποιας ελπίδας, που πρέπει να δώσουμε στον Ελληνικό λαό.

Διότι και η ψυχολογία παίζει ρόλο, διότι και η τουριστική σεζόν ανοίγει, διότι δεν μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα της χώρας που σπαράζεται, όπως πέρυσι, με το να κλείνουν λιμάνια και να γίνονται απεργίες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της οικονομίας, με τέτοιο τρόπο. Και βεβαίως, εμείς είμαστε υπέρ κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Να ασκείται, αλλά να ασκείται με γνώση των ευθυνών και των καταστάσεων, μέσα στις οποίες βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.

Χρειάζεται αυτή τη χρονιά, αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την πορεία της χώρας και να μπούμε στην ανάπτυξη, να έχουμε την απαραίτητη ηρεμία, για να μπορέσει και η τουριστική σεζόν να έχει θετικά αποτελέσματα. Για να μπορέσουν και οι εξαγωγές να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, όπως αναπτύσσονται με 40% αύξηση από πέρυσι – ένα πολύ σημαντικό σημάδι.

Και βεβαίως, για να γίνουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές, πέραν των άμεσων μέτρων που έπρεπε να πάρουμε πριν από ένα χρόνο, για να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα και το χρέος. Διαρθρωτικές αλλαγές, που χρειάζονται για τη χώρα και με συνέπεια εμείς θα υλοποιήσουμε.

Από τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που κατάλαβα σήμερα, είναι ότι το μεγαλύτερό της πρόβλημα δεν είναι οι πολιτικές της Κυβέρνησης, αλλά μάλλον ο ΛΑΟΣ.

Και σε ό,τι αφορά τον ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρη, θέλω να θυμίσω, ότι εμείς ήμασταν η παράταξη ως Αντιπολίτευση, και εμείς είμαστε η παράταξη ως Κυβέρνηση, που φέραμε στο φως όλες τις υποθέσεις, και της SIEMENS. Ασχέτως εάν υπήρχαν και στελέχη δικά μας ή όχι, εμείς φέραμε και θα τα φέρνουμε όλα στο φως.

Αν η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν η κυβέρνηση που ξεκίνησε με την απογραφή και τελείωσε με την παραγραφή, αυτό δεν αφορά στην Κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Εμείς λέμε φως σε όλα.

Και τέλος, με συνέπεια, παρά τους υψηλούς τόνους που μπορεί να ακούστηκαν σήμερα, εγώ θα προσπαθήσω κ. Σαμαρά, κ. Καρατζαφέρη, κυρία Παπαρήγα, κ. Τσίπρα, με συνέπεια, να συνεχιστεί ένας ουσιαστικός διάλογος για τα μεγάλα θέματα της χώρας.

Ξέρω ότι υπάρχουν διαφορές, οι διαφορές αυτές όμως μπορεί να είναι εποικοδομητικές μέσα από τη διαβούλευση. Επειδή η χώρα μας χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, όχι επειδή εμείς δεν έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή. Ούτε μια Κυβέρνηση, όμως, ούτε μια πλειοψηφία στη Βουλή, αρκούν για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται στον τόπο.

Χρειάζεται η συστράτευση των ίδιων των πολιτών, της ίδιας της κοινωνίας, ενός μεγάλου ρεύματος, που πιστεύει ότι αυτή η χώρα αξίζει πολύ καλύτερα και μπορεί να πάει μπροστά. Χρειάζεται όλοι μας να αλλάξουμε αντιλήψεις, πρακτικές και νοοτροπίες.

Και εγώ, με συνέπεια θα συνεχίσω αυτό τον διάλογο, αλλά και εμείς, με συνέπεια, θα συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές, ως Κυβέρνηση της χώρας.

Ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης