Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Στόχοι Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προέρχεται από την βαθιά πεποίθηση ότι ο αθλητισμός και τα Ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός ειρηνικού και καλλίτερου κόσμου. Πρωτοβουλίες που προωθούν το διάλογο, την συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την ειρήνη είναι o βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία ακριβώς ως πανανθρώπινη προσπάθεια στοχεύει να τονίσει τη σημασία του σεβασμού προς την ειρηνική συνύπαρξη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν το 1896 και η Ελλάδα έπαιξε και τότε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση της αρχαίας της παράδοσης. Μιας παράδοσης που προσφέρθηκε στην ανθρωπότητα και που αξιοποιήθηκε από την ανθρωπότητα. Πρόκειται για ένα οργανωμένο γεγονός στο οποίο συμμετέχει όλη η υφήλιος. Γεγονός πολιτιστικό στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη, περισσότερα από όσα συμμετέχουν και στον ΟΗΕ.

Η Ελλάδα αποφάσισε ότι πρέπει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το επιπλέον σ΄ αυτό το θεσμό, πέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας γι’ αυτό και επεδίωξε και πέτυχε να αναβιώσει την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Ο αρχαίος Έλληνας θεός Απόλλωνας, είχε απαιτήσει από τους αρχαίους Έλληνες να διεξάγουν τους καλύτερους αγώνες για να σταματήσει τον πόλεμο. Έτσι και έγινε. Σε κάθε Αγώνα διακηρυσσόταν και μία Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Η ίδια η έννοια των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε, όπως λέει ο μύθος, από την έννοια της ειρήνης ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα στην προσφορά της για του Αγώνες του 2004 στην Αθήνα είχε υποσχεθεί ότι θα αναβιώσει μία ακόμα αρχαία ελληνική παράδοση, αυτή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Αυτό πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΔΟΕ και νιώθει ιδιαίτερα υπερήφαηι που προσέθεσε ένα λιθάρι στις προσπάθειες για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο κ. Σάμαρανκ, πρώην Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. υπήρξε εμπνευστής της πρωτοβουλίας για την αναβίωση μίας παλαιάς παράδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων: της παράδοσης που θέλει τους πολέμους να σταματούν κατά τη διάρκεια, των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παράδοση αυτή δεν αποτελούσε απλά μέρος αλλά τον σκοπό των αγώνων. Για την αναβίωση αυτού του μηνύματος ειρήνης, η Ελλάδα έχει συνεργαστεί στενά με τον πρόεδρο Σάμαρανκ για την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με έδρες τη Λωζάνη και την Αθήνα αντίστοιχα.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία δεν είναι πανάκεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων αλλά μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό, πιστεύουμε, στην ειρήνη δια μέσω του Ολυμπιακού Κινήματος. Έτσι το ελληνικό όραμα, το όραμα του Γιώργου Α. Παπανδρέου είναι η ειρήνη και αποστολή είναι η Εκεχειρία. Ο αθλητισμός έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο, χρήσιμο εργαλείο για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά, που ευνοεί την προσέγγιση, την προώθηση εποικοδομητικού διαλόγου και την δημιουργία μίας πνευματικής επανασυμφιλίωσης για την επίτευξη ειρήνης.

Από το 1992 η Δ.Ο.Ε. αποφάσισε να αναβιώσει την Αρχαία Ελληνική ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ο σκοπός της ήταν η προστασία όσον το δυνατόν περισσότερο των συμφερόντων των αθλητών και του αθλητισμού, αλλά επίσης η συνεισφορά στην αναζήτηση διπλωματικής ειρηνικής λύσης σε διάφορες συγκρούσεις ανά τον κόσμο.

Η ιδέα έχει κερδίσει την υποστήριξη των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΗΕ και δεν υπάρχει καλύτερη έκφραση αυτής της υποστήριξης, από αυτό που συνέβη στην Σύνοδο της Χιλιετίας του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, όπου οι ηγέτες των κρατών, όλοι οι ηγέτες των κρατών, ομόφωνα αποδέχθηκαν απόφαση σχετικά με την Ολυμπιακή Εκεχειρία, που αποτελεί τμήμα της διακήρυξης της Συνόδου της Χιλιετίας. Έτσι υπάρχει ευρύτατη παγκόσμια υποστήριξη από όλες τις Κυβερνήσεις του κόσμου για αυτή την ιδέα. Αυτή η υποστήριξη δείχνει την νέα δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτήν την ιδέα. Η σπουδαιότητα του Ολυμπιακού Κινήματος ενσαρκώνεται στα ιδανικά της οικοδόμησης και της επίτευξης της ειρήνης.

Το 1998 ο Γιώργος Α. Παπανδρέου προσέγισε την Δ.Ο.Ε. για να συνδράμει σ’ αυτό το σχέδιο, και για να καταστρωθεί μία συγκεκριμένη δομή για την προώθηση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Συνέβει αμέσως μετά την επιλογή της Αθήνας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στο Ναγκάνο και πάρθηκε στην συνέχεια μια σχετική απόφαση από την Δ.Ο.Ε. να δημιουργηθεί το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας που θα είναι υπεύθυνο για την άσκηση γενικής πολιτικής και συντονισμού των δραστηριοτήτων στο πεδίο αυτό, και να δημιουργηθεί στην Αθήνα το Διεθνές Κέντρο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με διοικητική έδρα την Λωζάνη και συμβολική έδρα την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Είναι μια ιδέα ελληνική, η οποία πια έχει γίνει παγκόσμια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και η παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και όπως η Ελλάδα κατάφερε στον προ προηγούμενο αιώνα, τέλη του 19ου αιώνα, να αναβιώσει τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, θεωρεί ότι είναι ευθύνη, υποχρέωσή της, πρόθεσή της, να αναβιώσει κι αυτό το σκέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η σημασία της προσπάθειας για Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι ότι συνδυάζει τη δύναμη του ολυμπιακού κινήματος, την αξιοπιστία το αθλητικού κινήματος και τον ενθουσιασμό των νεότερων γενιών -και όχι μόνο- σε όλον τον κόσμο, που θέλουν να συνεργασθούν για την ειρήνη υπό την αιγίδα του ολυμπιακού κινήματος. Στόχος είναι να συνδεθεί το πνεύμα και ο δυναμισμός αυτών των κινημάτων με συγκεκριμένα ζητήματα και να αναζητηθεί η συμβολή στην επίλυση προβλημάτων σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας: στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Κύπρο.

Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκίνησαν ουσιαστικά με το στόχο να βρεθεί τρόπος ειρήνευσης μεταξύ των τότε πόλεων της Αρχαίας Ελλάδας που βρίσκονταν σε διαρκείς διαμάχες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ίλιδος. Και έτσι οι αγώνες αυτοί είχαν ως στόχο την ίδια την εκεχειρία, δεν έπετο η εκεχειρία των αγώνων, αλλά το αντίστροφο, ότι μέσω των Αγώνων θα μπορούσαν οι Έλληνες να βρούνε μία ανάπαυλα για τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, διπλωματικών κινήσεων. Υπάρχουν μάλιστα και στην ιστορία και συγκεκριμένες περιπτώσεις: σύναψη συμφωνιών μεταξύ αντιμαχομένων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αυτό βέβαια με έναν ιδιαίτερα αρχαιοελληνικό τρόπο, δηλαδή ειρήνη μέσα από τον πολιτισμό, μέσα από τον αθλητισμό.

Αυτό το μήνυμα είναι και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στη σημερινή εποχή. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να συνδεθεί μ’ αυτούς τους Αγώνες κάτι το ιδιαίτερο, που θα δώσει ακριβώς αυτό το νόημα στην παγκόσμια κοινωνία που διαμορφώνουμε, τις αρχές, τις αξίες, κάποιες έννοιες που αναζητά κανείς στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Αυτό που θα αποτελέσει στόχο της αποστολής του Γιώργου Α. Παπανδρεόυ είναι να μετατραπεί η Εκεχειρία σε συστηματική και πρακτική προσπάθεια, με πρακτικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, δημιουργώντας ένα ευρύτερο πνεύμα ειρήνης στον κόσμο.

Η Ολυμπιακή φλόγα για τους Αγώνες του 2004 θα ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους του κόσμου και βέβαια θα μπορούσε να ταξιδέψει και σε εμπόλεμες περιοχές, εφόσον φυσικά η εκεχειρία θα γινόταν σεβαστή. Στην πράξη η σκέψη είναι να χρησιμοποιηθεί η Εκεχειρία και η Ολυμπιακή φλόγα ως κίνητρο στις εμπόλεμες περιοχές , όπου η φλόγα μπορεί να τις διασχίσει με ειρηνικό τρόπο μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και χρησιμοποιώντας την επίσης για να κερδιθεί ένα διάστημα για περισυλλογή, συμφιλίωση και πιθανές διαπραγματεύσεις σ’ αυτές τις περιοχές. Με ιδιαίτερη έμφαση θα επικεντρωθεί η προσπάθεια αυτή στους νέους του κόσμου διότι σε πολλά μέρη του κόσμου παιδιά εμπλέκονται σε συρράξεις, είτε ως θύματα, είτε συμμετέχοντας τα ίδια στον πόλεμο.

Ένας από τους ειδικότερους στόχους του Γιώργου Α. Παπανδρέου θα είναι η προσέγγιση και η επικοινωνία με αυτά τα παιδιά , με αυτούς τους νέους, ώστε να αναλογιστούν στην περίοδο εκεχειρίας τι κάνουν και να βοηθηθούν οι Διεθνείς Οργανισμοί να κάνουν πιο αποτελεσματικά την ειρηνευτική προσπάθειά τους σε αυτές τις περιοχές.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ειδωθεί και ως επανεφεύρεση και αναβίωση της συνολικής ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων, των οποίων αποτελεί και μέρος. Η Εκεχειρία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής Παράδοσης. Επαναφέροντας την στο προσκήνιο της δίνεται μία νέα δυναμική, μία ισχύ, μία νέα προοπτική στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κινούμαστε στους ρυθμούς μίας παγκόσμιας κοινότητας, δημιουργούμε μία παγκόσμια κοινωνία που σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται ένα κενό αξιών, μία αναζήτηση που μας ενώνει ενώ παράλληλα συνυπάρχουν φαινόμενα έντονα όπως μεγάλη φτώχεια, κοινωνική ανισότητα και συνθήκες σύγκρουσης σε πολλές περιοχές. Στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα πολιτισμικό μόρφωμα, διερωτόμαστε ποίο είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός που θα φέρει τον κόσμο εγγύτερα, η απάντηση είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πανηγύρι σ’ αυτό το παγκόσμιο χωριό. Συνεπώς ορθό είναι να προβάλλουμε τις θετικότερες ανθρώπινες αξίες δίνοντας έμφαση στην ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Oι μεγάλες ιδέες προασπίζονται με την εξωτερική πολιτική και εάν δεν είμαστε ικανοί να έχουμε μεγάλες αξίες, θα χάσουμε πραγματικά την αίσθηση της ανθρωπότητας και του ανθρωπισμού. Η παραδοσιακή διπλωματία θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη πολιτιστική διπλωματία και, επίσης με τη διπλωματία των πολιτών. Tα αθλήματα και οι Oλυμπιακοί Aγώνες μπορούν να αποτελέσουν πολύ σημαντικό μέσο γι’ αυτή τη νέα μορφή διπλωματίας.

Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι ριζοσπαστική, έχει όμως αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Lillehammer, ο πρόεδρος Σάμαρανκ απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Βοσνία, κάτι που τα εμπόλεμα μέρη σεβάστηκαν. Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων στο Nagano, ο πρόεδρος Σάμαρανκ, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κάλεσαν εκείνους που είχαν αποφασίσει να βομβαρδίσουν το Ιράκ να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, κάτι που έδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την ευκαιρiα να μεταβεί στη Βαγδάτη για να διαπραγματευθεί μία σχετική συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση. Τέλος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ ήταν κορυφαία στιγμή όταν, μετά από έκκληση του προέδρου Σάμαρανκ, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παρέλασαν κάτω από την ίδια σημαία στην τελετή έναρξης. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για τις δυνατότητες του θεσμού. Ο σχεδιασμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον ΟΗΕ στοχεύει να ανάγει την Ολυμπιακή Εκεχειρία μια σταθερή δύναμη ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Η υποστήριξη του ΟΗΕ είναι απολύτως αναγκαία για να μπορέσει το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας να παρέμβει σε συγκεκριμένες περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών καν επικοινωνιακών προγραμμάτων σχετικά με την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Κατά τη διάρκεία των Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City και της Αθήνας υπήρξαν και θα υπάρξουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρωπαϊκη Ένωση υποστήριξε την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο υψηλότερο επiπεδο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Νίκαιας, ενώ στην κοινή δήλωση του Πάπα Ιωάννη Παύλού ΙΙ και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά και στην υποστήριξή τους προς την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Διαβάστε επίσης