Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Στο πολιτικό αδιέξοδο σήμερα η λύση είναι οι εκλογές

Ομιλία στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κύριε πρωθυπουργέ,

Θα αρκούσε κ. πρωθυπουργέ μία φράση. Μία φράση θα αρκούσε. Σήμερα, θα αρκούσε απλώς η φράση ότι υποβάλλετε την παραίτηση της κυβέρνησης και πάμε σε εκλογές. Αυτό περίμενε να ακούσει ο Ελληνικός λαός. Και όσο για το έργο σας το οποίο επικαλείστε, δυστυχώς, χτίζετε παρασιτικές παράγκες συμφερόντων, χωρίς πολεοδομική άδεια. Αυτή είναι η δουλειά, το έργο των τριών ετών της Νέας Δημοκρατίας.

Χαιρόμαστε όταν κόβετε κορδέλες των έργων του ΠΑΣΟΚ. Πότε θα κόψετε κορδέλες της Νέας Δημοκρατίας; Το έργο της Νέας Δημοκρατίας δεν το βλέπουμε και δεν θα υπάρξει, διότι σύντομα θα είμαστε και πάλι κυβέρνηση.

Η διαφθορά που αποκαλύπτεται τις μέρες αυτές, η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία, η απάτη, η ασυδοσία, δεν είναι καθόλου τυχαία. Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην κυβέρνηση με τη σημαία του πολέμου κατά της διαφθοράς.

Σήμερα, η διαφθορά είναι αποπνικτική και δημιουργεί ένα περιβάλλον άρρωστο, νοσηρό για την οικονομία. Παραλύει κάθε δημιουργική ιδέα, κάθε παραγωγική προσπάθεια. Οδηγεί την κοινωνία στην ασφυξία και την παρακμή. Υπονομεύει τη σιγουριά και την ασφάλεια του έλληνα πολίτη. Περιθωριοποιεί και αδικεί τον αδύναμο και τον απόμαχο της παραγωγής. Αγριεύει τη νέα γενιά. Διασύρει τη χώρα μας διεθνώς, πολιτικά και οικονομικά. Και χάνει η Ελλάδα το τρένο της σύγχρονης ανάπτυξης σε μια ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία.

Και η διαφθορά αυτή έχει γαλάζια ταυτότητα. Έχει άμεση σχέση με τις αντιλήψεις από τις οποίες διακατέχεται η Νέα Δημοκρατία. Έχει απευθείας σχέση με τα στελέχη που επέβαλε η Νέα Δημοκρατία στο κράτος. Διότι αποκαλύπτεται καθημερινά, ότι υπάρχει ένα ευρύτατο δίκτυο που, συνεχώς, οργανώνει και σχεδιάζει αυτές τις υποθέσεις.

Είχατε σχέδιο. Νομίσαμε ότι δεν είχατε. Και σχέδιο έχετε, και κινητικότητα έχετε, όταν το θέλετε. Το ομολογούν τα ομόλογα, με τα πολλά ταξίδια που κάνανε σε διάφορους λογαριασμούς και τσέπες. Είναι, όμως, ένα σχέδιο σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων και «ημετέρων».

Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε τα κατορθώματά σας σε σχέση με την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των Ταμείων. Ένα ακόμα απ’ τα έργα σας. Γνωρίζαμε ότι τριπλασιάσατε το χρέος του δημοσίου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Γνωρίζαμε ότι αφήσαμε 4 δις ευρώ σε ομόλογα στο ΙΚΑ, «έναν κουμπαρά» για εγγύηση σε δύσκολες εποχές και, εσείς, έχετε ήδη χρησιμοποιήσει απ’ τα έτοιμα 1 δις ευρώ για τρέχουσες ανάγκες. Σπάσατε τον «κουμπαρά» του Έλληνα ασφαλισμένου.

Γνωρίζαμε ότι, συγχωνεύσατε στο ΙΚΑ, πριν λίγους μήνες, το Ταμείο της Αγροτικής Τράπεζας και έχετε δρομολογήσει τη συγχώνευση και του Ταμείου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Είναι Ταμεία που, πριν από τρία χρόνια, είχαν περιουσία 450 εκατ. ευρώ και, τώρα, πήραν λεφτά από το ΛΑΦΚΑ για να πληρώσουν τις συντάξεις.

Αυτή είναι η διαχείρισή σας, η διαφάνειά σας, η χρηστή διαχείριση για την οποία μιλάτε κ. Καραμανλή, γι’ αυτά τα χρόνια.

Αφήνετε τα Ταμεία να χρεοκοπούν το ένα μετά το άλλο και μεταφέρετε τα ελλείμματά τους, πού; Στο ΙΚΑ. Αυτό το ταμείο που έχετε αφήσει αβοήθητο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Τα νέα σας κατορθώματα έχουν αφήσει άφωνους και εξοργισμένους τους έλληνες πολίτες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

«Γαλάζια επιδρομή» στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ομόλογα κρυφά. Ομόλογα υπερτιμημένα. Ομόλογα κατευθυνόμενα σε «ημετέρους».

Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είσαστε περήφανοι γι’ αυτή τη δουλειά, γι’ αυτό το έργο της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό πριν από δύο εβδομάδες, υπερψηφίσατε την κυβέρνηση με την δική μας πρόταση μομφής.

Δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα την επιβεβαίωση αυτών που λέγαμε, ότι όσο καθόσαστε, τόσο χειρότερα για την Ελλάδα, τόσο χειρότερα για τον έλληνα πολίτη, δυστυχώς. Παίξατε με τα λεφτά του συνταξιούχου, το καταλαβαίνετε; Με τα λεφτά του συνταξιούχου, του εργαζόμενου, σαν να ήταν δικά σας.

Θέλω να είναι ξεκάθαρο σε όλους τι έχει γίνει. Το κράτος δανείστηκε από τα Ταμεία. Τα χρήματα βγήκαν από τη μία τσέπη και μπήκαν στην άλλη. Μόνο που, στο δρόμο, κάποιοι πήραν μεγάλες προμήθειες.

Ταυτόχρονα Ταμεία οδηγούνται σε μεγάλες πωλήσεις παλαιών ομολόγων και σε αγορές νέων. Και μόνο για να δημιουργείται τζίρος. Για να εισπράττονται προμήθειες από κάποιους επιτήδειους.

Δηλαδή, στήθηκε μια ολόκληρη μηχανή με τα αποθεματικά των Ταμείων, με τα λεφτά των ασφαλισμένων, για να πάρουν κάποιοι προμήθειες αεριτζήδες, παρασιτικοί κομματικοί μεσάζοντες.

Βεβαίως, έχει τεράστια ευθύνη η Νέα Δημοκρατία. Διότι σε όλα αυτά τα πόστα, σε όλες αυτές τις θέσεις είναι και ήταν ανώτατα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη, που βρίσκονταν ή βρίσκονται στην καρδιά της λειτουργίας του κόμματός σας. Ήταν εντεταλμένοι και οι εντολές, κανένας δεν γνωρίζει ποιες, τελικά, ήταν. Ήταν χρήματα για την τσέπη τους, ήταν μαύρα πολιτικά χρήματα; Πάντως, εμείς θα ζητήσουμε, ο ελληνικός λαός να μάθει.

Αυτά, φίλες και φίλοι, δεν είναι τυχαία. Δεν είναι ότι κάποιοι πήγαν και έκλεψαν και θα τους πιάσουμε και τέλειωσε η υπόθεση. Αυτά έχουν σχέση με μια αντίληψη, που καλλιεργείτε εσείς συστηματικά. Την αντίληψη ότι, το κράτος σάς ανήκει. Δεν σας ανήκει το κράτος.

Θεωρείτε ότι είναι τσιφλίκι σας, ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και αυτά, μάλιστα, τα ονομάζουμε «μεταρρύθμιση», «απογραφή», «επανίδρυση». Μπράβο, ωραίες λέξεις, για να καλύψετε τα σκάνδαλα και την αδυναμία διαχείρισης.

Έχουν χάσει κ. πρωθυπουργέ, όλες αυτές οι μεγαλόστομες λέξεις το νόημά τους από το δικό σας στόμα. Διότι κρύβουν τις πραγματικές σας προθέσεις.

Η έλευση της Νέας Δημοκρατίας στους θώκους της εξουσίας, έφερε την συστηματική υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Αυτών των θεσμών, που ελέγχουν την κυβέρνηση, που ελέγχουν την εξουσία, που σταματούν την αυθαιρεσία, που ρίχνουν φως στην αδιαφάνεια και στις σκοτεινές υποθέσεις. Για να μπορούν να κάνουν του γούστου τους, χωρίς να τους παίρνει χαμπάρι ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό υπονομεύσατε αυτούς τους θεσμούς.

Να θυμίσω μόνο μερικά παραδείγματα.

Κυβερνητική συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πραξικοπηματική αλλοίωση της σύνθεσης της Βουλής, για να γίνει βουλευτής ο θείος του πρωθυπουργού. Κομματικές παρεμβάσεις.

(Ακούγονται φωνές από την πλευρά της Νέας δημοκρατίας)

Δεν καταλαβαίνω δεν υπήρξε παρέμβαση και αλλοίωση; Δεν το είπα εγώ, το είπαν δικαστές, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εσείς επικαλείστε τη δικαιοσύνη. Το είπαν οι ίδιοι, οι άνθρωποι της Δικαιοσύνης. Κομματικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Ευτελισμός. Ακούστε τα, το ξέρω δεν σας αρέσει, θα τα ακούτε από εμένα συνέχεια, μέχρι τις εκλογές. Μετά, θα ασκηθείτε και πάλι στη θέση σας ως αντιπολίτευση, οπότε θα ακούω κι εγώ, αλλά τότε θα είναι άλλη η πορεία της χώρας, όχι αυτή η πορεία που έχουμε σήμερα.

Ευτελισμός του ΑΣΕΠ με τη «γαλάζια συνέντευξη».

Επέλαση των «γαλάζιων» κομματικών παραγόντων σε όλη την δημόσια διοίκηση. Μέσα οι αρεστοί, έξω οι άριστοι.

Απαξίωση και επίθεση στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Κυβερνητική «ομερτά» στο σκάνδαλο για τις απαγωγές των Πακιστανών.

Εκποίηση του ΟΤΕ, αλλαγή εργασιακών σχέσεων μέσα από μια τροπολογία. Υποβάθμιση της Βουλής, σε απλό γραφείο πρωτοκόλλου.

Αυθαίρετα τερτίπια, με το 42% στις δημοτικές εκλογές.

Μετεκλογική προσπάθεια παρέμβασης στο συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων και Κοινοτήτων.

Προσπάθεια νοθείας μιας κορυφαίας διαδικασίας, της πιο σημαντικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου, της αναθεώρησης του Συντάγματος, με την προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος στην Επιτροπή. Εσείς υπονομεύσατε, υπονομεύετε και είστε η ταφόπλακα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Μετατροπή των σωμάτων ασφαλείας σε όργανα κομματικής πολιτικής.

Και, μαζί με την υπονόμευση και κομματικοποίηση των θεσμών, γενίκευση της διαφθοράς στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, αυτής της κυβέρνησης.

Τα σκάνδαλα αυτά, δεν είναι μόνο οικονομικά. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία. Είναι ο αυταρχισμός, είναι η ασυδοσία, είναι η αλαζονεία, η ανευθυνότητα, η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία.

Είναι πρακτικές που, εμάς, μας έχουν απέναντι και έχουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό. Είχα μιλήσει, πριν από δυο βδομάδες, για την απίθανη παρέα ανθρώπων, που η Νέα Δημοκρατία έχει διορίσει στις ΔΕΚΟ. Είναι χαρακτηρισμός που, πλέον, είναι εξαιρετικά επιεικής. Γιατί το σκάνδαλο της «ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ» επιβεβαιώνει ότι τα «γαλάζια» στελέχη έχουν πάρει το μήνυμα, «το κράτος είναι δικό μας», των «γαλάζιων» παιδιών.

Τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι χρήματα των εργαζομένων και έπρεπε να είναι ιερά για σας κ. Καραμανλή. Και κάτι ακόμα, κ. πρωθυπουργέ. Σε αυτή την περίπτωση με τα κρατικά ομόλογα, η υπογραφή και η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και παράνομου πλουτισμού από επίορκα δικά σας στελέχη.

Κύριε Καραμανλή, δεν είναι δικά σας τα χρήματα αυτά. Ήρθατε να τα διαχειριστείτε προσωρινά, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και αποτύχατε οικτρά και γι’ αυτό το λόγο, πολύ σύντομα, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και θα σας στείλει εκεί που πρέπει να είστε στην αντιπολίτευση.

Και τέρμα αυτό το κρυφτούλι με την Δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει, ανέχεται, αποδέχεται, καλύπτει και, εντέλει, συγκαλύπτει, όσα μπορεί βεβαίως να συγκαλύψει η παράταξή σας, διότι δεν μπορούν πια να κρυφτούν τα σκάνδαλα αυτά, η διαφθορά αυτή.

Είναι βαριά η πολιτική ευθύνη και είναι όλη δική σας κ. Καραμανλή. Οφείλετε να την αναλάβετε. Διότι το έγκλημα είναι εις βάρος της εθνικής οικονομίας, εις βάρος του συνταξιούχου, εις βάρος του εργαζόμενου της χώρας και είστε υπόλογος.

Και περιμένουμε, πέρα από τις όποιες ευθύνες κ. Καραμανλή, να βρείτε και να επιστρέψετε τα λεφτά στο ταμείο. Και να τα βρείτε πριν από τις εκλογές πριν φύγετε από την κυβέρνηση.

Ποιος μπορεί σήμερα να εμπιστευτεί την Νέα Δημοκρατία; Υποσχεθήκατε στον πολίτη ότι θα ζει καλύτερα και ζει πολύ χειρότερα.

Πώς μπορεί να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία κανείς, όταν σήμερα κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί, όταν του υποσχεθήκατε να καταπολεμήσετε την ακρίβεια και, αρκεί απλώς να πάτε στη λαϊκή αγορά, να δείτε τα πρόσωπα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, για να καταλάβετε πόσο αυτά αντηχούν ως ψέματα στα αυτιά αυτών των ανθρώπων;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί, όταν υποσχεθήκατε ανάπτυξη στην περιφέρεια και, σήμερα, η ανάπτυξη βασίζεται σε πήλινα πόδια, στον υπερδανεισμό των νοικοκυριών;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, όταν η ανταγωνιστικότητα είναι σε ελεύθερη πτώση, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να εκτοξεύεται το 2006, στο 12% του ΑΕΠ. Τι κάνατε γι’ αυτά, κ. Καραμανλή;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί, όταν υποσχεθήκατε στους πολίτες τα πάντα και δώσατε μόνο στους λίγους και «ημέτερους», στους ισχυρούς;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί ο πολίτης, όταν εξυπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι συμφέροντα του έλληνα πολίτη;

Πώς μπορεί να εμπιστευτεί, ο έλληνας πολίτη τη Νέα Δημοκρατία, όταν ευνοείτε φορολογικά τα διανεμόμενα κέρδη, δηλαδή χαρίζετε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στους μεγαλομέτοχους;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί όταν εξυπηρετείτε κάποιους λίγους εφοπλιστές, με την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων και τα βέτο σας, – μόνο εκεί βάζετε βέτο βεβαίως, για τα μονοπύθμενα, για συγκεκριμένους εφοπλιστές;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί όταν καταργήσατε τη λίστα φαρμάκων, με την οποία εξυπηρετήθηκαν φαρμακοβιομήχανοι, αλλά όχι ο ασθενής;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί, όταν εξυπηρετείτε ξένες πολυεθνικές, με την φορολόγηση φθηνών τσιγάρων, ελληνικών τσιγάρων;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί, όταν μειώνετε το ποσοστό φορολόγησης των κερδών των τραπεζών και, μάλιστα, σε μια εποχή που τα κέρδη των τραπεζών διπλασιάζονται;

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί, κ. Καραμανλή, ο Ελληνικός λαός όταν κάνετε χαριστική, για τους τραπεζίτες, διευθέτηση του ασφαλιστικού, φορτώνοντάς τα στο ΙΚΑ.

Πώς μπορεί να σας εμπιστευτεί ένας μικρομεσαίος όταν αλλάζετε το ωράριο που εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα;

Όταν κάνετε φτηνές πωλήσεις και ακριβές αγορές, όπως είναι ο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από την «COSMOTE», όπως είναι η αγορά της «Π & Κ Χρηματιστηριακής», όπως είναι η αγορά της τουρκικής «Finansbank» από την «ΕΘΝΙΚΗ» ή τις επισφαλείς επενδύσεις της «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ» και τις προμήθειες που δόθηκαν σε κάποια άγνωστη, υπεράκτια εταιρεία;

Δεν ρωτάτε – νομίζω είναι κουμπάρος σας ο κ. Μηλιάκος – δεν τον ρωτάτε τι έγινε, να σας κάνει ένα ραπόρτο, για να μιλήσουμε πράγματι για διαφάνεια κ. Καραμανλή; Αυτή είναι η διαφάνεια, για την οποία μιλάτε; Και το σκάνδαλο, βεβαίως, του καρτέλ του γάλακτος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους «κουμπάρους».

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι πολύ απλή. Κανείς δεν μπορεί να σας εμπιστευτεί. Η παράταξή σας, εσείς είσαστε αναξιόπιστοι. Ηγείστε μιας αναξιόπιστης κυβέρνησης και μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο σήμερα και η λύση είναι οι εκλογές.

Πώς θα μιλήσετε αύριο στους συνταξιούχους; Τι θα τους πείτε; Ότι θα τους πάτε σε ιδιωτική ασφάλιση; Σε αυτούς, δηλαδή, που προχθές δώσατε υποσχέσεις, να πάρουν μέρος της πίτας του ασφαλιστικού συστήματος; Όταν εσείς κλέβετε τα χρήματά του; Όταν θα μιλάτε στο μπαλκόνι, ο κάθε εργαζόμενος θα τρέμει τι θα συμβεί στις συντάξεις του, τι θα συμβεί στο Ταμείο του, αν παρ’ ελπίδα εκλεγείτε ξανά στην κυβέρνηση.

Ευτυχώς, ο ελληνικός λαός είναι σίγουρο τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές.

Φίλες και φίλοι,

Με το δικό μας Πρόγραμμα, εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη το όραμά μας για την δίκαιη κοινωνία, για τους στόχους μας, για μια Ελλάδα πραγματικά ισχυρή, για έναν πολίτη ο οποίος συμμετέχει πραγματικά και ουσιαστικά στην οικονομία και στην κοινωνία.

Μια σύγχρονη οικονομία βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη μεταξύ του κράτους και της αγοράς, του πολίτη και της πολιτείας, του εργαζόμενου και του εργοδότη. Και όταν παραβιάζονται οι κανόνες απ’ το κράτος, η εμπιστοσύνη διαλύεται.

Κύριε Καραμανλή, παραβιάσατε τους κανόνες, παραβιάσατε την εμπιστοσύνη του κόσμου, παραβιάσατε τα θεμέλια της οικονομίας. Είσαστε προσωπικά υπεύθυνος.

Εμείς, έχουμε προτείνει έναν άλλο δρόμο και σχεδιάζουμε με το Πρόγραμμά μας την δίκαιη κοινωνία. Την Ελλάδα των αξιών.

Ξέρουμε ότι, χωρίς επένδυση στον εργαζόμενο, στον επαγγελματία, στον αγρότη, χάνουμε την κύρια δύναμη της σύγχρονης οικονομίας, τον άνθρωπο και τη γνώση.

Ξέρουμε ότι, χωρίς σιγουριά και ασφάλεια, κανένας εργαζόμενος, κανένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας, κανένας αγρότης, δεν θα πάρει το ρίσκο να αλλάξει δουλειά, να αλλάξει προϊόν, να επενδύσει σε κάτι διαφορετικό.

Ξέρουμε ότι, χωρίς κανόνες, ο σωστός επιχειρηματίας δεν επιβιώνει. Ενώ ο επενδυτής φοβάται να επενδύσει τα χρήματά του, σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα έρθει μόνον εκείνος ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να έχει το εύκολο κέρδος, με την παρασιτική δραστηριότητα, την «αρπαχτή». Οι δημοκρατικοί, οι αξιόπιστοι θεσμοί, αποτελούν το θεμέλιο για μια δημοκρατική και δίκαιη ανάπτυξη.

Ξέρουμε ότι, χωρίς αλληλεγγύη για τον συνταξιούχο, χωρίς προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, χωρίς ένταξη των μεταναστών, χωρίς μέριμνα για τη μητέρα, χωρίς φροντίδα για το μικρό παιδί, χωρίς την εξάλειψη της φτώχειας, καμία κοινωνία, ούτε και η Ελλάδα, θα έχει το φρόνημα ως χώρα, να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τις νέες προκλήσεις.

Χωρίς να επενδύουμε στο περιβάλλον, στην παράδοσή μας, στην ομορφιά της δικής μας χώρας, δεν θα διασφαλίσουμε ποιότητα ζωής στην πόλη, δεν θα συντηρήσουμε τον πιο ισχυρό μας κλάδο, τον τουρισμό, δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί στα αγροτικά μας προϊόντα.

Δεν μπορεί να λειτουργήσει δίκαια ένα κράτος, που δεν σέβεται τον πολίτη και δεν τον εξυπηρετεί. Να τον εξυπηρετεί, όχι διότι έχει το μέσο. Να τον εξυπηρετεί απλά, διότι είναι πολίτης της κοινωνίας, διότι έχει το δικαίωμα και δεν γυρίζει, απλώς για να ζητά προνόμια ως ισχυρός, έχοντας το μέσο.

Είμαστε ενάντια σε μια κοινωνία των προνομιούχων και υπέρ της κοινωνίας που εξασφαλίζει το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, στην απασχόληση, στη σύνταξη, στην ποιότητα ζωής.

Η νέα γενιά, σήμερα, είναι στους δρόμους. Θέλει καλύτερες σπουδές, θέλει πτυχία που να μετράνε στον 21ο αιώνα. Ξέρουμε ότι, χωρίς συμμετοχή των νέων, χωρίς προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς την φωνή της νέας γενιάς, χωρίς την επένδυση στην παιδεία, που θα τους δίνει όλα τα εφόδια για να απαντήσουν στις νέες προκλήσεις, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον για το έθνος μας, για την πατρίδα μας, για την συμμετοχή μας στις νέες οικονομικές, τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.

Οι δικές σας επιλογές, τι δείχνουν; Δείχνουν ότι έχετε πάρει τον κατήφορο, σε ότι αφορά μια πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας. Οι δικές σας επιλογές δείχνουν ότι μπορείς να προχωρήσεις με μειωμένα προσόντα και να γίνεις διευθυντής.

Το σκάνδαλό σας με τα ομόλογα, είναι η επιβράβευση της κομπίνας. Δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι βαθύτατα κοινωνικό, είναι η απαξίωση των πάντων και είναι ένα σκάνδαλο, που δημιουργεί προβλήματα στη θέληση του νέου να μορφωθεί, να σπουδάσει, να είναι αισιόδοξος, σίγουρος ότι θα τα καταφέρει, αρκεί να προσπαθήσει, αρκεί να αναπτύξει το ταλέντο του.

Αυτή την Ελλάδα, θέλουμε εμείς. Την Ελλάδα, που βασίζεται στην αξία, που βασίζεται στον άνθρωπο, που βασίζεται στη γνώση, όχι στο μέσο και στο ρουσφέτι.

Και μόνο μια δίκαιη κοινωνία θα έχει σωστή ανάπτυξη, σοβαρή επένδυση, ορθή και δίκαιη λειτουργία του κράτους, ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, διαφάνεια και αξιοκρατία. Μια δημιουργική νέα γενιά και πολίτες που έχουν αξιοπρέπεια.

Εμείς, έχουμε δεσμευτεί.

Υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο, όλων των πράξεων του δημοσίου που αφορούν προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το δημόσιο, συμβάσεις παραχώρησης, αναθέσεις, προσλήψεις. Για να μην υπάρχουν σκιές και υπόγειες διαδρομές στο δημόσιο χρήμα.

Τρόπος επιλογής των στελεχών των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών. Έχουμε υποσχεθεί διαφάνεια και αξιοκρατία. Τέλος στη λογική των κομματικών τρωκτικών.

(Ακούγονται φωνές από την πλευρά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας)

Σε σας τα λέω, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εσάς βλέπει ο λαός, εσείς κυβερνάτε.

Αύριο, ο ελληνικός λαός θα δοκιμάσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, θα δοκιμάσει τις δεσμεύσεις του Γεωργίου Παπανδρέου. Και αυτές τις δεσμεύσεις, εγώ θα τις τιμήσω. Δεν θα επιτρέψω τέτοιες πρακτικές πια. Δεν πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες πρακτικές.

Δεν πρόκειται να υποκύψω σε κανένα συμφέρον. Δεν πρόκειται να είμαι όμηρος, όπως ο δικός σας πρωθυπουργός, που δεν μπορεί να αποπέμψει τον υπουργό Απασχόλησης. Γιατί δεν μπορεί να τον αποπέμψει όπως και άλλους υπουργούς; Τι τον κρατάει; Τι ξέρει αυτός ο υπουργός; Τι ξέρει και δεν ομολογεί; Ποιους άλλους θα παρασύρει με την πτώση του;

Είναι ένας δυνατός πρωθυπουργός αυτός; Είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Ένας πρωθυπουργός που μιλάει για «μεταρρυθμίσεις», αλλά πίσω από αυτό, μόνο διευθετήσεις. Δεν μπορεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις έτσι. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις με το λαό, όχι ενάντια στο λαό. Όχι για τους λίγους. Χρειάζονται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα της δίκαιης κοινωνίας.

Φίλες και φίλοι,

Μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν με τα ΜΑΤ και με την Αστυνομία. Συγχέετε κάτι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζετε ότι, η δύναμη έχει σχέση με το κατά πόσο θα επιδεικνύετε τη βία των αστυνομικών δυνάμεων. Η δύναμη, να ξέρετε, προέρχεται από την πειθώ απέναντι στον ελληνικό λαό, την πειθώ των θέσεών μας, την πολιτική πειθώ, την διαβούλευση, την πολιτική θέση, το πολιτικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα για μια δίκαιη κοινωνία.

Έρχεται, όχι από το ρόπαλο, από το γκλοπ των αστυνόμων. Έρχεται από μια διαδικασία ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών, που θέλουν σημαντικές, προοδευτικές αλλαγές σε αυτή τη χώρα. Και αυτές τις αλλαγές, εμείς θα προωθήσουμε.

Αυτό είναι το Πρόγραμμά μας. Ένα Πρόγραμμα που επενδύει στην παιδεία. Ένα Πρόγραμμα, το οποίο επενδύει στην υγεία και δε μειώνει τις δαπάνες στην παιδεία και στην υγεία.

Ένα Πρόγραμμα, το οποίο πραγματικά εγγυάται προσλήψεις στα νοσοκομεία. Έχουμε στο Πρόγραμμά μας προσλήψεις στην υγεία και όχι στην αγροφυλακή. Εσείς υποχρηματοδοτείτε την υγεία, την παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα.

Γι’ αυτό έχουμε μιλήσει στο Πρόγραμμά μας, για να αισθάνεται ο πολίτης σιγουριά. Για να μπορούμε να πάμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Για να μπορούμε να πάμε σε ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα. Έχουμε, ως πρώτο μέλημά μας, μια κοινωνία δίκαιη, όπου ο έλληνας πολίτης θα αισθάνεται ασφάλεια.

Δεσμευόμαστε για ένα δις ευρώ περισσότερο για την παιδεία από τον πρώτο ήδη προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Τρεις χιλιάδες προσλήψεις τον χρόνο στην υγεία. Αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια. Αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, με συγκεκριμένες προτάσεις για τις συντάξεις.

Εμείς εγγυόμαστε, με το Πρόγραμμά μας, μια άλλη πορεία απέναντι σε μια κυβέρνηση, που ήταν η χειρότερη που είχε ποτέ η χώρα, ακόμα και από αυτή του Μητσοτάκη, που διέλυσε την Ελλάδα το ’90 – ’93.

Τώρα πια, η νέα γενιά καταλαβαίνει τι σημαίνει Δεξιά. Πράγματι, η σημερινή γενιά σάς δοκίμασε, κατάλαβε τι σημαίνει Δεξιά και δεν είναι τυχαίο ότι, προχθές, στις δικές μας εκλογικές διαδικασίες για την Επανίδρυση, την πραγματική Επανίδρυση της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ είχαμε πάνω από 90.000 συμμετοχή νέων ανθρώπων, που θα είναι η εμπροσθοφυλακή για την αλλαγή στη χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχω επιλέξει, την προσφορά μου στην πολιτική, να την καθοδηγούν οι αρχές και οι αξίες μας. Η ελευθερία της γνώμης, η δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη, η διαφάνεια και η λογοδοσία. Ο αγώνας για την ειρήνη, τον πολιτισμό και την γνώση. Αρχές και αξίες, που δεν φαλκιδεύονται από μεσάζοντες και μηχανισμούς.

Από μένα, θα ακούσετε μια απλή αλήθεια. Ξεκάθαρη πολιτική αλήθεια. Μια πολιτική αρχή, αδιαπραγμάτευτη.

Οι επιχειρηματίες στο ρόλο τους, οι πολιτικοί στο δικό τους. Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό. Τελεία και παύλα.

Εμείς, έχουμε μία και μόνο δέσμευση. Τη δέσμευση απέναντι στο λαό, να υπηρετούμε τα δικά του συμφέροντα. Και δεν θα συμβιβαστώ με κανένα εξωθεσμικό κέντρο, το οποίο προσπαθεί να χειραγωγήσει τη βούληση του ελληνικού λαού.

Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι όλες οι επιλογές μας στο δημόσιο τομέα θα γίνουν με ανοιχτές, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Η εμπιστοσύνη των πολιτών, που θα μας οδηγήσει στη διακυβέρνηση της χώρας, δε θα γίνει όχημα για το κράτος – λάφυρο, όπως εσείς το έχετε καταντήσει.

Θα κλείσω αυτό το θλιβερό κεφάλαιο της πολιτικής ζωής. Θα χτυπήσω νοοτροπίες και συμφέροντα, όπου και αν βρίσκονται. Δεν θα μπορέσουν να περάσουν αυτές οι αντιλήψεις.

Κύριε Καραμανλή,

Διασύρετε, και τη χώρα διεθνώς, για ακόμα μια φορά. Πριν από λίγο καιρό συναντήσατε τον κ. Αλμούνια, για να διαπραγματευτείτε την έξοδο από την επιτήρηση, στην οποία μας έβαλε η δική σας «απογραφή». «Απογραφή» που εφεύρατε για να αθετήσετε όλα όσα είχατε υποσχεθεί προεκλογικά. Χωρίς να σας ενδιαφέρει ότι, τον τελικό λογαριασμό τον πληρώνει ο έλληνας πολίτης και η υπόληψη της χώρας.

Πήγατε και τον είδατε προσωπικά, κ. Καραμανλή, όχι ο υπουργός Οικονομικών, όπως συνηθίζεται. Και σας ρωτώ ευθέως, κ. Καραμανλή.

Τι υποσχεθήκατε στον κ. Αλμούνια, για να βγούμε από την επιτήρηση στην οποία μπήκε η χώρα με δική σας απόφαση;

Πείτε μας σήμερα εδώ, σε αυτή την αίθουσα, μπροστά στην εθνική αντιπροσωπεία, αυτά που κρύβετε από τους πολίτες.

Τις δεσμεύσεις που αναλάβατε για το ασφαλιστικό, μετά τις εκλογές.

Την αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις.

Την αύξηση των εισφορών.

Την μείωση των συντάξεων, ως ποσοστού του μισθού.

Τις δεσμεύσεις για λιτότητα και περιοριστική πολιτική.

Εδώ, ενώπιον της Βουλής, πείτε τα κ. Καραμανλή.

Ευτυχώς, για την πατρίδα μας και για τους πολίτες, ο δεύτερος τόμος της κρυφής σας ατζέντας θα μείνει στο συρτάρι. Εκεί θα ξεχαστεί και εκεί θα ταφεί. Τα σχέδια για το ασφαλιστικό, για την αγορά εργασίας, για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, των ελληνικών παραλιών και δασών, όλα τα σχέδια που η νεοδεξιά αντιμεταρρύθμιση απεργάζεται, θα μείνουν στα χαρτιά.

Η δεύτερη πράξη του έργου, δεν θα παιχτεί. Δεν θα ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας.

Κύριε πρωθυπουργέ, ο κύκλος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε.

Η κυβέρνηση, μόνο μια υπηρεσία μπορεί να προσφέρει πια στη χώρα.

Να παραιτηθεί αμέσως και να γίνουν εκλογές, που είναι η μόνη διέξοδος.

Και δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό, με ευρύτατη διαβούλευση, σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, να κάνουμε πράξη την δίκαιη κοινωνία, με ισχυρό και ελεύθερο πολίτη, όπως τον οραματιζόμαστε.

Ευχαριστώ πολύ.»

Δευτερολογία στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Άκουσα τον πρωθυπουργό. Δεν προσέθεσε τίποτα. Δεν απάντησε σε τίποτα.

Προ τριετίας πράγματι κ. Καραμανλή, δεν θα μιλούσα έτσι. Προ τριετίας, απ’ αυτή την αίθουσα εγώ είπα, «θα βάλω πλάτη» για να χτυπήσετε τη διαφθορά και καταθέσαμε, και προτάσεις, και ιδέες. Από εσάς, καμία αντίδραση. Γι’ αυτό χρησιμοποιώ αυτούς τους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Δεν έχω αλλάξει εγώ. Έχετε αποκαλυφθεί εσείς, κ. Καραμανλή.

Όσο για την Εξεταστική Επιτροπή, που πρότεινε ο κ. Αλαβάνος, καμία αντίρρηση. Αλλά εμείς, αυτή τη στιγμή, ζητούμε εκλογές. Ζητούμε εκλογές. Βεβαίως, εάν δεν γίνουν, θα συμφωνήσουμε για να υπάρξει διαφάνεια. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, διαφάνεια θα υπάρξει και θα καταλογιστούν οι ευθύνες απέναντι στους ενόχους.

Ακούμε συνέχεια ένα άλλο παραμύθι απ’ την κυβέρνηση με το οποίο αποκρύπτεται η αλήθεια και πρέπει να τελειώνει. Παραλάβατε ή δεν παραλάβατε το δημόσιο χρέος το ’89 – θυμόσαστε το ’89 – στο 72% του ΑΕΠ; Το παραδώσατε το ’93, ναι ή όχι, στο 110% του ΑΕΠ, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Αυξήσατε δηλαδή το δημόσιο χρέος κατά 50%, εσείς, η κυβέρνησή σας;

Εμείς, συγκρατήσαμε και μειώσαμε αυτή την αυξητική πορεία και τώρα, απ’ τη στιγμή που ήρθατε στην εξουσία, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 50 δις ευρώ, δηλαδή κατά 5.000 ευρώ για κάθε πολίτη. Αυτή είναι η παράταξη, εσείς είσαστε η παράταξη, που χρεώνει τη χώρα. Εσείς είσαστε η παράταξη αυτής της δήθεν τάξης και σωστής διαχείρισης.

Αλλά ας σας δώσω και έναν άλλο αριθμό. Το ’93, παραλάβαμε την κινητή περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Ταμείων για τα οποία μιλάμε σήμερα, την περιουσία την οποία εσείς δεν σέβεστε, στα 3 δις ευρώ. Τόσα τα βρήκαμε. Τρία δις ευρώ η κινητή περιουσία των Ταμείων.

Το 2004, την παραδώσαμε στα 26 δις ευρώ. Αυτή ήταν η διαχείριση που κάναμε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, και δεν έχετε δικαίωμα να διασύρετε αυτή τη διαχείριση.

Και όσο για το έργο του ΠΑΣΟΚ, ακούω συνέχεια «20 χρόνια και 20 χρόνια». Για να μετρήσουμε συγκεκριμένα, πόσα είναι. 18 χρόνια ΠΑΣΟΚ, 15 χρόνια Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια της μεταπολίτευσης. Κρίνετε το έργο των δύο παρατάξεων όποτε θέλετε, για ό, τι θέλετε.

Όσο για την πρόταση σχετικά με το Δ.Σ. των Ταμείων, κ. Καραμανλή, είναι πρόταση «στάχτη στα μάτια». Μην κρύβεστε πίσω από θεσμούς, τους οποίους εσείς συνεχώς υπονομεύετε. Όταν έγινε το σκάνδαλο των υποκλοπών, θυμάμαι καλέσατε συνταγματολόγους για να προτείνουν αλλαγές στο Σύνταγμα. Έτσι, κ. Καραμανλή θα συγκαλύψετε τις δικές σας πολιτικές ευθύνες ; Μην κρύβεστε με τερτίπια.

Όσο για την παιδεία- ξεκάθαρες κουβέντες- διαφωνούμε ριζικά με την πολιτική σας στην παιδεία, την υποχρηματοδότηση και τα πρόχειρα σχέδια. Και δεν είναι δείγμα πυγμής και ισχύος, κ. Καραμανλή, να υπάρχει πόλωση, συνεχώς για ένα χρόνο, στους δρόμους της Αθήνας. Αυτό είναι δείγμα αποτυχίας και αδυναμίας.

Αποτυχίας να πείσετε μια ολόκληρη νέα γενιά, ότι εσείς θέλετε να βοηθήσετε την παιδεία στη χώρα μας. Και δεν θα πειστεί, διότι δεν θέλετε. Εσείς φτιάχνετε μια παιδεία δύο ταχυτήτων, εκείνη για τους φτωχούς και εκείνη για τους προνομιούχους. Αυτή την παιδεία, εμείς δεν τη δεχόμαστε, δεν θα τη δεχθούμε, δεν θα μπορέσει να περάσει.

Όσο για τη θεσμική θωράκιση, εμείς κάναμε το ΑΣΕΠ, το οποίο υπονομεύσατε. Εμείς δημιουργήσαμε τον Συνήγορο του Πολίτη. Εμείς ιδρύσαμε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Εγώ έκανα πρόταση, για να ενισχύσουμε την διαφάνεια και να χτυπήσουμε τη διαφθορά το 2005, και εσείς σιωπήσατε.

Κύριε Καραμανλή, περάσατε το κατώφλι της αναξιοπιστίας. Λέτε, επαναλαμβάνετε μεγάλες λέξεις, αλλά ο λαός δεν θα σας κρίνει πια από τα λόγια σας, ούτε από το ύφος σας, ούτε από τις ατάκες σας, θα σας κρίνει από το ανύπαρκτο έργο σας, από την κακή διαχείριση της υπόθεσης των ρουσφετιών κι αυτή την παρατεταμένη και, σε έκταση, διαφθορά που βλέπουμε.

Σας βλέπει να γαντζώνεστε στην εξουσία με κάθε τρόπο. Σας βλέπε,ι στην πράξη, να συμβιβάζεστε. Σας βλέπει, στην πράξη, να προστατεύετε τους ανθρώπους που παίζουν με το βιος του Έλληνα. Εσείς κρατάτε τους υπουργούς ή οι υπουργοί κρατάνε εσάς, κ. Καραμανλή;

Κύριε πρωθυπουργέ, δεν καταλαβαίνω τι φοβάστε. Προσποιείστε ότι δεν γνωρίζατε τίποτα για μια σειρά θεμάτων. Τα σκάνδαλα όμως αυτά, τα γνώριζαν οι υπουργοί σας. Αφού ισχυρίζεστε ότι δεν είναι δική σας πολιτική ευθύνη, γιατί δεν αποδίδετε τις ευθύνες εκεί όπου ανήκουν, στους υπουργούς. Τι σας κρατάει και τους κρατάτε;

Εκτός από τον κ. Τσιτουρίδη, που έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες, δείτε σήμερα τις εφημερίδες, την επιστολή που σας έστειλε ο πρώην Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, που εσείς διορίσατε, δείτε τι λέει για τον υπουργό Ναυτιλίας, τον κ. Κεφαλογιάννη, λέει, «αυτός δεν είναι υπουργός που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, υπηρετεί κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα». Ο δικός σας άνθρωπος του Λιμενικού Σώματος, αυτός τα λέει, όχι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάλι δεν θα κάνετε τίποτα;

Όσο για τη χαρά σας, για αυτά που λέτε στον κ. Αλμούνια, πήρατε τηλέφωνο τον κ. Σαρκοζί, γι’ αυτά τα ωραία που είπε για την Ελλάδα ή, περηφανεύεστε που έχουμε γίνει το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και, κάθε φορά που θέλουν να φέρουν ένα κακό παράδειγμα, αναφέρουν την Ελλάδα. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι Καραμανλής, Παπανδρέου, Σημίτης ή οποιοσδήποτε άλλος, ξέρουν μόνο την Ελλάδα. Και εσείς, την Ελλάδα την διασύρατε, για μικροκομματικά συμφέροντα.

Αυτό ποτέ δεν θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ. Εγώ ποτέ δεν θα το κάνω, κ. Καραμανλή.

Σε ό, τι αφορά τα ομόλογα, έχω πει αρκετά, δεν χρειάζεται να πω κι άλλα. Αυτό που βλέπουμε, είναι μια «καυτή πατάτα», που την πετάει ο κ. Αλογοσκούφης στον κ. Δούκα, ο κ. Δούκας στον κ. Κουρή, ο κ. Κουρής στον κ. Τσιτουρίδη. Από τον κ. Τσιτουρίδη στον κ. Σημαιοφορίδη και τους προέδρους των άλλων Ταμείων. Να ξέρετε ότι η «καυτή πατάτα», κ. Καραμανλή, είναι στη δική σας αγκαλιά, δεν είναι σε κανενός άλλου την αγκαλιά.

Τέλος, είπατε ότι δεν γνωρίζατε. ‘Ότι δεν γνώριζε κανείς και ότι κινηθήκατε, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεν λέτε ούτε σ’ αυτό αλήθεια, κ. Καραμανλή. Στην τελευταία έκθεση του Υπουργείου Απασχόλησης για την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, την οποία μάλιστα προλογίζει και ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Τσιτουρίδης, καταγράφονται τόσο οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις, όσο και οι λογιστικές ζημιές που εμφανίζουν, στο τέλος του 2005.

Αντί, λοιπόν, να κινητοποιηθεί ο κ. πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και να πάρει μέτρα, άφησε και άλλα Ταμεία να μπουν σε υψηλού ρίσκου προϊόντα, ρευστοποιώντας μάλιστα άλλα, εγγυημένης απόδοσης, ομόλογα.

Άρα, γνωρίζατε τα πάντα και δεν κάνατε τίποτε και δεν κάνετε τίποτα, διότι αυτή η μηχανή είχε στηθεί με τα αποθεματικά των Ταμείων και λειτουργούσε για να παίρνουν προμήθειες κάποιοι δικοί σας επιτήδειοι. Αυτή είναι η αλήθεια κ. Καραμανλή και, αυτή την αλήθεια, δεν μπορείτε να αποφύγετε. Και δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να εμπιστευτεί πια το ασφαλιστικό σύστημα, τον δικό του κόπο, την δική του δουλειά, σε μια κυβέρνηση, που χειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δημόσιας περιουσίας, που είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όταν οι κάλπες μιλήσουν με την ψήφο και τη δύναμη του λαού, το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση. Όσο για «τον φόβο που έχουμε εμείς», δοκιμάστε μας κ. Καραμανλή, κάντε τις εκλογές, κάντε επιτέλους τις εκλογές.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, με οδηγό το Πρόγραμμά μας, το Πρόγραμμα που ήδη έχει κερδίσει τη σκέψη και την έμπνευση του Έλληνα και της Ελληνίδας.

Το Πρόγραμμα που, εγώ προσωπικά, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, εγγυώμαι, ότι, θα τηρηθεί μέχρι την τελευταία λέξη από την κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Μια κυβέρνηση αξιοπιστίας, μια κυβέρνηση αξιών, μια κυβέρνηση της δίκαιης κοινωνίας.

Ευχαριστώ.»

Διαβάστε επίσης