Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Σε θέματα αρχών και αξιών, δεν κάνω συμβιβασμούς

Ομιλία στη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, θα επαναλάβω αυτή την προσφώνηση, γιατί δεν θέλω να ακουστεί τυπική. Θέλω να ξέρετε ότι, την εννοώ, για την κάθε μία σας, για τον καθένα σας. Το λέω από την καρδιά μου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες, συντρόφισσες, σύντροφοι, σας συγχαίρω όλους για την εκλογή σας και σας καλωσορίζω όλους στα δύσκολα. Πιστεύω ότι, όλοι μαζί, θα βγούμε πιο δυνατοί. Όλοι μαζί, μπορούμε και θα βγούμε νικητές.

Θέλω, πρώτα απ’ όλα, να σας ευχαριστήσω, όλες και όλους, για τον σπουδαίο αγώνα σας. Συγχαίρω όλους τους συναδέλφους που επανεξελέγησαν. Συγχαίρω τους νέους βουλευτές, που εξελέγησαν για πρώτη φορά, δίνοντας και κερδίζοντας τον διπλό αγώνα. Αγώνα για τη νίκη, αγώνα και για την ανανέωση του Κινήματος. Τους καλωσορίζω.

Συγχαίρω τις γυναίκες βουλευτές του Κινήματός μας. Είμαι βέβαιος, ότι θα βρεθούν στην πρωτοπορία των αγώνων, για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας, για το λαό μας.

Συγχαίρω και τους βουλευτές, που προέρχονται από την μειονότητα. Μαζί, θα συνεχίσουμε τους αγώνες, για την ισοπολιτεία και την ισονομία.

Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συντρόφους βουλευτές που δεν εξελέγησαν. Τους ευχαριστώ για τη μεγάλη τους κοινοβουλευτική προσφορά, για τον αγώνα που έδωσαν, για τη νίκη της δημοκρατικής παράταξης.

Μαζί, δώσαμε ένα δύσκολο προεκλογικό αγώνα, σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο. Εκλογές, που σκιάστηκαν από τον θάνατο πολλών συμπολιτών μας, από τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας μας, που σκιάστηκαν από την ικανότητα της πολιτείας μας, να τους παράσχει την ελάχιστη προστασία.

Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων μας, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους, που εκπροσωπούν περιοχές και συμπολίτες μας από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας. Θέλω να τους διαβεβαιώσω, εκ μέρους όλων μας, ότι το όραμά μας, η προγραμματική μας δέσμευση, για την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών, παραμένει ισχυρή.

Η πρότασή μας για τη νέα Ολυμπία θα συμβολίζει την εναλλακτική μας προσέγγιση για την ανάπτυξη και την αναγέννηση του τόπου. Οι δεσμεύσεις μας αυτές, ισχύουν στο ακέραιο. Αποτελούν πυξίδα. Πυξίδα για την προγραμματική μας θέση, και σήμερα, και αύριο.

Αγαπητοί συνάδελφοι και σύντροφοι, ο λαός αποφάσισε. Η ετυμηγορία του είναι σεβαστή. Μας έταξε στην αντιπολίτευση. Η έναρξη της κοινοβουλευτικής μας περιόδου δεν μας βρίσκει, όπως θα θέλαμε, στη θέση της πλειοψηφίας.

Δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Δεν κατορθώσαμε να την κερδίσουμε. Στη μάχη αυτή, όλοι μας έχουμε συμμετοχή, ρόλο και ευθύνες. Και πρώτος απ’ όλους εγώ.

Πρώτος απ’ όλους εγώ, διότι δεν έβαλα το μαχαίρι βαθιά. Γιατί η ανανέωση δεν προχώρησε, όπως έπρεπε, όσο και όπου χρειαζόταν. Θεωρήσαμε, και εγώ πρωτίστως, ότι μια ανασύνταξη και ενωτική πορεία θα ήταν αρκετή, για να πείσει για το νέο ΠΑΣΟΚ.

Αποδέχτηκα, πολλές φορές, να στρογγυλοποιούμε τις θέσεις μας ή να προσφεύγουμε σε μέσους όρους. Να αγνοήσω δημόσιες διαφοροποιήσεις. Διαφοροποιήσεις, που υπονόμευαν την εικόνα της ενότητας του Κινήματός μας.

Ποτέ δεν εξετάσαμε ουσιαστικά τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια, που μας οδήγησαν να αποξενωθούμε από τον κόσμο, που μας στήριζε διαχρονικά. Διότι, μετά την ήττα του 2004, διάλεξα να μην συγκρουστούμε μετωπικά με πρακτικές, αντιλήψεις και πρόσωπα, που εκπροσωπούσαν αρνητικές πλευρές της πολιτικής μας.

Με ένα ΠΑΣΟΚ, που είχε αφομοιωθεί από τον κυβερνητισμό και είχε ταυτιστεί με τον κρατισμό. Με ένα ΠΑΣΟΚ, που είχε απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές μας αρχές, από τον κοινωνικό κορμό, που είχε εξαρχής ταχθεί να εκφράσει.

Επειδή θέλησα να προχωρήσουμε σε βελούδινες αλλαγές, που θα συνιστούσαν μια θετική υπέρβαση, χωρίς αναταράξεις. Θέλησα να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις αναζήτησης των ελάχιστων κοινών παρονομαστών, μεταξύ όλων των συντρόφων και συναδέλφων, που είχαν συνεισφέρει ουσιαστικά στην ιστορία και το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ.

Έκανα, όμως, λάθος. Γιατί, από τους ελάχιστους κοινούς παρονομαστές, δεν εξάγονται μείζονες πολιτικές δυναμικές. Σήμερα, ο ψηφοφόρος απαιτεί, ο δικός μας ψηφοφόρος απαιτεί να κάνουμε σοβαρή και υπεύθυνη αξιολόγηση.

Χωρίς αφορισμούς και ξόρκια. Χωρίς εύκολα εξιλαστήρια θύματα. Χωρίς να κρύβουμε τα αίτια κάτω από το χαλί. Καλούμαστε να απαντήσουμε, με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια, σε ερωτήματα που θέτει ο μέσος Έλληνας πολίτης για το ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημά μας, είναι επιφανειακό ή στρατηγικό; Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα αίτια των αποτελεσμάτων μας, είναι σημερινά ή διαχρονικά; Τι μπορεί να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει, να πείσει εκείνο το κομμάτι του ελληνικού λαού που δεν μας ψήφισε;

Μπορεί το Κίνημά μας να εκφράσει, γνήσια και ενωτικά, πλατιά λαϊκά στρώματα, με επεξεργασμένες και δημιουργικές λύσεις και προοδευτικό προσανατολισμό; Ή μας θεωρούν μέρος ενός κατεστημένου, που συμβιβάζεται με τις εξουσίες και τους ισχυρούς;

Ο ελληνικός λαός ζητά από εμάς αλήθειες. Αλήθειες που, ίσως, πονέσουν και θα πονέσουν, πρώτα απ’ όλα, κι εμένα. Αλήθειες, που θα προκύψουν μέσα από μια σοβαρή συζήτηση. Αυτήν, που δεν κάναμε το 2004.

Μέσα από την σημερινή μας κρίση, οφείλουμε και μπορούμε να βγούμε, και ισχυρότεροι, και ενωμένοι. Η νέα ενότητά μας απαιτεί, όμως, να κατακτήσουμε τρεις στόχους.

Πρώτος στόχος, να πάμε σε ένα διάλογο ζωντανό, δημοκρατικό, συντεταγμένο, πολιτικό. Να τα πούμε όλα. Να βρούμε τι έφταιξε και πώς πρέπει να πορευτούμε.

Τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάνω μας. Αυτό δεν αποτελεί απειλή. Αποτελεί ευκαιρία. Ευκαιρία, να αναδείξουμε πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες, ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό για τη χώρα μας, αλλά και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο κυβερνητισμός που μας κατείχε, δημιουργεί μια επίπλαστη ενότητα. Η ενότητά μας ήταν επίπλαστη. Εύθραυστη, άρα και αναποτελεσματική. Η δημοκρατία στο Κίνημά μας είναι απαραίτητος όρος, για να εκφράσουμε γνήσια και δυναμικά τον Έλληνα πολίτη.

Σε αυτήν την πορεία, θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι εγγυητής και ανυποχώρητος θεματοφύλακας των δημοκρατικών διαδικασιών. Όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στο καταστατικό μας, με άψογες λειτουργίες.

Δεύτερος στόχος, το αποτέλεσμα της διαδικασίας, μέχρι και το τακτικό μας συνέδριο, πρέπει να διαμορφώσει και να αποτυπώσει την ξεχωριστή μας ταυτότητα. Τις πολιτικές μας προτεραιότητες και τις οργανωτικές μας αλλαγές.

Όχι λευκές επιταγές. Νέο οργανωτικό σχήμα, νέα πολιτική ταυτότητα, προγραμματικό περιεχόμενο που θα δεσμεύει όλους. Αυτά θα αποτελούν και τον μπούσουλα για αξιολόγηση όλων και δεν θα αφήνουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να κάνω μια αναφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπήρξε δικαιολογημένη κριτική για τη λειτουργία πολυπρόσωπων και πολλών οργάνων.

Στόχος ήταν να δοκιμαστούν πολλά νέα στελέχη και να διευρυνθεί ο κύκλος διαλόγου και ενοποίησης των διαφορετικών απόψεων. Όμως, είχε και ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται και αποφάσεις, χωρίς τις απαραίτητες πολιτικές αιχμές και σπιρτάδα, και να αδικούνται συνάδελφοι.

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα, συμμετοχή, απλότητα στα οργανωτικά σχήματα.

Το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο καταργείται. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εσείς δηλαδή, θα εκλέξετε τους εισηγητές στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας. Οι εισηγητές θα είναι και οι άμεσοι συνεργάτες μου, στην καθημερινή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Τρίτος στόχος. Η νέα ενότητα βασίζεται στη νέα αντιπολίτευση που θα ασκήσουμε. Μια αντιπολίτευση προγραμματική, μια αντιπολίτευση υπεράσπισης των συμφερόντων των Ελλήνων και σταθερής προβολής του νέου, εναλλακτικού δρόμου ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής. Με τις προτάσεις μας, θα ξαναδώσουμε ελπίδα.

Την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα την κρίνουμε με βάση τις θέσεις μας, το τι υποσχέθηκε, τις ανακολουθίες της, το ότι υπηρετεί ένα σύστημα παρασιτικών συμφερόντων. Κριτήριο θα είναι η πολιτική μας πλατφόρμα, το Πρόγραμμά μας, το όραμά μας και οι ανάγκες του πολίτη, τα όνειρα, οι ελπίδες, οι ανάγκες των δυναμικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Κριτήριο της αντιπολίτευσής μας θα είναι ο άλλος δρόμος που έχει ανάγκη και μπορεί η Ελλάδα. Κάθε μέρα, θα είναι μια ακόμα μέρα υπεράσπισης των δικαίων της Ελλάδας, του Έλληνα και της Ελληνίδας. Θα αποκαλύπτουμε ότι, η κυβερνητική πολιτική, δεν είναι μονόδρομος.

Μέσα απ’ αυτή την αντιπολίτευση, θα αναπτύσσουμε την πρωτοπορία, πολιτική και ιδεολογική. Μέσα απ’ αυτή την αντιπολίτευση, θα υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί από τα αντιλαϊκά της σχέδια, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, στην παιδεία και στην υγεία, σε μέτρα υπονόμευσης της αυτονομίας της πολιτικής.

Αγαπητοί συνάδελφοι και σύντροφοι, για τον ελληνικό λαό έρχονται δύσκολες μέρες. Πριν από τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της δεξιάς. Μιλήσαμε για τη δική μας εναλλακτική πρόταση, για το Πρόγραμμά μας, για την προοπτική της Δίκαιης Κοινωνίας, της Δυνατής Ελλάδας. Δεν πείσαμε, τουλάχιστον όχι όσους χρειαζόμασταν για τη νίκη.

Και τώρα, έρχεται η ώρα να επιβεβαιωθούν όσα λέγαμε προεκλογικά. Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης μιλούν από μόνα τους. Η βόμβα Αναλυτή αποκαλύπτει τις προθέσεις τους για το ασφαλιστικό. Επί θύραις είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση κρύβει τη βασική αιτία του προβλήματος, τη χρηματοδότηση και τους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα. Και αυτό, την ίδια στιγμή που, πρόθεσή τους, είναι να χαρίσουν τεράστια ποσά στους εργοδότες.

Οι ανακοινώσεις Αβραμόπουλου, για την ενοποίηση των υπηρεσιών υγείας, κρύβουν την παράδοση της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα και την μετακύληση του κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η απόσυρση, από την πολιτική κυκλοφορία, των υπεύθυνων για το σκάνδαλο των ομολόγων και η νέα απόπειρα διευθετήσεων γύρω από την υπόθεση Ζορμπά, σηματοδοτούν την οργανωμένη πια συγκάλυψη ενός εγκλήματος.

Εμείς, και η δεξιά, εκπροσωπούμε δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Γι’ αυτό, και τα μέτωπά μας στις πολιτικές τους, να είναι συνεχώς ανοιχτά και πάντα ενεργά, σε όλους τους τομείς. Τα πρώτα δείγματα γραφής συνεχίζουν στο παλιό γνωστό μοτίβο: κοινωνική αδικία και αδιαφάνεια στην οικονομία και στο ασφαλιστικό, στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου πλούτου, στο πεδίο των θεσμών, της διαφάνειας και του πολιτικού συστήματος, στην εξωτερική πολιτική, όπου αδυνατεί να χειριστεί μεγάλα θέματα, όπως αποδεικνύεται από τον νέο αιφνιδιασμό, με την αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τον Καναδά ή την αναφορά, στον ΟΗΕ, στην FYROM, με την Συνταγματική ονομασία της ή την απουσία της Ελλάδας, αυτές τις μέρες, από τη μεγάλη διεθνή συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές.

Στην οικονομία, οι προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτονται. Φοροαπαλλαγές στα υψηλά εισοδήματα και στους μερισματούχους. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού φέρνει την αύξηση του ΦΠΑ και μια νέα καταιγίδα έμμεσων φόρων. Η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα και η αντικατάστασή του με πάγιο τέλος είναι δώρο στους μεγαλοϊδιοκτήτες, είναι ισόβιο χαράτσι για όλους τους άλλους, για τους πολλούς.

Είναι η συνέχεια της πολιτικής, που υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας. Επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με έξοδα που, σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αναλαμβάνει το κράτος.

Είναι η συνέχεια της πολιτικής, που οδηγεί σε ακρίβεια στην αγορά, προστατεύοντας τα κάθε λογής μονοπώλια ή ολιγοπώλια. Είναι η συνέχεια της πολιτικής, που εκποιεί τον δημόσιο πλούτο και υποβαθμίζει τις δημόσιες επενδύσεις. Μιας πολιτικής, που αφήνει απροστάτευτο τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, χωρίς προοπτική για τον άνεργο, χωρίς στήριξη για την οικογένεια.

Είναι η συνέχεια μιας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που αδυνατεί να ανοίξει νέους ορίζοντες, ορίζοντες για τη χώρα, αποκλείει δυνατότητες και ευκαιρίες για τους πολλούς. Αφήνει τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία μόνο του, μπροστά στους ισχυρούς ανέμους της παγκοσμιοποίησης. Μιας πολιτικής, που εθελοτυφλεί και αδυνατεί να δημιουργήσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που τόσο ανάγκη έχει και η χώρα μας.

Κάποιοι, θεώρησαν υπερβολικό αυτό που λέγαμε προεκλογικά, ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στο ασφαλιστικό. Σήμερα, λίγες μέρες μόνο μετά τις εκλογές, αποκαλύπτονται. Και, δυστυχώς, επαληθευτήκαμε, και γρήγορα. Η κυβέρνηση ανοίγει το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού, με συνταγή που οδηγεί στην ανατροπή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Όλοι πλέον, ακόμα και εκείνοι που είχαν επιφυλάξεις, μπορούν να αντιληφθούν, ποιες θα είναι οι επιλογές της κυβέρνησης, όχι μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις, στη φορολογία, στα εισοδήματα.

Έχουμε χρέος να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για μια νέα κοινωνική συμμαχία. Μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, που υπερβαίνει τις κομματικές οριοθετήσεις και ενώνει τις δυνάμεις εκείνες, που θέλουν να αντιπαλέψουν πολιτικές συρρίκνωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι και σύντροφοι, οι εσωκομματικές μας συζητήσεις και διαδικασίες, αντίθετα από όσα λέγονται, θα μας ισχυροποιήσουν και θα μας φέρουν πιο κοντά στις πολιτικές μας στοχεύσεις.

Πρώτη προτεραιότητά μας, είναι να δώσουμε τη μάχη, για να αποτρέψουμε και να ανατρέψουμε τις συντηρητικές, λαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Ο αντίπαλός μας, είναι η δεξιά. Δεν άλλαξε και, απέναντι στη Ν.Δ., δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ταλαντεύσεις και αμφιβολίες γι’ αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Είναι καθήκον μας, να σταθούμε δίπλα τους, δίπλα στον λαό, στις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Δεν είναι μόνο να σταθούμε δίπλα στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον συνταξιούχο, στον αγρότη, στους φοιτητές και στους δασκάλους, στον κάθε νέο και νέα, στον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Να στηρίξουμε τα συμφέροντά τους, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

Να προασπίσουμε το εισόδημα της μέσης και φτωχότερης οικογένειας. Να υπερασπίσουμε τον δημόσιο πλούτο και το κοινωνικό κράτος. Να προστατεύσουμε τα κοινωνικά κεκτημένα και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Να δώσουμε τη μάχη για το περιβάλλον, τα δάση, τις παραλίες μας. Να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι να δείξουμε, να αναδείξουμε και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια Ελλάδα, που θα αποχαιρετίσει οριστικά και αμετάκλητα το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης και τον μεταπολιτευτικό κύκλο.

Να εκφράσουμε ολοκληρωμένα αυτή την ανάγκη του λαού και του τόπου, για μια Δίκαιη Κοινωνία. Να την εκφράσουμε ψυχικά. Να την εκφράσουμε συναισθηματικά. Να την εκφράσουμε κοινωνικά, πολιτικά και οραματικά. Να μετατρέψουμε, σε επίθεση αλλαγής, τον αγώνα για υποστήριξη, προάσπιση και αντίσταση στις πολιτικές της Ν.Δ.

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο. Αυτό, όμως, πρέπει και μπορούμε να πετύχουμε. Με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, οργανωμένα, σταθερά, προγραμματικά. Με όρους σιγουριάς, ελπίδας και προοπτικής, με λόγο και πράξεις δημιουργικές, με δεσμεύσεις συγκεκριμένες. Δεσμεύσεις, που να συνδέουν τον αγώνα για το παρόν, με τις προοπτικές της Ελλάδας και των γενεών που θα έρθουν, ξεκινώντας από σήμερα τη μάχη, και για το σήμερα, και για το μέλλον.

Σήμερα, από εδώ, από τούτο εδώ το βήμα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους, κάθε πολίτη, ότι μπορούν να ακουμπήσουν πάνω μας, με σιγουριά και προοπτική. Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Είμαστε και θα είμαστε πάντα μαζί τους. Θα δώσουμε τον αγώνα ενωμένοι, με καθαρό πολιτικό στίγμα, με δυναμισμό και υπευθυνότητα, με σαφείς διαχωριστικές γραμμές, που μας οριοθετούν από την δεξιά, με τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό, υπεύθυνο λόγο, με προγραμματικές προτάσεις.

Θα δώσουμε τον αγώνα, ανυποχώρητοι, μέσα στη Βουλή και στους χώρους των κοινωνικών αγώνων. Παντού, όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού. Γιατί αυτός είναι ο λόγος και της ύπαρξής μας. Αυτός είναι ο δρόμος, για να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που, στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, αποδοκίμασε τις συντηρητικές πολιτικές.

Είναι αυτή η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που οφείλουμε να μετατρέψουμε σε πολιτική πλειοψηφία νίκης, μέσα από τη δημιουργία μιας μεγάλης και ενωτικής κεντροαριστεράς, χωρίς ηγεμονισμούς, αποκλεισμούς και δογματισμούς, αλλάζοντας πρόσωπα και πράγματα, νοοτροπίες και πρακτικές, στάσεις και συμπεριφορές.

Όσοι διψούν για εξουσία και μόνον εξουσία, ας βρουν άλλο τρόπο να ξεδιψάσουν. Όσοι θέλουν την εξουσία, για να την ξανακάνουν όργανο μιας νέας μεγάλης κοινωνικής αλλαγής, ας βρουν τον δρόμο που θα μας ξανακάνει ένα Κίνημα, σαν αυτό που ίδρυσε και ενέπνευσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και όχι ένα κόμμα, απλώς, μηχανισμό εξουσίας, σαν κι αυτό που καταδίκασε ο ελληνικός λαός, ακριβώς επειδή έπαψε να υπάρχει και να δρα υπέρ αυτού. Υπέρ του τόπου, υπέρ του μέλλοντός του. Αυτόν τον δρόμο, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω. Απ’ αυτόν τον δρόμο, δεν πρόκειται να παραιτηθώ.

Αυτός είναι ο δρόμος, για να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ νικηφόρο. Νικηφόρο Κίνημα λαού. Νικηφόρο Κίνημα ανατροπής των κάθε λογής κατεστημένων. Νικηφόρο Κίνημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος, για να γίνουμε ξανά ένα σύγχρονο και νικηφόρο Κίνημα αλλαγής της κοινωνίας μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί σύντροφοι, απέναντί μας, είναι μια κυβέρνηση που πήρε από τον λαό ψήφο ανοχής και δεύτερης ευκαιρίας. Μια κυβέρνηση, με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια κυβέρνηση, που έχει μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, απέναντί της. Την ευρεία δημοκρατική παράταξη, που ζητάει μια άλλη πορεία για τη χώρα, που θέλει ριζοσπαστικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Που αναζητάει μια κοινωνία δικαιοσύνης και απαιτεί την αλλαγή. Αυτό το πλειοψηφικό, στην ελληνική κοινωνία, ρεύμα, είναι δικό μας χρέος, να το εκφράσουμε πολιτικά, με τρόπο γνήσιο και αυθεντικό. Να το κινητοποιήσουμε, να το εμπνεύσουμε και να το συνθέσουμε. Να το αρθρώσουμε, σε Κίνημα ζωντανό και μαχητικό, προσανατολισμένο στο σήμερα και στο αύριο. Να του δώσουμε ενωτική προοπτική, προγραμματική διέξοδο, να το οδηγήσουμε στη νίκη.

Εδώ, στη Βουλή, θα δώσουμε όλοι μαζί την αντιπολιτευτική μας μάχη, συντεταγμένοι και ενωμένοι. Οι εσωτερικές μας διεργασίες θα μείνουν στο κόμμα, έξω από την πόρτα του Κοινοβουλίου. Εδώ, στη Βουλή, απέναντί μας, απέναντι σε όλους μας, είναι μόνο η δεξιά και οι πολιτικές της.

Αγαπητοί συνάδελφοι, στο δρόμο της συνάντησης ιδεών και της πάλης για μεγάλες αξίες, κυρίαρχο σήμερα είναι το θέμα της δημοκρατίας. Σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, τα μεγάλα συμφέροντα, η συγκέντρωση πλούτου και μέσων ενημέρωσης, πιέζουν ασφυκτικά τα Κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις, τα λαϊκά κινήματα, ζητώντας την απόλυτη εξουσία. Υπονομεύουν και χειραγωγούν δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και κοινωνικά και πολιτικά κινήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Με τα επιπλέον επιβαρυντικά χαρακτηριστικά, ενός πολιτικού συστήματος, που εθίστηκε στις πελατειακές σχέσεις και καθυπόταξε το κράτος στα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα. Σχέσεις, που αποδυναμώνουν την συγκρότηση μιας κοινωνίας συνοχής και παραλύουν τη δυναμική της πολιτικής.

Σήμερα, είναι ζωτική ανάγκη για τη δημοκρατία να αναπτυχθεί ένας νέος αγώνας, για την απελευθέρωση του πολιτικού συστήματός μας από οποιεσδήποτε μη θεμιτές επιρροές.

Ένας αγώνας, για την αυτονομία της πολιτικής, απέναντι στα όποια συμφέροντα. Για τη διαφάνεια παντού. Για να αποτρέψουμε την επιβολή του παρασκηνίου της εναλλαγής και της υπαγόρευσης. Σε θέματα αρχών και αξιών, δεν κάνω συμβιβασμούς, ποτέ και με κανέναν.

Σε αυτή τη βάση, μπορούμε και πρέπει να αναζητήσουμε και να πετύχουμε ευρύτερες συγκλίσεις με τις δυνάμεις της άλλης αριστεράς. Να προτάξουμε την κοινωνία, αντί της επικοινωνίας. Να προτάξουμε την πολιτική, αντί της αγοράς. Να προτάξουμε τη δημοκρατία, αντί του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Και ας μην αυταπατάται η κυβέρνηση. Ας μην νομίζει ότι θα βρει την ευκαιρία να δράσει, σε κάποιο αντιπολιτευτικό κενό που περιμένει. Τέτοιο κενό, δεν θα υπάρξει. Το ΠΑΣΟΚ, θα είναι πάντα εδώ, έτοιμο και συντεταγμένο, ενωμένο, με νέα ισχυρή αντιπολίτευση. Με την αλήθεια, με αποδείξεις, με επιχειρήματα.

Ο έλεγχος, θα είναι συστηματικός. Η κριτική μας, υπεύθυνη και αυστηρή. Θα μας βρουν απέναντι, σε όλες τις αντιλαϊκές και συντηρητικές πολιτικές τους.

Στόχος μας, δεν είναι άλλος, από το να προστατεύουμε τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη. Να σταθούμε δίπλα του. Μιλώντας για το σχολείο των παιδιών του. Για το νοσοκομείο της οικογένειάς του. Για τη φροντίδα των δικών του. Αυτή ήταν πάντα η αποστολή μας και αυτό το χρέος, αυτή την αποστολή μας, θα την εκπληρώσουμε στο ακέραιο. Το ΠΑΣΟΚ, θα ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, με επιχειρήματα, θέσεις και προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μας σε πρόσωπα, για τις επόμενες μέρες, θα ήθελα να προτείνω, για την θέση, του Γραμματέα του Προεδρείου της Βουλής, τον Μιχάλη Κατρίνη. Για Κοσμήτορα του Προεδρείου της Βουλής, τον Γιάννη Δημαρά. Για Αντιπρόεδρο της Βουλής, τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Προτείνω να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Δημήτρης Ρέππας. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ορίζονται ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Χάρης Καστανίδης.

Το ΠΑΣΟΚ, θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση, με μαχητικό πνεύμα, ασυμβίβαστο και ανυποχώρητο, αλλά και με δημιουργικές προτάσεις. Προτάσεις, που θα αποδείξουν ότι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι, μονόδρομοι, δεν υπάρχουν. Για την δίκαιη κατανομή και ανακατανομή του πλούτου. Για μια Δίκαιη Κοινωνία, με αφύπνιση των κινημάτων για το περιβάλλον, για την ποιότητα ζωής και την οικολογία. Αρνούμενοι τις επιλογές της δεξιάς και δείχνοντας πάντα στους πολίτες τον άλλο δρόμο, την διέξοδο, την προοπτική μιας Δίκαιης Κοινωνίας και μιας Δυνατής Ελλάδας.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε συντεταγμένα και όλοι μαζί σκληρές μάχες στη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να μην περάσουν οι κυβερνητικές επιλογές, σε βάρος του λαού και της χώρας.

Σε αυτή τη μάχη, θέλω να έχω την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας, ώστε να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι. Και γι’ αυτό, ζητώ να την εκφράσετε με ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασής μας.

Ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε επίσης