Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Σήμερα πια, είναι ώρα να μιλήσει ο λαός

Παρέμβαση στη συζήτηση επί του Σ/Ν για τη «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ»
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Αλλαγές και μάλιστα ριζοσπαστικές, είναι το ζητούμενο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Για να μπορεί να δίνει Παιδεία ποιότητας σε όλους, χωρίς εμπόδια.

Να προετοιμάζει τον νέο για τις αλλαγές στην τεχνολογία, στην επιστήμη, στην οικονομία.

Πρέπει να δίνει στο νέο εφόδια, να επεξεργάζεται την πλειάδα των πληροφοριών που καθημερινά καταναλώνει, να μπορεί να αξιολογεί, να συνθέτει, να αξιοποιεί την πληροφόρηση, με δημιουργικό τρόπο, προς όφελος και προσωπικό και επαγγελματικό, αλλά και συλλογικό.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να φύγουμε από το πρότυπο της τυφλής αποστήθισης, που χαρακτηρίζει το δικό μας σύστημα. Να πάμε σε ένα σύστημα πολύ πιο ανοιχτό και ευέλικτο, να δώσουμε στον νέο άνθρωπο δημιουργικά και ουσιαστικά αποτελεσματικά εργαλεία, που θα τον συντροφεύουν για όλη του τη ζωή.

Είναι ανάγκη να καλλιεργήσουμε μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα τη χαρά της μάθησης, η οποία πρέπει να γίνει η δεύτερη φύση για όλους μας, δια βίου.

Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα, δεν απαντά σε αυτές τις προκλήσεις. Περνούν χρόνια οι μαθητές και οι φοιτητές στα θρανία και φεύγουν με ελλείψεις, με μικρές προοπτικές για απασχόληση και πολλές φορές με αδιέξοδα στη ζωή τους.

Γι’ αυτό πάντα πίστευα ότι, έπρεπε μέσα από τομές που θα είχαν την υποστήριξη μιας ευρύτατης συναίνεσης, να κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για την εκπαιδευτική μας πολιτική. Και αυτό, το τήρησα σε όλη τη διαδρομή μου. Πολλές φορές και με προσωπικό πολιτικό κόστος, υποστήριξα έναν ουσιαστικό διάλογο για την παιδεία.

Δυστυχώς, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και παλαιότερα και σήμερα και επί κ. Έβερτ και επί κ. Μητσοτάκη και σήμερα επί κ. Καραμανλή, δεν το τήρησε. Είτε ήταν αντιπολίτευση, είτε ήταν στην κυβέρνηση.

Εμείς, αντιθέτως, από τη στιγμή που αναλάβατε κυβέρνηση, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, υπερψηφίσαμε και την πρότασή σας για τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, και για την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας. Προσήλθαμε στο διάλογο του ΕΣΥΠ και παραμείναμε ως το τέλος. Αποχωρήσαμε, όταν όλοι οι άλλοι είχαν αποχωρήσει, όταν πια είχατε χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Όταν είχαμε κι εμείς χάσει κάθε ελπίδα ότι, ο διάλογος γινόταν για ουσιαστικούς λόγους. Όταν πια είχε φανεί ότι, γινόταν για προσχηματικούς λόγους.

Αλλά ποιο είναι το αποτελέσματα της πολιτικής σας αυτά τα τρία χρόνια; Τρία χρόνια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι τρία χρόνια αναστάτωσης, τρία χρόνια υποχρηματοδότησης, τρία χρόνια προχειρότητας, τρία χρόνια αυταρχισμού στο χώρο της Παιδείας.

Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις είναι ανέξοδες ρητορείες χωρίς ουσία. Νεοδεξιοί πειραματισμοί στις πλάτες της νέας γενιάς της χώρας. Τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά επί μήνες. Μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών είναι στους δρόμους. Οι οικογένειες είναι σε απόγνωση, διότι με μεγάλο προσωπικό κόστος συντηρούν τα παιδιά τους που ουσιαστικά κάθονται. Και οι φοιτητές βεβαίως χάνουν χρόνο, αποκόπτονται από τις σπουδές και από την παραγωγική ζωή. Την ίδια ώρα περικόπτετε και πάλι τις θέσεις των εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Ο διάλογος που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έκανε, καταλήγει να γίνεται μια παρωδία συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και της επί της Παιδείας υπουργού στην πρωθυπουργική MERCEDES, σε μια διαδρομή από τη ΣΕΛΕΤΕ προς το Μέγαρο Μαξίμου!

Ο κύκλος του διαλόγου για την Παιδεία συμπληρώνεται με ένα τρίτο προνομιακό συνομιλητή, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Διότι τελικά, αυτός που χειρίζεται εκ μέρους της κυβέρνησης τα θέματα Παιδείας, δεν είναι η υπουργός Παιδείας, είναι ο κ. Πολύδωρας. Με τον αυταρχικό τρόπο, με την πόλωση που έχει δημιουργήσει και με την έλλειψη βεβαίως ουσιαστικού διαλόγου. Με αυτό το κλίμα μέσα στο οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα της Παιδείας.

Έρχομαι στο νομοσχέδιό σας. Περιφρόνηση των κοινωνικών ομάδων, περιφρόνηση των κομμάτων της Βουλής, πλήρης άγνοια των προβλημάτων. Αλλά η κυβέρνηση, παρά ταύτα, θέλει να ψηφίσει το δικό της νόμο για τα Πανεπιστήμια.

Εμείς διαφωνούμε ριζικά. Προσήλθα και προσήλθαμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να κάνουμε μία εποικοδομητική πρόταση. Πρότεινα ένα λιτό νομοσχέδιο, από τέσσερα άρθρα, που κατά τη γνώμη μας δίνει λύση στο πρόβλημα των Πανεπιστημίων με πραγματική αυτονομία, αυτοτέλεια, αυτοδιοίκηση και όχι προσχηματική αυτοτέλεια υπό εποπτεία που δίνετε εσείς.

Και ποια ήταν η αντίδρασή σας; Δεν σας ενδιαφέρουν οι προτάσεις, τις αγνοείτε. Τις αγνοείτε όπως αγνοείτε όλες τις προτάσεις που έχουμε κάνει σε οποιοδήποτε τομέα πολιτικής και βεβαίως, μετά μιλάτε για διάλογο. Η πρόταση μας όμως, είναι πλήρης. Οδηγεί τα Πανεπιστήμια σε πραγματική αυτοτέλεια, σε αντίθεση με τη δική σας πρόταση.

Και δεν είναι τυχαίο, δείχνει την προχειρότητα του νομοσχεδίου σας ότι, ακόμα και δύο κορυφαία στελέχη, δικά σας στελέχη, λένε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι άτολμο και δεν λύνει τα ουσιαστικά προβλήματα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Σουφλιάς, το λένε, που δεν είναι τυχαία στελέχη. Έχουν περάσει κι αυτοί, σε κρίσιμες περιόδους, από το Υπουργείο Παιδείας.

Αλλά δεν κατανοείτε ούτε ακούτε κανέναν. Και βεβαίως, δεν ακούτε την νέα γενιά της χώρας. Κάνετε μάλιστα ό,τι μπορείτε για να κατασυκοφαντήσετε τους νέους και τις νέες της χώρας μας. Έχετε τη φιλοσοφία ότι «αν δεν είσαι μαζί μου είσαι εχθρός μου».

Αυτή είναι η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις πολιτικές της. Και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός θα πει, «εμείς δεν είμαστε μαζί σας και ψηφίζουμε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Ξεχνάει η Νέα Δημοκρατία, ότι αυτά τα παιδιά τα οποία συκοφαντείτε έχουν πραγματικές αγωνίες, δικαιολογημένες αγωνίες. Για την απασχόληση τους μέσα σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό, για την ποιότητα των σπουδών, για το κόστος των σπουδών, για την ελπίδα να δημιουργήσουν νέοι, οικογένεια. Όχι μόνο δεν απαντάτε σε αυτά, αλλά δεν δείχνετε καν σεβασμό, στις δικαιολογημένες αυτές ανησυχίες.

Παίρνω ένα παράδειγμα. Θέλετε είπατε, την αξιολόγηση. Και σας ρωτώ: Ψηφίσατε, μόνοι σας πάλι, πριν από έναν χρόνο, έναν νόμο για την αξιολόγηση. Τι κάνατε από τότε; Τίποτα.

Ρώτησε ο κ. πρωθυπουργός χθες που είδε τον κ. Αμούργη, αν έχει γραφεία μετά από έναν χρόνο; Γιατί ούτε καν γραφεία δεν δώσατε σε αυτόν που έπρεπε να αναλάβει να αξιολογήσει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Φιλοξενείται σε κάποια γραφεία του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Αυτή είναι η προτεραιότητα σας;

Σήμερα λοιπόν, απλώς ολοκληρώνεται στην Βουλή η τελευταία σκηνή μιας παράστασης, που η κυβέρνηση ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια. Μια παράσταση του παραλόγου, εις βάρος της Παιδείας μας, εις βάρος της νέας γενιάς, εις βάρος της ελληνικής οικογένειας, εις βάρος της χώρας.

Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από την μέρα που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Ελπίζω να αντιλήφθηκε ο κ. Καραμανλής, ότι σήμερα οι μόνοι που γιορτάζουν είναι ο ίδιος, η κυβέρνηση του και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί.

Σίγουρα δεν γιορτάζει ο ελληνικός λαός, σίγουρα δεν γιορτάζει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο άνεργος, ο αγρότης. Δεν γιορτάζει η νέα γενιά.

Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως πάντα, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα, στην οποία νομίζει ή θέλει να νομίζει ότι ζει και ο κόσμος. Μια εικονική πραγματικότητα που καμία σχέση δεν έχει, με την πραγματικότητα που ζει ο Έλληνας πολίτης σήμερα.

Αλλά ο Έλληνας πολίτης έχει καταλάβει. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι, αυτή η εικονική πραγματικότητα δεν «τρώγεται». Και μεθαύριο, θα καταλάβει και ο κ. Καραμανλής, ότι αυτή η εικονική πραγματικότητα δεν ψηφίζεται. Θα καταψηφιστεί από τον ελληνικό λαό στις εκλογές που έρχονται.

Αναρωτιέμαι, αν ο κ. Καραμανλής και όλοι εσείς κύριοι της Ν.Δ. έχετε ακούσει για την ακρίβεια, την ανεργία, την ανασφάλεια του πολίτη, την κοροϊδία των συμβασιούχων, για τον εξευτελισμό της νεολαίας μας με τις στημένες «γαλάζιες» συνεντεύξεις, για το εμπόριο των «Χούπηδων», τους εκβιασμούς των «κουμπάρων», για την γαλάζια κομματική «παράγκα» που λυμαίνεται τα λεφτά των ασφαλισμένων. Ακόμα και αν εσείς προσποιείστε ότι δεν γνωρίζετε, ο ελληνικός λαός τα γνωρίζει.

Είπε και πολλά άλλα ο κ. Καραμανλής. Όπως, ότι η κυβέρνηση μέσα σε 3-4 μήνες, οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό να το πιστεύετε. Μπράβο σας. Αλλά τρία χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν καταφέρατε να δώσετε ούτε ένα έργο στον Ελληνικό λαό, ούτε ένα μεγάλο έργο στον Ελληνικό λαό.

Μας μίλησε, ο κ. Καραμανλής, για την ανάπτυξη που δεν βασίζεται σε δανεικά και χρέη, όταν η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αντίθετο. Όταν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των δανείων.

Μας είπε ότι, προετοιμάζει μια μεγάλη μεταρρύθμιση – σαν να το έχουμε ξανακούσει αυτό – στην διοικητική δομή της χώρας. Μετά τις εκλογές βέβαια. Μίλησε για μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην επόμενη τετραετία.

Βεβαίως εδώ κάνει λάθος ο κ. Καραμανλής. Πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται και δεν πρόκειται να συνεχιστούν, όπως ο ίδιος τις φαντάζεται, την επόμενη τετραετία. Διότι οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη τετραετία. Από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά τις εκλογές.

Σας είπα για το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε στην Επιτροπή και θα σας το ξαναπώ και εδώ. Θα οδηγήσει σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας. Δεν πέρασε μια εβδομάδα και έρχεται το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και μας λέει τα ίδια πράγματα, μιλάει ακόμη και για ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας.

Ψηφίστε λοιπόν, μόνοι σας το νομοσχέδιο. Ούτως ή άλλως θα παραμείνει ανενεργό, ούτως ή άλλως εμείς θα το αλλάξουμε την επόμενη των εκλογών, γιατί είναι πρόχειρο, αντιφατικό, αδιέξοδο.

Εμείς θα θέσουμε την πρότασή μας στον ελληνικό λαό για διάλογο και θα θέσουμε ευθύς μετά τις εκλογές και σε δημοψήφισμα, τις μεγάλες αλλαγές για το χώρο της Παιδείας.

Στο χώρο της Παιδείας δείξατε τα όριά σας. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ελπίδα. Ούτε μπορείτε, ούτε θέλετε.

Θα έλεγα ότι, δεν αρκούν πια οι αγώνες για να ανατραπεί το νομοσχέδιο, διότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε διαφορετικό από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή.

Σήμερα πια, είναι ώρα να μιλήσει ο λαός και να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνουν – με ευρύτατη συνεννόηση με την κοινωνία, με παραγωγικούς φορείς, με την ακαδημαϊκή κοινότητα – πραγματικές τομές στην Παιδεία.

Εμείς, είμαστε έτοιμοι και ο λαός θα απαντήσει με εμπιστοσύνη προς το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για μια δίκαιη κοινωνία, που εγγυάται την ποιότητα, την πρόσβαση, την δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Σας ευχαριστώ.»

Διαβάστε επίσης