Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Επαφές για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής | 26.05.2020

“Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας” | συνέντευξη Xinhua 21.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Πρωτοφανής αδιαφάνεια στα δημόσια οικονομικά

Ομιλία στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω πρώτα απ’ όλα τα θερμά μου συλλυπητήρια και την ολόψυχη συμπαράστασή μου στην οικογένεια, στους οικείους του αστυνομικού Σάββα Νεκταρίου, που δολοφονήθηκε άνανδρα σήμερα το πρωί, με τρομοκρατική επίθεση.

Δεν είναι τώρα η ώρα, ούτε ο τόπος να πω περισσότερα, αλλά για την αναβίωση αυτού του τρομοκρατικού φαινομένου, το άνοιγμα ενός νέου κύκλου αίματος, την ανασφάλεια την οποία αισθάνεται πια ο κάθε πολίτης στη χώρα μας, για όλα αυτά, υπάρχουν ευθύνες. Και συμπληρώνουν, δυστυχώς, μια εικόνα της χώρας μας, ως ακυβέρνητης πολιτείας, με την ανομία, την ατιμωρησία, την αναξιοκρατία που δυστυχώς δεσπόζει στη Δημόσια Διοίκηση και στα Σώματα Ασφαλείας.

Είναι υποχρέωσή μας, και αυτή είναι η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, για αξιοκρατία, για στήριξη των Σωμάτων Ασφαλείας, για ασφάλεια και πάλι στον πολίτη, για αισιοδοξία και ανασυγκρότηση της χώρας.

Θα έρθω στο σημερινό αίτημά μας, ξεκινώντας από την πρωτοφανή αδιαφάνεια με την οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα δημόσια οικονομικά, τους πόρους, τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Είναι πρωτοφανής η απαξίωση που δείχνει η κυβέρνηση και προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, απέναντι στις επιταγές του Συντάγματος για συστηματική ενημέρωση και έλεγχο σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Εμείς αναγκαστήκαμε να στείλουμε δύο επιστολές προς τον Πρόεδρο της Βουλής, και στις 24 Μαρτίου, και στις 6 Μαΐου, για να προσέλθετε σήμερα, μετά τις Ευρωεκλογές βεβαίως, και να πράξετε αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο, δηλαδή αυτό που ορίζει το άρθρο 31α του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 79 του Συντάγματος.

Αυτή η Επιτροπή Απολογισμού – Ισολογισμού του κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού έχει παντελώς υποβαθμιστεί. Κι έχουμε προτείνει την αναβάθμιση αυτής της Επιτροπής, με τη συγκρότηση ειδικής επιστημονικής γραμματείας από τη Βουλή, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν σε συνεχή βάση οι βουλευτές την πορεία των δαπανών ανά Υπουργείο, όσο βεβαίως και των εσόδων.

Και το λέω αυτό, γιατί αυτή είναι η δική μας δέσμευση, είναι η διαφορά, την οποία εμείς θέλουμε να φέρουμε στη διακυβέρνηση της χώρας, που είναι η διαφάνεια στη λειτουργία της κυβέρνησης παντού. Έχουν περάσει 6 μήνες από την ψήφιση του προϋπολογισμού και δεν γνωρίζουμε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, και αυτά που ακούσαμε και από τους υπουργούς, αφορούν μόνο στο πρώτο τρίμηνο. Κι ερωτώ βεβαίως γιατί. Αυτή η αδιαφάνεια και το ότι εσείς δεν μιλήσατε, πέραν του τριμήνου, βεβαίως, δεν μπορεί να είναι και βάση της λεγόμενης συναίνεσης που συνεχώς επικαλείσθε. Η συναίνεση απαιτεί κάποιους κανόνες, κάποιες αρχές και, θα έλεγα, το πρώτο το οποίο θα πρέπει να υπάρχει για οποιαδήποτε συναίνεση, για οποιοδήποτε θέμα, είναι να ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση. Μα είναι στην οικονομία, μα είναι στην παιδεία, μα είναι στη Δημόσια Διοίκηση, δυστυχώς, αυτή ή αδιαφάνεια δεσπόζει.

Αλλά και αυτά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν δυστυχώς την παντελή καταρράκωση της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας. Προϋπολογισμός δεν υφίσταται και αυτό φαινόταν δυστυχώς από την ημέρα που ψηφίστηκε. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καταθέσατε τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη έχει ξεπεραστεί.

Όλες οι εκτιμήσεις, οι δικές σας παραδοχές στις οποίες στηρίξατε τον προϋπολογισμό για τον ρυθμό της ανάπτυξης το 2009, το έλλειμμα του 2008, τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης δαπανών και εσόδων, έχουν σήμερα ανατραπεί. Και τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς. Τέσσερις φορές αναθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2008 ως τώρα.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των άλλων διεθνών Οργανισμών, αναδεικνύουν τις λαθεμένες σας εκτιμήσεις. Δυστυχώς, προβλέπουν χειρότερες μέρες για το μέλλον. Λάθος πολιτικές επιλογές, συνεχή λάθη στις εκτιμήσεις, οδηγούν και στον διασυρμό και στην υποβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας.

Δυστυχώς, με τις ενέργειές σας, την έλλειψη διαφάνειας, λογοδοσίας, ελέγχου, αποδεικνύετε και την αλαζονική σας συμπεριφορά. Εμπεδώνετε την αναξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δείχνετε τη συστηματική σας προσπάθεια να παραποιήσετε τα στοιχεία, δηλαδή την αλήθεια. Ισχυρίζεστε, και το άκουσα και σήμερα, ότι για όλα φταίει η διεθνής κρίση. Προσπαθείτε να φορτώσετε το δικό σας Βατερλό της οικονομικής πολιτικής, και πάλι, όπως σε όλα τα θέματα, σε κάποιους άλλους. Δεν φταίει η κυβέρνηση, φταίει η διεθνής κρίση, φταίει κάποιος άλλος.

Αλλά συγκαλύπτετε την πραγματικότητα, όπως πάντα. Δεν μπορείτε όμως αυτή τη φορά να συγκαλύψετε και την αλήθεια. Μας είπατε ουσιαστικά σήμερα ότι είναι όλα καλά, ότι όλα βαίνουν ομαλά. Σας διαψεύδει όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα της Ελλάδας. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι το έλλειμμα δεν είναι προϊόν εκτάκτου γεγονότος ή της οικονομικής ύφεσης, τον Μάρτιο του 2009, πριν από τρεις μήνες.

Άρα, λοιπόν, σας διαψεύδει πλήρως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθειά σας να καλύψετε τις δικές σας αδυναμίες πίσω από τη διεθνή κρίση. Και μάλιστα, αυτή η διάψευση είναι και το αιτιολογικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ξαναμπούμε στην επιτήρηση. Είμαστε η μόνη χώρα που μπήκε σε επιτήρηση για τα αποτελέσματα του 2007, πολύ πριν από τη διεθνή κρίση.

Βέβαια σας είχαμε προειδοποιήσει. Προβλέπατε εσείς έλλειμμα για το 2007 στο 2,4 του ΑΕΠ. Τελικά, το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ στην ευρωζώνη ήταν μόλις 0,6% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό μπήκαμε σε επιτήρηση.

Αποτύχατε παταγωδώς στις επιλογές σας, στις πολιτικές σας όμως, ακούγοντάς σας, βλέπουμε ότι παραμένετε απτόητοι και σήμερα. Πολιτικές που σπατάλησαν δημόσιους πόρους σε ρουσφέτια, κομματικές προσλήψεις στο Δημόσιο, αχρείαστες Επιτροπές με πλουσιοπάροχες αμοιβές κομματικών στελεχών, αδιαφάνεια, υπερτιμολογήσεις σε φάρμακα, σε δημόσιες προμήθειες. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των πελατειακών ρυθμίσεων παντού, ιδιαίτερα για τους πλουσιότερους, για την ανομία και την κακοδιαχείριση. Και βεβαίως, όλα αυτά οδηγούν στην παντελή έλλειψη κάθε έννοιας συγκροτημένου οικονομικού σχεδίου για τη χώρα.

Επιδοθήκατε -και λυπάμαι που το λέω- σε ένα πλιάτσικο του δημόσιου χρήματος. Αντί σοβαρού σχεδίου, αφήσατε τη χώρα και τους πολίτες χωρίς προστασία μέσα στην κρίση. Μπήκαμε θαλασσοδαρμένοι μέσα στην κρίση. Δεν παίρνετε σοβαρά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, την τόνωση της ζήτησης, την προστασία των αδύναμων και όσων πλήττονται πολύ περισσότερο από την κρίση.

Και τώρα, με την παταγώδη αποτυχία σας, την αναξιοπιστία και ανικανότητά σας, καταδικάζετε την Ελλάδα, διότι έχει γίνει πια άκρως πιεστική η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητά να μειώσουμε τα ελλείμματα, εν μέσω ύφεσης – ενώ τώρα θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα τόνωσης της οικονομίας- σχεδόν άμεσα, ως το τέλος του 2010. Δηλαδή ζητάτε εσείς πάλι να πληρώσει τις επιλογές σας ο πολίτης. Κάθε φορά που διαψεύδεστε, στέλνετε το λογαριασμό στον Έλληνα πολίτη, λέγοντας ότι είσαστε «χρήσιμοι». Αλλά χρήσιμοι για τον Έλληνα πολίτη, δεν είσαστε. Το ίδιο ετοιμάζεστε να κάνετε και σήμερα.

Είναι πολιτικές που καθημερινά βουλιάζουν τον τόπο και τους πολίτες σε αδιέξοδα. Αυτό προκύπτει βέβαια και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2009. Τα έσοδα έχουν πατώσει -είναι δική σας έκφραση- τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής, μείον 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008.
Όμως, ο στόχος για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων είναι 20,5%, με βάση την πρόβλεψη του προϋπολογισμού ή, αν θέλετε, 14,8% με βάση την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που εσείς καταρτίσατε.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ ο στόχος για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης ήταν μόλις 8,3%, με βάση την πρόβλεψη του προϋπολογισμού και, 9,8% με βάση την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Γιατί τέτοια έκρηξη δαπανών; Αυτό σημαίνει ότι έχετε ήδη δημιουργήσει σήμερα μια μαύρη τρύπα στο έλλειμμα, της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα που μιλάμε. Σημαίνει πλήρη εκτροχιασμό του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2009, διότι το έλλειμμα έχει αυξηθεί κατά 801,2%, οκτώ φορές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Το ταμειακό έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο ήταν ήδη στο 3,6% του ΑΕΠ, τρεις φορές πάνω από το αντίστοιχο έλλειμμα του 2008. Τα αποτελέσματα σήμερα, δηλαδή η ύφεση, η υπερχρέωση, η δημοσιονομική εκτροπή, η διευρυνόμενη ανισότητα, η φτώχεια, όλα αυτά τα οποία βλέπουμε, είναι τελικά επακόλουθα της δικής σας οικονομικής πολιτικής. Και η πολιτική αυτή έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, την προώθηση επιλεγμένων φοροαπαλλαγών, χαριστικών ρυθμίσεων, ρουσφετολογικών διευθετήσεων προς όφελος λίγων, ισχυρών και «ημέτερων», με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των δημοσίων λειτουργικών δαπανών.

Δεύτερον, τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, με φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Την ακρίβεια, τις αδικαιολόγητες χρεώσεις των πολιτών από τις τράπεζες και την εκτίναξη των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, παιδεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την ελληνική οικογένεια.

Τρίτον, τη συστηματική μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Συστηματική μείωση δημοσίων επενδύσεων από το 5% του ΑΕΠ το 2003, στο 3,4% του ΑΕΠ το 2009, παράλληλα με την κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων, τη διόγκωση της γραφειοκρατίας, δηλαδή του ρυθμιστικού βάρους, που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την προώθηση ή την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Αποδείχθηκε η οικονομική σας πολιτική, συνταγή αποσταθεροποίησης και εκτροχιασμού της οικονομίας, συνταγή πλήρους αποτυχίας. Συνταγή οικονομικού αδιεξόδου για εκατομμύρια συμπολίτες μας, που δεν τα βγάζουν πια πέρα.

Το αποτέλεσμα: πιστωτική ασφυξία, πάγωμα της αγοράς, μείωση του τζίρου, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διόγκωση της ανεργίας, γενικευμένη ανασφάλεια. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, ένας φαύλος κύκλος, τα έσοδα έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο και τα ελλείμματα έχουν διευρυνθεί επίσης ακόμα περισσότερο.

Τα νοικοκυριά βεβαίως έχουν στραφεί στις τράπεζες και τα χρέη των ελληνικών οικογενειών αυξήθηκαν από 40 δις, σε 117 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα σε πέντε χρόνια. Και τι κάνετε τώρα; Προσφεύγετε σε πανάκριβο δανεισμό. Ο δανεισμός ξεπέρασε ήδη, τους πέντε πρώτους μήνες του 2009, τα 54,1 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν ο ετήσιος στόχος ήταν 41 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, πάμε πολύ καλά κατά τα δικά σας!

Αυξήσατε, από το 2004 έως τώρα, το χρέος πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, χρεώνοντας τον κάθε Έλληνα με τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Πού πήγαν τα χρήματα αυτά; Αναλογιστείτε. Το δημόσιο χρέος, από περίπου 180 δις στο τέλος του 2003, ξεπέρασε τον Μάρτιο του 2009 τα 280 δις.

Αυτό σημαίνει ότι, σε πέντε χρόνια της κυβέρνησής σας, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πάνω από 55%. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Σε ποια έργα; Σε ποιες κοινωνικές Υπηρεσίες; Δυστυχώς, σπαταλάτε απερίσκεπτα τους πόρους της χώρας, τους πόρους του ΕΣΠΑ, εκποιείτε όσο-όσο τη δημόσια περιουσία, για να καλύψετε τρύπες που εσείς δημιουργήσατε, αλλά και για να συνεχίσετε απερίσπαστοι τις κομματικές και πελατειακές σας πρακτικές, για εκλογικές και μόνον σκοπιμότητες.

Πάνω από δύο χρόνια δεν απορροφήσατε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ. Και ξεκινήσατε, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου, χρησιμοποιώντας κοινοτικούς πόρους, όχι για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά για να αυξήσετε την εκλογική σας πελατεία. Δεν διστάζετε μάλιστα να παίρνετε μέτρα αμφιβόλου σκοπιμότητας, που ωφελούν αποκλειστικά κάποιες μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες. Δηλαδή, όχι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες, όχι την ελληνική παραγωγή.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθείτε να φορτώνετε με μεγαλύτερα βάρη τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Επιβάλατε έκτακτες εισφορές σε χιλιάδες εργαζομένους και προγραμματίζετε αύξηση στους έμμεσους φόρους.

Οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή πορείας, εσείς όμως είσαστε αμετανόητοι. Αδύνατο να απεγκλωβιστείτε από νοοτροπίες και πρακτικές, να πάρετε τα μηνύματα, να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των καιρών. Ο κίνδυνος είναι πλέον μπροστά μας, να βουλιάξει ακόμα περισσότερο η οικονομία.

Συμπεριφέρεστε σαν να μη σας ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας. Σαν να μην έχετε καμία ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην οικονομία και όσα υφίστανται οι πολίτες.

Ο Ελληνικός λαός επέλεξε να αλλάξουμε αντί να βουλιάξουμε. Και η έξοδος απ’ την κρίση είναι εφικτή. Απαιτούνται όμως, από μια αξιόπιστη κυβέρνηση, άμεσα μέτρα για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, για προώθηση τολμηρών τομών, ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, που είναι στον αντίποδα της δικής σας πολιτικής. Με εδραίωση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας, παντού.

Εγγυόμαστε τη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτους, που είναι προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και τη σωστή αξιοποίησή τους στη χώρα μας. Εγγυόμαστε, βεβαίως, και τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του Ελληνικού λαού, με την αναβάθμιση του κράτους, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη, στην αναδιανομή και στον έλεγχο.

Ως κυβέρνηση, λαού θέλοντος, θα καταθέσουμε, άμεσα και υπεύθυνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πρόγραμμα, που θα χαρακτηρίζεται από την αξιοπιστία του, αλλά και τη βούλησή μας για τομές, για αλλαγές.
Ένα πρόγραμμα, που θα έχει και τη σφραγίδα της διαβούλευσης, της ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας μας, για να διαμορφώσουμε ευρύτατες συναινέσεις.

Ένα νέο πρόγραμμα, που να διασφαλίζει την υποστήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων μας, που σήμερα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα σχέδιο για την άμεση ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα με την παρουσίαση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, της βιώσιμης ανάπτυξης, μαζί και των τομών στη λειτουργία του κράτους, που να επιτρέπουν την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων για την οικονομική, την αναπτυξιακή και την κοινωνική πολιτική μας, καθώς βεβαίως και την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική ισορροπία.

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρώτον, μείωση της σπατάλης και της διαφθοράς στο Δημόσιο, με θεσμούς διαφάνειας, με την αναβάθμιση ελεγκτικών μηχανισμών, με τον απόλυτο περιορισμό της πελατειακής διαχείρισης των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους τομείς όπου εντοπίζονται μεγάλες τρύπες σπατάλης και διαφθοράς, όπως π.χ. τα νοσοκομεία, στην ανακατανομή των δημοσίων δαπανών και στη διαφάνεια στο σύστημα προμηθειών.
Δεύτερον, αλλαγή στη φορολογική μας πολιτική, ώστε όσοι έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα, να επωμίζονται αναλογικά μεγαλύτερα βάρη, για να μειωθεί το φορολογικό βάρος, προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, βοηθώντας βεβαίως και την αγορά.

Να χτιστεί ένα νέο φορολογικό σύστημα, φιλικό προς τον πολίτη, που να τον σέβεται, να σέβεται το περιβάλλον, να σέβεται την επιχειρηματικότητα, με απλούς, σταθερούς κανόνες, αντικειμενικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους και μηχανογραφική στήριξη.

Τρίτον, αποκατάσταση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην οικονομική διακυβέρνηση, με στόχο να μετασχηματίσουμε τον προϋπολογισμό του κράτους, σ’ έναν ουσιαστικό προϋπολογισμό προγραμμάτων με τη μορφή τρίχρονων συμβολαίων, για όλα τα Υπουργεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ.

Θα εγγυηθούμε την εισαγωγή ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης με διπλογραφικό σύστημα, αναλυτική λογιστική παντού, σε όλα τα Υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ. Οι υπογραφές των υπουργών θα βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Τέταρτον, ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, με την εποπτεία δηλαδή και του χρηματοπιστωτικού τομέα, την ενεργοποίηση του δημόσιου πυλώνα στις τράπεζες, για την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, την προστασία των δανειοληπτών και την εγγύηση του δημοσίου συμφέροντος.

Πέμπτον, στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και συνταξιούχων, με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με αναβάθμιση των κοινωνικών Υπηρεσιών. Με επένδυση στην παιδεία που θα συμβάλει, στον στόχο μας, το νέο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, καθώς βεβαίως και με σοβαρή διαχείριση και χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και πρόνοιας.

Έκτον, προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, μια παραγωγική ταυτότητα της χώρας μας, και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.

Η πράσινη ανάπτυξη θα υποστηριχθεί με τη στοχευμένη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με απλοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Με δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να δραστηριοποιούνται στα δίκτυα και στις ανάλογες υποδομές υπό τον δημόσιο έλεγχο, την ενίσχυση βεβαίως του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου των ΔΕΚΟ και την προώθηση συνεργασιών και συμπράξεων, βάσει κανόνων χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας, των μεταφορών, των υπηρεσιών.

Κυρίες και κύριοι

Μόνο με σχέδιο και αξιόπιστες προτάσεις και, βεβαίως, με πολιτική βούληση, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση του πολίτη με το κράτος.

Μόνο με σχέδιο, αξιόπιστες προτάσεις και πολιτική βούληση, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το κύρος μας, που έχει χαθεί και τη διαπραγματευτική μας ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού.

Για να μπορούμε να διεκδικούμε αλλαγές πολιτικής και απέναντι στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να γίνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές ξανά αρωγοί στη δική μας αναπτυξιακή προσπάθεια, προσπάθεια για την ανάταξη, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αλήθεια, σήμερα, τι διεκδικεί η Ελλάδα; Τι θα συζητήσει αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ευρώπης, η Ελλάδα ποιες προτάσεις θα υπερασπιστεί; Έχει σχέδιο; Έχει προτάσεις;

Πρώτα απ’ όλα, δεν έχει, αλλά με τη σημερινή κυβέρνηση, και να είχε, δεν θα την άκουγε κανείς, διότι είναι η κυβέρνηση που έχει βρεθεί δύο φορές σε επιτήρηση και, μάλιστα, πολύ πριν την κρίση.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση, που μπορεί αξιόπιστα να διεκδικήσει και, η κυβέρνηση αυτή, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διεκδικήσει. Χωρίς σχέδιο εσείς κυβερνάτε σήμερα τον τόπο, δυστυχώς. Με ακυβερνησία, ανομία και χωρίς ατζέντα πάτε στην Ευρώπη.
Είσαστε παγιδευμένοι στα δικά σας αδιέξοδα και στις αδιέξοδες πολιτικές που επιλέξατε για τη χώρα. Αποτελεί η σημερινή κυβέρνηση τροχοπέδη για να πάει ο τόπος μπροστά και, ο σχεδιασμός της οικονομικής σας πολιτικής, είναι πλέον όμηρος του μικροκομματικού και πελατειακού σας εκλογικού σχεδιασμού.

Οι ίδιοι προκαλείτε. Οι ίδιοι προκαλείτε καθημερινά τα σενάρια περί εκλογών και αφήνετε τη χώρα εγκλωβισμένη σε ένα αδιέξοδο προεκλογικό κλίμα. Είναι το χειρότερο σενάριο για τον τόπο μας, για τους πολίτες μας, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη διεθνή κρίση. Γι’ αυτό, θα έπρεπε ήδη ο πρωθυπουργός να είχε προσφύγει στις κάλπες, στην απόφαση του Ελληνικού λαού να αλλάξουμε, για να μην βουλιάξουμε.

Σας ευχαριστώ.»

Διαβάστε επίσης