Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Πάμε μαζί

«Πάμε μαζί. Πάμε τώρα. Τώρα είναι η ώρα.

Τώρα είναι η ώρα της πιο κρίσιμης απόφασης.

Τώρα αποφασίζουμε, αν θα μείνουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν, ή θα προχωρήσουμε στο μέλλον.

Απόψε, η Αθήνα μίλησε, με τη δική σας φωνή, με αυτή την πρωτόγνωρη συγκέντρωση και το πάθος. Μιλάει όλη η Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες. Και φωνάζουν δυνατά: Πάμε. Πάμε μαζί. Πάμε μπροστά.

Την Κυριακή που έρχεται, κερδίζουμε το μέλλον μας. Την Κυριακή, ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας. Ελπίδα για όλους τους Έλληνες, από όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν ψηφίζουν.

Αυτό το πάθος σας, σήμερα είναι η κοινή μας, δυνατή φωνή. Φωνή για να αφήσουμε πίσω -μια και καλή- όλα όσα μας έφεραν στην παρακμή, στην αδικία, στο περιθώριο, στο φόβο, στη διαφθορά, στην ατιμωρησία, στην ανομία.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν μας ένωσαν τόσες πολλές αλήθειες. Ποτέ δεν μοιραστήκαμε τόσες πολλές αγωνίες. Ποτέ δεν ήταν πιο πιεστική, πιο επιτακτική, πιο μαζική η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα.

Όπου κι αν πηγαίνω, μοιράζομαι την αγωνία όλων σας για μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη Ελλάδα, μια δίκαιη Ελλάδα.

Την Κυριακή που έρχεται, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να το πετύχουμε. Και θα πετύχουμε. Ναι, ο ήλιος ανατέλλει.

Απευθύνομαι σήμερα από εδώ, από την Αθήνα, σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, που αγωνιούν. Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη, κάθε νοικοκύρη, κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, κάθε αγωνιστή. Τώρα, είναι η ώρα της συστράτευσης.

Απευθύνομαι σε όσους πονάνε αυτόν τον τόπο και πληγώνονται βλέποντας την πατρίδα αδύναμη, να χάνει ευκαιρίες, να υποχωρεί.

Πάμε μαζί, να κάνουμε ξανά την Ελλάδα δυνατή και περήφανη, ικανή να υπερασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντά της, με φωνή που θα την ακούν και θα την σέβονται.

Απευθύνομαι σε όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Τους απλώνω το χέρι και τους λέω, απ’ την καρδιά μου: Πάμε μαζί. Ενώστε τα δικά σας όνειρα, με τα δικά μας. Πάμε μαζί, να αλλάξουμε τώρα τη ζωή μας.

Απευθύνομαι σε αυτούς που αγωνίζονται για το περιβάλλον, για τη θάλασσά μας, για τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που μας απομένουν. Και τους λέω: Πάμε μαζί. Κάντε την ευαισθησία σας, δύναμη αλλαγής. Πάμε μαζί, να οδηγήσουμε τη χώρα στην πράσινη ανάπτυξη, που θα δώσει χιλιάδες νέες δουλειές και έσοδα για τον κρατικό κορβανά.

Απευθύνομαι από εδώ, από την Αθήνα, σε εκείνους που ζητούν μια κυβέρνηση αποφασιστική, με σοβαρότητα, με βούληση για νοικοκύρεμα. Απευθύνομαι σ’ αυτούς και τους λέω: Οι αξίες και οι αρχές μας είναι ακόμα ζωντανές. Πάμε μαζί, να κάνουμε μια νέα αρχή.

Απευθύνομαι απόψε και στους συμπολίτες μας, που αναζήτησαν τη διαφάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση και είδαν τη διαφθορά να θριαμβεύει. Που πίστεψαν τις υποσχέσεις της και εξαπατήθηκαν.

Απευθύνομαι σ’ αυτούς και τους λέω: Σας θέλουμε κοντά μας. Σας θέλουμε μαζί μας. Πάμε μαζί. Τίποτα δεν μας χωρίζει.

Απευθύνομαι στους νέους. Στα νιάτα. Απευθύνομαι σ’ εκείνους που αμφισβητούν την πολιτική. Στους bloggers που γράφουν μια νέα εποχή.

Στους φοιτητές με το αβέβαιο αύριο. Στους νέους των 700 ευρώ, της ανασφάλιστης εργασίας, των stage και της ανεργίας. Στους νέους επιστήμονες, που βρίσκουν παντού πόρτες κλειστές.

Στα νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους μέσα στην ανασφάλεια. Στους νέους αγρότες, που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς μέλλον, χωρίς ελπίδα.

Και λέω: Πάμε μαζί. Ναι, η πατρίδα σάς χρειάζεται. Έχει ανάγκη τη φαντασία σας, τη ζωντάνια σας, την πρωτοβουλία σας, τη δύναμή σας.

Πάμε μαζί, να κάνουμε την αμφισβήτηση συμμετοχή και θετική δράση. Πάμε μαζί, να κάνουμε την διαμαρτυρία δύναμη δημιουργίας, δύναμη αλλαγής.

Απευθύνομαι στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, σ’ όλους εκείνους που ζουν στο πετσί τους την αδικία. Στους αγρότες, που πουλάνε τα προϊόντα τους κάτω απ’ το κόστος.

Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που τα μαγαζιά τους μαραζώνουν. Στις μητέρες, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με έναν οικογενειακό προϋπολογισμό ασφυκτικό.

Απευθύνω σε όλους προσκλητήριο. Προσκλητήριο για την Ελλάδα που μας αξίζει. Την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες. Πάμε μαζί.

Πάμε μαζί να κατακτήσουμε το σεβασμό, βάζοντας πρώτα τον πολίτη. Πάμε μαζί να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια. Με μια οικονομία ζωντανή.

Που δίνει δουλειά στους νέους. Που κρατάει ζωντανή τη μικρή επιχείρηση.

Ναι, φίλες και φίλοι, μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μας.

Και σήμερα από εδώ, από την Αθήνα, στέλνω το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Δεσμεύομαι να μπω μπροστά σ’ αυτή την εθνική μας προσπάθεια.

Δεσμεύομαι να κάνω το πρώτο βήμα. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη από αυτήν που παραλάβαμε. Τώρα είναι η ώρα. Οι Έλληνες δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμο. Γι’ αυτό ζητώ τη δύναμή σας. Τη δύναμη όλων των Ελλήνων.

Πολίτες της Αθήνας,

Εδώ και μήνες, μιλάμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Και όποιος σήμερα λέει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί με το πάγωμα μισθών και συντάξεων, είναι βαθιά νυχτωμένος. Είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να δει την αλήθεια. Είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να καταλάβει.

Σήμερα, τα προβλήματα της χώρας, που ζούμε όλοι μας, στην καθημερινότητά μας, είναι άλλα.

Πρόβλημα είναι ένα κράτος που μας κρατά όλους πίσω. Που είναι απέναντι στον πολίτη, αντί να είναι δίπλα του. Που σπαταλά τα χρήματα του Ελληνικού λαού.

Που δεν σέβεται τους νόμους, ανέχεται την παρανομία, παράγει την ανομία. Που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, με ένα απαξιωμένο σύστημα υγείας. Που αφήνει να καεί κάθε σπιθαμή γης, που δεν μπορεί να γίνει τσιμέντο.

Το πρόβλημα της χώρας είναι ο μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας, που ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι πολλές μικρές επιχειρήσεις, που κινδυνεύουν να κλείσουν από τα χρέη. Η ανεργία, που κάθε μέρα διογκώνεται.

Το πολιτικό σύστημα, που δημιουργεί πολιτικούς εξαρτημένους από τα συμφέροντα. Που αφαιρεί από τους πολίτες τη δυνατότητα να κρίνουν αυτούς που εκλέγονται.

Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι σήμερα η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι μια χώρα χωρίς προοπτική. Χωρίς να ξέρει τι θα παράγει σε 5, 10, 20 χρόνια από τώρα. Αυτά είναι τα ζητήματα που καθορίζουν την κρισιμότητα της ψήφου της Κυριακής. Για όλα αυτά καλούμαστε να αποφασίσουμε.

Και ρωτώ. Σας ρωτώ ειλικρινά: Υπάρχει Έλληνας, που πιστεύει ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να πετύχει αυτή η χώρα; Υπάρχει έστω ένας Έλληνας, που να συμβιβάζεται με όσα ζούμε σήμερα σ’ αυτή τη χώρα; Δεν υπάρχει κανένας.

Γι’ αυτό είμαι εδώ, για να σας πω: Πάμε μαζί. Πάμε να τα αφήσουμε πίσω.

Απευθύνομαι σε όλους σας και λέω: Ναι, η Ελλάδα που θέλουμε, υπάρχει. Την έχω συναντήσει, όταν οργανώναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν παλεύαμε για την Κύπρο, όταν πρωτοστατούσαμε στα Βαλκάνια, όταν χτίζαμε μεγάλα έργα, όταν δημιουργούσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το Ολοήμερο Σχολείο, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών,το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ξέρω, ξέρουμε ότι μπορούμε καλύτερα, ότι έχουμε δυνατότητες.

Ξέρω και ξέρουμε ότι ναι, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα περήφανη, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πράσινης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Υπάρχει μια Ελλάδα, που θα παράγει πλούτο και θα τον μοιράζει δίκαια σε όλους.

Και λέω: Ελάτε, ελάτε να τη φτιάξουμε μαζί. Την Κυριακή πάμε μπροστά, ανοίγουμε νέους δρόμους για την Ελλάδα.

Και δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι μια ολόκληρη προεκλογική περίοδος τελειώνει και όλος ο δημόσιος διάλογος έγινε για το δικό μας πρόγραμμα, τις δικές μας προτάσεις.

Από εκείνους που κυβέρνησαν 6 ολόκληρα χρόνια, δεν ακούσαμε τίποτα, ούτε μια λέξη, ούτε μια πρόταση, λες και δεν κυβέρνησαν ποτέ.

Εμείς προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα. Εκείνοι απαντούν με ψέματα, με υπεκφυγές και με κατηγορίες. Χρησιμοποιούν, φίλες και φίλοι, τη διεθνή κρίση ως πρόφαση, ενώ γνωρίζουν -γνωρίζουν καλά- ότι αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, το τέλος της διεθνούς κρίσης, όποτε και αν έρθει, θα μας αφήσει πολύ χειρότερα.

Προσπαθούν να επιβάλουν την ηττοπάθεια στον Ελληνικό λαό και την πελατειακή εξάρτηση στον ψηφοφόρο. Προσπαθούν να σπείρουν το φόβο και την ανασφάλεια, να χειραγωγήσουν την δύναμη των Ελλήνων, για να καταλαμβάνουν την εξουσία και να τη νέμονται σε όφελος δικό τους και λίγων ευνοημένων. Με αυτό τον τρόπο γιγαντώθηκε το πελατειακό κράτος. Αυτή είναι η δική τους αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας, αυτή είναι η φιλοσοφία τους.

Και τώρα, μας ρωτάνε, μας ρωτάνε υποκριτικά, πού θα βρούμε τα λεφτά. Τους απαντάμε: Εκεί όπου τα χάρισαν. Εκεί όπου τα σπατάλησαν. Εκεί όπου δεν τόλμησαν εκείνοι ποτέ να τα βρούνε.

Και σήμερα, ακούμε για το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Ποιος φταίει, τι φταίει για αυτό; Οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τα χρήματα του Ελληνικού λαού, τα δικά σας χρήματα. Οφείλεται στον τρόπο διακυβέρνησης, οφείλεται στο έλλειμμα στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Έλλειμμα διαφάνειας, έλλειμμα σεβασμού, έλλειμμα ειλικρίνειας, έλλειμμα σε κανόνες και αρχές, έλλειμμα ήθους, έλλειμμα ελέγχου. Ναι, τίποτα δεν σεβάστηκαν.

Τίποτα δεν σεβάστηκαν. Και έρχεται σήμερα ο κ. Καραμανλής, να ζητήσει για τρίτη φορά την ψήφο σας, την ψήφο μας. Γιατί; Για να κάνει τα ίδια;

Πότε ασχολήθηκε με αυτά τα θεμελιώδη προβλήματα στην κοινωνία μας; Ποτέ. Τι απ’ αυτά εξασφάλισε στους Έλληνες; Τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες την ξέρουν πια την αλήθεια. Ξέρουν ότι σ’ αυτές τις εκλογές, κρίνονται ζωτικά ζητήματα για τη ζωή τους, για τη χώρα μας.

Στις 4 του Οκτώβρη, αλλάζουμε σελίδα. Ψηφίζουμε για μια καλύτερη ζωή. Ψηφίζουμε για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη επιτέλους η χώρα μας.

Και σας καλώ: Πάμε να τα κάνουμε μαζί. Τώρα είναι η ώρα. Πάμε μαζί. Πάμε μαζί, για μια διαφορετική Ελλάδα, καλύτερη, πιο δίκαιη.

Στις 4 του Οκτώβρη, αποφασίζουμε: Μένουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν, ή το αφήνουμε πίσω και ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον; Συνεχίζουμε να λεηλατούμε ό,τι μας έχει απομείνει, ή αξιοποιούμε όσα θετικά έχουμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο;

Στις 4 του Οκτώβρη, αποφασίζουμε σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε. Και είμαι βέβαιος ότι, την Κυριακή, κλείνουμε μια και καλή την πόρτα στο παρελθόν.

Σε τρεις μέρες, ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον. Όπως και σήμερα, έτσι και αύριο θα είμαστε μαζί. Μαζί, να φτιάξουμε την Ελλάδα.

Πολίτες της Αθήνας, Ελληνίδες και Έλληνες.

Καλούμαστε ακόμη μια φορά να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και να την πάμε μπροστά. Το έχουμε ξανακάνει. Το θυμόμαστε όλοι.

Κάθε φορά που η ιστορία μάς έφερε κοντά, κάθε φορά που παλέψαμε μαζί, πετύχαμε. Κάτι συγκλονιστικό συμβαίνει όταν δουλεύουμε μαζί, ενωμένοι.

Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 1981. Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 1993.

Αυτό θα συμβεί και τον Οκτώβρη του 2009.

Και σήμερα, σας καλώ να πάμε μαζί, να αλλάξουμε πορεία. Πρώτα από όλα, να αλλάξουμε το κράτος. Γιατί τίποτα, μα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διοίκηση.

Αν δεν δημιουργήσουμε μηχανισμούς ελέγχου, τα χρήματα μας θα πηγαίνουν σε σπατάλες, όπως και σήμερα. Αν δεν μπουν κανόνες, οι άξιοι θα παραγκωνίζονται, όπως και σήμερα.

Αν δεν επιβάλουμε τη διαφάνεια σε όλες, ανεξαιρέτως, τις συναλλαγές με το κράτος, θα ωφελούνται οι λίγοι. Θα ωφελούνται από τις ενισχύσεις, όχι οι μικροί επιχειρηματίες που το έχουν ανάγκη, αλλά οι τράπεζες, όπως και σήμερα.

Πώς θα αξιοποιήσουμε την έρευνα, την τεχνολογία, τη γνώση, αν το κράτος δεν επενδύσει στον άνθρωπο και στο υψηλό επίπεδο δημόσιας εκπαίδευσης; Πώς θα νιώσει ο εργαζόμενος δημιουργικός, αν το κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει σιγουριά και ασφάλεια, τα δικαιώματά του;

Εμείς αγωνιζόμαστε και πιστεύουμε σε μια κοινωνία δίκαιη, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Αγωνιζόμαστε για την προστασία των αδύναμων, για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία μας.

Αλλά μόνο με ένα κράτος ευνομίας και δικαίου μπορούμε να τα πετύχουμε. Μόνο όταν εγγυηθούμε την ποιοτική και σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που αντιμετωπίζει κάθε πολίτη με αξιοπρέπεια, με σεβασμό.

Ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και δίκαιο. Ένα κοινωνικό κράτος, που προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας για όλους τους Έλληνες, ανεξαιρέτως.

Κράτος ευνομίας σημαίνει και νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών. Και είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι, για νέες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ.

Γιατί δεν κοστίζει τίποτα η υποχρεωτική δημοσίευση όλων των αποφάσεων των υπουργών στο διαδίκτυο. Να ξέρει ο πολίτης πώς ξοδεύουν τα χρήματά του, τι αποφάσεις παίρνουν εκείνοι που τον υπηρετούν.

Δεν κοστίζει τίποτα να δώσουμε αξιοπρέπεια στους νέους, αντί της βαρβαρότητας, της κομματικής ομηρίας των stage.

Δεν κοστίζει τίποτα να καταργήσουμε τις εκατοντάδες κομματικές επιτροπές που έφτιαξε η σημερινή κυβέρνηση και τις πληρώνει το κράτος, o Ελληνικός λαός.

Δεν κοστίζει να μηχανογραφήσουμε τα νοσοκομεία μας, για να σπάσουμε την διαφθορά που καταβροχθίζει δισεκατομμύρια από τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία.

Δεν κοστίζει τίποτε να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Να σπάσουμε την κομματικοποίηση στα Σώματα Ασφαλείας και να ξανανιώσει σιγουριά η γειτονιά.

Δεν κοστίζει τίποτα να έχουμε:

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού.

Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος.

ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών στο Δημόσιο.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Όπως δεν κοστίζει τίποτα ένας νέος εκλογικός νόμος, που θα επιφέρει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα.

Δεν κοστίζει τίποτα η αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», για να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται από πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Γι’ αυτό το κράτος δεσμεύομαι. Και δεν χρειάζονται ευρώ, χρειάζεται πολιτική βούληση, που την έχουμε.

Και αυτά που λέμε, τα κάνουμε πράξη από τώρα. Εμείς είπαμε στην προεκλογική μας εκστρατεία, καθαρά λεφτά, καθαρό περιβάλλον, καθαρές κουβέντες. Και το τηρήσαμε. Ο λόγος μας είναι λόγος τιμής. Έτσι δεσμεύομαι να κυβερνήσουμε αύριο τη χώρα. Όπως δεσμεύομαι και για την άμεση ανάταξη της οικονομίας μας.

Ψηφίζουμε πέντε νομοσχέδια τις πρώτες 100 μέρες, για να δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία. Με την καταπολέμηση της ακρίβειας και των άθλιων πρακτικών εις βάρος του καταναλωτή, τραβώντας κόκκινη γραμμή στην ασυδοσία των καρτέλ. Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, με ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι επιτέλους δίκαιο, εργαλείο αναδιανομής εισοδήματος. Για να πληρώνουν επιτέλους όλοι, ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα, με την πραγματική τους φοροδοτική ικανότητα.

Υγιείς επιχειρήσεις σημαίνει άνθρωποι με δουλειά. Γι’ αυτό παγώνουμε για ένα χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις όσων επιχειρήσεων είναι σε κρίση. Γιατί κανείς δεν μπορεί να επιχειρεί με το μαχαίρι διαρκώς στο λαιμό. Δίνουμε και όλα τα κίνητρα που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Γνωρίζω επίσης καλά τι σημαίνει για τους ανθρώπους, όταν η ανεργία χτυπά την πόρτα τους. Η εργασία είναι πάνω από όλα δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα, θα το προστατεύσουμε. Θα το προστατεύσουμε, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και εκείνες που κάνουν νέες προσλήψεις.

Και βάζουμε τέλος στην εκτεταμένη ανομία στην αγορά εργασίας, στην ανασφάλιστη εργασία, στις εξοντωτικές αμοιβές και ωράρια, στις ομαδικές και ανεξέλεγκτες απολύσεις. Μέσα από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων, θα επιβραβεύσουμε οικονομικά και θεσμικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εξανθρωπίζουν τις συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό υπάλληλο. Και παράλληλα, θα ενισχύσουμε την Επιθεώρηση Εργασίας, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του.

Πολίτες της Αθήνας,

Νέοι και νέες της Αθήνας.

Δεν υπόσχομαι ότι θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 μέρες. Μπορούμε όμως να της δώσουμε το χρόνο για να ανασάνει. Να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο.

Τώρα είναι η ώρα να μετατραπούμε από μία χώρα που απλά καταναλώνει, σε μία χώρα που επιτέλους παράγει.

Η πράσινη ανάπτυξη, για μας, δεν σημαίνει μόνο σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, σε όλους τους τομείς, στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό, τη βαριά μας βιομηχανία, στην παιδεία, στον πολιτισμό.

Είναι μια στρατηγική που δημιουργεί νέο πλούτο και τον κατανέμει δίκαια. Είναι μια άλλη φιλοσοφία, φιλοσοφία ανάπτυξης, που βασίζεται και επενδύει στην ποιότητα και την αξία, και αγγίζει την καθημερινότητα όλων μας, από την παραγωγική δουλειά, μέχρι την ποιότητα στη γειτονιά μας.

Και εδώ, θέλω να κάνω μια σύντομη αναφορά στην Αθήνα, στην Αττική. Θα αλλάξουμε την πόλη μας. Μια πόλη, την οποία δύσκολα περπατάς. Ακόμη πιο δύσκολα για μια μητέρα με παιδιά, για ένα άτομο με αναπηρία, για ένα συνταξιούχο.

Αυτή η όμορφη πόλη, με το τεράστιο παραλιακό μέτωπο και τους ορεινούς της όγκους, έχει πληγωθεί από την αλόγιστη δόμηση και την άναρχη ανάπτυξη. Αυτή η πόλη λαβώθηκε ακόμη περισσότερο από τις φωτιές του 2007 και του 2009.

Δεσμευόμαστε σε δύο κατευθύνσεις:

1.Αναπλάσεις, μικρές αλλά και μεγάλες, ώστε να ανανεώσουμε τις γειτονιές μας και τον αστικό πυρήνα της πόλης μας, των πόλεων της Αττικής.

2.Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, με επίκεντρο τον σεβασμό στον άνθρωπο, την ισορροπία με το περιβάλλον. Σχέδιο με όραμα το πράσινο. Να ανοίξουμε την παραλία μας, τα νέα συγκοινωνιακά και άλλα δίκτυα, για να κάνουμε την Αθήνα πόλη πραγματικά βιώσιμη.
Φίλες και φίλοι,

Η πρότασή μας για τη χώρα δεν είναι ούτε αποσπασματικά μέτρα, ούτε ημίμετρα. Είναι το αυτονόητο. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανάτασης για να αλλάξει πορεία η Ελλάδα.

Και απόψε, σας καλώ σε αυτή την πορεία, να πάμε μαζί. Δεν σας ζητώ ανοχή, σας ζητώ συμμετοχή. Η Ελλάδα δεν είναι υπόθεση άλλων. Η Ελλάδα είναι υπόθεση όλων μας. Όλων εκείνων που αναγνωρίζουν ότι η ευτυχία τού «εγώ», μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την επιτυχία τού «εμείς».

Γνωρίζω ότι κατεστημένες αντιλήψεις δεκαετιών δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Υπάρχει όμως μόνο ένας τρόπος για να γίνει η αρχή. Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα.

Γι’ αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια νέα, εντελώς διαφορετική πολιτική ηγεσία. Ηγεσία, που αναδεικνύει σε κάθε της πράξη ότι σέβεται θεμελιώδεις αξίες, αυτές που αναζητάμε τόσο όλοι μας.

Μια ηγεσία που σέβεται την αξία της Δημοκρατίας, ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα.

Μια ηγεσία, που σέβεται την αξία της δικαιοσύνης και κάνει πράξη την ισότητα, την ισοπολιτεία, την ισονομία και δεν αφήνει κανέναν πολίτη στο περιθώριο.

Μια ηγεσία, που σέβεται την αξία της γνώσης, γιατί η γνώση είναι δύναμη και ανήκει σε κάθε Ελληνόπουλο.

Μια ηγεσία, που σέβεται τις αξίες της αξιολόγησης και της λογοδοσίας, διότι αποδέχεται το λαό και μόνο το λαό, ως τελικό κριτή των πράξεών της.

Μόνο μια τέτοια ηγεσία, μια ηγεσία αξιών, έχει τα χέρια της λυμένα από εξαρτήσεις. Μόνο μια τέτοια ηγεσία δεν λησμονεί ποτέ ότι η εξουσία δίνεται από το λαό, χαράσσεται με το λαό και ασκείται για τον ίδιο το λαό και για κανέναν άλλον. Για κανέναν άλλον.

Πολίτες της Αθήνας,

Πράγματι, ο ήλιος ανατέλλει. Ανατέλλει ο ήλιος, γιατί θέλουμε να πάμε σε μια Ελλάδα που ξεπερνά τον εαυτό της.

Θέλουμε να κάνουμε αυτό που κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα, πιστεύουν βαθιά μέσα τους ότι μπορεί να κάνει αυτή η χώρα.

Και τώρα είναι η στιγμή να το πετύχουμε. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή, μια διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα, στην οποία δεν θα χρειάζεται να είσαι πλούσιος, ούτε δεμένος στα συμφέροντα και την εξουσία, για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, για να φροντίσεις την οικογένειά σου. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ισονομία, ισοπολιτεία και ισότητα.

Σ’ αυτή την Ελλάδα πιστεύω. Σε αυτό το κράτος. Της κοινωνικής δικαιοσύνης. Της ισότητας, των ίσων ευκαιριών.

Τώρα είναι η ώρα της επιλογής. Την Κυριακή. Η Κυριακή είναι για την Ελλάδα μια μέρα καθοριστική.

Καθοριστική, όχι απλά για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τις εκλογές. Είναι καθοριστική, για το αν η πατρίδα μας θα κερδίσει την ελπίδα, την αλλαγή.

Ξέρω, φίλες και φίλοι, ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, που εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί, τους κάναμε κυνικούς. Πολίτες που λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο. Ζητώ τη δύναμή σας, για να συγκρουστώ με κάθε αντίληψη που μας κρατά αιχμάλωτους στο παρελθόν.

Δεν θα υποταχθώ σε κανένα συμφέρον.

Δεν χρωστάω σε κανέναν.

Μόνο εσείς, οι πολίτες, είστε η δύναμη της χώρας.

Σε σας λογοδοτώ.

Σε κανέναν άλλον.

Και θέλω να το ξαναπώ. Η Δημόσια Διοίκηση θα στελεχωθεί από αυτούς που πραγματικά αξίζουν. Από τους άριστους, και όχι τους αρεστούς.

Όλες οι θέσεις, που θα πρέπει να πληρωθούν, θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλει την υποψηφιότητά του. Και θα κριθεί με κριτήρια αξιοκρατικά και μόνον.

Στο κόμμα, θα δουλεύουν στελέχη που η πορεία και η αντίληψή τους δεν θα απορρέει και δεν θα καθορίζεται από τη θέση τους στο κράτος. Θεσπίζουμε ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και το κόμμα.

Και το κράτος θα υπηρετεί τους πολίτες, όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως αυτές που ζούμε σήμερα.

Αυτά αλλού θα ήταν αυτονόητα. Στην χώρα μας, ακούγονται σαν μια μικρή επανάσταση. Και είναι. Είναι μια επανάσταση. Γι’ αυτό, σε τρεις μέρες, επιλέγουμε μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μεταξύ του φόβου και της ελπίδας, μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους, και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες.

Μπαίνω στην πρώτη γραμμή. Για την Ελλάδα της ελπίδας, για την Ελλάδα όλων των Ελλήνων.

Τώρα είναι η ώρα να πούμε τέλος σε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία 6 χρόνια. Δεν έχουμε ούτε μία μέρα πλέον για χάσιμο.

Στις 4 του Οκτώβρη, δίνουμε τη μάχη για τη ζωή μας και σας ζητώ να τη δώσουμε όλοι μαζί. Είναι μια μάχη που μας ενώνει.

Πάμε, με όλους τους Έλληνες, να αλλάξουμε την Ελλάδα. Την επόμενη Κυριακή, κάνουμε το πιο κρίσιμο βήμα. Κάθε ψήφος, κάθε μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ούτε μία ψήφος δεν μπορεί να πάει χαμένη.

Μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα. Μόνο μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και σταθερή. Η χώρα δεν αντέχει άλλη ακυβερνησία.

Γι΄ αυτό ζητώ, από εδώ, την ψήφο όλων των Ελλήνων. Δίνουμε τη μάχη μαζί, ως την τελευταία στιγμή, χωριό – χωριό, γειτονιά – γειτονιά, σπίτι – σπίτι, με αισιοδοξία, αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό. Γιατί τη νίκη, θα την κερδίσουμε στις κάλπες – και μόνον εκεί.

Ο αγώνας μας και μόνο ο αγώνας μας είναι που θα δώσει τη νίκη. Το μήνυμά μας παντού. Και απόψε, η Αθήνα στέλνει το μήνυμα της μεγάλης νίκης. Αλλά έχουμε ακόμη τρεις μέρες να μιλήσουμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κάθε συνάνθρωπό μας, που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες μαζί μας, με κάθε συμπολίτη μας.

Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όχι απλώς για να κερδίσουμε την Κυριακή, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα, για να βάλουμε πρώτα τον πολίτη.

Τώρα είναι η ώρα να πάμε όλοι μαζί, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιο της νίκης, το ψηφοδέλτιο της αλλαγής.

Τώρα, είναι η ώρα της κοινής μας πορείας. Πάμε όλοι μαζί.

Καλό μας αγώνα. Καλή μας νίκη. Πάμε.

Όλοι μαζί. Ενωμένοι, δυνατοί, για μια νέα αρχή, μια νέα πορεία. Μαζί. Πάμε.

Σε τρεις μέρες ανοίγουμε την πόρτα του μέλλοντος, δυναμικοί, με προοπτική, με ελπίδα, με δικαιοσύνη, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, με ανάπτυξη πράσινη, με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον.

Μια Ελλάδα διαφορετική, καλύτερη, πιο δίκαιη.

Πάμε μαζί. Και με τα νιάτα μας.

Ραντεβού την Κυριακή. Ούτε μία ψήφος να μην πάει χαμένη, για να έχουμε κυβέρνηση ισχυρή, κυβέρνηση στέρεη, για να κάνουμε την αλλαγή. Αλλαγή πορείας για την Ελλάδα.

Παρουσιάζονται οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Επικρατείας και Λεκανοπεδίου Αττικής

Με τη νίκη. Πάμε μαζί. Όλοι μαζί.»

Διαβάστε επίσης