Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Επαφές για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής | 26.05.2020

“Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας” | συνέντευξη Xinhua 21.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία – συνάντηση με τους φορείς τουρισμού Νομού Πιερίας

«Πρώτα απ’ όλα, να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την πολύ θερμή και ανθρώπινη υποδοχή, και την αγάπη. Κι εγώ αγαπώ, το Λιτόχωρο και την περιοχή. Έχω έρθει πολλές φορές, αν και είναι αρκετά χρόνια πίσω. Νομίζω, είχαμε συζητήσει θέματα νεολαίας τότε, και της ανάπτυξης της περιοχής. Βεβαίως, όλη τη Μακεδονία την ξέρω πολύ καλά, διότι, είχα την αρμοδιότητα, όταν ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, να οργώσω όλη την περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ήμουν τότε φοιτητής, ή μόλις είχα τελειώσει. Βλέπω εδώ και αρκετούς φίλους και φίλες από το εξωτερικό, από τότε που βρισκόμασταν μαζί στην εξορία, όταν ήμασταν μετανάστες και οι οποίοι είναι σήμερα εδώ.

Είναι πάρα πολλοί στη Γερμανία, στη Σουηδία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης οι οποίοι είναι μετανάστες και κατάγονται από εδώ, από την Πιερία και από την Μακεδονία γενικότερα.

Είναι, λοιπόν, χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, είμαι εδώ για να ακούσω, να συζητήσουμε. Διότι εμείς πιστεύουμε στη διαβούλευση, πιστεύουμε από κοινού στη διαμόρφωση του προγράμματος του Κινήματός μας. Ενός προγράμματος που βασίζεται στην εμπειρία μας, εμπειρία σημαντική πολλών ετών, όπου έχουν γίνει μεγάλα και σημαντικά έργα και υποδομές. Εμπειρία για να δούμε και τι πρέπει να διορθώσουμε σ’ αυτή τη χώρα, πώς πρέπει να πάμε μπροστά.

Νομίζω, ότι, και πολλές από τις παρατηρήσεις που ακούσαμε σήμερα είναι πολύ χρήσιμες, για να μπορέσουμε να δούμε, πως θα αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα τον τουρισμό, ως μοχλό ανάπτυξης τώρα που περνά μια σημαντική κρίση. Δεν σημαίνει, ότι απλώς μιλάμε για τα νούμερα, τα οποία μπορεί να είναι λίγο υψηλότερα, λίγο χαμηλότερα κάθε χρονιά. Υπάρχει όμως, μια δομική κρίση στον τουρισμό, και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή του προϊόντος ως προς την ποιότητα, όχι αναγκαστικά ως προς το ποσότητα. Να προσφέρουμε υπηρεσίες, οι οποίες θα προσελκύουν τον τουρίστα σε εναλλακτικές μορφές ή σε πιο πολύπλοκες και ποικίλες μορφές τουρισμού από εκείνες που υπήρχαν παλαιότερα, δηλαδή απλώς, να έρθω να βρω ένα κατάλυμα δίπλα στη θάλασσα, ένα ταβερνάκι, και τέλειωσε.

Νομίζω, ότι εκεί πρέπει να πάμε. Και είναι κρίμα, ότι τα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ δεν αξιοποιούνται, αυτή τη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η κυβέρνηση, δυστυχώς, κινδυνεύει με τις ενέργειες της ή και την αδράνειά της να χάσει τεράστια ποσά από το Γ’ ΚΠΣ, που θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα της περιφέρειας, πόσο μάλλον, σε τουριστικές περιοχές που έχουν μεγάλες δυνατότητες.

Είναι, λοιπόν, αρκετά γνωστό το πρόβλημα του Τουρισμού. Χρειάζεται, να επενδύσουμε στην ποιότητα. Το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχει υπουργείο, και μάλιστα ένα υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες, που ουσιαστικά ανταγωνίζεται και συναγωνίζεται άλλα υπουργεία και δεν έχει ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη του τουρισμού. Που προβάλλεται περισσότερο ο υπουργός, αλλά όχι ο τουρισμός, που προβάλλεται περισσότερο ο χώρος ο παραδοσιακός, η Αθήνα, και κάποια νησιά μας, και όχι άλλες περιοχές, που μπορούν, πράγματι, να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που χρειάζεται η χώρα μας, και που ενδιαφέρουν τον τουρίστα.

Σημαντικός, επίσης, είναι και ο τομέας της πληροφορίας. Πρέπει να αξιοποιηθεί το διαδίκτυο και να γίνει ένας νέος χώρος για την αγορά, όταν μιλάμε για μικρές μονάδες και ίσως, ένας προνομιακός χώρος για την Ελλάδα.

Είναι πολύ δύσκολο, μια μικρή μονάδα να διαφημιστεί, διεθνώς, από μόνη της. Μπορεί όμως, εάν υπάρχει ένα δίκτυο υπηρεσιών σε μια περιοχή, όπως στην Πιερία – βεβαίως, αυτό σημαίνει και στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων, των ξενοδόχων, των κάμπινγκ και των άλλων πιθανών φορέων που εμπλέκονται στον τουρισμό – να μπορεί να παρουσιαστεί ένα προϊόν ενιαίο μέσω του διαδικτύου. Αλλά, και ουσιαστικά, να μπορεί να κλείνονται δωμάτια μέσω του διαδικτύου, όπως, σιγά – σιγά, γίνεται σε αρκετές περιοχές της χώρα μας.

Νομίζω ότι, είναι ένας χώρος που αξίζει να επενδύσει κανείς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πιερία. Αυτό σημαίνει, ότι θα μπορούσε να αναπτύξει κανείς εναλλακτικό τουρισμό, ποιοτικό τουρισμό, χωρίς τεράστιες υποδομές, και χωρίς την ανάγκη τεράστιων διαφημιστικών εκστρατειών, ή τουλάχιστον, όχι μεμονωμένων εκστρατειών του κάθε ξενοδόχου. Χρειάζονται εκστρατείες, που θα γίνουν από το κράτος, για την Πιερία, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή της Μακεδονίας.

Επίσης, αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι να αναπτυχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός. Και πιστεύω ότι, αυτή η περιοχή, έχει όλες τις δυνατότητες, να προσφέρει πολλές υπηρεσίες και πολλές διεξόδους.

Ο Αγροτουρισμός, όπως και ο περιηγητικός τουρισμός, είναι, επίσης, πεδία ανάπτυξης πολύ σημαντικοί. Έχετε και την ιδιαιτερότητα, να συνδυάζετε μια πολύ όμορφη θάλασσα, με ένα ξακουστό, ιστορικό, μυθολογικό βουνό, τον Όλυμπο.

Αυτό σημαίνει ότι, η περιοχή θα μπορούσε, πράγματι, να εξελιχθεί, εάν υπάρχει σωστός σχεδιασμός και σωστές μελέτες, σε ένα τόπο προορισμού για μεγάλο μέρος της νεολαίας της Ευρώπης, των Βαλκανίων, όπου θα συνδυάζονται ιστορικές περιηγήσεις και περιηγήσεις στον Όλυμπο.

Εγώ θα υποσχεθώ, και είναι χαρά μου να το υποσχεθώ διότι το θέλω πάρα πολύ να ανέβω στον Όλυμπο.

Να το κανονίσουμε και να το πραγματοποιήσουμε μαζί. Να περπατήσουμε στα μονοπάτια των Θεών.

Είναι νομίζω έμπνευση για όλους μας, να κάνουμε μια τέτοια περιοδεία, η οποία παράλληλα, μπορεί να συνδυαστεί με τα ωραία προϊόντα, τις ωραίες περιοχές που έχει ο νομός. Υπάρχουν τα κάμπινγκ, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκ Τσαλάν, υπάρχουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Πέλλας, η λίμνη Βεγορίτιδα.

Δεν είναι μόνο ο νομός Πιερίας, είναι και η ευρύτερη περιοχή που θα τραβήξει τουρισμό. Βεβαίως θα πρέπει να ενισχυθεί και ο εσωτερικός τουρισμός, κάτι, που δυστυχώς, ουσιαστικά κατήργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί, σταμάτησε τον μαθητικό τουρισμό, που ήταν χρήσιμος όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τον εγχώριο τουρισμό, και μείωσε, κατά πολύ, τον τουρισμό των συνταξιούχων, τον κοινωνικό τουρισμό. Είναι, λοιπόν, στοιχεία που πρέπει να αναπτυχθούν διότι έτσι, όχι μόνο αναπτύσσεται ο τουρισμός, αλλά δίνεται η ευκαιρία σε πάρα πολλούς πολίτες της κοινωνίας μας να γνωρίσουν κι άλλα μέρη της Ελλάδας.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι, σε ό,τι αφορά τον «άξονα 10», κάναμε μεγάλη προσπάθεια επί κυβερνήσεών μας, και πετύχαμε να ενταχθεί στα συγκοινωνιακά προγράμματα, στους βασικούς άξονες ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι χρηματοδοτούνται άμεσα, αλλά το είχαμε βάλει ως στόχο, και μάλιστα στη Συνάντηση Κορυφής που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για την καλυτέρευση αυτού του άξονα. Ήδη έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος.

Είχαμε κάνει προσπάθειες βεβαίως, και προ των Ολυμπιακών Αγώνων να ολοκληρωθούν σημαντικά τμήματα. Δυστυχώς, και για τους λόγους που ξέρετε στη Βαλκανική Χερσόνησο λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, δεν ήταν εφικτό. Παρόλα αυτά η προσπάθεια μας συνέβαλε ως ένα βαθμό στην αύξηση του τουρισμού. Αλλά, οπωσδήποτε, η περιοχή ως προορισμός θα βοηθηθεί από τη βελτίωση του «άξονα 10», και περιοχές όπως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα βρουν διέξοδο στην Ελλάδα. Είναι μια νέα, πολύ μεγάλη αγορά η οποία εξελίσσεται.

Γι’ αυτό εμείς δώσαμε βάρος, όχι μόνο στον «άξονα 10», αλλά και στην προσπάθεια ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή. Όπως καταλαβαίνετε, όταν υπάρχουν προβλήματα όπως του Κοσσόβου, των Σκοπίων με την εσωτερική σύγκρουση που είχαν, σχεδόν εμφύλιο, αλλά και σήμερα, όταν υπάρχει παρατεταμένη κρίση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, όλα αυτά, δημιουργούν αστάθεια και επομένως δυσκολία στο να έρθει να επενδύσει κάποιος. Και όταν λέω «να επενδύσει» δεν σημαίνει μόνο στην Πιερία, αλλά να επενδύσει και στον «άξονα 10», ώστε να γίνει μια ευχάριστη διαδρομή. Βέβαια, ούτε παλιότερα ήταν τόσο ευχάριστη, ήταν δύσκολη διαδρομή, αλλά τουλάχιστον, ήταν μια ειρηνική διαδρομή.

Να γίνει μια διαδρομή πιο ευχάριστη, με τις υποδομές τις απαραίτητες, τα εστιατόρια, τα βενζινοπωλεία, τις πιθανές τουριστικές κλίνες, ώστε ο άλλος που θα έρθει από τη Γερμανία ή από κοντύτερα, να μπορεί να αξιοποιήσει και να χαρεί αυτή τη διαδρομή.

Ήταν όμως βασικός μας στόχος, κι εμείς συνεχίζουμε να βοηθούμε, και με το δικό μας τρόπο, ως αντιπολίτευση, σήμερα, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα έχει σχέση με τη βίζα. Εγώ θέλω να αναγνωρίσω, ότι έχετε ένα δίκιο για το πρόβλημα αυτό. Θυμάμαι, όταν ανέλαβα το υπουργείο Εξωτερικών, ένα από τα προβλήματα που είχαμε, ήταν ο θόρυβος που είχε δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία γύρω από την έλευση των Ελλήνων του Πόντου και την ελληνοποίησή τους.

Ο θόρυβός που δημιούργησαν, ήταν τόσο μεγάλος και τόσο αρνητικός, ώστε συνέβαλαν, στο να υπάρξουν πολλές υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Εγώ πιστεύω, ότι οι περισσότερες ήταν άδικες. Ήταν ένα κυνήγι μαγισσών, το οποίο όμως λειτούργησε πάρα πολύ αρνητικά για όλους τους διπλωμάτες του υπουργείο Εξωτερικών. Διότι έλεγε κάποιος «να έχω κι εγώ το κεφάλι μου ήσυχο, δεν με ενδιαφέρει αν θα αργήσει ή δεν θα αργήσει ο τουρίστας. Εγώ δεν θέλω να έχω κάποια εμπλοκή, και γι’ αυτό θα κάνω πολύ αργά τη διαδικασία».

Βέβαια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να έχουμε μείωση του τουρισμού ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Διότι παραδείγματος χάρη, όταν η Τουρκία έχει ένα εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες κι εμείς έχουμε εκατό χιλιάδες, η βίζα παίζει σημαντικό ρόλο. Βεβαίως, υπάρχουν διαφορές στις τιμές, αλλά δεν είναι μόνο οι διαφορές στις τιμές,.

Όταν η Ελλάδα είναι ένας προορισμός στον οποίο ο Ρώσος θέλει να έρθει, αγαπάει την Ελλάδα, αλλά επιλέγει την Τουρκία, δείχνει ότι υπάρχουν δυσκολίες. Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα, να αναπτύσσεται, αυτό που πολλοί από σας είπατε, η διαφθορά.

Είχαμε πολλές φορές παραπέμψει σε Υπηρεσιακά Συμβούλια, καταγγελίες που μας ήρθαν και από τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι υπήρχε διαφθορά κάποιων υπαλλήλων σε Προξενεία, και πολλές φορές υπήρξαν και ποινές.

Αλλά, εκ των πραγμάτων, οι καθυστερήσεις και οι αργόσυρτες διαδικασίες δημιουργούν εστίες όπου ένας ασυνείδητος υπάλληλος μπορεί να τις αξιοποιήσει και να ιδιοποιηθεί αυτών των χρημάτων. Το θέμα της βίζας είναι, λοιπόν, ένα από τα μεγάλα θέματα.

Θα έλεγα ότι, όπως κάναμε μια προσπάθεια και με την Τουρκία για τα νησιά μας, να υπάρχει δηλαδή ευκολία, ώστε πολύ πιο γρήγορα ή και χωρίς βίζα, για μια μέρα, να μπορούν να έρχονται οι τουρίστες από την Τουρκία, έτσι και εδώ να βρούμε κι εμείς τρόπο, ώστε από τις όμορες χώρες να υπάρχει η δυνατότητα πιο εύκολης πρόσβασης.

Βέβαια, καταφέραμε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να μην χρειάζεται βίζα, μετά από αγώνα όμως δικό μας. Είναι σίγουρο, ότι και για τα Σκόπια και για άλλες περιοχές των Βαλκανίων, μπορεί να υπάρξει μια διευθέτηση, εφ’ όσον γίνει μια συστηματική δουλειά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό το οποίο, όμως, είχαμε καταφέρει, είναι να ανεβάσουμε αρκετά τον αριθμό των υπαλλήλων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι – δεν ξέρω τι γίνεται αυτή τη χρονιά – ώστε να πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις και αυτό να το αναγνωρίσουν και οι Σκοπιανοί, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι είχαμε καλυτερεύσει τις διαδικασίες.

Πέρα όμως από τη βίζα, είπατε και για τις τελωνειακές αρχές, και εκεί υπάρχουν αδυναμίες. Βεβαίως, ήδη, προωθούνται σημαντικές αλλαγές και τελωνειακές υποδομές με τη Βουλγαρία, αλλά αυτό πρέπει να συνεχιστεί και με τα Σκόπια και με την Αλβανία, ώστε να διευκολύνουμε και εκεί τους τουρίστες.

Θέλω, τέλος, να επισημάνω και πιστεύω πρέπει και εσείς να το διεκδικήσετε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ. Φοβάμαι, ότι δεν είμαστε σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση από λάθη της ελληνικής κυβέρνησης, λάθη που έχουν σχέση και με το κλίμα που διαμόρφωσε για την οικονομία μας με το θέμα της απογραφής, με το φιάσκο του «βασικού μετόχου», και βεβαίως, με την έλλειψη συμμαχιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες, ώστε να έχουμε ένα σημαντικότερο πακέτο για το Δ’ ΚΠΣ.

Όμως, δεν είναι μόνο το πόσο θα πάρουμε, είναι και το τι θα πάρουμε και για ποιες περιοχές. Πρέπει, λοιπόν, να διεκδικήσετε για τις δικές σας ανάγκες, να μπουν στόχοι, κατευθύνσεις που θα συμβάλλουν στον τουρισμό, στον αγροτουρισμό, στην αγροτική ανάπτυξη -θα συζητήσουμε και για τα αγροτικά σε μια άλλη σύσκεψη που θα έχουμε- ώστε να μπορέσει αυτός ο τόπος και αυτή η περιοχή, να έχει αξιοποιήσει σωστά όλα αυτά τα κονδύλια.

Θέλω, πάντως, να υποσχεθώ, ότι το θέμα του τουρισμού για μας είναι πρώτης προτεραιότητας. Αυτή τη στιγμή, ο τουρισμός αφορά 15-17% απασχόλησης και φέρνει σημαντικούς πόρους για τη χώρα μας. Μπορεί η Ελλάδα, πραγματικά, με την ανάπτυξη του τουρισμού με παράλληλες δραστηριότητες, να γίνει μια χώρα ποιοτικών υπηρεσιών, που θα συνδέουν τον τουρισμό με την αγροτική ανάπτυξη, με την παιδεία, με την υγεία, με τον αθλητισμό, με τον πολιτισμό.

Νομίζω, αυτή είναι η εικόνα της χώρας που θέλουμε να δώσουμε, η εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων, της μεγάλης ανάτασης του Ελληνισμού, μια χώρα ειρηνική, που πραγματικά μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους πολιτισμούς και όλους τους πολίτες, από πάρα πολλές περιοχές.

Αυτοί είναι οι στόχοι μας και όπως σας είπα, εμείς αυτούς τους στόχους τους υπηρετούμε. Οι προτάσεις αυτές, αποτελούν το πλαίσιο των προτάσεών μας για τον τουρισμό, αλλά βεβαίως, αυτές τις προτάσεις τις διαμορφώνουμε μαζί με τους φορείς. Αυτό το τονίζω.

Είμαστε ένα κόμμα που πιστεύει στη διαβούλευση, διότι μέσα από τη διαβούλευση μπορούμε από κοινού να διαμορφώνουμε, να παλεύουμε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε στόχους πολύ πιο αποτελεσματικά. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, μια δημοκρατική παράταξη, που αύριο, με τις επόμενες εκλογές, θα σχηματίσει μια ανοιχτή, δημοκρατική, διαβουλευτική κυβέρνηση, που θα ακούει όλους τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ.»

Διαβάστε επίσης