Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Επαφές για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής | 26.05.2020

“Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας” | συνέντευξη Xinhua 21.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Μάνδαλο, Νομού Πιερίας

«Βλέποντας αυτή την υποδοχή, νομίζω είναι η Νέα Δημοκρατία που χάνει το ηθικό της. Χάνει το ηθικό της, διότι βλέπει ότι το ποτάμι του ελληνικού λαού, πολύ σύντομα, στις επόμενες εκλογές θα φέρει και πάλι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στην κυβέρνηση της χώρας. Θα είμαστε κυβέρνηση με τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Φίλες και φίλοι σε όλη την επαρχία, σε όλη την αγροτιά, εμείς ακούμε, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα. Προβλήματα μεγάλα, που δεν έχουν σχέση μόνο με τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται ανά τον κόσμο αλλά που έχουν σχέση με την αδυναμία και την αδιαφορία της Νέας Δημοκρατίας. Την αδιαφορία της για τον αγρότη τον οποίο δεν αισθάνεται κοντά στη δικιά της πολιτική.

Έχει υποστηρίξει τους μεσάζοντες, έχει υποστηρίξει τα μεγάλα συμφέροντα και βλέπει ο αγρότης όπως και ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, ότι η οικονομία δεν πάει μπροστά.

Από τη στιγμή που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία έχουμε μια πορεία της οικονομίας που είναι προς το χειρότερο. Έχουμε την εικόνα της Ελλάδας που είχε το κύρος, είχε την περηφάνια, είχε την μεγάλη ανάταση με την ένταξη της Κύπρου, με την Ολυμπιάδα του 2004, και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να την πάει τη χώρα ακόμα πιο ψηλά, την πηγαίνει κάθε μέρα πίσω. Και αυτό χτυπά την τσέπη του ελληνικού λαού, με την ακρίβεια για τον καταναλωτή, με τη φτώχεια στον αγρότη, στον παραγωγό αλλά με τα υπερκέρδη για τους λίγους.

Αυτοί είναι και αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πρόσωπο που είναι όμως και αντιδημοκρατικό. Βλέπουμε συνεχώς να θέλει να αλώσει τη δημόσια διοίκηση, να αλώσει τα πάντα, τους διευθυντές, την Αστυνομία, τους εκπαιδευτικούς και βεβαίως να σταματήσει και την αξιοκρατική διαδικασία που είχαμε εμείς με το ΑΣΕΠ. Διότι εμείς πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι η δουλειά δεν είναι προνόμιο κάποιων λίγων, αλλά είναι δικαίωμα για κάθε παιδί. Δεν θα πρέπει να γίνεται η διάκριση μέσα από το λαό των μπλε, γαλάζιων, πράσινων και άλλων χρωμάτων παιδιών. Για μας, η νεολαία της χώρας μας αξίζει να βρει δουλειά, να βοηθηθεί επειδή είναι Έλληνες, επειδή είναι παραγωγικοί, επειδή έχουν σωστή παιδεία, επειδή μπορούν να ανταγωνιστούν σε μια παγκόσμια αγορά.

Η Νέα Δημοκρατία παίρνει αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί φοβάται το λαό. Θέλει να ελέγχει, θέλει την πελατειακή λογική. Να αισθάνεται ο πολίτης υποχρέωση στον κάθε κομματάρχη, υποχρέωση για τα δικαιώματά του.

Έμείς, ως ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουμε προνόμια για τους λίγους. Θέλουμε δικαιώματα για όλους. Έχει δικαίωμα ο καθένας για παιδεία, έχει δικαίωμα ο καθένας μια σωστή υγεία, έχει δικαίωμα ο καθένας μια σωστή σύνταξη. Γι΄ αυτό είμαστε κοντά στον ελληνικό λαό.

Αλλά η Νέα Δημοκρατία δείχνει το αντιδημοκρατικό της πρόσωπο και εδώ στην Πέλλα με ειδικό τρόπο. Εδώ ο λαός της Πέλλας εξέλεξε τους δύο βουλευτές που βλέπετε πλάι μου και εμείς τους θεωρούμε και τους δύο βουλευτές του νομού. Αλλά είναι η Νέα Δημοκρατία με τις μεθοδεύσεις της και με την σιωπή της που άλλαξε το εκλογικό σύστημα μετά τις εκλογές.

Αυτό είναι πρωτόγνωρο σε όλη την Ευρώπη. Να εκλέγει ο ελληνικός λαός και να θεωρεί ότι με τις εκλογές βγάζει συγκεκριμένους εκπροσώπους του τόπου του, της περιφέρειάς του, και μετά να βλέπει ότι αλλάζει η σύνθεση της Βουλής από τις μεθοδεύσεις μιας κυβέρνησης.

Αυτές είναι λογικές που μας πάνε πίσω. Το 1960, θα θυμόσαστε οι παλιότεροι τους αγώνες, τους ανένδοτους αγώνες του Γεωργίου Παπανδρέου. Αλλά φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ξεπεράσει τον παλιό της εαυτό. Γι΄ αυτό της λέμε, ότι πολύ γρήγορα πρέπει να ξαναπάει στα θρανία της αντιπολίτευσης μήπως και επιτέλους εκπαιδευτεί, αλλάξει και μάθει ότι η Ελλάδα έχει πάει πολύ μπροστά στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και θα πάει ακόμα πιο μπροστά, όταν αναλάβουμε και πάλι κυβέρνηση.

Εμείς είμαστε κοντά στον πολίτη, κοντά στον αγρότη. Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το ροδάκινο, όπως και με άλλα προϊόντα. Ξέρουμε, επίσης, ότι ο ανταγωνισμός είναι δύσκολος. Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή η πολιτεία να είναι κοντά σας, για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα διότι έχει μια δυσκολία αυτή τη στιγμή η τιμή στο ροδάκινο. Να έρθει να βοηθήσει, να διαμεσολαβήσει και να βοηθήσει το φτωχότερο, να βοηθήσει τον παραγωγό. Αντί αυτού, σιγοντάρει τα μεγαλύτερα συμφέροντα.

Και δεύτερον, αλλάζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό ήταν ένα φυσικό επακόλουθο πολλών εξελίξεων σε όλο τον κόσμο. Το άνοιγμα του εμπορίου, η πίεση από τις φτωχότερες χώρες, η πίεση για πιο περιβαλλοντολογική πολιτική, δημόσια υγεία και ούτω καθεξής.

Αλλά για μας μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Διότι εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί να μην τραβιέται το ελληνικό προϊόν στις αγορές.

Το ελληνικό προϊόν μπορεί να είναι προϊόν ποιότητας, να είναι προϊόν στο οποίο θα επενδύσουμε σημαντικά χρήματα αλλά ιδιαίτερα θα επενδύσουμε στον ίδιο τον αγρότη, στις γνώσεις του, στην τεχνογνωσία του, στην παιδεία του.

Πιστεύω ότι θα μπορεί το προϊόν αυτό, να είναι προϊόν με ιδιαίτερη υπεραξία. Να αξίζει και να είμαστε εμείς υπερήφανοι για τα ελληνικά προϊόντα αλλά και ο καταναλωτής, είτε είναι στη Γερμανία, είτε στη Ρωσία ή οπουδήποτε αλλού, να θέλει το ελληνικό προϊόν στο ράφι του, να θέλει το ελληνικό προϊόν στο σπίτι του, να θέλει το ελληνικό προϊόν στο εστιατόριό του.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει τώρα η πολιτεία να σταθεί κοντά σας, να βοηθήσει ώστε να αξιοποιήσετε την νέα κοινή αγροτική πολιτική για μια μετεξέλιξη ποιοτική της ελληνικής γεωργίας. Η ελληνική γεωργία μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας στην Περιφέρεια. Να ξαναπάει η ελληνική γεωργία την Περιφέρεια μπροστά.

Έχει μέλλον ο αγροτικός κόσμος, έχει μέλλον η γεωργία μας. Απλώς θέλει τη βούληση, τη βοήθεια, τη συμπαράσταση της πολιτείας. Γι αυτό και πριν από λίγες εβδομάδες, εμείς δημοσιοποιήσαμε ένα σχέδιο, μια πρόταση θέσεων του ΠΑΣΟΚ γύρω από τη νέα αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας της αγροτικής οικονομίας.

Αλλά αυτό το σχέδιο δεν το φτιάξαμε για να σας το περάσαμε από τα πάνω. Το φτιάξαμε διότι είμαστε το κόμμα της διαβούλευσης, του διαλόγου, της δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να μην είναι ένα πρόγραμμα απλώς του ΠΑΣΟΚ ή κάποιων υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας αύριο, όταν θα είμαστε Κυβέρνηση.

Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να το συζητήσουμε, να το συνδιαμορφώσουμε. Και το πρόγραμμα αυτό του ΠΑΣΟΚ όταν το εφαρμόσουμε ως Κυβέρνηση θα είναι πρόγραμμα των αγροτών, θα είναι πρόγραμμα του ελληνικού λαού, θα είναι πρόγραμμα δικό σας.

Γι αυτό, φίλες και φίλοι, θέλω να σας καλέσω σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει ανασυγκροτηθεί σε έναν μεγάλο βαθμό. Χρειαζόμαστε τη δύναμη της νεολαίας, τη δύναμη της γυναίκας, της αγρότισσας γυναίκας, που και αυτή είναι στυλοβάτης στην οικογένεια και στην παραγωγή. Τη δύναμη του αγρότη, τη δύναμη της επαρχίας, τη δύναμη του λαϊκού Κινήματος. Να ξαναενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε η φωνή του ελληνικού λαού να ακουστεί δυναμικά, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού να υπηρετούνται από τη Βουλή, από τα κόμματα, από το ΠΑΣΟΚ, από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Η προσπάθειά μας λοιπόν, είναι όχι απλώς να φτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, και δυνατό αλλά ευρύτερα το λαϊκό Κίνημα να το ενώσουμε ξανά για νέους στόχους. Στόχους ανάπτυξης, στόχους ποιότητας ζωής, στόχους για την υγεία, για την παιδεία, για τη σωστή σύνταξη. Στόχους για την απασχόληση, στόχους για να χτυπήσουμε την ανεργία, στόχους για τη νεολαία.

Καλώ ιδιαίτερα και τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν. Να έρθουν, να συνδιαμορφώσουμε, να διαμορφώσουν οι ίδιοι αυτό τον φορέα, το ΠΑΣΟΚ, που μένει στις αρχές τις ίδιες από το 1974 μέχρι σήμερα, αρχές που καθόρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τους ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ το 1974 στις 3 Σεπτέμβρη, αλλά που μέσα στο πλαίσιο αυτών των αρχών, πρέπει να μετεξιλιχθεί.

Αλλάζουμε για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αρχές. Αλλάζουμε για να υπηρετήσουμε καλύτερα μια σύγχρονη υγεία, αλλάζουμε για να υπηρετήσουμε καλύτερα μια σύγχρονη παιδεία όπως τη χρειάζεται η νεολαία σήμερα. Αλλάζουμε για να υπηρετήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα πιο σύγχρονο για να είναι καλύτερες οι συνθήκες για τον συνταξιούχο, για την αγρότισσα, για τον αγρότη στην τρίτη ηλικία, όπως έλεγε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, για τα περήφανα γηρατειά. Γι αυτό καλούμε όλους σ’ αυτή την προσπάθεια.

Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας σ΄αυτή την προσπάθεια. Θέλω να σας ευχαριστήσω διότι εδώ το μήνυμα το δικό σας είναι ότι καθόλου δεν έχασε η δημοκρατική παράταξη το ηθικό της. Αντιθέτως η δημοκρατική παράταξη όλο και δυναμώνει και πολύ σύντομα θα είμαστε πάλι στην κυβέρνηση, όχι για να καθίσουμε στις καρέκλες όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά για να υπηρετήσουμε δημοκρατικά τον ελληνικό λαό.»

Διαβάστε επίσης