Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Επαφές για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής | 26.05.2020

“Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας” | συνέντευξη Xinhua 21.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στο Δημαρχείο της Έδεσσας

«Φίλες και φίλοι της Πέλλας, αγαπητοί φίλοι, αγωνιστές, είναι χαρά και συγκίνηση που είμαι εδώ κοντά σας σ’ αυτό το Νομό που έχει δώσει αγώνες και που βλέπω πολλές γενιές από την μικρότερη εδώ πέρα, αλλά και τις παλαιότερες γενιές που ξέρουν τι σημαίνει ο αγώνας για τη δημοκρατία, ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία, ο αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στα πρόσωπά σας είναι χαραγμένοι αυτοί οι αγώνες, αυτός ο ενθουσιασμός, αυτό το όραμα το οποίο εκφράστηκε ως δύναμη του λαού το 1974 που συνένωσε τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού λαού, του προοδευτικού ελληνικού λαού, συνένωσε τις δυνάμεις κάτω από την σκέπη της 3ης Σεπτέμβρη και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ενός Κινήματος που είχε όμως και ρίζες στους ανένδοτους αγώνες του Γεωργίου Παπανδρέου, στους αγώνες της Αντίστασης, στους αγώνες από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ένα Κίνημα που αντλεί τις αξίες του από τις έννοιες του πατριωτισμού, από τις έννοιες της δημοκρατίας, από τις έννοιες της λαϊκής συμμετοχής, της δημοκρατικής συμμετοχής, από τις έννοιες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, από τις έννοιες της απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Αυτές οι έννοιες και αυτές οι αξίες μας εμπνέουν και σήμερα. Μας εμπνέουν και σήμερα και ανασυγκροτούμε το Κίνημά μας, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία που αποκτήσαμε, εμπειρία αγώνων, αλλά και εμπειρία διακυβέρνησης πολλών ετών όπου έγινε ένα πολύ σημαντικό έργο. Ένα έργο υποδομής στην παιδεία, στην υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα σύστημα για την κοινωνική ασφάλιση, ένα σύστημα πρόνοιας, που ήταν πρωτόγνωρο για την Ελλάδα.

Ένα σύστημα που βεβαίως δεν έχει ολοκληρωθεί και που έχει ακόμα ατέλειες, αλλά που άλλες χώρες στην Ευρώπη κάνανε 50 και 80 χρόνια για να το δημιουργήσουν, ενώ ουσιαστικά σύστημα πρόνοιας δεν υπήρχε πριν έρθει το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση, ήταν απλώς ένα σύστημα φιλανθρωπίας για τους λίγους. Ενώ εμείς παλέψαμε και παλεύουμε για δικαιώματα για όλους, όχι προνόμια για τους λίγους, αλλά δικαιώματα σε όλους. Δικαίωμα για όλους στην παιδεία, δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα στη σωστή σύνταξη, δικαίωμα σε μια καλή ποιότητα ζωής.

Όταν παραδώσαμε τη χώρα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραδώσαμε μια χώρα που ήταν σε καλή πορεία. Με τις δυσκολίες της, αλλά σε καλή πορεία. Με ανάπτυξη σημαντική, με κύρος διεθνές, με εικόνα καλή για την οικονομία μας, με διαπραγματευτική ικανότητα. Και όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την πορεία μιας οποιασδήποτε χώρας σήμερα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ξέρετε πόσο είναι σημαντικό όταν ένα προϊόν έχει ένα καλό όνομα, ότι έχει πέραση, τι σημαίνει αυτό στην αγορά. Σκεφθείτε το ίδιο και για μια χώρα, όταν έχει ένα καλό όνομα, όταν έχουμε ανεβάσει το κύρος της, τι σημαίνει αυτό για τη διαπραγματευτική ικανότητα μιας χώρας.

Να μπορείς να πας σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να μπορείς να πας στη Ρωσία, να πας στη Μεσόγειο, να πας στους ?ραβες, να πας στην Αμερική ή οπουδήποτε αλλού και να διεκδικήσεις, να προωθήσεις τα θέματά σου. Να προωθήσεις όχι μόνο τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, αλλά να προωθήσεις τα προϊόντα σου, να διεκδικήσεις υπέρ των αγροτών, υπέρ των εργαζομένων, υπέρ του Έλληνα πολίτη.

Δυστυχώς, ήρθε η Νέα Δημοκρατία με πολλές υποσχέσεις. Θα έλεγα ήρθε η Νέα Δημοκρατία με πολλές υποσχέσεις για να παραπλανήσει ουσιαστικά τον Έλληνα πολίτη και ψηφοφόρο, για να αρπάξει την κυβέρνηση και από κει και πέρα το μόνο που έχει δείξει ότι θέλει, είναι εξουσία για την εξουσία. Κι αυτό είναι το πρώτο μεγάλο θέμα που μας διαφοροποιεί.

Είπε ο Δήμαρχος, και τον ευχαριστώ, για την παράδοση που έχει το όνομα το οποίο φέρω, την παράδοση του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου. Για μας όμως τους δημοκράτες αυτές οι παραδόσεις δεν μας δίνουν κανένα προνόμιο και κανένα δικαίωμα. Μας δίνουν ευθύνες. Έτσι αισθάνομαι εγώ την ευθύνη του ονόματος που φέρω, όπως αισθανόμαστε όλοι στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη της παράδοσης αυτού του Κινήματος. Είναι παράδοση να υπηρετήσουμε τον τόπο και όχι να πάρουμε την εξουσία για την εξουσία.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής προεκλογικά είπαν πολλά. Μετεκλογικά αντί να δουλέψουν για να προχωρήσει πιο πέρα η χώρα, πολλοί ψηφοφόροι είπαν «να δώσουμε μια ευκαιρία σ’ αυτήν την παράταξη, μήπως δώσει κάτι παραπάνω». Αλλά, αντί να ξεκινήσουν από εκεί που τους αφήσαμε τη χώρα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ΠΑΣΟΚ.

Αντί να ασχοληθούν με τη χώρα αποφάσισαν να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Διότι πρόγραμμα δεν είχαν, υποσχέσεις πολλές είχαν δώσει που δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν και αποφάσισαν να πουν ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

Και τι έκαναν; ?ρχισαν να υπονομεύουν το έργο που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ, να το δυσφημίζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα. Θα θυμόσαστε τι έλεγαν για τα έργα και τι λένε και μετά τους Ολυμπιακούς που έγιναν και πολύ καλά, και πώς δυσφήμισαν τη χώρα τότε.

Αλλά και για την οικονομία άρχισαν να λένε «δεν πάει καλά, έχει προβλήματα», και βεβαίως τέτοια ήταν η δυσφήμιση που δημιούργησε σοκ. Τέτοια ήταν η δυσφήμιση που η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε για να εποπτεύσει τη χώρα μας και ουσιαστικά παρέδωσαν την οικονομία της χώρας μας στις Βρυξέλλες.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, παλέψαμε χρόνια και χρόνια για την εθνική ανεξαρτησία, να μπορούμε να λέμε «η Ελλάδα στους Έλληνες. Οι Έλληνες αποφασίζουν για τη δικιά τους τύχη». Ήρθε η Ν.Δ. και σε λίγους μήνες παρέδωσαν ολόκληρη την οικονομία στις Βρυξέλλες. Κι έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο είμαστε τώρα υπό επιτήρηση από τις Βρυξέλλες.

Τα έκαναν τόσο θάλασσα που η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Έχουν πανικοβληθεί και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κι ενώ είχαμε την ευκαιρία να πάει η χώρα πολύ πιο μπροστά, πάει η χώρα πίσω. Πάει η χώρα πίσω και μας φορτώνει τώρα η Νέα Δημοκρατία τα λάθη της στην οικονομία. Πού τα φορτώνει; Μήπως τα φορτώνει στο βιομήχανο; Μήπως τα φορτώνει στους πλουσίους; Μήπως τα φορτώνει στους μεσάζοντες; Μήπως τα φορτώνει στις πολυεθνικές εταιρείες;

Σ’ αυτούς κάνει χαριστικές διατάξεις. Χαριστικές διατάξεις στη φορολογία. Πριν από ένα χρόνο χάρισε περίπου όσα πληρώνει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή με την αύξηση του ΦΠΑ -που αύξησε την ακρίβεια στην αγορά- αυτά τα τα ίδια λεφτά τα χάρισε στους βιομηχάνους με νόμο τον οποίο έκανε, ο πρώτος νόμος που έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Χαρίζει με το ωράριο σε ποιους; Μήπως βοηθάει τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Θα χαρίσει λεφτά και θα δώσει πλεονεκτήματα στα μεγάλα πολυκαταστήματα, που είναι βασικά ξένα. Με το εργασιακό νομοσχέδιο θα βοηθήσει τον εργαζόμενο; Όχι, με το εργασιακό νομοσχέδιο χαρίζει λεφτά, παίρνει λεφτά από την τσέπη του εργαζόμενου, που πληρώνεται λιγότερο με το νομοσχέδιο αυτό και τα δίνει πού; Στον εργοδότη.

Αυτή είναι η ανάπτυξη; Αυτή είναι η πολιτική που μας υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής πριν από τις εκλογές στις 7 Μαρτίου; Αυτή ήταν η ταπεινότητα και η σεμνότητα για την οποία μιλούσε; Είναι η ταπεινότητα και η σεμνότητα το ανακάτεμα όλης της δημόσιας διοίκησης για να βάλουν «γαλάζιους» διευθυντές και να βάλουν «γαλάζια» παιδιά καταστρατηγώντας το ΑΣΕΠ το οποίο εμείς το βάλαμε στο Σύνταγμα; Διότι εμείς είπαμε: επιτέλους πρέπει να έχει δικαίωμα το κάθε παιδί να προσβλέπει σε μια θέση εργασίας. Δεν έχει σημασία αν είναι ΠΑΣΟΚ, αν είναι Νέα Δημοκρατία, αν είναι ΚΚΕ, αν είναι οποιουδήποτε κόμματος. Πρέπει να μπορεί με την αξία του, με το ότι είναι Έλληνας ή Ελληνίδα να έχει δικαίωμα στην απασχόληση, δικαίωμα στην εργασία.

Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει: εμείς θα αλλάξουμε και το νόμο για τα έργα, διότι εσείς δεν κάνετε τα έργα σωστά. Και τώρα, εδώ και 15-16 μήνες δεν βλέπουμε πουθενά να προχωρούν έργα στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν έργα στη χώρα μας. Βαφτίζουν καμιά φορά έργα δικά μας ή πάνε και κόβουν κορδέλες έργων δικών μας, αλλά έργο της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια δεν υπάρχει. Όχι μόνο στην περιφέρεια. Δεν υπάρχει πουθενά. Χάνουν λεφτά από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Κόβουν λεφτά από τις δημόσιες επενδύσεις και τώρα που ήταν η ώρα της περιφέρειας για την οποία μιλούσε ο κ. Καραμανλής, ξεχάστηκε η περιφέρεια και απλώς βοηθάνε κάποιους «ημέτερους».

Στο χώρο της υγείας μας λένε ότι κάνουν πολλά. Μα εμείς φτιάξαμε όλα αυτά τα σημαντικά κτίρια, νέα νοσοκομεία, κέντρα υγείας. Ναι, κι αυτά έχουν τα προβλήματά τους. Χρειάζονται περισσότερο εξοπλισμό, χρειάζονται περισσότερους γιατρούς, περισσότερες νοσοκόμες, νοσοκόμους, προσωπικό.

Γιατί κ. Καραμανλή αντί να προσλάβετε νοσοκόμους, να προσλάβετε γιατρούς, φτιάχνετε ένα νέο σώμα, μια νέα αγροφυλακή την οποία δεν χρειάζεται η χώρα;

Δεν χρειαζόμαστε νέους γαλάζιους κομματάρχες, οι οποίοι θα διαφεντεύουν τα χωριά μας και την επαρχία. Αυτά να τα ξεχάσει ο κύριος Καραμανλής και η δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά τα έχει ξεπεράσει η Ελλάδα πριν από πολλές γενιές.

Αλλά και βεβαίως η Πέλλα έχει δει ότι ενώ εξέλεξε βουλευτές και τη Δώρα (Τσαγκρή) και τον Γιώργο (Πασχαλίδη), κάνανε το πραξικόπημα το δικαστικό και έχουνε ευθύνη και προσωπικά και ο Πρωθυπουργός που σιωπά γι’ αυτό το θέμα. Έχουν ευθύνη που σήμερα η χώρα έτσι όπως είναι ουσιαστικά έχει δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Ένα σύστημα που βολεύει την Νέα Δημοκρατία και που εφαρμόστηκε στην Πέλλα και ένα σύστημα που εφαρμόστηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πρωτόγνωρο για την Ελλάδα του 2000, του αιώνα αυτού. Πρωτόγνωρο για την Ευρώπη. Και μας θυμίζει παλιές εποχές της ΕΡΕ, της παλιάς δεξιάς που ξέραμε πολύ καλά.

Δεν είναι ίσως αλήθεια αυτό το σύνθημα (ο λαός δεςν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά) διότι η νέα γενιά δεν μεγάλωσε με τη δεξιά. Μεγάλωσε είκοσι χρόνια τώρα με το ΠΑΣΟΚ -σχεδόν είκοσι χρόνια, διότι υπήρξε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μην το ξεχάσουμε, γιατί μας μιλάνε για είκοσι χρόνια αλλά ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξαναείδανε τι ήτανε η δεξιά τότε τα τρία αυτά χρόνια.

Αλλά μεγάλωσε ουσιαστικά η νέα γενιά με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Με μια χώρα ανοικτή, δημοκρατική που πήγαινε προς τα μπρος. Τώρα όμως έχει τη δυνατότητα η Νεολαία να γνωρίσει «τι σημαίνει δεξιά» του 2005. Και η δεξιά του 2005 μπορεί να κρύβεται, να χρησιμοποιεί σοσιαλιστικές λέξεις αλλά πίσω από αυτήν είναι μια νεοαυταρχική, παλαιοκομματική, πελατειακή, αυταρχική δεξιά. Είναι αυτή την οποία εμείς θα θέλαμε να ήταν διαφορετική.

Αυτά τα οποία προωθεί δεν είναι μέτρα για την ανάπτυξη της χώρας. Πράγματι πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Η Πέλλα έχει πληγεί. Έχει προβλήματα. Και είναι γνωστά τα προβλήματα όπως και ευρύτερα στην περιοχή της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Είναι προβλήματα που ήρθανε από τις αλλαγές που έγιναν στο περιβάλλον μας. Εσείς όσο κανένας άλλος ίσως στην Ελλάδα αισθανθήκατε τις αλλαγές αυτές. Με τους πολέμους στα Βαλκάνια, που σταμάτησε σημαντικός τουρισμός που ερχόταν στην περιοχή, με τους πολέμους στα Βαλκάνια που δημιούργησε προβλήματα στις μεταφορές και ιδιαίτερα για τα αγροτικά μας προϊόντα ανεβάζοντας το κόστος της μεταφοράς και το κόστος του τελικού προϊόντος, με τα προβλήματα στα Βαλκάνια που δημιούργησε μια μεγάλη μετανάστευση, με όλα τα κοινωνικά προβλήματα και τα ευεργετήματα βεβαίως, γιατί η μετανάστευση έφερε και πλούτο, αλλά δημιούργησε και σημαντικά ζητήματα για την χώρα μας.

Με τα προβλήματα των νέων αγορών που άνοιξαν που πολλές βιομηχανίες φύγανε από εδώ και πήγανε σε γειτονικές χώρες που ήταν πιο φθηνές, με πιο φθηνά τα εργατικά χέρια. Αλλά και με την παγκόσμια αγορά όπου τα προϊόντα μας πρέπει να ανταγωνιστούν με πολύ φθηνότερα προϊόντα. Όπως η κλωστοϋφαντουργία, που βεβαίως ήταν βασικός κλάδος για την ευρύτερη περιοχή, αλλά που σήμερα όχι μόνο η Ελλάδα αλλά χώρες ακόμα και σαν την Τουρκία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με χώρες σαν την Ινδία, το Πακιστάν, την Κίνα ή αλλού.

Το ίδιο και με τα αγροτικά μας. Με την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Διότι έρχονται νέα προϊόντα ή από νέες χώρες ή από άλλες χώρες, πιο φθηνά προϊόντα και βεβαίως δεν μπορούμε εμείς να κρατήσουμε επ’ άπειρον τα τελωνεία, τους δασμούς, για να προστατεύσουμε τα δικά μας προϊόντα. Αυτές είναι αλλαγές που γίνονται.

Τι χρειάζεται όμως; Αντί να επιλέξουμε να πάμε προς τα πίσω πρέπει να πάμε προς τα μπρος. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να πάμε προς τα πίσω. Τι επέλεξε; Με τα μέτρα τα οποία προωθεί λέει το εξής. Θα ανταγωνιστούμε εμείς την Βουλγαρία αν πιέσουμε το εισόδημα του εργαζόμενου.

Δηλαδή θα φτάσουμε, θα πρέπει να φτάσουμε στο μισθό του Βούλγαρου εργάτη για να είμαστε ανταγωνιστικοί; Και αν φτάσουμε εκεί; Μήπως είναι ο Τούρκος εργάτης που είναι πιο φτηνός; Μήπως είναι ο Κινέζος που είναι πιο φτηνός; Πάντα θα υπάρχει ένας πιο φτηνός.

Το ίδιος και στον αγροτικό τομέα. Θα εξαθλιώσουμε τον αγρότη να πουλάει το προϊόν του τζάμπα; Έτσι θα μπορέσει να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσει η τιμή στα ροδάκινα ή σε άλλα προϊόντα;

Αυτή είναι μια πολιτική που είναι και λαθεμένη και αντιλαϊκή. Είναι αντιλαϊκή διότι λέει ότι το πρόβλημα είναι ο αγρότης και ο εργάτης ενώ δεν είναι το πρόβλημα ο αγρότης και ο εργάτης. Και είναι λαθεμένη η πολιτική διότι εμείς ποτέ δεν θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις χώρες αυτές επενδύοντας στη φθηνή εργασία, στο φθηνό προϊόν. Εμείς πρέπει να επενδύσουμε στον άνθρωπο. Να επενδύσουμε στην αξία. Να επενδύσουμε στην ποιότητα. Να επενδύσουμε στο καλό προϊόν.

Αυτό σημαίνει να εκπαιδεύσουμε το εργατικό δυναμικό. Να βοηθήσουμε το εργατικό δυναμικό. Να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να βγάλουνε προϊόντα αξίας που θα είναι ανταγωνιστικά. Να βοηθήσουμε τον αγρότη να βγάλει ακόμα καλύτερα προϊόντα. Ποιοτικά προϊόντα. Που θα έχουνε υψηλότερη τιμή αλλά θα απορροφούνται από την αγορά διότι ο κόσμος θα λέει είναι ελληνικό προϊόν, είναι ποιοτικό προϊόν, είναι προϊόν ονομασίας προέλευσης. Αυτός είναι ο στόχος για τα προϊόντα μας.

Έτσι εάν η κλωστοϋφαντουργία έχει πρόβλημα, θα πρέπει να δούμε πώς θα μετεξελιχθεί η κλωστοϋφαντουργία να πάει σε ποιοτικά προϊόντα, να πάει σε σχέδιο, να πάει σε προϊόντα ποιότητας, σε προϊόντα πιθανώς βιολογικά, προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη αξία. Το ίδιο και με τον αγροτικό τομέα. Το ίδιο και με τον τουριστικό τομέα. Να αναπτύξουμε την ποιότητα.

Η Ελλάδα έχει μέλλον, εάν εμείς πούμε ότι μιλάμε για την Ελλάδα της ποιότητας, του άριστου, του καλού προϊόντος. Και ο Έλληνας και με το φιλότιμό του και με την δουλειά του και με την γνώση του και με την παιδεία του μπορεί να πάει ακόμα πιο μπροστά. Κι αυτό που λέω εγώ είναι, ότι εμείς οι προοδευτικοί πάντα βλέπαμε με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας, διότι εμπιστευόμασταν τον Έλληνα, ενώ η Νέα Δημοκρατία και η δεξιά, πάντα βλέπανε με απαισιοδοξία γιατί φοβόντουσαν τον πολίτη, φοβόντουσαν τον Έλληνα, δεν τον εμπιστευόντουσαν.

Και σήμερα δυστυχώς λίγους μήνες μετά από την εκλογή αυτής της κυβέρνησης, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πιο απαισιόδοξη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις έρευνες. Ενώ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαμε φθάσει σε ένα σημείο να μπορεί να υπάρχει εθνική ανάταση και υπήρχε. Και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ ξανά θα φέρει την αισιοδοξία, την ελπίδα, θα φέρει το όραμα σε αυτό τον τόπο.

Θα έπρεπε για τον αγρότη σήμερα η πολιτεία να σταθεί κοντά του σε μια δύσκολη περίοδο που περνάνε πρώτα απ’ όλα για τις τιμές των ροδάκινων και άλλων προϊόντων, βερίκοκα, φράουλες, αλλά και άλλα σημαντικά προϊόντα, όπου παράλληλα θα έπρεπε να βοηθήσει τώρα με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να προετοιμαστεί η επαρχία, ο αγρότης, η περιφέρεια, για να μπορούν να εξελιχθούν τα προϊόντα μας σε προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά.

Διότι εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε εμείς. Η Ελλάδα έχει και τις κλιματολογικές συνθήκες και τις εδαφολογικές συνθήκες, έχει το δυναμικό, έχει όλες τις δυνατότητες, το προϊόν της να είναι και καλό και ανταγωνιστικό. Η μεσογειακή δίαιτα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Έχουμε δυνατότητες και να το συνδυάσουμε με τον τουρισμό μας, τον εσωτερικό τουρισμό, με τον αγροτουρισμό κ.ο.κ.

Αυτό θα έπρεπε λοιπόν να κάνει το Υπουργείο Γεωργίας για το οποίο έλεγε ο κ. Καραμανλής ότι ο ίδιος θα πήγαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διεκδικήσει. Πού είναι τώρα ο κ. Καραμανλής για τα αγροτικά προβλήματα;

Και θα έπρεπε να είναι κοντά στον αγρότη να τον βοηθήσει, ώστε η γεωργία μας να μετατραπεί από εκεί που είναι ουραγός της οικονομίας, ξανά στην πρωτοπορία στην αιχμή της ανάπτυξης της περιφέρειας. Έχει μέλλον η γεωργία μας. Μπορεί να γίνει η γεωργία μας η αιχμή της ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Όλα αυτά βεβαίως το ΠΑΣΟΚ δεν τα λέει μόνο θεωρητικά. Επειδή μας ρωτάνε πού είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι θέσεις μας είναι υπαρκτές, γιατί δουλεύουμε, αλλά οι θέσεις μας βγαίνουν και από την εμπειρία τις βασανίζουμε, τις συζητάμε, θέλουμε να ακούσουμε τον κόσμο. Και αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε διαβούλευση με τον κόσμο, διάλογο με τον κόσμο, όχι θεωρητικά, αλλά πάνω στις θέσεις.

Διότι ξέρετε αύριο όταν κυβερνήσουμε και θα κυβερνήσουμε μετά τις επόμενες εκλογές, θα είμαστε εξουσία σύντομα και ο λαός θα είναι στην εξουσία σύντομα, γι’ αυτό λέμε ότι όταν αναλάβουμε την εξουσία, το πρόγραμμά μας δεν θα είναι ένα πρόγραμμα που τότε θα ανακοινώσουμε, θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε δουλέψει, έχουμε συζητήσει. Ώστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ την επόμενη των εκλογών, δε θα είναι πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και μόνο. Θα είναι πρόγραμμα δικό σας. Θα είναι πρόγραμμα του αγρότη. Θα είναι πρόγραμμα του ελληνικού λαού. Θα είναι πρόγραμμα που θα έχουμε συνδιαμορφώσει.

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να κάνουμε μεγάλες τομές. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της υγείας, στο χώρο της οικονομίας, πρέπει να γίνουν τομές. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία λέει, εγώ θα πάρω μέτρα, χωρίς τον λαό και ενάντια στο λαό, υπέρ κάποιων ολίγων και όσο για διάλογο άντε να κάνουμε διάλογο περισσότερο για παυσίπονο για να περνάει ο πονοκέφαλος των μέτρων, αλλά όχι για ουσία.

Εμείς λέμε, ο διάλογος γίνεται όχι για να πειστεί ο λαός για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά για να πειστεί ότι η μεταρρύθμιση και η αλλαγή θα είναι κάτι που θα έχει όφελος και ο ίδιος. Που μέσα από αυτό θα ξέρει ότι θα πρέπει να πάρουμε αυτές τις 2, 3, 4 αποφάσεις, αλλά από τις αποφάσεις αυτές θα βγουν όλοι κερδισμένοι και σίγουρα κερδισμένος ο ελληνικός λαός, ο έλληνας πολίτης, ο αγρότης, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, η γυναίκα, η νεολαία.

Φίλες και φίλοι, θέλω να σας καλέσω όλους σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, διότι το κόμμα μας δεν είναι ένα στεγανό. Έτσι όπως αλλάζουν όλες οι κοινωνίες, αλλάζουν και τα κόμματα. Αλλάζουμε, αλλά όχι τις αρχές μας και τις αξίες μας, αυτές είναι μόνιμες αξίες, είναι μόνιμες αρχές, όταν μιλάμε για την δημοκρατία, όταν μιλάμε για την αλληλεγγύη, όταν μιλάμε για την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Είναι έννοιες που είναι βαθιές χαραγμένες στην συνείδησή μας. Λέμε όμως για αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε. Το να είμαστε πιο καλοί, στο να μπορέσουμε πιο καλά να υπηρετήσουμε το λαό. Και γι’ αυτό μιλάμε για ένα Κόμμα πιο ανοιχτό, ένα Κόμμα που συμμετέχουμε όλοι, ένα Κόμμα που έχουμε δώσει δικαίωμα στην γυναίκα να συμμετέχει και έχουμε πει ότι 40% των γυναικών πρέπει να εκλέγονται σε όλα τα πόστα. Και το κάναμε πράξη αυτό και δείξαμε ότι σεβόμαστε την φωνή της γυναίκας.

Καλέσαμε την νεολαία, να συμμετέχει και η νεολαία. Καλούμε και τον μετανάστη. Καλούμε τον έλληνα της διασποράς, τον έλληνα πόντιο που έχει έρθει ως πρόσφυγας στη χώρα μας. Καλούμε τον συνταξιούχο, καλούμε τον εργαζόμενο, καλούμε τον αγρότη, να γίνει μέρος αυτού του μεγάλου Κινήματος, ώστε να μπορεί να συνδιαμορφώσει τα προγράμματα, τις προτάσεις, να φτιάξουμε μια μεγάλη ενωμένη οικογένεια, που θα είναι δύναμη πυρός για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε στην χώρα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους παλιούς και νέους, φίλους και φίλες, θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο για τα καλά του λόγια. Θέλω να ευχαριστήσω την Δώρα Τσαγκρή για τον αγώνα που κάνει στη Βουλή, κάνει ως νέα Βουλευτής πολύ ωραίο αγώνα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Πασχαλίδη, που παρότι έχασε την έδρα, για μας δεν έχει σημασία, δίνει τον αγώνα

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, παλιούς και νεώτερους για το αγωνιστικό φρόνημα το οποίο δείχνει ότι όλο και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται και φέρνει νέα ελπίδα στο κόσμο. Νέα ελπίδα στη χώρα.

Καλό μας αγώνα. Να είστε καλά.»

Διαβάστε επίσης