Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Επαφές για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής | 26.05.2020

“Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας” | συνέντευξη Xinhua 21.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

«Να σας καλωσορίσω. Δήμαρχε ευχαριστούμε για την προσφώνησή σας και τα καλά λόγια. Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο, και έχει σχέδιο για να προωθήσει αλλαγές στη χώρα, και να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία, που ήρθε με μόνο σχέδιο την «εξουσία για την εξουσία». Γι αυτό είμαστε αυτές τις δύο μέρες, εδώ, στο Λαύριο, για να συγκεκριμενοποιήσουμε τον προγραμματισμό μας, τις πρωτοβουλίες μας, το πλαίσιο των κινήσεών μας.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή επάνοδο. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τον προγραμματισμό για την περίοδο που έχουμε μπροστά μας. Και επιλέξαμε το Λαύριο πρώτα απ’ όλα για να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη ηρεμία έξω από το κέντρο της Αθήνας.

Αλλά δεύτερον, επειδή το Λαύριο συμβολίζει μία πετυχημένη προσπάθεια μιας περιοχής που πριν από μερικά χρόνια είχε πληγεί από την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες, με επένδυση και των κυβερνήσεών μας, στο ανθρώπινο δυναμικό, επένδυση στην υψηλή τεχνολογία, μπορέσαμε να συμβάλλουμε με τη συνεργασία βεβαίως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και του Πολυτεχνείου, στη δημιουργία αυτού του Τεχνολογικού Πάρκου, αλλά και άλλων σημαντικών μονάδων και έργων που ξαναδώσανε ζωή και νέα προοπτική.

Νέα προοπτική για τους εργαζόμενους, για το λαό της περιοχής, τους δημότες της περιοχής, ανεβάζοντας το επίπεδο της παιδείας, το επίπεδο των γνώσεων. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι, αυτή είναι η πορεία για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι η μείωση των μισθών, δεν είναι η επένδυση στη φτώχεια, δεν είναι η επένδυση στην ανεργία. Είναι η επένδυση στον άνθρωπο, επένδυση στη γνώση, επένδυση στην εξειδίκευση, όπως βλέπουμε και εδώ στο Λαύριο με αυτή την πετυχημένη προσπάθεια Αυτός είναι ένας συνδυασμός που νομίζω ότι, πρέπει να τον αναδείξουμε, και γι αυτό είμαστε εδώ, κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής και της δημιουργίας.

Είναι το Λαύριο ένα κομμάτι της Ελλάδας της δημιουργίας. Είναι, επίσης, και ένας συμβολισμός, ότι η πορεία μας αυτό το χρόνο είναι πορεία προς το λαό, έχοντας ήδη μετά από αρκετούς μήνες διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο. Ένα νέο πλαίσιο δομής του Κινήματός μας, ένα πλαίσιο συμμετοχικής και ανοιχτής πολιτικής λειτουργίας, και που τώρα, με την συμπλήρωση των νέων οργάνων πριν το καλοκαίρι, θα δοκιμαστεί .

Είμαι σίγουρος ότι, θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική ζωή η λειτουργία μιας τέτοιας ανοιχτής οργάνωσης. Δεν σημαίνει αυτό, ότι έχουμε τελειοποιήσει τα πάντα, έχουμε, όμως, βάλει μια νέα βάση, μια νέα δομή.

Είναι, επίσης, ένα νέο πλαίσιο θέσεων που έχουμε επεξεργαστεί, που θα γίνει, όμως, αντικείμενο ενημέρωσης, συμμετοχής και διαβούλευσης με τον πολίτη.

Πρώτος μας σταθμός είναι η 3η Σεπτέμβρη, την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση στο Στάδιο όπου είχαμε κάνει και το Συνέδριό μας, το Στάδιο του Ταε-Κβο-Ντο. Εκεί θα συγκεντρωθούμε όλοι, όχι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο. Θα είναι μια ανοιχτή εκδήλωση. Έχουμε καλέσει και όλους τους νεοεκλεγμένους Γραμματείς των Δημοτικών Οργανώσεων, αλλά και των Περιφερειακών Οργάνων, όπως και τους συντονιστές των Νομαρχιακών, και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε, αλλά και να συζητήσουμε.

Μάλιστα, θα τιμήσουμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που πριν από 31 χρόνια ήσαν εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην Ιδρυτική του ΠΑΣΟΚ, και ήταν παρόντες στην Ιδρυτική Διακήρυξη,

Και θέλουμε να το κάνουμε αυτό όχι μόνο ως φόρο τιμής προς τους ανθρώπους αυτούς, να τιμήσουμε τις ρίζες μας, αλλά να τιμήσουμε κι αυτό που εκπροσωπούσαν και που εκπροσωπούν. Εκπροσωπούν τη γνήσια ψυχή του ΠΑΣΟΚ, που πραγματικά είναι η ψυχή της προσφοράς, είναι η έννοια της προσφοράς, είναι η έννοια της ανιδιοτέλειας, είναι η έννοια του αγώνα, είναι η έννοια της ανθρωπιάς, είναι η έννοια της έμπνευσης, της έμπνευσης γύρω από την πολιτική.

Είναι αυτό το οποίο το ΠΑΣΟΚ έλεγε από το 1974. Ότι εμείς μπορούμε να είμαστε κυρίαρχοι της τύχης μας, ότι εμείς μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, ότι δεν είμαστε έρμαια της τύχης ή της μοίρας μας, κάτι που είναι πολύ συντηρητική άποψη, και δυστυχώς είναι η άποψη που καλλιεργεί η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς έχουμε ως σκοπό, και το έχω πει αυτό από τη στιγμή που ανέλαβα την ηγεσία αυτού του Κινήματος, να ξαναφέρουμε την αγάπη προς την πολιτική, την πραγματική αίσθηση στον πολίτη και ιδιαίτερα στο νέο άνθρωπο, ότι μπορεί να επηρεάσει, μπορεί να αλλάξει, μπορεί να συμμετέχει και να αλλάξει τον τόπο αυτόν. Να φέρουμε την αξιοπιστία στην πολιτική ζωή, κάτι που νομίζω είναι ένα βαθύτατα δημοκρατικό αίτημα του πολίτη.

Να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές, πελατειακές και κρατικιστικές αντιλήψεις στην πολιτική, κάτι που αυτή τη στιγμή βλέπουμε με την αποκορύφωση των πρακτικών της Ν.Δ, μέσα από λογικές που λένε, «θέλουμε να επιβάλουμε τον εαυτό μας». Εμείς δεν «θέλουμε να επιβάλουμε τον εαυτό μας», εμείς δεν θέλουμε να μοιράσουμε λάφυρα της εξουσίας, εμείς δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας μας, τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δημιουργικές δυνάμεις. Εμείς θέλουμε να χτυπήσουμε την έννοια της συναλλαγής στην πολιτική της διαφθοράς, της «εξουσίας για την εξουσία», που σκοτώνει την αξία, που σκοτώνει την αξιοκρατία, σκοτώνει εν τέλει ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στη χώρα μας, που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, που είναι το πνευματικό κεφάλαιο της χώρας μας.

Θέλουμε να συνθέτουμε και να αναδεικνύουμε την αξία και την αξιοκρατία, να αναδεικνύουμε ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος, ώστε να ανεβάσουμε συνολικά τον τόπο, συνολικά την Ελλάδα, συνολικά το επίπεδο της χώρας μας με την ανάπτυξη, αλλά και με αλληλεγγύη προς τον πιο αδύναμο, με συνοχή, με κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Ν.Δ. έχει απογοητεύσει ακόμη και τους πιο ένθερμους οπαδούς της. Η Ν.Δ. φαίνεται ότι, δεν χρειάζεται σχέδιο, διότι το σχέδιό της πραγματοποιήθηκε με το να έρθει στην εξουσία. Αυτό, τελικά, ήταν το σχέδιό της, αυτό αποκαλύπτεται ως σχέδιο. «Η εξουσία για την εξουσία».

Και συνεχίζει αυτό το σχέδιο, προσπαθώντας απλώς να ελέγξει, ότι μπορεί, ακόμη και υπονομεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, όπως είδαμε με τις πρόσφατες πραξικοπηματικές αλλαγές στη Βουλή, για το θέμα της Δικαιοσύνης. Η πλήρης κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Κομματικοποίηση που θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Παιχνίδια με την Αυτοδιοίκηση. Να πούμε για το 42%. Δεν μας έχουν πεί τη θέση τους. Αυτή είναι μια τακτική τους. Αφήνουν ιδέες να αιωρούνται και να συζητιούνται χωρίς να παίρνουν οι ίδιοι υπεύθυνη θέση.

Όμως, όλη αυτή η συζήτηση δείχνει τη βαθιά ηττοπάθεια της Ν.Δ. απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι μια «ηττοπάθεια», αλλά επίσης, είναι και παιχνίδια που θυμίζουν την παλιά ΕΡΕ. Λίγο πριν από τις εκλογές αλλάζανε τα εκλογικά συστήματα για να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων, να αλλάξουν τη βούληση του ελληνικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσουν βέβαια να καταφέρουν.

Τα παιχνίδια αυτά συνδυάζονται με ένα συγκεντρωτισμό στο κράτος, με παιχνίδια με τα ΜΜΕ, και βεβαίως το σχέδιο της Ν.Δ. νομοτελειακά οδηγεί τη χώρα μας σε μια πορεία χωρίς κατεύθυνση. Είμαστε μια χώρα χωρίς κατεύθυνση, που άγεται και φέρεται, ακριβώς λόγω της λογικής της Ν.Δ. σύμφωνα με τα εκάστοτε συμφέροντα, τα συγκυριακά, μεγαλύτερα ή μικρότερα, ή και διεθνή. Όχι, όμως, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Και έτσι, έχουμε τους γνωστούς απίστευτους χειρισμούς στην οικονομία. Μια οικονομία που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ένα σοκ στην οικονομία με τους χειρισμούς τους, που πληρώνει σήμερα, και θα πληρώσει ακόμη περισσότερο αύριο, ο μέσος Έλληνας. Βλέπουμε την εμφάνιση μιας νέας φτώχιας στην ελληνική κοινωνία. Βλέπουμε τη συμπίεση του εισοδήματος του εργαζόμενου λαού, την ακρίβεια, την ανεργία, βλέπουμε την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου, αλλά και την απουσία θέλησης για διάλογο με τον εργαζόμενο, με το συνδικαλιστικό κίνημα, με το λαϊκό κίνημα, σαν να είναι αυτοί οι εχθροί της χώρας.

Θέλω κλείνοντας να πω ότι, στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν επιλογές, υπάρχουν πολιτικές επιλογές, υπάρχουν διαφορετικές επιλογές, γιατί είναι και αυτός ένας μύθος τον οποίο προσπαθεί να καλλιεργήσει η συντηρητική παράταξη, ότι «δεν υπάρχουν, άλλες επιλογές» ότι «τα ίδια θα κάνατε κι εσείς».

Όχι, δε θα κάναμε τα ίδια εμείς. Θα δρούσαμε πολύ διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι, το ΠΑΣΟΚ μπορεί όταν θέτει στόχους να επιτυγχάνει, και μπορεί η χώρα όταν θέτει στόχους να τους κερδίζει. Υπάρχουν επιλογές. Δεν είμαστε μοιρολάτρες. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Όταν βάλαμε το στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων, τα καταφέραμε. Πολλοί έλεγαν ότι, δε θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Κι όμως τα καταφέραμε. Όταν βάλαμε στόχο να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα καταφέραμε. Πολλοί έλεγαν ότι δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, ότι δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα.

Όταν είπαμε να φτάσουμε την ανάπτυξη στο 5% – 5,5% του ΑΕΠ, πολλοί έλεγαν, ότι, δεν θα φτάσουμε εκεί. Κι όμως φτάσαμε εκεί. Όταν είπαμε ότι, θα μπορέσουμε να βάλουμε τη χώρα μας στην Ευρωζώνη, τα καταφέραμε. Όταν είπαμε ότι θα γίνουν μεγάλα έργα, τα καταφέραμε. Όπως κι εδώ, στο Λαύριο καταφέραμε αυτό που σχεδιάσαμε σε μικρότερη κλίμακα. Είναι μια σημαντική υποδομή, κοινωνική, υγείας, παιδείας, σε όλη τη χώρα.

Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ χωρίς υπόβαθρο και χωρίς υπόσταση την κριτική που κάνει ο κ. Καραμανλής, λέγοντας «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ». Νομίζω ότι, αυτό το παραμύθι όλο και περισσότερο ξεφτίζει μετά από 18 μήνες με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά επίσης, πρέπει να τελειώσει κι αυτό που ο κ. Καραμανλής λεει, ότι δε δέχεται την κριτική. Μάλιστα, σε πρόσφατο διάγγελμά του, νομίζω χθεσινό, είπε ότι, θα υπάρξει προσωπική και αλόγιστη κριτική απέναντί του, προσωπικά.

Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα προσωπικά με τον κ. Καραμανλή. Εμείς είμαστε μια υπεύθυνη παράταξη, που έχουμε ως στόχο να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της χώρας, να αξιολογούμε με υπεύθυνο τρόπο τους χειρισμούς της κυβέρνησης, να κάνουμε υπεύθυνη κριτική, και να ξεδιπλώνουμε τις δικές μας προτάσεις όλο και περισσότερο προς τον ελληνικό λαό, σε μια πορεία νικηφόρα. Νικηφόρα και αυτή την εποχή, που μπαίνουμε σε μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που θεωρούμε ότι, πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στη διοίκηση, στη διοίκηση που πράγματι ταλαιπωρεί ακόμα τον Έλληνα πολίτη.

Η αποκέντρωση για μας, είναι βασικό ιδεολογικό μας στίγμα. Η ριζική αποκέντρωση θα αποτελέσει και απαρχή μιας νέας ποιότητας υπηρεσιών προς τον Έλληνα πολίτη, στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της υγείας, στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, στο χώρο επίσης της τοπικής ανάπτυξης, της τοπικής ταυτότητας, για την ανάπτυξη που πρέπει να συνδυάσει πολλά πλεονεκτήματα και προτερήματα που έχει η χώρα μας.

Να αξιοποιήσουμε όλες τις τοπικές δυνάμεις. Να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος για το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε πραγματικά να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα έρθει όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, και θα γίνει στις επόμενες εκλογές.

Θα είναι νικηφόρα η πορεία μας, και γι’ αυτήν την πορεία θα συζητήσουμε αυτές τις δύο ημέρες. Θέλω απλώς να δώσω το στίγμα των συζητήσεών μας. Εμείς ξέρουμε πού πάμε. Ξέρουμε πού πρέπει να πάει η χώρα μας, η Ελλάδα.

Μια δίκαιη κοινωνία, μια δημοκρατική κοινωνία με σταθερή ανάπτυξη και με την απαραίτητη ειδίκευση, με το επίκεντρο της προσοχής μας στον άνθρωπο, τον ανθρωπισμό. Με εργαλεία μας τη δημοκρατία, τη δημοκρατική διαβούλευση, την εκπαίδευση, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την ενίσχυση της έρευνας, και τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που θέλουμε να ξεκινήσουμε μέσα από την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

Και, βεβαίως, μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα αξιοποιεί το μεγάλο πλούτο του περιβάλλοντός μας, της παράδοσής μας, του πολιτισμού μας, διαμορφώνοντας εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης για τη χώρα. Μια ανάπτυξη με το λαό συμμέτοχο, με το λαό μπροστάρη και με ισχυρή φωνή. Ισχυρή φωνή στα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα, στα ζητήματα που τον αφορούν, αλλά και ισχυρή φωνή της Ελλάδας παγκοσμίως, κάτι που, δυστυχώς, έχει χάσει επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.

Το διήμερο αυτό θα είναι η απαρχή μιας πορείας μας προς όλη την επικράτεια, όλον τον ελληνικό λαό, όπου το ΠΑΣΟΚ θα βάζει ως επίκεντρο τους πολίτες, και το ΠΑΣΟΚ θα είναι, και είναι το ΠΑΣΟΚ, ενωμένο, έξω από προσωπικές στρατηγικές και μικροδοβλέτια. Είναι το ΠΑΣΟΚ που θα δώσει ενωμένο τη μάχη για μια διαφορετική Ελλάδα, που μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είμαστε εδώ αυτές τις δύο ημέρες για να συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα, και τις πρωτοβουλίες μας, και βεβαίως για να δώσουμε το έναυσμα σε όλη την Οργάνωσή μας, σε όλο το Κίνημά μας. Για το λαό που περιμένει πια με αγωνία. Για το λαό, που λόγω και της αποτυχίας καθημερινά της Νέας Δημοκρατίας, στρέφεται ξανά στο ΠΑΣΟΚ, και περιμένει από μας, κι εμείς θα ανταποκριθούμε.

Σας ευχαριστώ. Να είστε καλά».

Διαβάστε επίσης