Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Επαφές για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής | 26.05.2020

“Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας” | συνέντευξη Xinhua 21.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στην Κοινοπραξία Αγροτικών Συναιτερισμών και Ομάδων Παραγωγών

«Φίλες και φίλοι, είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που υπάρχει αυτή η πολύ θερμή υποδοχή. Θέλω να ξέρετε ότι θα βρίσκομαι πάντα κοντά σας, θα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ πάντα κοντά σας, κοντά στον αγρότη. Για μας ο αγρότης αποτελεί την παράδοση μας, τις ρίζες μας, τις ρίζες του ίδιου του Κινήματoς μας. Και αυτό ισχύει από πολλές γενιές αγώνων, από την εποχή ακόμα του Γεωργίου Παπανδρέου βεβαίως και με τον Ανδρέα Παπανδρέου και με τον Κώστα Σημίτη.

Βεβαίως, έχουν υπάρξει δυσκολίες και δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα, ακόμα και στις δικές μας μέρες. Όμως, πάντα σε δύσκολες στιγμές βρισκόμασταν κοντά στον αγρότη, όταν υπήρχε θεομηνία, όταν υπήρχε μια στιγμή δύσκολη, όταν έπρεπε να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση με τους βιομηχάνους, όταν έπρεπε να στηρίξουμε το εισόδημα, όταν υπήρχε ανάγκη να βοηθήσουμε σε υποδομές για την υγεία, για τα σχολεία, για την αγροτική ανάπτυξη, την αγροτική οικονομία.

Πάντα το ΠΑΣΟΚ ήταν, όσο μπορούσε, κοντά και πάλευε για το συμφέρον του αγρότη. Σήμερα, βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη κρίση ο αγροτικός τομέας. Σήμερα θα έπρεπε η Πολιτεία να βρίσκεται κοντά σας, κοντά στον αγρότη. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μακριά από τον αγρότη παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Παρά τα μεγάλα λόγια τα οποία ακούσαμε προεκλογικά.

Αισθάνθηκε φέτος, αλλά και πέρυσι, ο αγρότης ξεχασμένος. Ξεχάστηκε η υπόσχεση ότι θα τρέχει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για να παλεύει για τον αγρότη της Ελλάδας. Ξεχάστηκε η υπόσχεση ότι θα βοηθηθεί ο αγρότης, ο συνταξιούχος. Ξεχάστηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει ουσιαστική βοήθεια για την τιμή των αγροτικών προϊόντων. Το μεγάλο σύνθημα «όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά» ήταν ένα προεκλογικό σύνθημα παραπλάνησης του αγρότη. Τα μέτρα για τα πανωτόκια, ήταν μέτρα για τους λίγους και όχι για τους πολλούς.

Αλλά, ίσως το πιο δύσκολο είναι ότι, σε μια στιγμή που αλλάζει η παγκόσμια αγορά, που -όπως και εσείς ξέρετε- υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στην Ευρώπη. Και παγκοσμίως, που ανοίγουν οι αγορές, που δεν υπάρχει εύκολα η προστασία, τώρα που αλλάζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τώρα που γίνεται πολύ συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Ελλάδα απουσιάζει. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απουσιάζει. Απουσιάζει από την Ευρώπη και δεν θα μπορεί να διασφαλίσει μία σωστή πορεία για την δική μας αγροτική πολιτική, να διασφαλίσει το μέλλον των αγροτών.

Απουσιάζει και από την Ελλάδα. Απουσιάζει από το να είναι πλάι στον αγρότη με σωστή ενημέρωση, με σωστή υποστήριξη. Να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες αυτών των ετών, για να φτιάξουμε τον αγροτικό τομέα, που εγώ πιστεύω μπορεί να είναι η αιχμή του δόρατος της περιφερειακής ανάπτυξης. Η αιχμή του δόρατος της οικονομίας μας στην περιφέρεια.

Διότι δεν στερείται η Ελλάδα ούτε από τις κλιματολογικές συνθήκες, ούτε από τις εδαφολογικές συνθήκες, ούτε από το δυναμικό ή την τεχνογνωσία που χρειάζεται. Αυτό που χρειάζεται, είναι η πολιτική βούληση. Βεβαίως, και το αγροτικό κίνημα χρειάζεται να αναδιοργανωθεί, να αναδιοργανωθούν οι συνεταιρισμοί να οργανωθούν καλύτερα. Επίσης και η πολιτεία χρειάζεται να στηρίξει την εκπαίδευση, την μετεκπαίδευση, την σωστή καθοδήγηση του αγροτικού τομέα, ώστε να μπορεί να γίνει ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους στην Ελλάδα.

Ένας κλάδος όπου η επένδυση θα γίνεται στην ποιότητα και όχι μόνο στην ποσότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επενδύσει στην ποσότητα. Η ποσότητα θα σήμαινε να βγάλουμε πολύ φθηνό προϊόν, αλλά πολύ φθηνό προϊόν θα σήμαινε μικρό εισόδημα για τον αγρότη, δυσκολία ανταγωνισμού και δεν θα είχε μέλλον το προϊόν αυτό.

Όπως βλέπετε και με τις ολοκληρωμένες καλλιέργειες και με την προσπάθεια ποιοτικών προδιαγραφών και ελέγχων, η τάση είναι να βγαίνουν όλο και πιο ποιοτικά προϊόντα.

Και εμείς δεν είμαστε πια μια χώρα «της φτώχιας», ούτε Ινδία είμαστε, ούτε Κίνα είμαστε, ούτε Βραζιλία είμαστε, ούτε Λατινική Αμερική είμαστε. Είμαστε μια χώρα που συμπεριλαμβάνεται μέσα στις 25 – 30 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου.

Έτσι, λοιπόν, η αγροτική ανάπτυξη θα έρθει από την ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων, το ροδάκινο, το κρασί, το λάδι, το οποιοδήποτε προϊόν, η φράουλα, το κεράσι, θα είναι προϊόν ποιότητας και θα λέμε αυτό είναι προϊόν ονομασίας προέλευσης, αυτό είναι προϊόν ελληνικό, είναι ποιοτικό προϊόν και εγώ το θέλω στο ράφι μου, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στην Αγγλία ή οπουδήποτε αλλού.

Αυτή η αλλαγή προς την ποιότητα χρειάζεται υποστήριξη από την πολιτεία. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ είχε συμβάλει με αρκετές υποδομές, όπως εδώ σ’ αυτό το χώρο, το συσκευαστήριο, έναν πολύ σημαντικό χώρο που εντυπωσιάζει.

Αλλά αυτή η υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να βοηθηθεί και με άλλες υποδομές ο αγροτικός κόσμος, για το εμπόριο, για την μεταποίηση, για την εκπαίδευση, για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σ’ όλες τις αγορές.

Εμείς ως Κίνημα, ήδη πριν λίγες εβδομάδες, πήραμε μια πρώτη απόφαση. Μας λένε πολλές φορές, ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ; Και όμως, καταθέσαμε γι’ αυτό το πολύ σημαντικό τομέα μια πρόταση για να κάνουμε τον αγροτικό τομέα πρωτοπόρο της οικονομίας μας.

Έγινε σοβαρή συζήτηση, έγιναν σοβαρές μελέτες και αυτή την μελέτη εμείς δεν θα έρθουμε να την επιβάλουμε σε σας. Την καταθέτουμε για να την συζητήσουμε με όλους τους αγροτικούς φορείς. Διότι αυτό που θέλουμε είναι, όταν γίνουμε κυβέρνηση, και θα γίνουμε κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, οι απαραίτητες αλλαγές, οι απαραίτητες κατευθύνσεις, να μην είναι κατευθύνσεις που θα ξέρουν κάποιοι γραφειοκράτες στην Αθήνα.

Να μην είναι κατευθύνσεις που θα επιβληθούν στο κεφάλι του αγρότη. Να είναι κατευθύνσεις που θα είναι συνδιαμορφούμενες, που θα προκύπτουν με διαβούλευση, με διάλογο, με τον ίδιο τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος θα γνωρίζει, αλλά και θα συνεισφέρει στην κατεύθυνση που πρέπει να πάει η αγροτική οικονομία.

Έτσι, λοιπόν, το πρόγραμμά μας δεν θα είναι απλώς πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα είναι πρόγραμμα του ελληνικού λαού και σ’ αυτή τη περίπτωση, θα είναι πρόγραμμα του αγροτικού λαού, θα είναι πρόγραμμα του αγρότη.

Εμείς έχουμε μια παράδοση πολύ σημαντική, αλλά αυτή τη παράδοση την προσαρμόζουμε στις νέες συνθήκες που υπάρχουν διεθνώς. Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι η προσήλωσή μας να βοηθήσουμε τον αγρότη, να βοηθήσουμε την επαρχία.

Διότι πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στη περιφέρεια. Εάν συνδυάσουμε το αγροτικό προϊόν, το ποιοτικό αγροτικό προϊόν, με τον τουρισμό, με υπηρεσίες, με την μεταποίηση, με τις βιοτεχνίες, με την εκπαίδευση, με την ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων, μέσα από την καινοτομία και την έρευνα, μπορούμε να δώσουμε και πάλι σημαντική ζωή στην περιφέρεια της χώρας μας.

Ώστε η περιφέρεια της χώρας μας να γίνει ένας τόπος όμορφος, όπου θέλει η νεολαία να ζήσει, ένας τόπος που θέλει να επισκεφθεί ο ευρωπαίος, ένας τόπος που πραγματικά θα κρατά την παράδοση, αλλά θα ανοίγει και νέους δρόμους προς το μέλλον.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Και θέλω να σας καλέσω και σήμερα να συμμετέχετε σ’ αυτή τη διαβούλευση, σ’ αυτό το διάλογο ώστε από κοινού και οι αγρότες της Πέλλας και οι αγρότες της Ημαθίας, να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που αύριο μετά τις εκλογές θα είναι πρόγραμμα για εφαρμογή από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Φίλες και φίλοι, κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία έδωσε μεγάλες υποσχέσεις για να κλέψει την ψήφο του ελληνικού λαού, να υποκλέψει την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά ουσιαστικά δεν εννοούσε τίποτα απ’ αυτά τα οποία έλεγε προεκλογικά. Κι όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί με τη χώρα, ασχολήθηκε με το παρελθόν. Ασχολήθηκε και προσπάθησε να υπονομεύσει όλες τις κατακτήσεις, όλα τα σημαντικά επιτεύγματα που είχε η χώρα, για να υπονομεύσει το ΠΑΣΟΚ.

Ήθελε να ακυρώσει το θετικό έργο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ δεν καταλαβαίνει η Δεξιά ότι χτυπώντας την άλλη παράταξη, χτυπώντας το έργο του λαού, χτυπά την Ελλάδα, χτυπά την ελληνική κοινωνία, χτυπά τον Έλληνα, χτυπά την εικόνα μας, χτυπά την οικονομία μας, και τελικά, αυτά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Και ήδη βλέπουμε ότι στις τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουμε μια πτώση των τιμών στο χωράφι, αλλά άνοδο των τιμών για τον καταναλωτή.

Ποιος κερδίζει απ’ αυτήν την πολιτική; Δεν κερδίζει ο αγρότης, δεν κερδίζει ο καταναλωτής. Κερδίζουν κάποιοι λίγοι μεσάζοντες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο διογκώνει με την πολιτική της η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία ήθελε να στηρίξει μόνο τους βιομηχάνους ζητώντας τη μερική αποσύνδεση των τιμών από την επιδότηση της Ε.Ε.. Εμείς παλέψαμε ως Κίνημα, μαζί με τους αγρότες, για να έχουμε την ολική αποσύνδεση των τιμών, διότι θεωρούμε ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο ελεύθερος ο αγρότης, πιο σίγουρος, πιο ασφαλής για το προϊόν του, αλλά και για να μπορέσει να αλλάξει, να προχωρήσει και σε άλλα προϊόντα, εάν θέλει.

Αλλά και σε άλλους τομείς η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε πολλά. Στην παιδεία, στην υγεία, στο θέμα των συμβασιούχων, στο θέμα της οικονομίας. Βλέπουμε όμως ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι να ελέγξει το κράτος, να ελέγξει την εξουσία για την εξουσία, να στρογγυλοκαθίσει στις καρέκλες και να καρφωθεί επάνω στις καρέκλες. Θα πρέπει να ξέρει όμως, ότι σε μια δημοκρατία κανένας δεν μπορεί να καρφωθεί πάνω στις καρέκλες. Πολύ γρήγορα έρχεται η ετυμηγορία του λαού και θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική και θα φέρει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία αντί να χτυπήσει την ανεργία, έχει στόχο να αλώσει το κράτος κομματικά. Διαμορφώνει νόμους για να αλλάξει διευθυντές. ?λλαξε διευθυντές, κομματικοποίησε το κράτος. Τώρα θέλει να βάλει μόνο τα «γαλάζια παιδιά».

Αλλά όχι μόνο αυτό. Υπονομεύει και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Υπονομεύει ανεξάρτητες αρχές. Υπονομεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και είχαμε βεβαίως εδώ στην Πέλλα, την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος της χώρας, γεγονός πρωτόγνωρο να έχει η χώρα δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Ένα εκλογικό σύστημα που ισχύει για την Πέλλα κι ένα εκλογικό σύστημα που ίσχυσε για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτό είναι απαράδεκτο και ευθύνες έχει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Έχουν ευθύνες για τη σιωπή τους, έχουν ευθύνες γιατί δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Έχουν ευθύνες, ίσως ακόμα και για μεθοδεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό είναι παράδειγμα της νοοτροπίας που ξαναφέρνει η Νέα Δημοκρατία στη χώρα. Να ξέρετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει, θα υποστηρίξει, θα υπεραμυνθεί των δημοκρατικών κατακτήσεων του τόπου, που είναι και μέρος της δικής μας παράδοσης, ως ΠΑΣΟΚ.

Εμείς παλέψαμε γενιές και γενιές για τη δημοκρατία σ’ αυτήν τη χώρα. Η δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα θα νικήσει. Θα νικήσει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Γιώργο Πασχαλίδη, παρά το ότι έχασες την έδρα σου, εμείς σε θεωρούμε ακόμα Βουλευτή του νομού. Και με τους Βουλευτές του νομού, που είναι και οι δύο αγωνιστές, ξέρω ότι παλεύετε μαζί με μια Κοινοβουλευτική Ομάδα, που πολύ γρήγορα ανέδειξε πολύ σημαντικό αντιπολιτευτικό έργο. Θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, δυναμικά, κάνοντας σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Και όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα εφαρμόσουμε με συνέπεια το πρόγραμμα μας.

Πολλές φορές μου λένε, «θέλουμε να είσαι πιο σκληρός απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». Νομίζω όμως ότι το πιο σκληρό, η μεγαλύτερη δύναμή μας, δεν είναι οι δυνατές φωνές. Είναι η συνέπεια των θέσεών μας. Δύναμη μας είναι η συνέπεια των αρχών μας, των αξιών μας. Αυτή τη συνέπεια εγώ υπόσχομαι, και σήμερα και αύριο και μεθαύριο, να δείξουμε ως κυβέρνηση.

Αυτή είναι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, διότι είναι δύναμη που πηγάζει από την εμπιστοσύνη μας στον ελληνικό λαό, σε σας, στον αγρότη, στους πολίτες της περιφέρειας, στους πολίτες της χώρας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ. Να ξέρετε ότι είμαστε κοντά σας, και κοντά στο μεγάλο πρόβλημα που έχετε με τα ροδάκινα. Θα παλέψουμε μαζί σας και εμείς, ως αντιπολίτευση, με τους εκπροσώπους σας. Καλό μας αγώνα και καλή μας επιτυχία. Να είστε καλά.»

Διαβάστε επίσης