Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Επαφές για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής | 26.05.2020

“Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την παγκόσμια αλληλεξάρτηση και την ανάγκη συνεργασίας” | συνέντευξη Xinhua 21.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία στην εκδήλωση για την 31η επέτειο της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ

«Χρόνια μας Πολλά. Το ποτάμι που λέγεται ΠΑΣΟΚ, μπορεί να περνά από δύσκολες καμπές κατά καιρούς, αλλά δεν γυρίζει πίσω. Και σήμερα η δική σας παρουσία, η δική μας παρουσία, δείχνει τον δυναμισμό μας.

31 χρόνια ΠΑΣΟΚ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι και, φίλες και φίλοι, με τα νέα όργανα του Κινήματος πια, προχωράμε σε βαθιές αλλαγές, σε θέσεις, σε απόψεις στην ίδια μας την κοινωνία.

Σήμερα γιορτάζουμε τα 31 χρόνια απο την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. Μια μεγάλη ιστορική διαδρομή από την Ελλάδα της φτώχειας, της υποτέλειας, των διαχωριστικών γραμμών, σε μια Ελλάδα περήφανη, δίκαιη, δημοκρατική. Στην «Ελλάδα όλων των Ελλήνων», όπως έλεγε, ο Ιδρυτής μας, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και μετά, στην ισχυρή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα, για την οποία μόχθησε ο Κώστας Σημίτης, και ο οποίος μου ζήτησε να μεταφέρω τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς, εδώ, στη συνάντησή μας απόψε.

Είμαστε εδώ με πίστη στις ιδέες μας, στις αξίες μας, με το όραμά μας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό, με τις θέσεις μας, έτοιμοι να χαράξουμε ξανά νέα πορεία για τη χώρα μας.

Γιορτάζοντας πέρσι, 3 Σεπτέμβρη, γιορτάσαμε και μια κορυφαία στιγμή του ελληνισμού, το θρίαμβο των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιορτάσαμε τον πολιτισμό μας, την προσφορά μας στην ειρήνη με την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την οργανωτική μας δεινότητα, την φιλοξενία μας, τον πατριωτισμό μας, την προσφορά, τον εθελοντισμό των νέων, αλλά και άλλων, τις νέες μας υποδομές, τις επιτυχίες των αθλητών μας, την Ελλάδα του πολυπολιτισμού, τη νέα προοπτική για τον Έλληνα και την Ελληνίδα.

Γιορτάζαμε τη νέα αυτοπεποίθηση του ελληνισμού. Την Ελλάδα που βγήκε από τη γωνιά, που τίμησε την παράδοσή της, που ξαναζωντάνεψε το παλιό μέσα από το καινούργιο, και ενθουσίασε τον Πλανήτη μας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η εικόνα αυτής της Ελλάδας, φαίνεται σαν μια οφθαλμαπάτη.

Πού είναι η ελπίδα;.

Πού είναι οι στόχοι;.

Πού είναι η προοπτική, η παρουσία μας, ο πολιτισμός μας;

Πού είναι το χαμόγελο της νεολαίας;

Πού είναι η Ελλάδα;

Σήμερα η Ελλάδα δοκιμάζεται.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής ήρθαν με τη ρητορεία της «νέας διακυβέρνησης», να συγκρουστούν δήθεν με τα κατεστημένα συμφέροντα, έταξαν λαγούς με πετραχήλια και με ύφος εισαγγελέα και εξυγιαντή επαγγέλθηκαν τον μεσαίο χώρο, έδωσαν υπόσχεση σεμνότητας και ταπεινότητας.

Σήμερα, έχουν καθηλώσει τη χώρα, σπαταλούν άσκοπα την περιουσία, τον πλούτο μας, τον πλούτο όχι μόνο τον υλικό, αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας.

Δεν συμβιβάζονται απλώς με τα συμφέροντα, συναλλάσσονται μαζί τους, τα ενισχύουν σε βάρος των πολιτών.

Δοκιμάζεται η Ελλάδα από μια κυβέρνηση άλλα είπε, και άλλα κάνει, και αποκαλύπτεται καθημερινά.

Κάθε μέρα βλέπουμε από τη μια, μια αυταρχική νεοφιλελεύθερη αντίληψη και από την άλλη ένα πελατειακό κρατισμό. Ένας συνδυασμός που έχει ως θύμα τον πολίτη. Ούτε τους νόμους της αγοράς σέβονται, ούτε την αξιοκρατία, ούτε την κοινωνική προστασία του αδυνάτου.

Είναι μια πολιτική υπέρ των ολίγων, κατά των πολλών, μια πολιτική αναξιοκρατίας, φαυλότητας και κομματισμού. Ένας πελατειακός καπιταλισμός με θύμα τον σωστό πολίτη, τον νοικοκύρη, με θύμα τον πιο αδύναμο, στην κοινωνία μας.

Είναι ένας πελατειακός καπιταλισμός που αδειάζει τις τσέπες του εργαζόμενου με την ακρίβεια και τη φορολογία, που μετακυλύει με τις δήθεν μεταρρυθμίσεις όλο και περισσότερο το κόστος στις λαϊκές τάξεις, που προχωρεί σε μία ανακατανομή του πλούτου, γιγαντιαία ανακατανομή του πλούτου και των εισοδημάτων υπέρ των πλουσιότερων, φτωχαίνοντας τη χώρα και το λαό.

Σήμερα ο αγρότης ζει μέσα στην απόλυτη ανασφάλεια για το εισόδημά του και το μέλλον του.

Έλεγαν ότι, θα βελτιώσουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας. Ότι θα προωθούσαν ρυθμίσεις για τους όρους εργασιακής παροχής και αμοιβών. Και τι έκαναν; Ψήφισαν μέσα στο καλοκαίρι χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με το μαζικό κίνημα, νόμο που καθιέρωσε φθηνές υπερωρίες, μειώνοντας αμοιβές και συντάξεις.

Το νέο ευέλικτο 8ωρο δεν αφήνει περιθώρια για προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά ούτε και δικαίωμα άρνησης στον εργαζόμενο.

Μας είπαν ότι θα βοηθούσαν τη μικρομεσαία επιχείρηση, και κλήθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταβάλουν περισσότερους φόρους, την ίδια στιγμή που μειώνουν τη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο νέος, η νέα, βιώνουν μετά από πολλά χρόνια το απόλυτο κομματικό κράτος,. ενώ οι άνεργοι αυξάνονται δραματικά. Είπαν ότι πρέπει να πάμε από το πελατειακό κράτος των ημετέρων, στο κράτος της αξιοκρατίας, της ουδετερότητας, της ισότητας και της αμεροληψίας. Τώρα ξέρετε τι έχουμε; Τη συνέντευξη. Έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει τι ρωτούν σε αυτές τις συνεντεύξεις τα νέα παιδιά; Συνεντεύξεις που ισοβαθμούν, με τα πτυχία που πασχίζουν οι νέοι για να πάρουν, που επενδύουν οι γονείς για να πάρουν οι νέοι;

Ρωτούν: «πόσες τρύπες έχεις στα αυτιά σου για σκουλαρίκια, πας στα μπαράκια, έχεις τατουάζ; Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα;». Αυτά είναι που ρωτά η Διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να ξεπεράσουν οι δικοί τους τα μόρια που έχουν άλλοι από τις σπουδές τους, από τον αγώνα τους. Αυτή είναι η αξιοκρατία που μας έφερε η Νέα Δημοκρατία.

Μας μίλησαν για την επανίδρυση του κράτους, και πράγματι, επανασυστήνουν την Αγροφυλακή, όταν χρειαζόμαστε σήμερα νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία μας.

Ο κοινωνικά αποκλεισμένος δεν έχει πια πρόβλημα διαβίωσης, αλλά πρόβλημα επιβίωσης. Είναι μια παράταξη που φαλκιδεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, καταργεί θεσμικές και συλλογικές κατακτήσεις. Καθυποτάσσει τη Δικαιοσύνη, και θέλει να χειραγωγήσει την εκκλησία. Μια εκκλησία που δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στον ελληνικό λαό. Ανήκει στον ορθόδοξο λαό, ανήκει σε όλους μας.

Μας έλεγαν για την Δικαιοσύνη, ότι είναι ανάγκη να εμπεδωθεί στο λαό κλίμα εμπιστοσύνης για την δικαστική λειτουργία, για την ελεύθερη και ανεξάρτητη κρίση της. Σήμερα τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, το δικαστικό πραξικόπημα με το οποίο ανακηρύχτηκε βουλευτής ο Αχιλλέας Καραμανλής και αφαιρέθηκε έδρα από το ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως την ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης σε εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης; Την επιλογή του Προέδρου του Αρείου Πάγου, την αποδυνάμωση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων;

Είμαστε απέναντι σε μια παράταξη που θέλει να απορυθμίσει τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις. Απέναντι στην αυταρχικότητα της δεξιάς, της νεοδεξιάς, εμείς απαντούμε με τη λαϊκή συμμετοχή. Απέναντι σε αυτή τη συντηρητική παράταξη, σε αυτή τη δεξιά, στεκόμαστε και θα στεκόμαστε κάθε ημέρα κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη, με τις οργανώσεις μας, με τα στελέχη μας, με τα νέα εκλεγμένα όργανά μας. Δίπλα στον πολίτη που πλήττεται, που θέλει ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο, την οικογένειά του και τη χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέδιο για τη χώρα. Το μόνο σχέδιό της αποκαλύπτεται, είναι «η εξουσία για την εξουσία». Με την πολιτική της εγκλωβίζει την Ελλάδα και τον Έλληνα, στο νέο ρουσφέτι, τη συναλλαγή, τη φοβία, την ανασφάλεια, και τον ωχαδελφισμό.

Εγκλωβίζει την Ελλάδα σε κλειστούς ορίζοντες και τον Έλληνα σε αδιέξοδα καθημερινά. Ενώ, υπάρχουν άλλες επιλογές. Όχι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Είμαστε διαφορετικοί. Εμείς φέρνουμε άλλες επιλογές, διαφορετικές επιλογές. Και το παραμύθι ότι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», είναι παραμύθι που τελείωσε.

Είμαστε μια μεγάλη, ήρεμη δύναμη με τις αξίες της 3ης Σεπτέμβρη, που ανοίγει νέους καινοτόμους δρόμους και αντιστεκόμαστε στον κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας. Ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας ούτε το ΠΑΣΟΚ θα παρασύρει, ούτε την Ελλάδα θα παρασύρει.

Φίλες και φίλοι, οι πολίτες περιμένουν από εμάς, θέλουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ με την ψυχή του, αλλά και το ΠΑΣΟΚ των νέων οραμάτων, των σύγχρονων εναλλακτικών προτάσεων.

Εμείς εμπνεόμαστε από τις αξίες μας και εμπνέουμε ξανά για το αύριο. Αυτό κάνουμε σήμερα συμβολικά, τιμώντας τους πρωταγωνιστές της 3ης Σεπτέμβρη και τα στελέχη της πρώτης Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Παντρεύουμε την παράδοσή μας με τα νεοεκλεγμένα στελέχη των Οργανώσεών μας που βρίσκονται σήμερα εδώ, με όρεξη για δουλειά και αγώνες.

Απευθύνομαι σήμερα στη νεολαία της χώρας μας και σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Καταθέτω το πλαίσιο ενός νέου οράματος. Και θέλουμε τη νέα γενιά μπροστάρη. Απέναντι στη μαύρη βίβλο της Νέας Δημοκρατίας, εμείς ξεδιπλώνουμε τη δική μας Λευκή Βίβλο, ένα όραμα προοδευτικό, μια πρόταση εναλλακτική, που απελευθερώνει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού, αυτό που έκανε στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 το ΠΑΣΟΚ..

Μια διακήρυξη για την απελευθέρωση των δυνάμεων του Ελληνισμού. Σ’ αυτή την πρότασή μας, καλώ να συνδράμουν με τις δικές τους ιδέες και προτάσεις όσοι συμφωνούν με τις βασικές αρχές. Όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις, είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε. Και όσους αγκαλιάσουν τις προτάσεις μας, τους καλώ να προετοιμαστούμε, να κάνουμε αυτές τις αξίες πράξη μετά τις επόμενες εκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση της χώρας.

Ποιες είναι οι αναπτυξιακές μας θέσεις, προτεραιότητες και αξίες; Πρώτα απ’ όλα η στάση μας, η θέση μας σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Σήμερα, ξέρουμε ότι ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να είναι σχεδιαστής του μέλλοντός του. Η επιστήμη, ο παγκόσμιος πλούτος, μας το επιτρέπουν. Παραδείγματος χάρη, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να εξαλείψει πλήρως τη φτώχια στη γη. Ποιος όμως το αποφασίζει αυτό; Ποιος κυβερνά τον πλανήτη μας; Ποιος επωφελείται από αποφάσεις που παίρνονται σε διάφορα κέντρα ανά τον κόσμο;

Ξέρουμε ότι θα ζήσουμε σε μια παγκόσμια αγορά και όσοι το αμφισβητούν, απλώς δεν κατανοούν τις εξελίξεις. Αλλά εμείς, συμμαχούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις δυνάμεις, που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από την αγορά. Με τις δυνάμεις που πιστεύουν ότι μπορούμε να θέσουμε την αγορά στην υπηρεσία του ανθρώπου, και όχι το αντίθετο.

Δίνουμε μαζί με τις δυνάμεις αυτές τη μάχη για την παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση, τον εκδημοκρατισμό των παγκόσμιων θεσμών, τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Τράπεζα, το Παγκόσμιο Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου.

Καλούμε από εδώ τις ΗΠΑ, που μιλούν για την εξαγωγή δημοκρατίας, να ξεκινήσουν τον εκδημοκρατισμό μειώνοντας την δική τους παντοδυναμία στους Οργανισμούς, δίνοντας ισότιμο λόγο σε χώρες, λαούς και ηπείρους που συμμετέχουν σε αυτούς.

Για εμάς τους Έλληνες, μεγάλη σημασία έχει ο βαθύτερος εκδημοκρατισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να έχει τη θέση του, να έχει λόγο. Διαφορετικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα μείνει εγχείρημα των ελίτ, και θα απορριφθεί από τις κοινωνίες μας.

Είμαστε μαζί και συμμαχούμε με τις δυνάμεις που ζητούν έναν ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό στο πεδίο των δικαιωμάτων των λαών. Παλεύουμε για την ελευθερία του διπλανού μας, καθενός, όποιος και αν είναι, την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τα δικαιώματα των γυναικών, παντού, και στις μουσουλμανικές χώρες.

Είμαστε, και το έχουμε αποδείξει εδώ στο Κίνημά μας, αλληλέγγυοι με τον μουσουλμανικό κόσμο, τον λαό, που μεγάλο κομμάτι του βιώνει ολοκληρωτικά και θεοκρατικά καθεστώτα, ξένες εισβολές και κατοχές.

Υποστηρίζουμε την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, εθνοτικά, θρησκευτικά, πολιτικά ή και σεξουαλικά. Παλεύουμε ενάντια στις ακροδεξιές αντιλήψεις. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα αφήνει τους ακροδεξιούς της Ευρώπης να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως σύμβολο, με μαζώξεις στη Μεσσηνία, και έχει ευθύνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γι αυτό.

Για μας η Ελλάδα συμβολίζει παγκόσμια τη δημοκρατία, όχι τον φασισμό. Παλεύουμε ενάντια σε αυτές τις ακραίες αντιλήψεις, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του αντιισλαμισμού. Παλεύουμε ενάντια στον σκοταδισμό και την προκατάληψη, ενάντια στη δημαγωγία. Παλεύουμε μαζί με τα παγκόσμια Κινήματα ενάντια στη φτώχια, την καταπίεση, την ανισότητα και το AIDS. Παλεύουμε ενάντια στο ψηφιακό και εκπαιδευτικό χάσμα.

Είμαστε με τις δυνάμεις που καλούν την παγκόσμια κοινωνία να αντιμετωπίσει άμεσα το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Διαφωνούμε με τις θέσεις του Προέδρου Μπους, και καλούμε τις ΗΠΑ, και στο θέμα αυτό, να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στην υφήλιο, να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Είμαστε με τις δυνάμεις που προωθούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ταλαντεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, δεν επιλέξαμε ούτε την απομόνωση ούτε την εξάρτηση. Η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Καραμανλής, μας οδηγούν και στα δύο.

Η εξωτερική μας πολιτική, η δική μας, δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική που σήμερα ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Εμείς επιλέξαμε τη διπλωματική κινητικότητα, την πρωτοβουλία. Η Ελλάδα έγινε επί των ημερών μας πρωτοπόρος για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή.

Και σε ό,τι αφορά τη γείτονα χώρα, την Τουρκία. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα εκκρεμές, όπως είχαμε προβλέψει. Ένα εκκρεμές μεταξύ της ένταξης και της υποχώρησης. Σήμερα ακούμε στελέχη τους να λένε: «Μα εάν δεν δώσουμε το ΝΑΙ στην Τουρκία, τότε θα έχουμε ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία». Με την πολιτική της η Νέα Δημοκρατία θα έχει το δίλημμα αυτό μπροστά της καθημερινά.

Εμείς αποφύγαμε και την υποχώρηση και την ένταση με την Τουρκία. Βρήκαμε με ειλικρίνεια και θάρρος έναν τρίτο δρόμο. Φτιάξαμε συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Μια πορεία που άλλαζε την ίδια την Τουρκία. Μια πορεία που βοηθούσε το λαό της, που συνέφερε την Ελλάδα. Μια πορεία που βάσιζε τις σχέσεις μας σε αξίες ευρωπαϊκές, στο Διεθνές Δίκαιο, στον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό τον δρόμο τον έχασε ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνησή του, που ψάχνεται και παραπαίει. Το πληρώνει, όμως, η Ελλάδα.

Δεύτερο μεγάλο στοίχημα της αναπτυξιακής μας πορείας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Νέα Δημοκρατία λέει, ότι ο δικός της δρόμος είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν λέει την αλήθεια ο κ. Καραμανλής. Δεν υπάρχει μονόδρομος. Και η Νέα Δημοκρατία ψάχνεται, διότι ακόμα δεν έχει βρει καν το μονόδρομο αυτόν.

Είμαστε πράγματι έρμαια της τύχης μας σ’ αυτή την παγκόσμια αγορά; Θα αφεθούμε στις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς που θα μας τα λύσει όλα; Πώς θα γίνουν τα Νησιά μας; Πώς θα γίνουν οι πόλεις μας; Πώς τα σχολεία μας; Πώς το περιβάλλον μας; Τι δουλειές θα κάνει ο Έλληνας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό;

Θα μπορούσαμε να αφεθούμε, για να πω ένα απλοικό παράδειγμα, στις δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς, να γίνουμε ένα τουριστικό θέρετρο, αλλά μη βιώσιμο. Σκεφτείτε π.χ να γίνει η Ελλάδα μια μεγάλη Disneyland! Ένα μεγάλο Λούνα Παρκ. Ίσως μας έδινε ένα σοβαρό εισόδημα, αλλά θα υποθηκεύαμε το μέλλον της οικονομίας μας, θα βρισκόμασταν εξαρτημένοι και αβέβαιοι για το αύριο. Θα υποβαθμίζαμε τον πολιτισμό και το περιβάλλον μας.

Έχουμε μεγάλες και διαφορετικές επιλογές στην παγκόσμια αγορά. Αλλά αυτές πρέπει να σχεδιαστούν. Και δεν μπορεί να τις σχεδιάσει η Νέα Δημοκρατία. Εμείς θεωρούμε ότι, πρέπει να πάμε σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης. Της εναλλακτικής ανάπτυξης. που απελευθερώνει δυνατότητες και δυνάμεις της κοινωνίας μας, που αξιοποιεί προς όφελός μας τις δυνάμεις της αγοράς.

Αυτό σημαίνει να σχεδιάσουμε με βάση τα μόνιμα πλεονεκτήματά μας, με βάση τα μόνιμα χαρακτηριστικά μας, με βάση τις διαχρονικές αξίες μας και ιδιαιτερότητες.

Από εδώ και πέρα το μοντέλο των μεγάλων υποδομών δεν μπορεί να είναι το κύριο αναπτυξιακό όχημα για τη χώρα μας. Η σύγχρονη ανάπτυξη για την Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στην ποιότητα, στη συνεχή δημιουργία, στη συνεχή απελευθέρωση των παραγωγικών μας δυνάμεων.

Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να πρωτοπορήσουμε, και μπορούμε να πρωτοπορήσουμε, κάνοντας τον πολιτισμό μας μια βασική βιομηχανία. Ο πολιτισμός μας όχι ως θέαμα, αλλά ως παραγωγή. Να γίνουμε πρωτοπόροι στα θέματα περιβάλλοντος, όχι απλά για την προστασία του, αλλά ως προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγουμε, το βιολογικό λάδι, το κρασί ονομασίας προέλευσης, τα βιομηχανικά προϊόντα που σέβονται περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Να γίνουμε παγκοσμίως πρωτοπόροι σε μορφές ενέργειας που μας κάνουν πιο ανεξάρτητους, πιο ελεύθερους, που σέβονται το περιβάλλον μας, με την ανανεώσιμη ενέργεια, την ηλιακή, την αιολική, την γεωθερμική, την αξιοποίηση της βιομάζας που θα ανοίξει νέους δρόμους για τη γεωργία μας. Να αναδιαρθρώσουμε τις υπηρεσίες μας, που θα συνδυαστούν με τη νέα ταυτότητα για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα να αποτελέσει για την Ευρώπη και την παγκόσμια αγορά μια χώρα ανανέωσης, σωματικής και πνευματικής. Ανανέωσης ιδεών, χώρος ειρήνης και επικοινωνίας σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο, χώρο ανθρωπιάς και συνεργασίας.

Αυτό σημαίνει επένδυση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, υπηρεσίες τουρισμού που θα συνδυάζουν και θα αξιοποιούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις υπηρεσίες υγείας, τις υπηρεσίες παιδείας. Θα παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τραπεζικές, συγκοινωνιών και πληροφορικής.

Αλλά προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στην καινοτομία. Να γίνει η χώρα μας κέντρο παιδείας και πολιτισμού. Δεν αρκεί να εξαγγέλλουμε ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη. Φοβάμαι πολύ, ότι αυτό θα γίνει ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που λίγο θα συμβάλει στην παιδεία και την εξωστρέφειά μας. Πρέπει να κάνουμε τομές, που θα μετατρέψουν όλα τα πανεπιστήμιά μας, όλα τα ΤΕΙ, σε Διεθνή Ιδρύματα, ώστε να προσελκύσουν τον ελληνισμό της διασποράς, αλλά και τους γειτονικούς -και όχι μόνο- πληθυσμούς.

Η ανάπτυξη που εμείς επιδιώκουμε δεν επενδύει-όπως η Νέα Δημοκρατία-στη φτώχεια στους μικρούς μισθούς. Εμείς επενδύουμε στην ποιότητα, επενδύουμε στον άνθρωπο, επενδύουμε στην παιδεία του.

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση στην παγκόσμια οικονομία. Δημιουργείται μια νέα ταξική διαίρεση σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε κοινωνία, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία, υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή.

Υπάρχει μια τάξη ανθρώπων που τα καταφέρνει σε αυτή τη νέα παγκόσμια οικονομία. Μπορεί να είναι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης, μπορεί να είναι μικρομεσαίοι σε κλάδο αιχμής, μπορεί να είναι αγρότες σε νέα προϊόντα. Αλλά είναι όμως και άλλοι από την που μένουν πίσω. Μακροχρόνια άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες σε παραδοσιακούς κλάδους, επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν τον φθηνό ανταγωνισμό και δεν μπορούν να μετεξελιχθούν.

Εδώ το ΠΑΣΟΚ συμμαχεί και εκφράζει τις δυνάμεις της ανθρωπιάς. Κανένας δεν μπορεί να μείνει πίσω. Κανένας δεν μπορεί να πέσει στο περιθώριο. Κανείς δεν είναι τόσο μεγάλος που να μην χρειάζεται τους άλλους, κανείς τόσο μικρός για να είναι περιττός. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα πρόνοιας χρειάζεται να αναμορφωθεί, ώστε όχι μόνο να συνταξιοδοτεί, αλλά και να διαμορφώνει όλες τις απαραίτητες συνθήκες, μαζί με την παιδεία, για να διατηρεί και να διευρύνει τον ενεργό πληθυσμό.

Αυτό σημαίνει και βασικό αναπροσανατολισμό του ασφαλιστικού μας συστήματος. Εργασία για όλους είναι το σύνθημά μας, εργασία για όλους είναι η προοπτική. Μαζί με αυτό, προστασία γι’ αυτούς που δεν μπορούν. Αλληλεγγύη από τους ισχυρότερους προς τους φτωχότερους και τους πιο αδύναμους. Ανθρωπιά για τα άτομα με αναπηρία, για τον ηλικιωμένο.

Για μας αυτή η πρόταση αποτελεί ένα πλαίσιο για μια ευρύτερη εθνική κοινωνική συμφωνία. Μια συμφωνία που θα αποτελέσει και τον κορμό του κυβερνητικού μας προγράμματος. Μια συμφωνία που θα συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και με όλα τα στρώματα του ελληνικού λαού. Συμφωνία που θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Όμως, υπάρχουν για μας καθοριστικές προϋποθέσεις χωρίς τις οποίες θα μείνουν στη μέση τα οράματα αυτά. Το πρώτο είναι το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας. Το δεύτερο είναι η παιδεία μας. Και για τα δυο καλώ τη νεολαία να κάνουμε τομές. Μεγάλες τομές.

Πολλές φορές ρωτούν με ποιους είμαστε και με ποιους συγκρουόμαστε. Σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης υπάρχουν τρία ρεύματα συμφερόντων.

Το πρώτο εκφράζει μια παραγωγική και δυναμική Ελλάδα. Είναι οι δυνάμεις της εργασίας του επιχειρηματικού κόσμου, της αγροτιάς, της μεταποίησης, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Είναι τα νέα δυναμικά στρώματα που οι διεθνείς τεχνολογικές, οικονομικές και πολιτισμικές εξελίξεις παράγουν, καθώς και οι πρωτοπόρες δυνάμεις που υπηρετούν την πρόοδο, που απαιτούν τη γνώση, που διεκδικούν την αξιοκρατία, επαγγελματίες με ανοιχτούς ορίζοντες.

Είναι οι δυνάμεις μιας διαρκώς αναπτυσσόμενης και ενεργού κοινωνίας των πολιτών. Είναι οι δυνάμεις που κινητοποιούνται για την οικολογία, τον πολιτισμό, την παιδεία, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τον εθελοντισμό, τα κοινωνικά προβλήματα της νέας γενιάς.

Το δεύτερο ρεύμα αφορά ένα αδύναμο και περιθωριακό τμήμα της κοινωνίας που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης.

Αλλά υπάρχει και ένα τρίτο ρεύμα, συμφερόντων, παρασιτικό και αεριτζίδικο. Αυτό που εξαρτάται από τις διασυνδέσεις, από την πελατειακή νοοτροπία, από τα «κονέ», όπως λέει η νεολαία μας.

Εμείς στηρίζουμε και απελευθερώνουμε τη δημιουργική, την παραγωγική, τη δυναμική Ελλάδα. Προστατεύουμε και βοηθάμε τον αδύναμο της κοινωνίας μας για να σταθεί στα πόδια του. Δεν τον αφήνουμε να πέσει στο περιθώριο. Αυτή είναι η κοινωνική μας πολιτική. Διότι πιστεύουμε ότι όλοι έχουν ρόλο σ’ αυτή την οικονομία και κοινωνία, ότι μπορούν να προσφέρουν παραγωγικά.

Αλλά είμαστε σταθερά αντιμέτωποι και συγκρουόμαστε με τις δυνάμεις του παρασιτισμού, της αισχροκέρδειας, της συναλλαγής, του οικονομικού και γραφειοκρατικού κατεστημένου, που τρέφεται με την αθέμιτη συναλλαγή, με τη διαφθορά. Είναι τροχοπέδη για την εξέλιξη. Δημιουργεί φεουδαρχικές καταστάσεις στα Κόμματα, στη Δημόσια Διοίκηση, στα ΑΕΙ, στα Νοσοκομεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και αν κάποιες στιγμές στην αυτάρκεια του «κυβερνητισμού» και του «κρατισμού» μας επιτρέψαμε αυτές τις λογικές, εδώ και τώρα σηκώνουμε τη σημαία της μάχης, της αυτοκάθαρσης, της δημοκρατικής ανατροπής στην ελληνική κοινωνία αλλά και μέσα στο χώρο μας. Και αυτό αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα για μένα, να χτυπήσουμε την πελατειακή λογική στη χώρα μας.

Συγκρουόμαστε με πολιτικές σκοπιμότητες που είναι σε βάρος των αξιών και των αρχών μας. Συγκρουόμαστε με λογικές συσχετισμού δυνάμεων που καταστρατηγούν την προσφορά και το δημόσιο συμφέρον. Με λογικές που γενικεύουν φαινόμενα αυθαιρεσιών και αλαζονείας.

Συγκρουόμαστε με όλες αυτές τις λογικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την πολιτική αλλοτρίωση, τον πολιτικό καιροσκοπισμό, την υποκατάσταση της πολιτικής από τη Διοίκηση, την αποξένωση από την κοινωνία του ένα τρίτου, τη διάσπαση της ιστορικής συμμαχίας των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων με το παραγωγικό κεφάλαιο.

Και λέω όχι στον κρατισμό, με την έννοια της πελατειακής νοοτροπίας, στον κρατισμό που κάνει το κράτος λάφυρο του εκάστοτε νικητή των εκλογών. Που διασπά την κοινωνία και που δεν εκφράζει το γενικό συμφέρον. Στον κρατισμό που οδηγεί στην έλλειψη αξιοκρατίας, στο βόλεμα και το ρουσφέτι, στην ήσσονα προσπάθεια και την έλλειψη δημιουργίας.

Είμαστε ενάντια στο πατερναλιστικό και πελατειακό κράτος. Κάναμε βήματα, αλλά πρέπει να κάνουμε άλματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαι και είμαστε ενάντια στο κράτος που θεωρεί τον πολίτη πελάτη, εξαρτημένο επαίτη και όχι ενεργό δικαιούχο.

Είμαι ενάντια στο κράτος που ισοπεδώνει την ατομική πρωτοβουλία. Ενάντια στο κράτος των συμφερόντων, των πελατών, των συντεχνιών, των δικαστών, των δεσποτάδων, των γραφειοκρατών και των πολιτικάντηδων.

Γι αυτό χρειάζεται από δω να δώσουμε υπόσχεση για μια μεγάλη τομή που ξεκινάμε σήμερα. Τομή στη Δημόσια Διοίκηση, τομή μέσα από την αποκέντρωση.

Θέλουμε το κράτος με ρόλο επιτελικό, να στηρίζει τους αδύναμους, να εξισώνει τις ανισότητες. Να μην καλλιεργεί, αλλά να διασπά την πελατειακή αντίληψη. Να μην δημιουργεί αποκλεισμούς. Να προωθεί την αξιοκρατία.

Κι όταν γίνουμε κυβέρνηση, πολύ σύντομα, εμείς δεν θα διαχωρίζουμε την ελληνική κοινωνία και τη νεολαία σε γαλάζιους, πράσινους και κόκκινους. Εμείς θα προωθούμε τους άξιους και θα βοηθάμε όλους για να γίνουν άξιοι σε αυτή τη χώρα. Τους χρειαζόμαστε όλους.

Και δεν καλώ μόνο τη δική μας νεολαία, αλλά απευθύνομαι και στη νεολαία που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία. Και τους λέω: Αντισταθείτε. Αντισταθείτε στην προσπάθεια εκμαυλισμού, εξαγοράς των συνειδήσεών σας από την κομματικοκρατία της νεοδεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι εσωστρεφής, υποβαθμίζει την παιδεία, διαπαιδαγωγεί συνειδήσεις στη διαφθορά και στη συναλλαγή. Αυτή είναι μια αντίληψη που δεν προωθεί την ελεύθερη βούληση, αλλά το υποταγμένο βόλεμα.

Εμείς είμαστε υπέρ των ελεύθερων πολιτών που έχουν δικαιώματα, όχι προνόμια. Γι αυτό για εμάς, οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές δεν είναι μια εκλογικίστικη διαδικασία. Για εμάς είναι το πρώτο μεγάλο βήμα ανανέωσης, τομής, μετασχηματισμού και μεταρρύθμισης αυτού του κράτους. Ναι, και εδώ κάναμε βήματα. Αλλά πρέπει να κάνουμε άλματα, ριζικές αλλαγές αποκέντρωσης για τη Δημόσια Διοίκηση.

Οι Υπηρεσίες κοντά στον πολίτη. Η υγεία κοντά στον πολίτη, με πρωτοβάθμια υγεία, η παιδεία κοντά στον πολίτη. Να μπορεί ο γονιός, ο μαθητής, ο δάσκαλος, να σχεδιάζει. Η Πρόνοια κοντά στον πολίτη.

Για εμάς οι Δημοτικές και οι Νομαρχιακές εκλογές δεν είναι μια μάχη με πρόσωπα που διαγκωνίζονται. Εμείς θα στηρίξουμε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, με βασικό κριτήριο να είναι ικανοί να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μεγάλη μεταρρύθμιση, τη μεγάλη αλλαγή, όταν εμείς θα γίνουμε κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

Αυτούς θέλουμε να διαλέξουμε, αυτούς θέλουμε να στηρίξουμε. Δεν είναι για την τοπική εξουσία, είναι για τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα μας. Θα πάμε με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκέντρωσης και ανασυγκρότησης του κράτους, των δημοκρατικών θεσμών, που θα αποτελέσει τη σημαία μας και τη στρατηγική μας για την Ελλάδα των περιφερειών.

Θα προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές συμφωνίες κατά νομό και Δήμο. Θα καλέσουμε τις τοπικές κοινωνίες να πάρουν την απόφαση στα χέρια τους, να επιλέξουν οι ίδιες πρόσωπα – φορείς που θα τις υλοποιήσουν.

Ένα πρώτο βήμα για την αποκέντρωση και τη διαφάνεια των θεσμών μας, για την αλλαγή νοοτροπιών, για να περάσουμε από ένα κράτος πελατειακό σε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, είναι να απαιτήσουμε τη δημόσια κοινωνική λογοδοσία και αξιολόγηση.

Όπως έχω δηλώσει, όπως συλλογικά έχουμε σχεδιάσει στο Πολιτικό Συμβούλιο και στο Εθνικό Συμβούλιο, η Οργάνωσή μας αλλάζει, γίνεται πρόπλασμα εκείνων των θεσμών και εκείνων των αντιλήψεων που θέλουμε να λειτουργήσουν όταν εμείς γίνουμε κυβέρνηση. Πρόπλασμα μιας κοινωνίας παιδείας και πολιτισμού. Έρευνας και διαλόγου. Διαβούλευσης, δημοκρατίας και δημιουργίας, κοινωνικής λογοδοσίας και αποκέντρωσης. Αξιοκρατίας και διαφάνειας. Συμμετοχικής δημοκρατίας.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ αυτές τις έννοιες, αυτές τις αρχές, αυτές τις αντιλήψεις φέρνουμε, μια νέα πολιτική κουλτούρα στη χώρα. Αυτό είναι το διακύβευα για μας, μια βαθιά πολιτιστική αλλαγή.

Να σπάσουμε την αντίληψη ότι όποιος έχει εξουσία διευθετεί διάφορα συμφέροντα. Να κατανοήσουμε ότι η εξουσία ελέγχεται από τον Έλληνα και υπηρετεί τον Έλληνα πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας. Και αυτό πρέπει να το αισθανθεί ο Έλληνας σε κάθε γειτονιά, παντού.

Κάνοντάς το αυτό δίνουμε δύναμη σε πυρήνες της κοινωνίας μας. Στον πολίτη, στην οικογένεια, στον Δήμο, σε πρωτοβουλίες πολιτών.

Οργανώνουμε από σήμερα -αυτό ανακοινώνουμε και αύριο, αυτό θα συζητήσουμε- ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη, ομάδες ελέγχου της εξουσίας και αξιολόγησης των τοπικών κοινωνιών, ομάδες συμμετοχικής αξιολόγησης.

Πάρτε στα χέρια σας τη γειτονιά σας. Εμείς συλλογικά, μαζί με τον πολίτη, θα αποτυπώσουμε και θα συμβάλλουμε στην αξιολόγηση των υπηρεσιών που περιμένει ο πολίτης, διότι τις πληρώνει απ’ την τσέπη του.

Ξεκινάμε μια μεγάλη εκστρατεία για τη συμμετοχική δημοκρατία και την κοινωνική λογοδοσία. Θα ρωτήσουμε πώς αξιολογούν οι πολίτες τις διάφορες υπηρεσίες που έχουν στην περιοχή τους, με τα δικά τους μάτια. Πώς λειτουργεί το τοπικό Νοσοκομείο; Πώς λειτουργεί ο ΟΑΕΔ; Πώς λειτουργεί το σχολείο; Πώς λειτουργεί η εκκλησία; Πώς λειτουργεί ο Δήμος; Κατά πόσο λειτουργούν αποτελεσματικά οι δημόσιες συγκοινωνίες, η αποκομιδή των απορριμμάτων, οι βιολογικοί καθαρισμοί όπου υπάρχουν;

Μια τέτοια αξιολόγηση θα γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του πολίτη. Τι θα πετύχουμε έτσι; Πρώτον, ευαισθητοποιούμε τον φίλο και το μέλος μας για τα κριτήρια και τις αξίες τις οποίες εμείς υπηρετούμε και τις οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να υπηρετούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Δίνουμε, δεύτερον, δύναμη στον πολίτη που σήμερα αισθάνεται αδύναμος, του δίνουμε κύρος και ηθικό. Του λέμε : «πάρε στα χέρια τα δικά σου την τύχη της γειτονιάς σου». Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις υπηρεσίες, ότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν, αλλά επίσης, ότι μπορούν να μας βρουν συμμάχους με τη σωστή τους δουλειά.

Λέμε εμμέσως πλην σαφώς στον πολίτη ότι, είμαστε μαζί σου, κοντά σου. Του λέμε ότι με την κυβέρνησή μας θα έχει λόγο στις αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες. Προετοιμάζουμε την τοπική κοινωνία για τη ριζική αποκέντρωση των υπηρεσιών του κράτους.

Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία ζητάμε απ’ τους πολίτες να γίνουν ενεργοί και να αξιολογούν τις υπάρχουσες υπηρεσίες και λειτουργίες. Δεν τους ζητάμε να εμπλακούν σε ένα αόριστο μακρινό όραμα. Τους λέμε: «Μπορείτε να αλλάξετε τώρα τη ζωή σας».

Πρώτος μας στόχος θα είναι η Παιδεία. Με το άνοιγμα των σχολειών, με τις Οργανώσεις μας, θα αξιολογήσουμε σε όλη την επικράτεια την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων. Τα αποτελέσματα των Δημοτικών μας Οργανώσεων θα τα δημοσιοποιήσουμε στο διαδίκτυο. Και θέλω να ευχαριστήσω και το Κάθε Μέρα Πολίτης που θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, παράλληλα με τις Οργανώσεις μας, δίνοντας τον λόγο μέσω του διαδικτύου σε κάθε ομάδα πρωτοβουλίας, και πολίτη ακόμα ώστε να πει την άποψή του για το σχολειό της γειτονιάς του. Θα έχουμε έτσι μια πλήρη και διάφανη εικόνα των αξιολογήσεων των πολιτών μας.

Και ξεκινάμε με την Παιδεία, διότι για εμάς η Παιδεία αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο, το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο, μετά την αγροτική ανάπτυξη για μια μεγάλη διαβούλευση με την ελληνική κοινωνία.

Και μεθαύριο στο Πολιτικό Συμβούλιο κάνουμε την αρχή συζητώντας τις βασικές γραμμές των μεγάλων αλλαγών στο χώρο της Παιδείας.

Θέλουμε να θέσουμε τέλος στον αναλφαβητισμό, καθώς και τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Όλα τα παιδιά θα τελειώνουν τη 15χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θα μαθαίνουν ξένη γλώσσα και θα γνωρίζουν τη ψηφιακή γλώσσα.

Θέλουμε να θέσουμε τέλος στον κρατικό συγκεντρωτισμό που καταδυναστεύει τις παραγωγικές δυνάμεις στο χώρο της Παιδείας. Θέλουμε να θέσουμε τέλος στο φροντιστηριακό Λύκειο που δεν δίνει καμία επιλογή στους νέους ανθρώπους εκτός από το Πανεπιστήμιο.

Έχουμε σχέδιο. Έχουμε σχέδιο να αποκρατικοποιήσουμε την εκπαίδευση. Θέλουμε το δημόσιο έλεγχο, το δημόσιο συμφέρον αλλά όχι τη στενή συγκεντρωτική λογική που δημιουργεί και εκεί πελατειακή σχέση και δεν επιτρέπει την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων.

Έχουμε σχέδιο για ένα σχολείο ανοιχτό, μοντέρνο, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό. Για ένα Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ με αυτοτέλεια και αυτονομία, ανταγωνιστικό στο εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, που θα απορροφά τη γνώση, θα δημιουργεί, θα δίνει δουλειά, που θα έχει πρόσβαση στη διεθνή γνώση, στο διαδίκτυο και θα σταματήσει την αθλιότητα του αποκλειστικού και μόνου συγγράμματος.

Έχουμε σχέδιο για μια επαγγελματική εκπαίδευση, για κατάρτιση με περιεχόμενο και φιλοδοξίες, που θα επεκτείνει δεξιότητες, θα αναδεικνύει ταλέντα και θα διασφαλίζει δουλειά, που θα προσφέρει μόρφωση και πολιτισμό στους μαθητές.

Και έχουμε σχέδιο ώστε η υπόθεση της Παιδείας, που σήμερα, παρά την προσπάθεια πριν από πολλά χρόνια του Γεωργίου Παπανδρέου, δεν είναι δωρεάν Παιδεία. Είναι βάρος για την μέση ελληνική οικογένεια, είναι αδιέξοδο για την φτωχότερη οικογένεια.

Δε θα μιλήσω σήμερα με λεπτομέρειες για το σχέδιό μας, θα μιλήσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για εμάς η Παιδεία αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας. Και καλώ τη νεολαία να συμμετάσχει στη συζήτηση αυτή με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο.

Θα ήθελα σήμερα να πω δυο λόγια στη νεολαία μας. Στον αγώνα κατά του φασισμού, στον ανένδοτο αγώνα, στο Πολυτεχνείο, η νέα γενιά της πατρίδας μας ανταποκρίθηκε στο εγερτήριο κάλεσμα. Και το 1974 ανταποκρίθηκε η νεολαία στο κάλεσμα του Ανδρέα Παπανδρέου, και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στην ενδυνάμωση και στην ανάπτυξή του.

Σήμερα που ξεκινάμε μια νέα μεγάλη πορεία προς το λαό, που θέτουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα νικηφόρα τροχιά, απευθυνόμαστε στους νέους και στις νέες της χώρας μας.

Μετά από διαβουλεύσεις με την ηγεσία της νεολαίας μας αποφάσισα να προχωρήσω σε μια ριζοσπαστική πρόταση. Η νεολαία μας έχει προσφέρει πολλά, έχει όμως, η ίδια το ομολογεί, γίνει θύμα φατριών, συσχετισμών, ομάδων, πελατειακών σχέσεων, χωρίς αξίες και χωρίς αρχές. Και θέλει η νεολαία μας, θέλουμε όλοι μας, να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Αποφάσισα, λοιπόν, μετά από εισηγήσεις, να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση. Να ορίσω μια επιτροπή στελεχών και προσώπων που θα έχει τον ρόλο να εγγυηθεί μια νέα πορεία για τη νεολαία μας. Μ’ αυτή την πορεία θα διαμορφωθεί τελικά ένα νέο σχήμα, μια νέα ονομασία, μια νέα παράταξη με την εγγύηση να συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν.

Ένας νέος φορέας που θα αποτελείται από μέλη, φίλους, αλλά γιατί όχι και οργανωμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες και ρεύματα σκέψης. Να γίνει ο χώρος της νεολαίας μας ένα δίκτυο δημιουργίας και κριτικής σκέψης, να γίνουν οι νεολαίοι από θεατές, μέρος της πολιτικής σκηνής.

Καλώ σήμερα, 3η του Σεπτέμβρη, όλη την προοδευτική νεολαία της χώρας μας. Ελάτε να αυτοοργανωθείτε, κάντε την υπόθεση της νεολαίας μας υπόθεση δική σας, μπείτε στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, εδώ διάπλατα σας ανοίγουμε τις πόρτες. Σπάστε τα κατεστημένα, σπάστε τις αντιλήψεις, τις νοοτροπίες τις παλιές. Φτιάξτε τη νεολαία που αξίζει αυτή η χώρα.

Ευχαριστώ την ηγεσία της νεολαίας μας που τόλμησε να σκεφτεί ριζοσπαστικά και ανατρεπτικά. Προχωράμε σήμερα στην αναγέννηση της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Ξεκινάμε έναν πλατύ ανοιχτό διάλογο με τα νέα στελέχη μας, με όλους τους νέους ανθρώπους της χώρας για την παιδεία, για την εργασία, για τα δικαιώματά τους, την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες.

Θέλω όμως και από εδώ, από την αίθουσα αυτή, αυτή τη σημαδιακή για όλους μας μέρα, σύντροφοι και συντρόφισσες, να απευθυνθώ και στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κοινωνικού κινήματος. Του κινήματος για την κοινωνική απελευθέρωση, την ισότητα, την ισονομία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι αλήθεια πως στην 30χρονη πορεία μας δεν βρεθήκαμε πάντα μαζί με τις άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς. Υπήρξε δυσπιστία και από τις δυο πλευρές. Παρά τις πολιτικές μας διαφορές, τις δυσπιστίες που υπήρξαν, μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες, αλλά ακόμα περισσότερο και πολλούς κοινούς αγώνες.

Σήμερα τα ζητήματα που τίθενται είναι στρατηγικής σημασίας για την κατεύθυνση και το μέλλον της χώρας. Μπορούμε να συζητήσουμε χωρίς προκαταλήψεις, με βάση τις αρχές, τις αξίες που μοιραζόμαστε. Δεν θα αφήσουμε την ιδεολογία του νεοσυντηρητισμού να κυριαρχήσει. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε διασπασμένο και απομονωμένο από τα δρώμενα το ελληνικό κοινωνικό κίνημα.

Θα μπορέσουμε να ξαναενώσουμε τον ελληνικό λαό, να διεκδικήσουμε και πάλι από την αρχή την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την βαθύτερη και ωριμότερη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, τον κοινωνικό έλεγχο και τη λογοδοσία.

Να συζητήσουμε για νέα προβλήματα, για τον μετανάστη. Να συζητήσουμε για την παγκοσμιοποίηση. Να συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που, παρά τις διαφορές μας, από κοινού καταθέσαμε το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης.

Παντού στον κόσμο τα σοσιαλιστικά κόμματα, η ανανεωτική αριστερά, οι δυνάμεις της οικολογίας και της προόδου, οι δυνάμεις του δημοκρατικού φιλελευθερισμού, συζητούν και δημιουργούν κοινά πεδία δράσης.

Χρειάζεται να αγωνιστούμε για ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία μας, να μην εγκλωβιστούμε στην παρελθοντολογία.

Γι’ αυτό από εδώ καλώ, καλούμε όλους εσάς, τις ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου, να προχωρήσουμε σε έναν ανοιχτό ειλικρινή διάλογο για το μέλλον αυτού του τόπου. Απευθύνομαι σε όλους εσάς τους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όχι για να ρίξουμε απλώς τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι εκλογικίστικη πολιτική η απόφαση αυτή, διότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος, θέλω να απευθυνθώ σε όλους εσάς που τώρα εξέλεξε η βάση του ΠΑΣΟΚ, στη νεότερη ηγεσία του Κινήματός μας, στην Περιφέρεια, στο Νομό, στον Δήμο. Υπηρετούμε αξίες. Αυτή είναι η παράδοσή μας. Κι όταν τις ξεχάσαμε μας κατέκρινε ο λαός. Κι όταν τις εγκαταλείψαμε, μας εγκατέλειψε ο λαός.

Δεν μας παραδίδουν ο παλαιότεροι που είναι μαζί μας εδώ, τη δύναμη των μηχανισμών. Δεν μας παραδίδουν τη δύναμη των ρουσφετιών. Δεν μας παραδίδουν τη δύναμη της εναλλαγής. Δεν μας παραδίδουν τη δύναμη του αυταρχισμού. Δεν μας παραδίδουν την αλήθεια του δογματισμού. Δεν μας παραδίδουν έτοιμες ρετσέτες και έτοιμες λύσεις.

Μας παραδίδουν κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο πολύτιμο. Μας παραδίδουν τις αξίες αυτού του Κινήματος. Πάρτε την ψυχή αυτή, εμπνευστείτε από την παράδοση των αγώνων και της ανιδιοτέλειας, την παράδοση των οραμάτων και της δημιουργίας. Πάρτε τη σκυτάλη, πάρτε τις πρωτοβουλίες. Γίνετε οι καινοτόμοι της ελληνικής κοινωνίας. Γίνετε οι φορείς της ελεύθερης σκέψης και δημιουργίας. Γίνετε οι διαμορφωτές των λύσεων που απελευθερώνουν τον δημιουργικό και προστατεύουν τον αδύναμο.

Αυτή είναι η δύναμη μας. Αυτή είναι η ιστορία μας. Στις επόμενες εκλογές, ο ελληνικός λαός θα ζητήσει ξανά να κυβερνήσουμε τον τόπο. Είμαστε και σήμερα έτοιμοι. Σήμερα θα ήταν διαφορετική η Ελλάδα, σε καλύτερη μοίρα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, όμως, δε μας αρκεί. Θέλουμε να έρθουμε να αλλάξουμε τα στραβά. Τώρα έχετε εσείς, οι νέοι, οι νεοεκλεγμένοι, άντρες και γυναίκες, και δικαίωμα και χρέος. Ανάμεσά μας για πρώτη φορά υπάρχουν και μετανάστες, μια νέα εκπροσώπηση από τη μειονότητα της Θράκης. Τους καλωσορίζω, όπως καλωσορίζω και τους συντρόφους μας απ’ τη διασπορά.

Με χαρά και έργο, να δώσουμε ξανά το όραμα στον πολίτη. Να δώσουμε ξανά αξιοπιστία στην πολιτική, να δώσουμε αυτοπεποίθηση στον Ελληνισμό. Να δώσουμε ξανά νόημα στη γειτονιά και στο χωριό. Να απελευθερώσουμε ξανά τις δυνάμεις της χώρας μας, τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας.

Απελευθερώνουμε την Ελλάδα από τη συντηρητική λογική των μηχανισμών, των δοβλετιών, των ρουσφετιών και προσωπικών στρατηγικών. Βασίζεται σήμερα ο ελληνικός λαός επάνω μας. Σε εμάς βλέπει την ελπίδα, και «δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε», όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Καλό μας αγώνα. Καλό αγώνα σε όλους.

Πριν τελειώσουμε φίλες και φίλοι, έχουμε σήμερα μια ιδιαίτερη βραδιά. Αποφασίσαμε να τιμήσουμε σήμερα τους πρωταγωνιστές του Κινήματός μας, εκείνους που μπήκαν μπροστάρηδες στις πρώτες κρίσιμες στιγμές της γέννησής του.

Γιατί στρατεύτηκαν στον αγώνα αυτό; Τους έταξε κανείς προνόμια; Τους υποσχέθηκε κανείς οφίτσια; Τι προνόμια είχαν πράγματι; Αν μπορεί να μιλήσει κανείς για προνόμια, θα έλεγε ότι ένα ήταν αυτό: Η ικανοποίηση της προσφοράς, η ικανοποίηση του αγώνα.

Αγώνα κατά του αυταρχισμού, για την δημοκρατική αναγέννηση, για τη λαϊκή συμμετοχή. Αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, για την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Αγώνα κατά της ξενοκρατίας, για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Είχαν το δίκιο με το μέρος τους. Ήθελαν, ήξεραν, μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Με μια προϋπόθεση. Ότι θα βρεθούν δίπλα – δίπλα, θα εργαστούν συλλογικά, θα οργανωθούν, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Δυνάμεις που η συντήρηση, η δεξιά, είχε προσπαθήσει να διασπάσει. Δυνάμεις που είχαν κατασυκοφαντηθεί, που είχαν κυνηγηθεί, φυλακισθεί, βασανισθεί, φακελωθεί, εξοριστεί ή και αφοριστεί, πολλές φορές και εκτελεστεί.

Ανήσυχα πνεύματα, που θεωρούσαν καθήκον να αμφισβητούν αυθεντίες και εξουσίες. Που θεωρούσαν καθήκον να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και την ελεύθερη έκφραση. Που απέρριπταν κάθε ολοκληρωτισμό και κάθε απολυταρχισμό. Που αρνούνταν τις απόλυτες αλήθειες δικτατορικών και θεοκρατικών καθεστώτων. Που αναζητούσαν τις αλήθειες μέσα από τον πλουραλισμό ιδεών και προτάσεων. Που σκέφτονταν με φαντασία το μέλλον της Ελλάδας. Που γεννούσαν ιδέες.

Ήταν και είναι δυνάμεις δημιουργικές, καινοτόμες, ελεύθερης και αδογμάτιστης σκέψης. Και δημιούργησαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον φορέα, την κοινή σκέπη, το Κίνημα λαού, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ο καθένας τους έχει την προσωπική του ιστορία, την οποία και τιμούμε. Όμως όλοι τους συλλογικά, άλλαξαν την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Νίκησαν τις δυνάμεις της συντήρησης. Απελευθέρωσαν τεράστιες δυνάμεις του Ελληνισμού, εντός και εκτός Ελλάδας. Έδωσαν στις δυνάμεις της παραγωγής, της δημιουργίας, φωνή και δύναμη. Για μια Ελλάδα περήφανη, δημοκρατική.

Αυτή είναι η παράδοσή μας. Αυτούς τιμούμε σήμερα. Αυτή την ψυχή μας εκπροσωπούν.

Πέρα απ’ αυτούς, σήμερα η σκέψη μας, η καρδιά μας, στρέφεται σ’ όλους εκείνους τους εκατοντάδες δημοκράτες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, του ΠΑΚ. Στρέφεται σε όλους όσοι από εκείνη τη μέρα του Σεπτέμβρη ανταποκρίθηκαν στο μήνυμα, έσπευσαν στο χώρο της ιδρυτικής μας διακήρυξης, κινήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και με την αυτοργάνωση έδωσαν πνοή στο μεγάλο Σοσιαλιστικό Κίνημα που άλλαξε τη ροή της ελληνικής ιστορίας, άλλαξε την όψη της χώρας μας.

Τιμούμε όλους, και όσους στη διαδρομή ήρθαν γρήγορα κοντά μας, που ήσαν όμως αγωνιστές, από παλιά, όπως τον Σάκη Πεπονή. Τους τιμούμε, τους ευχαριστούμε.

Θέλοντας να συμβάλλουμε ώστε διαχρονικά να τιμούμε αγωνιστές, θεσμοθετούμε Επιτροπή από προσωπικότητες, που θα αναλάβει το έργο της απονομής τιμητικών διακρίσεων σε αυτούς που θα πρωτοστατούν κάθε χρόνο από πλευράς κοινωνικής προσφοράς.

Σε όλους αυτούς, σε όλους εσάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους νέους που είναι εδώ, από εμάς, από εμένα προσωπικά, από τον ελληνικό λαό.

Καλό αγώνα. Καλή συνέχεια στον αγώνα μας, των παλαιών και νέων συντρόφων. Καλό μας αγώνα για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας».

Διαβάστε επίσης