Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ομιλία για τις προγραμματικές δηλώσεις

Ομιλία στη Βουλή

«Κυρία Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -χαίρομαι που βρίσκεσθε εδώ μαζί μας σήμερα- κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός επέλεξε νέα Κυβέρνηση. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο της για το καλό του τόπου.

Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι η ιστορία δείχνει πως κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από αλλαγές. Ποτέ όμως οι αλλαγές δεν ήταν τόσο μεγάλες, τόσο γρήγορες και δεν επηρέαζαν ταυτόχρονα τόσους πολλούς ανθρώπους. Ποτέ άλλοτε γεγονότα σε μια γωνιά του πλανήτη δεν επηρέαζαν άμεσα τις ζωές των ανθρώπων παντού. Ποτέ άλλοτε τεχνολογικές εξελίξεις δεν ανέτρεπαν με αυτή την ταχύτητα τις δομές των εθνικών οικονομιών και της παραγωγικής διαδικασίας. Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς γνώση και ενεργή συμμετοχή στο διεθνές γίγνεσθαι, πόσο μάλλον η Ελλάδα μία χώρα με ιδιαίτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, μία χώρα που ανήκει ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και γειτνιάζει με τη Μέση Ανατολή. Δεν έχουμε το δικαίωμα της εσωστρέφειας ούτε για μια ημέρα.

Οι προγραμματικές δηλώσεις χθες και λυπάμαι γι’ αυτό, έδειξαν μία Κυβέρνηση που δεν έχει την αίσθηση αυτής της αλληλοτροφοδοτούμενης σχέσης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής σε αυτή τη νέα εποχή. Δεν έχει προσανατολισμό, στρατηγική ενόραση. Κάποιες περιγραφικές στερεότυπες διατυπώσεις για το Κυπριακό, μία παράγραφος για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το στίγμα του Πρωθυπουργού για τις μεγαλύτερες και συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αλίμονο αν η Κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει από την πρώτη ημέρα ότι η οικονομία, η ανάπτυξη, οι ξένες επενδύσεις αλλά και η ίδια η κοινωνική πολιτική, τα προβλήματα του πολίτη, ο ισχυρός πολίτης έχουν σαν προϋπόθεση τον ισχυρό διεθνή ρόλο της χώρας μας και τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται και να συναποφασίζει.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας δώσω μια χρήσιμη συμβουλή. Η ισχυρή Ελλάδα του 2004 με έναν αναγνωρισμένο ρόλο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο δεν πρέπει να επιστρέψει στην εσωστρέφεια και στη μιζέρια του παρελθόντος. Και εσείς έχετε προσωπική ευθύνη γι’ αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο Εθνικό Κοινοβούλιο ακούγεται η φωνή του λαού, καταγράφονται οι προσδοκίες του, τα όνειρά του, οι απαιτήσεις του. Εδώ προστατεύονται οι ελευθερίες μας, σχηματίζονται οι κανόνες με τους οποίους ζούμε. Αυτό το χώρο, αυτό τον θεσμό τον παρακολουθεί κάθε πολίτης γιατί εδώ μπαίνουν τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε το μέλλον της πατρίδας μας. Όμως η συγκεκριμένη θητεία της Βουλής έχει κάτι το ιδιαίτερο. Θα παρακολουθήσει την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα τους.

Για μια μικρή χώρα σαν τη δική μας αυτό το έργο από μόνο του είναι σημαντικό. Είναι μια σπάνια ευκαιρία προβολής της χώρας μας στον κόσμο. Δεκαετίες διαφημιστικής καμπάνιας δεν συγκρίνονται με την προβολή της χώρας μας στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Μας χωρίζουν λιγότερο από πέντε μήνες από την τελετή έναρξης των αγώνων, πέντε μήνες σκληρής δουλειάς, πέντε μήνες στους οποίους σας υποσχεθήκαμε κάθε δυνατή υποστήριξη στο έργο σας, πέντε μήνες για τους οποίους έχουμε κάθε ευκαιρία να συνεννοηθούμε, να συμπορευθούμε και να χτίσουμε μαζί.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας Έλληνας που δεν θα χειροκροτήσει τη συνεργασία μας. Όμως δεν υπάρχει και Έλληνας που θα ανεχθεί φαινόμενα εκμετάλλευσης αυτής της εθνικής υπόθεσης για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο πρώτος Έλληνας που δεν θα το ανεχθεί είμαι ο ίδιος, είμαι εγώ.

Το κόμμα το οποίο ηγούμαι έχει κάνει ένα μεγάλο εθνικό έργο, έχει φέρει την Ελλάδα στην πόρτα μιας λαμπρής ιστορικής στιγμής. Επιλογή δική σας είναι να συνεχίσετε τη σκληρή δουλειά για να τελειώσουν τα λίγα έργα που μένουν ατέλειωτα, ή να προσπαθήσετε να δώσετε την αίσθηση της ισοπέδωσης.

Φάνηκε να επιλέγετε την ισοπέδωση τρέχοντας με κάμερες στα εργοτάξια για να δείξετε μπάζα. Τι περιμένετε να βρείτε στα εργοτάξια; Δεν σας τιμάει αυτή η εικόνα. Δίνει την αίσθηση ότι είσθε κατώτεροι των περιστάσεων.

Είμαι βέβαιος, κύριε Καραμανλή, ότι τόσο εσείς όσο και οι Υπουργοί σας έμειναν έκπληκτοι όταν παρακολουθούσαν τους εαυτούς τους στο CNN, στο BBC, στη DEUTSCHE WELLE. Λογικό είναι! Αναρωτιέμαι, όμως, πώς αισθάνθηκαν όταν είδαν τους εαυτούς τους να αμφισβητούν με τις πράξεις τους και σε παγκόσμια κλίμακα έργα τα οποία ούτε η ΔΟΕ δεν είχε αμφισβητήσει!

Αυτή η εικόνα των Υπουργών πλήττει σοβαρά όχι μόνο την Κυβέρνηση αλλά κυρίως το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει. Θα συνιστούσα, λοιπόν, όπως και εσείς, συμφωνώντας μαζί σας, ταπεινότητα, σοβαρότητα και δουλειά!

Και θα σας πρότεινα να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιπαράθεσης που μόνο μικροκομματικούς στόχους υπηρετεί. Ο ελληνισμός θα είναι δικαιωμένος από μια καλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε ό,τι αφορά βέβαια την Κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της, τις πράξεις της και τις παραλείψεις της. Εμείς βέβαια περιμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη σύνθεσή της. Περιμέναμε ίσως μια μικρή, ευέλικτη κυβέρνηση, όπως είχατε υποσχεθεί, μια κυβέρνηση με σημαντικότερη συμμετοχή των γυναικών. Βέβαια, είναι πολύ θετική η για πρώτη φορά εκλογή μιας γυναίκας ως Προέδρου της Βουλής, αλλά ιστορικά για πρώτη φορά σ’ αυτήν τη Βουλή υπάρχουν τόσες γυναίκες που συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. Ας είναι!

Ας έρθουμε όμως στο περιεχόμενο των Προγραμματικών Δηλώσεων. Κατ’ αρχήν επικροτώ το ύφος της ανάγνωσης και τις γενικές διακηρύξεις περί ενότητας, σύνθεσης, κυβέρνησης όλων των Ελλήνων, συναίνεσης και κατάργησης των διαχωρισμών. Το προσυπογράφω. Δηλώνω εξ αρχής ότι το πιστεύουμε και ότι είναι στις προθέσεις μας να διαμορφώσουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Αυτό θα αναδείξει τελικά και την ουσία των διαφορών μας, έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Είμαι όμως αναγκασμένος να μπω κατ’ ευθείαν στην ουσία των Προγραμματικών Δηλώσεων.

Χθες ακούσαμε μία ακόμη ενδιαφέρουσα, αλλά προεκλογική, ομιλία και γενικόλογες διατυπώσεις. Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτές τις γενικές εξαγγελίες, τις αναφορές σε προεκλογικές δεσμεύσεις, την αυτονόητη επισήμανση ότι πρέπει να υλοποιηθούν, τις καλές προθέσεις και τις αξιόλογες παραινέσεις.

Όμως, έμειναν τρία αναπάντητα βασικά ερωτήματα.

Πώς, πότε και πόσο.

Δεν ζητάμε να λυθούν τα προβλήματα με μαγικό ραβδί. Ζητούμε το ελάχιστο που είναι προϋπόθεση για τον προγραμματικό λόγο μιας σοβαρής κυβέρνησης. Να μας εξηγήσετε δηλαδή τα μέσα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των πολιτικών για τις οποίες ψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία πριν από λίγες μέρες.

Με ποια πολιτική θα μειώσει η Νέα Δημοκρατία το ποσοστό των πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και πότε;

Πώς θα σταματήσει την άνοδο των τιμών που ήδη ξεκίνησε δραματικά στα καταναλωτικά είδη και πότε;

Πώς θα αυξήσει τα εισοδήματα, πότε και πόσο;

Πώς συγκεκριμένα θα μειώσει την ανεργία στο 5,6%, όπως υποσχέθηκε χθες;

Πώς συγκεκριμένα θα αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης από 5% που είναι σήμερα;

Πώς θα αυξήσει τις αγροτικές ενισχύσεις και για ποια προϊόντα, πόσο και πότε;

Πώς θα προσελκύσει συγκεκριμένα ξένες επενδύσεις;

Πώς θα πετύχει τη σύγκλιση της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ζητάμε να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό το σχέδιό σας. Αυτά περιμένει ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτά θα ελέγχεστε από εμάς κάθε μέρα και σε όλα τα επίπεδα.

Θα πάρω ένα παράδειγμα. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε θέτοντας ως προτεραιότητα την παιδεία και τον πολιτισμό. Συμφωνούμε. Ήταν το πρώτο θέμα που θέσαμε και εμείς στις προεκλογικές μας διακηρύξεις.

Το περίεργο όμως είναι ότι γι’ αυτήν την πρώτη προτεραιότητα δεν ακούσαμε τίποτα επί της ουσίας, εκτός αν εννοείτε την εξαγγελία σας για πανεπιστήμιο αστυνομικών ως καινοτομία στην παιδεία. Δεν ακούσαμε τίποτα για την ουσία, καμία ένδειξη πολιτικού προσανατολισμού, μόνο δείγμα γραφής, αμφιλεγόμενες και αντιφατικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις, αναβολή των όσων υποσχεθήκατε, επιστροφή στις δέσμες που ούτε τα φροντιστήρια θα σταματήσουν, ούτε την αγωνία των παιδιών και των γονιών θα μειώσουν, ούτε όμως και ολοκληρωμένη και σύγχρονη εκπαίδευση θα δώσουν. Αντιθέτως θα περιορίσουν τις δυνατότητες των παιδιών.

Εμείς έχουμε καταθέσει επανειλημμένως προτάσεις για αποκέντρωση, για ελεύθερες επιλογές, για αυτονομία των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, όμως, επειδή είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και της νέας εποχής θα σας κάνω μία πρόταση κύριε Πρωθυπουργέ. Το 1996 υπήρξε αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος από τον ΟΟΣΑ, κατ’ εξοχήν ειδικός οργανισμός που κάνει τέτοιες αξιολογήσεις. Κάντε αυτή την αξιολόγηση επίκαιρη, κάντε μία νέα αξιολόγηση και πάνω σ’ αυτή την αξιολόγηση να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο για την παιδεία και θα μας βρείτε και εμάς συμπαραστάτες για να κάνουμε ουσιαστικές τομές , όχι τις τομές τις οποίες εξαγγείλατε που δεν θα αλλάξουν την κατάσταση αλλά ουσιαστικές τομές στο χώρο της παιδείας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές αυτή η αοριστολογία της Κυβέρνησης που ακούσαμε χθες μας ανησυχεί βαθύτατα. Διότι εμείς παραδίδουμε μια Ελλάδα ισχυρή, που δεν κτίστηκε με αερολογίες αλλά με συγκεκριμένα σχέδια και συγκεκριμένο σχέδιο χρειάζεται για να παραμείνει ισχυρή και να πάει ακόμα πιο μπροστά. Και έχει διανύσει αυτή η χώρα τεράστια απόσταση σε θέματα οικονομίας, ασφάλειας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ισχυρής παρουσίας στην Ευρώπη, έχει αποκτήσει ανεπτυγμένες υποδομές στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στις μεταφορές, έχει πετύχει την ένταξη στην ΟΝΕ, την ένταξη της Κύπρου, έχει ενισχύσει την αγροτική οικονομία, έχει προωθήσει την αποκέντρωση και την καινούργια διακυβέρνηση στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας και Υγείας.

Αναφέρω τέσσερα χαρακτηριστικά μεγέθη. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2003 η Ελλάδα δεν ήταν απλώς πρώτη σε ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 5%. Το κατά κεφαλήν εισόδημα έφθασε το 76% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 66% που ήταν το 1994. Ειδικά την περίοδο 2000-2004 πέτυχε τη μεγαλύτερη ταχύτητα της σύγκλισης σε σχέση με κάθε άλλη χώρα ακόμα και αυτή της Ιρλανδίας. Για πρώτη φορά δεν έχουμε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Η ανεργία βρίσκεται κάτω του 9%, δηλαδή στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δεκαπέντε, πτώση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική και προστασία ξεπερνούν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δεκαπέντε. Ενώ πριν από 10 χρόνια βρισκόμασταν σε μία από τις τελευταίες θέσεις. Φυσικά αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα, αλλά χάριν στο έργο που σας παραδίδουμε ξεκινάτε με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις. Αυτό το έργο είναι βάση πάνω στην οποία εσείς ξεκινάτε. Δεν έχετε περιθώριο να πάτε ούτε ένα βήμα πίσω.

Σήμερα η οικονομία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του 1993. Παραλάβαμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διψήφιο πληθωρισμό, έκρηξη ανεργίας, αχαλίνωτο δημόσιο χρέος, ελλείμματα τετραπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλάξαμε ριζικά την οικονομία. Πετύχαμε τους περισσότερους στόχους μας. Βεβαίως είχαμε διαρκώς την καταγγελία και την αμφισβήτηση, την καταστροφολογία της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την άγονη, ανεδαφική και ατεκμηρίωτη αντιπολιτευτική τακτική. Θα ελέγχουμε διαρκώς την υλοποίηση όσων δεσμεύσεων έχει αναλάβει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και θα καταθέτουμε από την άλλη πλευρά συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες και λύσεις για την πορεία της χώρας.

Άλλωστε πολλά μέτρα τα οποία εσείς εξαγγείλατε βασίζονται σε δικές μας πολιτικές που εφαρμόζαμε σταδιακά μέσα σε ένα πλαίσιο πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας.

Η υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών σας φυσικά έχει ένα σημαντικό κόστος. Και συγκεκριμένα για τις αγροτικές συντάξεις για τα 330 ευρώ χρειάζεται 1,5 δισ. το χρόνο, για το ΕΚΑΣ, τα 230 ευρώ χρειάζεται επιπλέον περίπου μισό δισ. ευρώ. Για να φτάσουν όλες οι συντάξεις στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζονται επιπλέον 10 δισ. ευρώ. Για την εφαρμογή των μέτρων για την οικογένεια των τριών παιδιών χρειάζεται πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Η υλοποίηση των νέων μισθών και συντάξεων για τους στρατιωτικούς χρειάζεται 2 δισ. Ευρώ το εκτιμώμενο κόστος των εξαγγελιών σας ανέρχεται στο ποσό των 15 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 5 τρισεκατομμύρια δραχμές. Υποθέτω ότι για να δώσετε αυτά αναγνωρίζετε την αλήθεια για την ελληνική οικονομία, που προεκλογικά συστηματικά διαστρέφατε μιλώντας για κατεστραμμένη οικονομία.

Αλλά μίλησε ο Πρωθυπουργός για απογραφή. Ας κάνει την απογραφή η Νέα Δημοκρατία, γιατί θα είναι χρήσιμο τελικά να δείτε και εσείς την πραγματικότητα και να μπορούμε να μιλάμε με αριθμούς που δεν αμφισβητούνται. Αρκεί όμως η απογραφή να γίνει με διάφανο και αντικειμενικό τρόπο, αρκεί να μην μπει σε μια μικροκομματική λογική όπως έγινε στην Πορτογαλία που έπληξε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και δημιούργησε τρομερά οικονομικά προβλήματα. Η αξιοπιστία αποτελεί θεμέλιο λίθο για περαιτέρω ανάπτυξη, επενδύσεις και σταθερότητα.

Αλλά και κάτι άλλο για το οποίο σας προειδοποιώ. Μην έρθετε μετά την απογραφή να μας πείτε, ξέρετε, είναι άδεια τα ταμεία και δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε ή να προχωρήσουμε τις εξαγγελίες που σας είπαμε προεκλογικά, γιατί ούτε οι δικοί σας ψηφοφόροι δεν θα σας πιστέψουν.

Και στον αγροτικό τομέα παραδώσαμε και παραδίδουμε ένα αξιολογότατο έργο. Ας μην ξεχνάμε που ήταν. Το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε τα γεωργικά εισοδήματα μέχρι το 2013.

Εξασφαλίσαμε επιδοτήσεις ύψους 27 δισ. ευρώ για τα προϊόντα μας. Σήμερα εισπράττουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μερίδιο από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό κατά πολύ υψηλότερο από το ποσοστό συμμετοχής μας στην γεωργική παραγωγή της Κοινότητας. Εξασφαλίσαμε το υψηλότερο κατά μέσο όρο ποσό δημοσιονομικής στήριξης ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκκίνηση της Κυβέρνησης στη γεωργία ξεκινάει με αυτά τα δεδομένα. Θα περιμέναμε εκτός από την αλλαγή του ονόματος του Υπουργείου να ακούγαμε μία στοιχειώδη κατεύθυνση για την αγροτική ανάπτυξη και τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις.

Εμείς πιστεύουμε ότι σ’ αυτή τη νέα εποχή, ο αγροτικός τομέας μπορεί να γίνει πραγματικά η ατμομηχανή της περιφερειακής ανάπτυξης και γι’ αυτό δεν ακούσαμε ουσιαστικά τίποτα.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική εμείς κατοχυρώσαμε το ασφαλιστικό σύστημα για τα επόμενα 30 χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το ν.3029/02 και μάλιστα αποχώρησε από τη Βουλή.

Στις προγραμματικές δηλώσεις δεν υπήρξε από σας κύριε Πρωθυπουργέ καμία αναφορά για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνική ασφάλιση. Τι θα πράξετε; Θα επιστρέψετε στο παρελθόν; Δεν θα σας το επιτρέψουμε εμείς. Θα είμαστε απέναντί σας αν προσπαθήσετε να μειώσετε, να αλλάξετε τις κατακτήσεις των εργαζομένων στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ανεργία, ένα άλλο μεγάλο θέμα, χρειάζεται ενεργητικές πολιτικές και νέες προσεγγίσεις. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πέντε μέτρα. Υπενθυμίζουμε, όμως, σε ό,τι αφορά τα μέτρα αυτά ότι ήδη με το ν. 3091/2003 θεσμοθετήθηκε η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση. Με το ν. 3227/2004 θεσμοθετήθηκαν οι επιδοτήσεις επιχειρήσεων για την πρόσληψη και απασχόληση ανέργων νέων, άνεργων μητέρων και ανέργων άνω των πενήντα πέντε ετών, καθώς επίσης και μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε ποσοστό 50%-100% ανάλογα με την περίπτωση.

Ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί πολιτική την οποία η ίδια δεν ψήφισε σε αυτήν τη Βουλή.

Το μόνο νέο στοιχείο είναι η ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων, ένα από τα εννέα νέα συμβούλια, οργανισμούς, αρχές που χθες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, εν ονόματι του λεγόμενου ευέλικτου κράτους και της απλοποίησης των διαδικασιών.

Το κοινωνικό κράτος έχει ενισχυθεί με είκοσι έξι νέα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» σε όλη την Ελλάδα, με το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα προώθησης της απασχόλησης, με επιδόματα, όπως το οικογενειακό επίδομα ΙΚΑ, με ειδικές πολιτικές για τα φάρμακα και τη νοσηλεία.

Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει, να στηρίξει και να ενισχύσει τον ιστό κοινωνικής προστασίας που υπάρχει σήμερα. Δεν θα συναινέσουμε σε οποιαδήποτε απόπειρα περικοπής για κανένα λόγο.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι σημαντικό βήμα του κοινωνικού κράτους είναι η θεσμοθέτηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που έχουν πράγματι ανάγκη, όπως έχουμε προτείνει. Και γι’ αυτό δεν ακούσαμε τίποτα.

Στον τομέα της υγείας οι πειραματισμοί της Κυβέρνησης με την κατάργηση των περιφερειακών εθνικών συστημάτων υγείας εγείρουν ανησυχίες για το μέλλον του ΕΣΥ, όπως επίσης προβληματισμό δημιουργεί η θέση της Κυβέρνησης ότι θα επιβάλει την καταβολή του πραγματικού νοσηλίου, κάτι που ασφαλώς θα επιβαρύνει υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν ακούσαμε, επίσης, για τη στελέχωση των νοσοκομείων με δέκα χιλιάδες επιπλέον προσωπικό και εκκρεμεί η απόφαση της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση -ελπίζουμε- και όχι την κατάργηση του ΑΣΕΠ, την επαναφορά του συστήματος προσλήψεων στη σκιά της κομματικής επιρροής.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση παραλαμβάνει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με ένα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο που της κληροδοτούμε. Χάρη στην πολιτική μας στο Κυπριακό, το Κυπριακό βγήκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και βρίσκεται σε υψηλότατη προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή κοινότητα. Η δική μας πολιτική ήταν πάντα πολιτική πρωτοβουλιών. Γι’ αυτό το λόγο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να βγει από την αμηχανία στην οποία σήμερα βρίσκεται. Να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να μην αφήσετε την άλλη πλευρά να κερδίζει τις εντυπώσεις. Αυτό έκανε με μεγάλη προσπάθεια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεχή επαφή με όλους.

Φέρνω ένα παράδειγμα. Αν είχατε αποφασίσει να πάτε, κύριε Πρωθυπουργέ, στη Λουκέρνη σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, θα ήταν πολύ καλύτερο εσείς πρώτος να το είχατε ανακοινώσει, πριν σας μιλήσει ο Πρόεδρος Μπους και έτσι να δίνετε την εντύπωση -δεν ξέρω τι συζητήσατε- ότι, πρώτον, ήσασταν απρόθυμος για μια παρόμοια διαπραγμάτευση, αλλά τελικά με το ζόρι την απροθυμία σας την έκαμψε αυτός.

Και τονίζω ότι η συμφωνία της Νέας Υόρκης στις 13 Φεβρουαρίου, στην οποία όλοι δεσμευτήκαμε, για να πειστεί ο Ντενκτάς και η Τουρκία να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν είναι αυτόματος πιλότος, όπως εσείς υπονοήσατε.

Θέλω επίσης, για μια ακόμη φορά, να επιβεβαιώσω την απόλυτη υποστήριξή μας στους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου και από αυτό το Βήμα καλώ τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει με αποφασιστικότητα και ανεξάρτητα από λογικές συσχετισμών και συμψηφισμών αυτή την ιστορική ευθύνη και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση το θέμα, μέσα στα πλαίσια και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, με την πολιτική μας στάση, θα συμβάλλουμε στην αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων στην εξωτερική πολιτική και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Πρωτοβουλίες όμως πρέπει να πάρετε άμεσα και για τα Βαλκάνια. Και θέλω να χαιρετίσω από το Βήμα της Βουλή τα στρατευμένα παιδιά μας, που σήμερα βρίσκονται στο Κόσοβο. Τους συμπαραστεκόμαστε. Είμαστε περήφανοι για το έργο τους. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι. Είναι έργο ειρήνης, είναι έργο που συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν αρκεί όμως. Συνεχείς επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους είναι αναγκαίες. Θα περίμενα να βρίσκεται ήδη Υπουργός ή Υφυπουργός Εξωτερικών στην περιοχή, στις τέσσερις πόλεις των Τιράνων, των Σκοπίων, του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Έχουμε κύρος και μας ακούνε. Μας χρειάζονται. Και εμείς τους χρειαζόμαστε για την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Θα περίμενα μια πρωτοβουλία προς την UNESCO για την προστασία, αλλά και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά και των τζαμιών, όπου έχουν καταστραφεί. Θα περίμενα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς θα το φέρουμε στις Βρυξέλλες στο επίπεδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος την επόμενη βδομάδα. Συγκαλέστε μια διαβαλκανική διάσκεψη. Το μήνυμα μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, οι δικές μας πρωτοβουλίες στο παρελθόν, στηρίζονται πάντα σε ένα μακρόπνοο και οραματικό σχέδιο. Εμπνευσμένοι από το Ρήγα Φεραίο, προωθούμε τη συνεργασία των λαών και των κρατών της περιοχής, με στόχο τον εξευρωπαϊσμό τους, την ένταξή τους σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό σημαίνει πολύ απλά να υιοθετούν και να εφαρμόζουν κανόνες δικαίου, την επίλυση των διαφορών τους με ειρηνικό τρόπο, το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, της θρησκευτικής διαφοράς και των δημοκρατικών θεσμών.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι γι’ αυτό το λόγο εμείς υποστηρίζουμε, μαζί με όλα τα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, μια Ευρώπη της ειρήνης, της συνεργασίας, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των πολιτών, της εργασίας και της ανάπτυξης που κατακτά συνεχώς την ομοσπονδιακή της προοπτική.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Κυβέρνησή μας βρέθηκε στην πρωτοπορία της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πρωτοπορία της διαπραγμάτευσης για μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, όπως και την ενσωμάτωση στο νέο Σύνταγμα της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής. Και βεβαίως, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε στην ενισχυμένη πολιτική και αμυντική συνεργασία.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που βλέπουμε οι εντάσεις της περιοχής να μπορούν ιστορικά να λυθούν, να αντιμετωπισθούν συγκρούσεις ή και προσπάθειες εθνοκάθαρσης. Είναι μέσα σε αυτά τα ίδια πλαίσια που έχουμε εντάξει την πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία. Η ευρωπαϊκή της πορεία μας συμφέρει. Θα πρέπει ο κ. Καραμανλής να κάμψει τις αντιδράσεις των συντηρητικών συναδέλφων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που φοβούνται μια μουσουλμανική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα όμως πρέπει αυτή τη χρονιά να έχει απτά αποτελέσματα στο Κυπριακό, για την υφαλοκρηπίδα, καθώς και για την ελληνική μειονότητα και για το Πατριαρχείο. Είναι κατάκτηση της προηγούμενης Κυβέρνησης ότι τα θέματα αυτά έχουν γίνει θέματα ευρωπαϊκά. Και έλαχε σε σας, κύριε Καραμανλή, να χειριστείτε την τελική έκβαση αυτών των θεμάτων και μάλιστα μέσα στο 2004. Ακούσαμε όμως ελάχιστα γι’ αυτά. Ελπίζω αυτό να μη σημαίνει ότι έχετε υποβαθμίσει τη σημασία τους για το μέλλον του ελληνισμού και τη σταθερότητα της περιοχής, σταθερότητα που άμεσα επηρεάζει την οικονομία, τις επενδύσεις, το εισόδημα του Έλληνα, την προοπτική της νέας γενιάς του Έλληνα.

Η εμπειρία της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει διδάξει ότι τίποτα δεν κερδίζεται παρά με σκληρή διαπραγμάτευση. Περιμένουμε τη σκληρή διαπραγμάτευση για την αύξηση των κοινοτικών πόρων και τη σκληρή διαπραγμάτευση για το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπως έκανε με επιτυχία η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη το Μάρτιο του 1999 με το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Με την εξωτερική μας πολιτική κάναμε επίσης ό,τι μπορούσαμε, ώστε οι κρίσεις, οι πόλεμοι, η διεθνής τρομοκρατία να μην αγγίξει την Ελλάδα. Απέναντι σ’ αυτή τη νέα μορφή τρομοκρατίας πρέπει να ακολουθήσουμε μία τριπλή στρατηγική.

Πρώτα-πρώτα, να μην την αφήσουμε να πετύχει. Με άλλα λόγια δεν θα κάνουμε πίσω απ’ αυτό που επιδιώκει να καταστρέψει. Θα βαθύνουμε τα προοδευτικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών μας, δεν θα εγκλωβιστούμε στο δίλημμα που μας οδηγούν πολλοί συντηρητικοί: Ελευθερία ή ασφάλεια. Εμείς εργαζόμαστε για την ασφάλεια μιας ελεύθερης κοινωνίας.

Θέλει η τρομοκρατία των φανατικών θρησκευτικών κινημάτων να κτυπήσει τη δημοκρατία; Εμείς απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία, με ακόμα μεγαλύτερα ανοίγματα στα δικαιώματα των πολιτών μας, αλλά και των πολιτών άλλων κρατών που φιλοξενούμε.

Και παρενθετικά για το θέμα της μετανάστευσης δεν άκουσα τίποτα. Μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Η ένταξή τους αποτελεί κύριο μέλημα της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης, ένταξης χωρίς ρατσισμούς και ξενοφοβίες, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν πολλοί απ’ αυτούς κάποια στιγμή όχι απλώς μέλη της κοινωνίας μας, αλλά και Έλληνες πολίτες αυτοί και τα παιδιά τους. Κλείνω την παρένθεση.

Θέλει η τρομοκρατία να εισάγει τον πόλεμο των πολιτισμών; Εμείς υποχρεούμαστε να απαντήσουμε με την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, με τον εμπλουτισμό της κληρονομιάς μας, με ό,τι καλύτερο έχουν να μας δώσουν τρίτοι πολιτισμοί, όπως θέλουμε να εμπλουτίζουμε και εμείς με τον δικό μας τρίτους πολιτισμούς.

Η δεύτερη στρατηγική είναι να συμβάλουμε ως μία από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου στην υπέρβαση των παγκόσμιων προβλημάτων και ανισοτήτων της πείνας και της δίψας, του αναλφαβητισμού, της έλλειψης κοινωνικών ιατρικών συστημάτων σε χώρες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Να στηρίξουμε τον ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, την πολυμερή διπλωματία. Θέλουμε έτσι να κτυπήσουμε κάθε δυνατότητα η τρομοκρατία να βρει ανταπόκριση και θύματα μέσα από τις γραμμές των πιστών της θρησκείας που επικαλείται.

Η τρίτη στρατηγική είναι να έχουμε ένα ανοικτό μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας κατά της τρομοκρατίας με την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας. Και βεβαίως η στρατιωτική αντιμετώπιση έχει δείξει τα όρια και τα αδιέξοδα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι εμείς δεν πρέπει να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Πρέπει να υπάρξει άνοιγμα στο επίπεδο του ΟΗΕ και να υπάρξει μία ενιαία και αποτελεσματική στρατηγική. Και βέβαια προβλήματα όπως το παλαιστινιακό πρέπει να λυθούν.

Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το θέμα της τρομοκρατίας, θα συνιστούσα κάτι πολύ απλό: Λιγότερα λόγια για την ασφάλεια και περισσότερο έργο.

Οι αγώνες του 2004 πρέπει και μπορούν να είναι αγώνες της ειρήνης, της ολυμπιακής εκεχειρίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αγώνες του ανθρώπινου μέτρου και της ιστορικής αυθεντικότητας, αγώνες που θα ανυψώσουν τα ολυμπιακά ιδεώδη και θα στείλουν σε όλο τον κόσμο την εικόνα μιας σύγχρονης και δυναμικής Ελλάδας. Θα το πετύχουμε. Το οφείλουμε όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Θέλω, όμως να προσθέσω και κάτι ακόμα για μία άλλη μεγάλη διοργάνωση που διεκδικεί η Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη διεκδικούν την παγκόσμια έκθεση του 2008. Γι’ αυτή την πρωτοβουλία δεν άκουσα κύριε Πρωθυπουργέ, να κάνετε κάποια αναφορά. Η υπόθεση έχει πάει μέχρι σήμερα πάρα πολύ καλά, λόγω των δικών μας χειρισμών. Η Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη δική μας προσπάθεια ώστε να πετύχει αυτή τη διοργάνωση για τη Θεσσαλονίκη.

Μιλάτε εδώ και πολύ χρόνο -πάω σε ένα άλλο κεφάλαιο- για την επανίδρυση του κράτους. Προσπάθησα μέσα από τις προγραμματικές σας δηλώσεις να δω σε τι συνίσταται αυτή η περιβόητη επανίδρυση. Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Αν η επανίδρυση είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τότε να σας υπενθυμίσω ότι εμείς διαθέσαμε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», την ώρα που εσείς μέχρι σήμερα ούτε στη διακομματική επιτροπή των έργων του δεν συμμετείχατε.

Αν είναι η κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων και υπηρεσιών, αναρωτιέμαι γιατί δεν άκουσα κάποια σχετική πρόταση. Αντίθετα μέτρησα αρκετές νέες γραμματείες και νέους οργανισμούς.

Αν είναι ο σύγχρονος κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, τότε σας θυμίζω ότι αυτός έχει ολοκληρωθεί από εμάς μετά από ένα χρόνο διαλόγου με τις ΤΕΔΚ και την ομόφωνη στήριξη όλων των αιρετών οργάνων.

Πότε, κύριε Πρωθυπουργέ, θα αποδώσετε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ -ή τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ κατά άλλους- που δήθεν χρωστάει η πολιτεία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δεν μιλήσατε συγκεκριμένα για χρονοδιάγραμμα και για συγκεκριμένους στόχους. Θα απαντήσουμε σ’ αυτό.

Θα αναφερθώ και σε ένα τελευταίο ζήτημα. Είπατε ότι θα θέσετε τέλος στο καθεστώς ομηρίας των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Παραπέμψατε σε αλλαγή του προεδρικού διατάγματος και δια του αρμοδίου Υπουργού αποδεχθήκατε ότι η μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ, που είναι ήδη εδώ και 1,5 χρόνο νόμος του κράτους, θα είναι ο τρόπος. Λησμονήσατε να πείτε όμως πόσους και ποιους από τις κατηγορίες των εκτάκτων αφορά. Καλλιεργήσατε την εντύπωση ότι αφορά τους πάντες. Για παράδειγμα και τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις, χωρίς να δώσετε επιπρόσθετους πόρους στην Αυτοδιοίκηση; Να μας το πείτε. Να το πείτε στους Δήμους.

Πάντως εμείς προτείνουμε μια ριζικότατη ουσιαστική αποκέντρωση, που θα συγκεντρώνει πόρους μέσω ενός νέου φορολογικού συστήματος, ώστε σημαντικό μέρος των άμεσων φόρων να διατίθεται κατευθείαν στην Αυτοδιοίκηση. Κάθε ουσιαστικό μέτρο, που θα αποκεντρώνει ακόμα περισσότερο ένα ιστορικά συγκεντρωτικό κράτος, εμείς θα το επικροτούμε.

Μιλήσατε επίσης για σπατάλη. Περιμένουμε να μας δείξει η Κυβέρνησή σας αυτή τη σπατάλη και ελπίζουμε στη σπατάλη να μη συγκαταλέγονται για παράδειγμα οι επενδύσεις για νέα σχολικά κτίρια ή οι προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, κάθε ουσιαστικό μέτρο εμείς θα το υποστηρίξουμε. Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, σε ό,τι κτυπήσετε θα έχετε τη συμπαράστασή μας. Μα είναι λογικές για το φακελάκι, το γρηγορόσημο, τη συναλλαγή των εφοριακών με επιχειρήσεις; Εμείς θα το στηρίξουμε. Θα στηρίξουμε κάθε μέτρο που θα βοηθήσει τη διαφάνεια και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.

Επίσης, όποιο μέτρο αποτελέσει ουσιαστική συμβολή στο να αποδεσμεύει την πολιτική ζωή από το οικονομικό κεφάλαιο της χώρα μας, την αθέμιτη αν θέλετε επιρροή του οικονομικού κεφαλαίου στη χώρα μας, εμείς θα το στηρίξουμε και θα πάρουμε και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση για να εμβαθύνουμε και να προστατεύουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Μιλάτε όμως για τις υπερβάσεις και τις συμβάσεις των δημοσίων έργων. Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα δημόσια έργα περνούν από διακομματική επιτροπή και ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν θα έρχονταν ποτέ στην Ελλάδα αν είχαμε παραμείνει με θεσμικό πλαίσιο που δεν διασφάλιζε τη διαφάνεια και την καλύτερη σχέση κόστους, ποιότητας και χρόνου παράδοσης.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης αγωνιζόμαστε για τις πάντα επίκαιρες αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, δημοκρατία με ισχυρή αποκέντρωση, διαφάνεια και συμμετοχή, βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, ευημερία για όλους με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμό στην παράδοση και την πολιτισμική διαφορετικότητα.

Θέλουμε τέλος μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη, που εγγυάται την πολυμέρεια, μια Ευρώπη παρούσα στις περιοχές της κρίσης, με το διάλογο, τη διαμεσολάβηση, τη βοήθεια και όχι τη στρατικοποίηση της διεθνούς πολιτικής.

Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για συμμετοχή του Έλληνα πολίτη, με περισσότερη αποκέντρωση και καλύτερη ποιότητα παντού. Θα το κάνουμε πράξη στο ίδιο μας το Κίνημα, σίγουρα όχι ανανεώνοντας μόνο το δικό μας Κίνημα, αλλά ανανεώνοντας και γενικότερα την πολιτική ζωή του τόπου, καλώντας ιδιαίτερα τη νέα γενιά να συμμετάσχει σ’ αυτό το φιλόδοξο, αλλά και οραματικό εγχείρημα.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι σύντομα έτοιμο να ξαναδιεκδικήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η μεγάλη παράταξη του Κέντρου και της Αριστεράς εξακολουθεί να ταυτίζεται με τα οράματα και τους στόχους του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής και θα συνεχίσει να κλιμακώνει τους αγώνες του για μια Ελλάδα με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Έκανε λάθη, που τα αναγνωρίσαμε. Παρέλειψε πράγματα που τα εντοπίσαμε. Υιοθέτησε συμπεριφορές που καταδικάσαμε. Εξετέλεσε όμως την ιστορική αποστολή του παραδίδοντας στους Έλληνες του 21ου αιώνα μια Ελλάδα που γεφύρωσε τα χάσματα ενός ολόκληρου αιώνα.

Με τους Έλληνες το ΠΑΣΟΚ έχει τις σχέσεις εκείνες τις κοινωνικές, τις πολιτικές, τις ιστορικές που το κάνουν σάρκα από τη σάρκα τους, ψυχή από την ψυχή τους. Κρίθηκε αυστηρά, ακριβώς γιατί εξακολουθεί ο λαός να θέλει το ΠΑΣΟΚ εκφραστή των αναγκών και των επιθυμιών του, των προσδοκιών και των οραμάτων του.

Γι’ αυτό κι εμείς δεσμευόμαστε να ξαναγίνουμε σήμερα από την Αντιπολίτευση, αύριο από την Κυβέρνηση, δύναμη της θέλησης του ελληνικού λαού, ελπίδα της ζωής του, οδηγός του μέλλοντος των παιδιών του. Θα παραμείνουμε προστάτης των κατακτήσεών του και μπροστάρης στις λεωφόρους της νέας εποχής. Θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του, εκφράζοντας τον καλύτερό μας εαυτό, ασκώντας τη δημιουργική μας αντιπολίτευση, παίρνοντας πρωτοβουλίες που θα εξακολουθούν να δείχνουν το δρόμο για την προκοπή.

Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, να αξιοποιήσει ευκαιρίες και να αποφύγει παγίδες. Η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ανταποκριθεί στις πολλαπλές ανάγκες αυτής της νέας εποχής.

Δυστυχώς, οι προγραμματικές δηλώσεις της δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες πολίτες λίγα μπορούν να περιμένουν. Θα περιμένουν μόνο γενικόλογες υποσχέσεις.

Μπορεί, για λόγους που με ειλικρίνεια εμείς πρώτοι δεχθήκαμε, να μας έταξε ο ελληνικός λαός στη θέση της Αντιπολίτευσης. Αναλαμβάνουμε σήμερα μία και μοναδική δέσμευση: θα είμαστε συνέχεια και με συνέπεια στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Θα πράξουμε το καθήκον μας, όπως πάντοτε η Δημοκρατική Παράταξη έχει κάνει στις κρίσιμες στιγμές της πολιτικής ζωής. Θα ασκήσουμε μία δομική, εποικοδομητική αντιπολίτευση, θα παλέψουμε για τα κοινωνικά δικαιώματα, θα αναγεννηθούμε κι εμείς ως Κίνημα, θα είμαστε πανταχού παρόντες.

Αλλά θα περιμένουμε από εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ και από τους Υπουργούς σας πολύ πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Αυτές οι δεσμεύσεις σας οι χθεσινές δεν ήταν προγραμματικές δηλώσεις.

Γι’ αυτό και βεβαίως καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

…………………………………………………….
Δευτερολογία Γιώργου Παπανδρέου
…………………………………………………….

Γιώργος Παπανδρέου: Κι εγώ Κύριε Πρόεδρε της κυβέρνησης, με ιδιαίτερη συμπάθεια σας άκουσα, αλλά μπορώ να πω ότι μάλλον θα καταλάβανε όλοι οι βουλευτές, ότι πάνω στην αοριστία των χθεσινών δηλώσεών σας, υπήρξε η περαιτέρω αοριστία της δευτερολογίας σας.

Χαίρομαι βέβαια ότι δεσμευτήκατε για ένα χρονοδιάγραμμα, βέβαια δεν είπατε πότε, για την απόδοση πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για το θέμα της διαφάνειας θα μας βρείτε κοντά σας, αλλά θέλουμε ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο για οποιονδήποτε νόμο φέρεται. Γιατί πράγματι εμείς είμαστε αυτοί που θα παλέψουμε για μια νέα σχέση κράτους – πολίτη, αλλά εάν προεκλογικά κατάλαβε ο ελληνικός λαός, που δεν νομίζω ότι κατάλαβε τι σημαίνει επανίδρυση, σίγουρα χθες μετά από την δική σας ομιλία, έχει μεγαλύτερη σύγχυση και σήμερα ακόμη περισσότερο. Διότι δεν άκουσα, δεν κατάλαβα τι είναι αυτή η επανίδρυση. Κάτι είπατε για δημόσια έργα, αλλά δεν κατάλαβα για επανίδρυση.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό που κατάλαβα από εσάς είναι ότι θα συνεχίσετε αυτή την τακτική περί καθυστερήσεων και περί αδυναμίας κλπ. Θα κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο όπως σας ζήτησα, να κάνουμε επιτέλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες εθνικό θέμα για όλους τους Έλληνες να ξεφύγουμε από τη μιζέρια των μικροκομματικών αντιπαραθέσεων; Δεν κατάλαβα την απάντησή σας.

Σε ό,τι αφορά την αοριστία για την οποία μίλησα, πάλι μου απαντήσατε με αόριστες υποσχέσεις. Για το θέμα των συντάξεων και της ειδικής εισφοράς, ξέρετε πολύ καλά βεβαίως ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο επιβάλει αυτές να επιστραφούν.

Θέλω όμως να πω ως προς την εξωτερική πολιτική ότι και εδώ θα μας βρείτε κοντά σας, στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά τονίζω ότι οι χειρισμοί είναι σημαντικοί και η εικόνα που δίνει η Κυβέρνηση είναι επίσης σημαντική. Πιστεύω ότι πρέπει να πάρετε πρωτοβουλίες. Είμαστε σε μια γειτονιά με προβλήματα και στα Βαλκάνια έχουμε , νέα ένταση στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν μπορεί να μην προχωρήσετε με πρωτοβουλίες και σε αυτό και στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Αναμένουμε.

Σε ό,τι αφορά τέλος την παιδεία, πάλι δεν άκουσα κάτι, παρά μόνο για τις εξετάσεις. Θέλω όμως να υπενθυμίσω κάτι, γιατί μιλήσατε για εθνική συναίνεση. Δύο φορές ήμουν Υπουργός Παιδείας, δύο φορές συστήσαμε διακομματικές επιτροπές, δύο φορές αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία να συμμετάσχει στην διακομματική επιτροπή.

Συστήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Ήδη μέχρι σήμερα αρνείται η Νέα Δημοκρατία να αποστείλει τον εκπρόσωπό της στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας που είναι το ευρύτερο όργανο συναίνεσης με τους κοινωνικούς φορείς. Ελπίζω, έστω από τη θέση της Κυβέρνησης πια, πραγματικά να κάνουμε πράξη μια εθνική συναίνεση για την παιδεία. Εγώ δεσμεύομαι γι’ αυτή την πολιτική, αλλά σας προτείνω να είναι πάνω στα αντικειμενικά δεδομένα. Γι’ αυτό ζήτησα να επικαιροποιηθεί η Έκθεση του ΟΟΣΑ του 1996, ώστε να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα και προτάσεις πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να μιλήσουμε.

Τέλος, συνεχίζετε την αντιπολιτευτική σας τακτική, να μηδενίζετε το έργο του ΠΑΣΟΚ. Μιλήσατε για αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ. Σας ερωτώ: Υπήρξε αποδοκιμασία του πολίτη για τα έργα του μετρό, του Ρίου-Αντιρρίου, του αεροδρομίου; Υπήρξε αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ για τις νέες σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα; Υπήρξε αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ για τα ΚΑΠΗ που φτιάξαμε; Υπήρξε αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ για τη φροντίδα στους ηλικιωμένους και για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»; Υπήρξε αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ για το 5% της ανάπτυξης της χώρας μας, για το ΕΚΑΣ ή την εξωτερική μας πολιτική;

Γι’ αυτό σας συνιστώ να μη μηδενίζετε το έργο του ΠΑΣΟΚ, γιατί θα το βρείτε μπροστά σας. Το χρειαζόσαστε για να προχωρήσετε εσείς, στη δική σας πολιτική, αν θέλετε, έστω αυτά τα λίγα τα οποία έχετε υποσχεθεί, να τα κάνετε πράξη.

Ευχαριστώ πολύ.»

Διαβάστε επίσης