Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του πολιτικού συστήματος

Δευτερολογία στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά και τις τοποθετήσεις των υπουργών της «νέας» κυβέρνησης, ένα είναι πια σίγουρο. Σχέδιο, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα για τη χώρα, δεν υπάρχουν. Ανούσιες εκθέσεις ιδεών, χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα για τη χώρα, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς οδικό χάρτη για τον τόπο και τον πολίτη.

Ξέρουμε πια απ’ την προηγούμενη θητεία σας ότι, πίσω απ’ τα μεγάλα λόγια και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, κρύβεται η πραγματική σας ατζέντα. Αυτό που, δυστυχώς, μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός. Αυτό που μπορεί να περιμένει είναι περισσότερη κοινωνική αδικία, περισσότερη οικονομική ανισότητα, περισσότερη αδιαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, μεγαλύτερη κομματικοκρατία, μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Αυτό που, δυστυχώς, μπορεί να περιμένει είναι νέες χαμένες ευκαιρίες, αδυναμία να μπούμε σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, που σπάει τις παλιές κακές συνήθειες του συγκεντρωτισμού, της πελατειακής αντίληψης, του βολέματος και της διαφθοράς «ημετέρων» και ισχυρών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρωθυπουργός άνοιξε προχθές το θέμα του εκλογικού νόμου, το μόνο θέμα για το οποίο μίλησε συγκεκριμένα. Εμείς, προτάσσουμε το δημοκρατικό αίτημα, τη δημοκρατική επιταγή, να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του πολιτικού συστήματος. Αυτονομία απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα, απέναντι σε μεγάλα οικονομικά, εκδοτικά συμφέροντα και εξουσίες των μέσων ενημέρωσης.

Αυτό το αίτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αποτελεί πια δημοκρατικό αίτημα του προοδευτικού κινήματος ανά τον κόσμο. Η απογοήτευση για τα πολιτικά πράγματα, τα πολιτικά συστήματα, η απογοήτευση που υπάρχει και διεθνώς για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, που αισθάνονται και οι πολίτες στη δική μας χώρα σήμερα, είναι η υποβάθμιση της πολιτικής που χειραγωγείται πια και στερεί εξουσία και συμμετοχή απ’ τον απλό πολίτη.

Δεν περιμένω βέβαια καμία κίνηση πια από εσάς, κ. Καραμανλή, προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά τα μεγάλα σας λόγια, το 2004, συμβιβαστήκατε πλήρως με τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας. Αδυνατείτε να προστατέψετε τον απλό πολίτη της Ελλάδας.

Σήμερα, η διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής είναι κυρίαρχο ζήτημα και ζωτική ανάγκη για τη δημοκρατία μας και τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Θα υπερασπιστώ με συνέπεια, θα υπερασπιστούμε, ως ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια την ανάγκη αυτής της αυτονομίας.

Προτείνουμε και θα αγωνιστούμε, για ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας στη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων. Να ενημερώνεται πλήρως η Βουλή για κάθε σύμβαση μεγάλης σημασίας, πριν απ’ τη σύναψή της. Όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι δαπάνες θα παρουσιάζονται και θα ελέγχονται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όλες οι πράξεις για προμήθειες, για συμβάσεις παραχώρησης, για απευθείας αναθέσεις, για παροχές υπηρεσιών, προτείνουμε να αναρτώνται, να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, να τις βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Πολιτικό χρήμα, έλεγχος, πλήρης διαφάνεια στα κόμματα, δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων, η ιδιωτική χρηματοδότηση να περιοριστεί στις εισφορές μελών και φίλων, που πρέπει να είναι πάντα ονομαστικές.

Η επιταγή της διαφάνειας αφορά και στα Μέσα Ενημέρωσης, ενόψει της τεράστιας εξουσίας που ασκούν πια στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή.

Μέσα Ενημέρωσης. Απόλυτη διαφάνεια στις πηγές χρηματοδότησής τους, ροής χρήματος, βιωσιμότητάς τους, εγγύηση υγιούς ανταγωνισμού.

Επιλογή Ανώτατων Δικαστών. Να περνούν από ακρόαση στην Βουλή, κατοχυρώνοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία.

Πώς ψηφίζουμε νόμους. Νομοθετική εργασία, υποχρεωτικό στάδιο διαβούλευσης. Τέλος οι μεταμεσονύχτιες τροπολογίες. Τα νομοσχέδια πρέπει, επίσης, να υποβάλλονται σε δύο αναγνώσεις, με χρονικό περιθώριο μεταξύ των δύο αναγνώσεων, για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν. Τέλος οι εκπλήξεις για κοινωνικούς εταίρους. Τέλος οι φωτογραφικές διατάξεις για «ημετέρους» και ισχυρούς.

Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας. Να καταπολεμήσουμε συλλογικά το εθνικό πια θέμα, που λέγεται διαφθορά, στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί κοινωνική αδικία, υπονομεύει τη δημοκρατία και είναι εμπόδιο στην ορθολογική ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Για όλα αυτά, δεν μας είπατε τίποτα. Εγκαταλείψατε τα μεγάλα λόγια για τη διαφθορά, και εσείς κ. Καραμανλή, και οι υπουργοί σας. Επειδή επιχειρείτε και αλλού να ξεφύγετε με γενικολογίες, ζητώ να απαντήσετε, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού, σε μερικά απλά ερωτήματα.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Ερώτημα 1ο: Θα προχωρήσετε σε αύξηση του ΦΠΑ, επιβαρύνοντας τη λαϊκή κατανάλωση και τον οικογενειακό προϋπολογισμό ακόμα περισσότερο, ναι ή όχι;

Ερώτημα 2ο: Ρητορικές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό, αναλάβατε. Δεν μας είπατε, όμως, λέξη για την ταμπακέρα. Θα εκπληρώσει το κράτος τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τα ταμεία, θα πληρώσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που τους χρωστάει, πότε και πώς ακριβώς;

Ερώτημα 3ο: Θα επιμείνετε, ακόμα και μετά τη βιβλική, οικολογική καταστροφή των πυρκαγιών, στο απαράδεκτο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που απειλεί να καταστρέψει τα δάση μας και τις παραλίες μας; Θα επιμείνετε ή θα το αποσύρετε, κ. Καραμανλή;

Ερώτημα 4ο: Τι θα γίνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου αλώνιζαν οι κουμπάροι και που πουλούσαν προστασία στα Καρτέλ της ακρίβειας; Θα εκδοθεί επιτέλους το πόρισμα για το Καρτέλ του γάλακτος, θα μπει φρένο στην ακρίβεια που κατατρώγει το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων;

Ερώτημα 5ο: Πέρα από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την παιδεία, τι θα κάνετε με τη χρηματοδότηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος; Θα αποδεχτείτε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για αύξηση των σχετικών κονδυλίων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό;

Ερώτημα 6ο: Τι θα γίνει με το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ; Πόσους νοσηλευτές προτίθεστε να προσλάβετε και πότε θα το πράξετε, με ποιο χρονοδιάγραμμα θα κινηθείτε, για να πάψουν τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να παραμένουν κλειστές;

Ερώτημα 7ο: Τι θα κάνετε για να μειωθεί, για τους αγρότες, η ψαλίδα των τιμών στο ράφι και των τιμών στο χωράφι; Τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσουν οι αγρότες με ασφάλεια τα νέα δεδομένα, τις νέες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο;

Ερώτημα 8ο: Θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από τη δικαιοσύνη για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών; Θα συνεχίσει να σας απασχολεί το πώς θα απαλλαγείτε, πώς θα αντικαταστήσετε τον κ. Ζορμπά, πώς θα γλιτώσετε από τα πορίσματα για την υπόθεση των ομολόγων; Θα συμφωνήσετε, επιτέλους, στη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής;

Τέλος, όταν εμείς μιλάμε για νέο πατριωτισμό – που ακούσαμε πολύ γι’ αυτόν, προεκλογικά – δεν εννοούμε τα εύκολα, μεγάλα λόγια. Δεν εννοούμε τις εύκολες καταγγελίες για τους γείτονές μας. Δεν εννοούμε να κραδαίνουμε την ελληνική σημαία, αλλά ουσιαστικά, να κρυβόμαστε πίσω απ’ αυτήν. Εννοούμε να πετυχαίνουμε αλλαγές και νίκες, που προωθούν και τα συμφέροντά μας και την ειρήνη στην περιοχή.

Ποια εξωτερική πολιτική θα ακολουθήσετε; Κάποιος είπε για τα ζεϊμπέκικα. Θα κάνω και άλλα ζεϊμπέκικα, θα έκανα και άλλα ζεϊμπέκικα, αν είναι να αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική, όπως έκανα με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι εγώ, είχα επιτυχία σε αυτό το θέμα. Εμείς, είχαμε επιτυχία σε αυτό το θέμα. Και αν χρειάζονται και άλλα ζεϊμπέκικα, και αυτά θα τα κάνω.

Η δεξιά, μάς έχει συνηθίσει σε δύο αντιλήψεις για την εξωτερική πολιτική. Δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Η μία πλευρά, τις εθνικιστικές κορώνες, όπως ακούμε απ’ την ακροδεξιά, αλλά και από πολλούς βουλευτές σας. Η άλλη, τη διολίσθηση στη θέση του απαθούς παρατηρητή. Και οι δύο πλευρές αυτής της πολιτικής της δεξιάς, είναι επιζήμιες για τη χώρα μας και τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Και η ιστορία έχει κρίνει, ποιος πατριωτισμός είναι τελικά αποτελεσματικός. Η δικτατορία, η ακροδεξιά ευθύνεται για τη σημερινή κατοχή στην Κύπρο. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το ΧΩΡΑ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να αντιμετωπίζει το ζήτημα των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου κατάφερε την πρώτη συμφωνία Γιλμάζ – Παπούλια. Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου εμπέδωσε την ενδιάμεση συμφωνία, δίνοντάς μας ξανά νέες διαπραγματευτικές δυνατότητες απέναντι στα Σκόπια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και η χθεσινή, διολίσθησε ξανά στη χειρότερη διαπραγματευτική θέση για τη χώρα μας, στο ζήτημα της FYROM.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στην ΕΟΚ, αλλά οι δικές μας κυβερνήσεις κατάφεραν τις μεγαλύτερες οικονομικές ενισχύσεις, με τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, με το Γ’, το Β’, το Α’ ΚΠΣ, την προστασία των αγροτικών προϊόντων.

Η σημερινή κυβέρνηση μας έβαλε σε επιτήρηση και έχασε τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αλήθεια είναι ότι, από τις δύο επιλογές της αντίληψης της εξωτερικής πολιτικής της δεξιάς, στα χρόνια της δικής σας θητείας, κ. Καραμανλή, ήσασταν συνεπής. Μείνατε προσηλωμένος, θα έλεγα τσιμεντωμένος, καρφωμένος στην καρέκλα σας, στη λογική της απάθειας και του ανήμπορου παρατηρητή στα εξωτερικά ζητήματα.

Φοβηθήκατε κάθε πρωτοβουλία και αποφύγατε κάθε διεκδίκηση. Χάσατε μεγάλες και ιστορικές ευκαιρίες. Εγκαταλείψατε τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα – και, μάλιστα, μέσα απ’ το CNN – που είχε ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της η Ελλάδα, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη θέση μας στον ΟΗΕ, το κύρος μας στα Βαλκάνια.

Όσο για τις δικές μας ενέργειες, ποια ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας μετά το 1974; Ήταν μια διπλωματική επιτυχία, για την οποία δούλεψαν, με σχέδιο και προοπτική, χωρίς ανούσιες κορώνες, χωρίς ηττοπάθεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί Εξωτερικών, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννος Κρανιδιώτης και εγώ προσωπικά.

Ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να «ανοίξει μύτη».

Αυτός είναι ο δικός μας νέος πατριωτισμός. Ο νέος πατριωτισμός είναι να πετυχαίνει η Ελλάδα. Ο νέος πατριωτισμός είναι να εξάγουμε αγροτικά προϊόντα αξίας, ποιότητας, οικολογικά, ανταγωνιστικά. Ο νέος πατριωτισμός είναι να δίνουμε δυνατότητες και σιγουριά στη νέα γενιά, σε μια παγκόσμια και δύσκολη αγορά.

Ο νέος πατριωτισμός είναι η προστασία του εθνικού μας δασικού πλούτου. Ο νέος πατριωτισμός είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η πρόνοια για τους φτωχότερους. Μια δίκαιη ελληνική κοινωνία.

Ο νέος πατριωτισμός είναι να ξέρουμε να προφυλάσσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και να εμπεδώνουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας στη γειτονιά μας. Να έχουμε το μέρισμα ειρήνης που, αντί για εξοπλισμούς, θα πηγαίνει στην παιδεία και στην ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Χρέος όλων μας στο ΠΑΣΟΚ, είναι να εκφράσουμε τον άλλο δρόμο, πολιτικά, με τρόπο γνήσιο και αυθεντικό. Να του δώσουμε ενωτική προγραμματική διέξοδο και προοπτική νίκης. Και αυτό, θα το πράξουμε.

Σας ευχαριστώ».

Διαβάστε επίσης