Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

«Όρος επιβίωσης, η οικοδόμηση μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας» | Ομιλία 21.07.2019

Για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας | Δήλωση 15.07.2019

«Η καθημερινή ασφάλεια και ευημερία των πολιτών περνάει και από το περιβάλλον» | Δήλωση 14.07.2019

«Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» | Δήλωση 27.06.2019

Παπανδρέου από το ΕΑΠ: «η δημιουργικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας» | Δήλωση | 26.06.2019

Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ροβέρτο Σπυρόπουλο | 25.06.2019

«Με τον Γιάννη γιορτάζει μία Ελλάδα ευκαιριών, δημοκρατίας και ελευθερίας» | 25.06.2019

 

Κοινωνική αναλγησία, αποδιάρθρωση, πολιτική αποκλεισμού…

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εικόνα που όλοι μας έχουμε δει έξω απ’ αυτή την αίθουσα, έξω από το Κοινοβούλιο, είναι μια εικόνα αυταρχισμού και διολίσθησης της εκτελεστικής εξουσίας σε αντιδημοκρατικά μέσα, απέναντι σ’ έναν λαό, απέναντι στον εργαζόμενο, στον ασφαλισμένο, στη γυναίκα, στη νέα γενιά, στον απεργό, που διεκδικούν το αυτονόητο: Τη σιγουριά για το αύριο, για τα κεκτημένα τους, τα οποία με κόπους, ιδρώτα, εργασία και αγώνες έχουν κατακτήσει και τα οποία σήμερα αφαιρεί η Νέα Δημοκρατία με τον πιο απολυταρχικό τρόπο.

Κλέβει τα λεφτά του εργαζόμενου –τόσο απλά- κοροϊδεύει την Ελληνική κοινωνία, για την δήθεν μεταρρύθμιση και δημιουργεί μια κοινωνική αδικία, που είναι νάρκη στα θεμέλια της κοινωνίας μας, της κοινωνικής συνοχής.

Αυτή τη στιγμή, αυτή την εποχή, που χρειάζεται μέσα σε ένα περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού, να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στον άνθρωπο, μεγαλύτερη αξιοπρέπεια στον Έλληνα και στην Ελληνίδα και όχι να τον απαξιώνουμε, όπως εσείς τους απαξιώνετε.

Θα περιμέναμε, αν έξω υπάρχουν τα δακρυγόνα, τουλάχιστον εδώ μέσα, να υπάρχει σεβασμός στο οχυρό της δημοκρατίας, να υπάρχει η δυνατότητα όλων να μιλήσουν, σε μια τόσο κρίσιμη και τόσο σημαντική για τον Ελληνικό λαό, απόφαση.

Δικαιωνόμαστε κι εμείς και όλοι όσοι με τις μαζικές κινητοποιήσεις, όλοι οι εργαζόμενοι, βρίσκονται σε αντίδραση. Σύσσωμη και η αντιπολίτευση, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τις πολιτικές της. Διότι η επιλογή σας, κύριοι συνάδελφοι, είναι επιλογή αποδιάρθρωσης. Τίποτε άλλο. Αποδιάρθρωσης του κοινωνικού συστήματος. Ούτε μεταρρύθμιση, ούτε εκσυγχρονισμός, ούτε βιωσιμότητα. Όλα αυτά είναι ταμπέλες χωρίς ουσία, όπως και τόσα άλλα, τα οποία δυστυχώς έχετε κάνει σ’ αυτή τη χώρα.

Και βεβαίως, γι αυτό χρειάζεται αδιαλλαξία. Γι αυτό χρειάζεται αυταρχισμός, γι αυτό χρειάζεται απολυταρχισμός. Διότι δεν πείθετε κανέναν, παρά μόνο με το σκληρό τρόπο της εκτελεστικής εξουσίας, των ΜΑΤ και την τεχνητή, ουσιαστικά, πλειοψηφία σας, εδώ μέσα στην αίθουσα. Τεχνητή πλειοψηφία, διότι δεν έχετε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού σ’ αυτά τα οποία κάνετε.

Οδηγήσατε σε παραλυσία τη χώρα. Νομίζετε θα τελειώσει άρον-άρον και δεν θα υπάρχουν παρενέργειες, δεν θα υπάρξουν προβλήματα, δεν θα υπάρξουν απογοητεύσεις, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, δεν θα υπάρχει στον κόσμο η συνείδηση της αδικίας, η οποία θα ξεχειλίσει και θα μεταφερθεί σε πολλούς άλλους χώρους της κοινωνίας μας, της οικονομίας μας.

Νομίζετε ότι έτσι θα δημιουργήσετε συναινέσεις για τα μεγάλα και δύσκολα, που έχει μια χώρα σαν την Ελλάδα ν’ αντιμετωπίσει; Νομίζετε ότι έτσι θα εμπνεύσετε τον Ελληνικό λαό για τα καλύτερα, τα δυσκολότερα και τα μεγαλύτερα τα οποία πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να κάνουμε, για να έχουμε καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, καλύτερη οικονομία, περιφερειακή ανάπτυξη, καλύτερο περιβάλλον;

Όχι. Όλα αυτά λειτουργούν ως νάρκη, όχι μόνο στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στο φρόνημα του Έλληνα και της Ελληνίδας. Στο φρόνημα για μια καλύτερη κοινωνία.

Όμως, εσείς δεν μπορείτε πια αυτό το φρόνημα να το εμπνεύσετε. Και ήγγικεν η ώρα να εμπνεύσουμε εμείς τον πατριωτικό, εθνικό και κοινωνικό φρόνημα του Έλληνα πολίτη, εμείς, η αντιπολίτευση, με τις δικές μας προτάσεις, με τους δικούς μας στόχους, με το δικό μας πρόγραμμα.

Διότι εσείς δείξατε, ότι δεν έχετε καμία σχέση με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης, κανένα ενδιαφέρον για την νεότερη γενιά της χώρας που επιφορτίζεται το τεράστιο βάρος των δικών σας ρυθμίσεων, των δικών σας μέτρων.

Τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους βοηθάτε; Τους άνεργους, τους μετανάστες; Προφανώς όχι, όταν αφήνετε με τις δικές σας ρυθμίσεις 400.000 ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων.
Κοινωνική αναλγησία, πολιτική αποκλεισμού των ανθρώπων από την υγεία, την ασφάλιση, τη ζωή. Καμία αξία στον ίδιο τον άνθρωπο.

Γιατί τα κάνετε αυτά; Μα δεν έχετε καταλάβει ότι απλώς μπαλώνετε τρύπες του ελλείμματος της οικονομίας μας; Ενός ελλείμματος για το οποίο όμως, τέσσερα χρόνια εσείς έχετε την ευθύνη. Ο κ. Αλογοσκούφης. Κανένας άλλος δεν έχει ευθύνη τα τέσσερα αυτά χρόνια κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Και το έλλειμμα αυτό, από πού προέκυψε; Μήπως προέκυψε από τα αρνητικά του ΠΑΣΟΚ; Αυτά τα ελλείμματα, είναι χρήματα του Ελληνικού λαού, τα οποία κάπου πήγαν. Πήγαν στην υγεία; Πήγαν στη χρηματοδότηση της παιδείας; Πήγαν στην περιφερειακή ανάπτυξη; Είδατε έργα στη περιφέρεια σας, εσείς που ήσαστε από την επαρχία; Που είναι τα έργα; Ποια είναι τα έργα; Ρουσφέτια, «κατόπιν ενεργειών» και κατόπιν εορτής, βεβαίως, μιλάτε.

Που πήγαν τα λεφτά του Ελληνικού λαού; Αυτά τα λεφτά του Ελληνικού λαού, πήγαν σε χαριστικές ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις των ισχυρών, των Τραπεζών, για φοροαπαλλαγές, και βεβαίως, επιπλέον, τον ΦΠΑ «για τον κοσμάκη». Όπως και αύριο, πάλι ΦΠΑ «για τον κοσμάκη». Αυτά είναι. Είναι ξεκάθαρη πια η ταξική σας πολιτική υπέρ κάποιων λίγων και μάλιστα, συνήθως μη παραγωγικών, παρασιτικών επιχειρηματιών. Γιατί εμείς, δεν είμαστε εναντίον, γενικώς και αορίστως, της επιχειρηματικότητας. Θέλουμε την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί δουλειές, την επιχειρηματικότητα που είναι παραγωγική και δεν είναι παρασιτική με τις δικές σας ρουσφετολογικές διαθέσεις προς τους «ημέτερους» και διάφορους άλλους, οι οποίοι σας κάνουν τα χατίρια από δω κι από κει.

Οδηγείτε τον Έλληνα πολίτη και ασφαλισμένο στην ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή, ουσιαστικά, σε μια ανασφάλεια σε ότι αφορά την ασφάλισή του. Καταργείτε, ουσιαστικά, δικαιώματα των εργαζομένων, επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Το Ασφαλιστικό είναι πεδίο που κρίνεται η κοινωνική ευαισθησία και οι επιλογές των κυβερνήσεων, των πολιτικών κομμάτων και βεβαίως, του κάθε πολιτικού ξεχωριστά. Γι αυτό, απ’ την πρώτη στιγμή πρότεινα, προτείναμε, ν’ αποτελέσει το Ασφαλιστικό ένα πεδίο συνεργασίας και συντονισμού, αντίδρασης αλλά και θετικών προτάσεων, όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την προοδευτική μεταρρύθμιση και την εγγύηση για την αλληλεγγύη των γενεών.

Και γι αυτό, εκλαμβάνω και ως ιδιαίτερα θετική την ανταπόκριση σ’ αυτό το κάλεσμα και του κ. Αλαβάνου, για να προτείνουμε από κοινού όλα τα κόμματα, τη συζήτηση στη Βουλή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Μετά από τέσσερις ημέρες πολύωρες συζητήσεις και εξαντλητικές συνεδριάσεις της Βουλής, με την συμβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες έστω και της «εξπρές» ψήφισης του νομοσχεδίου, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές σας προθέσεις. Και παρά το ότι σίγησαν αυτές τις μέρες τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ζητήσαμε σε όλους τους τόνους να αποσύρετε το νομοσχέδιο, να ξανασυζητηθούν τα ζητήματα σε μια μελετημένη και κοινωνικά ευαίσθητη και δίκαιη βάση. Επιμείνατε για τους λόγους τους οποίους σας είπα. Αδιαφορήσατε για την αγωνία που εκφράζουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι.

Και βεβαίως, ο πρωθυπουργός απών. Κυρία Πετραλιά, έχετε ένα δύσκολο έργο, αλλά ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι εδώ, για να μας πει γιατί τα τρία «δεν» τα οποία έλεγε προεκλογικά, σήμερα τα έχει αθετήσει. Όχι εσείς.

Θα μας βρείτε απέναντί σας. Θα είμαστε κοντά στους αγώνες των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, κοντά στο λαό. Και είστε μόνοι σας, με την επίπλαστη πια πλειοψηφία σας. Κι αν νομίζετε, ότι επειδή σας στηρίζουν κάποια μεγάλα συμφέροντα μπορείτε να ξεγελάσετε ξανά τον Ελληνικό λαό, είσαστε γελασμένοι. Ο Ελληνικός λαός, την επόμενη φορά δεν θα έχει ξεγελαστεί από τις δικές σας μεγάλες και κούφιες λέξεις. Θα ζητήσει πραγματικές αλλαγές, με κοινωνική δικαιοσύνη, με αξία στον άνθρωπο.

Και βεβαίως, έχουμε πει ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου, είναι δέσμευσή μας, για την επόμενη κυβέρνησή μας, μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.»

Διαβάστε επίσης