Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Η Νέα Δημοκρατία είπε ψέματα στον ελληνικό λαό

Ομιλία στη συζήτηση της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ «Ρυθμίσεις για ενίσχυση Διαφάνειας και Αξιοκρατίας στο Σύστημα Προσλήψεων»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις εκλογές του 2004, η Νέα Δημοκρατία μίλησε για αξιοκρατία. Μας είπε ψέματα. Είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Στις εκλογές του 2004 είπε ότι θα αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ισότιμα, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς.

Είπε ψέματα. Είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Στις εκλογές του 2004, η Νέα Δημοκρατία μας μίλησε για περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση για όλους τους νέους.

Μας είπε ψέματα. Είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Στις εκλογές του 2004 η Νέα Δημοκρατία μίλησε για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Και πάλι μας είπε ψέματα. Είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Τότε, το 2004, πολλοί την πίστεψαν. Τώρα, το 2007, κανένας μα κανένας δεν πιστεύει πια την Νέα Δημοκρατία. Κανένας δεν πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, του 2004 και, κανένας δεν πιστεύει στις νέες υποσχέσεις, που εκστομίζονται ανεύθυνα από τους υπουργούς τις τελευταίες μέρες.

Κανένας δεν περιμένει αλήθειες από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, που ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο κ. Καραμανλής στις περιοδείες του.

Οι πολίτες δοκίμασαν την Νέα Δημοκρατία. Οι νέοι γνώρισαν την Νέα Δημοκρατία. Υποστήκαμε την αυθαίρετη πολιτική, που λέει «το κράτος είναι δικό μου λάφυρο και το κάνω ό,τι θέλω».

Η Νέα Δημοκρατία απογοήτευσε όσους την ψήφισαν.

Η Νέα Δημοκρατία πρόδωσε όσους την εμπιστεύτηκαν.

Η Νέα Δημοκρατία πληγώνει όσους πιστεύουν σε μια πατρίδα δημοκρατική και αξιοκρατική.

Η υπόσχεση για την «επανίδρυση του κράτους», έγινε ένα χυδαίο παζάρι εξουσίας μεταξύ των κομματικών αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας.

Το κρυφό σχέδιο είχε τα εξής βήματα:

· Βήμα πρώτο: Την άλωση της δημόσιας διοίκησης.

· Βήμα δεύτερο: Την κατάργηση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις και την ομηρία των νέων.

· Βήμα τρίτο: Τις υψηλές θέσεις, τους παχυλούς μισθούς και τις αργομισθίες για τη γαλάζια νομενκλατούρα. Την ιδιοποίηση του κράτους.

Καταργήσατε την αυτονομία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Απομακρύνατε όλους τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων. Απομακρύνατε 25 χιλιάδες έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Και δεν αρκούσε η γαλάζια κομματική ταυτότητα. Ζητούσατε πειθήνια στελέχη. Στελέχη, απολύτως εξαρτημένα και έτοιμα να υπηρετήσουν κάθε εντολή της άνωθεν εξουσίας.

Απομακρύνατε ακόμα και νεοδημοκράτες υπαλλήλους, ικανά στελέχη, που δεν ήταν υπό τον στενό προσωπικό ή κομματικό σας έλεγχο. Ικανά στελέχη που, εμείς, αναγνωρίσαμε και αναδείξαμε, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, διότι υπηρετούσαν το κοινό συμφέρον.

Εσείς φοβόσαστε την αξιοκρατία, διότι ξέρετε ότι, όταν επιβάλλεται η αξιοκρατία, ελέγχεται η εξουσία. Αντικαταστήσατε τα ικανά στελέχη, με αρεστούς και υποτακτικούς. Θέλατε «yes men», που θα εξυπηρετούν κάθε αυθαιρεσία και ρουσφέτι. Και εξαπολύσατε ένα πραγματικό πογκρόμ, ενάντια σε κάθε ανεξάρτητη και ικανή φωνή στο Δημόσιο.

Ύστερα, ήρθε η σειρά του ΑΣΕΠ. Επινοήσατε τη «γαλάζια συνέντευξη» και υλοποιήθηκε το ρουσφετολογικό όργιο στους επαγγελματίες οπλίτες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην Πυροσβεστική, στις φυλακές, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου, στην Δημοτική Αστυνομία, στον ΟΛΠ, στον ΟΑΕΔ.

Και τους μεσήλικες κομματικούς επιστράτους που, τώρα τους επαναφέρετε ως αγροφύλακες, όχι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά για την προστασία του κομματικού περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας.

Διότι, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι οι γιατροί, δεν είναι οι εκπαιδευτικοί, δεν είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, δεν είναι επιστήμονες για τον αγρότη, αλλά χρειαζόμαστε κομματικούς εγκάθετους της Νέας Δημοκρατίας για την επαρχία.

Προσπαθήσατε ακόμη και να πλαστογραφήσετε τα αποτελέσματα των προσλήψεων, από διαδικασίες που γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Όπως στην ΕΘΕΛ, στον ΟΛΠ, στο Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ», στο «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, στους φρουρούς, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσο για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, είπατε και πάλι ψέματα διότι, μέσα σε τρία χρόνια, κάνατε 365.000 προσλήψεις. Από αυτές, περισσότερες από 200.000, είναι προσλήψεις αδιαφανείς, ρουσφετολογικές. Προσλήψεις «κολλητών».

Μάλιστα, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς είστε εξοργισμένοι, διότι μέσα στο κόμμα σας, υπάρχουν οι ευνοούμενοι από το πελατειακό σύστημα και, οι άλλοι, που είναι οι αγνοούμενοι. Όσοι από εσάς αγνοούνται, γίνεστε βορά της οργής των ψηφοφόρων σας. Αλλά κι εσείς έχετε ευθύνη, διότι στηρίζετε αυτή την ανήθικη πρακτική.

Η πραγματική τραγωδία όμως, συμβαίνει στους νέους. Μιλάμε για 93.000 συμβάσεις έργου, για περισσότερες από 62.000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για άγνωστο αριθμό συμβάσεων μέσω εργοδότη. Θυμόμαστε και την ιστορία του κ. Χούπη;

Μιλάμε για stage, δηλαδή για τα επιδοτούμενα προγράμματα μαθητείας και εκπαιδευτικής εμπειρίας, συμβάσεις λίγων μηνών, συνήθως, στο Δημόσιο. Μια κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη δουλειά. Συμβάσεις χωρίς ασφάλεια, συμβάσεις ή μαθητείες χωρίς προοπτική, συμβάσεις πείνας.

Αυτά για τους πληβείους. Όμως, υπάρχουν και οι πατρίκιοι, για τη γαλάζια νομενκλατούρα. Ιδρύσατε Γραμματείες, Διευθύνσεις, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ιδρύσατε 430 νέες αμειβόμενες Επιτροπές και ομάδες εργασίας και 165 νέες θέσεις συμβούλων υπουργών.

Θυμάμαι, ως υπουργός των Εξωτερικών, που δεν είχα συμπληρώσει τις θέσεις μου για τους συμβούλους και, όταν έπαιρνα έναν σύμβουλο, κάνατε τα πάνω – κάτω, μήπως και πάρω ένα σύμβουλο ακόμη, για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Εσείς, που πήρατε 165 συμβούλους, γιατί τους πήρατε; Για ποια σχέδια; Για να ξέρουν καλύτερα τα σχέδια των ομολόγων;

Η επικαιρότητα των ημερών είναι και πάλι αποκαλυπτική. Μόλις την περασμένη Κυριακή, έγινε γνωστό ότι, στην ΛΑΡΚΟ, οι θέσεις Διευθυντών, από 21 έγιναν 55. Θέσεις, με μισθούς από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ το μήνα. Συν το εταιρικό αυτοκίνητο, συν την πιστωτική κάρτα, που πληρώνεται από την εταιρεία. Θέσεις, που εφευρέθηκαν από εσάς, για να τακτοποιηθούν ευνοούμενα «γαλάζια μεγαλοστελέχη». Θέσεις, που απονέμονται με ραβασάκια, εκπορευόμενα από το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού, από τον Διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Αυτός είναι ο αρχιτέκτονας του ρουσφετιού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο το πρόσωπο και η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτον. Υπονομεύετε τη λειτουργία του κράτους με την αναξιοκρατία:

– Στο δημόσιο, ο υπάλληλος δεν λογοδοτεί στον πολίτη αλλά στον προστάτη.

– Στον στρατό, προαγωγές και αποστρατείες με κομματικά κριτήρια.

– Στην Αστυνομία, το ίδιο, με τραγικά αποτελέσματα. Η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε διάλυση, τα Αστυνομικά Τμήματα δεν μπορούν πια ούτε τον εαυτό τους να προστατεύσουν και ο Αρχηγός του Σώματος παίζει τον ρόλο κομματάρχη, ετοιμάζεται να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής.

– Στην Δικαιοσύνη, ωμή παραβίαση των δικαστικών επετηρίδων και συστηματική προσπάθεια κομματικής χειραγώγησης.

Παντού οι γιοι, τα ανίψια, οι κόρες, και οι «κουμπάροι».

Εμείς, παλεύουμε για την ελληνική οικογένεια, εσείς, παλεύετε για την γαλάζια οικογενειοκρατία.

Δεύτερον. Υπονομεύετε τους δημοκρατικούς θεσμούς, με την αυθαιρεσία της εξουσίας:

– Ο προσωπικός έλεγχος από τον υπουργό Ανάπτυξης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι πλήγμα στην αγορά, με κανόνες και φυτώριο διαφθοράς.

– Η αγνόηση της ΑΔΑΕ είναι κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

– Η νόθευση της ψήφου στην αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι προσβολή στον κοινοβουλευτισμό.

– Η κομματικοποίηση της Εκκλησίας είναι διχαστική ενέργεια για τον λαό.

– Η προεκλογική εκμετάλλευση του Ελληνισμού της διασποράς, υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τρίτον. Παρακάμπτετε και κομματικοποιείτε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εισηγείται ο ίδιος τις κρίσεις, πράγμα πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά, και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο απορρίπτει με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις του.

Το κύρος της Δικαιοσύνης πλήττεται βαριά, αλλά η κυβέρνηση, μακάρια, ευνοεί τις άνομες αυτές εξελίξεις, διότι εσείς, δεν αντέχετε το κράτος δικαίου, της κοινωνικής λογοδοσίας, του δημοκρατικού ελέγχου της εξουσίας. Διότι ελέγχεται η δική σας εξουσία, που εσείς δεν θέλετε να ελεγχθεί, διότι εσείς θέλετε να αυθαιρετείτε.

Αύριο, ο ελληνικός λαός θα σας αποδείξει πώς θα ελέγξει την δική σας εξουσία δημοκρατικά, αλλάζοντας την κυβέρνηση και αναδεικνύοντας ένα κόμμα, που πιστεύει και παλεύει για τους θεσμούς.

Τέταρτον. Εθίζετε, με την πολιτική σας, την Ελλάδα στη διαφθορά και την ασυδοσία. Θεωρείτε δικά σας τα χρήματα του έλληνα πολίτη, θεωρείτε το κράτος τσιφλίκι σας, ο βουλευτής, από υπηρέτης αξιών, γίνεται προστάτης συμφερόντων, πάτρονας σε ομάδες ψηφοφόρων.

Ο νέος μαθαίνει ότι, είναι καλύτερα να έχεις «κολλητό», παρά να έχεις πτυχίο, μαθαίνει ότι, η πολιτική είναι η ομηρία σε κομματάρχη, και όχι η ελευθερία της συνείδησής του. Ο γονιός μαθαίνει ότι, θα ήταν καλύτερα να είχε επενδύσει σε δημόσιες σχέσεις, παρά σε γνώση και παιδεία. Και όλα αυτά, δημιουργούν απογοήτευση, ανασφάλεια, αγανάκτηση.

Είστε μια κυβέρνηση που δεν ήρθε να κυβερνήσει, αλλά ήρθε για να κερδοσκοπήσει.

Κυρίες και κύριοι,

Μετά από λαϊκές κινητοποιήσεις, πανικόβλητη η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τα κλοπιμαία στα Ταμεία. Αυτό αποδεικνύει την κλοπή, το έγκλημα, την ενοχή. Όμως, οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες δεν παραγράφονται. Η επιστροφή των κλοπιμαίων δεν καταργεί την κλοπή, ούτε απαλλάσσει τους δράστες.

Ποιοι έκλεψαν;

Ποιοι έχουν πολιτικές ευθύνες;

Ποιοι έχουν και ποινικές ευθύνες;

Γιατί δεν ασκείται δίωξη 93 μέρες;

Πού είναι και ποιες είναι οι συμβάσεις όλων των ομολόγων; Αρνείται να μας δώσει στοιχεία ο κ. Καραμανλής εδώ και 93 μέρες, χωρίς ντροπή. Έχουμε 93 μέρες συγκάλυψης, παρασκηνίου και συναλλαγών.

Τα ερωτήματα παραμένουν και θα απαντηθούν, θέλετε δε θέλετε.

Ποιος, πότε και με ποια διαδικασία έδωσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την εντολή να εκδοθούν τα ομόλογα της δομημένης απάτης;

Ποιος πληροφόρησε την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή και την έστειλε να βρει πρόθυμους πελάτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία;

Σε ποια χέρια, σε ποιες τσέπες, σε ποιους λογαριασμούς κατέληξαν οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα, που διακινήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας;

Πού είναι οι υπόλοιπες συμβάσεις, για τα άλλα αμαρτωλά ομόλογα;

Γιατί δεν έχετε ακόμα καταθέσει αυτές τις συμβάσεις στη Βουλή; Ποιος είναι ο ρόλος του ΣΔΟΕ στην υπόθεση αυτή; Δουλεύει για να προωθεί ή για να φρενάρει τις έρευνες, όπως καταγγέλλουν δικαστικοί λειτουργοί;

Γιατί δεν έχουν ασκηθεί οι ποινικές διώξεις 93 μέρες;

Απαντήστε, κ. υπουργέ. Να απαντήσει ο πρωθυπουργός. Και μην μας λέτε ότι γίνονται έρευνες, διότι ποινικά, αξιόποινες πράξεις υπάρχουν. Ρωτήστε τον εκλεκτό σας, τον κ. Κεδίκογλου.

Ή μήπως σας διέφυγε;

Και οι υπουργοί σας, γιατί σπεύδουν να καλύψουν τον κ. Κουρή; Ακριβώς την στιγμή που οι αποκαλύψεις τον αγγίζουν και η έρευνα φτάνει σε αυτόν; Επειδή ξέρουν ότι είναι ένοχος; Τρέμουν στην ιδέα, ότι δεν θα δεχτεί να γίνει αυτός το εξιλαστήριο θύμα; Ή επειδή είναι σίγουροι ότι είναι αθώος και πόσο σίγουροι είναι; Όσο ήταν και για τον κ. Τσιτουρίδη, που τον στηρίζατε, με νύχια και με δόντια, μέχρι και την προηγούμενη της απόλυσής του; Με ποια άλλη αφορμή θα απαλλάξετε τον κ. Κουρή από τα καθήκοντά του, για να συγκαλύψετε το colpo grosso του ομολόγου;

Ποιο ένοχο μυστικό κρύβει και ποιους προστατεύει ο κ. πρωθυπουργός; Ποιους φοβάται και πώς μπορεί να κυβερνήσει αξιόπιστα ένας πρωθυπουργός τη χώρα, όταν ο ίδιος συγκαλύπτει και βρίσκεται υπό την ομηρία του τεράστιου αυτού σκανδάλου;

Πώς κυβερνιέται δημοκρατικά ο τόπος αυτός σήμερα; Δεν κυβερνιέται.

Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές.

Γι’ αυτό ζητάμε να απαλλάξουμε τη χώρα από έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται σε ομηρία.

Η πρόταση νόμου, που σήμερα συζητάμε, κατοχυρώνει απλώς το ελάχιστο, το μίνιμουμ των εγγυήσεων για ένα κράτος δικαίου και διαφάνειας. Όμως, στις εκλογές που έρχονται, ο έλληνας πολίτης θα έχει επιλογή:

Την Ελλάδα της ομηρίας, ή την Ελλάδα της ελευθερίας;

Την Ελλάδα των «κολλητών», ή την Ελλάδα των αξιών;

Την Ελλάδα όπου επικρατεί το δίκιο του ισχυρού, ή την Ελλάδα που επικρατεί η ισχύς του δικαίου;

Την Ελλάδα της ευνοιοκρατίας, ή την Ελλάδα της αξιοκρατίας;

Την Ελλάδα της υποβάθμισης της παιδείας, ή την Ελλάδα της επιβράβευσης της δημιουργίας;

Την Ελλάδα της εξαγοράς συνειδήσεων, ή την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της ελπίδας;

Στην καινούρια Βουλή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα φέρει τα νομοσχέδια, που θα υλοποιούν πλήρως όλες τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για το κράτος και τις λειτουργίες του.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται το κράτος των πολιτών και τη δημοκρατία της καθημερινότητας. Το κράτος, που υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη, και όχι να τον κρατά σε ομηρία προεκλογικά. Το κράτος της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Τέρμα στο καθεστώς της πελατειακής συναλλαγής και του κομματισμού. Δεσμευόμαστε, για την κατάργηση του φεουδαρχικού θεσμού των συμβάσεων έργου σε φυσικά πρόσωπα.

Τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των συμβασιούχων. Δεσμευόμαστε για την πραγματοποίηση όλων, χωρίς καμία εξαίρεση, των προσλήψεων μέσα από διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Τέρμα στο καθεστώς των φίλων και «κολλητών», των συγγενών και «ημετέρων», που περνάνε από ορθάνοιχτα παράθυρα. Το ανήθικο μάθημα που έδωσε στην κοινωνία η κυβέρνηση Καραμανλή, ότι το μόνο προσόν που χρειάζεται κανείς για να προχωρήσει και να πετύχει, είναι τα «κονέ», όπως λέει η νεολαία μας, θα τοποθετηθεί εκεί όπου ανήκει, στο μουσείο της πολιτικής ιστορίας.

Θα ήθελα να ανοίξω μια μικρή παρένθεση, για κάτι που αφορά την Νεολαία. Πληροφορούμαστε και περιμένουμε αξιόπιστες απαντήσεις, για ένα ζωτικό ζήτημα, για τους νέους που διαγωνίζονται στις Γενικές Εξετάσεις και θέτω ερωτήματα στην κυβέρνηση.

Είναι αλήθεια, ότι έχει συλληφθεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ελλάδας; Ότι συνελήφθη για διαρροή θεμάτων; Η υπόθεση αφορά ένα και μόνο φροντιστήριο, όπως λέει η κυβέρνηση, ή δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, κοντά στα 100 φροντιστήρια; Έγινε διαρροή μια μέρα και σε ένα μάθημα ή, κατά συρροή, σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων;

Αυτή την ώρα, δεν επιτρέπεται να υπάρχει ανασφάλεια στους μαθητές και τους γονείς, για το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Καλούμε την κυβέρνηση να μιλήσει υπεύθυνα και καθαρά και να μην προσπαθήσει να συγκαλύψει και αυτή την υπόθεση, όπως κάνει ως αυτήν την στιγμή.

Απευθύνομαι σε όλους τους νέους και νέες της χώρας, πέρα από κομματικές προτιμήσεις, απευθύνομαι και στα νέα παιδιά, που σήμερα αναγκάζονται να τρέξουν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, μήπως και βρουν μια δουλειά στην Αγροφυλακή.

Μην σκύψετε το κεφάλι.

Μην πουλήσετε τη συνείδησή σας.

Μην υποκύψετε στον εκβιασμό.

Η ψήφος σας, η ψήφος του καθενός, η ψήφος του νέου ανθρώπου είναι και ιερή, και μυστική.

Εμείς, δεν σας υποσχόμαστε προνόμια, εμείς σας υποσχόμαστε δικαιώματα και, για μας,

δικαίωμα είναι η παιδεία,

δικαίωμα είναι η υγεία,

δικαίωμα είναι η αξιοπρεπής σύνταξη,

δικαίωμα είναι η εργασία.

Και να ξέρει ο νέος ότι, θα εγγυηθώ την αξιοπρέπειά του, όχι αυτό το αίσχος, το οποίο γίνεται τρία χρόνια τώρα, από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθεί να εξαγοράσει τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων.

Εμείς, θα εγγυηθούμε μια πολιτεία και μια κοινωνία, που επιβραβεύει την προσπάθεια, την αξία, την ικανότητα, τα πραγματικά προσόντα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

«Η εξωτερική μας στρατηγική έχει εγκαταλειφθεί από τον κ. Καραμανλή. Όμως, το εξωτερικό θα αποτελεί όλο και περισσότερο τόπο απόδρασης του κ. Καραμανλή, για τα μεγάλα αδιέξοδα της εσωτερικής πολιτικής. Σας διαβεβαιώνω ότι, όσο διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, τόσο ο κ. Καραμανλής θα ασχολείται με τις βόλτες μακριά από την πατρίδα». Σας διάβασα κομμάτι ομιλίας μου από το 2005.

Όσες βόλτες κι αν κάνετε, όσο κι αν προσπαθείτε να παροχολογείτε προεκλογικά, τόσο θα σας παίρνει χαμπάρι ο κόσμος. Ούτε ανασχηματισμοί, ούτε συγκεντρώσεις, ούτε ταξίματα σας σώζουν. Δεν σας πιστεύουν πια. Σας δοκίμασαν και, τώρα, σας στέλνουν να θητεύσετε με σοβαρότητα, στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ, εγγυάται να ανοίξουμε το βήμα προς το μέλλον. Τόσο γρήγορα, όσο χρειάζεται, για να καλύψουμε τα τρία χαμένα χρόνια. Αυτό τον κατήφορο, δεν τον αντέχει άλλο η χώρα. Επειδή σας άκουσα, συγκρίνετε όποτε θέλετε τα 15 χρόνια τα δικά σας, με τα 18 χρόνια τα δικά μας, και είμαι σίγουρος ότι θα δείτε ποια είναι πραγματικά η διαφορά.

Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία.

Την λύση, μόνο ο λαός μπορεί να την δώσει. Πάμε τώρα σε εκλογές.

Η Δεξιά, αυτή η παρένθεση, πρέπει να κλείσει το συντομότερο.»

Διαβάστε επίσης