Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Η Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί ανεπαρκής και αναξιόπιστη

Ομιλία στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα «Οικονομία της Οικογένειας»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Άκουσα τον κ. Καραμανλή, τον ακούσατε και εσείς. Για μία ακόμα φορά, μίλησε για το παρελθόν. Για μια ακόμα φορά είπε, «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ». Τέσσερα χρόνια κυβέρνηση και δεν έχετε καταλάβει ότι σας ψήφισε ο ελληνικός λαός, όχι για να κάνετε αντιπολίτευση, αλλά για να κοιτάξετε το μέλλον.

Αλλά εσείς, παραμένετε στο παρελθόν. Καλομελέτα και έρχεται, κ. Καραμανλή. Καλομελέτα και έρχεται. Στις εκλογές, θα ξανάπατε στο παρελθόν σας. Θα ξανάπατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Εκεί όπου αγαπάτε, όπως φαίνεται και ασχολείστε.

Γιατί δεν καταλάβατε ότι, εσείς, η δική σας κυβέρνηση, βλάπτετε την χώρα,. Αλλά θα έλεγα και ότι με λύπησε η ομιλία σας. Όχι για την κριτική σας. Με λύπησε το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της Ελλάδας. Είστε εκτός πραγματικότητας. Ζείτε σε μια γυάλα. Προσπαθείτε να παρουσιάσετε ή θεωρείτε ότι, όλα είναι ωραία. Τα παρουσιάζετε ως ωραία και, αυτό, κοινώς, λέγεται αλαζονεία της εξουσίας, κ. Καραμανλή.

Παράδειγμα είναι και η δήλωση που σας διαβάζω. «Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών»; Το ακούσατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Κύριε πρωθυπουργέ, εσείς το ακούσατε ή να το ξαναδιαβάσω; Δήλωση φρίκης. Την γνωρίζετε, κ. Καραμανλή, την δήλωση αυτή;

Έγινε την ώρα που θρηνούσαμε δύο νεκρούς στην Αγιά της Λάρισας, μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στο Πήλιο, στο Σχηματάρι, στην Αυλίδα, στην Αργολίδα, στον Πόρο, στον Λαγκαδά, στον εθνικό δρυμό. Στον τελευταίο πνεύμονα της πρωτεύουσας. Η δήλωση αυτή ανήκει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης -κολώνα της κυβέρνησής σας- τον κ. Πολύδωρα.

Αυτή είναι, προφανώς, η υπευθυνότητα, για την οποία εσείς μόλις μιλήσατε, για τους πολιτικούς άνδρες, κ. Καραμανλή. Εύκολοι στα λόγια, ανύπαρκτοι στην πράξη. Συμμερίζεστε τον ευγενή προβληματισμό του και τους λογαριασμούς του, που βάζουν στην ζυγαριά την ανάσα των παιδιών, τον οικολογικό και πολιτιστικό μας πλούτο, με κάποια εκατομμύρια ευρώ;

Την επόμενη φορά, που θα παριστάνετε τον οικολόγο, κ. Καραμανλή, και θα επιδεικνύετε τις ευαισθησίες σας σε διάφορα συνέδρια, τυπώστε αυτή την δήλωση και μοιράστε την. Διότι δεν έχετε τσίπα, κ. Καραμανλή. Δεν έχει τσίπα η κυβέρνησή σας.

(Ακούγονται φωνές από την πτέρυγα των βουλευτών της Ν.Δ.)

Εσείς να ντρέπεστε. Εσείς να ντρέπεστε.

Πηγαίνετε να περπατήσετε. Εγώ πήγα. Πηγαίνετε να περπατήσετε. Δεν τολμάτε. Πηγαίνετε να περπατήσετε στους χώρους, στις περιοχές που κάηκαν. Πηγαίνετε να περπατήσετε στους τόπους της τραγωδίας. Εγώ μίλησα με τους ανθρώπους που δοκιμάζονται, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Άκουσα τον πόνο, την οργή και την αγανάκτηση, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Άκουσα όλους που έζησαν, λεπτό προς λεπτό, την πύρινη λαίλαπα, που μιλούσαν για απόλυτη έλλειψη συντονισμού, αντιδράσεις καθυστερημένες, αποσπασματικές, απουσίες μέσων, για μια κατάσταση χαοτική. Είμαι βέβαιος ότι, τα ίδια θα άκουσαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, όσοι πήγαν στον τόπο της πυρκαγιάς.

Εσείς δεν τα ακούσατε, γιατί ως συνήθως, κρατηθήκατε μακριά από την εικόνα της καταστροφής, μήπως σας βλάψει την δική σας εικόνα. Απών από το πεδίο της αναμέτρησης, όπως πάντα, της αναμέτρησης με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Είσαστε απών από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό, κ. Καραμανλή, δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ. Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ για την δική σας απουσία απ’ τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Τι θα πείτε, κ. Καραμανλή; Ότι εγώ ήμουν πρωθυπουργός, αλλά για την φωτιά στην Πάρνηθα, έφταιγε το ΠΑΣΟΚ; Αυτό θα πείτε στα παιδιά σας;

Εσείς, μας διαβεβαιώνατε, τον περασμένο Μάρτιο, ότι φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, εφαρμόζουμε το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ποιο σχέδιο εφαρμόσατε; Οτιδήποτε να εφαρμόζατε, κάτι θα είχε αποδώσει.

Υπήρχε ειδικό σχέδιο για την Πάρνηθα. Αυτό όμως το σχέδιο, εσείς το κρατήσατε στο δικό σας συρτάρι, γιατί ήταν επικαιροποιημένο το 2004, επί των δικών μας ημερών. Το κρατήσατε εσείς στο συρτάρι, αυτά τα 3-4 χρόνια.

Πολύ σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για εθνική πολιτική για το περιβάλλον. Αλλά η εθνική πολιτική έχει προϋποθέσεις. Απαιτεί μια κυβέρνηση αξιόπιστη. Μια κυβέρνηση που υπηρετεί αξίες, που εφαρμόζει τον νόμο, που επιβάλει την αξιοκρατία, που παίρνει αποφάσεις με διαφάνεια, που συνεργάζεται με τους κοινωνικούς φορείς, που σχεδιάζει αντί να κάνει ρουσφετολογική πολιτική με το δημόσιο χρήμα, σε σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους αστυνόμους, με την Τροχαία, με τους αγροφύλακες.

Που ξέρει ότι, προτεραιότητα είναι το δημόσιο συμφέρον, και όχι οι φιέστες για τους αγροφύλακες. Που δεν βλέπει το κράτος, ούτε το δάσος, ως οικόπεδο και λάφυρο για εκμετάλλευση. Που δεν κάνει νοθεία στη ψηφοφορία για το Σύνταγμα – το ξεχάσατε, κ. Καραμανλή; – ώστε να περάσει η ανατροπή της συνταγματικής προστασίας των δασών. Νοθεία κάνατε, κ. Καραμανλή, για να περάσει αυτή η τροπολογία. Που δεν υπόσχεται, από τη μια, στον Αλ Γκορ να μοιράσει το βιβλίο του στους μαθητές της χώρας, που τιτλοφορείται «Μια άβολη αλήθεια» και, από την άλλη, προσπαθεί με τροπολογία ντροπής, να περάσει την οικοπεδοποίηση δασών και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Άβολη είναι η αλήθεια για σας, κ. Καραμανλή.

Ποια είναι η αλήθεια; Καθυστέρηση, ασυνεννοησία, ανικανότητα, ανεπάρκεια, αλλά και αλαζονεία, χαρακτηρίζουν την δράση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τώρα, αυτές τις ημέρες, και όχι μόνο. Τα τέσσερα χρόνια, τι κάνατε για την ετοιμότητα της πολιτείας; Τέσσερις χιλιάδες κενές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, ένα στα τρία πυροσβεστικά οχήματα χωρίς οδηγούς. Έλλειψη αντιπυρικών ζωνών στην Πάρνηθα, λιγότερα από τα μισά πυροσβεστικά αεροπλάνα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και δύο χρόνια τώρα, η κυβέρνηση εξετάζει τις προσφορές για την ανανέωση του στόλου.

Να θυμηθούμε κάτι, που σκόπιμα, αποσιωπάται τις μέρες αυτές; Η Πάρνηθα είναι η περιοχή της χώρας, που διέθετε και διαθέτει ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχέδιο, το οποίο μάλιστα, όπως σας είπα, επικαιροποιήθηκε το 2004. Είναι το ίδιο σχέδιο, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έσωσε τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας από πολλούς κινδύνους. Είναι αυτό το σχέδιο, που φέτος έπεσε σε αδράνεια με τα γνωστά και θλιβερά αποτελέσματα.

Η αντίληψή σας, όμως, είναι το κυρίαρχο πρόβλημα. Η αντίληψή σας για το κράτος και την ευθύνη απέναντι στον δημόσιο πλούτο. Και συνοψίζεται από τον κ. Πολύδωρα, ο οποίος δηλώνει «την πατήσαμε», ενώ παράλληλα συμμετέχει σε κομματική φιέστα για την πρόσληψη των αγροφυλάκων. «Την πάτησε» ο κ. Πολύδωρας, αλλά ο έτερος και αρμοδιότερος υπουργός Εσωτερικών εξαφανίζεται, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις για απόλυτη ετοιμότητα, από τον Μάιο.

«Την πάτησε» και ο κ. Παυλόπουλος, που υποτίθεται ότι συντόνιζε την όλη επιχείρηση. «Την πάτησε» ο κ. Σιούφας, που δεν εγγυήθηκε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ευχαριστημένος που η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει ρεύμα στους πολίτες, γιατί έχει παγώσει το πρόγραμμα επενδύσεων από το 2004 και έχει πάψει να συντηρεί τις εγκαταστάσεις της παρά τις επίμονες προσπάθειες των τεχνικών της, ενώ παράλληλα διπλασιάζει τις αποδοχές του Προέδρου της.

«Σεμνότητα και ταπεινότητα», κ. Καραμανλή. Αυτοί είσαστε.

Και μετά, μας μιλάτε για ενεργειακό κόμβο, όταν έχετε απαξιώσει την ΔΕΗ.

«Την πατήσανε» οι τρεις πυλώνες του νεοκαραμανλισμού. Και ο πρωθυπουργός καλεί σύσκεψη, την επομένη της καταστροφής. Καλό για τα φώτα της κάμερας, άχρηστο για τα καμένα δάση. Και ως δια μαγείας, μας δηλώνει η κυβέρνηση, μετά την σύσκεψη αυτή, ικανοποιημένη, ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα και δηλώνει ότι θα εφαρμόσει για την αναδάσωση το πετυχημένο σχέδιο της Χαλκιδικής.

Ποιο σχέδιο; Τριακόσιες μέρες μετά και ο απολογισμός στη Χαλκιδική είναι δύο πλημμύρες και οι παραγωγοί να περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις τους.

Κύριε Καραμανλή, πέστε στον ελληνικό λαό, για να ξέρει επιτέλους, τι νομίζει η κυβέρνηση; «Την πατήσατε» ή είχατε επιτυχία; Σταματήστε πια να κρύβεστε στη μόνιμη διγλωσσία σας. Δεν περνάει πια. Φτάνει πια, κ. Καραμανλή, όχι άλλη κοροϊδία, όχι άλλη αναξιοπιστία.

Προσωπικά δεσμεύομαι, όπως δεσμεύεται και η παράταξη που εκπροσωπώ, προτεραιότητά μου, η αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού μας πλούτου. Και αυτό, δεν το λέω σήμερα. Δεσμεύτηκα σε ανύποπτο χρόνο. Το Πρόγραμμά μας, μας δεσμεύει. Θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα την «πράσινη οικονομία».

Θα επενδύσουμε στην γνώση και τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη, απέναντι σε όλους εκείνους που έδωσαν την μάχη με τη φωτιά, παλεύοντας να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής. Σε όλους τους πυροσβέστες, στρατιώτες, πιλότους, δασικούς υπαλλήλους, τεχνικούς της ΔΕΗ, εθελοντές. Σε όλους αυτούς, ανήκει μεγάλη τιμή.

Δεύτερος πυλώνας. Θα επενδύσουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, που μας δίνει μια ξεχωριστή ταυτότητα στις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας.

Τρίτος πυλώνας. Θα επενδύσουμε στο περιβάλλον, που αποτελεί σήμερα, σε αυτήν την σύγχρονη εποχή, πηγή ανανέωσης και πλούτου, συγκριτικό πλεονέκτημα για το μέλλον της οικονομίας μας, για το μέλλον της εργασίας, των οικογενειών μας, την ποιότητα ζωής μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, των ελληνικών προϊόντων, που θα ταυτίζονται με την έννοια της αξίας.

Επίκεντρο της πολιτικής μας, η ελληνική οικογένεια. Σε αυτήν επενδύουμε. Μια οικογένεια η οποία μπορεί να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια. Μια οικογένεια στην οποία τα παιδιά θα έχουν προοπτική και τα περήφανα γηρατειά θα έχουν σύγχρονη πρόνοια και αξιοπρέπεια.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί. Έχει κριθεί ανεπαρκής και αναξιόπιστη.

Αναξιόπιστη να προστατεύσει το περιβάλλον.

Αναξιόπιστη να διαχειριστεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Αναξιόπιστη να δημιουργήσει σύγχρονη δημόσια διοίκηση.

Αναξιόπιστη να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Αναξιόπιστη να μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Αναξιόπιστη να εγγυηθεί τις βασικές ανάγκες πρόνοιας για την ελληνική οικογένεια.

Ενώ έχουμε πρωθυπουργό που αδυνατεί να ζητήσει και μία παραίτηση.

«Ταπεινότητα και σεμνότητα».

Ή φοβόσαστε κ. Καραμανλή, ή δεν μπορείτε. Γι’ αυτό τον λόγο, ζητήσαμε άμεσα εκλογές.

Αλλά εσείς γαντζώνεστε στην εξουσία με λύσσα, με νύχια και με δόντια.

Οδηγείτε την παράταξή σας σε συντριβή, πρώτα απ’ όλα ηθική και, δεύτερον πολιτική.

Δικό μας μέλημα; Να μην παρασύρετε μαζί σας και την Ελλάδα. Και αυτό, θα το εγγυηθούμε.

Άκουσα τον κ. Καραμανλή να μας λέει, ότι αντιταχθήκαμε στις πολιτικές του. Ευτυχώς που αντιταχθήκαμε στις πολιτικές του κ. Καραμανλή. Ευτυχώς που κερδίσαμε μάχες, εδώ στην Βουλή, όπως για τα θέματα των δασών, αλλά και άλλες.

Διότι, από τον Μάρτιο του 2004, ο προϋπολογισμός του ελληνικού νοικοκυριού άλλαξε άρδην.

Αφαιρούνται έσοδα και προστίθενται έξοδα.

Συρρικνώνονται οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους.

Μεταφέρονται οικονομικά βάρη στο πορτοφόλι της οικογένειας.

Ροκανίζεται το εισόδημα.

Μειώνεται η αγοραστική δύναμη.

Αυξάνονται οι δαπάνες της καθημερινότητας.

Υποχρηματοδοτείται συστηματικά ό,τι είναι δημόσιο αγαθό και ό,τι ωφελεί το δημόσιο συμφέρον.

Και ω του θαύματος, τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση ξαναθυμάται την οικογένεια και τους συνταξιούχους. Θυμήθηκαν να τάξουν και πάλι. Ένα μικρό χαρτζιλίκι τώρα, μεγάλες υποσχέσεις για αύριο, μετά τις εκλογές.

Με το ένα χέρι, όμως, δίνουν υποσχέσεις και με το άλλο ετοιμάζονται να τα ξαναπάρουν πίσω στο πολλαπλάσιο. Και ξέρουν τους τρόπους. Ένας, η αύξηση των έμμεσων φόρων. Αυτό που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει, είναι αν ο ΦΠΑ θα πάει στο 20% ή θα φτάσει στο 22%. Και είσαστε έτοιμοι να το διαψεύσετε, όπως κάνετε πάντα, όπως ακριβώς διέψευδε αυξήσεις ο κ. Αλογοσκούφης, λίγες εβδομάδες πριν ανεβάσει το ΦΠΑ από 18% στο 19%.

Και ξέρουν και οι αγρότες τις υποσχέσεις σας. Δυστυχώς για σας, ευτυχώς για τη χώρα, τώρα πια, κανείς δεν σας πιστεύει.

Κύριε Καραμανλή, ακούσαμε πάλι τις χιλιοειπωμένες περιγραφές μιας εικονικής ευημερούσας πραγματικότητας, για ένα έργο που δεν έγινε, για κάποιες «μεταρρυθμίσεις» που δεν υπάρχουν. Διευθετήσεις μόνο.

Τι κάνετε, κ. πρωθυπουργέ για τον πολίτη, τα παιδιά και την οικογένεια αυτά τα τριάμισι χρόνια; Μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τον Έλληνα και την Ελληνίδα και να τους πείτε, με το χέρι στην καρδιά, ό,τι ζουν καλύτερα από ότι ζούσαν πριν από τριάμισι χρόνια; Δεν μπορείτε κ. Καραμανλή.

Ζείτε, βεβαίως, στη γυάλα σας. Αλλά οι πολίτες ζουν την πραγματικότητα, την πραγματικότητα που πονάει και ξέρουν τις αλήθειες και την αλήθεια που πικραίνει. Μπορεί να ευημερούν οι στατιστικές σας, αλλά δεν ζητούν χαρτζιλίκι από εσάς, κ. Καραμανλή, απ’ την κυβέρνησή σας.

Ζητούν να τους δώσετε πίσω την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια, το όραμα το οποίο εσείς στερήσατε αυτά τα 3,5-4 χρόνια. Δεν ζητούν να είναι το όραμά τους η «γαλάζια συνέντευξη», ο κομματάρχης και η αγροφυλακή. Δεν ζητούν την φυλακή του ρουσφετιού. Αλλά την ελευθερία των δικών τους αξιών. Την διαφύλαξη της δικής τους αξιοπρέπειας.

Γι’ αυτό, οι εκλογές θα δώσουν το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής. Γι’ αυτό και θα επιλέξει ο ελληνικός λαός εκείνους που τον σέβονται, που τον κάνουν να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά.

Θα επιλέξουν κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μια κυβέρνηση που θα πάει την χώρα μπροστά.

Δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πώς ζει η μέση ελληνική οικογένεια.

Πρώτα απ’ όλα, ακρίβεια. Οκτώ στους δέκα Έλληνες χαρακτηρίζουν κακή ή αρκετά κακή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική ανασφάλεια των νοικοκυριών μεγαλώνει, η μέση οικογένεια πράγματι κ. Καραμανλή, δεν τα βγάζει πέρα μετά τις 20 του μηνός, μετά τις πρώτες 20 ημέρες του μήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Καθημερινά, οι τιμές εκτοξεύονται. Αυξήσεις στα καύσιμα συστηματικά μεγαλύτερες από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αγοραστική δύναμη των εργαζομένων; Πάγωσε στα επίπεδα του 2003. Δανεισμός των νοικοκυριών; Αυξάνεται πάνω από 1 δις ευρώ τον μήνα. Πιστωτικές κάρτες; Βυθίζουν τα νοικοκυριά σε χρέος. Αγωνία, ανασφάλεια, φόβο, θυμό νιώθουν οι πολίτες. Και γι’ αυτό, ευθύνεστε εσείς, κ. Καραμανλή.

Αφήσατε την αγορά ανεξέλεγκτη, τον χώρο ελεύθερο στα ολιγοπώλια και στους μεσάζοντες. Εσείς δεν ποδηγετήσατε, δεν χειραγωγήσατε την Ανεξάρτητη Αρχή, όπου είχατε τους «κουμπάρους» σας; Αυτή δεν είναι χειραγώγηση Ανεξάρτητων Αρχών, κ. Καραμανλή, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε παράρτημα ουσιαστικά του γραφείου του υπουργού Ανάπτυξης;

Σπίτια και αυτοκίνητα βγαίνουν στο σφυρί. Όλα είναι αποτέλεσμα δικών σας πολιτικών. Αρκετά οι μυστικές συμφωνίες, η εναρμόνιση τιμών και η ασυδοσία της αγοράς. Τέλος, η ανοχή των ελεγκτικών αρχών. Οι Ανεξάρτητες Αρχές, που ελέγχονται από το Υπουργείο δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Εμείς, προτείνουμε και ισχυρό καταναλωτικό κίνημα, και συγκεκριμένα μέτρα, για την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, για την προστασία τους από αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές στις τραπεζικές τους συναλλαγές. Συγκεκριμένες προτάσεις. Για μια αγορά, σε όφελος του πολίτη, και όχι των μεσαζόντων και των ολιγοπωλίων.

Δεύτερον. Αυξήσατε τον ΦΠΑ, τους φόρους κατανάλωσης, τις αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα. Αυξήσεις, που βρίσκει η μέση οικογένεια στην καθημερινότητα. Και βεβαίως, αντιδρούμε στις πολιτικές σας, κ. Καραμανλή.

Μειώσατε την φορολογία στα υψηλά εισοδήματα. Χαρίσατε σε μεγαλομετόχους πάνω από ένα δις ευρώ τον χρόνο, ενώ το 2007, τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με 2 δις ευρώ επιπλέον άμεσους φόρους, σε σχέση με το 2004 και οι επιχειρήσεις πληρώνουν 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος πια, αυτή η ιστορία. Τέλος πια, η ασυλία αυτών που φοροδιαφεύγουν.

Εμείς, δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, εργαλείο αναδιανομής και κινήτρων. Εγγυόμαστε χαμηλή φορολογία στα κέρδη που γίνονται επενδύσεις για εργασία και δίκαιη φορολογία στα μερίσματα. Διότι δεν είναι δίκαιο ο μισθωτός να επιβαρύνεται περισσότερο από τον εισοδηματία.

Τρίτον. Χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας του κόστους της δήθεν δωρεάν παιδείας. Της δωρεάν παιδείας, που θεσπίστηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου και, πράγματι, σήμερα δεν υπάρχει πια. Με δαπάνες, που ξεπερνούν το 20% των εισοδημάτων για πολλές οικογένειες, αφού οι οικογένειες μιλούν για διάθεση 200 μέχρι και 700 ευρώ για φροντιστήρια. Και η κυβέρνηση αδιαφορεί, αθετεί τις προεκλογικές υποσχέσεις, διαλύει το εκπαιδευτικό σύστημα. Τρεις διαδοχικοί προϋπολογισμοί της Νέας Δημοκρατίας, τρεις μειώσεις δαπανών για την εκπαίδευση, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση συνειδητά θεμελιώνει μια κοινωνία, όπου το δημόσιο αγαθό της παιδείας εκχωρείται συστηματικά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Κατάλαβα ότι, εσείς βλέπετε το άρθρο 16 ως λύση.

Εμείς είμαστε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16, όχι όμως ως λύση για τα προβλήματα της μέσης οικογένειας, που πληρώνει σήμερα την παιδεία. Για μας, η λύση είναι η υποστήριξη του δημόσιου συστήματος με χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος, για όλους. Έχουμε άλλη αντίληψη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε σε κάθε παιδί, σε κάθε οικογένεια, τα ίδια εφόδια και δικαιώματα. Δικαιώματα στην εισοδηματική ενίσχυση, στην φύλαξη των παιδιών, στην παιδεία, στην υγεία.

Γι’ αυτό έχουμε στο Πρόγραμμά μας 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με τη γέννησή του, 1.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό για το ίδιο το παιδί, μέχρι 2.000 ευρώ τον χρόνο οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια για τις ανάγκες φύλαξης του παιδιού, διπλασιασμό των παιδικών σταθμών μέχρι το τέλος της τετραετίας, να διασφαλίσουμε στην γυναίκα, σε κάθε γονιό, την δυνατότητα να μπορεί να εργάζεται.

Ολοήμερο νηπιαγωγείο, σταδιακά, από την ηλικία των τριών ετών και, ολοήμερο σχολείο, γενικός κανόνας παντού. Υπολογιστή και δύο γλώσσες θα μαθαίνουν όλα τα Ελληνόπουλα μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Διότι η εκπαίδευση, για μας, είναι πρώτη προτεραιότητα.

Ξέρω ότι, δεν σας αρέσουν οι υποσχέσεις, διότι εσείς δεν τις εκπληρώνετε ποτέ.

Εμείς, είμαστε εγγύηση να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας. Δεσμευόμαστε για επιπλέον ένα 1 δις ευρώ στην παιδεία, από τον πρώτο χρόνο κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δημόσιο, αποτελεσματικό, σύγχρονο, ποιοτικό σχολείο, που μειώνει δραστικά το κόστος για την μέση Ελληνική οικογένεια και οικονομική κάλυψη της φοιτητικής μέριμνας σε όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη.

Τέταρτον. Άκουσα για την υγεία. Πηγαίνετε σε κανένα νοσοκομείο, κ. Καραμανλή, πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται. Όπως και στην παιδεία, έτσι και στην υγεία, η πολιτική σας, στρέφει την μέση οικογένεια, ολοένα και περισσότερο σε ανεξέλεγκτες και πανάκριβες κερδοσκοπικές υπηρεσίες υγείας.

Έχουμε καταλήξει να είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες οικογενειακές και τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η κυβέρνηση, αντί να αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία και για την πρόνοια, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις μειώνει. Αφήνει καινούργια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, χωρίς στελέχωση. Αυτή είναι η προτεραιότητά σας; Ναι στους αγροφύλακες, όχι στους γιατρούς, όχι στους νοσηλευτές. Θα είχαμε και άλλα πολλά κέντρα υγείας και νοσοκομεία να λειτουργούν, εάν εσείς προσλαμβάνατε, αυτά τα τέσσερα χρόνια κάποιους γιατρούς και κάποιους νοσηλευτές. Τρέξατε, όμως, να προσλάβετε αγροφύλακες.

Δεσμευόμαστε για την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ και πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά στο ΕΣΥ εντός πενταετίας. Εξασφάλιση 24ωρης κάλυψης και κατ? οίκον νοσηλείας σε όλο τον πληθυσμό. Στήριξη της οικογένειας με δομές φροντίδας για ηλικιωμένους. Όλα αυτά μειώνουν δραστικά την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Πέμπτον. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχεδόν σε κάθε Ελληνική οικογένεια υπάρχει ένα νέο παιδί που ψάχνει δουλειά.

Παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πως η ανεργία μειώνεται, ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος. Και ας πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο κ. Καραμανλής, να ρωτήσει, στην Μακεδονία, εάν έχει υπάρξει καλυτέρευση στο θέμα της ανεργίας, επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγώ γυρνώ όλη αυτή την περιοχή, συνεχώς. Είναι μια τραγωδία η πολιτική σας, απέναντι στο θέμα της ανεργίας.

Μία στις εφτά γυναίκες είναι άνεργη. Ένας στους δύο ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργος. Μια κοινωνία με τις γυναίκες στο σπίτι, τους νέους χωρίς διέξοδο και τους ηλικιωμένους μακριά από την ενεργό συμμετοχή.

Η ανεργία των νέων, των γυναικών, η μακροχρόνια ανεργία, εντείνουν τις οικονομικές πιέσεις στην ελληνική οικογένεια. Και δεν τελειώνουν τα προβλήματα εδώ. Δίπλα στα νοικοκυριά, χωρίς απασχόληση, είναι και η δυσμενής πραγματικότητα των εργαζομένων, που παρά τη δουλειά τους, συνεχίζουν να είναι φτωχοί.

Θα σας πρότεινα, κ. Καραμανλή να μπείτε στο διαδίκτυο και να δείτε την ιστοσελίδα που λέγεται «γενιά των 700 ευρώ». Όπως λένε οι ίδιοι, είναι η σιωπηλή πλειοψηφία των νέων Ελλήνων, μεταξύ 25 και 35 ετών. Δουλεύουν πολύ, πληρώνονται λίγο, είναι υπερχρεωμένοι και ζουν με ανασφάλεια για το μέλλον τους. Αυτοί δεν έχουν συνθήκες δουλειάς αξιοπρεπείς.

Εμείς, μιλάμε για αξιοπρέπεια για τον εργαζόμενο. Με αυτό ταυτιζόμαστε. Αυτό είναι το Πρόγραμμά μας για αύριο.

Τι έχετε κάνει εσείς αυτά τα τέσσερα χρόνια γι’ αυτόν; Τι έχετε κάνει, για να μειωθεί η ανεργία των νέων; Για να ενθαρρύνετε τις γυναίκες στην αγορά εργασίας; Για να ενταχθούν πάλι στην ενεργό ζωή οι μακροχρόνια άνεργοι; Η απάντηση είναι απλή: Τίποτα, τίποτα απολύτως.

Δεν έχετε πολιτική για την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας. Τα STAGE, τα λεγόμενα, τα δικά σας, είναι μηχανισμός ρουσφετολογικός, για να εξαγοράσετε τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων, όχι για να διασφαλίσετε εργασία, δουλειά.

Εμείς, δίνουμε προτεραιότητα στις ενεργές πολιτικές απασχόλησης, με στόχευση τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι νέοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ηλικιωμένοι.

Και δεσμευόμαστε για την αύξηση του επιδόματος της ανεργίας, , ώστε να φτάσει στο 70%, και την κοινωνική εργασία με δικαίωμα και με δυνατότητες κατάρτισης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν ενδιαφέρθηκε για τους πολλούς. Δεν υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον. Υπηρέτησε πάντα και μόνον τους λίγους, τους ισχυρούς, τους δικούς της. Με την πολιτική της, αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, η Νέα Δημοκρατία αφαίρεσε εισόδημα από τη μέση ελληνική οικογένεια και οδήγησε σε μια πρωτοφανή αναδιανομή του εισοδήματος, από τους πολλούς στους λίγους.

Όλα αυτά, ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Ήταν αποτέλεσμα της ψευδεπίγραφης λογικής της «απογραφής», που ήταν βέβαια, ένα προκάλυμμα, ένας «Δούρειος Ίππος» για να αθετήσετε τις υποσχέσεις σας. Που έβαλε, όμως, την χώρα σε επιτήρηση και οδήγησε σε αύξηση της φορολογίας. Αποτέλεσμα μιας πολιτικής που, συνειδητά, ευνόησε τους λίγους. Μιας λογικής, που έβλεπε το κράτος ως λάφυρο. Αυτό κάνατε στη δημόσια διοίκηση. Αυτό κάνατε και με τα δομημένα ομόλογα και την λεηλασία των Ταμείων. Μάλιστα, ακούω και διαβάζω, κ. Καραμανλή, ότι δεν θέλετε να αναφερόμαστε στα ομόλογα, διότι θα κάνετε χρήση στοιχείων για παλαιότερες περιόδους.

Ε, κάντε χρήση, κ. Καραμανλή. Σας προκαλώ. Αλλά μην εκβιάζετε, μην προσπαθείτε να εκβιάσετε.

Σας ξαναλέω, υπήρξε οργανωμένο σχέδιο. Στο θέμα των ομολόγων, υπήρξε οργανωμένο σχέδιο. Υπήρξε εγκληματική οργάνωση, όπως λέει ο εισαγγελέας, για τη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων. Και γι’ αυτό, είσαστε εσείς, είναι η κυβέρνησή σας, υπόλογη.

Εσείς, επιμένετε να λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό. Εσείς, επιμένετε να κοροϊδεύετε την Βουλή και να μην καταθέτετε, ούτε καν τις πλήρεις συμβάσεις. Δεν καταθέτετε τις πλήρεις συμβάσεις. Γιατί; Τι φοβόσαστε;

Και όσον αφορά τα περιβόητα στοιχεία σας, που αναμασούν «τα παπαγαλάκια» σας, το έχω πει αρκετές φορές απ’ αυτό το βήμα και το τονίζω για τελευταία φορά, ό,τι έχετε και ό,τι υπαινίσσεστε, τώρα, κ. Καραμανλή, δώστε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, να τα βγάλει όλα στο φως. Πάψτε να χειραγωγείτε την Δικαιοσύνη. Για να μην είναι, και οι θεσμοί, αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Κύριε Καραμανλή, εγώ δεν παίζω με αυτά τα ζητήματα και, αυτό, το έχω αποδείξει πολλές φορές στην πολιτική μου ζωή.

Σήμερα, είσαστε εσείς υπόλογος και, αν τολμάτε, υιοθετήστε την πρότασή μου. Πρόταση, να πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνήσουμε όλα και όλα σε βάθος, κ. Καραμανλή, αν θέλετε. Αν όχι, μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και του Κοινοβουλίου.

Κύριε Καραμανλή, δεν έχουμε πολλά άλλα να πούμε. Η κυβέρνησή σας έχει τελειώσει στην συνείδηση του Ελληνικού λαού και θα έλεγα, μάλιστα ότι όταν ο αρμόδιος Υπουργός σας λέει «την πατήσαμε», εννοεί προφανώς, ότι «την πάτησαν» οι Έλληνες πολίτες, όσοι σας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και περίμεναν πραγματικά κάτι διαφορετικό από εσάς και την κυβέρνησή σας. Να χτίσετε πάνω σε αυτά που βρήκατε και όχι να γκρεμίσετε αυτά τα οποία βρήκατε.

Δεν έχει νόημα να σας ζητήσω να αποπέμψετε τον υπουργό σας. Δεν έχει κανένα νόημα, αν θα φύγει ο κ. Πολύδωρας. Δεν έχει κανένα νόημα, αν θα κάνετε ανασχηματισμό, για να ανακυκλώσετε τις πολιτικές σας με άλλα πρόσωπα.

Νόημα έχει, να εκφραστεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος λέει «φτάνει πια και μαζί να φύγετε όλοι».

Σας ευχαριστώ.»

Δευτερολογία στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα «Οικονομία της Οικογένειας»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καταλαβαίνω την επιθυμία του κ. πρωθυπουργού να κρατά σιγή η αντιπολίτευση. Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι. Ούτε κάναμε, ούτε θα κάνουμε το δικό σας χατίρι. Θα ακούσετε τις πικρές αλήθειες.

Όσο για τον κ. πρωθυπουργό, αυτό το θέαμα του θεάτρου, πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο πηγαίνει στον θεσμικό του ρόλο. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος, 120 ημέρες, δεν λέει ούτε μία λέξη για το θέμα των ομολόγων και έρχεται, μετά από 120 μέρες, για να δώσει με αυτόν τον θεατρικό τρόπο, αυτά τα λεγόμενα πακέτα, για τα οποία μας μίλησε ο κ. πρωθυπουργός. Γιατί τότε, κ. πρωθυπουργέ, δεν θέλετε την Εξεταστική Επιτροπή, να τα δούμε όλα; Όλα, κ. πρωθυπουργέ. Κρύβεστε. Ντροπή σας. Και πάλι, ντροπή σας.

Δεν έχετε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών σας. Εσείς, θέλετε να ξεχάσουμε, να μην μιλήσουμε για το άρθρο 24. Εσείς θέλατε να ψηφίσουμε, να υπερψηφίσουμε προχθές τον νόμο γι’ αυτές τις βίλες, για τις οποίες μιλήσατε, που υπήρξαν, είπατε, επί ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, να έρθουμε εμείς να νομιμοποιήσουμε τους πλουσίους, που καταπάτησαν τις δασικές εκτάσεις. Δικός σας νόμος, κ. πρωθυπουργέ. Δικός σας νόμος.

Ακούγονται φωνές από την πτέρυγα των βουλευτών της Ν.Δ.

Μην χαμογελάτε, θέλετε κάτι για οποιονδήποτε, εγώ είπα, Εξεταστική Επιτροπή, φέρτε οτιδήποτε. Γιατί ο κ. Καραμανλής, τέσσερα χρόνια, δεν φέρνει αυτό το θέμα; Γιατί δεν το φέρνει και το φέρνει τώρα, εν είδει εντυπωσιασμού; Θεατρινισμοί, κ. Καραμανλή. Δεν είναι σοβαρή αυτή η υπόθεση. Εάν είσαστε σοβαροί, φέρτε εσείς αύριο το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Είναι ένας ακόμα λόγος, γιατί πρέπει να φύγετε απ? την κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές το γρηγορότερο. Διότι εσείς πια, συγκαλύπτετε καθημερινά.

Εγώ θα σας πω τους λόγους, 7 λόγους γιατί πρέπει να φύγετε απ’ την κυβέρνηση.

Πρώτα απ’ όλα, έχετε εγκαταλείψει με την διακυβέρνησή σας κάθε δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε σοβαρές κρίσεις. Οι πυρκαγιές ήταν η τελευταία χαρακτηριστική, δυστυχώς και καταστροφική, για όλους μας, περίπτωση. Η αδυναμία σας φάνηκε απ’ τα πρώτα μεγάλα θέματα της υπόθεσης του Σινούκ και του ντόπινγκ.

Έκτοτε, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Η κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που ακόμα δεν έχει κλείσει. Η κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδας. Η κρίση, τον Γενάρη του 2006, με τα χιόνια. Η κρίση της ακτοπλοΐας, που φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί, για τρίτη φορά φέτος, το ναυάγιο του SEA DIAMOND, με το περιβαλλοντικό ηφαίστειο, που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Ακούγονται φωνές από την πτέρυγα των βουλευτών της Ν.Δ.

Και επειδή μιλήσατε για τις πυρκαγιές, ακούστε, δεν σας αρέσει, το ξέρω. Δεν θα με φιμώσετε, κύριοι, με τις φωνές σας. Δεν θα σταματήσω. Μην το νομίζετε.

Το 1998 πράγματι υπήρξαν πολλές πυρκαγιές. Εμείς, ξέρετε τι κάναμε; Και εκεί είναι, που θα έπρεπε να υπάρχει η εθνική πολιτική, κ. Καραμανλή. Εθνική πολιτική είναι, να πάρετε αυτό το οποίο σας παραδώσαμε και να χτίσετε πάνω σε αυτό. Τι σας παραδώσαμε; Κάναμε μεταρρύθμιση, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών στην δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Και σας λέω συγκεκριμένα. Ακούστε. Να θυμηθούμε ότι, από εκεί που κάθε καλοκαίρι, η Ελλάδα έχανε έως και 1.000.000 στρέμματα δάσους, καταφέραμε να μειώσουμε αυτό τον αριθμό και να τον σταθεροποιήσουμε στα 80 με 90.000 στρέμματα.

Το 2002 και 2003 θέσαμε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, να φτάσουμε στο χαμηλό ρεκόρ της πενηντακονταετίας σε καμένες δασικές εκτάσεις και, αυτό, το πετύχαμε. Χάρη στα αποτελέσματα της δικής μας πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε να προτείνει, το 2004, την έξοδο της Ελλάδας από την ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για δασικές πυρκαγιές.

Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των πυροσβεστικών υποδομών, που πραγματοποιήθηκε από τις δικές μας κυβερνήσεις είναι το υπερσύγχρονο, συντονιστικό και επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού μας Σώματος. Ένα πραγματικό κόσμημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υποδειγματικός, επίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εκσυγχρονισμός των υποδομών της κεντρικής ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα. Η ίδρυση και λειτουργία 13 ΕΜΑΚ στις περιφέρειες όλης της χώρας.

Οι υπερσύγχρονοι πυροσβεστικοί σταθμοί σε Ηράκλειο, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, θεσμοί και διευθύνσεις που δημιουργήσαμε και στελεχώσαμε με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Τον Μάρτη του 2004, ο κ. Βουλγαράκης, τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, είχε δηλώσει απόλυτα ευχαριστημένος από τις επιδόσεις της Πυροσβεστικής και τον βαθμό ετοιμότητας του Σώματος. Το ίδιο διάστημα, ο νυν Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της Ν.Δ., δήλωνε, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε, από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών μας.

Τι σημαίνουν αυτά κ. πρωθυπουργέ; Σημαίνουν ότι, το 2004, το ΠΑΣΟΚ σας παρέδωσε ένα Σώμα, που είχε ανανεωθεί πλήρως, με υποδομές, με προσωπικό και, πρωτίστως, με νοοτροπία. Καταφέραμε να έχουμε, από το 2001 και μετά, 10 φορές λιγότερες καμένες εκτάσεις, από την 10ετία 1990 – 2000, για να παραδώσουμε το 2004 ένα, κατά την κοινή ομολογία, αξιοζήλευτο σύστημα προληπτικής αντιμετώπισης πυρκαγιών και δασοπυρόσβεσης.

Γιατί, πώς το καταφέραμε; Διότι δεν είδαμε, κ. Καραμανλή, τα σώματα ασφαλείας, τα σώματα των πυροσβεστών, ως κομματικό λάφυρο, όπως βλέπετε εσείς όλη την δημόσια διοίκηση. Αποδείξαμε ότι, όταν θέλουμε, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να υπάρχουν και καλές υπηρεσίες, μπορεί να υπάρχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες, μπορεί να πιάνει τόπο το χρήμα του Ελληνικού λαού.

Αυτή είναι η κυβέρνηση του χτες, κ. Καραμανλή, και είμαι περήφανος για την κυβέρνηση του χτες. Η κυβέρνηση του χτες, είναι πολύ καλύτερη από την κυβέρνηση του σήμερα, και θα είναι η κυβέρνηση του χτες, μια άλλη, νέα, ανανεωμένη κυβέρνηση του αύριο.

Όσο για τους αγροφύλακες, δεν μας πείθετε, κ. Καραμανλή. Φτιάξατε ένα, δήθεν για το περιβάλλον, Σώμα, διότι δεν μπορούσατε αλλιώς να το χρηματοδοτήσετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απλώς ένα άθλιο εμπόριο ελπίδων. Όπου και να πάτε, σε όλη την Ελλάδα, αυτό το οποίο βλέπετε είναι ουρές έξω από τους κομματάρχες και τους βουλευτές και τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, για να εγγραφούν στις λίστες, για να μπορέσουν ίσως να γίνουν αγροφύλακες. Ντροπή σας και γι’ αυτό.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτούς τους νέους, εμείς, υποσχόμαστε αξιοπρέπεια. Εμείς λέμε, η εργασία, είναι δικαίωμα, και όχι προνόμιο εκείνων που έχουν κάποιον κομματάρχη στην Νέα Δημοκρατία.

Όσο για τις προσλήψεις, για τις οποίες μίλησα, βεβαίως κάνατε, και πολλές προσλήψεις, κ. Καραμανλή. Δεν τις κάνατε εκεί που έπρεπε, τις κάνατε μόνο για κομματικές διευθετήσεις. Δεν τις κάνατε στα νοσοκομεία, δεν τις κάνατε εκεί που χρειάζονται στην εκπαίδευση και αλλού.

Δεύτερος λόγος για τον οποίο πρέπει να φύγετε, είναι διότι κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό. Είστε μια κυβέρνηση που, απλώς, δεν κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Όχι μόνο δεν κατάφερε, αλλά εφάρμοσε ένα πρόγραμμα κρυφό, με στόχο να καθυποτάξετε το κράτος και να εξυπηρετήσετε μεγάλα συμφέροντα.

Είπατε ψέματα στους αγρότες, στις γυναίκες, στους νέους, στους συμβασιούχους, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και μικρομεσαίους.

Είπατε ψέματα για τον βασικό μέτοχο, για την διαπλοκή, για τη διαφάνεια, για την αξιοκρατία, για τις μεταρρυθμίσεις, για τα 10 δις, που θα κόβατε από το σπάταλο κράτος του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, οι πάντες γνωρίζουν ότι, είπατε ψέματα, και πως εξακολουθείτε να λέτε ψέματα. Γι’ αυτό και δεν σας πιστεύει κανείς.

Τρίτος λόγος -θα μου δώσετε λίγο χρόνο, γιατί και ο πρωθυπουργός χρειάστηκε 25 λεπτά- για να μου απαντήσει. Ο τρίτος λόγος. Με τις πολιτικές που εφαρμόζετε, βιάζετε την κοινωνική συνοχή, με την ακρίβεια, με την ασυδοσία της αγοράς, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων. Με ανούσιες αυξήσεις στους μισθούς. Με μια φορολογική κλίμακα, που δεν τιμαριθμοποιείται. Με συνεχείς αυξήσεις έμμεσων φόρων και την εγκατάλειψη των κοινωνικών, σημαντικών προγραμμάτων στην παιδεία και στην υγεία.

Όσο για τον δανεισμό, και εδώ πάλι παραπλανάτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον Ελληνικό λαό, διότι δεν μας είπατε πως, στο τέλος του 2004, ο δανεισμός των νοικοκυριών ήταν 20 δις, ενώ στο τέλος του 2006, ήταν 80 δις ευρώ.

Δεν μας είπατε πως, αυτά τα τρία χρόνια, από το 2004, κάθε ένας Έλληνας πολίτης φορτώθηκε δανεισμό σχεδόν 4.000 ευρώ, ενώ την προηγούμενη τετραετία ήταν 2.000 ευρώ. Άρα, τα περί δανεισμού των νοικοκυριών, που αυξήθηκαν γρήγορα επί ΠΑΣΟΚ και όχι επί των δικών σας ημερών, οι πολίτες τα ακούν, και καταλαβαίνουν, και οργίζονται. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα τα οποία λέτε.

Τέταρτος λόγος είναι, η απόλυτη αδυναμία σας, να χειριστείτε τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Απογραφή», επιτήρηση, ΑΕΠ, ομόλογα, Σκόπια, Κύπρος, ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα, που τα χειριστήκατε με τον πιο επιζήμιο για την χώρα τρόπο. Δεν διεκδικήσατε ποτέ τίποτα.

Τέλος, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μόλις πρόσφατα, συναντήσατε τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, είχατε την ευκαιρία, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να του θέσετε αυτό το θέμα, το οποίο αγγίζει όλο τον ορθόδοξο κόσμο, όλο τον ελληνισμό, αλλά σιωπήσατε.

Εκεί που πρέπει, ο Έλληνας πρωθυπουργός να ορθώσει το ανάστημά του, εσείς σιωπήσατε, κ. Καραμανλή.

Ο πέμπτος λόγος, είναι η επανίδρυση του αστυνομικού και πελατειακού κράτους της δεξιάς. Συστηματική περιφρόνηση των θεσμών, αναξιοκρατία, «γαλάζιες» συνεντεύξεις, «Χούπηδες», «κουμπάροι» στα κρίσιμα πόστα, πελατειακές σχέσεις, «ζαρντινιέρες», βίντεο της ντροπής, αυθαιρεσία και υποκρισία.

Έκτος λόγος, που ξεχείλισε το ποτήρι στην συνείδηση του κόσμου, είναι η ληστεία, η λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Είπατε ψέματα, όταν υποστηρίξατε και υποστηρίζετε, ότι εσείς, αποκαλύψατε την υπόθεση αυτή. Λέτε ψέματα, όταν μιλάτε για ένα ομόλογο και τέσσερα Ταμεία. Υπήρξαν τουλάχιστον 8 ομόλογα και 24 Ταμεία. Γιατί το κρύβετε, όταν το ξέρετε;

Λέτε ψέματα, όταν μιλάτε για «ανίδεους διοικητές». Υπήρξε οργανωμένο σχέδιο, για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων. Γι’ αυτό, μιλούμε για πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Γι’ αυτό, είστε υπόλογοι.

Λέτε ψέματα, όταν υποστηρίζετε ότι, κανείς δεν γνώριζε, πέρα απ’ τις «ανίδεες διοικήσεις» και τους «άπληστους χρηματιστές». Λέτε ψέματα, όταν επιχειρείτε απαράδεκτους συμψηφισμούς. Ξέρετε πολύ καλά πως, πριν το 2005, δεν υπήρχαν δομημένα ομόλογα. Είναι δική σας εφεύρεση.

Και εδώ είναι και η διαφορά μας. Εσείς συγκαλύπτετε, εμείς αποκαλύπτουμε. Ναι. Γιατί δεν θέλετε Εξεταστική; Γελάτε. Πέστε μου, γιατί δεν μιλά ο κ. Καραμανλής για Εξεταστική Επιτροπή;

Και να σας πω και μια άλλη διαφορά; Εμείς δεν μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις. Εμείς εδώ λέμε ότι, εσείς κ. Καραμανλή, αυτούς που τοποθετήσατε να χτυπήσουν την διαφθορά, την διαπλοκή, όπως το λέτε εσείς, αυτούς που εμπιστευτήκατε να εκφράσουν την δήθεν δική σας πολιτική, για να χτυπήσουν αυτή την διαφθορά, αυτοί είναι οι εγκέφαλοι της λεηλασίας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι θεματοφύλακες, δηλαδή, της διαφάνειας, είναι οι οργανωτές αυτής της μεγάλης υπόθεσης της λεηλασίας. Εσείς τους γαλουχήσατε, εσείς τους επιλέξατε και, τα ονόματα, τα οποία εσείς μου αναφέρατε σήμερα, είναι ονόματα παιδιών δικών σας, κ. Καραμανλή. Μήπως γι’ αυτό δεν θέλετε Εξεταστική Επιτροπή για το Χρηματιστήριο; Μήπως δεν θέλετε, διότι εκεί θα δούμε τα «γαλάζια», ευγενή στελέχη σας, τα οποία θα αναδειχθούν μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή;

Μιλήσατε για σκάνδαλα του παρελθόντος, επικαλούμενος θέματα και πακέτα, τα οποία καταθέσατε σήμερα. Αλλά δεν είσαστε αξιόπιστος, κ. Καραμανλή. Αν θέλατε διαφάνεια, θα στηρίζατε την Εξεταστική Επιτροπή.

Και όχι μόνον αυτό. Αν θέλετε διαφάνεια, να καταθέσω αυτό το απλό, δεν είναι μεγάλο πακέτο, αλλά είναι πολύ πιο ισχυρό. Είναι αυτά, τα οποία εσείς κρύβετε και δεν μας δίνετε για τις συμβάσεις για τα ομόλογα και τα Ταμεία. Αυτό το καταθέτω και περιμένω απόψε, κ. Καραμανλή, να τις καταθέσετε αυτές τις συμβάσεις, ολοκληρωμένες. Εδώ είναι. Αλλιώς κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό με θεατρινισμούς.

Δεν είσαστε αξιόπιστος, είναι ντροπή σας. Εάν εσείς δεν δεχόσαστε την Εξεταστική Επιτροπή και δεν μας δώσετε τις συμβάσεις, είσαστε όχι απλώς αναξιόπιστος, αλλά και ένοχος της μεγάλης επιχείρησης συγκάλυψης των Ταμείων, της μεγάλης υπόθεσης των Ταμείων, των ομολόγων. Μόνον ένας ένοχος επικαλείται συμψηφισμούς, μήπως και την γλιτώσει.

Εγώ με αυτά που λέω, εκφράζω την οργή του ελληνικού λαού. Είναι οργή απέναντι στην κοροϊδία, την οποία εσείς προσπαθείτε τόσο καιρό να περάσετε ως «σεμνότητα και ταπεινότητα». Εμείς λέμε, τα χρήματα θα επιστραφούν, κ. Καραμανλή, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Όχι όμως από τον Ελληνικό λαό, αλλά από εκείνους που τα λεηλάτησαν, όχι από τα θύματα της ληστείας, όχι από τον ασφαλισμένο, όχι από τον φορολογούμενο. Γι/ αυτό καταψηφίσαμε την δική σας τροπολογία.

Και τέλος, έβδομος λόγος και κορυφαίος για τον οποίο δεν πρέπει να είσαστε κυβέρνηση, είναι η απαξίωση από την δική σας κυβέρνηση του Συντάγματος και της Δικαιοσύνης. Περιφρονήσατε το Σύνταγμα, όταν χρησιμοποιήσατε την αναθεώρηση ως πρόσχημα, για να συγκαλύψετε τον πρώτο ψεύτικο και αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κατασκευάσατε ενώ, κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης, ευτελίσατε το ίδιο το Σύνταγμα, με κάλπικες ψήφους. Το ίδιο και στην Δικαιοσύνη. Ο εκλεκτός σας δικαστής ευτέλισε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με τηλεφωνικές ψήφους.

Λυπάμαι βαθύτατα, που φερθήκατε έτσι στον ελληνικό λαό και στους ψηφοφόρους σας. Ο λαός, περιμένει από τον πρωθυπουργό να διαπραγματεύεται στην Ευρώπη. Ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του διαπραγματεύονται με την JP MORGAN.

Από τον πρωθυπουργό περιμένει ο λαός, να διαμορφώσει πολιτικές για τους αγρότες, τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους. Να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του καλύπτουν τους «κουμπάρους».

Από τον πρωθυπουργό απαιτούν οι Έλληνες, να δώσει μάχες για το εθνικό συμφέρον. Ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του εκμεταλλεύονται μέχρι και την ευαισθησία του Ελληνισμού της διασποράς, για μικροκομματικούς λόγους.

Από τον πρωθυπουργό έχουν την αξίωση οι πολίτες, να πει ποιος επιτέθηκε με τις υποκλοπές στην εθνική τους ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του κρύβονται και συναλλάσσονται με πολυεθνικές για την συγκάλυψη της αλήθειας.

Από τον πρωθυπουργό περιμένει ο λαός, να κάνει ό,τι μπορεί για να σωθεί το δάσος, το περιβάλλον. Ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του διορίζουν αγροφύλακες, κλείνουν το μάτι στους καταπατητές, φέρνοντας 8 νέες τροπολογίες.

Όσο για το ψέμα των Ποντίων, κ. Καραμανλή, το ακούμε πολλά χρόνια αυτό, να σας υπενθυμίσω ότι, οι Νομάρχες έδιναν τα πιστοποιητικά ελληνοποίησης και από αυτούς τους 11.000 , 6.000 ήταν με Νομάρχες της Νέας Δημοκρατίας. Μήπως αυτοί κάνανε νοθεία, κ. Καραμανλή; Μήπως δεν έπρεπε να πάρουν αυτοί την ελληνική υπηκοότητα;

Από την Λουκέρνη και την «απογραφή» έως τους «Χούπηδες» και την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε με βάση το κομματικό συμφέρον, σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.

Αυτή είναι η κυβέρνησή σας, κ. Καραμανλή. Είχατε μια μεγάλη ευκαιρία, είχατε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, περίμεναν πολλά από εσάς.

Τώρα, τη λύση θα την δώσει ο ελληνικός λαός»

Διαβάστε επίσης