Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Είστε μια κυβέρνηση παραγωγής διαφθοράς

Ομιλία στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα την Αγροτική Πολιτική

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Πριν από τρία χρόνια, ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε στους έλληνες αγρότες ότι, αν αγοράσουν το ομόλογο που λέγεται «κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», θα έχουν υψηλή απόδοση. Σήμερα, ανακαλύπτουν ότι έγραφε, στα ψιλά γράμματα του ομολόγου, «η Νέα Δημοκρατία δεν εγγυάται την απόδοσή του».

Ανυποψίαστοι οι αγρότες, το αγόρασαν. Τώρα ξέρουν.

Ξέρουν ότι, η κυβέρνηση της Δεξιάς αποδείχθηκε ομόλογο υψηλού ρίσκου και χαμηλής απόδοσης.

Ξέρουν ότι, τους εξαπατήσατε.

Ξέρουν ότι, τους κοροϊδέψατε.

Οι αγρότες, όχι μόνο δεν πήραν κάτι παραπάνω, όχι μόνο δεν πήραν τους τόκους, αλλά έχασαν και απ’ το κεφάλαιό τους.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είπατε ότι θα βελτιώσετε το αγροτικό εισόδημα. Υπόσχεση πρώτη. Ψέμα πρώτο.

Ελπίζω να μην μας πείτε εδώ, σήμερα, κ. πρωθυπουργέ, ότι αυξήθηκε το γεωργικό εισόδημα, γιατί θα γελάσουν οι αγρότες που μας ακούν και, όπως λέει ο Ελληνικός λαός, «θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

Καλά κάνατε και πήγατε, και εσείς επιτέλους, σε ένα ακριτικό νησί. Όμως θα σας έλεγα, πηγαίνετε να δείτε τους αγρότες. Πηγαίνετε να μιλήσετε με την αγροτιά. Εγώ πηγαίνω τακτικά. Βρίσκομαι συνέχεια στην περιφέρεια και ξέρω σε ποια δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται.

Σας μεταφέρω τι μου είπε ένας νέος γεωργός κτηνοτρόφος από την Ξάνθη. «Εγώ με αυτά που παράγω σήμερα, μπορώ να ζήσω 100 ανθρώπους, να τους ζήσω για ένα χρόνο, το ψωμί τους, το κρέας τους, το γάλα τους, να τους ταΐζω. Αυτά όμως που παίρνω σε χρήματα, δεν μου φτάνουν να ζήσω αξιοπρεπώς, εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Πουλάω 500 κιλά μαλλί και ένα πουλόβερ δεν μπορώ να αγοράσω». Λόγια ενός αγρότη.

Όχι μόνο δεν αυξήσατε το εισόδημα, αλλά έχει μειωθεί δραματικά. Πού πήγε; Στα καρτέλ, στους μεσάζοντες, στους «γαλάζιους κουμπάρους», που πουλάνε προστασία στα καρτέλ. Με την πολιτική σας, χάνουν οι παραγωγοί που παίρνουν χαμηλότερες τιμές, χάνουν οι καταναλωτές, που πληρώνουν όλο και υψηλότερες τιμές και, κερδίζουν, μόνο οι μεσάζοντες και κάποιοι «ημέτεροι».

Είπατε ότι θα μειώσετε το κόστος παραγωγής. Τον ΦΠΑ, είπατε, θα το πάτε στο 8%. Και τι μας είπατε, σήμερα, κ. Καραμανλή; Ότι, τρία χρόνια, διαπραγματεύεστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μειώσετε τον ΦΠΑ. Ποιον κοροϊδεύετε, κ. Καραμανλή; Πώς μπορείτε, απ’ αυτό το βήμα, να λέτε τέτοια πράγματα; Εσείς δεν ανεβάσατε τον ΦΠΑ στο 19%; Μας κοροϊδεύετε;

Κόβετε την επιδότηση στο αγροτικό ρεύμα. Αυξήσατε το πετρέλαιο. Υποσχεθήκατε να τους αυξήσετε το ποσοστό επιστροφής του ΦΠΑ και βγήκαν οι αγρότες στο δρόμο, γιατί κάνατε το αντίθετο. Και εδώ, πάλι ψέματα. Ξεγελάσατε τον αγρότη. Άλλα λέγατε, και άλλα κάνετε. Και αυτό διαπιστώνουν καθημερινά όλοι οι πολίτες της χώρας.

Είπατε ότι θα εξυγιάνετε τον ΕΛΓΑ, για να μην είναι χρεωμένος. Ο ΕΛΓΑ, σήμερα, οδηγείται σε χρεοκοπία και, αντί να κοιτάξετε μπροστά, στα νέα προβλήματα της εποχής, όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, χρησιμοποιείτε τον ΕΛΓΑ σαν κομματικό εργαλείο. Δίνετε αποζημιώσεις όπου θέλετε, όσα θέλετε, όταν θέλετε.

Μόνο μια μικρή μειοψηφία των αγροτών επωφελείται από το ρουσφέτι σας. Αδικείτε τους πολλούς, όπως κάνετε σε όλες τις πολιτικές, με τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου.

Είπατε ότι ήρθε η ώρα της περιφέρειας. Αυτή πλήρωσε πρώτη τον λογαριασμό της πολιτικής σας. Μειώσατε σωρευτικά τις δημόσιες επενδύσεις, κατά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία 2005-2007, σε σχέση με τα επίπεδα του 2003.

Για να έχουμε την αίσθηση των μεγεθών, οι πόροι αυτοί αντιστοιχούν στο σύνολο των κοινοτικών πόρων για τα περιφερειακά προγράμματα, για όλο το Γ’ ΚΠΣ. Σχεδόν δέκα γέφυρες Ρίου-Αντιρρίου. Αυτά τα μειώσατε, κ. πρωθυπουργέ.

Εντάξατε στο Γ’ ΚΠΣ παλιά έργα, που είχαν γίνει με εθνικούς πόρους απ’ τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εμφανίσατε, δηλαδή, λογιστική απορρόφηση στα νούμερα. Στην πράξη, στερήσατε πόρους που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την περιφέρεια, με αυτή τη λογιστική αλχημεία. Καλοί στα λόγια. Ανύπαρκτοι στα έργα.

Κύριοι συνάδελφοι,

Ξέρετε πρωθυπουργό Ευρωπαϊκής χώρας, να εκλιπαρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μειώσει τους πόρους που δικαιούται η χώρα του; Αυτός είναι ο κ. Καραμανλής. Φτάσαμε ως το έσχατο σημείο, να ζητά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση μείωση του προϋπολογισμού του ΚΠΣ, κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Και την περικοπή αυτή, την πληρώνει και πάλι η περιφέρεια, με λιγότερα έργα, λιγότερες θέσεις εργασίας, λιγότερες ευκαιρίες ανάπτυξης. Αυτά, μόνο στη δική σας κυβέρνηση, μπορούν να συμβούν.

Στο Γ’ ΚΠΣ, τουλάχιστον, ας υλοποιούσατε αυτά που σας παραδώσαμε. Όμως, ούτε αυτό ήσασταν ικανοί να κάνετε. Αφαιρέσατε κονδύλια από την πιο κρίσιμη πτυχή του μέλλοντος της ελληνικής γεωργίας, από προγράμματα που εγγυώνται την ποιότητα, την πιστοποίηση, τις επενδύσεις και τους νέους αγρότες.

Σας παραδώσαμε τον ΟΠΕΓΕΠ, έναν έτοιμο Οργανισμό Πιστοποίησης. Τι τον κάνατε; Τον μετατρέψατε σε τηλεοπτικό κανάλι προπαγάνδας. Όπως πάντα, επικοινωνιακή και, όχι ουσιαστική, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Για μας, η ελληνική Περιφέρεια είναι η αιχμή του δόρατος μιας άλλης αντίληψης για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Και το κράτος, σήμερα, οφείλει να παίζει το ρόλο του εγγυητή της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Δεσμευόμαστε για δημόσιες επενδύσεις στο 5% του ΑΕΠ και διάθεση τουλάχιστον 80% στην Περιφέρεια, με το 50% των πόρων του Δ’ ΚΠΣ απ’ ευθείας στα περιφερειακά προγράμματα.

Είμαστε στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του Δ’ ΚΠΣ και ακόμη η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι θα υλοποιήσει. Ποιος θα πιστέψει τις μεγαλόστομες, και πάλι, διακηρύξεις σας;

Εδώ και τρία χρόνια, μελετάτε τις επιπτώσεις από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αναθέσατε σε εταιρείες 13 μελέτες αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Αλήθεια, πού είναι αυτές οι μελέτες; Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Ξέρετε τίποτε για μια εταιρεία «NOISIS»; Έχει καμία επιστημονική σχέση με το χώρο ή, μήπως έχει απλώς συγγενικές σχέσεις, με στελέχη της κυβέρνησής σας; Πάλι, οι γιοι και οι «κουμπάροι», κύριοι της κυβέρνησης.

Στην προσωπική σας ιστοσελίδα, κ. Καραμανλή, ανακοινώσατε ότι οι επιδοτήσεις θα πληρωθούν από την 1η του περασμένου Δεκεμβρίου. Πολλοί αγρότες σάς πίστεψαν, αφού το είπε ο πρωθυπουργός και, μάλιστα, προσωπικά. Διαψεύστηκαν και πάλι οι προσδοκίες.

Για πρώτη φορά, αγρότες πηγαινοέρχονται στην Τράπεζα, για να μάθουν αν πληρώθηκαν, αφού δεν τους ενημερώνει κανείς και αναγκάζονται να πληρώσουν 70 εκ. ευρώ, για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.

Συμπέρασμα: το ίδιο, μια ακόμη φορά. Πάλι ψέματα. Οι αγρότες δεν έχουν εισπράξει ακόμη όλες τις επιδοτήσεις τους. Γιατί; Διότι παίζετε ρουσφετολογικό και κομματικό παιχνίδι με τα χρήματά τους. Πρώτη φορά αποδίδονται με τόση αδιαφάνεια οι επιδοτήσεις στους αγρότες.

Χρήματα, που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χρήματα των ελλήνων αγροτών, εσείς δεν τα σέβεστε. Αυτό που κάνετε είναι ντροπή, είναι αίσχος. Διαχειρίζεστε τα χρήματα, σαν να είναι δικά σας, όπως κάνετε και με τα Ταμεία και όπως κάνετε με το δημόσιο πλούτο που ιδιοποιείται.

Και όχι μόνο αυτό. Βάζετε σε κίνδυνο το σύνολο των χρημάτων που εισπράττει η χώρα μας, με κίνδυνο διακοπής των επιδοτήσεων. Ελπίζουμε να σας έχει ενημερώσει ο υπουργός Γεωργίας, κ. Καραμανλή. Δεν μιλάμε για κάποιες παρατυπίες, στις οποίες αναφερθήκατε, για το παρελθόν, αλλά για αυστηρή προειδοποίηση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωκοινοβουλίου, όπου και πάλι διασύρετε την Ελλάδα.

Με την πολιτική σας, κάνατε ανεπανόρθωτο κακό στους βαμβακοπαραγωγούς. Μειώσατε την επιδότηση στο βαμβάκι, αυξήσατε τα στρέμματα για ρουσφετολογικούς λόγους, χωρίς να αυξήσετε τους πόρους. Αντί να πάτε για την ποιότητα, πήγατε για την ποσότητα, εις βάρος του προϊόντος, εις βάρος του εισοδήματος των αγροτών.

Κάνατε το αντίθετο από ό,τι έκανε η Ισπανία. Αυτή πήγε σε λιγότερα στρέμματα, μεγαλύτερη επιδότηση ανά στρέμμα και καλύτερη, ανταγωνιστική ποιότητα. Εσείς οδηγείτε το προϊόν σε κατάρρευση.

Κάνατε ανεπανόρθωτο κακό στον καπνοπαραγωγό. Αφαιρέσατε από την τσέπη του, με το έτσι θέλω, το 50% των επιδοτήσεων που δικαιούται από το 2009 και μετά. Από «σταθερό και σίγουρο», σε «υψηλού ρίσκου δομημένο ομόλογο».

Μην μας πείτε ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ. Έχω εδώ την αναθεώρηση της ΚΑΠ, που εμείς κάναμε. Σας παραδώσαμε μια έτοιμη, θετική συμφωνία για τα μεσογειακά μας προϊόντα, που έλεγε ότι η συμφωνία που ίσχυσε για τα άλλα προϊόντα των βορείων χωρών, θα ισχύσει και για τα μεσογειακά προϊόντα.

Έχω εδώ, επίσης, την πρόταση για τον καπνό, το λάδι και το βαμβάκι όπου, σε κανένα σημείο, η Επιτροπή δεν προτείνει μείωση των επιδοτήσεων στον καπνό. Δικό σας επίτευγμα, κ. Καραμανλή, είναι η μείωση των επιδοτήσεων.

Εμείς δεσμευόμαστε να παλέψουμε, στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, για την άρση αυτής της άδικης απόφασης.

Το μεγάλο «Βατερλό» των διαπραγματεύσεων αφορά στη ζάχαρη. Τα εργοστάσια ζάχαρης κλείνουν, η παραγωγή τεύτλων μειώνεται ραγδαία και οι άνεργοι, βεβαίως, πληθαίνουν. Γιατί; Διότι δεν κάνετε καμία διαπραγμάτευση πάνω στον νέο Κανονισμό. Και τώρα, μιλάμε για πραγματική καταστροφή στα τεύτλα.

Τελικά, κ. Καραμανλή, είναι μάλλον καλύτερα να μην πηγαίνετε πουθενά για να διαπραγματευτείτε, διότι όταν γυρίζετε, γυρίζετε με χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι είχαμε, πριν πάτε εκεί.

Δηλώσατε, πολλές φορές, σε όλους τους τόνους, ότι είναι αδιαπραγμάτευτοι οι πόροι για την ελληνική γεωργία, μέχρι το 2013, δηλαδή αυτό που είχε ήδη πετύχει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν αξιοποιήσατε αυτή την κληρονομιά. Γυρίσατε από το Συμβούλιο Κορυφής και φέρατε μειωμένους τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη. Δεχτήκατε, επιπλέον, η αναθεώρηση της ΚΑΠ να γίνει μετά το 2008 και όχι μετά το 2013. Δεχτήκατε, δηλαδή, να εγκαταλείψετε δικά μας κεκτημένα. Στέλνετε, δηλαδή, τους αγρότες, πέντε χρόνια νωρίτερα στην ανασφάλεια και τον φόβο.

Με ποια λογική, κ. Καραμανλή, κάνατε πίσω, σε κάτι που η Ελλάδα είχε ήδη κερδίσει; Σε ποιες πιέσεις υποκύψατε; Αρκούσε μόνο η δική σας ψήφος, για να αποφύγετε αυτή την αλλαγή, ένα ΟΧΙ, μια ηχηρή τοποθέτηση. Δεν το κάνατε. Εμείς δώσαμε μάχες και κερδίσαμε. Εσείς φυγομαχείτε, κ. Καραμανλή.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο. Τη στιγμή που οι ηγέτες συζητούν για το τι θα γίνει μετά το 2013, εσείς δεν μπορείτε ούτε να διαχειριστείτε τις αποφάσεις του 2003.

Πώς μπορούν οι αγρότες να σας εμπιστευτούν το μέλλον τους; Διότι η δική σας πολιτική, είναι χαρακτηριστικό πια, σε όλα τα θέματα, είναι πολιτική χωρίς πυξίδα, που δεν προετοιμάζει τη χώρα για το μέλλον. Παρά τα μεγάλα σας λόγια, η πολιτική σας κοιτάζει το προσωρινό, το στενό κομματικό όφελος εις βάρος του συνόλου, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι αγρότες αισθάνονται φόβο για το αύριο, αν τους μιλήσετε. Με την πολιτική σας, ο αγροτικός τομέας απειλείται με κατάρρευση. Δεν τους ενημερώνει κανείς, δεν ξέρουν αν θα έχουν νερό να ποτίσουν, ενώ εσείς τους βλέπετε απλώς ως δεξαμενή άντλησης ψήφων. Τους αντιμετωπίζετε, σήμερα, σαν μια πηγή πλουτισμού των ενδιαμέσων, που λυμαίνονται τον κόπο του αγρότη και επιβαρύνουν τον καταναλωτή.

Δεσμευτήκατε ότι θα διαπραγματευτείτε, εσείς προσωπικά, τα θέματα των αγροτών στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Ακόμα δεν καταφέρατε να πάτε εκεί. Κι εδώ, πάλι ψεύτικες υποσχέσεις. Εγκαταλείψατε τους αγρότες στην τύχη τους.

Σήμερα, εμείς ανοίγουμε, με το Πρόγραμμά μας, το δρόμο μιας νέας ελπίδας. Διαπραγματευθήκαμε και διαπραγματεύθηκα, ως υπουργός Εξωτερικών, αμέτρητες φορές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγροτική μας παραγωγή σ’ έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Και η μετάβαση σε μια αγροτική παραγωγή ποιότητας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό για το οποίο, όμως, δεσμεύομαι, είναι ότι είμαστε – και θα είμαι – κοντά στον αγρότη, κοντά στον γεωργό, κοντά στον κτηνοτρόφο, κοντά στον ψαρά. Με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Πρώτον. Ποιότητα στα προϊόντα μας. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ο πολιτισμός μας, η φύση, το περιβάλλον μας, η ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Πλεονέκτημά μας θα είναι η παραγωγή επώνυμων ταυτοποιημένων προϊόντων. Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, το οικολογικό πρότυπο, το δικό μας πρότυπο. Στρατηγικός μας στόχος, η ταύτιση της λέξης «Ελλάδα» και «ελληνικό προϊόν» με την ποιότητα και την αξία, σε διεθνές επίπεδο.

Δεύτερον. Δυναμική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συζητήσει εκ νέου την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής γεωργίας το 2008. Δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχη στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής γεωργίας και μετά το 2013, στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία έχω εξαγγείλει, για μια εναλλακτική αγροτική πολιτική. Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε.

Τρίτον. Διασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια στη ζωή των απόμαχων αγροτών, με τη δέσμευσή μας για μηνιαία προνοιακή σύνταξη 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη και, 950 ευρώ, για το ζευγάρι των αγροτών. Εμείς, κρατάμε τις υποσχέσεις μας, εμείς αυτά που λέμε θα τα κάνουμε. Όχι σαν εσάς.

Τέταρτον. Δεσμεύομαι προσωπικά, να εφοδιάσουμε τους αγρότες με τη μεγαλύτερη δύναμη της εποχής, που είναι η πληροφορία και η γνώση. Πρότυπες αγροτικές σχολές, σε κάθε περιφέρεια, στηρίζοντας την δημιουργία Τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Σχολής από τους φορείς των αγροτών, για την εκπαίδευση πιστοποιημένων αγροτών και στελεχών αγροτικής ανάπτυξης.

Πέμπτον. Νέα πολιτική κάλυψης ασφαλιστικών κινδύνων, που λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες και προοπτικές.

Έκτον. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών, για τη δημιουργία ή βελτίωση των εκμεταλλεύσεών τους. Εντάσσουμε τις αγροτικές επενδύσεις στις δράσεις του Δ’ ΚΠΣ και στον αναπτυξιακό νόμο. Όποια υπηρεσία ήταν, μέχρι χθες, αστικό προνόμιο, να γίνει κτήμα και για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Έβδομον. Δημιουργούμε ενιαίο και αποτελεσματικό σύστημα παροχής συμβουλών. Ένα ισχυρό ΚΕΠ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, κεντρικά αλλά και σε κάθε Δήμο, που να καλύπτει όλο το φάσμα της ενημέρωσης, τεχνικής στήριξης και επιχειρηματικότητας των αγροτών.

Όγδοον. Δεσμευόμαστε για μια νέα πολιτική γης, προστασία της αγροτικής γης με ειδικά κίνητρα για τον αγρότη που παραμένει και την καλλιεργεί.

Ένατον. Ενισχύουμε νέα ζευγάρια, με ειδικά κίνητρα παραμονής σε νησιωτικές περιοχές, σε ορεινές περιοχές, σε φθίνουσες και μειονεκτικές περιοχές.

Δέκατον
. Δεσμευόμαστε ότι το διοικητικό κόστος εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και όχι τους αγρότες.

Αντίθετα με την αδιαφανή και ρουσφετολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, δεσμευόμαστε για την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των Κοινοτικών ενισχύσεων του εθνικού αποθέματος των ποιοτικών παρακρατημάτων. Δημοσιοποιούμε τα ονόματα των αποδεκτών και τα κριτήρια για την κατανομή τους, κάτι που εσείς δεν κάνετε.

Εμείς λέμε. Διαφάνεια παντού.

Εσείς, στη υπόθεση που συγκλονίζει τη χώρα, κρύβεστε και κρύβετε την αλήθεια.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Έρχομαι στο μείζον θέμα της συγκυρίας. Με τη συμπεριφορά σας, πληγώνετε την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν είναι θέμα ενός ομολόγου, ούτε ενός Ταμείου, ούτε ενός υπουργού. Σχεδιάστηκε αυτή η υπόθεση, κεντρικά, εκτελέστηκε συντονισμένα, αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης αντίληψης και σχεδίου.

Αποδείξατε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέδιο για την Ελλάδα, έχει όμως σχέδιο να υπηρετήσει σκοτεινά συμφέροντα, να ρυθμίσει συμφέροντα, όχι να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα. Να ιδιοποιηθεί τον πλούτο του ελληνικού λαού. Να αυθαιρετήσει με την εξουσία που πήρε από τον ελληνικό λαό. Να κάνει το κράτος, λάφυρο της εκλογικής σας νίκης.

Προδώσατε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πληγώσατε την Ελλάδα. Δημιουργήσατε κομματικό κράτος. Και σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας απίστευτης υπόθεσης καταλήστευσης του μόχθου των εργαζομένων. Είναι ένα, χωρίς προηγούμενο, ριφιφί στις συντάξεις τους. Μιλάτε για «μηδενική ανοχή» και έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Κύριε Καραμανλή, το έχω ξαναπεί και το λέω και ενώπιόν σας στη Βουλή.

Εάν δεν γνωρίζατε την όλη αυτή υπόθεση, τότε δεν κάνετε για πρωθυπουργός. Εάν γνωρίζατε, δεν μπορείτε πια να είστε πρωθυπουργός.

Και σας ζητώ απλά να απαντήσετε σε μερικά ερωτήματα, εδώ στη Βουλή, που θέτει ο ελληνικός λαός.

Κύριε Καραμανλή,

Πότε και πόσα δομημένα προϊόντα, και όχι ομόλογα, εκδώσατε και ποιοι ήταν οι παραλήπτες τους; Γιατί δεν ήρθατε στη Βουλή, να προτείνετε αλλαγή του νόμου Ρέππα, που απαγορεύει την αγορά τέτοιων προϊόντων, εκτός ενός νομοθετημένου ποσοστού;

Θα συνεχίσετε να παραβιάζετε τη διαφάνεια, το Σύνταγμα και τους νόμους;

Θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ομόλογο και τέσσερα Ταμεία, όταν στην πραγματικότητα, έχουμε εννέα ή και παραπάνω ομόλογα και εικοσιτέσσερα Ταμεία;

Δεύτερον. Θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε ότι εσείς αποκαλύψατε την μεθόδευση, όταν τελικά υπήρξε συγκεκριμένη καταγγελία ανταγωνιστικής εταιρείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία και αν θέλατε, δεν θα μπορούσατε να αποκρύψετε;

Θα συνεχίσετε αυτήν την πολιτική απάτη, της δήθεν αποκάλυψης, ενώ τείνετε στην επιχείρηση συγκάλυψης των ενόχων, όπως κάνατε και με την υπόθεση των υποκλοπών;

Τρίτον. Θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε ότι, με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, τόσοι Διοικητές Ταμείων αποφάσισαν συγχρόνως να πουλήσουν ομόλογα σταθερής απόδοσης και να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα υψηλού ρίσκου και ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο; Τόσα Ταμεία;

Θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε ότι δεν χάθηκαν λεφτά; Και τα λεφτά των παχυλών μιζών, ποιος θα τα πληρώσει; Τα Ταμεία; Ή ο έλληνας φορολογούμενος; Αυτές οι μίζες που κυκλοφορούσαν μέσω offshore εταιρειών, πού πήγαν κ. Καραμανλή και τι έχετε κάνει, ως κυβέρνηση, για να λάμψει η αλήθεια; Η συγκάλυψη που επιχειρείτε μας οδηγεί όλους στο συμπέρασμα και για την δική σας προσωπική ευθύνη.

Φοβηθήκατε ακόμα, κ. πρωθυπουργέ, να διώξετε έναν υπουργό της κυβέρνησής σας για τους πραγματικούς λόγους και βρήκατε άλλη αιτιολογία; Τι φοβηθήκατε; Ποιους πάτε να κοροϊδέψετε; Ποιος σας κρατάει, κ. Καραμανλή;

Πέμπτον. Θα δώσετε επιτέλους στην δημοσιότητα τις συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου, με τις εταιρείες που διαχειρίστηκαν αυτά τα δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα;

Έκτον. Θα αποκαλύψετε στους συνταξιούχους, πόσα χρήματα χάνουν τα Ταμεία τους;

Έβδομον. Θα συνεχίσετε να ισχυρίζεστε ότι εσείς πήρατε την πρωτοβουλία επιστροφής ενός ομολόγου, όταν γνωρίζετε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο Τμήμα Επιχειρηματικού Ρίσκου της «J.P. MORGAN», το οποίο βεβαίως ανησυχεί, διότι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε, σε συνεργασία με τη δική σας κυβέρνηση, είναι δυνατόν να της δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις δικές της, διεθνείς συναλλαγές.

Όγδοον. Αντιλαμβάνεστε τι έχει κάνει η κυβέρνησή σας; Μια συναλλαγή μεταξύ ενός μέρους του Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών με ένα άλλο μέρος του Δημοσίου, τα Ταμεία, που όμως οργανώθηκε από την κυβέρνησή σας, με τρόπο ώστε να πάρουν συγκεκριμένοι ευνοούμενοι προμήθειες. Προμήθειες τέτοιου ύψους, που χρειάστηκαν βαλίτσες για να διασφαλιστούν τα κέρδη που αποκόμισαν οι κάθε είδους μεσάζοντες.

Δεν ήρθατε, για να κυβερνήσετε. Ήρθατε για να κερδοσκοπήσετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Ένατον. Θα πάψετε επιτέλους να επικαλείστε τις διάφορες Αρχές, για να κρύβετε την αλήθεια; Είσαστε εσείς η Αρχή, που μπορεί άμεσα να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα, κ. Καραμανλή.
Δέκατον. Θα αποκαταστήσετε, στο σύνολό τους, τις ζημιές των συνταξιοδοτικών Ταμείων, όπως ήταν πριν την λεηλασία και θα φέρετε πίσω τα χρήματα που, με τη μεθόδευση αυτή, την δική σας και των υπουργών σας, υφάρπαξαν οι μεσάζοντες; Και μάλιστα, να τα φέρετε πίσω πριν από τις εκλογές, κ. Καραμανλή.

Κύριε Καραμανλή,

Προδώσατε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και κάθε φορά που εκτίθεστε και αποκαλύπτεστε, κάθε φορά που βρίσκεστε σε αδιέξοδο, καταφεύγετε στο παρελθόν. Αυτό κάνετε και τώρα. Νομίζετε ότι, η συκοφαντία του παρελθόντος θα σας σώσει. Αλλά ο λαός κρίνει την δική σας σημερινή αξιοπιστία, κρίνει και την δική μου, κ. Καραμανλή. Πιστεύω ότι, γνωρίζετε πολύ καλά σε ποιον μιλάτε, όταν απευθύνεστε σε εμένα.

Απ’ τις πρώτες μέρες που ήρθαμε στη Βουλή, και εγώ και εσείς, με τον νέο ρόλο που είχαμε ο καθένας μας, σας μίλησα για διαφάνεια. Έκανα σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις, ρηξικέλευθες, για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού θέματος. Απορρίψατε ακόμα και τη συζήτησή τους. Εάν αυτές οι προτάσεις είχαν υιοθετηθεί, δεν θα μπορούσατε εσείς να κάνετε αυτό που κάνατε στα Ταμεία. Προφανώς όμως, γι’ αυτό δεν τις θέλατε τις προτάσεις μας.

Πάψτε να κρύβεστε στο παρελθόν, διότι σας αποκαλύπτει το παρόν και δεν έχουμε και δεν έχω τίποτα να κρύψω. Κάντε, κ. Καραμανλή, εξεταστική επιτροπή για οτιδήποτε θέλετε. Αυτό σας το έχω προτείνει από τον Μάιο του 2004, για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι, που συνεχώς επαναλαμβάνετε κ. Καραμανλή. Κάντε το. Είσαστε κυβέρνηση.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Ο κύκλος της κυβέρνησής σας έκλεισε. Η μοναδική υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο, είναι να παραιτηθείτε και να πάμε στις εκλογές.

Στις κάλπες, ο λαός θα αποδώσει τις πολιτικές ευθύνες, που εσείς επιχειρείτε να συγκαλύψετε. Όλες τις ευθύνες. Και για την οργανωμένη λεηλασία των Ταμείων, και για την καταστροφή των αγροτών.

Απ’ την επομένη μέρα, με οδηγό το Πρόγραμμά μας, τις δεσμεύσεις μας, κάνουμε εμείς μια νέα αρχή. Για μια καινούργια πορεία του τόπου. Δεν υποσχόμαστε θαύματα. Υποσχόμαστε να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Δεσμεύσεις, για τις οποίες εγγυώμαι εγώ προσωπικά. Υποσχόμαστε να σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού. Υποσχόμαστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπειά του.

Διαφέρουμε. Εσείς, πιστέψατε στο κράτος – λάφυρο. Εμείς, υποσχόμαστε να σεβαστούμε τον πλούτο και τον κόπο του ελληνικού λαού.

Και υπόσχομαι ότι, η κυβέρνησή μου θα ξέρει ότι βρίσκεται στο τιμόνι αυτής της χώρας, ως προσωρινός διαχειριστής του πλούτου του ελληνικού λαού, για να προσφέρει σε ένα κράτος δικαίου, πρόνοιας και σεβασμού προς τον πλούτο του ελληνικού λαού, σεβασμού προς τον πολίτη και τίποτα άλλο.

Με βάση τη σχέση εμπιστοσύνης μας με τους αγρότες, με όλους τους πολίτες. Με όραμα και στόχο, την δίκαιη κοινωνία, σε μια δυνατή Ελλάδα, με ελεύθερο τον έλληνα πολίτη.

Σας ευχαριστώ.»

Δευτερολογία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα την Αγροτική Πολιτική

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Σας απηύθυνα συγκεκριμένα ερωτήματα. Μήπως χρειάζεται να τα επαναλάβω; Μήπως δεν ακούσατε; Γιατί είναι προφανές, ότι δεν δώσατε καμία απάντηση σε αυτά που σας ρώτησα.

Ο ελληνικός λαός ακούει και εμένα και εσάς. Αντιλαμβάνεται τα ερωτήματα, γιατί τα θέτει ο ίδιος. Και, επίσης, αντιλαμβάνεται ότι εσείς αρνείστε να απαντήσετε. Αρνείστε την αλήθεια κ. Καραμανλή.

Τα ερωτήματα περιμένουν, παραμένουν και είναι αμείλικτα. Και έχετε, εσείς προσωπικά πια, ευθύνη κ. Καραμανλή. Ούτε υπουργός σας, ούτε συνεργάτης σας, ούτε γενικός γραμματέας. Εσείς προσωπικά.

Άκουσα να υψώνετε τον τόνο της φωνής σας. Άκουσα να χρησιμοποιείτε αόριστες, ηχηρές κατηγορίες περί κουκουλώματος, άκουσα να μου απευθύνεστε και προσωπικά, να με κατηγορείτε και προσωπικά.

Ένα απλό ερώτημα, κ. Καραμανλή, από τα πολλά που σας έθεσα. Γιατί δεν δημοσιοποιείτε σήμερα όλα τα στοιχεία για τη διάθεση των ομολόγων απ’ τα Ταμεία; Γιατί δεν τα καταθέτετε σήμερα; Γιατί κρύβετε την αλήθεια; Γιατί φοβόσαστε την αλήθεια;

Και προσπαθείτε και πάλι – γιατί μόνο αυτό ακούσαμε – να κρύβεστε στη συκοφαντία του παρελθόντος. Δεν απαντήσατε σε τίποτα. Τρία χρόνια λέτε ότι δε γνωρίζετε. Λάθος. Τρία χρόνια συγκαλύψατε. Και, τώρα, αποκαλύπτεται η αλήθεια. Και, σε λίγο, θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, όταν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση αυτής της χώρας.

Όσο για το παρελθόν, δεν μας πείθει πια και δεν πείθει κανέναν πια το θέατρό σας. Σας είπα, έχετε στοιχεία; Έχετε εντοπίσει παρανομίες; Έχετε σοβαρές κατηγορίες; Τρία χρόνια ήσαστε κυβέρνηση. Ήρθατε εδώ και ανεύθυνα, στη δευτερολογία σας, διαβάζετε διάφορα ονόματα Ταμείων. Έχετε στοιχεία, κ. Καραμανλή, για κάποια παρανομία; Κάντε Εξεταστική Επιτροπή. Να δούμε, κ. Καραμανλή, πόσα «αγαπημένα» και «ευγενή» στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κρύβονται πίσω από αυτές τις υποθέσεις.

Και όταν το λέω αυτό, θέλω να σας θυμίσω άλλο ένα δικό σας ψέμα. Στην περίοδο 1999-2002 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε σε 56 επιχειρήσεις πρόστιμο 136 εκατομμυρίων ευρώ. Απ’ τις 56 επιχειρήσεις, οι 31 επιχειρήσεις παραπέμφθηκαν στην Ποινική Δικαιοσύνη. Ανάμεσα σε αυτές, βεβαίως, και η υπόθεση του Ευγένιου Παπαδόπουλου. Αυτή ήταν η δουλειά, κ. Καραμανλή.

Και όσο για τον «δανεισμό», για τον οποίο εσείς μιλήσατε, είναι εξωφρενικό να μιλάτε για «δανεισμό» και να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ, για δανεισμό που έγινε στην κυβέρνηση ’90-’93, του κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό το δανεισμό μιλάτε. Αυτά έπρεπε εμείς να ξεπληρώσουμε, κ. Καραμανλή. Της δικής σας κυβέρνησης.

Ντροπή σας. Αυτό είναι το ψέμα, που εσείς χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις, εδώ, σε αυτή την αίθουσα. Αλλά δεν μπορείτε. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις πια, κ. Καραμανλή. Η αλήθεια θα λάμψει, θα λάμψει η αλήθεια και θα αποκαλυφθούν όλες οι ευθύνες.

Προφανώς, διαφωνούμε. Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι το οικονομικό επιτελείο σκαρφίστηκε, σχεδίασε, εκτέλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, την λεηλασία των Ταμείων των ασφαλισμένων. Οργανωμένο σχέδιο.

Τι λέει ο κ. Καραμανλής; Λέει ότι, ο υπουργός Οικονομίας δεν ήξερε τίποτα, όταν σχεδίασε το ομόλογο. Λέει ότι ο υπουργός Εργασίας δεν ήξερε τίποτα, όταν το αγόρασε. Λέει ότι οι τράπεζες δεν αποτίμησαν σωστά το ρίσκο. Λέει ότι, κάπου ανάμεσα, διάφοροι μεσάζοντες πρέπει να κέρδισαν και μάλιστα κάμποσα, αλλά δεν ξέρουν πόσα και ποιοι.

Οι υπουργοί τι λένε; Λένε ότι δεν ξέρουν, αν υπάρχουν άλλα τέτοια ομόλογα. Δεν ξέρουν, αν υπάρχουν άλλα κλεμμένα. Δεν ξέρουν, αν υπάρχουν άλλες μίζες. Δεν ξέρουν, αν υπάρχουν άλλοι μεσάζοντες, που κέρδισαν.

Δεν μπορούν να φανταστούν, γιατί εμείς ζητούμε πολιτικές ευθύνες. Και δεν μπορούν να κατανοήσουν, γιατί έχει δικαίως εξαγριωθεί ο ελληνικός λαός με τη διακυβέρνησή σας.

Το μεγάλο λάθος σας κ. Καραμανλή. Ήρθατε στην εξουσία με σκοπό τη νομή της εξουσίας και όχι την προκοπή του τόπου. Δεν ήρθατε με το βλέμμα στραμμένο προς τα μπρος, αλλά προς τα πίσω. Να κάνετε αντιλαϊκές, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις υπέρ των «ημετέρων» και των «κομματικών» φίλων σας. Όχι για το μέλλον του τόπου, όχι η Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων το οποίο υποσχεθήκατε, αλλά Κυβέρνηση που πάει τη χώρα πίσω.

Την τελευταία φορά που ήμουν σε αυτή την αίθουσα σας ζήτησα κάτι απλό. Σας είπα μια φράση θα χρειαστεί για να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Αυτή περίμενε ο ελληνικός λαός να ακούσει από εσάς. Την παραίτηση της Κυβέρνησης και να πάμε σε εκλογές.

Εάν με είχατε ακούσει θα είχατε τουλάχιστον διασώσει την αξιοπρέπεια του θεσμού του πρωθυπουργού της χώρας. Δεν θα είχατε υποχρεωθεί να σκηνοθετήσετε μια παράσταση παραίτησης του κ. Τσιτουρίδη. Δεν θα είχατε υποχρεωθεί να εμφανιστείτε στο πανελλήνιο ψελλίζοντας απίθανα σενάρια, για να κερδίσετε λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία. Το σχέδιο συγκάλυψης που προσπαθείτε να θέσετε σε εφαρμογή αποτελεί περιφρόνηση της κοινής γνώμης της χώρας.

Μπορείτε αν θέλετε να είστε πρωθυπουργός μειωμένης ευθύνης, αλλά ο ελληνικός λαός δεν είναι μειωμένης νοημοσύνης κ. Πρωθυπουργέ.

Διώχνετε τον κ. Τσιτουρίδη για να προστατέψετε τους βασικούς σας συνεργάτες, αυτούς που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν, εισηγήθηκαν και τελικά εξέδωσαν τα ομόλογα, που έφτιαξαν την αμαρτωλή σύμβαση με την JΡ Morgan, τον κ. Αλογοσκούφη, τον κ. Δούκα, τον κ. Κουρή.

Αλλά εσείς διορίσατε όλους όσοι εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο. Υπουργούς, υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς του κομματικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας και τώρα λέτε ότι φταίει ο Υπουργός Απασχόλησης.

Εσείς φέρετε στο ακέραιο την ευθύνη.

Όσο για τη «μηδενική ανοχή» δεν έφτασε στα αυτιά σας η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και εκλεκτός του κ. Αλογοσκούφη, ο κ. Τσουπίδης είναι επισήμως σύμβουλος σε «fund» της «North Asset»; Δεν γνωρίζετε ότι ο κ. Τσουπίδης συνεργάζεται με αυτή την εταιρεία που υπήρξε κεντρικός σταθμός στη διαδρομή του μαύρου χρήματος, που κατέληξε να διακινείται με βαλίτσες στο κέντρο της Αθήνας; Ασφαλώς το γνωρίζετε.

Δεν υπάρχει κ. πρωθυπουργέ σύγκρουση συμφερόντων για τον κ. Τσουπίδη; Δεν έχει ζητηθεί να γίνει έρευνα από Βρετανικές χρηματιστηριακές Αρχές για τη «North Asset» και άρα και για τους συνεργάτες της; Είστε βέβαιοι, ότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τον Όμιλο της «North Asset» του κ. Παπαμαρκάκη; Πού πήγε η περίφημη μηδενική σας ανοχή;

Αλήθεια, η θεωρία την οποία αναπτύξατε για την αποπομπή του κ. Τσιτουρίδη, τι σημαίνει για τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Τσουπίδη; Τι σημαίνει για τον υπουργό Δικαιοσύνης, αυτά που αποκαλύπτονται καθημερινά;

Είστε μια κυβέρνηση όχι παραγωγής έργου, αλλά παραγωγής διαφθοράς.

Πού είναι η μηδενική ανοχή για το σκάνδαλο της «Π&Κ»; Πού είναι η μηδενική ανοχή για την πανάκριβη αγορά της τουρκικής «Finance Bank»; Πού είναι η μηδενική ανοχή για την εξαγορά του «Γερμανού» με την απίθανη αποτίμηση ποιας εταιρείας; Της «JΡ Morgan». Πού είναι η μηδενική ανοχή για τους Πακιστανούς στις υποκλοπές ή, για συνεργάτες υπουργού, που έστηναν εταιρεία για να δίνει δουλειές σε κομματικά στελέχη, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου;

Πού είναι η μηδενική ανοχή για την Αγροτική και τις σκοτεινές «off shore»; Εδώ δεν χρειάζονται μισόλογα κ. Καραμανλή γιατί τυχαίνει να είναι και κουμπάρος σας, ο κ. Μηλιάκος. Ας τον ρωτήσετε, επιτέλους, τι έκανε με τα ομόλογα της Αγροτικής. Ποιοι εισέπραξαν θηριώδεις προμήθειες;

Όσο για τη θεσμική θωράκιση, κ. Καραμανλή, μην κρυβόμαστε. Οι θεσμοί δεν φταίνε. Εσείς αλλάξατε τον τρόπο ορισμού των διοικήσεων. Δεν σας έφταιξε ο νόμος. Εσείς ακυρώσατε την Επιτροπή της Τράπεζας, εσείς καταργήσατε τον υπεύθυνο Υπουργό και εσείς βάλατε ειδικό γραμματέα αντί του υφυπουργού, τον Ευγένιο Παπαδόπουλο.

Δεν σας φταίνε οι θεσμοί. Φταίει η πολιτική βούληση που δεν έχει η κυβέρνησή σας, για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Διότι είστε μέρος του φαινομένου, οι ίδιοι είστε το πρόβλημα.

Είδαμε και τις χειροπέδες, είδαμε όμως και να χαριεντίζονται, αυτοί που ήταν στις χειροπέδες, με το Νομάρχη σας στη Θεσσαλονίκη. Ποιοι είναι σήμερα με χειροπέδες; Θα σας πω εγώ: Κανένας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα, χωρίς παρέες, κλίκες και κολλητούς, χωρίς δομημένα ομόλογα, που κλέβουν το μόχθο των εργαζομένων, που παραβιάζουν βασικά δικαιώματα.

Μας αξίζει μια Ελλάδα, που διασφαλίζει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δυνατότητα σε όλους και όχι μόνο στους ισχυρούς, που φροντίζει την οικογένεια, που φροντίζει την παιδεία, που αποκαθιστά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, που αναδιανέμει δικαίως το εισόδημα. Ένα πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας και του παιδιού, με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, όλο το εικοσιτετράωρο.

Πάρτε πίσω, κ. πρωθυπουργέ, τα δομημένα ομόλογα. Φέρτε πίσω τα λεφτά στα Ταμεία. Πάρτε τους «δομημένους» ή «αποδομημένους» υπουργούς σας και προκηρύξτε εκλογές.

Οι εκλογές που έρχονται είναι εκλογές μιας νέας αρχής, ένα νέο δημοψήφισμα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Και, όταν μιλήσει ο λαός, όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει ξανά στην Κυβέρνηση, τότε θα αποκαλυφθούν όλα.

Προσωπικά, εγγυώμαι ότι ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια και, επιτέλους, εκείνοι που είναι ένοχοι θα πάνε στη Δικαιοσύνη, επιτέλους, οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Εγγυώμαι ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν. Εγγυώμαι ότι θα εξασφαλίσουμε τις συντάξεις του έλληνα πολίτη.

Αυτά εγγυάται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, εγγυάται μια άλλη πορεία της χώρας, μια πορεία διαφάνειας, ηθικής, αξιών. Την Ελλάδα των αξιών, την Ελλάδα της δίκαιης κοινωνίας.

Ευχαριστώ πολύ.»

Διαβάστε επίσης