Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Είμαστε σταθερά δίπλα στον απλό πολίτη

Ομιλία στη Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κανονικά, υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε σήμερα να πω ότι, η συνεδρίασή μας είναι η τελευταία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Το ξέρετε όμως, όλοι, ότι φέτος δεν είναι έτσι. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η συνεδρίασή μας είναι η αυλαία μιας περιόδου, αλλά και η πρώτη μιας νέας αφετηρίας.

Αφετηρία στη μάχη της τελικής ευθείας. Διότι είμαστε ήδη στην τελική ευθεία. Είμαστε λίγο πριν απ’ τις κάλπες που θα απαλλάξουν την χώρα απ’ την χειρότερη κυβέρνηση που είδε μετά τη μεταπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, βλέπουν με πανικό τις εκλογές αυτές. Και έχει γίνει μόνιμη ψύχωσή τους η ημερομηνία των εκλογών. Το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Έχει γίνει εσωτερικό τους πρόβλημα. Ό,τι και να κάνει ο κ. Καραμανλής, όσο και αν σκέφτεται ο ίδιος, πως και πόσο μπορεί να απομακρύνει την ώρα της ήττας, ένα είναι σίγουρο. Το ετοιμόρροπο σχήμα θα πέσει. Δεν θα αντέξει άλλο. Και αυτό το λέει πια ο λαός με το «φτάνει πια».

Φτάνει πια η κοροϊδία.

Φτάνει πια η ασυδοσία.

Φτάνει πια η αυθαιρεσία.

Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο.

Η πατρίδα δεν αντέχει άλλο την ανικανότητα, την εγκληματική υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος, την αντίληψη του κράτους – λάφυρο. Πριν από λίγες μόνο μέρες, η Ελλάδα έβλεπε, όλοι μας βλέπαμε, συγκλονισμένοι, εξοργισμένοι, την τραγική εικόνα του απανθρακωμένου εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.

Η αγωνία αυτή, είναι η αγωνία μιας πρωτεύουσας που έμεινε χωρίς πνεύμονα. Αγωνία για το αύριο. Αγωνία που δεν υπάρχει ανάσα. Είναι η αγωνία των παιδιών μας, για τον τόπο που θα τους παραδώσουμε. Αλλά για μια κυβέρνηση Καραμανλή δεν υπάρχει αυτή η αγωνία. Όπως, ούτε ευθύνες υπάρχουν, ούτε ένοχοι για την καταστροφή.

Για την τραγωδία, δεν φταίει κανείς. Δεν φταίει κανείς για την απουσία πρόληψης και την απουσία σχεδιασμού. Ούτε για τον ανύπαρκτο συντονισμό, την καθυστέρηση, την ασυνεννοησία, τις κινήσεις κατόπιν εορτής, την διάλυση του κρατικού μηχανισμού. Αυτά που είδε όλη η Ελλάδα, για τον κ. Καραμανλή, απλώς δεν υπήρξαν ποτέ.

Ο κ. Καραμανλής είναι φαίνεται ευτυχής με την εικόνα του κράτους που «επανίδρυσε». Είναι ευτυχής με την εικόνα των εκλεκτών υπουργών του, του κ. Παυλόπουλου, του κ. Σιούφα, του κ. Πολύδωρα, που διακρίνονται στην τέχνη του απόλυτου τίποτα.

Με την εικόνα μιας πολιτικής προστασίας, που βρίσκεται σε κομματική ομηρία.

Με την εικόνα της ΔΕΗ, που αφού πρώτα κόβει το ρεύμα, ύστερα γίνεται και εμπρηστής εξ αμελείας.

Με την εικόνα μιας Πυροσβεστικής που ούτε άντρες έχει, ούτε μέσα. Που σπαράσσεται από τον κομματισμό και από τις φατρίες.

Και αυτοί, «επανιδρύουν» την Αγροφυλακή, για να εξυπηρετήσουν βέβαια, την κομματική τους νομενκλατούρα. Την κομματική τους πελατεία, να πουλήσουν ψεύτικες ελπίδες στους νέους. Και οργανώνουν και φιέστες, για να γιορτάσουν αυτό το «ιστορικό γεγονός».

Έπειτα αφού πρώτα έρθει η καταστροφή, οργανώνουν πρωινές συσκέψεις -γεγονός κι αυτό!- στο Μέγαρο Μαξίμου, για να δουν οι κάμερες ότι δήθεν νοιάζονται. Και στέλνουν τον κ. Πολύδωρα να δηλώσει ότι, αντιμετώπισαν την κατάσταση με επιτυχία και να μας απειλήσει ότι, θα εφαρμόσει το δήθεν πετυχημένο σχέδιο της Χαλκιδικής, για την Πάρνηθα. Δηλαδή, το μοντέλο της εγκατάλειψης.

Γιατί αυτό έκαναν στην Χαλκιδική. Πρώτα έπαιξαν και μετά αδιαφόρησαν. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα που χαρακτηρίζει ολόκληρη την πολιτική της τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας. Και στην Χαλκιδική, άφησαν το περιβάλλον και τους πολίτες στη μοίρα τους. Ούτε αποζημιώσεις, ούτε αναδάσωση, ούτε αντιπλημμυρικά έργα.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, έχουμε την Χαλκιδική να βλέπει τις πληγές της ανοιχτές. Και ξέρει πια καλά, πόσο μετράνε τα λόγια του σημερινού πρωθυπουργού και των υπουργών του. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, παντού και πάντα!

Αγαπητοί συνάδελφοι, η κυβέρνηση Καραμανλή έχει εξαντλήσει και για την χώρα και για τον λαό την πίστωση εμπιστοσύνης που της έδωσαν οι πολίτες. Το ξέρουν και γι’ αυτό ετοιμάζονται να δώσουν τον αγώνα στις εκλογές που έρχονται, υπέρ πάντων.

Ετοιμάζονται με τα δικά τους όπλα, με τα όπλα της εξουσίας. Την χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης, το χρήμα και την κομματική αξιοποίηση του κράτους. Αυτή είναι η «Αγία Τριάδα» της Δεξιάς.

Ασχολούνται, πρώτα απ’ όλα, με τα ΜΜΕ και τον έλεγχό τους, αυτό είναι πρώτο τους μέλημα. Όπου μπορούν, δουλεύουν με την συναλλαγή, όπου αυτή δεν επαρκεί, χρησιμοποιούν και την απειλή, την αθέμιτη πίεση και δεν κρύβονται πια. Έφτασαν στο σημείο να εμφανίσουν το περιβόητο «νομοσχέδιο Ρουσόπουλου» για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ακριβώς στην προεκλογική περίοδο. Δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή η επιλογή, για να κλείσουν το μάτι ή να απειλήσουν.

Να κλείσουν το μάτι σε εκείνους που ο κ. Καραμανλής κάποτε με ευκολία κατηγορούσε, σε μια έξαρση ηρωισμού, που του προέκυψε στο περιβάλλον του γνωστού σουβλατζίδικου, για να δώσουν τα πάντα στα μεγάλα συμφέροντα της μιντιοκρατίας, ζητώντας σε αντάλλαγμα προνομιακή εκλογική μεταχείριση.

Δεύτερη, αλλά καθόλου λιγότερο σημαντική, είναι η ενασχόλησή τους με το χρήμα. Ετοιμάζονται να ξοδέψουν πακτωλό εκατομμυρίων, σε μια καμπάνια που θέλει με τον όγκο και την λάμψη της να σκεπάσει την αλήθεια, να κρύψει τα σκάνδαλα και τις συγκαλύψεις, τα ομόλογα και τις μίζες, τα καρτέλ και τους «κουμπάρους», την ανικανότητα και τον κομματισμό.

Σχεδιάζουν μια πρωτοφανή διαφημιστική εκστρατεία, που θα προβάλλει την εικονική τους πραγματικότητα, για να καλύψει την άλλη, την πραγματική πραγματικότητα, αυτή που ζουν οι Έλληνες πολίτες.

Για μια τέτοια επιχείρηση, χρειάζονται βέβαια, χρήματα, πολλά χρήματα. Είναι λοιπόν, η ώρα των χορηγών. Τα γραμμάτια των εξυπηρετήσεων στους φίλους και «ημέτερους», οι ανοιχτοί λογαριασμοί των διευθετήσεων, για χάρη των μεγάλων συμφερόντων, τώρα ήρθε η ώρα να εξοφληθούν.

Στην μάχη αυτή, η Νέα Δημοκρατία θα ρίξει λεφτά και διαφήμιση. Θα προσπαθήσει να κρύψει την ανεπάρκεια των στελεχών της, θα προσπαθήσει να κρύψει την απόλυτη έλλειψη σχεδίου και προγράμματος, θα προσπαθήσει να κρύψει την ιστορία και την παράδοση της Δεξιάς, επικαλούμενη τον μεσαίο χώρο.

Απέναντι στα λεφτά και την διαφήμιση εμείς θα παρατάξουμε την αλήθεια. Θα αναδείξουμε την υπεροχή του στελεχιακού μας δυναμικού, θα αναδείξουμε την υπεροχή του Προγράμματός μας, θα αναδείξουμε την ιστορία, την παράδοσή μας, τις διαχρονικές μας αξίες. Διότι είμαστε περήφανοι για το στελεχιακό μας δυναμικό. Είμαστε περήφανοι για το Πρόγραμμά μας, είμαστε περήφανοι για την ιστορία, την παράδοσή μας, τις διαχρονικές μας αξίες.

Με λίγα λόγια είμαστε περήφανοι και για το παρελθόν μας και για το μέλλον μας και για τους ανθρώπους που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.

Αυτοί δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο. Δίπλα τους θα συνταχθούν οι λίγοι και τα ισχυρά συμφέροντα.

Δίπλα μας θα συνταχθεί ο ελληνικός λαός. Δίπλα μας θα συνταχθεί ένας λαός περήφανος, ένας λαός, που δεν σκύβει το κεφάλι, ένας λαός που κουράστηκε από τις ψεύτικες, τις μεγάλες υποσχέσεις και την απαξίωση της πολιτικής. Ένας λαός, που δεν θέλει τους ηγέτες του να σκύβουν το κεφάλι στα μεγάλα συμφέροντα, ένας λαός, που θέλει να βλέπει την Ελλάδα να κινείται με αξιοπρέπεια και περηφάνια στο εξωτερικό.

Ένας λαός, που δεν θέλει να σκύβει το κεφάλι της η ηγεσία της χώρας στα προβλήματα που δημιουργεί η ίδια, αλλά να σκύβει πραγματικά το κεφάλι της με προσοχή στα προβλήματα του ελληνικού λαού, στα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας, τα προβλήματα του Ελληνισμού. Είναι αυτός ο λαός που θα νικήσει.

Τρίτο όπλο τους το λάφυρο του κράτους. Η παλιά γνωστή συνταγή της Δεξιάς.

Υποσχεθείτε, διορίστε, κάντε ρουσφέτια, δώστε σε όλους να πιστέψουν ότι το κράτος είμαστε εμείς. Αυτό προσπαθούν να κάνουν. Τάζουν από τα μπαλκόνια, τάζουν στα καφενεία, τάζουν στα πολιτικά γραφεία.

Διορίζουν, μετατάσσουν, αποσπούν, προάγουν με στενά κομματικά κριτήρια. Μοιράζουν το χρήμα του ελληνικού λαού, το δημόσιο χρήμα, σαν να ήταν προσωπική τους περιουσία, για να εξαγοράσουν υπηρεσίες και συνειδήσεις και το κάνουν σε όλα τα επίπεδα, χωρίς αιδώ.

Ήδη τούτες τις μέρες, τουλάχιστον τρία Υπουργεία ξοδεύουν απλόχερα τα εκατομμύρια των φορολογουμένων, για να διαφημίσουν το δήθεν έργο τους με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις εφημερίδες.

Χτες μας αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής, την προεκλογική του τακτική, είναι η τακτική του πνιγμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του. Είναι η τυμβωρυχία του παρελθόντος για να αποσείσει το αμαρτωλό παρόν. Είναι η απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγει, να κρυφτεί από τις μεγάλες ευθύνες του για την χώρα, για την πολιτική του, για τα προβλήματα της κοινωνίας, για τα σκάνδαλα τα οποία συγκαλύπτει.

Ο κ. Καραμανλής, η παράταξή του, θα πετάει πυροτεχνήματα της τελευταίας στιγμής, μήπως και στραφεί αλλού η προσοχή του λαού, μακριά από την κυβέρνηση των δομημένων ομολόγων, αδυνατώντας να πείσουν για το έργο τους, αδυνατώντας να πείσουν για την αθωότητά τους, αδυνατώντας να αποσείσουν τα εγκλήματα της πολιτικής τους, θα αποδοθούν σε πόλεμο πόλωσης και λασπολογίας.

Έναν – έναν θα προσπαθήσουν να μας χτυπήσουν, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτά είναι τα δικά τους όπλα.

Εμείς ούτε τα έχουμε, ούτε τα θέλουμε, ούτε μας πάνε, ούτε μας ταιριάζουν τα όπλα αυτά.

Εμείς ανήκουμε σε έναν άλλον κόσμο, σε μια άλλη πολιτική σχολή, σε μια άλλη παράδοση, έχουμε έναν άλλο δρόμο. Το δικό μας όπλο είναι η αλήθεια, πρώτα απ’ όλα η αλήθεια.

Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Σ’ αυτά εμείς αντιπαραθέτουμε το Πρόγραμμά μας, την νέα μας ελπιδοφόρα πρόταση για την Ελλάδα, την υπεύθυνη και πάντα τεκμηριωμένη κριτική, την μόνιμη απαίτηση για διαφάνεια, όλα στο φως. Αυτό αντιπαραθέτουμε στα όπλα της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό θα κερδίσουμε τις εκλογές που έρχονται.

Θα κερδίσουμε με τις αξίες μας, το Πρόγραμμά μας, την αυτοκριτική και ανανέωσή μας, θα κερδίσουμε με τα όπλα της αλήθειας. Αλλά και μ’ αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει ο ελληνικός λαός.

Διότι θα έχει κυβέρνηση που γνήσια τον εκπροσωπεί, διότι θα έχει κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις και γραμμάτια να εξοφλήσει σε ισχυρούς.

Διότι θα έχει κυβέρνηση με καθαρό το μέτωπο και με ανοιχτό ορίζοντα στο μέλλον.

Διότι θα έχει κυβέρνηση που θα νοιάζεται, θα εργάζεται, θα σέβεται τον πολίτη, θα σέβεται τα χρήματά του, θα αποκαθιστά την αξιοπρέπειά του.

Διότι θα έχει κυβέρνηση που δεν βάζει χαμηλά τον πήχη, τόσο χαμηλά, που να κρίνεται με μέτρο το χειρότερο σημείο των προηγουμένων.

Δεν θα κρίνεται με απέλπιδες προσπάθειες συμψηφισμών του παρελθόντος. Θα κρίνεται από τις ελπίδες και τα οράματα του λαού για το μέλλον.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, στέκεται με ευθύνη μπροστά στον λαό με μια ολοκληρωμένη πρόταση για το αύριο, με το καινούργιο Πρόγραμμά μας που δίνει στον τόπο νέα προοπτική, νέα ελπίδα, που δίνει στον πολίτη σιγουριά και του ξαναφέρνει το χαμόγελο στο πρόσωπο.

Αυτό το Πρόγραμμα πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και στο πιο απομακρυσμένο χωριό και στο πιο μακρινό νησί. Σ’ αυτήν την μεγάλη πορεία μας προς τον λαό και με τον λαό, εσείς πρέπει να είστε και είμαι βέβαιος ότι θα είστε, οι πρωταγωνιστές.

Πρωταγωνιστές στην σκληρή και ακούραστη πολιτική δουλειά μαζί μου, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης, για να μιλήσουμε στους πολίτες για τις πέντε μεγάλες μας δεσμεύσεις, τις πέντε μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν την πατρίδα μας στον 21ο αιώνα.

Πρώτη μας δέσμευση, πρώτη μεγάλη αλλαγή. Η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων. Να τελειώνει η λογική, ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Δεύτερη δέσμευση, δεύτερη μεγάλη αλλαγή.

Νέο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην οικονομίας της γνώσης και στην «πράσινη οικονομία». Και το είπαμε σε ανύποπτο χρόνο, εμείς βάζουμε το θέμα του περιβάλλοντος ως πρώτη προτεραιότητα στην αναπτυξιακή μας πορεία, στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχουμε μπροστά μας. Επενδύουμε στους τρεις πυλώνες. Παιδεία για τον άνθρωπο. Πολιτισμό για τη νέα ταυτότητά μας. Περιβάλλον ως νέο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Τρίτη δέσμευση, τρίτη μεγάλη αλλαγή. Η εκπαίδευση. Η υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας, ώστε να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας.

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα γίνει δύναμη συνοχής και ανάπτυξης για την χώρα, δύναμη συνοχής για την κοινωνία. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα κοντά στον πολίτη, ένα εκπαιδευτικό σύστημα κοντά στην οικογένεια, ένα εκπαιδευτικό σύστημα κοντά στην παραγωγή και στον πολιτισμό.

Τέταρτη δέσμευση, τέταρτη μεγάλη αλλαγή. Μια Νέα Κοινωνική Συμφωνία, ένα καινούργιο συμβόλαιο με τον λαό, για την εργασία, για την οικογένεια και το παιδί, για την υγεία, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Την επόμενη τετραετία, για μας, τα μεγάλα έργα δεν θα είναι μόνο υποδομές, δρόμοι, αεροδρόμια και γέφυρες. Τα μεγάλα έργα για μας θα είναι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία, ιατρική φροντίδα όλο το 24ωρο, καταπολέμηση της ανεργίας, καταπολέμηση της περιθωριοποίησης, της φτώχειας.

Πέμπτη δέσμευσή μας, πέμπτη μεγάλη αλλαγή. Το κράτος των πολιτών. Εμείς θέλουμε έναν άλλο καινούργιο ρόλο για το κράτος. Είναι δύναμη για μας, σιγουριά για τον πολίτη, όχι εχθρός και δυνάστης του. Όχι της πελατειακής λογικής, που τον θέλει εξαρτημένο. Εμείς τον θέλουμε περήφανο, απελευθερωμένο. Δεν θέλουμε να μοιράζουμε προνόμια στους λίγους. Θέλουμε μέσα από τις υπηρεσίες να εγγυόμαστε ποιότητα και δικαιώματα για όλους, ισότιμα για όλους, χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η δημοκρατική μας παράδοση.

Αυτό σημαίνει κυβέρνηση με λιγότερα υπουργεία, με λιγότερες αρμοδιότητες, κυβέρνηση επιτελική, με σοβαρότερο όμως ρόλο. Ρόλο κατεύθυνσης, έρευνας, αλλαγών και σωστής χρηματοδότησης και εποπτείας των υπηρεσιών.

Αξιολόγηση, διαφάνεια, συμμετοχή, διαβούλευση, αλληλεγγύη, λογοδοσία, αυτές είναι οι έννοιες που θα διαπερνούν όλες μας τις λειτουργίες, όλες τις λειτουργίες του ελληνικού κράτους. Μέσα απ’ αυτές τις έννοιες και τις πρακτικές θα ελέγχεται πάντα η εξουσία, η οποιαδήποτε πιθανή αυθαιρεσία θα ελέγχεται υπέρ των συμφερόντων του Έλληνα πολίτη, υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

Μιλάμε για την αποκέντρωση, τον αιρετό Περιφερειάρχη, λιγότερες περιφέρειες, έναν νέο «Καποδίστρια», νέες συνενώσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρούς Δήμους. Δήμοι που έχουν αρμοδιότητες και πόρους, αλλά με διαφάνεια με λογοδοσία, ώστε να μπορούν οι κοινωνικές υπηρεσίες, η ανάπτυξη του τόπου, η ποιότητα ζωής να εξασφαλίζονται κοντά, δίπλα στον πολίτη. Να μπορεί να πιάνει τόπο το χρήμα του ελληνικού λαού.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η θετική ψήφος του ελληνικού λαού στις εκλογές, θα είναι και για μας μια επιβράβευση. Επιβράβευση της σοβαρής και συστηματικής δουλειάς που έχουμε κάνει όλοι μαζί το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία χρόνια. Αλλά και το τελευταίο εξάμηνο, κάναμε όλοι μαζί, μια τεράστια προσπάθεια, μια γιγάντια πολιτική κινητοποίηση.

Το ΠΑΣΟΚ επεξεργάστηκε και κατέθεσε στον λαό το ανανεωμένο Πρόγραμμά του. Συζητήσαμε με τους πολίτες για τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις μας, φέραμε το μήνυμα της νέας μεγάλης Αλλαγής παντού, με συγκεντρώσεις, με περιοδείες, με επισκέψεις, με κύκλους διαλόγου, με το διαδίκτυο.

Το ίδιο μεγάλη και σημαντική, καθοριστική, ήταν η δράση μας εδώ, στο Κοινοβούλιο,. Μια δράση που διακρίθηκε για την ασυμβίβαστη πολιτική μαχητικότητα, για την ποιότητα των παρεμβάσεων, για τη μαζική και δημιουργική συμμετοχή όλων των συναδέλφων βουλευτών.

Με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν επιτρέψαμε στην Νέα Δημοκρατία να κυβερνά εν κρυπτώ και να αποφασίζει ανεξέλεγκτη στο σκοτάδι.

Με τις προτάσεις νόμων, αναδείξαμε τις δικές μας ιδέες και προγραμματικές θέσεις, την θετική μας πρόταση για τον τόπο αλλά και το μέλλον του τόπου.

Με τις προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις, φέραμε στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και αποκαλύψαμε τις εχθρικές για τους πολλούς πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Με την στάση και τις επιλογές μας στην μεγάλη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, αποτρέψαμε την υπονόμευση, την απαξίωση, τη θεσμική εκτροπή που σχεδίαζαν.

Με την πρόταση μομφής, θέσαμε ανοιχτά και καθαρά το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Φτάνει πια. Εκλογές τώρα.

Από τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, όλες αυτές οι προσπάθειες, όλη η δουλειά μας, όλη η συστηματική προεργασία – προετοιμασία και η κινητοποίηση, δίνουν ήδη αποτελέσματα.

Η Δεξιά παρένθεση καταρρέει και τερματίζεται. Η ανατροπή συμβαίνει ήδη. Η νέα Αλλαγή έρχεται, είναι πια αναπότρεπτη. Έτσι επιβεβαιώνεται μια αλήθεια διαχρονική και κρίσιμη για την πορεία μας. Μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε μέσα στην κοινωνία, μόνο όταν άκουγε την φωνή της και μπορούσε να εκφράσει τις ανάγκες της, μόνο όταν το βήμα του ΠΑΣΟΚ συντονιζόταν με το σφυγμό της, μόνο τότε πέτυχε τις μεγάλες νίκες και τις μεγάλες πολιτικές επιτυχίες.

Έτσι λειτουργήσαμε και τον τελευταίο χρόνο που πέρασε. Έτσι πετύχαμε να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό πετύχαμε να βάλουμε θεμέλια για ένα καινούριο, ευρύτατο, δυναμικό και δημιουργικό Κίνημα Λαού, όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Γιατί το λαϊκό κίνημα θα φέρει ξανά το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και θα κάνει πραγματικότητα τη νέα μεγάλη Αλλαγή.

Είμαστε έτοιμοι, είμαστε πιο ώριμοι από ποτέ. Αλλά φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε. Δεν μένουμε άπραγοι ούτε ένα λεπτό. Στον λίγο χρόνο που απομένει ως τις κάλπες, έχουμε δρόμο μακρύ και δύσκολο να διανύσουμε. Να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, με την αφοσίωση, με την έμπνευση και με την ένταση που επιβάλλει ο μεγάλος σκοπός μας.

Σταθερά δίπλα στον απλό πολίτη, μέσα στην καθημερινότητά του. Σταθερά να ακούμε τον πόνο και τις αγωνίες του. Σταθερά να μιλάμε για τις προτάσεις μας, το Πρόγραμμά μας, τις δεσμεύσεις μας, τις εγγυήσεις μας. Σταθερά να πείθουμε για τις θέσεις μας, να πείθουμε ότι η Ελλάδα προχωρά μπροστά με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Και αυτό θα κάνουμε.

Πάντα να δημιουργούμε σχέσεις ειλικρίνειας και δεσμούς εμπιστοσύνης. Σχέσεις, που είναι απαραίτητες όχι μόνο προεκλογικά, ακόμη πιο απαραίτητες είναι αυτές οι σχέσεις για την επομένη των εκλογών, για την εφαρμογή της Νέας Εθνικής Συμφωνίας, του μεγάλου κυβερνητικού μας Προγράμματος, ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Αυτές οι σχέσεις εμπιστοσύνης, είναι αυτές που εσείς σφυρηλατείτε καθημερινά. Απόστολοι και μαχητές μιας ιδέας. Στις τάξεις μας, δεν υπάρχουν και δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν κυνηγοί της καρέκλας, που είναι η ταυτότητα της Δεξιάς.

Σήμερα εκπροσωπούμε τις πιο ωραίες αξίες της Ελλάδας. Το φιλότιμο, την αλληλεγγύη, την προσφορά στο κοινό συμφέρον, τον εθελοντισμό, την ειλικρίνεια, την ισότιμη συμμετοχή του πολίτη, την ευαισθησία με την οποία τον αντιμετωπίζουμε και την αξιοπρέπειά του, την οποία πρέπει να αποκαταστήσουμε.

Δεν μας εκφράζει η λογική του «εγώ πάνω από το εμείς». Δεν μας εκφράζει η θεσιθηρία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μας εκφράζει η χειραγώγηση της συνείδησης του πολίτη, με το ρουσφέτι. Αυτό το νέο ήθος είναι που εκφράζουμε και αυτό το αποτυπώνουμε στην καθημερινή μας και προεκλογική μας πρακτική. Διότι αυτό θα εγγυηθούμε και ως κυβέρνηση αυτής της χώρας. Αυτό το νέο ήθος, αυτήν την νέα πρακτική.

Είμαστε όλοι μαζί στρατευμένοι στον αγώνα, για να κάνουμε τη νίκη μας ακόμη πιο μεγάλη, ακόμη πιο καθαρή. Στον αγώνα για να μεγαλώσουμε την δεξαμενή των ψήφων και όχι για να τη μοιράσουμε. Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ είναι τιμή, μεγάλη τιμή και οφείλουμε όλοι να αποδειχτούμε αντάξιοι της τιμής αυτής.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού με πολιτική ενότητα, συλλογική λειτουργία, αλληλεγγύη, ταύτιση στόχων. Οφείλουμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε ακόμη καλύτερα, με το μυαλό μας στην επόμενη μέρα και τις τεράστιες ευθύνες που μας περιμένουν.

Θα πορευτούμε, όπως επιβάλλουν οι θεμελιώδεις αρχές και η ιδρυτική παράδοσή μας, αξιοποιώντας την εμπειρία, αλλά θα είμαστε και ανοιχτοί στη νεωτερικότητα, στο καινούριο, με συνέχεια αλλά και με ανανέωση, με συνέπεια αλλά και με καινοτομία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ήρθε και πάλι η ώρα του ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα και στον λαό, απέναντι στις γενιές που έρχονται.

Μαζί, σήμερα, θα σηκώσουμε και πάλι ψηλά τον «Πράσινο Ήλιο» της Ελπίδας, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Καλή μας νίκη.

Καλό μας αγώνα.»

Διαβάστε επίσης