Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Δράσεις Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ελλάδα, εγκαινίασε, στις 24 Ιουλίου 2000, έναν παγκόσμιο Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, με έδρα τη χώρα μας: το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Μαζί με το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που εδρεύει στη Λωζάννη, το Κέντρο εισάγει στην παγκόσμια σκηνή ένα μοναδικό εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών, την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

• Το κίνημα, δηλαδή, για οικουμενική παύση των εχθροπραξιών από την έβδομη ημέρα πριν την έναρξη έως την έβδομη ημέρα μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.
• Το κίνημα που ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε περιοχές έντασης.
• Το κίνημα που, καθ’ όλη τη διάρκεια των «Ολυμπιάδων», του χρονικού δηλαδή διαστήματος μεταξύ των Αγώνων, θα οικοδομεί τις προϋποθέσεις για την Εκεχειρία μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, και την προώθηση των ιδεωδών του Ολυμπισμού.

Η ιστορική πρωτοβουλία για την αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η απόφαση για την ίδρυση Διεθνούς Ιδρύματος και Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο των δύο θεσμών διακεκριμένων προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο, αναδεικνύει μια σύγχρονη παρακαταθήκη ειρήνης.

Το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα συνεχίζει τη πολύτιμη κληρονομιά ενός αιώνα, ανανεώνοντας στην αυγή της τρίτης χιλιετίας τη συνεισφορά στα ανθρώπινα όνειρα και δικαιώματα. Και εδώ έρχεται το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας να αναλάβει μια καθοριστική αποστολή.
Οι δράσεις του Κέντρου έχουν οικουμενική και τοπική διάσταση. Εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν την απειλή ή την πραγματικότητα της σύγκρουσης, ενώ ταυτοχρόνως απευθύνονται στην παγκόσμια κοινότητα για την προώθηση της Εκεχειρίας. Η χρονική διάρκεια των ενεργειών κορυφώνεται στο διάστημα που λαμβάνουν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά η στιγμή της Εκεχειρίας δημιουργείται τη περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ των Αγώνων.

Οι Δράσεις του Κέντρου στοχεύουν στην τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, στην ανθρωπιστική υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών που υποφέρουν από βίαιες συγκρούσεις, στη διαμόρφωση συνθηκών διαλόγου μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών μετά την εφαρμογή της Εκεχειρίας και στη συνεχή και οικουμενική διάδοση πολιτισμού ειρήνης.
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας οικοδομεί γέφυρες επικοινωνίας, ανθρωπιστικής στήριξης και παιδείας. Μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, και τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Και μέσα από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργασιών με την Ολυμπιακή Οικογένεια, τις Οργανωτικές Επιτροπές Ολυμπιακών Αγώνων, Διεθνείς Οργανισμούς, κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις και, πάνω απ’ όλα, νέους και νέες, πολίτες του κόσμου.

Προς αυzή τη κατεύθυνση, το Κέντρο θεμελιώνει τρεις πυλώνες δράσεων:

• Ο επικοινωνιακός πυλώνας στηρίζει τα προγράμματα δράσης που στοχεύουν στην ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για την αποστολή και το έργο της Εκεχειρίας, προωθώντας ταυτοχρόνως την οικουμενική διάδοση των αρχών του Ολυμπισμού. Η επίτευξη της εκεχειρίας βοηθά όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει μία αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας αναφορικά με την ιδέα της εκεχειρίας. Και θα γίνει αυτό με πολλούς τρόπους, μέσω διαλέξεων από σημαντικές προσωπικότητες, μέσω της χρήσης του διαδικτύου, μέσω ενημέρωσης, μέσω της δημιουργίας μιας δυναμικής σε διάφορες κοινότητες γύρω από αυτό το θέμα.

• Ο εκπαιδευτικός πυλώνας ενεργειών του Κέντρου ενεργοποιεί τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και την πανανθρώπινη αξία του αθλητισμού για την διάδοση πολιτισμού ειρήνης, για την ενεργό συμμετοχή των νέων και των πολιτών του κόσμου στο κίνημα της Εκεχειρίας. Διαμορφώνοντας ένα δίκτυο μετάδοσης ιδεών και αξιών, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, με ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, και ερευνητικά κέντρα, το Κέντρο οικοδομεί τη δεξαμενή γνώσης για την Εκεχειρία, δημιουργώντας παράλληλα τις υποδομές για τη μακροπρόθεσμη συνέχεια και δράση του θεσμού. Η παγκόσμια κινητοποίηση για τον πολιτισμό της ειρήνης. Υπό αυτήν την έννοια θα υποστηριχθούν πρωτοβουλίες και κινήματα εν τη γενέσει τους, που θα συνεισφέρουν στην εκπαίδευση και την εμπλοκή ειδικών ομάδων κοινού στην ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για παράδειγμα κατασκηνώσεις νέων Ολυμπιακής Εκεχειρίας, πληροφοριακό υλικό για την εκεχειρία, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν σχολεία και τοπικές κοινότητες για να παρουσιάσουν σφαιρικά το θέμα αυτό, ειδικά κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το θέμα της εκπαίδευσης και της δράσης πολιτών εστιάζει με μεγάλη έμφαση στα σχολεία όλης της γης. Το Σεπτέμβριο του 2002 αρχίζει πιλοτικά σε σχολεία σε εμπόλεμες περιοχές σε όλη τη γη, αλλά και σε μη εμπόλεμες περιοχές ένα πρόγραμμα μίας εβδομάδας εκεχειρίας στα σχολεία. Ένα φτωχό σχολείο στην Ινδία σε κάποια απομεμακρυσμένη περιοχή, στο Πακιστάν, στη Θεσσαλονίκη, στο Σικάγο, θα είναι εμπλεγμένα σε ένα δίκτυο σχολείων που θα δοκιμάσουν το πρόγραμμα που ετοιμάζουν σήμερα 10 καθηγητές από όλη τη γη με ειδική ολυμπιακή εκπαίδευση.

• Ο πυλώνας υποστήριξης της Εκεχειρίας εστιάζει τις δράσεις του Κέντρου στις περιοχές έντασης και ένοπλης σύγκρουσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εφαρμογή της Εκεχειρίας, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, καλλιεργώντας τις συνθήκες για συνέχιση της δυναμικής της Εκεχειρίας σε συμφιλίωση και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνεισφορά στην ανοικοδόμηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η προσπάθεια αυτή ειδικά θα επικεντρωθεί σε εμπόλεμες περιοχές, μέσω του αθλητισμού και των ολυμπιακών ιδεωδών. Οργανώνοντας για παράδειγμα γεγονότα που θα σχετίζονται με την Εκεχειρία, αθλητικές δραστηριότητες κ.α. που θα πραγματοποιούνται πιθανότατα από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Αυτά θα γίνονται φυσικά σε συνεργασία με έναν αριθμό Διεθνών Οργανισμών, τον ΟΗΕ, επίσης με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, Οργανωτικές Επιτροπές Αγώνων και τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

Η μέχρι σήμερα δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ότι είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένη, με την έννοια ότι πέραν των προγραμμάτων που έχουν ετοιμαστεί για τα σχολεία δημιουργείται πια ένας αριθμός ψηφισμάτων, υπογραφών, σε πολύ σημαντικούς οργανισμούς και προσωπικότητες, που υιοθετούν αυτή την άποψη και είναι έτοιμοι να συμβάλουν. Αναφορά πρέπει να γίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και στις ομόφωνες αποφάσεις και την υποστήριξη από πάρα πολλές διεθνείς οργανώσεις.

Στην όλη προσπάθεια ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει για το ψήφισμα των προσωπικοτήτων. Ξεκίνησε με δύο υπογραφές, του Γιώργου Α. Παπανδρεόυ με τον Ισμαήλ Τζεμ σε συνάντηση τους στην Αθήνα. Όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών έχουν υπογράψει το ψήφισμα των προσωπικοτήτων. Και από εκεί και πέρα έχουν υπογράψει πολλές προσωπικότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ψήφισμα έχει την υπογραφή του Σιμόν Πέρες, υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ από τη μία πλευρά και του Ναμπίλ Σάατ του Υπουργού Εξωτερικών της Παλαινιστιακής Αρχής από την άλλη. Και βεβαίως χθες είχαμε και μια τελετή, μια ακόμα υπογραφή.

Η προσπάθεια αυτή είναι μια προσπάθεια που συνδέεται και με μια παλιά επίσης αρχαία παράδοση των σπονδοφόρων, δηλαδή εκείνων που φέρνανε το μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Έκριναν ότι τώρα είναι η ώρα, πριν απ’ το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων, που πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία, ο σεβασμός της εκεχειρίας. Έτσι με τη συλλογή αυτών των υπογραφών και στο Salt Lake City και στη συνέχεια ουσιαστικά ορίζονται σπονδοφόροι, πρεσβευτές της ολυμπιακής εκεχειρίας ανά τον κόσμο. Συλλογή υπογραφών και σε άλλους τομείς της ζωής, όχι μόνο από τους πολιτικούς.

Και ο αθλητικός κόσμος και προσωπικότητες οι οποίες έχουν συμβάλει σε θέματα ειρήνης, νομπελίστες κ.α. μετέχουν ενεργά στη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, έχει αποστείλει σε ηγέτες ανά τον κόσμο, επιστολές για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ζητώντας τη συνδρομή και στο ανώτατο επίπεδο των κρατών, όχι μόνο σε κρατικό, όχι ως εκπρόσωποι μόνο των κρατών τους, αλλά και ως προσωπικότητες να στηρίξουν με την προσωπική τους συνδρομή προς αυτή την προσπάθεια.

Δύο ειδικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο, παρουσιάζουν ειδικότερο ενδιαφέρον. Εστάλει στην Ινδία και στο Πακιστάν ειδική επιστολή και ειδικός απεσταλμένος, για να συζητήσει με τα εκεί Υπουργεία Εξωτερικών, να παραδώσει τις επιστολές καλώντας τις δύο χώρες αυτές, μεταξύ άλλων, βεβαίως να τηρήσουν αυτή την εκεχειρία. Παρόμοια επιστολή εστάλει και στις δύο Μεσανατολικού ζητήματος, τους Παλαιστίνιους και στο Ισραήλ. Βεβαίως έχουν ήδη υπογράψει και σε προσωπική βάση οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών. Και οι δύο χώρες Πακιστάν και Ινδία έχουν συνυπογράψει το ψήφισμα στον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, καλεί ακριβώς όλους σε διεθνές επίπεδο, να τηρήσουν αυτή την εκεχειρία και πραγματοποιεί αυτή πρώτη προσπάθεια μιας ουσιαστικής τήρησης αυτής της εκεχειρίας.

Ήδη οι θρησκευτικοί ηγέτες που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, υπέγραψαν και αυτοί τη δήλωση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου είχε και μία στενή συνεργασία μέσα στον ΟΗΕ για να προωθηθεί το ψήφισμα φέτος και μια στενή συνεργασία επίσης με την αμερικανική κυβέρνηση. Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, φέτος ειδικότερα, με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, τις πολεμικές επιχειρήσεις. Εντέλει όχι μόνο προσυπέγραψε, αλλά ως χώρα που η ίδια φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως συνηθίζεται, υπέβαλε πρώτη αυτή ψήφισμα στον ΟΗΕ υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Επίσης υπάρχουν ειδικά προγράμματα, που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, όπως η έλευση παιδιών από την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, από ορισμένες περιοχές τους τουλάχιστον, και τα οποία φιλξενήθηκαν στην Ολυμπία. Έχουν επίσης συζητηθεί και αποφασιστεί με τον κ. Σάμαρανκ Αγώνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι θα τελούν υπό την αιγίδα του Ιδρύματος και του Κέντρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, οι αγώνες δηλαδή εκεχειρίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η όλη προσπάθεια συνάδει με το πνεύμα του Ολυμπιακού Κινήματος και της συνεισφοράς του στην ειρήνη. Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, στην Ελλάδα, το 2004, αποτελεί μεγάλο γεγονός, μία επιστροφή την γενέτειρα, και αν η Ελλάδα μπόρεσε να βοηθήσει στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, και σε αυτόν τον αιώνα θα φανεί χρήσιμη στην αναβίωση μίας ακόμη αρχαίας παράδοσης : και αυτή είναι η παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα θεωρεί τους Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Αθήνα, σαν Αγώνες ειρήνης, αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Αγώνων του 2004, ότι είναι πολιτιστικοί Αγώνες, ότι είναι Αγώνες Ειρήνης που προσφέρουν μία παλαιά παράδοση σε ένα νέο και σύγχρονο κόσμο .

Η ολυμπιακή φλόγα για τους Αγώνες του 2004 θα ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους του κόσμου και βέβαια θα μπορούσε να ταξιδέψει και σε εμπόλεμες περιοχές, εφόσον φυσικά η εκεχειρία θα γινόταν σεβαστή. Στην πραγματικότητα η σκέψη συνίσταται να χρησιμοποιηθεί η Ολυμπιακή Φλόγα ως κίνητρο στις εμπόλεμες περιοχές, όπου η φλόγα μπορεί να τις διασχίσει με ειρηνικό τρόπο μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και χρησιμοποιώντας την επίσης για να κερδιθεί ένα διάστημα για περισυλλογή, συμφιλίωση και πιθανές διαπραγματεύσεις σ’ αυτές τις περιοχές.

Διαβάστε επίσης