Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ας επιλέξουν οι πολίτες τον σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής | Άρθρο | 17.10.2017

«Να ηττηθούν οι ιδέες και οι πρακτικές της συντήρησης» | Άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα 03.09.2018

Τοποθέτηση στην Επιτροπή της Βουλής για την ιατρική κάνναβη | 01.03.2018

Για το θάνατο του Τζαλάλ Ταλαμπανί | 03.10.2017

Γκουτέρες, Σάντσεθ και Παπανδρέου στη ΣΔ, στην έδρα του ΟΗΕ | Γραφείο Τύπου 14.07.2017

Επανεκλογή Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς | 03.03.2017

Για το θάνατο του Γιάννη Κουνέλλη | 18.02.2017

 

Δήλωση του Γ. Παπανδρέου για Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι

Πριν από τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών «Γενεύη ΙΙ» και μετά από την απόσυρση των χημικών όπλων από τη Συρία, είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2011 και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους. Μια άμεση δράση για την ανακούφιση του Συριακού πληθυσμού θα ήταν η εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Στη σημερινή συγκυρία, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Μιας παράδοσης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 68/9 και έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα  από 121 κράτη.

Στο πνεύμα αυτό χαιρετίζω τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ένας εξ´ αυτών που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για την προσαρμογή και υλοποίηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο σύγχρονο κόσμο, ανέλαβα μια πρωτοβουλία υπέρ της Εκεχειρίας στη Συρία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Η πρωτοβουλία αυτή υιοθετήθηκε και υποστηρίχθηκε άμεσα από την ηγεσία του Ρωσικού κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και από το Ρωσικό Κοινοβούλιο.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μια αισιοδοξία και δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη Συρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η διεθνής κοινότητα και όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αυτή, οφείλουν να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην έκκληση για Εκεχειρία, βάζοντας πάνω από όλα τις ανθρωπιστικές ανάγκες των πολιτών της Συρίας.

Διαβάστε επίσης