Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Απάντηση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑΟΣ

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γεωργίου Καρατζαφέρη, σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της ενδεχόμενης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία κ.λπ..

«Τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε ένα θέατρο του παραλόγου, κ. Καρατζαφέρη. Για το λόγο αυτό, θεωρώ όντως χρήσιμη και επίκαιρη την ερώτησή σας.

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να εγκαλεί τη σημερινή Κυβέρνηση, ότι τεχνητά φούσκωσε τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, τι μας λέει: ότι πρόβλημα δεν υπήρχε, αλλά ότι εμείς, για να αποφύγουμε δικές μας ευθύνες και προεκλογικές υποσχέσεις, παραποιήσαμε τα στοιχεία. Καταλαβαίνω την αντίδρασή τους, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, που λέει και ο λαός. Διότι πράγματι, αυτή ήταν η «μαγική» φόρμουλα που οι ίδιοι χρησιμοποίησαν – όχι εμείς, κ. Καρατζαφέρη – το 2004, για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.

Πράγματι, το 2004, έκαναν σκόπιμα και απολύτως συνειδητά κραυγαλέες αλχημείες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αλλάξουν ακόμα και τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών. Το 2004, που παρέλαβαν μια οικονομία με ανάπτυξη 5%, μια Ελλάδα με τεράστιο κύρος στην περιοχή, με χρέος τότε 180 δις, που το εκτόξευσαν το 2009 στα 300 δις, δεν δίστασαν ποτέ να παίξουν ανεύθυνα, ακόμα και με τις αμυντικές δαπάνες, όπως σας είπα, και να μεταφέρουν την καταγραφή του κόστους των εξοπλισμών στις ημερομηνίες παραγγελίας τους, δηλαδή στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντί να καταγράφονται στον προϋπολογισμό της χώρας όταν γίνεται η παραλαβή, όπως είθισται και όπως, εκ των υστέρων, αναγνώρισε και η ίδια η Eurostat, ως μόνη αποδεκτή μέθοδο καταγραφής.

Αυτή η αλχημεία, κ. Καρατζαφέρη, κόστισε βαριά στην Ελλάδα, για τον απλό λόγο ότι, ενώ η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ως στόχο να απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ, τελικά, αυτό που κατάφερε ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα στο κύρος της ίδιας της χώρας. Κατάφερε τότε να πυροδοτήσει έναν καταιγισμό κακών δημοσιευμάτων και πολιτικών δηλώσεων στη Γερμανία, αλλά και σε όλο το διεθνή Τύπο, για την πατρίδα μας.

Και η κριτική κατά της Ελλάδας, δεν ήταν του είδους «η Ελλάδα προσπάθησε, αλλά είχε δυσκολίες να μπει στο ευρώ», η κριτική ήταν πολύ πιο καταστροφική. Κατηγορηθήκαμε – η Ελλάδα – ευθέως ότι είπαμε ψέματα, ότι εξαπατήσαμε δηλαδή την Ευρώπη.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό αδίκησε κατάφορα τη χώρα μας, τις προσπάθειες και, τελικά, τις θυσίες του Ελληνικού λαού, για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ουδείς, κ. Καρατζαφέρη, είχε αμφισβητήσει σοβαρά την είσοδό μας, ή την εγκυρότητα της ένταξής μας στο ευρώ, πριν από τις εξελίξεις αυτές.

Είχαμε και συνέχεια. Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Καραμανλή, που κατάφερε να διασύρει τις προσπάθειες της χώρας μας, που είχε καταφέρει να μας βάλει για πρώτη φορά σε επιτήρηση – μην το ξεχνάμε, πρώτη φορά μπήκε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επιτήρηση, η Ελλάδα, επί Νέας Δημοκρατίας – έρχεται το 2007 και, ως το 2009, αποκρύπτει τις αλήθειες των δικών της «επιτευγμάτων». Κρύβεται και κρύβει την αλήθεια, με πρώτη επίπτωση το ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε επιτήρηση το 2009 – δύο φορές σε επιτήρηση επί Νέας Δημοκρατίας.

Αυτός είναι ο «άθλος» της, αλλά προσέξτε, για το έλλειμμα του 2007, που η Eurostat επανεκτίμησε ανοδικά. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν συνετίστηκε, συνέχισε μέχρι τέλους να παίζει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, για να κρύψει την αλήθεια και να σώσει τη δική της εικόνα, για καθαρά μικροκομματικούς λόγους. Θέλησε, μέχρι και στο παρά πέντε, να κρύψει ότι τα έχει κάνει πράγματι θάλασσα.

Με αυτή την πρωτοφανή σε μέγεθος παραποίηση των στοιχείων, με αυτό τον τρόπο, κάνει ένα ακόμα ατόπημα, που πληγώνει πια βαριά την Ελλάδα. Και όχι απλά την εικόνα μας. Πληγώνει καίρια την αξιοπιστία της χώρας μας. Πόσες φορές, κ. Καρατζαφέρη, θα δανείζατε σ’ ένα φίλο, εάν πιστεύατε ότι ήταν αναξιόπιστος; Και πόσες φορές θα δανείζατε σ’ ένα γνωστό σας, εάν ξέρατε ότι ο λόγος του είναι από μόνος του και εγγύηση; Τελείως διαφορετικά.

Διότι αυτό ακριβώς βρήκε μπροστά της η Ελλάδα: το έλλειμμα της αξιοπιστίας, που ήταν τελικά και το μεγαλύτερο έλλειμμα. Και αν δεν είχε υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά μαζί και οι επίπονες πολιτικές που έπειθαν – και βέβαια πονάνε – για τη βούληση και την αξιοπιστία μας, δεν θα μπορούσαμε σήμερα να σταθούμε όρθιοι και θα μαζεύαμε τα ερείπια της οικονομίας μας.

Η ζημιά για την ελληνική οικονομία, από τη συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι ανυπολόγιστη. Τη ζημιά για την ελληνική οικογένεια, την αισθάνεται στο πετσί του καθημερινά ο Έλληνας και η Ελληνίδα, από το μισθωτό μέχρι και τον επιχειρηματία.

Και είμαι σίγουρος, κ. Καρατζαφέρη, ότι δεν αμφιβάλλετε για τη σκοπιμότητα, για την ανάγκη να διερευνηθούν οι ευθύνες όσων είχαν τη φαεινή ιδέα να αποκρύψουν την αλήθεια από τον Ελληνικό λαό, αλλά και να στείλουν επισήμως ψευδή στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο μέρες πριν τις εκλογές του 2009.

Και αυτό δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση. Πόσοι ξένοι ηγέτες δεν με ρώτησαν, τους τελευταίους μήνες: «καλά, κανένας στη χώρα σας δεν έχει ευθύνη γι’ αυτή την παραποίηση των στοιχείων;».

Όπως είμαι σίγουρος, ότι δεν αμφισβητείτε τη διαφάνεια και την ενδελεχή καταγραφή των πραγματικών ελλειμμάτων, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τους εμπειρογνώμονες της Eurostat.

Αυτό καταρρίπτει κάθε εικασία και κατασκευή της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε προσπάθειά της να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της. Και δεν αμφισβητώ, κ. Καρατζαφέρη, τη σκοπιμότητα να συζητήσουμε για τις πολιτικές αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έχουμε κάθε λόγο να συγκρίνουμε και να κρίνουμε αποφάσεις και πολιτικές του παρελθόντος και να φωτίσουμε τις πολιτικές αυτές για τις μελλοντικές γενιές, αλλά και για να μπορεί να κρίνει ο Ελληνικός λαός καλύτερα τις πραγματικές διαφορές.

Όμως, στο επίκεντρο της Εξεταστικής Επιτροπής που θα γίνει, δε μπορεί παρά να είναι, κ. Καρατζαφέρη, όχι η γενική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων 20 και 30 ετών, αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις, που οδήγησαν στην κατάφορη παραποίηση των στοιχείων τής περιόδου 2007-2009.

Παραποίηση που, αρχικά, μας έβαλε για δεύτερη φορά σε επιτήρηση το 2009 – η αντιστοιχία του 2007 – που οδήγησε στο διασυρμό της χώρας μας διεθνώς, προκαλώντας τεράστια βλάβη στη χώρα και στον Έλληνα πολίτη και που, τελικά, μας οδήγησε στη μεγαλύτερη δοκιμασία που γνώρισε η χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες.

Ευχαριστώ.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γεωργίου Καρατζαφέρη, σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της ενδεχόμενης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία κ.λπ..

«Κύριε Καρατζαφέρη, σωστά ρωτάτε τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κάνει κλεφτοπόλεμο, συνεχίζοντας να βάζει φωτιές, αντί να βοηθάει στην πυρόσβεση, την οποία κάνει η Κυβέρνηση. Αλλά αυτό έκανε και ως Κυβέρνηση, αυτό κάνει και ως Αντιπολίτευση.

Και η αλήθεια, την οποία ξέρετε κ. Καρατζαφέρη, και τη γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, είναι ότι οι προηγούμενοι, αφού οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, λιποτάκτησαν για να χρεοκοπήσει – έλπιζαν – όχι στα δικά τους χέρια η χώρα, αλλά στα δικά μας.

Εμείς αποδεχτήκαμε – γιατί αυτό ήταν το πατριωτικό μας καθήκον και δεν θα κάναμε αλλιώς – τις ευθύνες μας, για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Να βάλουμε τάξη στο σπίτι το δικό μας. Το σπίτι που λέγεται «Ελλάδα». Όλων μας. Χωρίς μαγικές φόρμουλες, διότι δεν υπάρχουν, αλλά με επίπονες και δύσκολες αποφάσεις. Χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος ή το κομματικό. Διότι ξέρουμε ότι, μπροστά από το πολιτικό ή το κομματικό κόστος, πρώτο είναι το κόστος για την πατρίδα.

Αυτό κάνουμε. Και βεβαίως, να είμαστε και ειλικρινείς, κ. Καρατζαφέρη: ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα, το ξέρουμε όλοι. Το ξέρουν όλοι παγκοσμίως. Διαβάστε τις εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας, δεν χρειάζεται να το πω εγώ.

Άρα, θα κρυβόμασταν εμείς από την πραγματικότητα; Θα κρυβόμασταν από τις απίστευτες σπατάλες των Νοσοκομείων; Από τις επιδοτήσεις, που δεν ελέγχονταν; Από τα δισεκατομμύρια των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ; Από τις αδρά αμειβόμενες κομματικές Επιτροπές, που κόστιζαν μέχρι και 2 δις στο ελληνικό Δημόσιο, επί Νέας Δημοκρατίας; Ή από την προκλητική ανισότητα κατανομής βαρών στο φορολογικό σύστημα, υπέρ των λίγων, που πλήρωναν οι πολλοί; Ή από τις λεγόμενες «γαλάζιες συνεντεύξεις», που φόρτωναν το Δημόσιο με κομματικούς, χωρίς να έχουμε ανάγκη από τόσους υπαλλήλους; Ή από τα Βατοπέδια; Τα ξέρετε. Θέλετε να συνεχίσω; Ή από την απίστευτη και προκλητική πολιτική προνομίων για τις Τράπεζες, την εποχή των παχιών αγελάδων – όχι τώρα, που έχουν ανάγκη.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα, κ. Καρατζαφέρη, να μιλήσουμε για οποιαδήποτε περίοδο θέλετε. Θέλετε να ξεκινήσουμε από το 1994, όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν βρήκαμε διψήφιο έλλειμμα και πληθωρισμό; Ένα χρέος, που είχε εκτιναχτεί κατά 30 μονάδες του ΑΕΠ, τα προηγούμενα 3 χρόνια, πριν από το 1994; Μια χώρα σε ύφεση, όταν η Ευρώπη αναπτυσσόταν;

Θέλετε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε άλλα θέματα; Εδώ είμαστε. Θέλετε να συζητήσουμε για το τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση και τι κάνει αυτή τη στιγμή, για να σώσει την Ελλάδα; Εδώ είμαστε, να μας ελέγξετε.

Άλλο όμως αυτό, και άλλο οι συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες υπάρχουν – και πιθανώς κι άλλες – και οι οποίες έχουν σχέση με τη συνειδητή παραποίηση των στοιχείων, αλλά και με το διασυρμό της χώρας μας, ακριβώς λόγω αυτής της παραποίησης, που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, από το 2007 μέχρι το 2009, και που δημιούργησε μια απίστευτη αναξιοπιστία για οποιονδήποτε Έλληνα ηγέτη, για οποιονδήποτε Πρωθυπουργό, ο οποίος θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Και ευτυχώς, υπήρξε αλλαγή. Ευτυχώς, υπήρξε άλλη κυβέρνηση. Διότι αυτή η άλλη κυβέρνηση, μπόρεσε τουλάχιστον να πει «κάνουμε μια νέα αρχή». Και αν δεν είχε υπάρξει αυτή η διαφορετική κυβέρνηση, δεν θα πίστευε ποτέ κανείς την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί είχε κάνει πια συστηματική αλλοίωση αυτών των στοιχείων.

Και δεν με ενδιαφέρει, αν το πληρώνει αυτό σήμερα, κ. Καρατζαφέρη, η Νέα Δημοκρατία. Με ενδιαφέρει ότι το πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός. Αλλά ο Ελληνικός λαός απαιτεί επιτέλους να σταματήσει η ατιμωρησία και να υπάρξει φως, άπλετο φως. Αυτό είναι που κάνουμε: φως σε όλα, κ. Καρατζαφέρη.

Ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης