Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Απάντηση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑΟΣ

Μια παρατήρηση ως προς τα πρώτα που είπατε, κ. Καρατζαφέρη. Εγώ συμφωνώ με την αντίληψη ότι, οι κοινωνικοί εταίροι, και εμείς μαζί τους, είναι ικανοί να διευθετούν προβλήματα δύσκολα. Και πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες διαλόγου. Μάλιστα, και στις διαπραγματεύσεις που είχαμε γι’ αυτό το πολυνομοσχέδιο, κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ακριβώς για να ενσωματώσουμε δικές τους, κοινές θέσεις ή, τουλάχιστον, κοινές προσεγγίσεις, που είχαν μεταξύ τους. Και αυτό το κάναμε, ακριβώς με τη λογική ότι γνωρίζουμε τα προβλήματα και ότι, μέσα σε αυτή την κρίση, θα πρέπει να υπερισχύσει μια αίσθηση ενότητας, συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, και όχι ευκαιριακής αξιοποίησης μιας πιθανής αδυναμίας, ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος, λόγω της κρίσης, για να υπάρξουν κερδοσκοπίες και εκμετάλλευση.

Αντιθέτως, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. Άρα, εγώ είμαι υπέρμαχος, και η Κυβέρνησή μας, και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, είμαστε και θα είμαστε υπέρμαχοι αυτών των προσπαθειών.

Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη λογική και την πρακτική της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Όμως, παράλληλα, είμαι έτοιμος να συνεργαστούμε και μεταξύ μας, τα κόμματα, για τις μεγάλες υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά αυτό το νομοσχέδιο, πρώτα απ’ όλα, θα είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις, εάν είναι εποικοδομητικές και μπορούν να ενσωματωθούν. Θα ζητήσω, όμως, και από τους αρμόδιους Υπουργούς, εάν οι δικοί σας, αντίστοιχοι αρμόδιοι, του κόμματός σας και άλλων κομμάτων, θα το ήθελαν, έστω μέσα στις λίγες αυτές ημέρες, εγώ είμαι έτοιμος, εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα, τα οποία πιθανώς να προκύψουν.

Θέλω όμως να πω ότι, την άλλη εβδομάδα, θα ζητήσω να δω όλους τους Αρχηγούς των Κομμάτων, και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί είναι μια κρίσιμη, μεγάλη μάχη αυτή που θα δώσουμε. Αυτή η μάχη, πιθανώς, να μην κλείσει την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς, να συνεχιστεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω από τα θέματα της τρέχουσας, πολύ σημαντικής εξέλιξης σε ό,τι αφορά το ευρώ, την Ευρωζώνη, αλλά και την οικονομική πορεία της Ευρώπης, καθώς και άλλα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ μας, τα οποία είναι πρώτης προτεραιότητας.

Ένα πρώτο σχόλιο στην ερώτησή σας, κ. Καρατζαφέρη. Θεωρώ ότι είναι ντροπή, 25 χρόνια τώρα, ίσως και περισσότερα, από τότε που είχε δεσμευθεί και υποσχεθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να υπάρξει τέμενος στην Αττική, να μην έχουμε μπορέσει να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο κτίριο, ένα τέτοιο χώρο.

Γι’ αυτό, έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα αυτές τις διαδικασίες και υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στο να γίνει αυτό. Είναι και ένα δικαίωμα, αν θέλετε. Και βεβαίως, προσωρινώς, θα υπάρξει ένας χώρος, όπως με ενημερώνει ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Πάγκαλος, που παρακολουθεί το θέμα εκ μέρους της Κυβέρνησης, για να μπορούν οι Μουσουλμάνοι να έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες λατρείας στην περιοχή.

Είναι ντροπή, το λέω, διότι η έλλειψη αυτών των χώρων δημιουργεί το εξής φαινόμενο: πρώτα απ’ όλα, να είναι πολλοί λατρευτικοί χώροι ημιπαράνομοι, ή εν τέλει να αναγκάζονται να βγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι στα πάρκα και να φαίνεται ως εξέγερση, ή να φαίνεται ως διαμαρτυρία, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι ένα φυσιολογικό γεγονός.

Άρα, λοιπόν, είναι ανάγκη να υπάρξει ευνομία σε αυτό τον τομέα. Και αυτό δεν αφορά μόνο στους πιθανούς αλλοδαπούς, που έρχονται στη χώρα μας και εγκαθίστανται εδώ, αλλά αφορά βεβαίως και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μέρος της οποίας έχει έρθει και δουλεύει ή έχει εγκατασταθεί στην Αττική.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, στο οποίο αναφέρεστε, το θέμα της τρομοκρατίας, θέλω να τονίσω ότι είναι ένα γενικότερο ζήτημα, που απασχολεί όλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Διεθνή Κοινότητα. Και προϋποθέτει τη συλλογική προσπάθεια, σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προϋποθέτει συντονισμένες, εναρμονισμένες ενέργειες, απέναντι στην τρομοκρατία, όπως και απέναντι στις δράσεις, τις τρομοκρατικές ή των εξτρεμιστικών κύκλων της χώρας μας.

Αυτά αντιμετωπίζονται από τις κατά νόμο αρμόδιες διωκτικές και δικαστικές Αρχές, οι οποίες εργάζονται υπεύθυνα, συστηματικά, μεθοδικά, με οργανωμένο σχέδιο και με έντονο προληπτικό, αλλά και κατασταλτικό έργο. Και εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία, με σύγχρονες μεθόδους και μέσα, και με την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα και σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες και άλλων Υπουργείων, όπως το Εξωτερικών, το Εθνικής Άμυνας και άλλα, μαζί βεβαίως με τις αντίστοιχες διεθνείς Υπηρεσίες.

Τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του Τύπου και οι πληροφορίες στο διαδίκτυο, για οποιαδήποτε παρόμοια θέματα, πάντα χρήζουν διερεύνησης, με ιδιαίτερη προσοχή, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες στη χώρα μας, λαμβάνουν όλα τα απολύτως αναγκαία μέτρα, για τη φρούρηση και επιτήρηση ευαίσθητων χώρων και εγκαταστάσεων, ενώ επισημαίνω ότι αυτές προβαίνουν σε συνεχή επαναξιολόγηση των στόχων αυτών, με βάση πληροφορίες, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται, με την τρέχουσα επικαιρότητα.

Όπως βλέπετε, στο θέμα της τρομοκρατίας, έχουμε μια μεθοδική αντιμετώπιση. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει σήμερα στελέχη με σημαντική εμπειρία. Αυτά αξιοποιούμε. Υπήρχαν και αυτά τα στελέχη, πάντα. Απλώς, υπήρξε μια κομματική άλωση, δυστυχώς, των Σωμάτων Ασφαλείας στη χώρα μας. Εμείς κινούμαστε, με τρόπο αξιοκρατικό και με στόχευση ακριβώς την ασφάλεια του πολίτη. Και βεβαίως, έχουμε πρόσφατες και πολύ συγκεκριμένες επιτυχίες, όπως και αυτές του παρελθόντος.

Αυτά αποτελούν εγγύηση για τον επαγγελματισμό, με τον οποίο το προσωπικό χειρίζεται τις υποθέσεις αυτές. Ευελπιστούμε δε ότι, με τη μεθοδική εργασία και τη συστηματική έρευνα, θα έχουμε και άλλες επιτυχίες και επιθυμητά αποτελέσματα για όλους. Ευχαριστώ πολύ.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου σε Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη

«Νομίζω κ. Καρατζαφέρη ότι, όσα περιγράψατε με τον τρόπο σας, προσθέτουν ακόμα περισσότερα επιχειρήματα στην ανάγκη δημιουργίας του τζαμιού, ώστε να έχουμε μια ευνομούμενη λειτουργία, μια ρυθμισμένη λειτουργία, μια διαφανή λειτουργία σ’ αυτούς τους λατρευτικούς χώρους, αλλά σεβόμενοι και βασικά δικαιώματα. Γιατί αυτή τη στιγμή, πράγματι, υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι που, για να μπορέσουν να πάνε σε λατρευτικούς χώρους, πηγαίνουν σε ημιυπόγεια, σε ημιπαρανομία ή, όπως είδατε, στα πάρκα.

Αυτή η εικόνα, δεν είναι ούτε γι’ αυτούς, ούτε για μας, για την Ελλάδα, μια εικόνα σεβασμού και ανθρωπιάς. Και αυτό, βεβαίως, αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες εντάσεις, μεγαλύτερες παρεξηγήσεις και έκρυθμες καταστάσεις.

Θέλω να τονίσω ότι το θέμα του τεμένους δεν είναι σημερινό. Η ανέγερση του τεμένους θα γίνει με βάση το Ν. 3512/2006 και αυτό το νόμο τηρούμε πιστά.

Θέλω επίσης να πω κάτι άλλο, που είναι νομίζω σημαντικό, επειδή μιλήσατε για την τρομοκρατία και τη βία. Πολλοί χρησιμοποιούν ταμπέλες, για να αιτιολογήσουν τη βία. Όταν όμως χρησιμοποιούν βία, η μόνη ταμπέλα που υπάρχει είναι αυτή της βίας, διότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά βία.

Δεν είναι ούτε χριστιανικό, ούτε αναρχικό, ούτε μαρξιστικό, ούτε ινδουιστικό, ούτε μουσουλμανικό – ούτε φασιστικό, όπως είπατε, ούτε οτιδήποτε άλλο. Είναι βία. Είναι προκάλυμμα για τη βία.

Μην φτάσουμε όμως και εμείς στο σημείο να ταυτίσουμε τη βία με μία θρησκεία ή με μια κοινότητα. Το ξέρω, συμφωνείτε κι εσείς σε αυτό.

Θέλει μια προσοχή αυτό, λοιπόν, διότι ακριβώς αυτοί που χρησιμοποιούν βία, θέλουν να νομιμοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια ταμπέλα, ιδεολογική, πολιτική, θρησκευτική ή οποιαδήποτε άλλη.

Νομίζω ότι η πολιτική που έχουμε για την ευνομία – και είμαστε Κυβέρνηση της ευνομίας – και στο μεταναστευτικό θέμα, που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, είναι σημαντική. Εγώ είχα την ευκαιρία προχθές, μάλιστα, στον ΟΑΣΕ, ήταν και ο κ. Ευθυμίου εκεί, όπου είχαμε συν – Προεδρία, να αναφέρω ότι το 90% των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ευρώπη, περνάνε από τα δικά μας σύνορα.

Άρα, ένα πρώτο που καταφέραμε είναι να φέρουμε εδώ την FRONTEX. Και είναι σημαντικό επίτευγμα να έρθει η FRONTEX στην Ελλάδα, να βοηθήσει την κατάσταση, αλλά και να δει, να δουν με τα δικά τους μάτια οι εταίροι μας, ποιο είναι το πρόβλημα. Γιατί υπάρχει το «Δουβλίνο 2» – το ξέρετε – το οποίο θεωρώ ότι είναι άδικο για τις χώρες που έχουν σύνορα και υπάρχει λαθρομετανάστευση.

Το άλλο τμήμα, βεβαίως, είναι η ένταξη των νομίμως εργαζομένων διαμενόντων στη χώρα μας μεταναστών, η ένταξή τους, η ευνομία και γι’ αυτούς, αλλά βεβαίως και η διαδικασία για πολλούς από αυτούς, που τους επιτρέπει να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα.

Το τρίτο στοιχείο είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή, μέσα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Εμείς, βέβαια, έχουμε μια διμερή συμφωνία. Ήταν ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα πιεστικά, στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν, για να κατανοήσει το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι ελληνικό, είναι βεβαίως και δικό τους, αλλά πρωτίστως είναι ευρωπαϊκό.

Και βεβαίως, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, είτε το λένε άλλες ηγεσίες στην Ευρώπη, της Γερμανίας, της Γαλλίας, ή οπουδήποτε αλλού, με μία ξενοφοβική αντιμετώπιση.

Πιστεύω ότι και οι νέες ηγεσίες της Αυτοδιοίκησης, και στην Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη, έχουν μια νέα προσέγγιση και θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο της γκετοποίησης κάποιων περιοχών, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Θα συμβάλλουμε και εμείς σ’ αυτή την προσπάθεια, να μην υπάρξει γκέτο στη χώρα μας, αλλά να υπάρξει ευνομία, πράγμα που δεν έχει σχέση, βεβαίως, με θρησκεύματα, αλλά έχει σχέση με την πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην οποία έχουν βρεθεί αυτά τα άτομα, ερχόμενα από πολλές περιοχές και από πολλές θρησκείες.

Είναι ένα συνολικό πλαίσιο και μια πολιτική, για ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο, που θα αποδώσει και θα συμβάλει, ώστε να μην έχουμε εκρήξεις και κοινωνικά προβλήματα, χωρίς κανένα λόγο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Διαβάστε επίσης