Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Απάντηση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας κ.λπ..

«Κύριε Τσίπρα, πολύ καλά έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής να υπερασπιστεί αυτό τον θεσμό, αυτό το ναό της Δημοκρατίας, τον οποίο εσείς διασύρετε και σήμερα, αλλά και έξω από τη Βουλή, πολλές φορές, με τα συνθήματά σας. Διασύρετε τους δημοκρατικούς θεσμούς και υιοθετείτε εσείς τις χειρότερες ρατσιστικές αντιλήψεις άλλων, ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι λένε ότι «η διαφθορά είναι στο DNA των Ελλήνων».

Είπα κάτι τέτοιο, κ. Τσίπρα; Εγώ είπα ότι οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για τις δυνατότητές μας, είμαστε περήφανοι για το φιλότιμό μας, είμαστε περήφανοι για τη ντομπροσύνη μας, αλλά πρέπει να φτιάξουμε θεσμούς δημοκρατικούς, που ελέγχουν τον παρασιτισμό, την πελατειακή λειτουργία και, βεβαίως, που χτυπούν τη διαφθορά, η οποία υπάρχει κ. Τσίπρα – μην κλείνετε τα μάτια σας στη διαφθορά.

Και εμείς, αυτό που κάνουμε ως Κυβέρνηση, είναι να φέρουμε φως. Φως και διαφάνεια. Φως και διαφάνεια, παντού. Όταν όλες οι υπογραφές, όλων των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν σχέση με κάθε ευρώ του Ελληνικού λαού, μπαίνουν στο Διαδίκτυο, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο με τέτοια διαφάνεια. Έτσι χτυπάμε τη διαφθορά. Χτυπάμε τη διαφθορά, ακριβώς θεσμικά, δημοκρατικά, ανοιχτά, με τρόπους τους οποίους θεσμοθετούν και ισχυροποιούν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κ. Τσίπρα, πάλι αναρωτιέμαι τι μας ζητάτε. Διότι εμείς λέμε: και ανάπτυξη και περιβάλλον. Δυστυχώς, η πολυπλοκότητα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η πελατειακή λογική στη χώρα μας – που υπήρχαν τουλάχιστον – ούτε την ανάπτυξη προωθούσαν, διότι δεν είχαμε ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια, καμία ουσιαστική επένδυση, ούτε όμως, από την άλλη μεριά, προάσπιζαν και προστάτευαν το περιβάλλον. Αντίθετα, είχαμε την αυθαιρεσία παντού.

Αυτό που λέμε εμείς είναι, μέσα από διαδικασίες γρήγορες, άμεσες, αλλά διαφανείς, να φέρουμε επενδύσεις. Επενδύσεις, οι οποίες βεβαίως και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη περιοχών, που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως είναι και η Αιτωλοακαρνανία, αλλά από την άλλη μεριά, θα προστατέψουν και το περιβάλλον.

Αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε, ότι αυτά τα δύο μπορούν να πάνε χέρι – χέρι. Μα γι’ αυτό μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, γι’ αυτό μιλάμε για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης. Και όταν παλαιότερα τα λέγαμε αυτά κ. Τσίπρα, λίγοι μας παρακολουθούσαν. Σήμερα, έχει γίνει της μόδας το θέμα της πράσινης ανάπτυξης και γίνονται οι επενδύσεις. Δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι θεσμοί, ούτε παρακάμπτονται, αλλά μπορούν όμως να σπάσουν οι λογικές της γραφειοκρατίας.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία; Με προσλήψεις ξανά στο Δημόσιο; Ποιος θα τις πληρώσει; Αυτά δεν τα αντέχει και δεν τα ανέχεται πια ο πολίτης. Ωρίμασε πια και ζητά αλλαγή ριζοσπαστική. Και θέλω να τονίσω ότι πληρώνουμε σήμερα τη συντήρηση, τη συντηρητική αντίληψη και της Δεξιάς, αλλά πολλές φορές και της πολύ παραδοσιακής Αριστεράς.

Δεν θέλετε να δημιουργηθούν στη χώρα μας θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία; Όταν οι επενδυτές, και από τη χώρα μας και από το εξωτερικό, δεν μπορούν να εμπιστευτούν την Πολιτεία, βεβαίως, δεν θα έρθουν επενδύσεις. Εμείς απελευθερώνουμε δυνάμεις.

Και θα ήθελα να τονίσω και κάτι ακόμη: είμαστε μια σοσιαλιστική Κυβέρνηση, που έχει μια άλλη αντίληψη, από αυτήν της συντήρησης. Δεν δαιμονοποιούμε την αγορά και την επένδυση, ούτε όμως και τη θεοποιούμε. Η δαιμονοποίηση από τη μία και η θεοποίηση από την άλλη, είναι η αντίληψη της συντήρησης απέναντι στην αγορά.

Εμείς προσελκύουμε επενδύσεις, διασφαλίζοντας για τον πολίτη την ανάπτυξη, διασφαλίζοντας πρώτα απ’ όλα τη διαφάνεια, δεύτερον τον υγιή ανταγωνισμό, τρίτον τη νομιμότητα, τέταρτον την προστασία του περιβάλλοντος και, τέλος, τη στήριξη της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Και θέλω να κλείσω αυτή τη μικρή παρέμβαση, που μπορεί να κάνει κανείς σε αυτά τα λίγα λεπτά, αναφέροντας ότι αυτή η συγκεκριμένη επένδυση έχει διασύνδεση με την Ιταλία, για την εξαγωγή του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα συνεισφέρει σημαντικά στο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη.

Με τον σταθμό αποσυμπίεσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη σύνδεσή του με τον αγωγό ITGI, που προσφέρει στην Ελλάδα μια σημαντική διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, με τελικό όφελος για τους Έλληνες καταναλωτές.

Επίσης, με τη μονάδα απαγωγής των αερίων καύσης, για την αξιοποίησή τους για παραγωγή βιοκαυσίμων από άλγη, που περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του έργου, υλοποιώντας μια πρωτοποριακή πράσινη τεχνολογία στην Ελλάδα. Και αυτά τα σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα βοηθούν επίσης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Και βεβαίως, η κριτική σας, θεωρώ ότι μόνο καλόπιστη δεν είναι.

Επαναλαμβάνω αυτό που είπα στη ΔΕΘ: το διαχρονικό «δεν γίνεται», με το οποίο γαλουχηθήκαμε για πολλά χρόνια, πρέπει να τελειώσει και τελειώνει. Η Ελλάδα πάει στο «ναι, γίνεται». Και επενδύσεις θα γίνουν, και ανάπτυξη θα έχουμε, και την προστασία του περιβάλλοντος θα διασφαλίσουμε.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας κ.λπ..

«Καταλαβαίνω τον κ. Τσίπρα, να θέλει να μονοπωλεί τη λέξη «προοδευτικός».

Θεωρώ ότι, προοδευτικός, είναι αυτός ο οποίος πρώτα απ΄ όλα θέλει να σώσει μια πατρίδα, η οποία είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει. Αυτό κάνουμε. Και προοδευτικός είναι αυτός, ο οποίος θέλει να σπάσει κατεστημένα και κατεστημένες αντιλήψεις. Αυτό κάνουμε, χτυπώντας τη διαφθορά.

Δεν είπαμε ότι ο δημόσιος υπάλληλος, κ. Τσίπρα, είναι διεφθαρμένος. Είπαμε ότι οι θεσμοί και οι γραφειοκρατίες, έτσι όπως λειτουργούν, βεβαίως, δημιουργούν μια μήτρα διαφθοράς. Είναι τελείως διαφορετικό. Είναι προοδευτικό, να λες ότι έχουμε διαφθορά και μπορούμε αυτό να το αλλάξουμε. Και είναι φασιστικό και ρατσιστικό, να λες ότι είμαστε διεφθαρμένοι. Αυτή είναι η διαφορά.

Σκεφθείτε το, επειδή θέλετε να λέγεστε «αριστερός», κ. Τσίπρα. Σκεφθείτε τι λέτε, όταν μιλάτε για τον Ελληνικό λαό, για το δημόσιο υπάλληλο, ή όταν μιλάτε για τους βουλευτές, τους εκλεγμένους από τον Ελληνικό λαό. Εμείς παίρνουμε καθημερινά μηνύματα και ξέρουμε ότι πονάει ο Ελληνικός λαός, αλλά ξέρουμε και ότι κάνουμε το καθήκον μας, στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών, για να βοηθηθεί και να σωθεί αυτή η χώρα.

Θέλω να μιλήσω, όμως, και για την επικινδυνότητα, στην οποία αναφερθήκατε. Ο έλεγχος επικινδυνότητας έχει ανατεθεί στον ανεξάρτητο νορβηγικό νηογνώμονα «Norske Veritas», έναν από τους πιο αξιόπιστους φορείς στον κόσμο, ώστε να εξασφαλιστεί με απόλυτη βεβαιότητα η ασφάλεια λειτουργίας της μονάδας.

Πέρα από αυτό, όμως, να σας ενημερώσω ότι και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης LPG. Σας καταθέτω τον πίνακα, για το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη: η Γαλλία άνω των 500 χιλιάδων τόνων, η Ολλανδία άνω των 150 χιλιάδων τόνων, η Ιταλία και τα λοιπά. Κάτι θα ξέρουν κι αυτοί, για το πώς προστατεύονται και προστατεύουν το περιβάλλον τους.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, αν υπάρξει η οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον, πρώτος εγώ θα το σταματήσω – πρώτος εγώ – και βεβαίως, με την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, το οποίο είναι από κοντά και αξιολογεί αυτή την επένδυση.

Δεύτερον, θέλω να σας επισημάνω, επειδή μιλήσατε για το Ελληνικό, ότι όλα όσα γράφονται γύρω από καζίνο και τσιμεντοποίηση, βεβαίως, δεν έχουν καμία βάση. Το Ελληνικό – που σήμερα είναι τσιμέντο – θα γίνει, εφόσον βεβαίως ευοδωθούν οι προσπάθειες που κάνουμε και προωθούμε, αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης.

Θα είναι ένα κόσμημα για την Αθήνα και για τους κατοίκους της περιοχής. Και είμαι σίγουρος ότι, τη συναίνεση για την οποία μιλάτε, θα την έχουμε, διότι και με τα δύο χέρια θα ψηφίσουν οι κάτοικοι της περιοχής, για ένα τόσο ωραίο κόσμημα το οποίο θα έχουν. Θα έχουμε την ευκαιρία, όμως, να τα συζητήσουμε αυτά σε μία επόμενη φάση, εφόσον ωριμάσει μια τέτοια επένδυση.

Θέλω να κλείσω, όμως, μιλώντας για τις διάφορες υπόνοιες, για τις οποίες, δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες είναι οι εταιρείες και ποιος είναι ο καθένας, που είναι πίσω από κάθε εταιρεία. Θέλω όμως να πω κάτι γενικότερο, κ. Τσίπρα, και για όλους, διότι στη χώρα μας, πολύ εύκολα, ο καθένας χρησιμοποιεί το όνομα του ενός ή του άλλου.

Έχω πει και προεκλογικά, και το λέω και μετεκλογικά, και τώρα ως Κυβέρνηση, ότι όλοι μας έχουμε και φίλους και συγγενείς. Όλοι μας – όλοι μας, και φίλους θα έχουμε, και συγγενείς θα έχουμε.

Κανένας όμως, για μένα, δεν είναι ούτε φίλος, ούτε συγγενής, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον. Μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, υπάρχει μόνο το δημόσιο συμφέρον. Να το ξέρετε όλοι σας, ότι έτσι λειτουργώ, και έτσι θα λειτουργώ.

Ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης