Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Απάντηση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ σχετικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντωνίου Σαμαρά, σχετικά με τις συνέπειες στην αγορά των ελληνικών ομολόγων κ.λπ.. 

«Κυρίες και κύριοι, καταρχήν, με συγχωρείτε για τη μικρή καθυστέρηση, αλλά ήθελα να έχω μια ενημέρωση για τους Έλληνες πολίτες που ήρθαν από τη Γάζα. Και θέλω να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, χθες, όλοι οι Έλληνες πολίτες επέστρεψαν με ασφάλεια στην πατρίδα. Αυτό ήταν και το πρώτο μέλημά μας και γι’ αυτό εργαστήκαμε από την αρχή.

Θέλω να επαναλάβω, βέβαια, για άλλη μία φορά, ότι αυτές οι πράξεις βίας από το Ισραήλ, είναι καταδικαστέες, όπως τονίσαμε με κατηγορηματικό τρόπο από την πρώτη στιγμή.

Κύριε Σαμαρά, η ερώτησή σας έχει τρεις πτυχές. Πρώτον, τη λειτουργία ή μάλλον τη δυσλειτουργία των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Δεύτερον, τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, αλλαγές που ούτως ή άλλως έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας. Τέλος, μας λέτε ότι αυτοί οι διακανονισμοί είναι η αιτία για τη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Όσον αφορά στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, να φρεσκάρω λίγο και τη δική σας μνήμη. Εδώ και δύο χρόνια, έχω πάρει πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, πολλές και διεθνείς, όταν βεβαίως η προηγούμενη κυβέρνηση παθητικά παρακολουθούσε.

Με συνεχείς διεθνείς επαφές και συναντήσεις, ιδιαίτερα μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προτείναμε ρυθμίσεις στις αγορές, διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την καταπολέμηση των φορολογικών «παραδείσων» και τη δημιουργία διεθνών εποπτικών αρχών μπροστά στη χαοτική λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ενώ εσείς, είχατε παραλύσει από την κατάρρευση των δογματικών σας αντιλήψεων για την αυτό-ρύθμιση – αυτή ήταν η αντίληψή σας και πιθανόν να παραμένει – των αγορών.

Τους τελευταίους μήνες και αφότου αναλάβαμε ως Κυβέρνηση, έχω συστηματικά συναντηθεί με αρχηγούς χωρών, με ακαδημαϊκούς, τραπεζίτες και συνδικαλιστές, με σκοπό την προώθηση προτάσεων, ώστε να ρυθμιστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, να αντιμετωπιστούν ανορθολογισμοί που προκύπτουν από τη λειτουργία των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης και να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία που σημειώνεται σε βάρος ολόκληρων χωρών και λαών.

Στην αρχή, φωνάζαμε σε κλειστά αυτιά. Σήμερα, δικαιωνόμαστε. Πείσαμε τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο παραλογισμός και η υστερία στις αγορές των παραγώγων, δεν ήταν ένα ζήτημα στενά ελληνικό. Ήταν και ευρωπαϊκό και διεθνές. Πήραμε πρωτοβουλία και υπογράψαμε κοινή επιστολή με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Γιούνγκερ, προς τον κ. Μπαρόζο, για την αποτροπή κερδοσκοπικών ενεργειών που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές και τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές των παραγώγων.

Στη συνέχεια, έθεσα προσωπικά το θέμα στη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Ομπάμα, ο οποίος στήριξε την πρωτοβουλία αυτή και, μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι θα είναι βασικό θέμα στην επικείμενη συνάντηση του G20. Έχει λοιπόν ανοίξει ένας ευρύτατος διάλογος διεθνώς. Ελπίζω ότι στο G20 δεν θα μείνουν στα λόγια και θα υπάρξει επιτέλους και πράξη.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, κ. Σαμαρά, δρομολογήθηκαν και από την Ελλάδα. Ναι, από την ταλαιπωρημένη και οικονομικά βυθισμένη στην ύφεση Ελλάδα, η οποία, όμως, με την ανόρθωση της αξιοπιστίας της και την αποφασιστικότητά της, κατάφερε να δώσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες διεθνή χαρακτήρα.

Μας κατηγορείτε σήμερα για ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, όταν τόσα χρόνια ουδέποτε, το επαναλαμβάνω, ουδέποτε πήρατε ως κυβέρνηση, έστω και μία σχετική πρωτοβουλία, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόσο μάλλον σε ευρύτερο, διεθνές επίπεδο. Όμως, κ. Σαμαρά, οι πρωτοβουλίες μου, οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, δεν περιορίστηκαν στα διεθνή φόρα.

Επίμονη ήταν και είναι – γιατί, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε «πανηγυρικά» – η απαίτησή μας για διαφάνεια στη χώρα μας, για κανόνες και λογοδοσία, για την πάταξη της διαφθοράς. Επίμονη ήταν και η απαίτησή μας να διερευνηθούν μεγάλες υποθέσεις κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας – και επειδή μιλάμε για ομόλογα – όπως αυτή των δομημένων ομολόγων, με τα οποία λεηλατήθηκαν τα αποθέματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, δηλαδή οι κόποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας μας.

Η τότε απάντησή σας, μετά από τη δική μας, επίμονη απαίτηση για διαλεύκανση, ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που τα διερευνούσε, τον οποίο εσείς είχατε ορίσει, τον κ. Ζορμπά, για να κλείσετε άρον – άρον την υπόθεση. Αυτά πληρώνει, κ. Σαμαρά, σήμερα ο Ελληνικός λαός.

Εάν θέλετε λοιπόν να συμβάλετε ουσιαστικά, βοηθήστε να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές, αυτές που αφήσατε πίσω σας, για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα σ’ αυτή τη χώρα και να εμπεδώσουμε την ευνομία και το αίσθημα δικαίου. Είναι εθνική ευθύνη όλων. Μην ακολουθήσετε τη μικροκομματική λογική του προκατόχου σας. Είναι ώρα να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας. Και αυτό κάνουμε.

Αυτό κάνουμε ως Κυβέρνηση, διότι ξέρουμε πολύ καλά – και το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο – ότι εάν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν περάσει το αίσθημα δικαίου, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους – όλους – με τις πέτρες.

Περιμένω – και δικαίως, απαιτώ – κ. Σαμαρά, τη συμβολή σας στα θέματα αυτά, ακόμα και σήμερα, βεβαίως, αν έχετε δικές σας προτάσεις. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε κ. Σαμαρά, η διεθνής διάσταση του προβλήματος δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την κατάσταση που παραλάβαμε στην ελληνική οικονομία, όπως μας έλεγε ο προκάτοχός σας, ο κ. Καραμανλής. Τα προβλήματα που είχε η χώρα μας ήταν τεράστια. Θα ήταν πολύ βολικό να νομίζουμε ότι για όλα φταίνε οι διαδικασίες διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων και, βεβαίως, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ακούστε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι μας λέει ο κ. Σαμαράς και διορθώστε με αν δεν έχω καταλάβει. Ότι αυτές οι τεχνικές διεργασίες που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας το 2009, είναι το αίτιο της ελληνικής κρίσης. Όμως, την ευθύνη γι’ αυτή την κρίση, την έχει το ΠΑΣΟΚ! Σας υπενθυμίζω ότι, όχι μόνο είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά ότι αποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν από την Άνοιξη του 2009, δηλαδή επί των δικών σας ημερών.

Και για να είμαστε συγκεκριμένοι, η υλοποίηση του συστήματος που θα υποστήριζε την ηλεκτρονική, αυτοματοποιημένη διαδικασία διακανονισμού των ομολόγων, ξεκίνησε από το Μάιο του 2009, ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου του 2009 και μπήκε σε λειτουργία την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου του 2009.

Αν για πρακτικές του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως προς τις διαδικασίες διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων, έχετε νέες σκέψεις, διαφορετικές από ό,τι εφαρμόζατε επί των ημερών σας, βελτιωτικές, ευχαρίστως να σας ακούσω.

Καταθέστε τις και, μάλιστα, άμεσα. Καταθέστε προτάσεις και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως έχω κάνει εγώ, στο Κόμμα στο οποίο ανήκω. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, όμως, κ. Σαμαρά, να μας μεταφέρετε και τις αντιδράσεις τους στη νέα σας θεωρία, ότι για όλα φταίει ο διακανονισμός, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο νυν Υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, κ. Σαμαρά, θα σας παρακαλούσα, πρώτα να πείσετε τους ομογάλακτούς σας ιδεολογικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, μετά, να έρχεστε εδώ και να μας τα λέτε αυτά. Πείστε τους δηλαδή ότι, στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν τεράστια ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε σπατάλη, αλλά όλα ήταν ένα τέχνασμα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εξηγήστε τους, ότι δεν φταίνε τα δικά σας πεπραγμένα. Εξηγήστε στον Ελληνικό λαό, ότι δεν είχε σημασία η διαφθορά και η αδιαφάνεια παντού. Πείτε τους, ότι δεν έφταιξε η πελατειακή διόγκωση του κράτους. Πείτε τους, ότι ήταν άνευ σημασίας τα σκάνδαλα των ομολόγων, του Βατοπεδίου, των υποκλοπών, του «ΓΕΡΜΑΝΟΥ», των κουμπάρων, των καρτέλ, των άγονων γραμμών, της SIEMENS, που δεν θελήσατε ποτέ, ούτε το φάκελο να ανοίξετε, παρά τις εκκλήσεις μου.

Σκάνδαλα, που έδωσαν παντού το σήμα για πάρτι ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και ανομίας, για τα κυβερνητικά στελέχη, για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά τελικά και για τον ίδιο τον πολίτη, λέγοντάς του ότι η φοροδιαφυγή είναι θεμιτή όταν δεν έχει offshore, για να το κάνει με νόμιμο, αν όχι ηθικό τρόπο!

Πείτε τους, ότι δεν φταίει η ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα, ότι δεν φταίνε τα ψέματα που λέγατε επισήμως, με τη βούλα και την υπογραφή σας, στους εταίρους μας και στην Επιτροπή, για το ύψος του ελλείμματος, ότι δεν φταίει το κράτος που βρισκόταν σε παράλυση.

Κυρίες και κύριοι, εγώ είμαι ανοιχτός να ακούσω κάθε πρόταση, που μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες διαφάνειας στη χώρα μας. Όμως κ. Σαμαρά, γι’ αυτή την υπόθεση, πρέπει να είμαστε και αυστηροί, αλλά να είμαστε και σοβαροί στις προτάσεις μας, ώστε αυτή την υπόθεση της ανόρθωσης της αξιοπιστίας των θεσμών του Κοινοβουλίου, πραγματικά, να την κερδίσουμε.

Και δεν θα την κερδίσει μόνο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, δεν θα την κερδίσει μόνο η Κυβέρνηση, θα την κερδίσουμε αυτή την υπόθεση όλοι μας, όλοι οι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου, για το καλό του έθνους.

Ευχαριστώ πολύ.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντωνίου Σαμαρά, σχετικά με τις συνέπειες στην αγορά των ελληνικών ομολόγων κ.λπ..

«Δεν ξέρω, κύριοι συνάδελφοι, ποιος έχει τη μύγα και ποιος μυγιάζεται, αλλά φοβάμαι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε, όταν έστελνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αρχές Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μια ολόκληρη έκθεση, με βούλα και υπογραφή, ότι το έλλειμμα του ελληνικού κράτους, του ελληνικού προϋπολογισμού, ήταν 6%, όταν εμείς το βρήκαμε στο 12%.

Αυτή ήταν μια συνειδητή πράξη, ξέρατε πολύ καλά τι κάνατε και αυτά πληρώνουμε σήμερα. Βεβαίως, χαίρομαι κ. Σαμαρά, παρότι στην ερώτησή σας άλλο είναι το ύφος – διαβάστε το και εσείς ξανά – που λέτε ότι ο διακανονισμός δεν ήταν το πρόβλημα και δεν μας κατηγορείτε ότι αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Να ξεκαθαρίσουμε τώρα, ποιο ήταν το πρόβλημα. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, το ξέρετε πολύ καλά. Και αν έχουμε και σήμερα ανεργία, το οποίο είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας για μας, βεβαίως, αυτό έχει σχέση με πολιτικές επιλογές, οι οποίες έγιναν στο παρελθόν.

Όπως για παράδειγμα, αντί να γίνουμε ανταγωνιστική οικονομία και να βρούμε πραγματικά δουλειές για τους νέους ανθρώπους, που να είναι βιώσιμες δουλειές, είχε γεμίσει το κράτος με τα STAGE και με κομματικές προσλήψεις από το παράθυρο. Αυτή ήταν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, την οποία εσείς παραδώσατε. Και μετά, μας λέτε γιατί υπάρχει ανεργία.

Πάντως, κύριε Σαμαρά, χαίρομαι που, από την πλευρά σας, θέλετε να είστε εποικοδομητικός και σε αυτό το ζήτημα. Γιατί είναι κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Γιατί σε άλλα θέματα, όπως προχθές, που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεγάλο ζήτημα των μέτρων που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που κυβέρνησε 6 χρόνια αυτή τη χώρα. Θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή σας και διεθνώς, για το ελληνικό έθνος, αν είχατε στηρίξει και αν είχατε δώσει το μήνυμα και διεθνώς, ότι εδώ υπάρχει μια συμπαγής προσπάθεια του Ελληνικού λαού, ευρύτερα των ελληνικών κομμάτων, γι’ αυτές τις προσπάθειες που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση.

Εγώ χαίρομαι που οι βουλευτές μας παίρνουν πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια. Σε ό,τι αφορά όμως το τεχνικό θέμα, και θα το κάνουμε, και θα το συνεχίσουμε, γιατί αυτή είναι η κεντρική μας θέση και η κεντρική μας γραμμή, είτε είναι Εξεταστικές, είτε οτιδήποτε άλλο.

Όμως χαλάρωση, κ. Σαμαρά, ήταν το σύστημα το οποίο υιοθετήθηκε επί των ημερών σας, βέβαια, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχει τεθεί διεθνώς. Μάλιστα, πριν από ένα μήνα περίπου, έπεσε η Wall Street κατά περίπου 1.000 μονάδες. Και πολλοί το ερμηνεύουν αυτό, ότι είχε σχέση με τη λεγόμενη «αυτοματοποιημένη» διαδικασία αποφάσεων, δηλαδή αποφάσεων που δεν περνούν από τον ανθρώπινο νου, αλλά μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αλλά μιλήσατε για τεχνικά ζητήματα, για τα οποία εγώ είμαι ανοιχτός να ακούσω σκέψεις και προτάσεις σας. Αν έχετε προτάσεις, εγώ θα πρότεινα, όπως έχουμε πει κ. Σαμαρά και στη Διακομματική Συνάντηση που κάναμε, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη διαφάνεια, τα θέματα της διαφάνειας να τα κοιτάξει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι θεσμός της Βουλής.

Φέρτε αυτές τις προτάσεις, να δούμε τη λειτουργία των αγορών, να δούμε τη λειτουργία αυτών των αυτοματοποιημένων πρακτικών. Να δούμε αν υπάρχουν και να προτείνουμε και εμείς, ως κράτος ή ως Κοινοβούλιο, αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις αυτών των συστημάτων, και στα άλλα Κοινοβούλια, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο και, βεβαίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και τότε, θα είναι θετική, ελπίζω, η συμβολή όλων των κομμάτων.

Βρισκόμαστε σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Το οικονομικό πρόβλημα που ζει ο Ελληνικός λαός, ο συνταξιούχος, η νέα γενιά και η ελληνική οικογένεια, είναι συμπτώματα μιας βαθύτερης κρίσης, όχι τεχνοκρατικής, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων σε κάποιο διακανονισμό.

Είναι βαθύτερα συμπτώματα, που έχουν στο επίκεντρό τους το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Και το πολιτικό σύστημα, κυρίες και κύριοι, το γνωρίζουμε και το ζούμε αυτές τις μέρες, είναι ένα σύστημα που δεν ήταν ανεξάρτητο από κάθε λογής συμφέροντα, μικρά, μεγάλα, επιχειρηματικά, μιντιακά, συντεχνιακά, ρουσφετολογικά, ιδιοτελή.

Και είναι χρέος μας να αλλάξουμε ριζικά αυτό το πολιτικό σύστημα. Είναι χρέος μας να λυτρώσουμε τον πολιτικό, τον βουλευτή, από ένα σύστημα που τον θέλει εξαρτημένο. Να καταρρίψουμε αυτή την ακραία λογική, που λέει «φταίνε οι 300 της Βουλής».

Σήμερα, ένα ολόκληρο σύστημα πρακτικών και αντιλήψεων διακυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί. Και αυτό κάνουμε εμείς κ. Σαμαρά. Αυτό κάνουμε εμείς, αυτό κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φέρνει αλλαγές και ανατροπές. Περιμένω από εσάς, να συμβάλετε με σοβαρότητα σε όλα τα θέματα της διαφάνειας, γιατί θα είναι και προς όφελος της παράταξής σας, πόσο μάλλον του έθνους και ιδιαίτερα της Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

*   *   *   *   *   *   *

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, σχετικά με την αύξηση του παραεμπορίου κ.λπ..

«Κύριε Καρατζαφέρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα που θέτει ο Αρχηγός του ΛΑΟΣ είναι πράγματι ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα.

Όποτε συναντώ Εμπορικούς Συλλόγους και Επιμελητήρια, και παλαιότερα ως Αντιπολίτευση, και τώρα, μου το θέτουν ως ένα πρόβλημα που βλάπτει τις δικές τους οικονομίες, βλάπτει γενικότερα τα έσοδα του κράτους και επηρεάζει αρνητικά τη νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και αφορά στους ίδιους τους καταναλωτές, σε ό,τι αφορά την ποιότητα, αλλά ακόμα και την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται, διότι δεν ελέγχονται από κανέναν αρμόδιο φορέα και, πολλές φορές, είτε έχουν λήξει, είτε περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.

Δημιουργεί επίσης πολλά και σοβαρά προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες, αφού στο χώρο αυτό αναπτύσσονται και άλλες παράνομες δραστηριότητες, το λεγόμενο «φαινόμενο του πάγκου», που είναι και η τελική ενέργεια.

Προηγούνται όμως άλλες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακόμα σημαντικότερες, τόσο από ποινική, όσο και από οικονομική άποψη. Μιλάμε για το λαθρεμπόριο, την παραβίαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και άλλα παρεμφερή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, είναι κι αυτό ένα μέρος της μεγάλης μάχης που δίνουμε για τη διαφάνεια και την ευνομία. Ξέρετε ότι η επικρατούσα κατάσταση στην Αθήνα, η Δημοτική Αρχή του Δήμου, αλλά και η Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, το έχουν θέσει ως προτεραιότητα.

Υπάρχει αστυνόμευση πια των σημείων όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη παραεμπορίου, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά πεζές και εποχούμενες περιπολίες – θα τις βλέπετε κι εσείς – που έχουν ενταθεί, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Έχουν σχεδιαστεί και λαμβάνουν χώρα συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, με την στελέχωση μεικτών κλιμακίων ελέγχου παράνομων μικροπωλητών, τα οποία έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε σημαντικό αριθμό κατασχέσεων εμπορευμάτων, επιβολής προστίμων και απομάκρυνσης παραβατών.

Ενδεικτικά σημειώνω κ. Καρατζαφέρη, ότι μόνο το προηγούμενο δίμηνο, από τις 13 Μαρτίου ως τις 11 Μαΐου, μόνο στο Δήμο της Αθήνας, συγκροτήθηκαν 2.541 κλιμάκια μεικτού ελέγχου, τα οποία πραγματοποίησαν 5.864 κατασχέσεις σε αυτό το παράνομο εμπόριο.

Δεν είναι βέβαια δυνατόν να αντιμετωπιστεί το θέμα μόνο με αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, ενεργούμε προς κάθε κατεύθυνση, μέσω της θεσμοθέτησης κοινών δράσεων και ενεργειών από όλους τους φορείς, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Υπουργεία.

Οπωσδήποτε, η γραφειοκρατία την οποία συναντάμε παντού κ. Καρατζαφέρη, σε όλο το Δημόσιο, σε όλες τις Υπηρεσίες, οι πολλαπλές αρμοδιότητες που υπάρχουν – οι κεντρικές, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομαρχιών – δημιουργούν ένα περίπλοκο κουβάρι, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο «Καλλικράτης», θεωρούμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει η γραφειοκρατία. Σας φέρνω απλώς ένα παράδειγμα: αρμόδια όργανα για την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και στον έλεγχο των παραβάσεων των σχετικών διατάξεων και με δυνατότητα επιβολής χρηματικών προστίμων, είναι:

Πρώτον, τα συνιστώμενα από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και από τις Περιφέρειες κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου, υπάλληλοι του ανωτέρω Υπουργείου και των οικείων Νομαρχιακών Αρχών, όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας του οικείου ΟΤΑ, όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον δεν υφίσταται ή δεν επαρκεί η Δημοτική Αστυνομία, ή αν τούτο κριθεί απαραίτητο από τον Νομάρχη ή τον Δήμαρχο, κατά περίπτωση.

Όπως καταλαβαίνετε, εκτός από το παραεμπόριο, πρέπει να καταπολεμήσουμε την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία, που προκαλεί πολλές φορές τη διαφθορά και την ανομία. Γι΄ αυτό, ήδη συνεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία, σε έναν κοινό χάρτη, για να δημιουργήσουμε την πόλη που θα είναι βιώσιμη, ανθρώπινη, ανθηρή οικονομικά, ελκυστική για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, αλλά και για τον επισκέπτη.

Προχωράμε επίσης σε συγκεκριμένες ενέργειες, που έχουν ως στόχο το μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του παραεμπορίου, όπως μεικτά συνεργεία ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών, σε συνεργασία πάντα με τον οικείο Δήμο, ενώ απλουστεύουμε τη διαδικασία κατασχέσεων και προωθούμε τη διαφανή διαχείριση των κατασχεθέντων προϊόντων από τους οικείους Δήμους.

Εντατικοποιούνται, σε συνεργασία με το ΥΠΕΕ – το πρώην ΣΔΟΕ – οι έλεγχοι σε παράνομα καταστήματα και κέντρα, σε πολλά ξένα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο, αλλά και ευρύτερα στην Αττική, για τον εντοπισμό προϊόντων που δεν έχουν ταυτότητα προέλευσης, που μεταπωλούνται στη συνέχεια σε μη νόμιμους μικροπωλητές.

Αξιοποιείται και η δυνατότητα χρήσης της FRONTEX, που έχει scanner και κάνει τη σάρωση στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, ώστε να ανιχνεύονται τα λάθρα προϊόντα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο δεν θα έπρεπε – πολύ σωστά, κ. Καρατζαφέρη – να είναι σύνθετο. Εμείς το έχουμε κάνει πολύ πιο σύνθετο, λόγω της απίστευτης γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής αντίληψής μας στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Πιστεύω, όμως, ότι μέσα και από τον διάλογο με τους φορείς, αλλά και με τις μεγάλες τομές που κάνουμε με τον «Καλλικράτη, είναι και αυτό ένα από τα θέματα που θα μπορέσει να μπει σε μία διάσταση ευνομίας και σωστής λειτουργίας.

Σας ευχαριστώ.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, σχετικά με την αύξηση του παραεμπορίου κ.λπ..

«Καταρχήν, ξέχασα κ. Καρατζαφέρη να σας ευχηθώ σιδερένιος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα που θέσατε, το οποίο ήταν αναφορά στην προηγούμενη ερώτηση, του κ. Σαμαρά, παρότι δεν άκουσα ούτε πρόταση μομφής από τον κ. Σαμαρά – ούτε βεβαίως υπάρχει από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι σωστή η θέση σας για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ούτως ή άλλως θεωρώ ότι κάνει μια πολύ συστηματική δουλειά.

Γιατί ζητήσαμε, και εμείς ως Κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα, μετά από τη διακομματική συνάντηση που είχαμε, υπό την προεδρεία του κ. Παπούλια, να κάνει μια αξιολόγηση της λειτουργίας των θεσμών, από τη Βουλή μέχρι το κράτος, ώστε να μας φέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της διαφάνειας, πέραν και από αυτά τα οποία ήδη κάνει η Κυβέρνηση, όπως είναι το θέμα της ανάρτησης όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο, της αξιοκρατίας και ούτω καθεξής.

Θεωρώ λοιπόν λογικό ότι αυτή η Επιτροπή θα μπορούσε να εντρυφήσει, αν θέλετε, και στο θέμα της λειτουργίας των αγορών, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία και όχι μόνον. Είναι ένα μεγάλο θέμα, που παρακολουθούν πολλές χώρες και πολλά Κοινοβούλια, αυτή τη στιγμή. Οπωσδήποτε, θα είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής να καλέσει και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για να συζητήσει και για τα γενικότερα, αλλά και για το ειδικότερο θέμα, το οποίο και εσείς έχετε θέσει, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να μην υπάρχουν οι οποιεσδήποτε απορίες και να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο, και εγώ κ. Καρατζαφέρη έχω επισκεφθεί το Μαρακές. Εκεί βέβαια, όπως είπατε, υπάρχει ένα φαινόμενο, το οποίο είναι και τουριστικό είδος. Είναι συνειδητή πράξη των τοπικών Αρχών, να διαμορφώσουν μια λαϊκή με τους πάγκους αυτούς, με τα χρώματα αυτά, με την ποικιλία αυτή, για να μπορούν να έχουν αυτή την τουριστική ανάπτυξη.

Αυτό είναι τελείως διαφορετικό, βεβαίως, από το να υπάρχει το παραεμπόριο, να μην ελέγχεται, να είναι αυθαίρετο, να πηγαίνει όπου θέλει και, ουσιαστικά, να υπονομεύει τη λειτουργία της αγοράς και όλων εκείνων που πραγματικά πωλούν, που επιχειρούν με νόμιμο τρόπο και αποδίδουν εισφορές και φόρους. Γιατί ακριβώς αυτό το οποίο λέτε είναι ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Ουσιαστικά, έχουμε την απώλεια σημαντικών εσόδων, αλλά έχουμε, όπως λέτε, και το χτύπημα των ελληνικών προϊόντων από τις πρακτικές αυτές, όπως βεβαίως και την πίεση στον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.

Μιλήσατε και για το θέμα της ακρίβειας. Είναι ένα πολύ βασικό θέμα. Θα έχω την ευκαιρία, απαντώντας και στον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει θέσει το ίδιο θέμα, να μιλήσω γι’ αυτό το ζήτημα. Είναι κι αυτό ένα θέμα που μας απασχολεί κ. Καρατζαφέρη. Και όπως πολύ σωστά είπατε, το να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στα βασικά είδη, είναι επίσης μια μεγάλη μάχη αυτής της Κυβέρνησης, γιατί αυτό είναι που προστατεύει τον μισθό, το εισόδημα, σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και σ’ αυτή τη δύσκολη κρίση που περνάει η χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.»

*   *   *   *   *   *   *

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά κ.λπ..

«Κύριε Τσίπρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα για να αλλάξει η χώρα, το ίδιο κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο θέμα της ακρίβειας.

Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στις βασικές αιτίες του προβλήματος ειδικά στην Ελλάδα – μερικές απ’ αυτές βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικά φαινόμενα, αλλά έχουμε και ιδιαιτερότητες.

Πρώτα απ’ όλα, στην Ελλάδα, έχουμε έντονα «καρτελοποιημένη» αγορά, έχουμε πολύ έντονα σε κάποιους τομείς καρτέλ, 2-3 επιχειρήσεις, παραδείγματος χάρη, να ελέγχουν το 70-80% της αγοράς.

Άρα, πολύ απλά, αν είναι 2-3 επιχειρήσεις, μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να εναρμονίσουν, όπως λέμε, τις πρακτικές τους και να διατηρήσουν υψηλές τιμές, αποκομίζοντας υπερβολικά κέρδη εις βάρος του καταναλωτή.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαφάνεια. Και εδώ είναι ζήτημα διαφάνειας. Δεν υπάρχει διαφάνεια στην τιμολόγηση των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι. Δηλαδή, δεν είναι ξεκάθαρη ποια είναι η λεγόμενη «καθαρή τιμή», ποιο είναι το πραγματικό κόστος και η τιμή ενός προϊόντος.

Σε αυτό το πρόβλημα, εκείνοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι λιγότερο οργανωμένοι, οι λιγότερο δυνατοί, οι πιο αδύναμοι, ενώ οι πιο δυνατοί έχουν τη δυνατότητα να οριοθετήσουν και τελικά να έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη απ’ αυτή την υπόθεση. Παραδείγματος χάρη, οι λιανέμποροι και οι χοντρέμποροι, που είναι οι ισχυρότεροι, μπορεί να ρίχνουν το βάρος – κερδοσκοπώντας – στον πιο αδύναμο, που είναι ο αγρότης, που είναι ο καταναλωτής, που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά ακόμα και μεμονωμένες ελληνικές βιομηχανίες, μπροστά σε μεγάλες πολυεθνικές.

Ένα τρίτο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι οι μειώσεις τιμών που γίνονται μέσα από δώρα, δηλαδή από προωθητικές, όπως λέγονται, πρακτικές.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μπορεί να αγοράσει κανείς ένα σαμπουάν και να γράφει ότι είναι 50% κάτω η τιμή, αλλά να είναι ουσιαστικά δύο, ένα μεγάλο και ένα μικρό, οπότε συνολικά να είναι μόνο 10% κάτω η τιμή και τελικά, όμως, να αναγκάζεται ο καταναλωτής να αγοράζει περισσότερα προϊόντα απ’ ό,τι χρειαζόταν.

Είναι αυτές οι πρακτικές, λοιπόν, οι οποίες δεν επιτρέπουν εύκολα στον καταναλωτή, αλλά και στον αγορανομικό έλεγχο, να μπορέσει να κάνει την απαραίτητη δουλειά, για να χτυπήσει την κερδοσκοπία και την ακρίβεια.

Τέταρτον, υπάρχουν οι λεγόμενες «ενδό-ομιλικές» συναλλαγές, δηλαδή ένας όμιλος που έχει πολλές θυγατρικές σε διάφορες χώρες και το προϊόν πηγαίνει από την Αγγλία, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, ενώ αγοράστηκε φτηνά στην Αγγλία, έχει φτάσει πια στην Ελλάδα πολύ ακριβά, με κέρδος των μεσαζόντων, που είναι όλοι στην ίδια εταιρεία και, βεβαίως, με την απώλεια σημαντικών και φορολογικών εσόδων τελικά, σε βάρος και του κράτους και του καταναλωτή.

Ένα πέμπτο μεγάλο πρόβλημα είναι οι υπηρεσίες εποπτείας της αγοράς, όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, του κ. Καρατζαφέρη. Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει αυτή η Κυβέρνηση, είναι ο δημόσιος τομέας. Ακούμε πολλές φορές: «να το κάνει το κράτος». Μα ποιο κράτος, ποιες αρχές, ποιες εποπτικές αρχές, ποιες λειτουργίες; Όταν ακριβώς αυτό το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής.

Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε το εξής: ότι στο κεντρικό κράτος έχουμε λίγες εποπτικές αρχές σε ό,τι αφορά τις αγορές, οι περισσότερες έχουν πάει στις Νομαρχίες, αλλά οι Νομαρχίες συνήθως, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό, ή δεν έχουν πολλές φορές και τη βούληση να ελέγξουν – αλλά εγώ θα έλεγα, και μόνο το προσωπικό που δεν έχουν, είναι αρκετό για να μην κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους. Υπάρχουν βεβαίως και θετικές εξαιρέσεις.

Έκτον, υπάρχει ο ατελής ανταγωνισμός, που είναι βεβαίως οι κλειστές αγορές, αλλά είναι και τα κλειστά επαγγέλματα. Και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, αν σκεφτούμε ότι έχουμε και την απουσία επενδύσεων, άρα δηλαδή την απουσία νέων παικτών στην αγορά, ώστε να διαμορφώσουν διαφορετικά τις τιμές.

Τέλος, έχουμε και την απίστευτη γραφειοκρατία, που κι αυτή πιέζει τον ανταγωνισμό, δηλαδή οι πολλές ώρες, οι πολλές διαδικασίες στην ίδια την επιχείρηση, που αυτά φορτώνονται στην τελική τιμή και, βεβαίως, με την αδιαφάνεια που όλο αυτό φέρνει.

Σας είπα για το πρόβλημα. Τι κάναμε αυτούς τους 8 μήνες που είμαστε Κυβέρνηση. Πρώτα απ’ όλα, ένα πολύ βασικό ήταν να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Τιμών. Και αυτό λειτούργησε το Δεκέμβριο του 2009 – υπήρχε 11 χρόνια και 11 χρόνια δεν είχε λειτουργήσει – παρέχοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παρακολουθεί πάνω από 1.000 προϊόντα σε 9 σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.

Ήδη, αναπτύσσεται μέσα από το διαδίκτυο και αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, να μπορεί ο κάθε πολίτης, ο κάθε καταναλωτής, ακόμα και από το κινητό του, να βρίσκει στην περιοχή του φθηνότερες τιμές για κάθε προϊόν. Ένα εργαλείο για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της αγοράς.

Δεύτερον, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα. Γίνεται μια προσπάθεια, με αυτές τις υπηρεσίες που έχουμε, να προωθηθεί ο αγορανομικός έλεγχος. Βέβαια, και εδώ θέλω να τονίσω ότι, πιστεύω πως ο «Καλλικράτης» θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση των υπηρεσιών, αλλά αυτό είναι και θέμα διαβούλευσης με την ίδια την Περιφέρεια, βέβαια. Πιστεύω ότι θα πρέπει οι Περιφέρειες να είναι αυτές που θα έχουν ισχυρές ελεγκτικές αρχές και εποπτεία. Ακόμα και οι λαχαναγορές θα πρέπει να αποκεντρωθούν, να μην είναι συγκεντρωμένες κεντρικά, για να μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνισμό, αλλά και για να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία αυτών των αγορών.

Αγορανομικές διατάξεις. Έχουμε ήδη κάνει μία πολύ σημαντική τομή, όπως παραδείγματος χάρη την παρέμβαση στα φάρμακα, με τη μεσοσταθμική μείωση κατά 21% των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, επιτυγχάνοντας – υπολογίζουμε – μηνιαίο όφελος 140 εκατομμύρια ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Έχουμε αυξήσει τη δύναμη του μισθωτή των καταστημάτων, για να μπορεί να καταγγέλλει πιο εύκολα τη σύμβαση και έτσι να μειώνει τον λεγόμενο «αέρα» που, όπως ξέρετε, υπάρχει στα μαγαζιά και μετά τον πληρώνει ο καταναλωτής.

Παγώσαμε τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για το σχολικό έτος 2010 – 2011. Καμιά αύξηση στα ετήσια δίδακτρα για όλες τις τάξεις, ενώ διατηρούμε στα ίδια επίπεδα με φέτος τα δίδακτρα ανά τάξη της επόμενης χρονιάς.

Υπάρχουν επίσης αγορανομικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατεθούν πολύ σύντομα και είτε θα ψηφιστούν στη Βουλή, είτε θα περάσουν ως αποφάσεις των Υπουργείων, ανάλογα με τη νομοθετική απαίτηση. Σαφείς όροι διενέργειας των λεγόμενων «προωθητικών» ενεργειών, δηλαδή της διαφήμισης, ώστε να ξέρουμε ποια είναι και η καθαρή τιμή.

Καθαρές τιμές στο ράφι, στην αλυσίδα διανομής, προστατεύοντας τον καταναλωτή. Δηλαδή, θα έχουμε πιστωτικά σημειώματα, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, ώστε να χτυπήσουμε τις λεγόμενες «πλασματικές» τιμές, που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής.

Αυτό θα αφορά και στο μεγάλο πρόβλημα των καυσίμων, διότι αν ρωτήσετε, ο βενζινοπώλης τα φορτώνει στα βυτιοφόρα, οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων τα φορτώνουν στα διυλιστήρια και ούτω καθεξής. Όταν θα υπάρχει η διαφάνεια και εδώ, θα ξέρουμε ακριβώς ποιος βάζει πού την τιμή και δεν θα υπάρχει αυτή η εύκολη αισχροκέρδεια, που δυστυχώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον πληθωρισμό και, τελικά, στον ίδιο τον καταναλωτή και στο εισόδημα της οικογένειας.

Για πρώτη φορά, δώσαμε εντολή υποβολής των αναλυτικών φακέλων τεκμηρίωσης των «ενδό-ομιλικών» συναλλαγών, σε 40 πολυεθνικές εταιρείες, με μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά αγαθά. Άρα, λοιπόν, αρχίζουμε και χτυπάμε αυτή την πρακτική και θα τελειώσουμε, επίσης, και με τις εναρμονισμένες πρακτικές και τα καρτέλ.

Και βεβαίως, θα τελειώσουμε και με τα σκάνδαλα των κουμπάρων – όπως θα θυμάστε – από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένας θεσμός που υπάρχει από το 1977, με μικρές αλλαγές. Θέλουμε να φέρουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κάνει ανεξάρτητο αυτό τον θεσμό, για να μην μπορεί να υπάρχει καν πολιτική πίεση, προκειμένου να σβηστεί ή να μην ελεγχθεί μία υπόθεση.

Γι’ αυτό θέλουμε ανεξάρτητη και ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία βεβαίως δεν θα ασχολείται με τις 10 χιλιάδες υποθέσεις, αλλά θα πιάνει τις πραγματικά μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες και δημιουργούν την τεράστια πληθωριστική πίεση.

Όπως βλέπετε κ. Τσίπρα, από την πρώτη στιγμή κάνουμε τεράστιες προσπάθειες, που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. Και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με συμφέροντα, που για πολλά χρόνια είχαν αιχμαλωτίσει το πολιτικό σύστημα με διάφορους τρόπους.

Θέλω όμως να ζητήσω και εδώ τη συνεργασία σας. Για να πετύχουμε τον στόχο μας, πρέπει να ισχυροποιήσουμε και σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δύο τα τμήματα της κοινωνίας, που πρέπει να βοηθήσουν. Από τη μια, είναι το καταναλωτικό κίνημα, το οποίο είναι ουσιαστικά ελάχιστα οργανωμένο στη χώρα μας. Και εδώ, όλες οι πρωτοβουλίες όλων των κομμάτων θα τύχουν της αρωγής της Κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης, δεν είμαστε εμείς, ως Κυβέρνηση, που θα οργανώσουμε το καταναλωτικό κίνημα, είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είναι τα κόμματα, είναι οι σύλλογοι, είναι οι τοπικές κοινωνίες.

Και από την άλλη μεριά, είναι και το συνεταιριστικό κίνημα, που έχουμε πει, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι πάσχει και έχει πολλά προβλήματα. Αν ήταν ισχυρό, αν λειτουργούσε με το ρόλο βάσει του οποίου θα έπρεπε να λειτουργήσει, τότε θα μπορούσε να παρέμβει ισχυρά στις αγορές, υπέρ των αγροτών και υπέρ των καταναλωτών.

Σας ευχαριστώ.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα βασικά καταναλωτικά αγαθά κ.λπ..

«Καταλαβαίνω την έκπληξη του κ. Τσίπρα, κάθε φορά που συναντιόμαστε εδώ, στη Βουλή, γιατί δεν έχει κατανοήσει ή δεν θέλει να ομολογήσει ότι, εμείς ήρθαμε για αλλαγές, κ. Τσίπρα. Εμείς ήρθαμε να αλλάξουμε τη χώρα. Και ήταν το πρώτο που είπα, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, και συνεχίζω να το λέω: είμαστε αντί-εξουσιαστές στην εξουσία. Ήρθαμε για ανατροπές. Δεν ήρθαμε για να στρογγυλοκαθίσουμε στις καρέκλες της εξουσίας.

Το ότι εμείς βρήκαμε, κ. Τσίπρα, μια κατάσταση, λόγω της οποίας έπρεπε να πάρουμε δύσκολα μέτρα, για να σωθεί η πατρίδα, το καταλαβαίνω, δεν το αναγνωρίζετε, ούτε ότι ήμασταν αναγκασμένοι, γιατί ήμασταν σε επιτήρηση. Δεν βάλαμε εμείς τη χώρα σε επιτήρηση, κ. Τσίπρα. Ήμασταν σε επιτήρηση, σας το ξαναλέω, το 2009, το 2008, το 2007. Γι’ αυτό οι αγορές είχαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Και έπρεπε να πάρουμε αυτά τα μέτρα.

Βέβαια, είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά είναι ο δρόμος των αλλαγών. Και μέσα σε αυτές, βεβαίως, είναι και το θέμα της ακρίβειας και όχι μόνον. Και αν μίλησα για τα προβλήματα, είναι για να μπορούμε να τα λύσουμε, όχι για να τα κρύψουμε. Θέλετε να σας πω κάποια ωραία λόγια, τι θέλουμε να κάνουμε κ.λπ.; Τα λέω, τα έχουμε πει, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε.

Αλλά πρέπει να δούμε πού είναι το πρόβλημα. Και πού είναι το πρόβλημα, σημαίνει να ξέρεις και πού είναι τα συμφέροντα που υπάρχουν, που δημιουργούν τις αγκυλώσεις. Και τα συμφέροντα είναι πολλά και παντού. Και είναι και μέσα στο κράτος, και στις δυσλειτουργίες αυτού του κράτους. Εγώ δεν είμαι εναντίον του κράτους, αλλά είμαι εναντίον αυτού του συγκεντρωτικού, χαλαρού και πλαδαρού κράτους, του πελατειακού κράτους, που δεν βοηθάει, δεν υπηρετεί τον πολίτη, δεν προστατεύει τα δικαιώματά του, όπως και των καταναλωτών.

Και βεβαίως, όταν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις, δεν μιλάμε για στρατηγικές βιομηχανίες. Δεν μιλάμε γι’ αυτά τα οποία εμείς θέλουμε να ελέγξουμε, έστω και με μετοχοποιήσεις, ως Δημόσιο. Θέλουμε όμως, απ’ την άλλη μεριά, να μην έχουμε ένα τεράστιο κράτος, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ή λειτουργούσε για πελατειακούς λόγους, γιατί ο Ελληνικός λαός τα πληρώνει αυτά.

Όπως για παράδειγμα, δεν ξέρω αν εσείς θεωρείτε ότι έχουμε τεράστια ακίνητη περιουσία ως χώρα, και όμως, αυτή δεν είναι αντικείμενο αξιοποίησης και ανάπτυξης, στην Περιφέρεια, στο κέντρο της Αθήνας, στην Θεσσαλονίκη. Είναι λάθος να τα αξιοποιήσουμε αυτά, εντέλει προς όφελος του Ελληνικού λαού; Όχι βεβαίως με τις λογικές που είδαμε, της προηγούμενης κυβέρνησης, τύπου Βατοπεδίου.

Με τρόπο διαφανή, με τρόπο ώστε τα έσοδα να πάνε για τον Ελληνικό λαό, για τον κοινωνικό μισθό, για την παιδεία, για την υγεία, για την ανάπτυξη. Αυτές όμως είναι αλλαγές και ανατροπές, κ. Τσίπρα. Είναι ανατροπές, που δεν χρειάζονται γενικόλογο επαναστατικό λόγο. Εύκολος και αυτός. Όχι γενικόλογο επαναστατικό λόγο.

Θέλουν καθημερινή μάχη και, αυτή την καθημερινή μάχη, τη δίνουμε και ως Κυβέρνηση, και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, και ως Κίνημα. Και σε αυτή τη μάχη, δεν περιμέναμε να μην κάνετε κριτική, αλλά τουλάχιστον να συμβάλετε.

Και όταν μιλάμε για καταναλωτικό ή συνεταιριστικό κίνημα, ναι, να συμβάλετε. Η κοινωνία των πολιτών. Περιμένετε από 15 Υπουργούς να λύσουν όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, εάν δεν υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα; Σε αυτό το ισχυρό κίνημα, εμείς είμαστε έτοιμοι, ως Κίνημα, ως ΠΑΣΟΚ, να συμβάλουμε. Συμβάλετε και εσείς.

Σε ό,τι αφορά τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια που είπατε, εγώ σας είπα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι σήμερα δεν λειτουργούσε με τον ορθό τρόπο. Τα έχω πει και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Θέλουμε ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να μπορεί πραγματικά να τα βάλει με τα συμφέροντα, ή τουλάχιστον, αν θέλετε να το πούμε αλλιώς, να περάσει το αίσθημα δικαίου, της δικαιοσύνης, της προστασίας του καταναλωτή, απέναντι σε εναρμονισμένες πρακτικές. Και αυτό θα γίνει – μία Επιτροπή ανεξάρτητη και ισχυρή.

Σε ό,τι αφορά τα γενικότερα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις πολιτικές σε διεθνές επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε πολλές συζητήσεις. Μπορούμε να κάνουμε πολλές συζητήσεις για το πού πάει η διεθνής οικονομία. Μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις για το πού πάει η καπιταλιστική οικονομία.

Όμως, και πρωτοβουλίες έχουμε πάρει, και εγώ, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχω πάρει πολλές πρωτοβουλίες, και θα συνεχίσω να παίρνω διεθνείς πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των αγορών, για μια άλλη πολιτική, που χτυπά την ανισότητα, για μια πολιτική πράσινης ανάπτυξης, που δημιουργεί διαφορετικά πρότυπα ανάπτυξης και που είναι και η ελπίδα για επενδύσεις στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να δούμε και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτή η χώρα σήμερα δεν είναι ανταγωνιστική. Η ανεργία υπάρχει, επειδή δεν γίναμε ανταγωνιστικοί, ενώ θα μπορούσαμε να ήμασταν ανταγωνιστικοί. Έχουμε αποθέματα ανάπτυξης. Έχουμε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες να πάει μπροστά.

Μην τα βάφετε συνεχώς μαύρα. Ελάτε και εσείς να συμβάλετε στην ανόρθωση, στην ανάπτυξη, στην ανατροπή παλαιών πρακτικών και αντιλήψεων. Φύγετε από τις εύκολες δογματικές κουβέντες, τις επαναστατικές, και ελάτε στην πραγματική μάχη, που είναι εδώ.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και αυτή η Κυβέρνηση, που ανέλαβε ιστορικό χρέος, θα τα καταφέρει.

Ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης