Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Απάντηση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑΟΣ

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και δέκα Υπουργών της Τουρκίας στην Αθήνα κ.λπ..

«Κύριε Καρατζαφέρη,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να ξεκινήσω κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο για τα ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική μας πολιτική. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι δεν μπορούμε να συγχέουμε δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Άλλο η διεθνής μάχη που δίνουμε για την οικονομία της χώρας, αλλά και για την προστασία του κοινού μας νομίσματος, δηλαδή η διαπραγμάτευση που κάνουμε για να εξασφαλίσουμε το χαμηλότοκο δάνειο και δανεισμό της χώρας μας – και άλλο τα εθνικά μας θέματα.

Το μόνο που τα συνδέει, επειδή μιλούν πολλοί για κόκκινες γραμμές, είναι ότι, κόκκινη γραμμή και στα δύο ζητήματα, είναι το συμφέρον της πατρίδας. Τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, που είναι μέτρα οικονομικά, είναι αναγκαία για την προστασία της χώρας μας, για την επιβίωσή μας, για το μέλλον μας. Για να μπορέσουμε να σταθούμε σήμερα γερά στα πόδια μας.

Και είναι πατριωτική η ευθύνη, που την αναλαμβάνουμε, και με όποιο πολιτικό κόστος, το οποίο είναι ελάχιστο όμως μπροστά στο εθνικό κόστος της αδράνειας, της φυγομαχίας και της αναποφασιστικότητας.

Ναι, αντλούμε πόρους από ένα σύστημα, εντός της Ελλάδας, που ξέρουμε ότι εμπεριέχει αδικίες. Γι’ αυτό και απαιτούνται αλλαγές. Και αυτό κάνουμε, όπως για παράδειγμα με το φορολογικό. Για να εμπεδώσουμε τη δίκαιη επιτέλους κατανομή των βαρών και του πλούτου.

Αλλά τώρα, σήμερα, άμεσα, προέχει η επιβίωση του έθνους. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή και, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, οι διαπραγματεύσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι συναντήσεις μου με κάθε ξένο ηγέτη για το θέμα της οικονομίας και της κρίσης, δεν αφορούν στα εθνικά μας θέματα.

Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε επιτήρηση. Αλλά σε επιτήρηση για την οικονομία μας. Και μου δίνεται σήμερα, κ. Καρατζαφέρη, η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω και πάλι, ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Αν κάποιος τολμούσε να συνδέσει αυτά τα δύο ζητήματα σε βάρος μας, θα αποτελούσε για εμάς ένα πολιτικό «casus belli». Το επαναλαμβάνω, διότι βλέπω ότι υπάρχει μια περιρρέουσα φιλολογία τους τελευταίους μήνες και κάποιοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, συγχέοντας, και ανεύθυνα μάλιστα, αυτά τα δύο ζητήματα.

Φόβο θα δείχναμε, αν πράγματι καθόμασταν με τα χέρια σταυρωμένα στην εξωτερική πολιτική και δεν παίρναμε πρωτοβουλίες. Μέσα από την ενεργή εξωτερική πολιτική μας, ενδυναμώνουμε την επιρροή μας, την επιρροή της χώρας στο εξωτερικό. Αποτελεί μια σοβαρή υπενθύμιση του ρόλου μας ότι, η Ελλάδα ξέρει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Αυτή η κινητικότητά μας αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ελλάδα τού σήμερα και του αύριο.

Απαρέγκλιτος στόχος, δίνοντας φωνή και διαπραγματευτική ισχύ στην Ελλάδα, είναι η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Μην ξεχνάτε ότι η στρατηγική, την οποία διαμόρφωσαν και εφάρμοσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απέδωσε καρπούς για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Εμείς, αντίθετα με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετούμε και εφαρμόζουμε στρατηγική εξωστρέφειας, με πρώτο όπλο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Αυτή ήταν και η προϋπόθεση για να ακούγεται ξανά η φωνή μας – και αυτό πετύχαμε.

Πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συμφωνία σταθερότητας και σύνδεσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το 2003, την ευρωπαϊκή πορεία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτά αποτελούν κορυφαία παραδείγματα αυτών των επιτυχιών. Γιατί, για μας, η ισχυρή Ελλάδα είναι η Ελλάδα που δεν φοβάται, είναι η Ελλάδα που σηκώνει το ανάστημά της.

Τώρα, σε σχέση με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν και την ατζέντα της συζήτησης, γνωρίζετε καλά την πάγια θέση μας, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τουρκία, καθώς και την περαιτέρω προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Και όπου υφίσταται σχετική δυνατότητα, επιδιώκουμε την εντατικοποίηση των επαφών μας με την τουρκική πλευρά, τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας μας, προκειμένου να δοθεί ώθηση σε πολλούς τομείς, με στόχο το κοινό όφελος και των δύο χωρών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, στην Αθήνα και η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, σε συνέχεια της απόφασης που λάβαμε πρόσφατα για τη σύσταση του Συμβουλίου αυτού, εγώ και ο κ. Ερντογάν θα εγκαινιάσουμε στην Αθήνα τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στους εξής τομείς: οικονομική συνεργασία, ενέργεια, περιβάλλον, μεταφορές, επικοινωνίες, πολιτισμός, τουρισμός, παιδεία, θέματα εσωτερικής προστασίας του πολίτη και ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Θα έχουν βεβαίως προηγηθεί συναντήσεις των καθ’ ύλιν αρμόδιων Υπουργών σε αυτούς τους τομείς, με τους ομολόγους τους στην Τουρκία. Οι σχετικές προετοιμασίες γίνονται, όπως πάντα, με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο ακριβής καθορισμός της ατζέντας των συνομιλιών διευθετείται δια της διπλωματικής οδού. Και να είστε βέβαιος, και εσείς, και ολόκληρο το Κοινοβούλιο, ότι θα σας κρατώ συνεχώς ενήμερους.

Δεν κάνουμε τίποτα στο παρασκήνιο και, ιδιαίτερα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τηρούμε απόλυτα την αρχή της ενημέρωσης, τόσο των υπολοίπων κομμάτων, όσο και της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, αν και είναι απόλυτα αυτονόητο, σας διαβεβαιώνω ότι κάθε μας ενέργεια, κάθε μας επαφή, είτε με τον κ. Ερντογάν, είτε με οποιονδήποτε άλλο ξένο ηγέτη, γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της χώρας μας και πάντοτε με σκοπό τη σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, για την ειρήνη, την ασφάλεια, το Διεθνές Δίκαιο και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, θα ήθελα να σημειώσω ότι οι ηγέτες ξένων χωρών που επισκέπτονται την Ελλάδα, είναι ευπρόσδεκτοι να μεταβούν σε κάθε περιοχή της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι αυτό ισχύει και για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογάν, που θα επισκεφθεί την Αθήνα, από τις 14 μέχρι τις 15 Μαΐου.

Όσον αφορά στη Θράκη συγκεκριμένα, η πολιτική μας έχει στόχο την πλήρη και ομαλή ενσωμάτωση των μουσουλμάνων συμπολιτών μας στην τοπική κοινωνία. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη σημαντική πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θέλω να σας γνωρίσω ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του, δεν πρόκειται να μεταβεί στη Θράκη.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και δέκα Υπουργών της Τουρκίας στην Αθήνα κ.λπ..

«Κύριε Καρατζαφέρη,

Πρώτα απ’ όλα, να σας πω ότι επισκέπτομαι τακτικά τη Θράκη και θα συνεχίσω να επισκέπτομαι τη Θράκη. Είναι ένας τόπος, που έχει πραγματικά πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και είναι σημαντικός για τα ευρύτερα Βαλκάνια, σε ό,τι αφορά το ρόλο που μπορεί να παίξει οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά.

Όμως, πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να δώσουμε ένα σήμα, ότι φοβόμαστε την όποια επίσκεψη, όποιου ξένου ηγέτη, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας, η οποία γίνεται βεβαίως πάντα μετά από απόφαση δική μας, της Ελληνικής Κυβέρνησης – και αυτό νομίζω ήταν και το νόημα των όσων έχει πει δημοσίως και ο κ. Δρούτσας.

Δεν πρέπει να δείχνουμε αυτό το φόβο, ιδιαίτερα θα έλεγα τώρα. Ιδιαίτερα τώρα, σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, η αυτοπεποίθηση της χώρας είναι καίριο ζήτημα. Αυτό το οποίο κάνει αυτή η Κυβέρνηση σήμερα, είναι ότι θωρακίζει, θωρακίζει την ψυχολογία αν θέλετε του Έλληνα πολίτη απέναντι σε πραγματικές απειλές, είτε αυτές οφείλονται στην κερδοσκοπία των αγορών, είτε οπουδήποτε αλλού και σχετίζονται με πιθανά εθνικά μας θέματα.

Θέλω επίσης να συμμεριστώ τον πόνο, στον οποίο αναφερθήκατε, είτε αφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, είτε στη γενοκτονία των Ποντίων. Και θέλω να τονίσω επίσης ότι, βεβαίως δεν ξεχνάμε, αλλά από την άλλη μεριά, ούτε έχουμε και κανένα λόγο να μην επιδιώξουμε να βάλουμε νέους κανόνες, ή να τηρήσουμε τους υπαρκτούς διεθνείς κανόνες σεβασμού και τήρησης των διεθνών συμφωνιών, κάτι το οποίο επιδιώκουμε σε ό,τι αφορά και την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει ακριβώς να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες, το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Και αν εσείς αναφερθήκατε σε έναν κατάλογο προβλημάτων, εγώ θα μπορούσα να προσθέσω άλλα εκατό, κ. Καρατζαφέρη. Το ερώτημα είναι, αν εμείς απλώς θα καθόμαστε φοβισμένοι απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα, ή θα τα θέτουμε και θα λέμε ευθαρσώς στους Τούρκους ότι, ναι, εμείς θέλουμε να είμαστε φίλοι, να συνεργαστούμε, αλλά επιτέλους υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Αυτά λέω. Δεν τα λέω εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα λέω όταν πηγαίνω στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα, και θα τα πω και μεθαύριο, με τον κ. Ερντογάν. Ναι, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, οι δύο χώρες μας να έχουν συνεργασία, εφόσον αυτή η συνεργασία βασίζεται σε κανόνες και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Θέλω, τέλος, να αναφέρω ότι το θέμα του τζαμιού δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία – και νομίζω ότι δεν πρέπει να τα συνδέουμε ή να τα συγχέουμε. Είναι υποχρέωσή μας, ως δημοκρατική χώρα, απέναντι σε έναν πληθυσμό που ζει στην Ελλάδα, είτε είναι μουσουλμάνοι της Θράκης και είναι εδώ στην Αττική, είτε είναι και πολλοί άλλοι μετανάστες – πολλοί από αυτούς έχουν γίνει και Έλληνες πολίτες – οι οποίοι δεν έχουν χώρο λατρείας, δεν έχουν καν νεκροταφείο, το οποίο είναι και απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο, όταν πεθαίνει ένας μουσουλμάνος, να πρέπει να μεταφέρεται – πού; – στη Θράκη, για να μπορεί να κηδευτεί. Απαράδεκτο!

Αυτό το πρόβλημα λύνουμε και νομίζω ότι αυτό εξομαλύνει τις σχέσεις μας με τους συμπολίτες μας, ή με τους μετανάστες, οι οποίοι, θέλουν οι άνθρωποι, δικαιωματικά, να μπορούν να πηγαίνουν σε χώρους λατρείας της δικής τους θρησκείας.»

*   *   *   *   *   *   *

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις ανατροπές στο χώρο της υγείας – πρόνοιας από τις επικείμενες υπαγορεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.λπ..

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κ. Τσίπρα, αν μια φορά σας πονάει, εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εμάς, μας πονάει δύο φορές. Γιατί το ΕΣΥ είναι παιδί μας, είναι δημιούργημά μας, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, και ήταν και καμάρι μας πριν φτάσει στο σημερινό απαράδεκτο σε λειτουργία σημείο, με ευθύνη – θα έλεγα, ακόμη και με επιλογή, δυστυχώς – των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό, παρά τις άοκνες προσπάθειες τόσων εργαζομένων στο ΕΣΥ. Οι υπηρεσίες δεν είναι αντάξιες, ούτε των χρημάτων που δαπανώνται από το κράτος, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία – δυστυχώς, δαπανώνται πολλά χρήματα και από τις τσέπες των νοικοκυριών – ούτε ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που έχει η ελληνική οικογένεια, όταν κάποιος αρρωστήσει, ούτε και στη βασική επιμόρφωση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, για τον τόσο σημαντικό τομέα της πρόληψης ασθενειών.

Τι μας φταίει γι’ αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως μας φταίει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; «Τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;», θα έλεγε ο Καβάφης, «αυτοί ήταν μια κάποια λύση». Αν αυτό υπονοείτε κ. Τσίπρα, ότι για όλα φταίει το «κακό» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλιώς θα ήταν όλα μέλι – γάλα, τότε απλώς βρίσκουμε ένα εύκολο άλλοθι, για να μην αλλάξουμε τίποτα στον τόπο αυτό, ή για να εξασκούμε επαναστατική ρητορική και μόνον.

Ριζοσπάστες, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει να δούμε κατάματα τα προβλήματα, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς αποδιοπομπαίους τράγους, και να κάνουμε μια πραγματική επανάσταση. Αυτός είναι ο στόχος μας και στο σημερινό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η ωμή αλήθεια είναι ότι, σήμερα, θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλύτερα νοσοκομεία, πολύ καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, περισσότερους γιατρούς και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν μας φταίει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επειδή για χρόνια είχε ασκηθεί η πολιτική της απύθμενης και προκλητικής σπατάλης και διαφθοράς. Είχαν χαθεί δισεκατομμύρια στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς, των υπερτιμολογημένων προμηθειών των νοσοκομείων, των ρουσφετολογικών προσλήψεων. Αντί να προσλαμβάνουν γιατρούς, για να πηγαίνουν στην Περιφέρεια, έκαναν ρουσφέτια για να τους φέρνουν στο κέντρο, ενώ έχει ανάγκη γιατρών η Περιφέρεια.

Δεν φταίει κανένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για προβλήματα, όπως ο κατακερματισμός των υπηρεσιών, η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υπηρεσιών φροντίδας υγείας, τα τεράστια χρέη των νοσοκομείων, οι δραματικές ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, η ανυπαρξία αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών, το ψηφιακό χάσμα, δηλαδή η σχεδόν πλήρης απουσία ενός μηχανογραφικού συστήματος – παρότι έχουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές παντού, πήραν τις προμήθειές τους οι εταιρείες – που να παρακολουθεί τις προμήθειες, τη συνταγογράφηση και τη θεραπεία, εξασφαλίζοντας ότι το κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη αξιοποιείται σωστά και δεν πάει στις τσέπες, ούτε κάποιων ασύδοτων γιατρών, ούτε της κερδοσκοπίας των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, ούτε στην υπερπαραγωγή διαγνωστικών αναγκών – όλοι πρέπει να κάνουν όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, για να λυμαίνονται τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό καλούμαστε να αλλάξουμε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό, σας καλώ – γιατί αυτός είναι ένας τομέας, όπου θα μπορούσαμε νομίζω να συνεργαστούμε ως προοδευτική παράταξη – να συμβάλετε και εσείς, σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπέρ του πολίτη.

Εμείς, αυτά θα τα αλλάξουμε, για τρεις λόγους:

1. Πρώτα απ’ όλα, εμείς, ειδικά σε εποχή κρίσης, είμαστε αποφασισμένοι να αναστήσουμε το κράτος πρόνοιας και ένα δείκτη προστασίας του πολίτη, που το χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

2. Παρά την κρίση, οι δικές μας αρχές, μάς υπαγορεύουν να θέτουμε ως προτεραιότητα τις βασικές ανάγκες του πολίτη. Για μας, η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο προασπίζουμε.

3. Λόγω της κρίσης, της οικονομικής ένδειας, θα χτυπήσουμε αλύπητα τη σπατάλη, τη διαφθορά και την κερδοσκοπία, που είναι σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και σε βάρος τελικά της ίδιας της υγείας του πολίτη, προασπίζοντας και το δημόσιο συμφέρον, και τα οικονομικά της υγείας, και των Ασφαλιστικών Ταμείων, που λύγιζαν κάτω από την κακοδιαχείριση.

Τι κάνουμε, συγκεκριμένα:

 Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ήδη ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη, λειτουργούν 83 νέες κλίνες και υλοποιείται το πρόγραμμα, με στόχο τις 150 κλίνες στο άμεσο μέλλον. Είναι δέσμευσή μας.

 Δρομολογήθηκε η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, αυτών που βρήκαμε. Ήδη, αποπληρώθηκαν 1,2 δις.

 Θεσπίστηκε η λίστα φαρμάκων, σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες. Βάζουμε κανόνες επιτέλους και αντιμετωπίζουμε την τεράστια σπατάλη στα νοσοκομεία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και θα φτάσουμε στο σημείο, όπου δεν θα μπορεί να γίνεται καμία συναλλαγή με το Δημόσιο, εκτός μηχανογραφικού συστήματος.

Μόλις προχθές, εγκρίθηκαν από την Βουλή διατάξεις που προώθησε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και που προβλέπουν:

 Ηλεκτρονικές προμήθειες και δημοπρασίες στο χώρο της υγείας.

 Παρατηρητήριο τιμών προμηθειών υγείας.

 Νοσοκομειακή συσκευασία και διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμάκων, από το ΕΣΥ, με βάση τη δραστική ουσία.

 Υποχρέωση λειτουργίας φαρμακείου στις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών και ασφαλιστική δικλείδα διακοπής της σύμβασής τους με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για όσους δεν συμμορφωθούν. Ναι, βάζουμε έλεγχο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.

 Υποχρέωση ημερήσιας δόσης φαρμάκων ασθενούς και συνταγολογίου, από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

 Αυστηρός έλεγχος της προμήθειας και της διακίνησης των φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές.

 Περιορίζουμε δραστικά τη σπατάλη στην υγεία, παρά τις δυσκολίες που κληρονομήσαμε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα των γιατρών, το σύνολο περίπου 60.000 υπηρετούντων σήμερα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε κενές θέσεις. Βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επιλογής – και δεν σταματάει αυτό στο ΑΣΕΠ – οι περίπου 3.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, που προκηρύχθηκαν το Δεκέμβριο του 2009.

Εγκρίθηκαν και προωθούνται στις Νομαρχίες περίπου 200 θέσεις ειδικευμένων και, σε ό,τι αφορά εφημερίες και υπερωρίες, έχουν εγκριθεί κονδύλια περίπου 500 εκ. ευρώ από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Τα ανωτέρω έχουν προ διμήνου διαβιβαστεί στους αρμόδιους φορείς και έχει επιπλέον δοθεί η συμπληρωματική επιχορήγηση για δεδουλευμένες εφημερίες γιατρών, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010, δηλαδή προσφάτως.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ κ. Τσίπρα, θα ξέρετε ότι εμείς, στο θέμα της προστασίας του πολίτη και στα θέματα βασικών δικαιωμάτων, όπως είναι της υγείας, θα επενδύσουμε πλήρως. Και θα επενδύσουμε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, γιατί για μας είναι προτεραιότητα.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις ανατροπές στο χώρο της υγείας – πρόνοιας από τις επικείμενες υπαγορεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.λπ..

«Ξεχνάει ο κ. Τσίπρας, βεβαίως, ότι το παγόβουνο υπήρχε πολύ πριν από τις 4 Οκτωβρίου. Κύριε Τσίπρα, δεν το αναφέρετε ποτέ αυτό. Σαν να ξεκίνησε η Ελλάδα, από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Κατανοώ τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, να μην αναφέρεστε στην 3η Οκτωβρίου και στα προηγούμενα έτη, και να κάνετε απλώς τον σχολιασμό σας, σαν το ΠΑΣΟΚ να είναι αυτό – και σήμερα μάλιστα, αυτό το ΠΑΣΟΚ, αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα, και αυτή η Κυβέρνηση – που έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι έχουμε επιτήρηση σε αυτή τη χώρα.

Ξέρετε γιατί υπήρξε επιτήρηση; Επισήμως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ βεβαίως, την οποία και εσείς ψηφίσατε – και θέλω εδώ, να αναλάβετε και εσείς τις ευθύνες σας, είτε συμφωνείτε, είτε δεν συμφωνείτε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ – και μπορούμε κι εμείς να συζητήσουμε για αλλαγές στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά η Συνθήκη του Μάαστριχτ λέει πολύ συγκεκριμένα: αν μια χώρα ξεπεράσει το 3% του ελλείμματος, και με κάποια ελαστικότητα αν θέλετε και λόγω της κρίσης – γιατί αυτό έγινε – μπαίνει υπό επιτήρηση. Και μπήκαμε για δεύτερη φορά.

Η απόφαση ήταν απλή. Ήταν λόγω του προϋπολογισμού του 2009 και των προηγούμενων προϋπολογισμών. Και ήταν και λόγω της αναξιοπιστίας της χώρας μας. Δυστυχώς, έχει ευθύνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν επεσήμανε εγκαίρως αυτή την κατάσταση, παρότι υπήρχαν όλες οι ενδείξεις, αν όχι τα πλήρη στοιχεία, και γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα σε επιτήρηση.

Όχι λόγω της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, κ. Τσίπρα. Λόγω της πολιτικής της σπατάλης, της διαφθοράς, της πελατειακής λογικής, της κακοδιαχείρισης των χρημάτων του Ελληνικού λαού τόσα χρόνια. Και βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στο φαινόμενο, να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς. Άρα λοιπόν, το παγόβουνο υπήρχε πολύ πιο πριν.

Εμείς στρίψαμε το τιμόνι κι εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές. Στρίψαμε το τιμόνι κι έχουμε κόκκινες γραμμές, για να φύγουμε το γρηγορότερο από την κηδεμονία και την επιτήρηση, στην οποία μας έβαλαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Και γι’ αυτό, θέλουμε τη μεγάλη προοδευτική συμμαχία των πολιτών και των υγιών δυνάμεων της χώρας μας, για την ανάταξη και ανασυγκρότηση αυτής της χώρας, για να φύγουμε ακριβώς από αυτή την κηδεμονία. Και αυτό είναι μέρος της περήφανης – ναι – ιστορίας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, να παλεύει για την ανεξαρτησία αυτού του τόπου, από το 1974 και μετά, ως βασική μας αρχή.

Όπως βασική μας αρχή, είναι να προστατεύσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, και τον αδύναμο και, κάνουμε ό,τι μπορούμε, με πολλά «όχι». Όχι στο δρόμο με πέτρες, αλλά με σκληρές διαπραγματεύσεις, για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε ό,τι μπορούμε για τον αδύναμο και τη μεσαία τάξη στη χώρα μας, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Και βεβαίως, δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι πάρα πολλοί, που μπορούσαν παλαιότερα να ξεφεύγουν από ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοούσε. Δεν ξέρω αν είναι σύμμαχοι ή αντίθετοι ή εχθροί, αλλά επιτέλους, αυτό που λέμε εδώ είναι ότι, υπάρχει μόνο ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα, ο Έλληνας πολίτης.

Δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, όλοι έχουν τις ίδιες ευθύνες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όσο πλούσιοι κι αν είναι, όση ισχύ κι αν έχουν. Είναι ίσοι μπροστά στο νόμο, αυτό λέμε. Και έχουμε πλέον ένα φορολογικό σύστημα, που αναδιανέμει τα βάρη και τα πλούτη με σωστό τρόπο.

Αυτή είναι επίσης η δική μας κόκκινη γραμμή, μία ευνομία στη χώρα μας, για να υπάρχει σιγουριά. Σιγουριά και ασφάλεια, ιδιαίτερα για τους αδύναμους. Γι’ αυτό, εμείς έχουμε θέσει το σύστημα υγείας ως προτεραιότητα και, κανένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καμία επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα το αλλάξει αυτό και δεν το αλλάζει.

Έρχομαι εδώ και σας τονίζω συγκεκριμένα, για να μη λέμε γενικότητες, ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό, σε νοσηλευτικό προσωπικό, και το 2009, και το 2010, όπως έχουμε προγραμματίσει. Ενισχύονται τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Περιφέρειας, μέσω του ΕΣΠΑ, σε δομές υγείας και σε εξοπλισμό.

Εφημερίες. Δεν υπάρχει μείωση 10%, κάνουν δουλειά οι άνθρωποι, πληρώνονται τα δεδουλευμένα, δεν θα υπάρξει μείωση στις σχετικές πιστώσεις, στο πακέτο των νέων μέτρων. Στηρίζουμε το ΕΣΥ, δεν περικόπτονται οι πιστώσεις για τη λειτουργία του, αντιμετωπίζουμε ριζικά και αποφασιστικά τη σπατάλη.

Εκεί μπορείτε να βοηθήσετε, οι συνδικαλιστές σας, οι άνθρωποι του μόχθου. Πράγματι, όλοι έχουμε ευθύνη, να χτυπήσουμε ένα σύστημα πελατειακό, σπάταλο και διαφθοράς στο χώρο της υγείας. Και αυτό δεν έχει σχέση μόνο με τις καλές υπηρεσίες, έχει σχέση και με την επιβίωση των Ασφαλιστικών Ταμείων, των συντάξεων. Και αυτό δεν έχει σχέση ούτε με ΔΝΤ, ούτε με επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δική μας υποχρέωση και δική μας δυνατότητα – μην εθελοτυφλούμε.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, στο ΑΣΕΠ, εξετάζονται ήδη οι αιτήσεις 3.103 νοσηλευτών – προκήρυξη του Δεκεμβρίου – και έχει πάει η προκήρυξη στα νοσοκομεία για 915 νέες θέσεις γιατρών. Ετοιμάζεται η προκήρυξη για 3.000 νέες θέσεις νοσηλευτών και, όπως σας είπα, το πρόγραμμα προσλήψεων δεν σταματά στην υγεία. Είναι βασική μας δέσμευση και αυτήν τηρούμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Διαβάστε επίσης