Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Απάντηση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι, θέλω να αναφέρω ένα σημείο μόνο, που δεν απάντησα στον κ. Καρατζαφέρη, το οποίο είναι σημαντικό, για το Σύνταγμα. Θέλω να τονίσω ότι, το Σύνταγμα είναι θέμα αποκλειστικά δικό μας, να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με το Σύνταγμά μας. Και βεβαίως, θα είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μας.

Δεν έχει τεθεί, βεβαίως, επειδή ειπώθηκε και αυτό, δεν έχει τεθεί, θέλω να σας ενημερώσω, ως όρος, η αλλαγή Συντάγματος σε χώρες της Ευρωζώνης. Έχει τεθεί το θέμα να υπάρχει μια σοβαρή εποπτεία σε κάθε χώρα και, βεβαίως, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων, για το οποίο, ως αρχή, συμφωνούμε. Αλλά το πώς η κάθε χώρα θα το εφαρμόσει αυτό, είναι θέμα κυριαρχικού δικαιώματος.

Κύριε Τσίπρα, μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για κρίσιμα θέματα, διότι ξέρετε πολύ καλά, αν και δεν το ομολογείτε, ότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, όταν ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Και αυτό δεν αφορούσε μόνο στα οικονομικά και στα δημοσιονομικά, κ. Τσίπρα. Αφορούσε σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, συμπεριλαμβανομένων και των δημόσιων αγαθών, αυτών των υποδομών των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Αδιαφάνεια, σπατάλη, αυθαιρεσία παντού. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης. Και εμείς, όλα αυτά τα οποία κάνουμε, τα είχαμε πει εδώ και καιρό. Ήταν το σημείο εκκίνησης, να βάλουμε τάξη στο χάος με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι.

Και σε ό,τι αφορά διαπλοκές και συμφέροντα κ. Τσίπρα, πράγματι, αυτά τα συμφέροντα ζουν ακόμα από τις συμβάσεις της προηγούμενης εποχής, αλλά είναι τα τελευταία, διότι εμείς έχουμε φέρει διαφάνεια και μία Αρχή ελέγχου έργων και μελετών και αλλάζουν όλες οι διαδικασίες. Εμείς φέρνουμε τη διαφάνεια και σταματάμε αυτές τις πρακτικές, κ. Τσίπρα.

Και αυτά, δεν θέλετε να τα αναγνωρίσετε. Μιλάτε για το παρελθόν. Δαπάνες, οι οποίες βρέθηκαν στις αστικές συγκοινωνίες, με σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια εκτός ελέγχου, συσσωρευμένα χρέη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους ήταν των ετών 2004 – 2009.

Ποιος τα πληρώνει αυτά τα χρέη, κ. Τσίπρα; Νομίζετε ότι δεν τα πληρώνουν ήδη οι Έλληνες φορολογούμενοι; Οι Έλληνες φορολογούμενοι τα πληρώνουν. Να μην τα μειώσουμε δραστικά αυτά τα ελλείμματα, ώστε να εγγυηθούμε στους πολίτες δημόσια μέσα μεταφοράς;

Δημόσια μέσα μεταφοράς, θέλουμε ή όχι; Δημόσια μέσα μεταφοράς, το τονίζω αυτό. Πρέπει να σώσουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Και αυτό περνάει μέσα από τη μείωση των ελλειμμάτων, μέσα από τη μείωση της σπατάλης, δυστυχώς, και μέσα από την αύξηση των εισιτηρίων.

Ποια είναι η άλλη λύση; Ποιος θα επωμιστεί τα ελλείμματα; Τι προτείνετε εσείς; Τι προτείνετε ως εναλλακτική, ρεαλιστική λύση; Να έχουμε ή να μην έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες; Γιατί αυτό είναι τελικά το ερώτημα και δεν απαντάτε σε αυτό.

Το ίδιο ισχύει και για το μεγάλο πρόγραμμα των πέντε αυτοκινητοδρόμων. Κακές οι συμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές πρέπει να διαχειριστούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να διασώσουμε τα έργα.

Εκτός αν δεν θέλουμε να γίνουν τα έργα. Είναι μια επιλογή, αλλά πείτε το. Πείτε ότι δεν θέλετε να γίνουν τα έργα. Δεν θέλετε να γίνουν τα έργα αυτά, οι πέντε αυτοκινητόδρομοι; Είναι μια επιλογή, αλλά πείτε το.

Θλίβομαι ειλικρινά, όμως, βλέποντας ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως το δικό σας, να παροτρύνει τους πολίτες σε ανομία. Βεβαίως υπάρχει δυσφορία των πολιτών, κατανοητή και δικαιολογημένη εν μέρει. Εμείς πρώτοι τη συμμεριζόμαστε, γιατί γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να αλλάξουμε αυτή τη χώρα.

Μην ξεχνάτε πού ανήκει η ευθύνη. Δείχνετε εμάς, που προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα, και δεν δείχνετε αυτούς που τα δημιούργησαν.

Και αντί να παροτρύνετε τους πολίτες σε αυτοδικία, σε αυθαιρεσία, που τελικά επιβαρύνει όλους, και τους υπόλοιπους φορολογούμενους, ελάτε να προτείνετε λύσεις.

Με το να αρνούμαστε όμως την τήρηση των καθηκόντων μας, απέναντι στο κράτος, απέναντι στους πολίτες, τραυματίζουμε και τη Δημοκρατία, και την πατρίδα μας, και τα συμφέροντα των πολιτών.

Διότι, αγαπητοί του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε μια λανθασμένη αντίληψη. Νομίζετε ότι η ανομία είναι κάτι επαναστατικό, που βοηθάει τον Ελληνικό λαό. Η ανομία, την οποία έχουμε στη χώρα μας, είναι αυτό που σήμερα πληρώνει ο Ελληνικός λαός.

Η έλλειψη τήρησης κανόνων, αξιών και διαφάνειας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι αυτό που πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός. Αυτό θέλετε να συνεχίσετε; Αυτή την αντίληψη θέλετε να συνεχίσετε;

Και ποιος κερδίζει σε αυτό το περιβάλλον, κ. Τσίπρα; Ποιος κερδίζει στο περιβάλλον της ανομίας; Κερδίζει ο μέσος Έλληνας πολίτης, που κάποια μέρα μπορεί να κερδίσει πέντε ευρώ από την ανομία αυτή, αλλά χάνει εκατομμύρια ευρώ από τους μεγάλους παράγοντες, που μπορούν να ξεφεύγουν και να πλουτίζουν σε βάρος του Ελληνικού λαού;

Γιατί αυτό έγινε με την ανομία. Άρα, λοιπόν, σκεφτείτε τι λέτε και πώς διαπαιδαγωγείτε τους δικούς σας ανθρώπους και την ελληνική κοινωνία, «ότι η ανομία είναι ο τρόπος για να σώσουμε τη χώρα».

Δυστυχώς, αυτές οι συμπεριφορές τυγχάνουν πλήρους κάλυψης και των δύο άλλων κομμάτων της υπόλοιπης Αριστεράς, αλλά ακούστε και την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας.

Άκουσον – άκουσον, η Νέα Δημοκρατία κλείνει το μάτι σε αυτές τις συμπεριφορές, η οποία είναι η ίδια που υπέγραψε αυτές τις συμφωνίες. Αυτή είναι, βεβαίως, η διπλοπροσωπία της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά δεν ήρθαμε να μιλήσουμε και να απολογηθούμε για τη Νέα Δημοκρατία, ήρθαμε εδώ για να λέμε αλήθειες στον Ελληνικό λαό. Πρώτο ερώτημα: θέλουμε ή δεν θέλουμε δημόσιες αστικές συγκοινωνίες; Αν παροτρύνουμε τους πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήριο, δεν θα έχουμε δημόσιες αστικές συγκοινωνίες. Θέλετε να τις ιδιωτικοποιήσουμε; Αυτό θέλετε, κ. Τσίπρα; Διότι αυτή είναι η κατάληξη της δικής σας πολιτικής.

Αυτοκινητόδρομοι: ποια είναι η αλήθεια; Ναι, υπάρχουν συμβάσεις, που δεν είναι της αρεσκείας μας, τα είπαμε και όταν ψηφίστηκε αυτός ο νόμος για τις συμβάσεις αυτές εδώ, στη Βουλή. Όμως, αυτές οι συμβάσεις υπογράφτηκαν από μια Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύτηκε τις λεπτομέρειες των έργων με τις κατασκευάστριες εταιρείες και με τις τράπεζες.

Βεβαίως, μέσα σε αυτή τη διαπραγμάτευση, είχαμε και τις αυξήσεις των διοδίων, έβαλε την υπογραφή του το Ελληνικό Δημόσιο, όχι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το Ελληνικό Δημόσιο. Και δεν μιλάμε μόνο για ελληνικές εταιρείες, μιλάμε και για διεθνείς εταιρείες. Αυτή την υπογραφή, κανονικά, θα πρέπει να τη σεβαστεί η Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχει η λεγόμενη «ασφάλεια Δικαίου».

Αν αυτές οι συμβάσεις καταπέσουν, πολύ απλά, δεν θα γίνουν τα έργα, δεν θα έχουμε δρόμους, θα μείνουμε με τους δρόμους που έχουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Και βέβαια, αν καταπέσουν – είναι μία επιλογή, σας λέω – θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο και ρήτρες, περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και, από την άλλη μεριά, θα τρωθεί η αξιοπιστία της χώρας μας, ότι «δεν σέβεστε την υπογραφή της Ελληνικής Πολιτείας». Η άλλη λύση είναι να χρεώνουμε τον φορολογούμενο, τα παιδιά μας, με δανεικά γι΄ αυτά τα μεγάλα έργα.

Αυτό το οποίο θεωρώ δικαιολογημένο, όμως, είναι ότι υπάρχει, σε ό,τι αφορά τους αυτοκινητόδρομους, ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό: πρώτα απ΄ όλα, αυτή η ρήτρα, στην οποία είχαμε αντιταχθεί εμείς ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως Αντιπολίτευση, ότι πληρώνει ο πολίτης διόδια, για δρόμους που δεν έχουν κατασκευαστεί.

Και δεύτερον, ότι πληρώνει ο τοπικός πληθυσμός, που έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τους δρόμους της περιοχής και, μάλιστα, με τρόπο μη αναλογικό, δηλαδή μπορεί να πληρώνει για πολλά χιλιόμετρα, ενώ κάνει πολύ λιγότερα – αυτό το αναγνωρίζουμε και αναζητούμε λύσεις.

Όπως βεβαίως και για τις συγκοινωνίες, έχουμε ήδη πάρει μέτρα για ευπαθείς ομάδες και, είμαστε ανοιχτοί να δούμε αν υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες, που πρέπει να βοηθηθούν περαιτέρω, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Γι΄ αυτό, έχω ζητήσει από τον Υπουργό – και ο ίδιος αυτό θέλει – να ξεκινήσει άμεσα ένα διάλογο με τα κόμματα, με τους Βουλευτές των περιοχών, με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, ει δυνατόν και με τους ίδιους τους πολίτες, για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις.

Μέσο στο πλαίσιο, βεβαίως, που μας δίνουν οι διαπραγματεύσεις ή οι επαναδιαπραγματεύσεις, διότι δεν είναι εύκολες οι επαναδιαπραγματεύσεις. Πράγματι, όμως, να δούμε ποια είναι τα περιθώρια που μπορούμε να έχουμε, για να ασκήσουμε μια πολιτική πιο δίκαιη και σε αυτό τον τομέα. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό το θέμα.

Αλλά δεν θα δεχθούμε ότι η λύση είναι η ανομία, κ. Τσίπρα. Και αυτό, πρέπει να το καταλάβετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

«Πρώτα απ’ όλα, για τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν και από το ΠΑΣΟΚ, ξέρετε ότι ήταν ένα άρθρο. Και βεβαίως, είχαμε να επιλέξουμε αν ήμασταν υπέρ των αυτοκινητοδρόμων – και ήμασταν υπέρ και είμαστε υπέρ των αυτοκινητοδρόμων – αλλά κάναμε κριτική ακριβώς σε αυτά τα σημεία τα οποία ανέφερα, πιθανώς και σε πολλά άλλα.

Άρα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ πήρε σαφή και καθαρή θέση σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που έχουν αυτές οι συμβάσεις, εδώ και πολύ καιρό, και ως αντιπολίτευση.

Δεύτερον, κατηγορείτε εμάς κ. Τσίπρα, για το θέμα της SIEMENS; Ποιος έθεσε εδώ, σε αυτό το Κοινοβούλιο, πρώτος, το θέμα της SIEMENS; Εμείς, κ. Τσίπρα, θέσαμε το θέμα της SIEMENS και ζητήσαμε να γίνουν Εξεταστικές Επιτροπές. Και η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε.

Όχι μόνο αρνήθηκε την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά έκλεισε και τη Βουλή το 2009, για τις Ευρωεκλογές, για να μην υπάρξει η δυνατότητα να φτάσουν όλες αυτές οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Γιατί βεβαίως, εδώ, στη Βουλή, έφτασαν. Και το αποδείξαμε, έφτασαν εδώ, στο Κοινοβούλιο, για να ρίξουμε φως σε όλα. Άλλοι ήθελαν να μη φτάσουν στη Δικαιοσύνη. Και βεβαίως, ο Ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος με αυτή την πρακτική, και είμαστε και εμείς κ. Τσίπρα, και η δική μας παράταξη. Και το θέσαμε και είπαμε «θα ματώσουμε» και το εννοούσαμε και το εννοούμε.

Εμείς θέλουμε φως σε όλα. Ψάξτε αλλού, λοιπόν, τις ευθύνες για την αδιαφάνεια σε αυτή τη χώρα. Εμείς είμαστε η παράταξη που φέρνει τη διαφάνεια, να το ξέρετε κ. Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συγκοινωνιών, πολύ απλά, θα σας πω ότι, όλα όσα λέτε, μπορείτε να τα λέτε και να γίνει ένας πολύ χρήσιμος διάλογος. Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες των προτάσεών σας. Να γίνει ένας πολύ χρήσιμος διάλογος, βεβαίως, στο πλαίσιο του εφικτού, και ως προς το οικονομικό θέμα, και ως προς τις νομικές δεσμεύσεις, τις οποίες έχει το ελληνικό κράτος – όχι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ελληνικό κράτος – απέναντι σε αυτές τις εταιρείες. Βεβαίως, όμως, να γίνει διάλογος.

Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε, είναι η ανομία. Εγώ δεν κατηγόρησα τους πολίτες. Εσάς, τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώ κ. Τσίπρα. Διότι εσείς είστε κοινοβουλευτικό κόμμα. Εσείς είστε που παροτρύνετε και θέλετε να νομιμοποιήσετε την ανομία. Εσείς έχετε την ευθύνη.

Όχι, δεν κατηγορώ τον απλό πολίτη. Λέμε όμως ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοιες πρακτικές. Και εσείς, πρέπει να είστε οι πρώτοι, θα έπρεπε να είστε οι πρώτοι, που θέλετε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Διότι πράγματι, το είπατε, αλλά δεν έχετε συνέπεια με αυτά που λέτε και στην πράξη – ότι εάν δεν μπουν κανόνες, οι μεγάλοι θα διαφεύγουν.

Βεβαίως, βλέπουμε ότι και οι νομοθεσίες για τη φοροδιαφυγή, οι οποίες υπάρχουν ακόμα, βοηθούν στο να πιάσουν τον μικρό και να ξεφεύγει ο μεγάλος φοροφυγάς. Αυτά αλλάζουμε.

Και αντί ως αριστερό κόμμα, να έρχεστε και να λέτε «μπράβο, να βοηθήσουμε κι εμείς σε αυτή την προσπάθεια», με κριτική άποψη, με κριτική προσέγγιση, θέλετε απλά όλα αυτά να τα ισοπεδώνετε. Και να λέτε ότι είναι εντολές εργολάβων.

Εντολές, κ. Τσίπρα, εμείς – και ξέρετε και τη δική μου διαδρομή και ξέρετε πόσο με «αγαπούν» οι όποιοι εργολάβοι – εντολές εμείς, παίρνουμε μόνο από τον Ελληνικό λαό, κ. Τσίπρα.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης