Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ακέραιη ευθύνη στον κ. Καραμανλή

Ομιλία στη συζήτηση επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με το θέμα της αγοράς Ομολόγων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έσπευσε η κυβέρνηση να προσδιορίσει σήμερα την συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Μήπως θα έπρεπε και να την ευχαριστήσουμε για την γρήγορη ανταπόκριση στο αίτημά μας, για διαφάνεια στο μεγάλο σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων;

Βεβαίως δεν πρέπει να την ευχαριστήσουμε, διότι η κυβέρνηση το μόνο που ήθελε να κάνει, είναι να κρύψει την αλήθεια.

Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τις ποινικές ευθύνες υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών της, όσο προσπαθεί να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες, τόσο βαθαίνει και το σκάνδαλο. Τόσο θα ταυτίζεται το σκάνδαλο με τη Νέα Δημοκρατία. Τόσο θα γίνεται πεποίθηση του Έλληνα πολίτη η ενοχή της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού.

Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε το δρόμο της σιωπής και της συγκάλυψης εδώ και 119 μέρες. Είναι τόσο μεγάλη η εμπλοκή της κυβέρνησης στο σκάνδαλο αυτό, που θεωρεί καλύτερο να αναλάβει το κόστος της συγκάλυψης, παρά το κόστος της αποκάλυψης. Μιας αποκάλυψης που θα είναι γι’ αυτήν καταστροφική.

Γι’ αυτό και διαλέξατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και την συζήτηση της πρότασής μας γι’ αυτήν την μέρα. Για να απουσιάζει και τυπικά ο πρωθυπουργός. Λέω τυπικά, διότι και στην Αθήνα να είναι, απουσιάζει ο πρωθυπουργός. Κρύβει και κρύβεται απ’ τα προβλήματα της χώρας, από την μέρα που έγινε πρωθυπουργός αυτής της χώρας.

Η απουσία του πρωθυπουργού από την συζήτηση αυτή, είναι μια ακόμη απόδειξη της έλλειψης ευθύνης. Είναι απόδειξη του φόβου που τον διακατέχει. Είναι απόδειξη της αδυναμίας του να απαντήσει με ειλικρίνεια μπροστά στον δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής και στην αλήθεια.

Όσο για τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για διαφάνεια και δικαιοσύνη, έχει αγανακτήσει ο ελληνικός λαός απ’ τα μεγάλα και εύκολα λόγια που ακούει από τον κ. Καραμανλή.

Την ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, τις φέρει ο πρωθυπουργός της χώρας. Τις φέρει ο κ. Καραμανλής. Όσο και αν το αποφύγει, όσο και αν το αποφεύγει, όσο και αν τον προστατεύετε απ’ τα δύσκολα, τις ευθύνες θα τις καταλογίσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές που έρχονται πολύ σύντομα.

Και η Ελλάδα, έχει ανάγκη από μια ηγεσία που δεν φοβάται να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Που δεν φοβάται τον έλεγχο και την διαφάνεια. Που υπηρετεί τις δημοκρατικές αξίες του πολιτεύματός μας. Που δεν εμφανίζεται στα εύκολα και κρύβεται στα δύσκολα.

Όμως, η επιχείρηση συγκάλυψης καταρρέει καθημερινά. Είπατε ψέματα όταν υποστηρίξατε και υποστηρίζετε, ότι εσείς αποκαλύψατε την υπόθεση αυτή. Τίποτα δεν αποκαλύψατε. Και αν μπορούσατε να το ελέγξατε, τίποτα δεν θα είχε αποκαλυφθεί. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε δεχθεί συγκεκριμένη καταγγελία.

Τι θα την κάνατε; Μπορούσατε να την κρύψετε; «Στείλατε το θέμα στην Δικαιοσύνη, μας λέτε. Τι θα το κάνατε; Θα το κρατούσατε στο συρτάρι; Θέλετε να αναφερθώ τώρα και στους ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η Δικαιοσύνη με την παρατεταμένη προκαταρκτική εξέταση;

Το στείλατε, λέτε, στην υπηρεσία του κ. Ζορμπά και περιμένετε το πόρισμα. Και εμείς το περιμένουμε. Αλλά τι εννοείτε; Όταν οι προμήθειες, τα μετρητά, οι βαλίτσες, πηγαινοερχόντουσαν στο κέντρο της Αθήνας, από τον Αύγουστο του 2005 και τον Φεβρουάριο του 2006, δεν θα το ερευνούσε η αρμόδια αρχή, η αρμόδια υπηρεσία του κράτους;

Σέρνεστε και αποκαλύπτεστε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτει μόνο ό,τι δεν μπορεί να συγκαλύψει. Τίποτα δεν κάνατε, διότι το θέλατε. Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, μέχρι τώρα, όλα όσα έχουν έρθει στο φως, έχουν έρθει από τη δημοσιογραφική έρευνα, την αντιπολίτευση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σέρνεστε και αποκαλύπτεστε. Όχι μόνο εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή δεν θέλετε, αλλά με την προσπάθεια συγκάλυψης υπονομεύετε τις κοινοβουλευτικές και δημοκρατικές λειτουργίες. Φτάνετε στο σημείο να αγνοείτε την Βουλή των Ελλήνων, τους αντιπροσώπους του Ελληνικού λαού, όταν δεν δίνετε απαντήσεις στις ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η μεγάλη απόδειξη του πανικού και της επιχείρησης συγκάλυψης, είναι η αφωνία και το ψέμα σας για τις συμβάσεις των δομημένων ομολόγων.

Εμείς, απαιτούμε 119 μέρες τώρα, να καταθέσετε όλες τις συμβάσεις για τα σύνθετα δομημένα ομόλογα στην Βουλή. Όχι μόνο δεν το κάνετε αλλά κοροϊδεύετε και την Βουλή και τον Ελληνικό λαό. Έρχεστε στην Βουλή και λέτε ότι, τις καταθέσατε και ξέρετε ότι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Φοβόσαστε και λέτε απροκάλυπτα ψέματα στο ίδιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό. Επιτέλους, πέστε στον ελληνικό λαό, σε όλους μας, τι κρύβετε που τόσο σας φοβίζει.

Γνωρίζουμε ότι, δώσατε σύνθετα δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου με τιμή 100. Τα διοχετεύσατε σε Ταμεία μέσω των διεθνών τραπεζών, και χρηματιστών, με τιμή 100 είτε και παραπάνω, ενώ είχαν πολύ χαμηλότερη πραγματική αξία. Και τα Ταμεία πουλούσαν χωρίς λόγο ασφαλή, σταθερά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, για να αγοράσουν τα επικίνδυνα προϊόντα που εσείς τους διοχετεύατε, εσείς που είχατε την ευθύνη προστασίας των αποθεματικών τους και της περιουσίας τους, της περιουσίας του Ελληνικού λαού.

Εκμεταλλευθήκατε από θέση ισχύος τα αποθεματικά των Ταμείων. Εκμεταλλευθήκατε από θέση ισχύος και ευθύνης τον μόχθο των εργαζομένων, για να πλουτίσει μια «γαλάζια παρέα ημετέρων».

Λέτε ψέματα, όταν μιλάτε για ένα ομόλογο και τέσσερα Ταμεία. Πανικόβλητοι προσπαθείτε να περιορίσετε το θέμα εκεί. Υπήρξαν όμως, τουλάχιστον 9 ομόλογα και 24 Ταμεία. Γιατί το κρύβετε, όταν το ξέρετε;

Λέτε ψέματα, όταν μιλάτε για ανίδεους διοικητές. Υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων. Γι´ αυτό μιλούμε και για πολιτικές και για ποινικές ευθύνες. Γι’ αυτό είστε υπόλογοι.

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε εκδώσει το 2005 τα σύνθετα δομημένα ομόλογα και αν δεν τα είχε διοχετεύσει παράνομα στα Ταμεία, τίποτε δεν θα είχε συμβεί. Όμως, παράνομα διοχετεύθηκαν, παρά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που διατάζει ότι, έπρεπε να συμπεριληφθούν στο 23% με τους αντίστοιχους ελέγχους ή έπρεπε να αλλάξετε το θεσμικό πλαίσιο.

Λέτε ψέματα, όταν υποστηρίζετε ότι, κανείς δεν γνώριζε, πέρα από τις ανίδεες διοικήσεις και τους άπληστους χρηματιστές. Έχει αποδειχθεί ήδη, ότι στο Υπουργείο Οικονομικών γνώριζαν ότι η JP MORGAN γνώριζε ότι όλοι γνώριζαν, ότι τα θύματα θα ήταν τα Ταμεία, τα Ταμεία του Ελληνικού λαού. Όλοι γνώριζαν βεβαίως, εκτός από τους ασφαλιζόμενους, από τους εργαζόμενους, από τους επιχειρηματίες που καταβάλλουν τον οβολό τους στα Ταμεία αυτά. Θύματα αυτής της συνωμοσίας.

Λέτε ψέματα, όταν επιχειρείτε απαράδεκτους συμψηφισμούς. Το «όλοι ίδιοι είναι», δεν περνάει πια. Διαχρονικά η θέση η δική μου ήταν και είναι, διαφάνεια παντού, διαφάνεια για τα πάντα.

Προκάλεσα τον πρωθυπουργό να κινήσει διαδικασίες για οτιδήποτε στο παρελθόν και έχω πει και απαντώ και στις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να προχωρήσουμε, αν θέλετε, στην εξέταση για ό,τι θέλετε στο παρελθόν. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας δεσμεύει, δεν υπάρχει τίποτα το οποίο εμείς θέλουμε να κρύψουμε. Είναι ο κ. Καραμανλής που θέλει να κρύψει το παρελθόν των δικών σας στελεχών που ενεπλάκησαν με τα θέματα του Χρηματιστηρίου. Οποία υποκρισία!

Καμία σχέση δεν υπάρχει με προηγούμενες αγορές σταθερών ομολόγων του δημοσίου απ’ τα Ταμεία. Καμία σχέση δεν υπάρχει με το χρηματιστήριο, όπου με τη δίκη της ΔΕΚΑ επιχειρείτε να μετατρέψετε μια ξεκάθαρη νομική υπόθεση, σε πολιτική δίκη. Ακριβώς, για να κατασκευάσετε απαράδεκτους δήθεν συμψηφισμούς.

Όσο για την Δικαιοσύνη, έχει γίνει μόνιμη η προσπάθειά σας να την χειραγωγήσετε μέσω της ηγεσίας της. Μια ηγεσία την οποία σε κάθε περίπτωση καλύπτετε και προστατεύετε. Φτάσαμε στο πρωτοφανές φαινόμενο, ο εκλεκτός σας Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, να περιφρονεί την Βουλή. Είναι η λογική σας για τον έλεγχο των πάντων, ώστε να είστε μια ανεξέλεγκτη εξουσία. Μια βαθιά αντιδημοκρατική και αυταρχική νοοτροπία.

Απ’ τις υποκλοπές και τους Πακιστανούς, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους «κουμπάρους», έως τις μεγάλες οικονομικές συμφωνίες με τον ΓΕΡΜΑΝΟ, την Π & Κ Χρηματιστηριακή, την Finesbank, την Αγροτική, την επενδυτική συμπεριφορά οργανισμών και επιχειρήσεων, όπως είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ακούμε για την άλωση της δημόσιας τηλεοπτικής επιχείρησης, της ΕΡΤ, από ιδιωτικά συμφέροντα. Και βλέπουμε βεβαίως και την προσπάθεια που κάνετε συστηματικά, να χειραγωγήσετε τα ανεξάρτητα ΜΜΕ στην χώρα μας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

Λειτουργείτε σαν να πιστεύετε ότι, δεν θα σας ελέγξει ποτέ κανείς. Αγνοείτε θεσμούς και διαδικασίες. Αγνοείτε και υπονομεύετε το δημόσιο συμφέρον.

Το δίκαιο του ισχυρού, είναι το σύνθημά σας, αντί της ισχύος του δικαίου σε μια ευνομούμενη και δίκαιη κοινωνία. Πελατειακές σχέσεις παντού. Κομματικές προτιμήσεις παντού. Αναξιοκρατία παντού. Αυθαιρεσία παντού. Και δεν φτάνει αυτό. Πέσατε πάνω στον δημόσιο πλούτο, για να εξυπηρετήσετε πάλι τους λίγους και «ημέτερους».

Θελήσατε να διαμορφώσετε μια νέα οικονομική κατάσταση, πολιτική κατάσταση, μια νέα οικονομική τάξη, μια νέα τάξη πραγμάτων συνδεδεμένη και ελεγχόμενη από το κόμμα και την κυβέρνησή σας.

Θελήσατε να συγκροτήσετε ένα σύστημα ισχύος, για να εξασφαλίσετε μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, για να εξαρτήσετε τον πολίτη μέσα από μια πελατειακή, ρουσφετολογική και βεβαίως, παρηκμασμένη νοοτροπία. Αυτή η νοοτροπία θα καταδικαστεί στις εκλογές που έρχονται, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση των Ταμείων, δεν έχουμε να κάνουμε με μία ατομική περίπτωση διαφθοράς. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο, συντονισμένο από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής σας. Δεν έχουμε δει παρόμοιο σκάνδαλο στο παρελθόν.

Οι Έλληνες πολίτες και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, έχουν εκδηλώσει την οργή τους για την λεηλασία των Ταμείων. Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι, η λεηλασία ξεκινάει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, από τον κ. Αλογοσκούφη, τον κ. Δούκα και τον κ. Κουρή.

Η πλήρης ομολογία της ενοχής σας, είναι η παραδοχή σας να νομοθετήσετε για να πληρώσει ποιος; Το δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, αυτά που αρνούνται να επιστρέψουν οι συνεταίροι σας, δηλαδή η J.P. MORGAN και οι «λοιποί συγγενείς».

Εμείς λέμε, τα χρήματα θα επιστραφούν στα Ταμεία μέχρι το τελευταίο ευρώ, από εκείνους που τα λεηλάτησαν, όχι από τα θύματα της ληστείας, όχι από τον ασφαλισμένο, όχι από τον φορολογούμενο και τον Ελληνικό λαό.

Ο πολίτης παρακολουθεί με οργή. Εγώ, αυτήν την αγανάκτηση εκφράζω. Αυτά που λένε οι πολίτες, αυτά που λέω εγώ, τώρα τα λένε και οι εισαγγελείς. Και η οργή του λαού φουντώνει, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία.

Εάν δεν ήταν ένοχη η κυβέρνηση, θα ζητούσε τώρα το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, το γρηγορότερο να υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο με κάποια αξιοπιστία μέχρι τις επικείμενες εκλογές.

Αλλά με ποια αξιοπιστία, κυρίες και κύριοι, θα μπορέσει να μιλήσει αυτή η κυβέρνηση, θα μπορέσει να μιλήσει η ηγεσία αυτής της παράταξης, όταν μιλήσει για το ασφαλιστικό, για την λύση του ασφαλιστικού, την οποία ούτως ή άλλως μεταθέτετε κάθε φορά και στο μέλλον;

Πως θα σας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός, όταν το μόνο που έχετε να επιδείξετε στο θέμα του ασφαλιστικού, είναι η λεηλασία των Ταμείων του εργαζόμενου λαού;

Αυτό το οργανωμένο σχέδιο καταλήστευσης των Ταμείων. Αυτή η υπονόμευση- διότι περί υπονόμευσης πρόκειται τελικά, πέραν της λεηλασίας- του ασφαλιστικού συστήματος και της σιγουριάς και ασφάλειας που έχει ο συνταξιούχος σήμερα στη χώρα μας.

Και μας μίλησε ο πρωθυπουργός χθες, για τον φτωχό πολίτη. Εάν πράγματι τον σεβόταν, θα είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα αυτήν την υπόθεση της λεηλασίας των Ταμείων. Σήμερα, ακούγονται και είναι πλήρως αναξιόπιστες οι μεγαλοστομίες του. Μεγαλοστομίες για τον φτωχότερο στην κοινωνία μας.

Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω. Δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός; Τότε δεν κάνει για πρωθυπουργός. Αν γνώριζε; Τότε δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ακέραιη την ευθύνη για την επιχείρηση συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη 119 μέρες τώρα και έχει την ευθύνη για τη σημερινή σας άρνηση, για την συγκρότηση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής. Τώρα σίγουρα γνωρίζει ο πρωθυπουργός την υπόθεση των Ταμείων. Τώρα πια, συγκαλύπτει. Τώρα ούτε κάνει, ούτε πρέπει να είναι πρωθυπουργός αυτής της χώρας.

Δικός σας στόχος είναι η συγκάλυψη, δικός μας στόχος είναι η διαφάνεια και η αλήθεια. Αυτή είναι η θέση μας σήμερα ως αντιπολίτευση, αυτή θα είναι η θέση μας αύριο ως κυβέρνηση της Ελλάδας. Με τις Προγραμματικές μας Προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια και όλες οι θεσμικές διαδικασίες που την εξυπηρετούν, είναι σημαία μας.

Όμως, σήμερα, το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση, όχι απλώς η νομική θεσμική θωράκιση, Και πολιτική βούληση, έχετε αποδείξει ότι δεν έχετε εσείς για να αντιμετωπίσετε τα μεγάλα συμφέροντα, δεν έχετε την πολιτική βούληση να χτυπήσετε το φαινόμενα της διαφθοράς. Διότι σήμερα αυτό συγκρούεται και πάλι. Οι δυνάμεις που θέλουν την διαφάνεια, με τις δυνάμεις που θέλουν την αδιαφάνεια. Οι δυνάμεις που θέλουν την συγκάλυψη, με τις δυνάμεις που επιδιώκουν την αποκάλυψη. Οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της νέας αρχής, με τις δυνάμεις της ολιγαρχίας και της κατεστημένης τάξης πραγμάτων.

Και κάτι ακόμα, σε σχέση με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η διερεύνηση της διαχρονικής πορείας και αξιοποίησης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης του Κοινοβουλίου. Εμείς προτείνουμε Διακομματική Επιτροπή, για να δούμε διαχρονικά πώς θα πρέπει να βελτιωθεί με νέες μεθόδους η αξιοποίηση αυτών των αποθεματικών.

Είμαστε όμως και περήφανοι, ότι αυξήθηκαν πολλαπλασιαστικά τα αποθεματικά των Ταμείων επί των δικών μας ημερών, κάνοντας νέα βήματα.

Όσο για το αν θέλετε να ερευνήσουμε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα του παρελθόντος, είμαστε έτοιμοι και το τονίζω και πάλι, να ανοίξουμε οποιοδήποτε θέμα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το εντάξουμε ακόμα και στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Αλλά το ερώτημα, φίλες και φίλοι, δεν είναι αυτό. Το ερώτημα είναι, αν θέλει η Νέα Δημοκρατία Εξεταστικές Επιτροπές. Η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που φοβάται τις Εξεταστικές Επιτροπές.

Όσο για την συζήτηση που έχει αναπτυχθεί, τις τελευταίες ημέρες, για το εάν για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτούνται 151 ή 120 ψήφοι, για το ποια είναι η αυθεντική ερμηνεία του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, θα ήθελα να τοποθετηθώ. Ανεξάρτητα από τις διάφορες ερμηνείες που έχουν υποστηριχθεί και ανεξάρτητα από την πρακτική που έχει υπάρξει, δεσμεύομαι από αυτό εδώ το βήμα ότι, αύριο, ως κυβέρνηση, θα αντιμετωπίζουμε τα τυχόν αιτήματα για συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, σαν δικαίωμα της αντιπολίτευσης.

Υιοθετούμε και θα εφαρμόζουμε, ως κυβέρνηση και ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ερμηνεία για τη συγκρότηση των Εξεταστικών Επιτροπών, με 120 ψήφους. Είναι δέσμευσή μας. Είναι δέσμευσή μας για την διαφάνεια. Είναι δέσμευσή μας για τον σεβασμό της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι δέσμευση που συνδέεται με τις ευρύτερες αλλαγές που προτείνουμε για την αλλαγή και τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, ένα νέο κύμα δημοκρατικής ανανέωσης των θεσμών του συστήματός μας, των δημοκρατικών θεσμών του συστήματός μας.

Η σημερινή σας άρνηση, η σημερινή σας απόρριψη της πρότασής μας, σε τίποτε δεν πρόκειται να σας ωφελήσει. Τα ψέματά σας καταρρέουν το ένα μετά το άλλο και όλα θα έρθουν στο φως.

Αμέσως μετά τις εκλογές θα επανακαταθέσουμε την πρότασή μας. Μετά τις εκλογές η Εξεταστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί και θα διερευνήσει τα πάντα για να μάθει ο Ελληνικός λαός την αλήθεια, όλη την αλήθεια.

Ευχαριστώ.»

Διαβάστε επίσης