Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας | 10.06.2020

Απότοκα Καραντίνας – Νέα πραγματικότητα: οπισθοδρόμηση ή αλλαγή | 04.06.2020

Mε αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης | 30.05.2020

Το μέλλον της εργασίας – Πρωτομαγιά 2020 | 01.05.2020

Για την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας | 13.03.2020

Ο Γ. Παπανδρέου από το Web Summit | 07.11.2019

 

Ήταν μια απόφαση που επιβάλει το συμφέρον της χώρας

Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Δωδεκανήσου

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι και βουλευτές της περιοχής, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και τις ευχές για τη γιορτή, και να τονίσω ότι είναι δέσμευσή μου, είναι δέσμευσή μας ως Κυβέρνηση, αλλά και των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να βρεθούμε και να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη. Να είμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση. Διαβούλευση, για να φτάνουμε σε άμεσα αποτελέσματα σε κάθε περιοχή και σε κάθε κλάδο.

Όπως είπατε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση στο πλαίσιο της ΟΚΕ, των αποκεντρωμένων ΟΚΕ, των Νομαρχιακών ΟΚΕ, που είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, ένας θεσμός πολύ σημαντικός, ο οποίος όμως είχε υποβαθμιστεί και τον οποίο εμείς θέλουμε να αναδείξουμε ως τον βασικό θεσμό διαβούλευσης γύρω από τα οικονομικά, κοινωνικά και πολλά άλλα προβλήματα, και θεσμικά προβλήματα που μπορεί να έχει η χώρα μας.

Για μας, η διαβούλευση δεν σημαίνει απλώς να ανταλλάξουμε γενικά κάποιες γνώμες, είναι μέρος της ουσιαστικής διαδικασίας, για να μπορέσουμε από κοινού να λύσουμε προβλήματα, πολλές φορές να κατανοήσουμε προβλήματα και πού αυτά βρίσκονται, αλλά και να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί στις λύσεις που δίνουμε.

Θα έλεγα ακόμη και για να κινητοποιήσουμε δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας και που, πολλές φορές, τις αφήνουμε εν υπνώσει, ή ακόμη και τις εμποδίζουμε ή τις απογοητεύουμε από το να μπορούν να πάρουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, για την επίλυση τόσων καίριων θεμάτων, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Ξεκινάμε συστηματικά αυτή τη διαβούλευση από τα Δωδεκάνησα και χαίρομαι γι’ αυτό και, ιδιαίτερα, γιατί το κάνουμε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, γιατί εμείς δεν φοβόμαστε τα προβλήματα, αναμετριόμαστε με τα προβλήματα. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Για μας, τα προβλήματα είναι για να τα λύσουμε, να αναμετρηθούμε μαζί τους με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο.

Όπως γνωρίζετε, αυτό το διάστημα, και εγώ προσωπικά, αλλά και μεγάλο μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μεγάλο βαθμό είχαμε και έχουμε αναλωθεί στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη του διεθνούς κύρους της χώρας μας, για να μπορέσει να έχει και πάλι αξιοπιστία η χώρα και να μην εγκαταλειφθεί μόνη της, απέναντι στα πελώρια προβλήματα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κατάσταση.

Γιατί βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση, που όμοιά της δεν είχε αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, ή τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν. Το μέγεθος των προβλημάτων ήταν πέραν της φαντασίας μας. Μόλις χθες, μάλιστα, ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, μετά βεβαίως από συνεργασία με την Κυβέρνηση, αλλά και με πάρα πολλούς φορείς. Η εκτίμηση είναι πως το έλλειμμα έκλεισε στο 13,6%, δηλαδή σχεδόν 1 μονάδα παραπάνω απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει, τότε που κάναμε τον προϋπολογισμό μας, του 2010, και με κάποιες αβεβαιότητες – μικρές σ’ αυτή την περίπτωση – μήπως και ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ και το χρέος ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, ενώ το είχαμε φτάσει περίπου στο 98-100% του ΑΕΠ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και, δυστυχώς, αυτή αποκρύφτηκε με κάθε τρόπο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε την ασφυξία από το ίδιο το γεγονός της υπερχρέωσής μας, αλλά και να θεωρείται η Ελλάδα αναξιόπιστη. Αναξιόπιστη γι’ αυτά που λέει στις διεθνείς αγορές και στους εταίρους μας.

Ενώ πολλοί έλεγαν ότι το έλλειμμα ήταν 6%, άντε 6,5%, ίσως να πήγαινε μέχρι 9%, ακόμη και πριν από λίγους μήνες, αφού αναλάβαμε, υπήρχε μια φιλολογία ότι εμείς τα φουσκώσαμε, ότι δεν ήταν παραπάνω από 9%, αλλά ήρθαν βεβαίως οι εταίροι μας, η EUROSTAT η οποία, δυστυχώς, επιβεβαίωσε αυτές τις δικές μας στατιστικές, τις οποίες ούτε μπορούσαμε, ούτε θα θέλαμε να κρύψουμε, γιατί θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας, που σήμερα ξαναχτίζουμε για την Ελλάδα.

Αυτά αντιμετωπίζουμε σήμερα και αυτά πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Αυτά αναδεικνύονται και από την ανακοίνωση της EUROSTAT. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, υπήρχαν προβλήματα και υπάρχουν προβλήματα, που είναι διαχρονικά. Όλος ο Ελληνικός λαός τα γνωρίζει. Δεκαετίες λαθών, παραλείψεων, επανάπαυσης. Όμως, η πρόσφατη περίοδος του 2004-2009 – και θυμάστε την Ελλάδα του 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες – είναι πράγματι ένα έγκλημα που, κάθε μέρα που περνά, αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο.

Δεν θέλω να μιλήσω για την ανευθυνότητα, με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα δημόσια πράγματα στη χώρα μας. Όμως, αυτό μας υποχρεώνει σήμερα να δώσουμε μια άνευ προηγουμένου μάχη για την οικονομία, αλλά και να αναστρέψουμε τη δυσπιστία, την απογοήτευση, την απόσταση που νιώθουν και οι πολίτες μας απέναντι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος – αυτό που θα ακούτε και εσείς, «πώς τα κάνετε έτσι εσείς, οι πολιτικοί», «πώς φτάσαμε μέχρι εδώ».

Είναι ένα βασικό στοιχείο να ανατάξουμε αυτή την αξιοπιστία μεταξύ μας, στα ίδια τα θεμέλια της Πολιτείας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική και η δική σας παρουσία μέσα από την ΟΚΕ, μέσα από αυτή την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Αυτή τη μάχη αξιοπιστίας, την δίνουμε κάθε μέρα ως Κυβέρνηση, για να αλλάξουμε πορεία. Και βεβαίως, αν δεν είχαμε αλλάξει πορεία, θα ήμασταν μπροστά στην καταστροφή και την χρεοκοπία, θα είχαμε αδυναμία του κράτους ακόμα και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτή θα ήταν η πραγματικότητα και αυτό το αποτρέψαμε, και οριστικά, με μάχες. Μπορεί να έγιναν και λάθη, αλλά το αποτρέψαμε. Δεν αδρανήσαμε.

Δώσαμε μάχες και πετύχαμε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Ήδη, έχει ανακοινωθεί ότι, για φέτος, μπορεί να διαθέσει 30 δις μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η χθεσινή ανακοίνωση της EUROSTAT, για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών, προκάλεσε άμεσα μία περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας – θα το είδατε και αυτό. Έκανε βεβαίως και τις αγορές να συνεχίσουν να είναι απέναντί μας, αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα με δυσπιστία, αλλά και με κερδοσκοπία.

Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, για να είναι αναγκαστική πια η απόφασή μας να ζητήσουμε σήμερα την άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Όπως ανακοίνωσα σήμερα στο Καστελόριζο, ζήτησα από τον Υπουργό Οικονομικών να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός, ώστε να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες προσπάθειες που κάνει σήμερα ο Ελληνικός λαός, γιατί κάνει σήμερα προσπάθειες ο Ελληνικός λαός. Να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Να μην εξαφανιστούν οι κόποι μας από τα εξωφρενικά επιτόκια, με τα οποία αναγκάζεται να δανείζεται η χώρα μας.

Διότι αυτές οι οικονομίες που κάνουμε και που πονάνε, θα ήταν μεγάλο κρίμα και αδικία να εξαφανιστούν μέσα από τα κομπιούτερ διαφόρων χρηματοπιστωτικών οίκων και, μάλιστα, μακριά από τη χώρα μας, και να μπουν στις τσέπες κάποιων, που θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος της χώρας μας και του Ελληνικού λαού.

Ήταν μια απόφαση που επιβάλει το συμφέρον της χώρας. Ήταν ιστορικό χρέος, να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τους Έλληνες. Και μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ηρεμία, αλλά και με αποφασιστικότητα, σε μεγάλες αλλαγές, μέσα όμως από ένα ασφαλές περιβάλλον για τη χώρα και για τους Έλληνες.

Να μπορέσουμε, όπως είπατε και εσείς, όχι στα λόγια, αλλά στο έργο, στην πράξη, να αφιερωθούμε στις μεγάλες αυτές αλλαγές, για να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Αυτός είναι ο στόχος, για τον οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες.

Και αν σήμερα η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για το δανεισμό της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που κάναμε, όχι μόνο εμείς, η Κυβέρνηση – μας βλέπατε, ανά τη γη και την Ευρώπη – αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. Το κάναμε μαζί. Ήταν οι θυσίες, ήταν οι αποφάσεις και, αν δεν καταφέρναμε να πείσουμε όλοι μαζί ότι είμαστε αποφασισμένοι, δεν θα μπορούσαμε καν να έχουμε τη στήριξη.

Διότι αυτό το οποίο αντιμετώπισα, δεν το έχω αντιμετωπίσει ξανά, και ήμουν Υπουργός Εξωτερικών παλαιότερα, αλλά δεν είχα αντιμετωπίσει τέτοια δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα. Να λέμε τα αυτονόητα, να λέμε για το πρόγραμμά μας, να λέμε για τον προϋπολογισμό μας, να λέμε για τις προτεραιότητές μας, και να λένε, «όλα αυτά καλά, αλλά δεν σας πιστεύουμε, γιατί τα έχουμε ξανακούσει. Γιατί αυτά λέγατε και κρύβατε όμως κάτω από το χαλί πράγματα τα οποία αποκαλύφτηκαν».

Συνεπώς, το γεγονός ότι δείξαμε αποφασιστικότητα, ότι δεν ήμασταν φυγόπονοι, ήταν βασικό στοιχείο για να μπορέσω και εγώ, και οι Υπουργοί βεβαίως που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, θα έλεγα όλοι οι Υπουργοί, να πάνε να μιλήσουν με τους ομολόγους τους και να πουν, αυτή η χώρα είναι αξιόπιστη, αυτός ο λαός, όταν αποφασίζει, το κάνει. Αυτός ο λαός μπορεί. Και δεν ισχύουν αυτά τα οποία διαβάζετε και αυτά τα οποία γράφονται και αυτά για τα οποία μας λοιδορούσαν.

Πετύχαμε και δεν θα μπορούσαμε αλλιώς. Αν δεν είχαμε αυτή την αξιοπιστία, δεν θα είχαμε σήμερα έναν σημαντικό μηχανισμό στήριξης, ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μπροστά μας πράγματα να αλλάξουμε. Αυτός είναι ο στόχος. Ο μηχανισμός αυτός θα μας δώσει το περιθώριο για να κάνουμε τις περαιτέρω αλλαγές, για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή την κρίση. Να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη.

Γι’ αυτό, δεν είναι η ώρα για μεμψιμοιρίες γύρω από το είδος του μηχανισμού. Αυτός είναι, αυτόν καταφέραμε, ευτυχώς που υπάρχει.

Είμαστε υπό επιτήρηση. Είμαστε υπό κηδεμονία, για να το πούμε ακόμα πιο βαριά, για να είμαστε ειλικρινείς. Και θέλουμε βεβαίως, πολύ γρήγορα, με τις αποφάσεις μας, με το έργο μας, με τις αλλαγές που θα κάνουμε, να ξαναπάρουμε τις δικές μας τύχες στα δικά μας χέρια, να θέτουμε εμείς πια τις προτεραιότητές μας, με έναν βιώσιμο τρόπο.

Αρκετά και ο φόβος, αρκετά και ο πανικός, αρκετά και αυτή η ανακύκλωση του πανικού και του φόβου, που βεβαίως, εσείς που είστε κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς ξέρετε τι ζημιά προκαλεί, όχι μόνο στην ψυχολογία, αλλά και στην ίδια την οικονομία.

Είναι ώρα, αντί να ψάχνουμε, να αναλύουμε, να σχολιάζουμε και να θέτουμε δικαιολογίες, να μπούμε επί τω έργω όλοι μας. Να δώσουμε τη μάχη, ο πολίτης, ο επαγγελματίας, ο νέος άνθρωπος, το Δημόσιο, για να ορθοποδήσει η χώρα, για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα. Είναι μια περίοδος έκτακτης ανάγκης. Οι μεγάλες ανατροπές είναι για την σωτηρία και την ανασυγκρότηση της χώρας. Και βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σημείο όπου έχουμε πετύχει ήδη πολλά και σημαντικά με τις μάχες που δώσαμε.

Και παρά το ότι δώσαμε αυτές τις μάχες για τη διεθνή αξιοπιστία μας, όπου αφιερώσαμε μεγάλο μέρος και του χρόνου μας, έγιναν ήδη πολλά και μέσα στη χώρα μας αυτούς τους 6 μήνες, θα έλεγα πολλά περισσότερα απ’ ό,τι έγιναν εδώ και πολλά χρόνια. Θα αναφερθώ σε ορισμένα από αυτά, γιατί θα μπορέσουν και οι Υπουργοί μετά να μιλήσουν, αφού και εσείς έχετε θέσει τους προβληματισμούς σας.

Βασική μας δέσμευση, όπως είπα, είναι ο πολίτης, οι προτεραιότητές του, η καθημερινότητά του. Και δεν εννοούμε μόνο τον πολίτη της Αθήνας, εννοούμε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Το λέω αυτό, γιατί βρισκόμαστε εδώ στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο, το πρωί στο Καστελόριζο, και αυτή η έξοδος, η πρώτη έξοδος στην Περιφέρεια, που θα είναι συστηματική, γίνεται για να σηματοδοτήσουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, όπου και αν μένουν, όπου και αν βρίσκονται, όποια κι αν είναι η δουλειά τους, όποια κι αν είναι τα προβλήματά τους, για να έχουμε άμεση και ουσιαστική επαφή και διάλογο.

Να μιλήσουμε, αλλά και να ακούσουμε μαζί τα προβλήματα, για να τα λύσουμε. Όπως όλες οι περιοχές, έτσι και τα Δωδεκάνησα, έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, τα δικά τους ζητήματα. Τα γνωρίζουμε, αλλά βεβαίως είμαστε εδώ για να τα δούμε και από κοντά.

Θα ήταν αλαζονικό εκ μέρους μας, να πούμε ότι θα δώσουμε παντού λύσεις. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά μας. Όπως είπα, όμως, ακόμα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έχουμε ήδη προχωρήσει σε αλλαγές και πολιτικές, που αφορούν άμεσα στον πολίτη της Περιφέρειας, στους ανθρώπους στη δική σας Περιφέρεια, στις επιχειρήσεις και στο κοινωνικό κράτος.

Αν πάρω ως παράδειγμα τον τουρισμό, μιας και η περιοχή σας εξαρτάται άμεσα απ’ αυτό τον κλάδο και μιας και προχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω στους εκπροσώπους του, και να ανακοινώσω ένα σύνολο πρώτων αλλά σημαντικών μέτρων, τόσο για την άμεση παροχή στήριξης στις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και για τη μετατροπή του τουρισμού μας σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική, μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δραστηριότητα, θα ήθελα να πω ότι στόχος μας είναι η αλλαγή προτύπου, από το σημερινό που δεν έχει μέλλον, όπως είναι τώρα με τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται να έχουμε βιώσιμο τουρισμό, πράσινο τουρισμό, να συνδεθεί και πάλι με τις παραδόσεις μας, με την ελληνική ταυτότητα, όχι μόνο την αρχαία ή της ιστορίας μας, αλλά και την ταυτότητα της σημερινής δημιουργίας του Έλληνα και της Ελληνίδας. Να δώσει ποιότητα και προστιθέμενη αξία, μέσα από τον φυσικό πλούτο, αλλά και τον πολιτισμό.

Έχουμε μιλήσει για την ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ. Αυτό είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και στις οικονομικές και δανειακές ανάγκες πολλών επιχειρήσεων. Μιλήσαμε για την άρση του καμποτάζ, για να ανοίξουμε πια τα νησιά μας στην ανάπτυξη με κρουαζιέρες, γεγονός που θα διευρύνει και χρονικά την τουριστική περίοδο, αλλά θα φέρει και πολύ σημαντικά έσοδα. Είμαστε ένας από τους πιο ωραίους, αν όχι ο πιο ωραίος τόπος, ειδικά για την κρουαζιέρα.

Επιδότηση της βίζας στους επισκέπτες από χώρες με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, για να προσελκύσουμε δυναμικές αγορές. Ήδη, φέτος, θα επιδοτήσουμε τη βίζα στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία. Απελευθέρωση του handling. Κανένα αεροδρόμιο – εκτός από αυτό της Αθήνας – δεν θα έχει πια τέλη, ώστε να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα αεροπορικές εταιρείες και χαμηλότερου ή χαμηλού κόστους.

Προγράμματα δανεισμού για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και μέσα από το λεγόμενο «πράσινο ταμείο», που θα χρηματοδοτηθεί και από το νέο νομοσχέδιο των ημιυπαιθρίων, για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Αυτό το ταμείο θα συμβάλλει στην απελευθέρωση περιοχών από παλαιά κτίρια που, αυτή τη στιγμή, δεν είναι αισθητικά σωστά και δεν συνάδουν με το τουριστικό προϊόν που θέλουμε.

Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα φυσικό περιβάλλον που θα αναβαθμίσει την ελκυστικότητα κάθε περιοχής και, άρα, και των ξενοδοχειακών μονάδων και κλινών που έχει η κάθε περιοχή, με την απόσυρση τέτοιων παλαιών ξενοδοχείων, όπως σας είπα, αλλά και με ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, σε συνεργασία και σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Επίσης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και προσδοκίες. Πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα, που να είναι ελκυστικά για τα διαφορετικά γούστα των τουριστών.

Και ακόμη, θα εντάξουμε με ευνοϊκές ρυθμίσεις ξενοδοχεία στο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή, το κάθε ξενοδοχείο να μπορεί να παράγει ενέργεια, ηλεκτρισμό, όχι μόνο για τις ανάγκες του, αλλά και να μπει στο δίκτυο και, σιγά – σιγά, να προμηθεύει το δίκτυο.

Ξεκινάμε επίσης σε λίγες ημέρες, με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ίσως μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στο διοικητικό σύστημα, στη διοικητική δομή της χώρας. Ο λεγόμενος «Καλλικράτης» αλλάζει τη λειτουργία του κράτους, γιατί θέλουμε να είναι επιτελικό, όχι αυτό το συγκεντρωτικό κράτος, που για κάθε τι υπάρχει ανάγκη να τρέχει κανείς σε Υπουργείο και, μάλιστα, όχι σε ένα, αλλά σε πολλά συναρμόδια Υπουργεία, που δεν έχουν καμία γνώση, σχέση, ή και ενδιαφέρον πολλές φορές, δυστυχώς, για τα τοπικά, ή τα περιφερειακά προβλήματα – και που δεν είναι και ο ρόλος τους. Αλλά βεβαίως, αυτό εξυπηρετούσε ένα πελατειακό σύστημα, ώστε να είναι υποχρεωμένος ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ή ο οποιοσδήποτε άλλος, ο βουλευτής, ή ο πολιτευτής, να πρέπει να τρέχει στα διάφορα γραφεία.

Θα πρέπει να είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να μην ταλαιπωρείται. Μέχρι σήμερα, όμως, αντί να ασχολούμαστε με την πραγματική ανάπτυξη, χρειαζόταν να τρέχουμε σε παρασιτικές και αντιπαραγωγικές δραστηριότητες.

Η δραστική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων σημαίνει βεβαίως και αναβάθμιση και αλλαγή του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, διότι και εδώ, έχουμε δει διαχρονικά ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης έχει και αυτός σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς, ο Συνήγορος του Πολίτη μάς το θυμίζει κάθε χρόνο. Άρα λοιπόν, διαφάνεια, προληπτικός έλεγχος, αλλά και ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και λογοδοσία.

Πιστεύω ότι τα νησιά θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον «Καλλικράτη». Ακολουθούμε την αρχή «ένα νησί ένας δήμος», για να δώσουμε ώθηση στην τοπική ανάπτυξη, προκειμένου να εξυπηρετείται ο πολίτης και για να μπορούμε να δώσουμε σοβαρές και πολλές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση σε κάθε νησί. Ο νησιώτης ξέρει καλύτερα, στον τόπο διαμονής του, όλα τα καθημερινά ζητήματα. Η αύξηση των αρμοδιοτήτων των νησιωτικών Δήμων σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες που θα χρειάζονται οι νησιώτες θα βρίσκονται δίπλα του. Δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν για να κάνουν τις δουλειές τους. Ειδικά στα νησιά, ο Δήμος θα είναι ένας κυβερνείο, θα γίνει η αφετηρία μιας νέας Αυτοδιοίκησης, που θα συγκεντρώνει κάθε υπηρεσία δίπλα στον πολίτη.

Γνωρίζω παράλληλα ότι σε τομείς, όπως είναι η υγεία, αλλά και η παιδεία, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην περιοχή σας, όπου υστερείτε συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Γιατί το ξέρω, τόσο από τους βουλευτές της Περιφέρειάς σας, όσο και από τους πολίτες, που μιλούν μαζί μου και κατάγονται από τα Δωδεκάνησα, ότι σε κάθε νησί υπάρχει πρόβλημα, για παράδειγμα, με νοσοκομείο, ή με την περίθαλψη. Και οι νησιώτες, αν είναι τυχεροί και ο καιρός το επιτρέψει και βρουν μεταφορικό μέσο, αναγκάζονται να ταξιδέψουν μακριά πολλές φορές για να βρουν αξιοπρεπή περίθαλψη.

Η Ρόδος, ακόμη δηλαδή και το μεγαλύτερο νησί της περιοχής, δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο, που διαθέτουν σήμερα όλα τα αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σοβαρά περιστατικά.

Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, ότι αυτό που θα ήθελα από το σημερινό διάλογο είναι να θέσουμε προτεραιότητες. Προτεραιότητες για τον τόπο. Είναι σίγουρο ότι και όλα τα προβλήματα να μπορούσαμε να λύσουμε, δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα την ίδια στιγμή, ούτε έχουμε το χρόνο, ούτε το χρήμα, γι’ αυτό πολύ απλά πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες.

Να δώσουμε λύσεις, που έχουν να κάνουν με το κράτος πρόνοιας, την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλα τα ελληνόπουλα. Για μας, αυτά είναι πρώτη προτεραιότητα. Όπως και τα έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η ζωή σας, να γίνει πιο ανθρώπινη, αλλά και πιο παραγωγική. Για παράδειγμα, το πρόβλημα της υδροδότησης. Πολλά νησιά, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Σύμη, η Χάλκη, η Ψέριμος, το Καστελόριζο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης, ενώ ακόμη και σε νησιά, όπου έχουν εγκατασταθεί μονάδες αφαλάτωσης, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί πλήρως.

Θα σας ενημερώσει ο Υφυπουργός Υποδομών αναλυτικότερα, όμως αυτό που μπορώ να πω εγώ, είναι ότι θα ξεπεραστούν οι δυσχέρειες που υπήρξαν λόγω της μη τέλεσης του διαγωνισμού το καλοκαίρι του 2009, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά νερού.

Ταυτόχρονα, μελετάμε την υλοποίηση μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά του νομού Δωδεκανήσου, αλλά και των Κυκλάδων, προκειμένου να καταργηθεί η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία. Μάλιστα, έχουν υπογραφεί και οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις για την παραχώρηση των απαραίτητων οικοπέδων, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί οι μονάδες αφαλάτωσης. Με κάθε ειλικρίνεια, θέλω να σας πω ότι δουλεύουμε σκληρά για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Θεμελιώδες πρόβλημα για όλους τους κατοίκους των νησιών είναι αυτό της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς τα νησιά. Η οριστική λύση του προβλήματος θα επιδιωχθεί με τη ναυπήγηση και νέων πλοίων με ειδικές προδιαγραφές για το Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ έχουμε μιλήσει και για το ξεπέρασμα των προβλημάτων της πολυδιαφημιζόμενης υπόθεσης των υδροπλάνων, για να μπορέσουν και αυτά να εξυπηρετούν τα νησιά μας.

Όπως ανέφερα, δεν θέλω να σας πω ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν, ή ότι θα λύνονταν ως δια μαγείας μέσα σε έξι μήνες. Αλλά πιστεύω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς. Και τα Δωδεκάνησα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, διότι έχετε το δυναμισμό, έχετε τη γνώση, έχετε το ανθρώπινο δυναμικό και γνωρίζετε βεβαίως τον πλούτο της περιοχής σας, που είναι πραγματικά μεγάλος, η φυσική ομορφιά, τα μνημεία, η ιστορία. Αλλά έχετε, θα έλεγα, ακόμα και το «brand name» των νησιών σας, που δεν έχει ξεθωριάσει. Διότι σε άλλες περιοχές της χώρας μας, μπορεί αυτό να έχει ξεθωριάσει.

Είναι καλή ευκαιρία να μιλήσουμε σήμερα. Εγώ θα ήθελα να ακούσω τους προβληματισμούς σας και μετά να απαντήσουν οι Υπουργοί. Και μάλιστα, να σας θέσω μερικά ερωτήματα, για να διευκολύνω τη σκέψη σας. Πρώτα απ’ όλα, ποια θεωρείτε εσείς τα βασικά προβλήματα του τόπου σας. Και επειδή πολλές φορές έχω συναντηθεί σε Νομαρχίες, κι έχουμε συζητήσει, συνήθως αυτό που γίνεται είναι ότι ο κάθε φορέας καταγράφει έναν κατάλογο αιτημάτων. Τα έχουμε αυτά. Εγώ αυτό που θέλω να ξέρω από εσάς, είναι ποιες είναι οι προτεραιότητες. Αν έπρεπε να τα ιεραρχήσετε, ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα, το δεύτερο, το τρίτο.

Δεύτερον, πώς εσείς μεταξύ σας έχετε διαμορφώσει τις δικές σας σκέψεις, γιατί εδώ είναι πολλοί και διαφορετικοί φορείς. Και πολλές φορές, και πάλι σε παρόμοιες συναντήσεις, όχι σε ΟΚΕ γιατί είναι η πρώτη φορά, αλλά σε άλλες παρόμοιες, περιφερειακού χαρακτήρα, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι ο κάθε φορέας μιλάει για τον δικό του τομέα, σαν να ήταν σε άλλο κόσμο. Αλλά όλοι μαζί, για τον τόπο, να έχουν δει πως αυτά υπάρχουν σε συνέργεια, δεν συνηθίζεται και, πολλές φορές, υπάρχει και ανταγωνισμός.

Δεν λέω για τη Ρόδο, λέω για άλλες περιοχές που ίσως ξέρω καλύτερα. Όμως, εάν δεν υπάρξει, όχι η σύμπνοια, γιατί δεν είναι θέμα σύμπνοιας, αλλά η συνεργασία, για να βρεθούν οι τρόποι να ξεπεραστούν προβλήματα από κοινού, μην περιμένετε να έρθει η Αθήνα να σας τα λύσει, ή «να κάνει χωριό», ας το πούμε έτσι απλά.

Άρα, λοιπόν, βεβαίως υπάρχουν τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε κλάδου. Βεβαίως υπάρχουν και ιδιαίτερες ανάγκες. Αλλά θα ήθελα, αν γίνεται, να μιλήσετε για τη στρατηγική αυτού του τόπου, για την ταυτότητα της Ρόδου, των Δωδεκανήσων.

Και τέλος, τρίτο δηλαδή, τι θεωρείτε ότι εμείς, κεντρικά, πρέπει να κάνουμε, και τι θεωρείτε ότι εσείς μπορείτε να σηκώσετε, γιατί εμείς θα αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες, θα δώσουμε δυνατότητες. Θα θέλαμε τα περισσότερα θέματα να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Μερικά όμως χρειάζονται την κεντρική παρέμβαση, είτε γιατί είναι μεγάλα έργα, είτε γιατί είναι θέματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας, είτε γιατί είναι θέμα κανόνων που πρέπει όλοι μας να υπηρετούμε, όπως για παράδειγμα σε θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, με το περιβάλλον κοκ.

Και πάλι σας ευχαριστώ και είμαστε τώρα έτοιμοι να σας ακούσουμε.

Διαβάστε επίσης