Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012), ενώ διετέλεσε και 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011), μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Ας επιλέξουν οι πολίτες τον σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής | Άρθρο | 17.10.2017

«Να ηττηθούν οι ιδέες και οι πρακτικές της συντήρησης» | Άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα 03.09.2018

Τοποθέτηση στην Επιτροπή της Βουλής για την ιατρική κάνναβη | 01.03.2018

Για το θάνατο του Τζαλάλ Ταλαμπανί | 03.10.2017

Γκουτέρες, Σάντσεθ και Παπανδρέου στη ΣΔ, στην έδρα του ΟΗΕ | Γραφείο Τύπου 14.07.2017

Επανεκλογή Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς | 03.03.2017

Για το θάνατο του Γιάννη Κουνέλλη | 18.02.2017

 

Άρθρο Γιώργου Α. Παπανδρέου Προέδρου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην εφημερίδα «Έθνος»: Το ΚΙΝΗΜΑ, εγγύηση για προοδευτικές συνεργασίες | 24.01.2015

Στις 25 Ιανουαρίου, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούνται να επιλέξουν ποια κυβέρνηση θα αναλάβει να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα οριστικά έξω από το Πρόγραμμα Προσαρμογής.
Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά απέτυχε να διασφαλίσει αυτό που πέτυχαν οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Η ΝΔ ως κυβέρνηση εγκατέλειψε τα Ζάππεια της αντιμνημονιακής της φάσης και ακολούθησε το σκληρό πυρήνα του προγράμματος που ήταν η λιτότητα.
Άφησε πίσω την προσπάθεια για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις αναίρεσε προοδευτικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. οδηγώντας τη χώρα ξανά πίσω στις παθογένειες της πελατειακής Ελλάδας.
Αυτές οι επιλογές είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη ξανά με την ανασφάλεια, με τον κίνδυνο της στασιμότητας και περαιτέρω έντασης των ήδη μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων.
Οποιαδήποτε παράταση της αβεβαιότητας μετά τις εκλογές θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές ανάκαμψης.
Είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας κυβέρνησης στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας σε προοδευτικό πλαίσιο προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους εταίρους για το χρέος.
Κανένα κόμμα, ακόμα και αυτοδύναμο δεν μπορεί μόνο του, στις σημερινές συνθήκες.
Το ΚΙΝΗΜΑ μας, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αποτελεί την εγγύηση για όσους επιθυμούν προοδευτικές συνεργασίες, χωρίς περιπέτειες.
Τι λέει το ΚΙΝΗΜΑ μας; Συγκεκριμένα πράγματα: Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, η Μεγάλη Συμφωνία με τους εταίρους μας για το χρέος και το πρόγραμμα προσαρμογής, η λύση για να μπει οριστικό τέλος στην λιτότητα και την ανασφάλεια, πρέπει να βασίζεται, από την πλευρά μας, σε ένα δικό μας Ελληνικό Σχέδιο με βαθιές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, και να έχει τη σύμφωνη γνώμη και την απόφαση του Ελληνικού λαού.
Αυτή είναι η καθαρή πρότασή μας, απέναντι στις αοριστολογίες των υπολοίπων κομμάτων.
Η δέσμευση για την επικύρωση της Μεγάλης Συμφωνίας μέσω δημοψηφίσματος που αποτελεί και όρο για κυβερνητική συνεργασία είναι αναγκαία για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί είναι το πιο ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.
Δεύτερον γιατί θα εγγυάται ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει μέτρα και πολιτικές που αποτελούν νέα βάρη ή θα αποσταθεροποιούν την χώρα.
Και τρίτον, γιατί κανένα Σχέδιο, κανένα Πρόγραμμα, καμία λύση, όσο καλή κι αν είναι, δεν θα έχει πραγματική επιτυχία, αν ο Ελληνικός λαός δεν την αισθανθεί δική του. Αυτό λέει η εμπειρία μας.
Οι αποφάσεις για μείωση του χρέους θα αποδεσμεύσουν πόρους και θα επιτρέψουν στη χώρα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή σε βιώσιμους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δική μας προτεραιότητα την επόμενη ημέρα είναι να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από την επιστροφή στην ανάπτυξη θα διαχέονται σε όλους τους Έλληνες και κατά προτεραιότητα αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο στην διάρκεια της κρίσης.
Και να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του κράτους, που θα διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ποτέ στις συνθήκες που την έφεραν στα πρόθυρα της καταστροφής, αλλά θα κάνει τη οριστική μετάβαση στη μεταπελατειακή Ελλάδα, προκειμένου όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να αναπνεύσουμε με ελπίδα και η νέα γενιά να αποκτήσει μέλλον με προοπτική.

Διαβάστε επίσης